Se înmulțesc ecourile negative la adresa așa zisului Congres al Românilor de Pretutindeni care s-a desfașurat în perioada 24 -25 iunie 2016. Congresul a fost organizat în urma unei deciziii luate în cadrul ședintei comune a Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din Camera Deputaților și a Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senat. Majoritatea nemulțumirilor pleacă de la totala lipsă de respect față de principiile democratice și ale reprezentativității care au fost ocolite cu dibăcie de interesele oculte care au stat în spatele organizării acestui Congres. Este suficient doar să menționam că pentru R. Moldova și Ucraina au existat doar doi reprezentanți selectați, nu punem în discuție cine și cum ci însăși numărul acestora, care și așa spune foarte mult despre seriozitatea scopului din spatele a ceea ce se dorea acest așa zis Congres.
Comunicat – ASOCIAȚIA CULTURALĂ PRO BASARABIA ȘI BUCOVINA
SCRISOARE DESCHISĂ ADRESATĂ ÎNALȚILOR OFICIALI INVITAȚI LA CONGRESUL ROMANILOR DE PRETUTINDENI (2016)
27 iunie 2016 / București
Marian Clenciu – Președintele Consiliului Național al Asociației Culturale Pro Basarabia și BucovinaÎncrâncenarea cu care parlamentarii organizatori ai Congresului Românilor de Pretutindeni au forțat desfășurarea acestuia fără a asigura o reprezentare echitabilă denotă lipsa de respect și preocupare față de interesul național , față de cetățenii României,față de români , o bătaie de joc față de contribuabil și lege.
Acest Congres in programul căruia Excelențele Voastre au fost anunțate pentru a-l legitima și gira este o tristă și nedemnă încercare de a impune și instituționaliza asumarea intereselui național de către un grup restrâns de interese și nereprezentativ de persoane.
Au fost anunțați:
– domnul Klaus Iohannis, Președintele României,
– domnul Călin Popescu–Tăriceanu, Președintele Senatului ;
– domnul Florin Iordache, Președintele Camerei Deputaților ;
– domnul Dacian Cioloș, Prim–ministru al Guvernului;
– Preafericitul Părinte Daniel – Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române ;
– domnul Dan Stoenescu – Ministru delegat pentru relația cu românii de pretutindeni
– doamna Sandra Pralong – Consilier de stat – Departamentul pentru Relația cu Românii din Afara
Granițelor– domnul Victor Opaschi – Secretar de stat – Secretariatul de stat pentru culte
– domnul Radu Boroianu – Președinte – Institutul Cultural Român
– domnul Ionel – Valentin Vlad – Președinte – Academia Română
– domnul Nicolae Brînzea – Director General Adjunct – Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de
pretutindeni– doamna Cristina Leorenț – Director TVR Internațional
Problemele românilor de oriunde ar fi ei, merita atenția Dumneavoastră și nu poate deveni o întreprindere de partid, a unei coaliții sau al unor persoane care se autoimpun ca fiind mandatați de românii de pretutindeni.
Problema reprezentării românilor de dincolo de Prut și problemele lor nu au nimic comun cu cele ale românilor de pretutindeni din simplul motiv că unii sunt în afara granițelor fără să fi vrut, iar alții au ales să fie în afara granițelor.
Dacă a fost un congres al românilor din afară a fost unul voit cu incălcarea legii pe care organizatorii o invocă. Ecourile din presă pre și post congres sunt edificatoare.
Aceasta este opinia Consiliului Național al Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina, asociație culturală nonguvernamentală, apolitică și nonprofit, inscrisă legal în registrul asociațiilor din anul 1990, implicată, cu experiență și rezultate demonstrate în sprijinirea românilor din jurul României.
Din aceste motive vă sugerăm crearea unei structuri, oficiu sau secretariat care să aibă ca obiectiv exclusiv cetățenii care nu au încăput în granițele naționale nu din proprie voință.
Cu deosebită stimă ,
Marian Clenciu
Președinte – CN ACPBB
Consiliul Național al Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina
Ecourile în presă față de așa zisul Congres al Românilor de Pretutindeni
Daniela SOROS /RGN Press despre Congresul Românilor de Pretutindeni 2016:
Am asistat zilele acestea toride de vară la un așa zis Congres al românilor de pretutindeni. De ce continăm să spunem așa zis, deși s-a decretat de către unii mai glumeți, ziua de 25 iunie ca una de memorie istorică a românilor de pretutindeni? Simplu: din cei peste 10 milioane de români trăitori în afara granițelor Țării au fost reprezentați la București aproximativ 20.000, (din cifrele furnizate oficial, sau 12.250 făcând o medie a celor 250 de semnături strânse) prin delegații lor reprezentând (nelegitim!) doar 14 țări. Acesta este motivul pentru care nimeni din conducerea statului român nu a fost prezent.
Funcțiile, singura „agendă a dezbaterilor”
Deși toți delegații, teoretic, veniseră cu o agendă de probleme, agenda întrunirii nu conținea decât alegerea consiliului și a funcțiilor, înaintea statututlui și a atribuțiilor… intergal pe rgnpress.ro
Pagini Românești din Canada despre Congresul Românilor de Pretutindeni 2016
Congresul românilor de pretutindeni, o bătăie de joc
La un moment dat, prin 2007, lui Titus Corlățean (PSD) i-a trecut prin cap că românii din diaspora au nevoie de o lege, de o zi de sărbătoare, de un congres și de un consiliu ca să îi conducă. Cum a ajuns el și politicienii români care au sprijinit legea la concluzia asta, Dumnezeu știe. Legea s-a votat și ignorat. (…) Congresul românilor de pretutindeni, pe repede înainte
Dă bine, în ultima perioada, să te arăți preocupat de diaspora românească. Președinție, BNR, Parlament, doar Victor Pona lipsește din peisaj. Ultima găselniță: Congresul românilor de pretutindeni.
(,,,) Am avut un schimb de emailuri (mai înțepat) cu deputatul Aurelian Mihai, unul dintre responsabilii principali cu organizarea acestui congres. Înainte de a trece mai departe, să precizăm că deputatul românilor din Canada, Mircea Lubanovici, nu ne-a răspuns la email. Asta ca să vă întrebați dacă merită să-l mai votați o dată.
Primul mesaj transmis deputatului român a fost: „Considerați normal cum este organizat acest congres? Nu vi se pare o mare rușine (să nu-i spun nesimțire) să ne anunțați cu o săptămână înainte că trebuie să strângem 500 de semnături?”
Răspunsul său a fost: „Între a respecta legea și a avea opinii personale, consider că trebuie să respect legea. Eu respect legea! Dvs.?”
Au urmat mai multe mesaje în care eu întrebam unde scrie în lege că românii trebuie anunțați cu șapte zile înainte și deputatul Aurelian Mihai îmi răspundea cu tot felul de articole din metodologie, care nu aveau legătură cu subiectul.
Discuția s-a oprit brusc când am întrebat: „și eu vă repet: spuneți-mi articolul de lege sau din metodologie care spune că românii din diaspora trebuie anuntați cu șapte zile înainte. Este o întrebare foarte simplă.”
(…)Un congres ilegal? Metodologia inițială conținea la art. 5.1 următoarea formulare: „Delegații la prima ediție a Congresului pot fi toți cei care fac parte din categoria românilor de pretutindeni în sensul prevăzut de Legea nr. 299/2007, republicată, și care transmit Secretariatului tehnic al Congresului, până la o dată stabilită de comun acord, sub semnătură proprie, următoarea documentație.” … integral pe Ziarul românilor din Canada www.paginiromanesti.ca
Inforoes.com, un ziar românesc online din Spania despre Congresul Românilor de Pretutindeni 2016
Organizații din Spania: „ Congresul Românilor de Pretutindeni, organizat de mântuială. Sunt favorizate anumite persoane”
FEDROM (Federația Asociațiilor de Români din Spania) și FARA (Federația de Asociații de Români din Andalucia) au înaintat luni, 9 mai, o scrisoare deschisă Parlamentului României și Comisiei Românilor de Pretutindeni din cadrul Senatului, prin care semnalează o serie de nereguli privind Congresul Românilor de pretutindeni. (…) În data de 06/05/2016 Parlamentul României a anunțat convocarea primei reuniuni a Congresului Românilor de Pretutindeni. Dorim să atragem atenția atât domnilor parlamentari cât și a societății civile, în general, asupra acestei convocări. Dorim să avem un Congres al Românilor de Pretutindeni în care să discutăm problemele și dorințelor românilor de pretutindeni, dar nu dorim organizarea acestuia de mântuială și cu clare intenții de favorizare a anumitor persoane. În acest fel Congresul Românilor de Pretutindeni nu va oglindi realitatea românilor de pretutindeni. Din această convocare rezultă că termenul de prezentare a candidaților pentru Congresul Românilor de Pretutindeni, este de doar o săptămână, termen insuficient pentru a strânge semnăturile susținătorilor și a putea prezenta candidatura. În același timp, atragem atenția că pe formularul tabelului de susținători se cer date… integral pe inforoes.com
Cotidianul.ro despre Congresul Românilor de Pretutindeni 2016
Așteptat de șapte ani, Congresul românilor de pretutindeni – un fiasco total (…)
Departe de a fi un congres definitoriu în relația statului român cu diaspora, încă din faza organizatorică au fost semnalate probleme. De transparență și nu numai.Mai mult, toate discuțiile din cele două zile s-au axat nu pe fond, ci pe formă.Adică, delegaților li s-a dat spre rezolvare doar chestiunea șefiei. Cine și în ce funcție să fie ales. Desigur, dintre cei prezenți.
Organizare ”cu cântec”
Despre Congresul Românilor de Pretutindeni s-a vorbit mult de-a lungul timpului, începând cu anul 2007, atunci când Camera Deputaților a adoptat Legea nr. 299. Din păcate, prima ediție a Congresului Românilor de Pretutindeni a avut drept unic scop desemnarea Consiliului Românilor de Pretutindeni, ai cărui membri au putut să fie aleși numai dintre delegații validați în baza unor liste de minimum 250 de susținători unici din statul de reședință. Mai întâi s-au cerut 500 de semnături care să fie adunate în doar câteva zile. Chiar și după ce s-a anunțat reducerea la 250 de semnături, au existat cereri întemeiate de anulare a Congresului. Pentru motivul că ”nu oglindește, în niciun fel, realitatea existentă în diasporă”. A urmat apoi o altă discuție, legată de ... citește integral pe cotidianul.ro
Napocanews.ro despre Congresul Românilor de Pretutindeni 2016
Daniel Țecu, ”una semnează alta vorbește” despre Congresul Românilor de pretutindeni. La vremuri noi fără ”relicve” în Diaspora (…) Este incredibil cum așa-ziși reprezentanți ai Diasporei, una ”semnează și alta vorbesc” în privința Congresului Românilor de pretutindeni, care se va desfășura la București, în zilele de 24 și 25 iunie a.c., organizat sub egida Parlamentului României. E vorba de …citeste integral pe http://www.napocanews.ro/2016/06/daniel-tecu-una-semneaza-alta-vorbeste-despre-congresul-romanilor-de-pretutindeni-la-vremuri-noi-fara-relicve-in-diaspora.html
Tăriceanu: Există români din diaspora care cer anularea Congresului Românilor de Pretutindeni
Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, miercuri, că Parlamentul se află în procedurile preliminare de organizare a Congresului Românilor de Pretutindeni. Acesta a ținut să precizeze că există „români din diaspora care cer anularea lui”.
„Suntem în procedurile preliminare de organizare a Congresului Românilor de Pretutindeni.Există o scrisoare semnată de câțiva români din diaspora, care cer anularea congresului. Pe de altă parte, cred că procedurile trebuie să meargă înainte și acest congres să aibă loc așa cum a fost solicitat și cum cred că este normal să se întâmple, să dăm posibilitatea tuturor celor care sunt reprezentanți ai diasporei să vină să-și expună punctele de vedere”, a precizat Călin Popescu Tăriceanu la finalul ședinței Birourilor permanente reunite… integral pe puterea.ro
Un ziar românesc din SUA – Mioritausa.news despre Congresul Românilor de Pretutindeni 2016
Mascarada numita Congresul Romanilor de Pretutindeni (…) Eugen Tomac: Recomand românilor din străinătate să nu participe la mascarada numită Congresul Românilor de Pretutindeni (…) Deputatul Eugen Tomac, președinte executiv al Partidului Mișcarea Populară, critică dur decizia Parlamentului de a organiza, pe ultima sută de metri, Congresul Românilor de Pretutindeni. Evenimentul urmează să se defășoare în perioada 24-25 iunie la București, pentru desfășurarea acestuia fiind alocați 300.000 de euro. „Parlamentul, în componența sa actuală, nu va mai exista decât doar câteva luni. Prin urmare, acesta nu are legitimitate pentru organizarea Congresului Românilor de Pretutindeni. Vorbim despre acest Congres de ani de zile și brusc, în plină campanie electorală pentru alegeri locale și cu foarte puțin timp înainte de alegerile parlamentare, se trezește USL-ul să organizeze un simulacru de Congres, nicidecum un eveniment serios și responsabil. Este o risipă de bani… integral pe mioritausa.news/stiri/comunicat
Congresul românilor de pretutindeni – de la ridicol la ilegal
Începând de mercuri 15 iunie, organizatorii Congresului românilor de pretutindeni au intrat cel mai probabil în ilegalitate. Conform metodologiei de organizare a congresului, Secretariatul tehnic avea disponibil până la această dată să facă publice listele depuse de cei 52 de candidați cu susținătorii lor. Secretariatul tehnic al congresului – prognozat să aibă loc la Parlamentul României pe 24 și 25 iunie – nu numai că nu a răspuns solicitărilor scrise făcute pe această temă de mai bine de o săptămâna dar a informat telefonic că aceste liste nici nu vor fi făcute publice. (…) Metodologia de organizare a congresului este însă foarte clară. Definește astfel la Capitolul III – ”Depunerea candidaturilor pentru obținerea mandatelor de delegați” articolul 5, aliniatul 3 că, și aici subliez, ”Lista susținătorilor este act public, sub sancțiunea prevăzută de art. 326 din Codul penal.” În continuare în același aliniat se definește și ceea ce ar trebui să cuprindă lista: ”Lista susținătorilor trebuie să cuprindă… integral pe uzp.org.ro/congresul-romanilor-de-pretutindeni-de-la-ridicol-la-ilegal
Gazeta de Spania despre Congresul românilor de pretutindeni 2016
Se sparge buboiul Congresului Românilor de Pretutindeni. Se cere demisia lui Aurelian Mihai (…) Nebunia creată de organizarea Congresului Românilor de Pretutindeni a intrat în sezonul contestațiilor, al cererilor de demisie și al scrisorilor deschise. După ce timp de nouă ani nu au fost în stare să organizeze vreo ediție a acestuia, parlamentarii au pus toată procedura pe repede înainte și au modificat regula jocului. Asta a dus la nenumărate nemulțumiri din partea societății civile din Diaspora.
Federatii de Asociatii Romanesti din Spania, Fedrom si FARA au semnat o scrisoare deschisă prin care își arată nemulțumirea față de organizarea Congresului, prin vocile președinților Miguel Fonda Ștefănescu(FEDROM) și a Gabrielei Stan, președinta Federației de Asociații de Români din Andalucia(Inforoes.com). In același timp, Dr. Tommy Tomescu, Director al Centrului Comunitar Roman din Londra a scris o scrisoare deschisă foarte dură prin care cere demisia deputatului Aurelian Mihai. „Sincer, nu stiu cum ati avut neobrazarea să vă cocoțați într-o funcție din care sa solicitati unor amarati 500 de semanturi in 7 zile, cand dvs. nu ati fost capabil sa convingeti 400 de diasporeni sa se inscrie in Registrul Electoral in mai mult de o luna.Acei oameni v-au votat, muncesc full time, fac activitati neplatite in comunitate sambata si duminica, in timp de dvs.pentru a obtine acele inregistrari sunteti platit din banii nostri, deplasarile v-au fost platite din banii nostri, timpul ar trebui sa vi-l folositi pentru asta si ati fost ajutat de alti parlamentari si ministrii…” integral pe gazetadespania.es
ÎNCĂ O BĂTAIE DE JOC:PSEUDO-CONGRES AL ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI
Parlamentul a anunțat oficial data de desfășurare și condițiile de participare la Congresul Românilor de Pretutindeni
În lipsă de activități cu adevărat benefice românilor din afara granițelor țării,parlamentarii români s-au hotărât să organizeze primul Congres al Românilor de Pretutindeni, congres care a fost amânat de ani buni din diferite motive. În plin an electoral, Birourile Permanente reunite… citeste integral pe ro.blastingnews.com/politica
Ion URSU vicepreședintele Partidului unionist DREAPTA din Republica Moldova despre Congresul românilor de pretutindeni 2016
„Acest congres este un exemplu elocvent de risipă a banului public, de amatorism și bătaie de joc la adresa comunităților de români din afara Țării, care se luptă în continuare, zi de zi, pentru păstrarea identității naționale românești.
Noi românii avem această problemă și ea este mai veche. Dacă ne gândim atât la reprezentanțele diplomatice cât și la influența României și sprijinul românesc față de comunitățile istorice românești din R. Moldova, Ucraina, Serbia și alte state, observăm de multe ori o inconsecvență a politicii statului român, în primul rând, iar în al doilea rând, de multe ori o necunoaștere a realităților de pe teren și de multe ori, acțiuni care nu prea ajută ideii naționale… integral pe ROMANIA BREAKING NEWS – RBN Press
A fost lansată și o petiție online prin care se cere ca Parlamentul României să invalideze Congresul Românilor de Pretutindeni. Semnatarii acestei petiții anunță că „se dezic total și fără echivoc față de reprezentanții și organizatorii Congresului Românilor de Pretutindeni din data de 24-25 iunie 2016, congres rezultat din aplicarea legii 299/2007, un Congres organizat în plină campanie electorală și sub umbra ilegalității. Cerem să nu fie recunoscut un Consiliu care rezultă în urma unei reprezentativități infime și blamat încă de la început de îndoiala ilegalității”. În scurt timp de la lansare petiția acumulase deja peste 100 de semnături de români din întreaga lume, deci peste numărul de participanți la Congres. Semnatarii contestă metodologia deficitară de alegere a delegațiilor și contestată în varii ocazii și acuză lipsa unor criterii clare (sau lipsa credibilității lor) de selecție pe baza unor competențe și/sau studii minime; lipsa reprezentativității (sau insuficienta reprezentare) a unor comunități importante din diaspora cum ar fi SUA, Canada, Germania, Franța, Norvegia, Suedia, Danemarca, Portugalia, Finlanda, Australia (cu mențiunea că asupra delegatului SUA planează suspiciunea comiterii unor fapte penale; timpul insuficient de când a fost anunțată organizarea Congresului, fapt ce a împiedicat depunerea de dosare de către doritori; stabilirea empirică a criteriilor de selectivitate a delegațiilor pe baza unor liste cu semnături din partea unor susținători (și insuficiența semnăturilor).
Invalidați Congresul Românilor de Pretutindeni
Către Parlamentul României,
Semnatarii acestei petiții se dezic total și fără echivoc față de reprezentanții și organizatorii Congresului Românilor de Pretutindeni din data de 24-25 iunie 2016, congres rezultat din aplicarea legii 299/2007, un Congres organizat în plină campanie electorală și sub umbra ilegalității.
Cerem să nu fie recunoscut un Consiliu care rezultă în urma unei reprezentativități infime și blamat încă de la început de îndoiala ilegalității.
Petiția este accesibilă aici.
publicat de romaniabreakingnews.ro