Mai mulți cetățeni, dar și organizații nonguvernamentale acuză Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC) și pe președintele acesteia, Andrei Tinu, după introducerea sistemului de programare exclusiv online pentru depunerea actelor de redobândire a cetățeniei române doar pentru cetățenii moldoveni și ucraineni informează portalul de presă moldova.org citat de romaniabreakingnews.ro
Conform sursei citate, reclamațiile aduc acuzații referitor la faptul că după ce a fost implementată noua prevedere, numărul dosarelor depuse a scăzut considerabil. Ruslan Deleanu, președintele Institutului pentru Drepturi Civile Europene, a căror aprecieri au fost publicate de către portalul de presă moldova.org, spune că procedura este abuzivă, deoarece amână nejustificat momentul înregistrării cererii de redobândire a cetățeniei române, iar autoritățile nu reușesc să examineze dosarele în termenul promis prin lege, respectiv de 5 luni. La moment, persoanele care doresc să depună dosarul pentru redobândire a cetățeniei sunt programați pe site-ul ANC cu 2 luni înainte.
Totodată, avocatul Deleanu spune că ANC acționează discriminatoriu pentru că a introdus programarea online obligatorie doar pentru etnicii români din Ucraina și Republica Moldova care doresc să redobândească cetățenia română, nu și pentru cetățenii străini care aplică pentru obținerea cetățeniei românești în baza altui articol.
Ruslan Deleanu a mai argumentat că, persoanele care nu au acces la Internet și nici cunoștințe de utilizare a acestuia nu mai pot depune dosarul direct la ghișeu și sunt nevoiți să meargă în fața Consulatelor românești acolo unde plătesc persoanelor intermediare să-i progameze.
Reclamanții, care au depus petiții la Parlament, dar și la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, menționează că programarea online are avea și avantaje, doar dacă ar funcționa în paralel cu depunerea dosarelor direct la ghișeu.
Dacă până în mai numărul dosarelor depuse era în jur de 450 zilnic, acum numărul acestora a scăzut considerabil, spun reclamanții. Atașăm mai jos petiția trimisă de cele trei organizații către Parlamentul României.
Redacția noastră a încercat, în repetate rânduri, să contacteze serviciul de presă al instituției pentru a obține o reacție, însă fără succes. Vom trimite în scurt timp o solicitare de informații în formă scrisă la adresa ANC.