Trei IT-iști clujeni, Vlad Iuhas, Radu Iuhas și Sebastian Presecan, au lăsat o lume întreagă cu gura căscată, după ce și-au prezentat proiectul pe o scenă din New York. Cei trei ardeleni au găsit o soluție prin care pot să îi conecteze la internet pe cei aproximativ 4 miliarde de oameni care nu au, deocamdată, acces la această tehnologie. Ideea lor i-a luat prin surprindere și pe cei de la Google și Facebook, care își doresc același lucru, dar nu s-au gândit la această soluție inedită.
Citește și… Alți doi români „Doi monștri sacri, Marcel Iureș și Victor Rebengiuc în cea mai recentă producție cinematografică românească” pun în valoare în filmul Octav, „o poveste cu oameni, cu un om în care se recunosc toți oamenii…”
O soluție tehnologică prin care îi pot conecta pe cele patru miliarde de oameni care nu au conexiuni la internet la reteaua www folosind sunetul in loc de trafic de date.
La conferința TechCrunch Disrupt din New York, IT-iștii clujeni au urcat pe scenă și au prezentat start-up-ul lor numit Pangea Communications.
Vlad Iuhas (foto:zimbio.com)
Vreau să vă gândiți la cei 4 miliarde de oameni care nu au acces la tehnologia pe care voi o folosiți. Nu pot intra pe Facebook sau Twitter sau nicio altă aplicație care ar putea să le îmbunătățească viața. Asta pentru că nu sunt conectați la internet. În 2015, majoritatea oamenilor, două treimi din populație, nu au acces la internet, la conținut online. Asta se întâmplă din două motive principale: infrastructură slabă sau costuri mari”, a explicat Vlad Iuhas.
Reprezentanții Facebook și Google, prezenți la această prezentare, au rămas uimiți de ideea românilor, în condițile în care și ei caută de ani de zile o soluție pentru aceleași necesități… Relizată pentru a-i conecta la internet pe cele patru miliarde de oameni care acum nu au acces la aceste servicii, invenția clujenilor de la Pangea se arată una de mare perspectivă.
Video: Nu aveți conexiune de date? Nici o problemă ! Folositi Pangea ! (Video de la conferinta de prezentare)
Pangea Communications, cum se numeste tehnologia bazata pe un soft special transformă datele de pe o anumită pagină de internet în unde sonore pe care le transferă apoi, printr-un apel scurt, către telefonul mobil. Aplicația face ca telefonul să demoduleze aceste unde și să le reconstruiască pentru a face accesibilă informația prin afișare pe ecranul telefonului.
Vlad Iuhas a mai precizat că, de exemplu, în Africa, un continent cu peste 1 miliard de oameni, are o acoperire de trafic de date doar 8%. Mai mult, potrivit acestuia, costurile sunt atât de mari încât foarte puțini oameni își permit să aibă acces la internet.
Clujeanul a dat exemplele Google și Facebook, care încearcă, prin diferite proiecte, să mărească acoperirea, însă durează foarte mult și costă la fel.
Vlad Iuhas (foto:zimbio.com)
Noi suntem diferiți. Am creat o tehnologie care permite apicațiilor mobile să funcționeze fără trafic de date, fără o conexiune la internet. Folosim infrastructura existență a operatorilor de telefonie locală pentru a transmite conținut către orice telefon mobil, prin canalul vocal. Soluția noastră poate fi implementată acum și nu necesită nicio investiție în infrastructură”, a spus IT-istul ardelean la New York.
Mai precis, Pangea transformă datele în unde sonore și le transferă, printr-un apel scurt, către telefonul mobil. Acolo, undele sonore sunt demodulate, iar datele reconstruite și afișate de aplicație.
PANGEA DIAGRAM
Vlad Iuhas a precizat că au în vedere monetizarea acestei afaceri, însă doar după ce Pangea va fi implementat în mai multe zone și, în funcție de posibilități, se vor găsi soluții pentru ca proiectul să fie profitabil.
Prezent la conferința de la New York a fost și Serkan Piantino, directorul departamentului de Cercetări în Inginerie și Inteligență Artificială al Facebook, care i-a întrebat pe IT-iștii ardeleni cum vor face față provocării faptului că muți oameni nu știu de ce ar avea nevoie de internet.
E principalul motiv pentru care operatorii vor să lucreze cu noi. La început am crezut că este pentru a-i convinge pe oameni să își cumpere abonamente cu mai multe minute, dar ne-au explicat că, prin intermediul nostru, pot face mai atractive ofertele cu trafic de date. Astfel, dacă vor avea acces la rețelele sociale, la e-mail sau la știri, vor realiza importanța internetului și vor face sacrificiul de a cumpăra un astfel de abonament”, au explicat it-iștii ardeleni.
Prezentatorul conferinței a intervenit, la sfârșitul prezentării și i-a întrebat pe clujeni: „Cum de Google sau Facebook nu s-au gândit la asta înainte să lanseze sateliți?”
Nu știm, nimeni n-a mai încercat asta, știm sigur că nimeni n-a mai făcut asta și suntem curioși și noi de ce n-au făcut. Desigur, suntem interesați să lucrăm cu ei, dacă vor să lucreze cu noi”.
Reprezentanții Facebook și Google, prezenți la această prezentare, au rămas uimiți de ideea românilor, în condițile în care și ei caută de ani de zile o soluție pentru aceleași necesități… Relizată pentru a-i conecta la internet pe cele patru miliarde de oameni care acum nu au acces la aceste servicii, invenția clujenilor de la Pangea se arată una de mare perspectivă.
Surse: voceatransilvaniei.ro, ziuanews.ro, researchforindustry.ro prin romaniabreakingnews.ro
[…] http://romaniabreakingnews.ro/acum-chiar-ca-i-am-terminat-google-invins-de-inteligenta-romaneasca-co… […]
[…] Reprezentanții Facebook și Google, prezenți la această prezentare, au rămas uimiți de ideea românilor, în condițile în care și ei caută de ani de zile o soluție pentru aceleași necesități… Relizată pentru a-i conecta la internet pe cele patru miliarde de oameni care acum nu au acces la aceste servicii, invenția clujenilor de la Pangea se arată una de mare perspectivă.sursă-romaniabreakingnews.ro […]
[…] mare perspectivă. INFORMARE ROMÂNI SHARE REDACȚIA RBN PRESS , 11 IUNIE 2015 / 200085 2 #gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; […]