ROMÂNIA BREAKING NEWS

Acum 77 de ani, la 28 iunie 1940, începea un nou capitol al Gologotei Neamului Românesc cu concursul lui Hitler și Stalin

Acum 77 de ani, la 28 iunie 1940, începea un nou capitol al Gologotei Neamului Românesc cu concursul lui Hitler și Stalin

cedarea-basarabiei-40

Ocuparea criminală a teritoriilor românești, foste părți ale Principatului Moldova independent și apoi sub suzeranitatea Imperiului Otoman, foste părți ale Imperiului Austriac și Imperiului Rus – așa zisele de către străini Basarabia și Bucovina de nord, sau mai simplu părți ale României ca succesoare de drept al Principatului Moldova și Principatului Munteniei, de către Armata Sovietică are loc la data de 28 iunie 1940. Ocuparea nepedepsită încă a teritoriilor românești fiind asigurată de semnarea în prealabil a Pactului dintre Germania Fascistă și Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste (U.R.S.S.) cunoscut sub numele de Pactul Ribbentrop-Molotov sau Pactul Hitler-Stalin (23 august 1939).

Premizele acestui ticălos furt l-au constituit:

 1. Ambițiile Germaniei Fasciste și U.R.S.S. de reviziure a hotarelor acestora din contul statelor naționale mai slabe militar din Europa Centrală și de Est (Polonia, România, Finlanda, Estonia, Letonia și Lituania);
 2. Guvernarea României prin dictatură regală de către un rege slab precum era Carol al II-lea;
 3. Incapacitatea militaro-economică a României interbelice de face față unui război defensiv atît împotriva Germaniei Fasciste cît și împotriva U.R.S.S.;
 4. Lipsa aliaților defensivi ai României în momentul primirii Notei ultimative din partea U.R.S.S. de cedare necondiționată unor mari teritorii românești la 26 iunie 1940; (Aici se incud atît ineficiența militară a Micii Înțelegeri (Cehoslovacia-România-Iugoslavia) semnată la 1920 cît și Armistițiul de pace al Franței cu Germania Hitleristă la 17 iunie 1940;

Situația internațională

Nota ultimativă a U.R.S.S., croită cu mult sînge rece, se încadra perfect înțelegerilor anterioare dintre Germania și U.R.S.S., conjuncturii internaționale europene în care aliații României erau incapabili de ajutor, precum și situației interne dificile a României.

Situația internă

În acel tragic moment istoric, România era guvernată de Regele Carol al II-lea care făcuse un lucru inadmisibil pentru un guvernant și anume a lichidat fizic persoana charismatică a Căpitanului și întemeietorului Legiunii Arhanghelului Mihail – Corneliu Zelea Codreanu precum și alator membri de vîrf a legiunii înscenînd o evadare din închisoare.

Lichidarea fizică și arestările în proporție de 90% din conducerea Legiunii Arhanghelului Mihail i-a dezorganizat pe legionari, aducînd la cărma mișcării o persoană mediocră și foarte controversată precum Horia Sima. Legionarii se răzbună pe guvernare prin asasinarea Primului-Ministru Armand Călinescu, după care oamenii regelui Caroll II-lea reacționează prin metode medievale, atentatorii fiind executați pe loc și lăsați cu zilele să putrezească în stradă, avînd loc sute de execuții mai mult la întîmplare pe teritoriu, pornind un cerc vicios de violențe în România.

Instaurarea dictaturii regale, prin dizolvarea parlamentului și măsurile represive împotriva conducerii legionare susținute de masele largi reliefează incapactatea Regelui Carol a II-lea de a guverna precum și situația dificilă în interiorul României.

Ultimatumul sovietic și ocuparea teritoriilor românești de armata sovietică

În conjunctura națională și internațională indicată mai sus, România este prinsă de planurile mișelești ale lui Hitler și Stalin de divizare a Europei Centrale și de Est, planuri ce afectează România, prin utimatumul sovietic, la 26 iunie 1940.

Regele Carol II-lea, rămas fără parlament, convoacă Consiliul de Coroană în două ședințe la amiază și în seara zilei de 27 iunie 1940 în componența a 27 de miniștri și consilieri regali la prima ședință și aceeași componență plus Alexandru Vaida-Voevod la a doua ședință.

Rezultatul primei ședinte a Consiliului de Coroană 27 iunie 1940:

 • 11 contra cedării teritoriilor;
 • 10 acceptă cedarea teritoriilor;
 • 5 pentru discuții;
 • 1 rezervat (Ghorghe Tătărescu, Primul-Ministru al României)

Rezultatul celei de-a doua ședințe a Consiliului de Coroană din 27 iunie 1940:

 • 6 contra cedării teritoriilor (Nicolae Iorga, Victor Iamandi, Silviu Dragomir, Traian Pop, Ștefan Ciobanu, Ernest Urdăreanu);
 • 19 acceptă cedarea teritoriilor;
 • 1 expectativ – Victor Antonescu;

Administrația și Armata română se retrag de pe teritoriile dintre Prut și Nistru ale României precum și din Bucovina de Nord, iar în ziua de 28 iunie 1940 primele unități militare sovietice pătrund în teritoriile supuse ultimatumului.

Bibliografie (surse):

 1. N.Djuvara, O scurtă istorie a românilor povestită celor tineri, Editura Humanitas, București 2008
 2. http://ro.wikipedia.org/
 3. istoria.md

publicat de romaniabreakingnews.ro

Citeste și…

28 iunie 1940, fapte și eroi necunoscuți… de Cristian Negrea

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: