ROMÂNIA BREAKING NEWS

Acord cu Guvernul Serbiei privind protecţia reciprocă a informaţiilor clasificate. Se va modifica și legea în baza căreia funcționează SRI

Acord cu Guvernul Serbiei privind protecţia reciprocă a informaţiilor clasificate. Se va modifica și legea în baza căreia funcționează SRI

A doua sesiune parlamentară a debutat în forță în ceea ce privește informațiile clasificate, schimbul acestora sau noi reglementări privind prevenirea și combaterea terorismului. Nu mai puțin de trei astfel de proiecte au fost înregistrate la Biroul Permanent al Camerei Deputaților potrivit tomisnews.ro, citat de romaniabreakingnews.ro

Primul dintre ele, proiectul de Lege pentru ratificarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Serbia privind protecţia reciprocă a informaţiilor clasificate schimbate, este motivat de „obligația statelor primitoare de a asigura protecția informațiilor clasificate ale statelor emitente pe baza unor principii de securitate stabilite de comun acord, recunoaștea reciprocă a certificatelor de securitate emise cu respectarea reglementărilor naționale ale părților, soluționarea cazurilor de compromitere a informațiilor”.

România urmează să încheie, cu fiecare dintre statele membre NATO și/sau UE, dar și cu alte state, acorduri de securitate ce vor institui cadrul legal necesar realizării schimbului de informații clasificate și care vor sta la baza tuturor activităților ce implică schimbul unor astfel de informații între părțile contractante, efectuat prin intermediul instituțiilor publice sau organizațiilor private.

Obiectul Acordului cu Executivul de la Belgrad îl constituie „protecția reciprocă a informațiilor clasificate în cadrul unor activități ce presupun cooperarea directă între părți sau încheierea și derularea unor contracte clasificate între persoane juridice din România și Serbia. Părțile vor lua măsuri adecvate pentru protecția informațiilor clasificate primite și vor acorda tuturor informațiilor clasificate schimbate un nivel de protecție de securitate corespunzător celui prevăzut pentru propriile informații cu un nivel de clasificare echivalent. Pentru informațiile clasificate de nivel STRICT SECRET și STRICT SECRET DE IMPORTANȚĂ DEOSEBITĂ a fost prevăzut un regim special de protecție, în ceea ce privește multiplicarea, traducerea și distrugerea”.

Prevenirea și combaterea terorismului, în dezbatere publică

În altă ordine de idei, propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului, inițiată de opt deputați și senatori, printre care și deputatul PSD de Constanța Radu Babuș, punctează faptul că „evaluarea amenințării teroriste la adresa României evidențiază o schimbare de paradigmă, prin trecerea de la o amenințare generică la una punctuală”.

„Principalele surse de risc terorist la adresa securității României sunt de natură externă și se manifestă pe două coordonate: teritoriul național reprezintă preponderent un loc de tranzit sau refugiu în atenția străinilor originari din state ale Orientului Mijlociu Extins și Afganistan sau Pakistan, impactul proceselor de radicalizare islamistă generate de ideologia Daesh (Stat Islamic – n.r.), îndeosebi asupra convertiților. Pe acest fundament, modernizarea cadrului normativ național în materie devine imperios necesar”, se arată în expunerea de motive.

Astfel, se dorește incriminarea în mod expres a faptelor referitoare la: participarea într-o asociere/grup în scopul comiterii de acte teroriste; dobândirea de pregătire în scopuri teroriste; deplasarea în străinătate în scopuri teroriste; finanțarea deplasării în străinătate în scopuri teroriste; organizarea sau facilitarea în orice alt mod a deplasării în străinătate în scopuri teroriste sau terorismul în domeniul nuclear.

Propunerea legislativă se află în dezbatere publică până pe 9 octombrie și doritorii își pot exprima opiniile AICI!

Pe de altă parte, a fost înregistrat la Camera Deputaților pentru dezbatere și propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.14/1992 privind organizarea şi funcţionarea Serviciului Român de Informaţii, inițiată de aceiași opt deputați și senatori. Propunerea dorește să modifice și să completeze legea nr. 14/1992 privind organizarea și funcționarea SRI pentru a asigura „corelarea cu celelalte prevederi ale cadrului normativ în vigoare”. Astfel, este vizată stipularea expresă a următoarelor atribuții ce revin SRI: execută intervenția antiteroristă și contrateroristă sau intervenția pirotehnică la dispozitive amplasate în scopul tulburării ordinii publice, vătămării integrității corporale, sănătăți persoanelor, punerii în pericol a vieții sau provocării de daune proprietății publice ori private.

De asemenea, propunerea se află în dezbatere publică până pe 9 octombrie și doritorii își pot exprima opiniile AICI!

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: