ROMÂNIA BREAKING NEWS

«A fost Vova, Vologhea, Vladimir. De când e la putere, a devenit Vlad»

«A fost Vova, Vologhea, Vladimir. De când e la putere, a devenit Vlad»

Vlad Filat, prim-ministrul R. Moldova, s-a născut la Lăpușna, la vreo 50 km de Chișinău, într-o familie cu patru copii. Sătenii și-l amintesc pe actualul premier ca pe un copil foarte educat, îmbrăcat întotdeauna la patru ace. Ei admit că, de când este prim-ministru, lucrurile la Lăpușna au început să se miște. Vera Rusu, prima învățătoare a premierului, lasă să se înțeleagă însă că îi plăcea mai mult de elevul decât de politicianul Filat.

Ajungem la Lăpușna în jurul orei 14.00. De la intrarea în sat, îți sar în ochi câteva afișe electorale cu sigla PLDM, pe care încă mai poate fi deslușit sloganul «Moldova fără sărăcie». O fi doar o coincidență, dar, în satul de baștină al premierului, predomină verdele. Gardurile și chiar acoperișurile unor case sunt de culoarea partidului condus de lăpușnean.

Primul popas e la școala unde a învățat actualul premier. Copiii și profesorii pleacă spre casă. Unii pici ne privesc lung și ne dau binețe. Directoarea liceului se arată foarte ocupată. Îi spunem că am vrea să vorbim cu profesorii care l-au instruit pe Vlad Filat. Directoarea roagă pe cineva să ne arate casa lui Simion Bucur, cel care l-a învățat pe Filat legile fizicii și care locuiește la câteva minute de școală.

Cuvintele «Moldova fără sărăcie», fără acoperire

Obișnuit deja să-l descrie jurnaliștilor pe actualul premier, Simion Bucur ezită inițial, după care intră în rol. “În clasa lui erau doi elevi cei mai buni. El și Dănuț, care a devenit polițist. Filat a terminat cu doi de patru, iar celălalt cu trei de patru», își amintește profesorul de fizică, care spune că, din acest motiv, premierul, la absolvire, nu a primit medalie. «Dacă avea un singur patru, termina cu medalie de argint. Mătincă și la fizică a avut patru», povestește profesorul.

În timp ce vorbeam cu Simion Bucur, în discuție intră Vera, soția acestuia, și ea profesoară de fizică. «Toți scriu despre prim-ministru. Să mai scrie și el despre noi, spune profesoara, parcă indignată. “Îl vedeți acum cum e mândru? Așa a fost și când era elev. A învățat bine. Avea de ce să fie mândru», mai zice Vera Bucur, completată de soț: «Mama avea mare grijă de el. Era curat îmbrăcat, la costum. Pe atunci, nu oricine umbla la cravată», spune Simion Bucur. Întrebat ce sfat i-ar da acum fostului său elev,  Bucur, parcă în șoaptă, ne spune: «Să-și îndeplinească promisiunile. Ce a spus, să facă. Cuvintele «Moldova fără sărăcie» nu și-au găsit acoperire. Țara a rămas în sărăcie», afirmă el.

«Era un băiat bun și deștept. Acum…»

Profesorul de fizică al premierului ne îndrumă cum să ajungem la Vera Rusu, prima învățătoare a lui Vlad Filat. Până la ea, vorbim despre premier cu alți consăteni. Cei de seama sa spun că și-l amintesc. Recunosc însă că, deși știu multe lucruri despre el, îl vor vorbi doar de bine, pentru că așa se cuvine să o faci cu un consătean ajuns atât de sus.

«Sunt o familie de gospodari», spune o bătrână, care mergea cu doi copii pe lângă casa învățătoarei lui Filat. Sătenii afirmă că, din cei patru copii ai familiei Vasile și Maria Filat, doar unul a rămas în sat, Ion Filat. Despre el, oamenii nu prea vorbesc de bine. Spun că, probabil, tot ce e mai bun a luat actualul premier și frate mai mare… Cele două surori ale premierului, Ala și Valentina, trăiesc la Iași, fiind căsătorite acolo.

Poarta Verei Rusu e vopsită în verde. Ne asigură însă că ar fi o simplă coincidență. Bătrâna era afară, la o masă, cu un sătean și cu fiul său, la un pahar de vin. Se arată interesată de unde știm că anume ea a fost prima învățătoare a premierului. Îi spunem că, de Ziua profesorului, Filat a precizat că anume ea, Vera Rusu, prima sa învățătoare, i-a oferit primele lecții de viață, lucru pentru care îi este recunoscător. «Da? Nu am văzut asta…», spune bucuroasă Vera Rusu, care însă începe discuția despre fostul ei elev ocărându-l. “În clasele primare era bun și deștept. Acum, nu-l prea consider așa. S-a schimbat. Nu vedeți ce arată la televizor? Ce, tu nu știi ce face? Dacă ești jurnalist, știi mai bine», ne zice enigmatică Vera Rusu. Continuă însă pe un ton laudativ despre copilul Vlad Filat. «Stătea în banca a treia, cu cel mai bun prieten, Vladimir Macari, care, peste ani, i-a devenit fin de cununie», spune Vera Rusu.

«Să fie sănătos premierul și noi pe lângă el»

Lui Vlad Filat îi spune Vova, la fel cum o fac mulți dintre consătenii săi. «La școală îi spuneam Vladimir», zice învățătoarea. ”La noi, toată ziua e Vova», o întrerupe fiul său. «La noi a fost Vova, Vologhea, Vladimir. De când e la putere, a devenit Vlad», adaugă el. «Era timid în prima zi de școală. Era tare bine îmbrăcat față de ceilalți. Atunci, un costum la un copil era ceva deosebit, era o raritate. A mers aproape cu note de cinci. Rar avea câte un patru. Când îl primea, se întrista. Îi plăcea matematica și științele naturii. Mamă-sa se stăruia cu el. Se vede că de acasă era tare controlat. Tot lucrul pe care i-l dădem îl îndeplinea», își amintește Vera Rusu, întreruptă de constăteanul care stătea la masă cu ea. «Să fie sănătos premierul și noi pe lângă el», zise bărbatul înainte să bea un pahar cu vin alb.

Moș Gheorghe Simon spune că locuiește chiar lângă casa părintească a premierului. Zice că fiica lui a stat chiar într-o bancă cu Filat, iar el i-a botezat frații. «La botezul acestuia nu am fost, pentru că nu am avut parale. Îmi aduc aminte cum veneau la mine toți copiii Filat și mâncam câte o strachină cu borș. Când se puneau toți la masă… Îi plăcea borșul, chiar dacă era fără carne. Mâncam lapte, chișleag, brânză. Noi aveam vacă, dar ei nu», povestește bucuros bătrânul.

“Vreau ca el să lupte cu corupția și să aducă țara la  normalitate. Să măreasca leafa tinerilor, ca să nu plece de acasă. Să fie mai consecvent în ce face», îi cere prima învățătoare. După mesajul către acesta, Vera Rusu ne explică cum să ajungem la casa părintească a lui Vlad Filat. O luăm la vale, pe un drum de țară. Un copil de vreo 12 ani tocmai s-a oprit să adape calul. Îl întrebăm cum ajungem la casa lui Filat. «Mergeți înainte. Unde dați de asfalt, veți vedea un garaj mare, în care încap vreo patru mașini. Acolo-i casa lui», ne-a spus el. Mergem înainte. Un alt copil ne spune că suntem aproape. «Unde vedeți o mașină cu numere românești la poartă, vă opriți. E mașina tatălui lui Filat», ne spune băiatul.

Maria Filat: «Mă scuzați, mă simt cam rău…»

Odată ce dăm de asfalt, zărim o mașină Dacia, cu numere de Iași. Casa unde stau acum părinții premierului pare cea mai frumoasă și mai îngrijită din zonă. Are poartă de fier, ce bate în negru, cu sonerie. Aceeași culoare are și acoperișul caselor din ograda ce abia se zărește de după gardul din beton. Casele din ogradă, inclusiv garajul, sunt acoperite cu țiglă metalică. Sunăm la poartă. Peste câteva secunde, se deschide. Din casă iese tatăl premierului, nu tocmai entuziasmat. Îi vorbim despre scopul vizitei. Ne spune că își vede rar fiul, pentru că este ocupat. «Ultima oară a fost la început de an școlar. Venise cu copiii, să-i vedem», zice Vasile Filat, printre lătratul câinilor și muzica rusească din ograda vecinului.

Între timp, de după casă, vine Maria Filat, mama premierului. «Mă scuzați, sunt bolnavă și nu pot…, ne puteați preîntâmpina. Mă simt cam rău…», ne spune ea, timp în care ne conduce, cu un mers greoi, spre ieșire. În ograda turnată cu plăci de beton, este curat, ca și în spatele casei. Acolo se zărește un sâsâiac plin cu porumb, un cârd de curci, un mic pilon electric și o fântână. Casa părintească a premierului Filat e singura de prin preajmă cu două porți, legate una de alta de un drum asfaltat, ce traversează grădina.

Foștii vecini ai premierului spun că părinții lui Filat au acceptat cu greu să le fie reparate casele, pentru că țineau mult la ele, așa cum erau altădată. «E om de treabă. Păcat să spui că nu a făcut ceva pentru sat. A făcut drumuri, ne-a ajutat la gazificare, a reparat școala și biserica», îl laudă pe premier Elena Nofit, care se declară rudă îndepărtată cu el. «Când se ducea la școală, trecea pe lângă noi și ne saluta», și-l amintește pe premier vecina Nina Dănuț.

Sursa: Ziarul de Garda

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: