ROMÂNIA BREAKING NEWS

A apărut numărul 4 al prestigioasei reviste de istorie militară romaneasca și universală, TACTICA și STRATEGIA

A apărut numărul 4 al prestigioasei reviste de istorie militară romaneasca și universală, TACTICA și STRATEGIA

„E suficient să ne uităm în jur, toate popoarele îşi studiază istoria, dar şi istoria militară, atât a lor, cât şi a lumii întregi, este o muncă şi o dovadă că alţii sunt interesaţi. Dar noi? Şi noi suntem interesaţi, dar încă nu avem suficiente mijloace de informare asupra părţii care ne interesează în primul rând, istoria noastră militară. Acest gol dorim să-l umplem prin această revistă, în care veţi găsi mari bătălii din istoria noastră analizate în amănunt, date despre gânditorii noştri militari, despre mari generali sau comandanţi de oşti, despre arme fabricate în România, precum şi aspecte geopolitice actuale, de spionaj sau colaterale. Istoria militară universală este şi ea bine reprezentată, cu aspecte şi influenţe asupra evenimentelor istorice majore, inclusiv asupra istoriei noastre naţionale.” Cristian Negrea – Redactor sef al revistei TACTICA și STRATEGIA

După o întrerupere de mai bine de doi ani, am revenit cu revista noastră, mai experimentați, mai hotărâți și mai deciși în ceea ce privește misiunea noastră asumată, de a reda cititorilor români aspecte mai puțin cunoscute din istoria noastră militară. Să fiți siguri, multe din cele scrise în această revistă nu le veți găsi în altă parte, decât cu greu și după multe căutări, iar autorii noștri au efectuat aceste căutări și cercetări. Dar nu putem singuri, depinde de cititorii noștri ca această revistă să își continue existența, iar cea mai bună (și singura) modalitate ca să vă asigurați de apariția ei este să o cumpărați și să o recomandați, deoarece publicarea unei astfel de reviste de colecție, în condiții grafice deosebite, necesită un efort

Acest număr ar fi trebuit să apară la mijlocul lui 2016, la centenarul intrării României în războiul mondial, dar situația nu a fost favorabilă. Cu toate acestea, credem că acest număr acoperă o mare parte din necunoscutele și temele rămase neabordate asupra acestui eveniment, inițierea războiului nostru din 1916 acoperind tema principală a revistei actuale. Nu numai considerentele politice, militare, strategice și de altă natură sunt abordate aici, ci și alte aspecte de importanță crucială asupra momentului nostru august 1916. Putea fi un moment mai favorabil? Am salvat Verdunul prin intervenția noastră? Ne-au trădat rușii cu bună știință în 1916? Ce făcea armata de Salonic în acest timp? Care erau dotările noaste comparabile cu cele ale armatelor adverse, inclusiv la nivel de batalion? Publicăm aici inclusiv convențiile politice și militare încheiate înainte de intrarea în război, cu comentariile asupra modului în care acestea au fost îndeplinite de către aliații noștri. Mergând mai departe, publicăm scrierile unor contemporani, analiști militari români de seamă care au luptat în acest război, care fac o sinteză foarte aprofundată asupra momentului 1916, asupra planului de război român și asupra manevrei strategice a Antantei, cu criticile și aprecierile lor, la cald, la câțiva ani după război, analize greu de găsit în alte publicații pentru publicul larg. Analize aprofundate despre cum Puterile Centrale au renunțat prin ordinul Kaiserului la toate manevrele ofensive pentru a îndrepta toate forțele disponibile împotriva României, patruzeci și trei de divizii dintre care opt de cavalerie fiind aruncate contra României, care se vedea atacată astfel pe două fronturi divergente mai lungi decât frontul de est sau cel de vest, în timp ce aliatul rus refuza să se implice în lupte. Unul din marile mistere ale primului război mondial, așa a fost numit acest caz de către analiștii militari occidentali.

Primul ofițer mort în războiul reîntregirii, eveniment inclus și de romancierul Camil Petrescu, el însuși combatant și erou în acest război, în unul din romanele sale. Apoi, o listă cu ofițeri francezi din Misiunea Militară Franceză căzuți pe frontul român, cu data și modul în care au dat jertfa supremă pentru patria lor și pentru a noastră.

Din cuprinsul revistei nu putea lipsi capitolul despre războiul modern, aici aplecându-ne asupra unui aspect mai puțin mediatizat în istoria recentă a războaielor, anume la cel informatic. Un aspect esențial în contextul negocierilor SUA cu Iranul, despre dezvoltarea armei atomice de acesta din urmă, cum un atac informatic, respectiv virusul Stuxnet, a dat înapoi cercetările iraniene, urmat de asasinările unor importanți oameni de știință și coordonatori ai acestui program. Exemplificări ale operațiunilor militare israeliene contra Irakului în 1981 și Siriei în 2007 pentru a le împiedica accesul la tehnologia nucleară. Analiză foarte importantă în contextul situației complicate din Coreea de Nord la ora actuală.

Mai departe, în evul mediu, un voievod român necunoscut, care a domnit doar cinci ani, Ștefan I, dar care a dus două bătălii decisive, de o importanță majoră, Ghindăoani în 1395 contra ungurilor și Vorskla 1399 contra tătarilor, alături de polonezi și lituanieni. De asemenea, o altă bătălie esențială care a consolidat Moldova abia apărută și a impus-o ca o forță militară de care trebuia să se țină seamă, Codrii Plonini la 1368. Din istoria Transilvaniei, bătălia de la Sânpaul la 1575.

Desigur, alte articole cu care v-am obișnuit, despre arme și muniții, cum a apărut mitraliera care a făcut atât de multe victime în primul război mondial, bătălia de Omdurman care a însemnat practic triumful mitralierei împotriva cavaleriei, despre analiștii militari români și multe altele vă așteaptă n paginile revistei noastre. Referitor la vechile numere, venim cu unele completări, de exemplu, mulțumită cititorilor noștri, l-am identificat pe vânătorul de munte român aflat în primplan pe coperta primului număr, o scurtă biografie a sa găsiți aici. Mai departe, referitor la numărul 2, veți găsi date despre ofițerul cu cel mai înalt grad căzut în războiul româno-ungar din 1919, locotenent-colonelul Păulian. Mai departe, în continuarea articolului despre bătălia de la Poltava 1709, și despre colonelul Sandu Colțea, comandant al regimentului Valach, alte date și nume despre participanți români la acest război, de ambele părți, atât rusă, cât și suedeză. De asemenea, când a fost doborât primul avion inamic de către vânătorii noștri în al doilea război mondial.

Toate acestea, și multe altele, le puteți găsi în paginile acestei reviste. Insistăm pe faptul că singura modalitate de a vă asigura continuitatea apariției este cumpărarea revistei. Ca să vă dați seama de costurile și eforturile pentru a menține o revistă de calitate pe piață, vă pot spune că autorii articolelor publică aici benevol, în sensul că nu sunt plătiți, ei practic fac muncă voluntară și patriotică. Toți autorii, fără excepție, cărora le mulțumim pe această cale. Toți banii încasați merg pe tipar și distribuție.

Revista o puteți găsi în rețeaua Inmedio, chioșcurile roșii de presă din incinta Kaufland și a Mall-urilor, precum și la chioșcurile de la aeroportul Otopeni. Poate fi procurată și online, de la adresa de aici.

La final, promo-ul la apariția primului număr. Sperăm să vă placă, la fel cum sperăm să apreciați revista noastră.

www.tacticasistrategia.ro

tacticasistrategia@gmail.com

www.cristiannegrea.ro

Numărul 4 al revistei Tactica și Strategia se poate comanda online de aici

Negrea Cristian – romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: