ROMÂNIA BREAKING NEWS

9 august 1601 – Mihai Viteazul, domnitor al celor trei provincii românești, a fost asasinat pe Câmpia Turzii

9 august 1601 – Mihai Viteazul, domnitor al celor trei provincii românești, a fost asasinat pe Câmpia Turzii, din ordinul fostului său aliat, generalul Gheorghe Basta

Forțat să ia calea pribegiei, Mihai i-a cerut sprijinul împăratului Rudolf al II-lea, care, în contextul reînscăunarii lui Sigismund Bathory pe tronul Transilvaniei, a acceptat să-l susțină pe român. Împreună cu generalul Basta, Mihai a pornit campania de recucerire a teritoriilor românești. Prin victoria de la Guruslău în 3 august 1601, voievodul valah l-a îndepărtat pe Sigismund Bathory din Transilvania. A devenit din nou domn al Țării Românești după ce l-a îndepărtat pe Simion Movilă de pe tron. În aceste condiții, se întrezăreau perspectivele unei noi uniri românești, perspectivă ce nu convenea împăratului habsburgic, Rudolf al II-lea. Din ordinul său, la 9/10 august 1601, la 3 km sud de Turda, Mihai Viteazul a fost ucis de generalul Gheorghe Basta.
Capul său a fost luat de unul dintre căpitanii domnitorului și înmormântat de Radu Buzescu la Mănăstirea Dealu, lângă Târgoviște. Pe lespedea sa de piatră de la Mănăstirea Dealu stă scris: „Aici zace cinstitul și răposatul capu al creștinului Mihail, Marele Voievod, ce a fost domn al Țării Românești și Ardealului și Moldovei.”

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.