31 de ani de activitate neîntreruptă de la înregistrarea oficială în România 1990 – 2021,
74 de ani de la înființare: 1947 – 2021 și
43 de ani în pribegie: 1947 – 1990
Anul 2020, nefast pentru întrega omenire, a lovit state, economii, vieți și societăți. Distanțarea fizică, interzicerea liberei circulații și a întrunirilor a lovit crunt și continuă să lovească.
2020 fost anul când Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina (ACPBB) ar fi trebuit să sărbătorească cei 30 de ani de activitate neîntreruptă de când a fost înființată și înscrisă juridic în România sau 70 de ani de când a fost formată la Paris, de unde un guvern de orientare socialistă, în urma presiunilor unei mari puteri iubitoare de români, aflată mai la Est, o interzice. Mutată la Bruxelles, PRO BASARABIA și BUCOVINA va continua să existe și să strige constant la cancelariile și la mai marii lumii, nedreptatea făcută românilor.
Au trecut mai bine de 70 de ani și nedreptatea persistă. S-au schimbat însă reguli, orânduiri sociale, tratate și legislaţii. Durerea românilor a rămas ca o veşnică neîmplinire pe care şi guvernanții noştri ne ajută să o trecem sub tăcere spre uitarea de sine, a istoriei noastre naționale și a datoriilor noastre din prezent față de sacrificiile înaintașilor care ne-au lăsat cu limbă de moarte o moștenire. Trăim în vremuri când naționalul este confundat cu extremismul, blamat, pus la zidul infamiei sau perimat și nerespectat de conducători și instituții ce se străduiesc în numele globalizării să rămânem „scurți” la capitolul istoria neamului, „scurți” în economie, „scurți” la învățătură, „scurți” ca popor și că limbă.
Cu o clasă politică incapabilă să priceapă ce-i de făcut, dar în veşnică confruntare, avidă în acaparare de posturi și venituri, cu o economie în creștere, spun statisticile, dar bazată pe taxe, impozite și împrumuturi, trăim în România spoliată cu gândul la viitorul de Aur ce se promite, sperând să prindem un loc de muncă în occidentul incapabil să-şi adune recoltele și să-și taie porcii.
Aurul n-a adus fericire românilor, ba dimpotrivă, știm asta din istoria noastră, a adus de aiurea numai nepoftiți care au dorit și tară și limbă și istorie toate rescrise, reinterpretate cum le-o cădea lor bine.
Pro Basarabia și Bucovina a strigat pentru dreptul românilor la teritoriu natal, limbă, cultură și istorie cu îndârjire şi vehemență, la posturi ca BBC, Europa Liberă, Vocea Americii, chiar când patronii nu erau deloc încântați de astfel de teme și multe au trecut sub tăcere sau acordau spații minime ca timp. Era pe vremea când Securitatea cataloga „Pro Basarabia” ca fiind infiltrată și KGB-istă.
Cu timpul rândurile noastre s-au subțiat, mulți din cei ce au trăit refugiile s-au mutat în curtea cea veşnică și ver de unde nu există durere nici întristare, nu este… dar ne-au lăsat legământ să nu uităm c-am fost, unde am fost, ș-om fi… și că frați suntem cu toți cei ce grăiesc în limba strămoșească chiar de n-or fi încăput în granițele țării.
Amintim din realizările noastre: Podul de Flori – când, pentru prima oară după cel de-al doilea război mondial, frontiera româno-sovietică a putut fi traversată fără acte, Crucea Mântuirii Neamului Românesc de la Nisiporeni, pe care o văd călătorii în drum spre Iași. Cimitirul Eroilor Români de la Țiganca proiect de suflet al regretatului Valeriu Graur răsplătit cu medalii de președenția română și a R. Moldova, dar pedepsit de două ori cu deportarea în Siberia (o data la nastere si a doua în urma unei turnatorii criminale a securității române, la KGB, pentru că s-a născut român), zeci de biblioteci cu tone de carte românească, clopote de biserici, ultimul dus de dl. Istratii Veaceslav din inima României la malul Nistrului. S-au mai întâmplat Şcoli de Vară, pentru cadre didactice și studenţi, expoziții de pictură, de fotografie, lansări de carte. Au fost organizate manifestări cultural artistice pentru toate datele istorice de importantă comună, pentru personalităţile ce au realizat ceva întru unitate națională în mai toate orașele. Pe cheltuială proprie Pro Basarabia și Bucovina a întreținut copii din teritoriile istorice în tabere de vară toate în grija lui Cezar Pânzaru şi a echipei lui de la Constanța. Mese rotunde și dezbateri științifice organizate la nivel academic pentru care mulțumesc domnului Dr. Constantin CORNEANU.
Sub patronajul ACPBB filiala Centrală Bucureşti, portalul de presă ROMANIA BREAKING NEWS – romaniabreakingnews.ro, a devenit un brand de presă asociat activității filialei, organul nostru de presă și informație la care îşi aduc un important aport Mădălina ANDREI – director, Dorian Thedor CLENCIU – redactor șef, Octavian SERGENTU, Tudor VIȘAN-MIU, Constantin CORNEANU, Ion ANTON, Nicolae PETRESCU-REDI, Mihai KOPETKI, Gabriel NEGRU, Mihai NICOLAE.
Pro Basarabia și Bucovina nu s-a dezis și nu se va dezice de îndatoririle statutare chiar dacă ajutor și recunoaştere din partea statului Român nu a existat. Să nu mint, avem o scrisoare de felicitare cu ocazia împlinirii a 25 de ani de activitate de la cabinetul președintelui Klaus Iohannis, primită și citită la manifestarea festivă organizată de Consiliul Național ACPBB la Parlamentul României.
Știu că această mică trecere în revistă a nedreptățit multe filiale ACPBB pe care nu le-am menţionat aici, dar mă vor ierta căci tot ce am făcut noi toți nu a avut ca scop publicitatea și nici împăunarea, capitol la care voit rămânem modești.
Astăzi 11 ianuarie în al 31-lea an de activitate trimit fraților, membrii, simpatizanți, susținători și colaboratori ai ACPBB un sincer LA MULȚI ANI.
Aurul nostru rămâne tineretul, limba română și identitatea românească, cu tot trecutul ce va dănui, atât timp cât le vom prețui și clama cu sinceritate, respect și mândrie.
Cu stimă
Marian CLENCIU
Președinte al Consiliului Național
Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina