ROMÂNIA BREAKING NEWS

Video: 70.000 de oameni au protestat sub forma steagului României în faţa Guvernului de la București

Video: 70.000 de oameni au protestat sub forma steagului României în faţa Guvernului de la București

Peste 50.000 de oameni au fost în Piaţa Victoriei duminică seară, pe un ger năprasnic, în cea de-a 13-a zi consecutivă de proteste anti-guvernamentale. Cel mai spectaculos moment al serii a fost de departe cel de la ora 21:00, când mulţimea din piaţă a format un tricolor imens prin aprinderea lanternelor de la telefoane sub coli colorate în roşu, galben şi albastru. Coregrafia a fost excepţională, momentul fiind cu adevărat emoţionant.

Cum au resit să creeze perfect drapelul cei peste 50.000 de oameni fără să amestece culorile? În timpul protestului, voluntari au împărţit foi A4 colorate protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei în funcţie de zona în care se aflau. La ora 21.00, protestatarii şi-au aprins lanternele de la telefoane sub foile respective, şi aşa s-a format un uriaş tricolor luminos.

La ora 22:00, manifestanţii au cântat imnul naţional, apoi o parte dintre ei s-au prins într-o horă. „ALDE şi PSD, aceeaşi mizerie”, „Jos Tariceanu, Dragnea şi Grindeanu”, „Nu plecăm acasă, hoţii nu ne lasă”, au fost câteva dintre scandări.

La Timișoara sunt 2.000 de protestatari în stradă și tot 2.000 de oameni protestează la Iași. La Cjuj au ieșit în stradă 10.000 de oameni, scrie Digi24.ro. Crește numărul protestatarilor de la Cotroceni. Circa 1.000 de oameni au venit să susțină Guvernul Grindeanu.

Manifestanţii – care au steaguri tricolore şi pancarte cu mesaje precum Iohannis, demisia „Jos DNA, Poliţia politică”, „Noi am votat, tu ne-ai dezbinat” – suflă în vuvuzele, huiduie şi scandează ”Demisia”, fiind a opta zi de proteste, scrie News.ro.

Sâmbătă seară, în faţa Palatului Cotroceni au protestat aproximativ 400 de persoane, manifestaţia încheindu-se cu intonarea imnului naţional.

La Cotroceni recordul de participanţi la manifestaţie a fost puţin peste 2.000. O parte a manifestanţilor au venit la protest cu autocare şi microbuze cu plăcuțe de înmatriculare (DJ) din județul DOLJ.

 

Foto Dan Mihai Balanescu

Ora 21.00, se formează „cel mai mare tricolor uman” din manifestanți. Conform anunţului postat de organizatori pe pagina de Facebook „Corupţia ucide”, manifestanţii au fost rugaţi să aducă o sursă de culoare – roşu, galben şi albastru – şi o lanternă. Organizatorii protestului spun că vor distribui coli de hârtie în cele trei culori, care la ora 21.00 să fie luminate cu lanternele şi cu bliţ-urile telefoanelor mobile. Conform postărilor de pe pagina de Facebook a evenimentului, toate dosarele şi colile colorate ar urma să fie donate, săptămâna viitoare, unor şcoli şi grădiniţe aflate la marginea Bucureştiului.

Piaţa Victoriei s-au adunat sâmbătă câteva mii de persoane, iar înaintea manifestaţiei aproximativ 30 de tineri au alergat în jurul clădirii Palatului Victoria, îmbrăcaţi în echipament sportiv, unii dintre ei purtând steaguri. Manifestația s-a încheiat după mai bine de şase ore, fiind dus la bun sfârşit de patru dintre tineri, care au parcurs un traseu de 42 de kilometri. Ei au alergat pe trotuar, pe bulevardul Aviatorilor, până la Aleea Modrogan şi înapoi, pe Kisellef, după care au înconjurat clădirea Guvernului. Participanţii la „maratonul democraţiei” au spus că aceasta este forma lor de protest faţă de Guvern şi că prin mişcare vor să înceapă „schimbarea României”.

Numărul record de manifestanţi a fost atins în urmă cu o săptămână, când peste 280.000 de oameni protestând chiar în ziua în care Guvernul a abrogat Ordonanţa de Urgenţă privind codurile penale. Oamenii au spus că nu vor renunţa la proteste, pentru că Guvernul a minţit, a făcut un abuz adoptând o ordonanţă de urgenţă pentru a schimba prevederi din codurile penale, în beneficiul unor politicieni, şi trebuie să răspundă pentru ce a făcut şi să îşi dea demisia.

Gabriel NEGRU / RBN Press 13 feb.2017

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: