ROMÂNIA BREAKING NEWS

7 septembrie 1877. Stindardul luat de armata română turcilor de la Plevna a defilat în București

7 septembrie 1877. Stindardul luat de armata română turcilor de la Plevna a defilat în București

 ”Stindardul luat de armata română turcilor de la Plevna a defilat ieri, după cum am anunțat – cu ceremonia militară și-n aclamația generală a poporațiunii – pe podul Mogoșoaiei până în Arsenal. În fața teatrului s-a ținut un mic discurs din partea funcționarilor primăriei, care au dăruit un orologiu de aur soldatului Grigore Ion care purta stindardul și care-l luase de la vrășmași”, Ziarul „Românul” din 8 septembrie 1877.

Ziariștii au elogiat fapta eroică a soldatului Grigore Ion, din Batalionul 2 Vânători din Ploiești, comandat de maiorul Candiano Popescu. Acesta, după asaltul trupelor noastre de vânători și dorobanți asupra uneia dintre cele mai mari poziții fortificate ale turcilor, reduta de la Grivița, în ziua de 30 august 1877, intră primul în redută și, ajutat de sergentul Stan Gheorghe și caporalul Nica Vasile, capturează drapelul verde cu semilună al turcilor, după o crâncenă luptă corp la corp.


După două zile – pe 1 septembrie 1877 – la marele cartier de la Porodim, cei trei ostași au fost decorați, pentru curajul și eroismul lor, cu „Virtutea Militară”, iar a doua zi cu ordinul rusesc „Sf. Gheorghe”. Episodul capturării steagului turcesc a avut un puternic ecou în rândul ostașilor de pe front îmbărbătându-i, iar celor din țară le-a mărit încrederea în victorie.

M.Ap.N.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.