Ziua Eroilor este o sărbătoare națională din România pentru comemorarea bărbaților și femeilor care au murit în timp ce serveau în forțele armate.
În România prin Decretul-lege nr. 1693/4 mai 1920 s-a stabilit ca aceasta să fie sărbătorită în fiecare an cu prilejul zilei Înălțării Domnului, iar România a devenit prima țară care îi comemorează în aceeași zi pe eroii străini și pe cei români. Această dată a fost stabilită ca urmare a Tratatul de la Versailles unde țările beligerante s-au obligat prin semnarea tratatului la întreținerea mormintelor ostașilor îngropați pe teritoriile statelor respective, precum și a monumentelor comemorative de război dedicate acestora. În timpul comunismului prin Decretul nr. 71/1948 data a fost schimbată la 9 mai, dar după s-a revenit la data inițială.
În această zi, în toate bisericile din țară și străinătate se face pomenirea tuturor eroilor români căzuți de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului.
Oficiul Național pentru Cultul Eroilor împreună cu alte instituții abilitate, elaborează programul manifestărilor prilejuite de Ziua Eroilor, care este, potrivit legii, sărbătoare națională.
În data de 6 Iunie, zi de sărbătoare națională, în toate lăcașele de cult se trag clopotele la ora 12:00. De asemenea, în instituțiile publice, dar și în unitățile de învățământ se va ține un moment de reculegere, semn de omagiu pentru eroii patriei.
Programul manifestărilor de Ziua Eroilor 2019 în București
10:00 – Cimitirul Israelit Filantropia – ceremonie de depuneri de coroane și flori: 12:00 – Ceremonii de depuneri de coroane la: Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I; Monumentul eroilor militari căzuți în misiune din Parcul Tineretului; Monumentul Eroilor Patriei – Universitatea Națională de Apărare Carol I; Cimitirul militar din Ghencea; Cimitirul Eroilor Revoluției; 15:00 – Ceremonie de depuneri de coroane și flori la Monumentul și Biserica Eroilor Martiri Timișoreni – Popești Leordeni;
Programul manifestărilor de Ziua Eroilor 2019 în Târgu Jiu Cimitirul Internațional Al Eroilor – Locul unde își dorm somnul de veci soldați români, germani, austro-ungari și sovietici
11:50-12:00 – Întâmpinarea persoanelor oficiale; 12:00 – Păstrarea unui moment de reculegere în memoria eroilor neamului; Intonarea Imnului de Stat al României, Slujba de pomenire; 12:00 – Intonarea Imnului Eroilor; Depuneri de flori și coroane la mormintele eroilor; Defilarea Gărzii de Onoare. Program manifestări Ziua Eroilor 2019 – Câmpia Turzii 12:00 – Deschiderea manifestărilor Troița Martirilor Neamului Românesc; Semnal de atențiune; Marș de întâmpinare, Imnul de Stat al României – în fața primăriei Municipiului Câmpia Turzii; 12:25 – Depunerea oficială de coroane; 13:20 – Închiderea manifestării.
Program manifestări Ziua Eroilor – Cluj Napoca
12:00 – Ceremonii militare și religioase de depuneri de coroane, flori și jerbe la: Cimitirul Eroilor din Calea Turzii (mun. Cluj Napoca); Cimitirul Eroilor din Muntele Rece (comuna Măguri Rpcptpu); Monumentul Rezistenței Anticomuniste (mun. Cluj Napoca); Monumentul Eroului Aviator Plt. Adj. Traian Dârjan (cimitirul Someșeni); Troița de pe Feleac (comuna Feleacu).
Cu ajutorul reprezentanțelor diplomatice ale României, depuneri de coroane, flori și jerbe se vor face și la cimitirele și monumentele comemorative dedicate ostașilor români din Armenia, Austria, Bulgaria, Belgia, Cehia, Germania, Franța, Federația Rusă, Polonia, Slovacia, Republica Moldova, Slovenia și Ungaria.
Un alt moment important de cinstire a Eroilor se va desfășura sâmbătă, 8 iunie, ora 10:00, la Sfânta Mănăstire Comana, județul Giurgiu,
Programul de la Mănăstirea Comana va cuprinde manifestări dedicate cinstirii Zilei Înălțării Domnului și a Eroii Flotilei 1 Vânătoare – Aviația Română din cel de Al Doilea Război Mondial
Evenimentul este organizat de Cercului colocvial cultural patriotic „Vlad Țepeș” condus de General maior aviator veteran de război Radu Theodoru
Potrivit organizatorilor, programul cuprinde:
09:30 Primirea participanților (Primirea invitatului de onoare domnul general locotenent aviator veteran de război Ion Dobran as al aviației de vânătoare cu 11 victorii aeriene la palmares: sovietici, anglo-americani, germani)
Primirea soborului monahal al Sfintei
Mânăstiri Comana
Imnul și Ridicarea pavilionului
Apelul solemn simbolic al piloților eroi din Flotila
1 Vânătoare jertfiți în Al Doilea Război Mondial
Sfânta Slujbă de pomenire a eroilor
Alocuțiuni
Domnul general de armată MIRCIA CHELARU
Domnul comandor profesor universitar doctor
JIPA ROTARU
Domnul general maior aviator veteran de război
RADU THEODORU
Moment poetic
Doamna PAULA ROMANESCU
Doamna IULIANA PALODA POPESCU
Depunere de coroane
Onorul dat de o formație de avioane de luptă
Acordarea diplomei de onoare domnului general
locotenent aviator veteran de război ION DOBRAN
Moment artistic
Soprana IRINUKA GÎJU
Trupa corală aromână BOAȚEA PINDULUI
Trupa corală „MIHAI VITEAZUL”
Onorul dat de o formație de avioane civile de
agrement
Potrivit unui comunicat al Asociație Culturale Pro Basarabia și Bucovina, o delegație a acestei Asociații va participa la manifestările de la Sfânta Mănăstire Comana, pentru a aduce un omagiu celor ce s-au jertifit în Al Doilea Război Mondial pentru Basarabia și Nordul Bucovinei.