28 februarie 1785: Horea şi Cloşca, conducătorii răscoalei ţărăneşti din Transilvania, sunt traşi pe roată pe platoul „La furci” din Alba Iulia

28 februarie 1785: Horea şi Cloşca, conducătorii răscoalei ţărăneşti din Transilvania, sunt traşi pe roată pe platoul „La furci” din Alba Iulia. Armata austriacă a organizat execuţia şi a adunat cu forţa mii de ţărani români din satele învecinate ca să asiste la chinurile şi moartea celor doi eroi români.

Ca o ironie maximă, azi, o gardă în uniforme de epocă austriece dă onorul aproape zilnic la poarta cetăţii Alba Iulia, în apropiere de locul execuţiei… Primarul din Alba Iulia este mândru că gărzile „austriece” defilează prin oraş şi atrag turişti români total ignoranţi privind trecutul istoric al locului.

O asociaţie din București declară că a făcut demersuri pentru a opri aceste manifestări. Potrivit asociației „Neam Unit”, aceste manifestări  de glorificare a foştilor ocupanţi care i-au omorât în chinuri groaznice pe Horea şi Cloşca sunt total nedemne.

„Primarul Mircea Hava nu vrea să renunţe cu niciun chip. Ce putem să mai spunem? Dacă nu vă pasă de trecutul şi de eroii noştri, mergeţi în excursie la Alba Iulia, şi faceţi-vă poze drăguţe cu copiii şi gărzile „austriece”, ignorând total ce reprezintă aceste uniforme…” – Asociația Neam Unit

Potrivit Alba24.ro , aceiași asociație din București, s-a opus defilării gărzii austrice în Alba Iulia de 1 Decembrie 2018, deși în  programul oficial al manifestărilor dedicate Zilelor Naționale nu aparea nicio defilare a gărzii.

Sursa citată menționa că „NEAMUNIT amenință că dacă garda austriacă va defila prin Cetate Alba Carolina de 1 Decembrie, membrii asociației ”îi vor opri din drum” și îi vor ”băga înapoi în barăci”.  Membrii asociației, declară că ar fi trimis petiții către mai multe unități administrative din Alba, prin care au cerut să fie oprită definitiv defilarea gărzii austriece prin cetate. Ba mai mult membrii asociației chiar vin cu o serie de propuneri care să înlocuiască garda austriacă.”

Foto: Colaj grafic romaniabreakingnews.ro reprezentând Garda Austriaca în Alba Iulia zilelor noastre, Horea Cloșca și Crișan și supliciul celor trei eroi martiri,  traşi pe roată pe platoul „La furci” din Alba Iulia