ROMÂNIA BREAKING NEWS

28 de MLD $ este valoarea minimă a pagubei produse de sovietici în Moldova, în urma exterminărilor și deportărilor

Valoarea minimă a pagubei produse de către sovietici în Moldova, în urma exterminărilor și deportărilor este de $28 mlrd, dintre care $5,9 mlrd. sînt pierderi survenite în urma exterminării a 54 mii de basarabeni pe prima linie a frontului sovieto-german, $6,2 mlrd. pierderi provocate de deportarea și represarea a 72,5 mii basarabeni, iar $15,7 mlrd. valoarea pagubei produse prin exterminarea a 173,7 mii persoane în timpul foametei din 1946-1947.

Toate aceste date au fost prezentate în urmă cu câțiva ani de către membrul Comisiei pentru studierea și aprecierea regimului comunist, doctorul în istorie, Veaceslav Stăvilă, care spune că informațiile prezentate constituie rodul activității sale în ultimii trei ani în arhivele R.Moldova.

Istoricul susține că înainte de a calcula cifra respectivă a consultat experiența Țărilor Baltice la acest capitol – Lituania a estimat pierderile produse în urma exterminărilor și deportărilor la $20 mlrd, iar Letonia la $18 mlrd.

„Una din metodologiile de calcul folosite în Țările Baltice a fost utilizată și în cazul nostru. La baza acestei metodologii de calcul au stat cîteva componente importante printre care vîrsta medie a victimelor deportate și exterminate, venitul mediu pe cap de locuitor în anul 1938 ($76), rata inflației dolarului în perioada deportărilor, rata medie de viață în anul 1937 (47 de ani). Folosind toate aceste componente și avînd cifra persoanelor deportate și exterminate (301 mii) am ajuns la cifra de $28 mlrd. Valoarea minimă a pierderilor în cazul unei persoane este de $92,4 mii”, a spus Stăvilă.

Întrebat de jurnaliști dacă este posibilă recuperarea acestor pagube, el a precizat că totul depinde de voința politică a autorităților R.Moldova.

„Misiunea mea a fost să aduc la cunoștința opiniei publice și a autorităților țării aceste cifre. În Țările Blatice, de exemplu, în 1992 a fost creată o Comisie împuternicită să negocieze suma acestor despăgubiri cu F.Rusă, care este moștenitoarea de drept a URSS”, a spus istoricul, care este de părere că atunci cînd societatea va conștientiza că toate pagubele trebuie recuperate, doar atunci crime de genul deportărilor și extreminărilor nu vor mai avea loc.

În opinia lui Stăvilă, recunoașterea din partea F.Ruse a acestor datorii ar însemna deja un lucru extrem de important.

Potrivit calculelor efectuate de el, suma de $28 mlrd, ar fi de ajuns de a construi de la zero toate drumurile naționale și locale în opt benzi sau pentru a cumpăra gaz din F.Rusă pentru următorii 85 de ani.

Arhiva Timpul.md

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

One Comment

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: