Actualizare – Referinte istorice
Dacian Dumitrescu
Dacia s-a intins pana in Albania, Macedonia, Serbia, Bulgaria si Nordul Greciei.
Acolo s-au format primi protoromani, din punct de vedere istoric si prima limba romana veche, aromana, prin latinizarea acelor daci prinsi in provincia Moesia cu 250-200 de ani inaintea Dacilor de la Nord de Dunare. Prin intrarea Bulgarilor so Sarbilor in Peninsula Balcanica, secolelel 7-8 era noastra, s-a intrerupt continuitatea teritoriala, continuitatea de limba si neam intre romanii de la Nord de Dunare si fratii lor aromani de la Sud de Dunare. Acestia,(aromanii) in decursul secolelor, au fost supusi unei deznationalizari crancene, fie prin slavizare fie prin migrari fortate. Cei care au indraznit sa-si sustina identitatea nationala si credinta ai fost supusi unei opresiuni crunte mergand pana la arderea unor sate intregi, in Serbia, in Nordul Greciei si Macedonia, uciderea unor preoti, invatatori si lideri aromani. Regele Carol Iinfiinteaza in aceste spatii 100 de scoli romanesti pe care le sustine cu fonduri pentru manuale ,cu preoti trimisi care sa slujeasca in bisericile romanesti.
Constantinopole 28 Octombrie/10 Noembrie 1905.
Ieri seara satul românesc Abela/Avdhela a fost incendiat de Greci. Casele, morile și ferăstraele Românilor au ars cu desăvârșire.
(s) AL. EM. LAHOVARY.
Flacara conștiintei naționale românești si a fraților aromâni si-au unit vâlvătaile, Sâmbată 27 octombrie a.c. în Parcul „Izvorul Rece” de lângă Ambasada Greciei, încercând sa lumineze spre aducere și luare aminte la patimile și tragediile suferite de frații nostri din Peninsula Balcanica, ale căror opresiuni nu s-au sfârșit o data cu epoca modernă ci au imbracat alte haine.
De fiecare data cand aflam din mass-media, oricare ar fi ea, despre intoleranta, sovinismul si ura fara temei a celorlalte neamuri fata de elementul romanesc din cele mai vechi timpuri si pana in zilelel noastre din Ucraina, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Grecia, realizam cu amar ca de fapt neamul romanesc nu a avut nici o data prieteni, cum in mod fals circula prin popor vorba ca romanii „au doi mari prieteni, sarbii si Marea Neagra”. (Cine studiaza subiectele de istorie din sectiunea istorie a rbnpress. info si de pe blogul reputatului Cristian Negrea – http://cristiannegrea.blogspot.ro/2011/05/noi-si-sarbii.html, se poate edifica in legatura cu prietenia sarbilor fata de romani. ) La fel nu ne putem mandri nici cu prietenia grecilor, care visau la inceputul secolului XX, pe cand imperiul Otoman se afla in ultima faza a declinului, la un „Balcani Grecesc”. Bineinteles, pentru realizarea acestui vis trebuia eliminata identitatea celorlalte neamuri care traiau in arealul balcanic – aromani, meglenoromani, bulgari, albanezi etc. Amenintarile, crima, omorurile, incendierile au fost argumentele forte pentru grecizarea elementului romanesc din peninsula Balcanica.
In acest context, istoria a consemnat nenumarate episoade sangeroase, un asfel de moment fiind si ziua de 27 octombrie 1905 cand antartii greci- gherile antrenate in Grecia si infiltrate in Macedonia inca otomana- au atacat satul aromanesc Avdhela si au incendiat scoala romaneasca de acolo, prima infiintata in regiunea aromana in 1867 de catre Apostol Margarit, marele promotor al emanciparii culturale aromane, el insusi originar din acel sat si supravietuitor a nu mai putin de trei atentate organizate de teroristi eleni. Astfel acesta data a fost aleasa in mod simbolic ca zi pentru protestul impotriva politicii de intoleranta a Greciei fata de minoritatile nationale, in general si in mod special fata de cea aromana si meglenoromana.
Nici in ziua de azi Grecia nu a renuntat la „visul” ei pentru care omora si spanzura la inceputul secolului XX, numai ca acum a imbracat alte „straie si mijloace”, sunt „straie europene”. Desi aflata de vreo doi ani si ceva in faliment Grecia gaseste chiar si fonduri europene pentru a cumpara identitatea aromânilor, care primesc o suma consistenta daca se declara greci. Sigur greutatile financiare dar si lipsa totala a suportului statului roman isi spun cuvantul si rezultatul este simplu – mai multi aromani sunt azi greci cu acte in regula !
Vezi articolul „Grecia a fost falimentată de aromâni” – http://daimadeadun.wordpress.com/2011/11/26/grecia-a-fost-falimentata-de-aromani/
Demersul acestui protest de pichetare a Ambasadei Greciei pentru drepturile aromanilor si meglenoromanilor este singular si unic istoria de dupa primul razboi mondial. Desi poate fi socotit firav prin numarul de participanti, este o mare realizare si un mare pas inainte in coagularea si propagarea unui curent de sensibilizare o opiniei publice romanesti si de ce nu chiar si politice fata de situatia fratilor nostri din Grecia, mai ales ca pana astazi nimeni nu a mai initiat un astfel de protest, cauzele fiind fie pasivitatea majoritatii etnicilor vlahi – aromani din respectiva tara dar si din Romania, cat si disputelor identitare care separa pe plan mondial comunitatea aromana si nu numai. Organzatorii protestului au mizat pe un numar de 10 persoane insa la momentul de maxim al protestului care a inceput la ora 17.00 si s-a incheiat la ora 18.30 s-au adunat mai bine de 30 de persoane care nu au fost neaparat din sanul comunitatii aromane, asociati proiectului Avdhela ci si invitati din cadrul „Actiunii 2012” in frunte cu activistul George Simion, precum si un numar important de persoane care au dat curs anuntului de pe reteaua de socializare – facebook.
Participantii aromani au intonat „Parinteasca Dimandare” in dialect si au impartit copii ale rapoartelor trimise de consulii si ambasadorii romani acreditati in Grecia si imperiul Otoman care raportau la Bucuresti abuzurile incredibile si crimele infaptuite de bandele de greci impotriva aromanilor din Grecia si Macedonia cu sprijinul si ajutorul autoritatilor grecesti. (vezi foto in parte de jos a paginii)
Protestul este un semnal de alarma pentru autoritatile actuale de la Bucuresti care ar trebuie sa contureze o politica mai coerenta de sustinere si protectie a minoritatilor romanesti din Balcani, ce ar trebui sa fie o componenta de baza intr-un cadru mai larg al unei politici al interesului national, dar care cu mahnire constatam ca nu exista cu desavarsire. Lucru care nu se intampla in perioada interbelica cand statul roman sprijinea cu fonduri si personal, cultura, scolile, bisericile romanesti din Balcani.
Cred ca este timpul ca guvernele viitoare in frunte cu cel actual sa sa rupa definitiv de ” traditia nefasta ” inaugurata de personajul de trista amintire pentru neamul romanesc, Ana Pauker, care a taiat orice sprijin si suport, economic, politic cultual si diplomatic pentru fratii de sange romanesc din Balcani si nu numai. Cu siguranta insa, schimbarea depinde si de fiecare din noi, cei care aparent nu avem putere, caci uitam adesea ca „unirea face puterea”, in schimbarea si impunerea unui ideal national.
Asadar un prim pas a fost facut, din partea societatii civile, asteptam si ceilalti pasi, mai apasati si mai puternici astfel incat sa fie auziti acolo unde trebuie la nivelul guvernului dar si la nivelul mentalului colectivitatii.
A consemnat pentru Dvs.
Dorian Theodor
Redactor R.B.N.Press
Exstrase din manifestul protestului:postat pe retea de socialiyare facebook
http://www.facebook.com/events/331166466981800/
„A venit vremea ca sa inceteze discriminarile care se fac intre tarile componente ale Uniunii Europene. Unii chiar nu sunt mai egali decat ceilalti. In timp ce anumitor tari li s-au impus conditii stricte pentru accesiunea in Uniune, altele sfideaza toate regulile fara ca acest lucru sa le fie imputat. Un exemplu foarte clar priveste respectarea drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale si religioase; in timp ce majoritatea tarilor europene respecta aceste drepturi, iar unele, intre care si Romania, o fac intr-un mod exemplar, Grecia si-a inregistrat pentru ultima oara minoritarii la recensamantul din 1951 si, chiar daca in aceasta tara traiesc milioane de negreci- turci, slavofoni crestini, pomaci (slavofoni musulmani), vlahi (aromani si meglenoromani), ea nu ii recunoaste sau, in cel mai bun caz, pretinde ca sunt greci bilingvi, care mai folosesc un idiom latin sau slav pe langa limba greaca, ori greci musulmani, si asa mai departe.
Pentru ca Grecia sa-si impuna aceasta politica, iar ea sa fie acceptata de minoritari, biserica ortodoxa a fost transformata in instrument de deznationalizare inca din secolul XIX, sate au fost atacate si oameni ucisi, chiar si prin decapitare, in anii 1904-1908, cand tinuturile din nordul Greciei erau inca sub stapanire otomana, dar si ulterior, in razboaiele mondiale, razboiul turco-grec din 1919-1923 si razboiul civil din 1944-1949, milioane de oameni au fost expulzati din tinuturile natale, si chiar si acum, in plina democratie elena, au fost atacate targuri de carte balcanica si cartile arse, ca sa nu reveleze minoritarilor ca se poate scrie in limbile lor native, asa cum s-a intamplat in 2003. Faimos in aceeasi perioada a devenit cazul aromanului Sotiris Bletsas, arhitect din Atena, care a fost condamnat la o consistenta amenda penala pentru ca a distribuit o harta a limbilor minoritare vorbite in Grecia si, in cele din urma, achitat de Curtea Suprema din aceasta tara, care a trebuit totusi sa admita ca limba vorbita de aromani exista.E timpul ca aceste lucruri sa inceteze si Grecia sa se alinieze si ea la standardele europene in materie. Au trecut vremurile razboiului rece si ale conflictului din Iugoslavia, cand Occidentul chiar avea motive sa tolereze excesele regimurilor politice elene, fie ele dictatura coloneilor sau democratia actuala (ce insa „nu e pentru catei”). Iar noi, ca romani, avem un motiv in plus sa militam ca aceasta mutatie sa aiba loc: in Grecia traiesc sute de mii de aromani si meglenoromani, fratii nostri, care nu sunt lasati sa scrie si sa se roage in limba lor si determinati sa se declare greci, in timp ce cozile de topor din randurile lor refuza aplicarea Recomandarii 1333/1997 a Consiliului Europei privind introducerea aromanei in scoli. Candva, pana in 1948, ei beneficiau de preoti si de scoli romanesti, inchise samavolnic de Ana Pauker, o ticaloasa comunista ce nu mai are nevoie de prezentari. Multi aromani de acolo au crezut ca Romania i-a tradat si trebuie sa le dam un mesaj clar: Romania nu i-a tradat, Romania era ea insasi crucificata in acele zile. ”
„Parinteasca Dimandare” – in fata Ambasadei si Bisericii Grecesti – Bucuresti 27 octombrie 2012
Participanti la protest: Georgiana Caratanascu Vlahbei si Alexandru Cristian Surcel intervievati de echipa rbnpress.info condusa de jurnalistul Dacian Dumitrescu
FOTO DE LA EVENIMENT:
Material realizat Dorian Theodor si Dacian Dumitrescu
*Acest material poate fi preluat si popularizat pe orice medii cu conditia specificarii sursei