ROMÂNIA BREAKING NEWS

25 octombrie – Ziua Armatei Române

25 octombrie – Ziua Armatei Române

Ziua Armatei României este sărbătorită anul acesta printr-o serie de manifestări organizate în principalele garnizoane de pe teritoriul național, ţările în care România are acreditaţi ataşaţi ai apărării şi în bazele militare din teatrele de operaţii unde sunt dislocaţi militari români.

Ministrul apărării naţionale, Mihai Fifor, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, vor participa joi, 25 octombrie, la manifestările organizate cu prilejul Zilei Armatei României de la Păuliș, Carei și București.

Potrivit biroului presă al MApN, începând cu ora 8.00, ministrul Fifor și generalul Ciucă vor fi prezenți la ceremonia militară de depunere de coroane de flori de la Monumentul Eroilor din Păuliș, județul Arad, iar de la ora 11.00, la manifestările de la Ansamblul Monumental „Glorie Ostașului Român”, din Carei, județul Satu Mare.

În București, echipa de conducere a M.Ap.N. va participa, începând cu ora 15.00, la Mormântul Ostașului Necunoscut, din Parcul Carol I, la o ceremonie militară și religioasă care va cuprinde depuneri de coroane de flori, schimbarea gărzii la Mormânt, înmânarea și decorarea unor Drapele de luptă.

De asemenea, ministrul Fifor și generalul Ciucă vor vizita expoziția de tehnică și echipamente militare, precum și standurile de promovare a carierei militare amenajate în parc.

În Bucureşti, activităţile se vor desfășura după următorul program:

– în perioada 17-24 octombrie, Campania “Ziua Armatei României în şcoli” – expoziţii de tehnică şi echipament militar, concert al Muzicilor militare şi standuri de promovare a carierei militare;

– 25 octombrie, între orele 09.00-16.00, la Muzeul Militar Naţional “Regele Ferdinand I” şi la sediul Serviciului Muzicilor Militare din Bulevardul Iuliu Maniu – “Ziua Porţilor Deschise”;

– 25 octombrie, între orele 10.00-13.00, la Instanțele Militare – Curtea Militară de Apel București din Șoseaua Progresului, se va desfășura Ziua Porţilor Deschise (prezentarea de către magistrați militari-judecători și grefierii de instanță a istoricului și specificului activităților Instanțelor Militare);

– 25 octombrie, începând cu ora 15.00, la Mormântul Ostaşului Necunoscut – ceremonie militară de depunere de coroane, jerbe şi buchete de flori, ceremonii de înmânare şi de decorare a Drapelelor de Luptă a unor structuri, ceremonie de schimbare a gărzii;

– 25 octombrie, în Parcul Carol, între orele 11.00-18.00 – miniconcert de muzică de fanfară susţinut de către Muzica militară a Brigăzii 30 Gardă “Mihai Viteazul”, spectacol folcloric în care îşi vor da concursul membrii Ansamblului artistic al Armatei, expoziţii (tehnică şi echipamente militare, standuri instrucţie şi de promovare a carierei militare, standuri de carte, fotografie etc.);

– 25 octombrie, ora 09.00, la Monumentul Eroilor Patriei din Al Doilea Război Mondial şi la Monumentul Eroilor Genişti – Leu – ceremonii militare şi religioase de depuneri de coroane şi jerbe de flori;

– 25 octombrie, ora 19.00, ceremonie de Retragere cu torţe, pe itinerarul: Monumentul Ostaşului Necunoscut, Palatul Parlamentului, Palatul Cotroceni, Brigada 30 Gardă “Mihai Viteazul” din Bulevardul Timişoara.

În garnizoanele din ţară, la monumentele eroilor, vor avea loc joi, 25 octombrie, ceremonii de depuneri de coroane de flori, în memoria celor care s-au jertfit pentru patrie.

Cu prilejul Zilei Armatei României, statele majore ale categoriilor de forţe ale armatei, comandamentele, marile unităţi şi unităţile militare de pe întreg teritoriul ţării organizează Ziua Porţilor Deschise, activităţi de promovare a profesiei militare, activităţi cultural-artistice şi sportive, simpozioane, întâlniri cu veteranii de război, expoziţii, gale de filme, spectacole şi activităţi de îngrijire a cimitirelor şi monumentelor eroilor.

De asemenea, în teatrele de operaţii unde sunt dislocaţi militari români, se vor desfăşura ceremonii militare, activităţi cultural-educative, videoteleconferinţe şi competiţii sportive alături de invitaţi ai armatelor partenere.

În şcoli, licee şi colegii din marile garnizoane se desfăşoară proiectul „Ziua Armatei României în şcoli”, iar voluntarii din grupul INVICTUS România continuă „Ştafeta Veteranilor”.

În efortul de război, România a pierdut circa 170.000 de ostaşi, alte sute de mii fiind răniţi sau dați dispăruți. Eliberarea teritoriului naţional, la 25 octombrie 1944, a fost obţinută prin lupta a peste 520.000 de militari români. Armata României a continuat apoi să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe şi sacrificii, la marea victorie obţinută la 9 Mai 1945, ce a marcat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.

În prezent, aprecierile de care se bucură militarii români participanți în misiuni și operații în afara teritoriului țării contribuie la creşterea prestigiului internaţional al ţării noastre și sunt dovada concretă că Armata României deține importante resurse în domeniul asigurării securităţii.

Armata României începe un amplu proces de înzestrare cu sisteme moderne de armament pentru toate categoriile de forţe și se prezintă ca o structură modernă și adaptată provocărilor momentului, garantă a suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a ţării.

Sursa foto: Manifestări dedicate împlinirii a 90 de ani de la inaugurarea Crucii Eroilor Neamului de pe Vârful Caraiman și Centenarului Marii Uniri – sâmbătă, 15 septembrie

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: