Ministerul Educației, protocol de colaborare cu un ONG nereprezentativ pentru ore de „cultura aromânilor”. Reacția Academiei

Doamna Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării, a anunțat semnarea unui „protocol de colaborare privind promovarea cursurilor opționale de Cultură și civilizație aromână” împreună cu domnul Lala Tașcu, președintele Asociației Livădzli di Paicu.

Doamna ministru a declarat că „prin intermediul acestui acord, ne dorim introducerea studiului patrimonial cultural al aromânilor, ce cuprinde o bogată literatură folclorică și o remarcabilă literatură cultă”. Totodată, a amintit „politica lingvistică promovată de către Consiliul Europei, la care s-a aliniat în mod explicit și România, recomandă încurajarea diversității culturale / lingvistice a Europei”.

Anunțul publicat pe pagina de Facebook a doamnei ministru a fost însoțit de o serie de fotografii, din care reiese că doamnei ministru i s-a acordat, de către respectiva organizație, o „Diplomă de excelență”.

Centrul European de Studii în Probleme Etnice (CESPE), institut de cercetare științifică aflat sub egida Academiei Române,  a reacționat printr-un comunicat la anunțul doamnei ministru Anisie.

În comunicatul său, C.E.S.P.E. semnalează faptul că în anunțul doamnei ministru „nu se face nicio referire la românitatea aromânilor, lâsându-se a se citi printre rânduri intenția de a prezerva identitar o minoritate etnică”. Totodată, se atrage atenția asupra faptului că protocolul de colaborare a fost semnat cu o organizație nereprezentativă, înființată de abia o lună, deși partenerul de dialog natural pe acest subiect ar fi fost Societatea de Cultură Macedo-Română, o asociație de utilitate publică cu o veche tradiție, „recunoscută ca partener al statului român încă din 1880 în tot ceea ce înseamnă problematica aromână”. Mai mult decât atât – arată C.E.S.P.E. – „o parte dintre membrii delegației primiți de doamna ministru sunt sau au fost apropiați unor cercuri afiliate unui curent care propagă ideea unui popor „armân” ce reneagă orice legătură identitară cu statul român”. Ca atare, C.E.S.P.E.  solicită publicarea protocolului de colaborare anunțat de doamna ministru.

În susținerea poziției sale. C.E.S.P.E. amintește poziția Academiei Române (Comunicat privind identitatea și unitatea istorică și lingvistică a românilor din nordul și sudul Dunării, 25 iulie 2018), conform căreia „poporul român are patru ramuri istorice – dacoromâni, aromâni, meglenoromâni, istroromâni – vorbitori ai dialectelor limbii române, dacoromân, aromân, meglenoromân, istroromân. Toți acești români formează o unitate etnică și vorbesc aceeași limbă”. La acel moment, Academia Română a luat „act cu îngrijorare de continuarea și intensificarea unor activități politice care urmăresc denaturarea adevărului cu privire la aromâni și la dialectul aromân”, arătând că „scopul acestor activități este declararea aromânilor ca minoritate națională în România, ca popor armân, distinct de poporul român, având o limbă proprie, armâna, diferită de limba română”. Or, „aceste activități fac parte dintr-o acțiune mai largă de separare a românilor sud-dunăreni – aromâni, meglenoromâni, istroromâni, vlahi timoceni, ca și a altor români din afara granițelor României (românii timoceni, basarabeni, herțeni, maramureșeni etc.) – de limba și de poporul român”.

C.E.S.P.E. mai amintește poziția asumată de Guvernul României în anul 2016, formulată ca răspuns la o interpelare a deputatului Costică Canacheu (r3022B, 2016). În răspunsul formulat se arată că „încă de la înființarea României ca stat modern, poziția oficială a diplomației române a fost că aromânii sunt o ramură istorică a poporului român, vorbind unul din cele patru dialecte ale limbii române: dacoromân, aromân, meglenoromân, istroromân. Aceasta este și poziția Academiei Române, confirmată de peste 20 de enciclopedii și dicționare internaționale”. Reiterând această poziție, în răspunsul formulat se amintește că „pe baza argumentelor de ordin științific (istoric, lingvistic, cultural) s-a arătat că grupul aromânilor din România nu este diferit de populația majoritară”.

Redăm, în continuare, anunțul ministrului Educației și comunicatul C.E.S.P.E.:

Anunțul ministrului Educației (28 noiembrie 2020)

„Am semnat împreună cu domnul Lala Tașcu, președintele Asociației Livădzli di Paicu, un protocol de colaborare privind promovarea cursurilor opționale de Cultură și civilizație aromână.

Prin intermediul acestui acord, ne dorim introducerea studiului patrimonial cultural al aromânilor, ce cuprinde o bogată literatură folclorică și o remarcabilă literatură cultă. De altfel, politica lingvistică promovată de către Consiliul Europei, la care s-a aliniat în mod explicit și România, recomandă încurajarea diversității culturale / lingvistice a Europei.

Mulțumesc tuturor celor prezenți la întâlnire, precum și doamnei profesor Zoița Geaca, prezentă online, care ne-a transmis următorul mesaj: „Vreau să cred că acest prim pas nu va fi și singurul, considerându-ne norocoși că el s-a făcut sub auspicii bune, prin spiritul liberal, deschis și lipsit de prejudecăți, prezent aici în persoana doamnei ministru.”

Dovada longevității comunității de aromâni rezidă tocmai în spiritul și calitatea ei umană, reușind să-și transmită valorile din generație în generație. Ne dorim ca unitățile de învățământ să le împărtășească și copiilor din bogăția culturală și spirituală a acestei comunități în cadrul orelor de Cultură și civilizație aromână.”

Comunicatul Centrului European de Studii în Probleme Etnice al Academiei Române (29 noiembrie 2020)

„Am luat astăzi act cu surprindere despre un protocol semnat între Ministerul Educației și Cercetării și o anume asociație Livădzli di Paicu privind promovarea cursurilor opționale de Cultură și civilizație aromână. Inițiativa pare lăudabilă la o primă vedere, însă, în comunicatul emis pe pagina de facebook a ministrului Monica Anisie nu se face nicio referire la românitatea aromânilor, lâsându-se a se citi printre rânduri intenția de a prezerva identitar o minoritate etnică.

Înainte de a se aventura în semnarea unor astfel de protocoale, doamna ministru ar fi trebui să se consulte cu Societatea de Cultură Macedo-Română (nu cu asociații obscure, cu tradiție de nici măcar o lună – Livădzli di Paicu a fost înființată pe 28 octombrie 2020 ASOCIATIA „LIZADZLI DI PAICU” – „LIVEZILE DIN PAICU” din Sector 2 – CUI 43253350), recunoscută ca partener al statului român încă din 1880 în tot ceea ce înseamnă problematica aromână!!!

O parte dintre membrii delegației primiți de doamna ministru sunt sau au fost apropiați unor cercuri afiliate unui curent care propagă ideea unui popor „armân” ce reneagă orice legătură identitară cu statul român. O asemenea ideologie promovată, poate din necunoaștere și nu din rea intenție, nu face decât să anuleze strategiile asumate de mai bine de un secol și jumătate de statul român la sud de Dunăre.

Prin inițiativele de la București s-a reușit prezervarea până în zilele noastre a grupului aromân (a se vedea poziția Academiei Române pe marginea acestui subiect https://acad.ro/…/c0725-Comunicat-DespreIdentitateaIstorica… ), supus unei intense campanii de asimilare în Balcanii epocii moderne și până în prezent.

Guvernul român a reiterat recent, în 2016, faptul că nu admite folosirea chestiunii aromâne pentru a construi artificial minorități naționale ce nu îndeplinesc criterii obiective, ci marșează pe falsuri istorice, lingvistice etc. (http://www.cdep.ro/interpel/2016/r3022B.pdf )

Prin urmare, având în vedere că este vorba despre un act asumat oficial, solicităm doamnei ministru să facă public conținutul respectivului protocol.”
Se împlinesc 102 ani de la Unirea Bucovinei cu Țara Mamă – România. De ziua Bucovinei, un dar către toți românii… Concert Lorena Oltean

Anul acesta se împlinesc 102 ani de la Unirea Bucovinei cu Tara. Datorită măsurilor restrictive dispuse ca urmare a epidemiei virale nu vom putea să ne strângem – aşa cum am făcut în ultimii şapte ani – alături de LORENA OLTEAN şi cântecele sale. Totuşi, pentru a nu trece indiferenţi pe lângă această aniversare a Unirii Bucovinei cu România vă invităm să urmăriţi concertul dedicat Centenarului acum doi ani şi astfel să păstrăm întru neuitare această zi a preafrumoasei Bucovine.
PAS(I) SPRE NORMALITATE. „Pro Basarabia și Bucovina” salută cu speranță, victoria doamnei Maia Sandu la alegerile prezidențiale din Republica Moldova

Comunicat de preasă al Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina

Considerăm rezultatele alegerilor din R.M. încheiate cu victoria doamnei  Maia Sandu un enorm pas spre normalitate. Ne bucură victoria, ne bucură în mod deosebit dorința, determinarea și mobilizarea electoratului . Electorat care prin vot democratic și corect vrea schimbare, vrea normalitate, vrea  corectitudine,vrea o șansă la o viață mai bună.

Electoratul în majoritate se pare ca a iesit de sub influenta nefastă a celor ce au provocat Moldovei cele mai mari si grave probleme de viață și identitate cu toată că susținerea acestora efectivă, materială , mediatică și financiară a fost , evident prezentă, perceptibilă deloc de neglijat. Au eșuat pentru că minciuna , corupția, promisiunile deșarte au fost percepute ca atare și taxate pe măsură.

Da ,Moldova are o sansă istorică dacă va fi capabilă să-și  asigure un parcurs pe măsura așteptărilor.Parcursul , un munte de multiple probleme pe absolut toate palierele va fi un greu si anevoios urcuș pentru Maia Sandu și echipa sa care va trebui să curățe,cîștige ,controleze și conducă un parlament ,o administrație și serviciile îmbâcsite de adepți și apropiați ai fostului președinte.

Cu diplomație, perseverență ,inteligență, corectitudine va fi posibil și atenție că mulți din cei ce s-au grabit să vă felicite  dispuși(sau pusi) să ofere  sfaturi nu vor ezita să speculeze și critice la maximum orice ezitare sau esec .

Felicitări și urări de succes Maia Sandu,felicitări și succes cetățenilor Republicii Moldova vă dorște cu frățească afecțiune  Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina.

Președinte CN-ACPBB

 Marian CLENCIU
Prezentarea filmului „Pași pe graniță” la București, prilej și semnal pentru organizațiile civice și media de a strânge rândurile pentru identitate, istorie și cultură românească în Basarabia și Nordul Bucovinei

Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina (ACPBB) și Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR), în parteneriat cu Institutul Frații Golescu pentru românii din străinătate și Asociația Europeană de Studii Geopolitice și Strategice „Gheorhe I. Brătianu” (AESGS), au prezentat joi, 15 octombrie 2020, la București, în Sala Constantin Stroescu din sediul ACPBB, lungmetrajul documentar „Pași pe graniță”.

Filmul prezentat, este un documetar, realizat  în primăvara lui 2019, de Alecu Deleu,  producător și regizor de film din Republica Moldova și echipa sa, imagine:  John DONICA, sunet:  Marin TUREA, editare imaine și sunet: Denis BARTENEV.

Potrivit autorului filmului, lungmetrajul reprezintă „ (…) o paradigmă a mentalului colectiv basarabean influențat de frecventele schimbări teritoriale,  este un documentar dedicat identității noastre în definiția ei teritorială, e un film despre “lumea noastră”, care este, se dovedește, nu în interiorul unor frontiere, și, de fapt, nici nu se găsește atât pe hartă, cât în mintea și inima noastră”

Premiera filmului a avut loc pe data de 26 mai 2019 la Festivalul de Film Documentar Cronograf  din Chișinău.  Filmul a mai fost proiectat și la evenimente din cadrul Festivalului de Film European (19 iunie 2019) la Centrul Cultural Ceh din București , la Festivalul de Film Documentar Moldox Cahul (15 septembrie 2019), în cadrul programului  Festivalului Doc Est, la Ateneul Național din Iași (23 noiembrie 2019) și în cadrul comunității românești din Voievodina (Republica Serbia) ( ianuarie 2020)

Regizorul Alecu DELEU a declarat pentru presă că își dorește ca filmul să fie prezent și  „întrun circuit al proiecțiilor, pe care doresc să-l încep cu acele zone ale „„lumii românești””, în care întâlnirile  dintre geografie și istorie sunt mai pregnante, iar experiențele „„frontaliere”” asemănătoare cu cele basarabene.”

Proiecția filmului „Pași pe graniță” de la sediul ACPBB, din păcate nu a putut fi organizată pentru un public mai numeros, datorită condițiilor pandemiei de covid 19.  Din acest motiv, evenimentul s-a desfășurat într-un format foarte restrâns și nu a fost anunțat public pe canalele media, invitații fiind nevoiți să se conformeze măsurilor de protecție stabilite de autorități.

Evenimentul s-a bucurat de prezența doamnei ambasador Iulia Gore Costin, a domnului Doru Dinu Glăvan – președinte al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, domnul Marian CLENCIU – președintele Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina, doamna Mădălina Andrei – președinta Filialei București a ACPBB, avocatul Victor Gafiuc – prim-vicepresedinte ACPBB, arhitect Gheorhe Ionașcu – director resort cultural ACPBB,  istoricul Constantin Corneanu, presedinte AESGS, domnul Mihai Copețchi expert pe teme de geopolitică și jurnaliștii Tanța TĂNĂSESCU (UZPR), Octavian Sergentu și subsemnatul, Dorian Theodor CLENCIU (RBN Press – romaniabreakinews.ro)

Proiecția filmului a fost un prilej bun, pentru ca cei prezenți la acest eveniment să coștientizeze necesitatea popularizării și mediatizării cat mai des a tot ceea ce înseamna Basarabia și Nordul Bucovinei, …cultura, istoria și mai ales durerile românești legate de aceste spații.

Grație parteneriatului dintre Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina și Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, președinții celor două organizații, domnii Doru Dinu Glăvan (UZPR) și Marian CLENCIU (ACPBB),  consideră o  obligație și mai ales o sfântă datorie morală, de a da un semnal de unificare și susținere reciprocă a organizațiilor civice și media, implicate în acest teribil efort de sprijin în recuperarea identitară națională, a acelor spații locuite de români.  care au fost mai mereu supuși vicisitudinilor istorice și nu s-au putut bucura de protecția statului român. Cele două organizații au convenit să continue împreună  prezenatarea filmului „Pași pe graniță”, unui public cât mai larg în cadrul diverselor evenimente și proiecte pe care le vor organiza.

În cadrul dezaberilor pe tema filmului „Pași pe graniță”, domnul Constantin CORNEANU, președintele Asociației Europene de Studii Geopolitce și Strategice „Gheorghe I. Brătianu” și-a arătat disponibilitatea de a participa la acest efort al recuperarii  identitare, culturale și istorice a spațiului Basarabean și din perspectiva de redactor șef al revistei Enigmele Istoriei, o apariție publicistică nouă pe care a ținut să o prezinte cu acest prilej. Potrivit acestuia,  revista Enigmele Istoriei este o revistă ce își propune să aducă în fața publicului cititor, iubitor de istorie, ineditul, evoluțiile geopolitice trecute și din arena relațiilor internaționale.

De altfel, unele dintre subiectele de maxim interes ale publicației Enigmele Istoriei, a fost relația dintre Nicolae Lupan (președinte al Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina în anii 90) și Radio Europa Liberă, modul în care acesta a contribuit la promovarea cauzei Basarabiei în Occident în anii Războiului Rece, participarea României la Primul Război Mondial și cel de-Al Doilea, politicile economice și sociale ale regimului de la București în anii Războiului Rece, mari operațiuni secrete ale structurilor de intelligence românești și nu numai.

Un moment încărcat de emoție și lacrimi s-a consumat la sfărșitul dezbaterii, când președintele ACPBB, domnul Marian CLENCIU a prezentat audienței unul din volumele „Cartea Memorie”, iar ambasadorul Iulia Gore Costin, răsfoind cu totul îtâmplător paginile, a identificat numele părinților Gore Ana și Vasile, sora și unchiului dânsei – Catan Ioachin, fost primar și membru al partidului Național Creștin, care au fost deportați din Basarabia în anii de represiune sovietică.

Cartea Memoriei este un veritabil Catalog al victimelor totalitarismului comunist ce cuprinde liste cu date privind persoanele supuse represiunilor din Basarabia, apărut ca o iniţiativă a oamenilor de bună credinţă: cercetători, istorici, scriitori, foşti deţinuţi politici, care au invocat ideea reparării actului justiţiar al deportărilor. Este de menționat că ideea fost susţinută de Colegiul Ministerului Culturii şi Cultelor din Republica Moldova, care în 1991 au adoptat o hotărâre specială în acest sens. În acelaşi an, Muzeul Naţional de Istorie a Republicii Moldova şi-a asumat responsabilitatea realizării acestei lucrări comemorative. Astfel a fost constituit un grup de cercetători care au început colectarea materialelor documentare despre persoanele supuse represiunilor în perioada totalitarismului comunist. Mai multe despre volumele `Cartea Memoriei~aici: https://onisiforghibublog.wordpress.com

* * *

Foto de la eveniment:

 

 
A fost lansat în România primul test care permite detectarea simultană a virusurilor responsabile de declanşarea COVID-19 şi gripei sezoniere

În ţara noastră a fost lansat primul test care permite detectarea simultană a virusurilor responsabile de declanşarea COVID-19 şi gripei sezoniere. Agenția de presă Rador, informează că testul îi ajută pe medici să pună un diagnostic rapid şi corect atunci când simptomele celor două boli nu le oferă suficiente informaţii în acest sens.

Potrivit reporterului Radio Romania Actualitati, Adriana Turea, reprezentanții laboratorului de analize medicale spun că testul Real Time PCR Multiplex permite detectarea simultană și diferențierea virusurilor care determină boli respiratorii. Specialiștii susțin că asemănarea manifestărilor clinice din infecțiile virale face ca diagnosticarea exclusiv pe baza simptomelor clinice să fie dificilă.

Testarea Real Time PCR Multiplex depistează dacă pacientul este pozitiv la una dintre categoriile de virusuri implicate cel mai frecvent în apariția infecțiilor respiratorii din sezonul rece, oferind medicilor informații cheie pentru un diagnostic corect și rapid în vederea administrării celui mai potrivit tratament. Probele sunt recoltate de la nivel nazofaringian, iar rezultatele vor fi raportate autorităților conform legislației în vigoare pentru cele două patologii: gripă și COVID-19. Recoltarea probelor poate fi realizată în prezent în 32 de centre din rețeaua națională a companiei, amplasate în 25 de orașe, prețul acestui test fiind de 375 de lei . / Sursa: Rador

romaniabreakinnews.ro
„Spring” – Primul model 100% electric de la Dacia va fi prezentat publicului

Primul model 100% electric de la Dacia, botezat Spring, va fi prezentat, joi, de către francezii de Renault în cadrul evenimentului dedicat mobilităţii electrice, Renault eWays, organizat la Paris, transmite Agerpres, citat de romaniabreakingnews.ro

Potrivit sursei citate, în perioada 15 – 26 octombrie, Grupul Renault va explora viitorul mobilităţii, oraşelor şi tehnologiilor alături de experţi, parteneri şi alţi invitaţi cu scopul de a încuraja dezbaterea în jurul electromobilităţii.

Evenimentul va fi deschis de către Luca de Meo, CEO Groupe Renault, acesta urmând să dezvăluie inovaţiile hibride şi 100% electrice ale companiei. Printre acestea se vor afla: un showcar care anunţă viitorul crossover electric al mărcii Renault (bazat pe noua platformă CMF-EV dedicată vehiculelor electrice), Spring – maşina electrică accesibilă tuturor, care întruchipează noua revoluţie Dacia, precum şi gama extinsă de modele electrice şi electrificate, inclusiv Renault Arkana E-TECH Hybrid, noul SUV hibrid coupe care va fi disponibil în Europa.

Dacia Spring, primul model 100% electric al gamei, prefigurează o maşină încadrată pe segmentul mini cu 5 uşi şi 4 locuri ce va fi disponibilă din anul 2021, potrivit constructorului auto de la Mioveni.

Noul autoturism afişează atributele recunoscute ale mărcii, respectiv: simplitate, robusteţe şi accesibilitate, iar versiunea de serie vizează o autonomie de circa 200 km conform normelor WLTP.

Conform fişei tehnice, Dacia Spring va avea o caroserie de culoare gri închis, cu elemente decorative portocalii fluorescente, protecţii laterale şi de scuturi integrate în barele faţă şi spate.

În acelaşi timp, oficialii de la Dacia susţin că modelul Spring reprezintă o soluţie ideală pentru noile servicii de mobilitate, precum flotele de vehicule în car-sharing, iar versiunea de serie va fi propusă şi pe această piaţă, în care Grupul Renault este deja angajat cu cea mai mare flotă de vehicule în car-sharing din Europa, respectiv 7.800 de unităţi Zoe, Kangoo Z.E. şi Twizy.

Groupe Renault, producător auto din anul 1898, este un grup internaţional prezent în 134 de ţări, care a vândut aproape 3,8 milioane de vehicule, în 2019. În prezent, compania are peste 180.000 de angajaţi, 40 de fabrici şi 12.700 de puncte de vânzare în întreaga lume.

Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999 şi relansată în 2004 cu modelul Logan. Ulterior, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.
Video: Unirea Republicii Moldova cu România înseamnă pensii mai mari

Didina Olaru, o pensionară din oraşul Vaslui, România, primeşte lunar o pensie de peste 200 de euro şi a auzit că autorităţile vor să i-o mai mărească.

„E mare, e mică, nu ştiu, dar mie îmi ajunge să-mi plătesc curentul, gazul, să-mi ajut copiii”, explică doamna Didina.

Femeia este liniştită, pentru că are „încredere în ziua de mâine”.

Menţionăm că pensia medie în România era, la 1 septembrie curent, de 1 526 de roni sau 6 200 de lei moldoveneşti, adică puţin peste 310 euro. În acelaşi timp, mărimea medie a pensiei pentru limită de vârstă este de 1 843 de lei în R. Moldova sau de 92 de euro. TVR Moldova
La mulți ani Crasna, una dintre cele mai mari localități românești din Ucraina! A fost atestată documentar în 1431, de domnitorul Alexandru cel Bun

În data de 14 octombrie, de Acoperământul Maicii Domnului pe stil vechi, în Crasna Bucovinei este zi de mare sărbătoare, deoarece, în afară de hramul satului, crăsnenii aniversează prima atestare documentară a acestei localități de la poalele Carpaților.

S-a întâmplat în 1431, când domnitorul Moldovei Alexandru cel Bun prin hrisovul emis, întărea vornicului Cupcici toate satele lui cumpărate de la spătarul Șandru, printre care aflăm și Crasna. Însă, mai multe localități din zonă, printre care și Crasna, sunt menționate ca „având hotare străvechi (hotare întocmite până la descălecarea Moldovei)”, deci putem vorbi despre o continuitate vitală pe acest loc încă până la mijlocul secolului al XIV-lea.

Crasna mai este cunoscută și ca „Crasna Ilschi”, datorită faptului că a fost cumpărată jumătate din localitatea actuală de către căpitanul polonez, Alexandru Ilschi. Altă jumătate, fiind donată mănăstirii Putna ca loc de prisacă, a obținut numele de „Crasna Putnei”. Odată cu venirea sovieticilor după cel de-al II-lea Război Mondial, rușii hotărăsc să reunească satele cândva despărțite într-o singură localitate. Firesc era dacă-și obținea denumirea istorică, însă administrația rusă decide să-i dea o denumire care ar suna mai rusește, mai sovietic – Crasnoilsc (Красноильск), negând faptul că această denumire reprezintă doar o jumătate din localitate.

Crasna, pe lângă faptul că este a 4-a localitate din regiune ca populație (după orașele Cernăuți, Storojineț și Novodnistrovsc) având peste zece mii de locuitori, este și cea mai mare localitate românească din Ucraina, românii constituind circa 93% din populație.

Crăsnenii se pot lăuda cu multe fapte (reale și nu prea), însă voi prezenta doar cele mai interesante:

–   Crăsnenii au construit o biserică de piatră mai devreme decât una asemănătoare ar fi apărut la Cernăuți (în Crasna – 1792; în Cernăuți – 1814);

–   Crasna este unicul loc de pe pământ unde poți vedea „urși cu aripi” (vezi Malanca de la Crasna)

–    Tot aici sunt păstrate cele mai multe căsuțe românești autentice din regiune;

–    În Crasna poți să bei dintr-o fântână – apă sărată, iar de la alta – apă cu sulfur;

–    Fabrica de prelucrare a lemnului din Crasna, în perioada interbelică, exporta materiale pentru aviația engleză.

S-au născut în Crasna:

–    Ilie Motrescu – poet, publicist, folclorist. Asasinat de securitatea sovietică;

–    Maria Iliuț – interpretă de muzică populară, artistă emerită a Republicii Moldova;

–    Elena Gherman – solistă la teatrul de operă și balet din Moldova;

Au locuit/trecut prin Crasna:

–  Mihai Eminescu – geniul poporului român;

–  Vera Atkins – spioană engleză, prototipul personajul Moneypenny, șefa celebrului superagent 007;

–  Nicolae Mavrocordat – strănepotul domnitorului Moldovei – Constantin Mavrocordat;

–  Regele Mihai al României – a petrecut în munții Crasnei la o vânătoare.

Deci, să-i dorim acestei localități pitorești și cu oameni talentați „LA MULȚI ANI”!

Autor/Sursa: Vasile BĂRBUȚĂ, www.bucpress.eu

Foto: Ansamblul folcloric din Crasna la parada portului popular românesc din Cernăuți
Statele Unite ale Americii cer alegeri libere şi corecte în Republica Moldova

David Hale, demnitar american de rang înalt în cadrul Departamentului de stat, a vorbit la telefon, separat, cu Igor Dodon şi Maia Sandu, candidaţii care sunt plasaţi de sondajele de opinie în fruntea clasamentului electoral din Republica Moldova, transmite TVR Moldova, citat de romaniabreakingnews.ro .

Potrivit sursei citate, în discuţiile cu cei doi, David Hale a subliniat importanţa unui proces electoral în care să fie respectată voinţa poporului. Oficialul american s-a mai referit şi la condiţiile echitabile de concurenţă pentru toţi candidaţii, eliminarea sprijinului ilegal străin pentru campaniile politice şi accesul imparţial la mass-media, se arată într-un comunicat de presă publicat de Departamentul de Stat al SUA.
Puitorul de mine „Viceamiral Constantin Bălescu” participa la exerciţiul multinaţional NUSRET 20, organizat de Forţele Navale ale Turciei, în Marea Egee

Puitorul de mine „Viceamiral Constantin Bălescu” a părăsit miercuri Portul Militar Constanţa, pentru a participa la exerciţiul multinaţional NUSRET 20, organizat de Forţele Navale ale Turciei, în Marea Egee, în perioada 17-27 octombrie, informează un comunicat de presă al Forţelor Navale Române.

Potrivit sursei citate, NUSRET 20 are ca scop perfecţionarea deprinderilor echipajelor navelor în lupta contra minelor marine şi vizează consolidarea şi dezvoltarea nivelului de pregătire al operatorilor din acest domeniu, la standardele NATO.

„Aproximativ 20 de nave şi ambarcaţiuni rapide, patru aeronave, trei detaşamente scafandri EOD şi un UAV (vehicul subacvatic autonom), reprezentând opt naţiuni aliate NATO (Bulgaria, Franţa, Italia, Grecia, România, Spania, Turcia, SUA), participă la exerciţiul NUSRET 20, al cărui scenariu fictiv urmăreşte consolidarea interoperabilităţii operaţionale şi tactice dintre forţele participante, în situaţia escaladării unor divergenţe politico-militare dintre două state vecine”, se arată în comunicat.

Puitorul de mine „Viceamiral Constantin Bălescu”, cu un echipaj alcătuit din 68 de marinari, este comandat de căpitan-comandorul Daniel Gheorma şi are la bord un detaşament de scafandri EOD, specializaţi în dezamorsarea dispozitivelor explozive subacvatice.

„Participarea militarilor din Forţele Navale Române la exerciţiile multinaţionale organizate de partenerii din Alianţa Nord-Atlantică reprezintă, de fiecare dată, o oportunitate pentru dezvoltarea abilităţilor de răspundere rapidă şi eficientă la întregul spectru de ameninţări, precum şi un foarte bun exemplu de angajament faţă de apărarea colectivă”