În direct: Ceremonia primirii oficiale a Președintelui României, Klaus Iohannis, de către Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu
Astăzi s-a născut Hristos!

Ia sculați boieri sculați,
Că v-aduc pe Dumnezeu
Să vă mântuie de rău.

Un Dumnezeu Nou Născut
Floare-n S-a născut,
Dumnezeu Adevărat
Floare-n Soare Luminat.

Anu acum s-o ispăși,
La Mulți Ani cu Bbucurii,
Streșina de mintă creță,
Dumnezeu vă deie viață
Și La Mulți Ani să trăiți,
Ca florile să înfloriți.

Streșină de busuioc,
D-v-ar Dumnezeu noroc.

Ca stejarul să înverziți
Și cael să-mbătrâniți.

Foaie verde de mălean
S-ajunge de-acu pe-un an!
Vă urează Redacția România Breaking News
Video: Zi istorică. Ceremonia de investire a Președintelui Republicii Moldova – Maia SANDU

https://www.facebook.com/maia.sandu/videos/2899309410342181/
Sancțiunile SUA pentru Nord Stream 2 (Rusia – Germania), catalogate de Moscova ca un act de „război hibrid”

Sancţiunile americane vizând gazoductul Nord Stream 2, ce urmează să facă legătura între Rusia şi Germania, reprezintă un act de „război hibrid”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, transmite DPA, citată de Agerpres.

„Este vorba practic de o variantă de război hibrid. Este folosit ca război hibrid de către Statele Unite”, a spus Dmitri Peskov, citat de agenţia de presă rusă TASS.

Lucrările la gazoductul Nord Stream 2 au fost reluate la începutul lui decembrie, după ce au fost întrerupte timp de un an, a anunţat consorţiul Nord Stream 2 AG. Nord Stream 2 va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.

Chiar dacă cei 1.230 de kilometri ai conductei sunt aproape finalizaţi, proiectul a fost oprit brusc în luna decembrie 2019, după decizia SUA de a sancţiona companiile angajate în acest proiect.

Proiectul Nord Stream 2 se confruntă cu opoziţia politică a Washingtonului, care susţine că va face din Germania „prizoniera” Rusiei, aşa cum a avertizat preşedintele Donald Trump în 2018. În schimb, Rusia acuză SUA că vor să blocheze proiectul pentru a-şi putea menţine livrările de gaz la preţuri mai mari pe piaţa europeană.
Restrictii dure în Marea Britanie din cauza noii tulpini de COVID-19, care ar putea fi cu 70% mai contagioasă

Guvernul Marii Britanii a anunţat, miercuri, 23 decembrie, că mari părţi din Anglia vor fi plasate sub cele mai stricte restricţii pentru combaterea Covid-19, în condiţiile în care noua tulpină a coronavirusului, extrem de contagioasă, se extinde în Marea Britanie, urcând numărul cazurilor la un nivel record, transmite Reuters.

Au fost raportat aproape 40.000 de infecţii noi, noua tulpină de coronavirus, care ar putea fi cu până la 70% mai contagioasă decât versiunea originală, provocând creşterea la un nivel record a numărului de cazuri şi al spitalizărilor.

Numărul deceselor provocate de Covid-19, 744, este la cel mai ridicat nivel atins din luna aprilie.

„În acest context al infecţiilor în creştere, al spitalizărilor în creştere şi al numărului tot mai mare de oameni care mor din cauza coronavirusului, este absolut vital să acţionăm. Pur şi simplu nu putem avea genul de Crăciun pe care îl dorim cu toţii”, a declarat ministrul Sănătăţii Matt Hancock, într-un briefing de presă”.

Sâmbătă au fost adoptate măsuri de restricţionare a contactelor sociale pentru Londra, sud-estul Angliei şi Tara Galilor, în timp ce planurile de a relaxa măsurile la nivel naţional de Crăciun au fost fie reduse dramatic, fie eliminate.

Hancock a declarat că, din 26 decembrie, în multe alte părţi din sudul Angliei vor fi aplicate cele mai stricte restricţii. Şi în alte zone din ţara vor fi înăsprite măsurile.

Guvernele din Scoţia şi Irlanda de Nord au anunţat deja ca majoritatea populaţiei va fi supusă după Crăciun la cel mai înalt nivel de restricţii.

Hancock a mai spus că numărul mediu al spitalizărilor zilnice este de 1909, în prezent fiind internate 18.943 de persoane cu coronavirus, niveluri nevăzute de la vârful primei epidemii, din aprilie.
Un destin închinat cauzei românilor din Herța, Mircea BUDACU, a fost chemat la Dumnezeu.

Familia, prin fiica Alina NECHITA, anunță cu regret, dispariția la 22 decembrie 2020 a tatălui Ing. Mircea BUDACU, originar din Herța, la vârsta de 92 de ani. Patriot și activist neobosit pentru ținutul Herța, răpit samavolnic în 1944 din trupul României, Mircea Budacu era președintele Societății Bucovina și decanul de vârstă al membrilor Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina (ACPBB).

Dragostea de locurile natale l-a determinat să scrie un manuscris, pe terminate cu titlul Plâng clopotele Herței.

Plasa Herța din județul Botoșani a fost ocupată fără nici un drept, deoarece nu făcuse parte nici din Basarabia și nici din Bucovina, în prezent fiind incorporată ca raionul Herța în cadrul Regiunii Cernăuți din Ucraina..

Colaboratorii din ACPBB, prieteni și parteneri îi vor păstra o vie amintire și recunoștință.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Gheorghe Ionașcu ACPBB

 
Video: Miniștrii guvernului Florin Cîțu au depus jurământul la Palatul Cotroceni

Guvernul Florin Cîțu a fost învestit prin votul Parlamentului, cu 260 de voturi pentru și 186 împotrivă, după o zi de audieri în comisii și dezbateri în plen. Membrii guvernului au depus apoi jurământul la Palatul Cotroceni, în fața președintelui Klaus Iohannis.

După depunerea jurământului, președintele Klaus Iohannis a făcut o scurtă declarație:

Domnule Prim-ministru, onorați membri ai Guvernului, vă felicit și vă doresc mult succes și multă energie și ambiție pentru realizarea tuturor obiectivelor și proiectelor pe care vi le-ați propus prin programul de guvernare.

Oamenilor, cetățenilor români, li s-a promis restructurarea statului, reforme importante în domenii cum ar fi sănătatea, educația, reforme importante în marile sisteme publice, reducerea birocrației, dar și obiective pe termen mai scurt – combaterea eficientă a pandemiei, campania de vaccinare, relansarea economiei românești, creșterea economică folosind înțelept fondurile europene, respectul pentru contribuabili. Și toate aceste lucruri vor fi livrate. Trebuie să fie livrate.

Noul Parlament, noul Guvern, împreună cu mine, împreună cu toate autoritățile statului, vom face ce am promis. Vom face reformele, vom repune economia pe picioare, vom face schimbări semnificative, toate în beneficiul cetățeanului.

Au trecut aproape doi ani în care am avut campanii electorale, alegeri. Acum acest ciclu s-a închis. S-a închis ciclul în care noi, cei de aici, ne-am angajat și am promis.

Acum, la sfârșitul acestui ciclu, vă spun sincer: la treabă!

Potrivit Constituției, primul-ministru, miniștrii şi ceilalți membri ai Guvernului  depun individual, în faţa Preşedintelui României, jurământul, care are următorul text: „Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”.

Președintele Klaus Iohannis a semnat miercuri seara decretul pentru numirea Guvernului României.

Guvernul României va fi condus de premierul Florin-Vasile Cîțu și va avea doi viceprim-miniștri: Ilie-Dan Barna și Kelemen Hunor.

Miniștrii Guvernului:

• Alexandru Nazare – ministrul finanțelor;

• Lucian Nicolae Bode – ministrul afacerilor interne;

• Bogdan Lucian Aurescu – ministrul afacerilor externe;

• Stelian-Cristian Ion – ministrul justiției;

• Nicolae-Ionel Ciucă – ministrul apărării naționale;

• Claudiu-Iulius-Gavril Năsui – ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului;

• Virgil-Daniel Popescu – ministrul energiei;

• Cătălin Drulă – ministrul transporturilor și infrastructurii;

• Nechita-Adrian Oros – ministrul agriculturii și dezvoltării rurale;

• Tánczos Barna – ministrul mediului, apelor și pădurilor;

• Cseke Attila-Zoltán – ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației;

• Cristian Ghinea – ministrul investițiilor și proiectelor europene;

• Raluca Turcan – ministrul muncii și protecției sociale;

• Vlad Vasile Voiculescu – ministrul sănătății;

• Sorin-Mihai Cîmpeanu – ministrul educației;

• Ciprian-Sergiu Teleman – ministrul cercetării, inovării și digitalizării;

• Bogdan Gheorghiu – ministrul culturii;

• Novák Carol-Eduard – ministrul tineretului și sportului.
Ion Chicu a anunțat demisia din funcția de prim-ministru al Republicii Moldova

Ion Chicu a anunțat astăzi, 23 decembrie, demisia sa din funcția de prim-ministru și, implicit a Guvernului, în scopul declanșării alegerilor parlamentare anticipate. Declarația a fost făcută în cadrul unui briefing de presă, după ședința comună cu președintele în exercițiu al Republicii Moldova, Igor Dodon și cu președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi. Ion Chicu a solicitat o discuție și cu președintele ales, Maia Sandu, potrivit unui comunicat al Direcţiei de  comunicare și protocol a Executivului de la Chișinău.

„Este un obiectiv pe care toți l-am declarat prioritar pentru a readuce la normalitate țara și ca să permitem societății noastre să soluționeze problemele și să se dezvolte în continuare. Sunt doar două căi legale de a declanșa dizolvarea Parlamentului și alegerile parlamentare anticipate, una este demisia Guvernului. În aceste condiții, eu am propus de a veni astăzi cu decizia de demisie a prim-ministrului, respectiv, și a Guvernului Republicii Moldova. Astfel, încât, această procedură să poată fi lansată cât mai curând posibil”, a spus Ion Chicu.

Prim-ministrul a precizat că la ședința de ieri a Guvernului au fost aprobate proiectele necesare pentru ca țara, începând de la 1 ianuarie 2021, să poată funcționa normal, să fie implementate legile bugetare anuale, dar și politica bugetar fiscală: „ne-am îngrijit ca odată cu aceste hotărâri de guvern să nu fie probleme în continuare în finanțarea necesităților și cheltuielilor primordiale ale statului Republica Moldova. Odată cu aprobarea acestor proiecte, mașina sistemului de stat va putea funcționa, vor putea fi achitate salarii, pensii, plăți sociale etc.”.

Ion Chicu a exprimat încrederea că astăzi va avea o întrevedere și cu președintele ales, pentru a discuta activitatea în continuare a Guvernului în exercițiu, astfel încât să poată fi asigurată funcționarea instituțiilor statului și a țării, în general.

În cadrul discursului, premierul a adus mulțumiri cetățenilor pentru înțelegerea manifestată în condițiile unui an dificil, colegilor din instituțiile guvernamentale, președintelui țării, dar și președintelui Parlamentului pentru conlucrarea instituțională.

Pe final, premierul a felicitat cetățenii Republicii Moldova cu ocazia sărbătorilor de iarnă și a urat prosperitate și bunăstare țării în anul nou 2021.
Luna decembrie, luna în care România va primi vaccinul împotriva Coronavirus. Care sunt cele 10 unităţi medicale de fază I, cărora le vor fi alocate primele tranşe de vaccin anti Covid-19 ?

În perioada 26 – 31 decembrie 2020, România va primi vaccinul împotriva noului Coronavirus, COVID-129, a anunţat vineri, 18 decemebrie,  Comitetul Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).  Potrivit CNCAV,  data de 23 decembrie 2020 ar fi data probabilă pentru acordarea autorizaţiei condiţionate de punere pe piaţă pentru vaccinul impotriva COVID-19 produs de BioNTech şi Pfizer

În această perioadă vor începe și activităţile de training a personalului vaccinator, toţi membrii echipelor de vaccinare  se estimează că vor realiza acest training până cel târziu pe data de 25 decembrie 2020.

„Luând în considerare că Agenţia Europeană a Medicamentului a anunţat data de 23 decembrie 2020 ca dată probabilă pentru acordarea autorizaţiei condiţionate de punere pe piaţă pentru vaccinul impotriva COVID-19 produs de BioNTech şi Pfizer, CNCAV are în vedere primirea vaccinului în România în perioada 26-31 decembrie 2020”,  informează comunicatul CNCAV

Potrivit CNCAV dozele vor fi stocate la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” din Bucureşti, al cărui spațiu de depozitare va fi prezentat azi presei, începând cu orele 13.00.

Care sunt cele 10 unităţi medicale de fază I, cărora le vor fi alocate primele tranşe de vaccin anti Covid-19 ?

1. Braşov – Spitalul Clinic de Boli Infecţioase
2. Bucureşti – Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”

3. Bucureşti – Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Dr. Victor Babeş” (inclusiv secţia externă modulară Pipera)
4. Cluj – Spitalul Clinic de Boli Infecţioase, Cluj-Napoca
5. Constanţa Spitalul Clinic de Boli Infecţioase, Constanţa
6. Dolj – Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş”, Craiova
7. Iaşi – Spitalul Clinic de Boli Infecţioase
8. Maramureş – Spitalul de Pneumoftiziologie „Dr Nicolae Rustea”, Baia Mare
9. Suceava – Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava
10. Timiş – Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeş”, Timişoara (inclusiv secţia exterioară a acestui spital – secţia clinică de recuperare cardiovasculară – din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare Timişoara)

Ultra congelatoare de stocare la -80 de grade Celsius

Avizarea Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” din Bucureşti ca centru naţional de stocare al vaccinurilor împotriva COVID-19 este în curs de realizare, fiind finalizate toate etapele de amenajare a spaţiilor, inclusiv montarea ultra congelatoarelor de stocare la -80 grade C, iar până vineri, 18 decembrie 2020, vor fi finalizate la nivelul CNCAV procedurile de lucru care privesc activităţile medicale şi logistice desfăşurate pe parcursul campaniei de vaccinare.

 
Un nou „suflu” pentru re-rusificarea spațiului informațional românesc din Republica Moldova. Președintele Dodon conferă prin lege statut special limbii ruse. Ce s-a întâmplat cu legea „anti-propagandă”?

Președintele Republicii Moldova – Igor Dodon anunță că a promulgat mai multe legi, votate zilele trecute de deputații PSRM-Șor, informează portalul deschide.md citata de romaniabreakingnews.ro. Potrivit sursei citate este vorba despre anularea „Legii miliardului”, re-rusificarea R.Moldova prin oferirea unui statut special limbii ruse și anularea Legii „anti-propagandă”.

Iată mai jos comunicatul Președinției Republicii Moldova

Am promulgat câteva legi importante, așteptate de cetățeni.Este vorba despre:

– Legea de anulare a așa numitei ”legi a miliardului”, prin care guvernele anterioare au pus pe spatele cetățenilor plata pentru miliardul furat din cele trei bănci.
– Legea pentru modificarea Legii nr. 156/1998 privind sistemul public de pensii care prevede reducerea vârstei de pensionare până la 57 de ani la femei și 62 de ani la bărbați. În cazul femeilor cu cel puțin 5 copii, acestea vor avea dreptul să iasă la pensie la 54 de ani.
– Pachetul de legi cu privire la UTAG, legi care vin să contribuie la armonizarea legislației naționale în conformitate cu prevederile Constituției, legislației Republicii Moldova și a Legii privind statutul juridic special al UTA Găgăuzia.
– Legea pentru completarea articolului 181 al Legii nr.1456/1993 cu privire la activitatea farmaceutică care presupune că la solicitare, prospectele medicamentelor să fie oferite de farmacii și instituțiile medicale în limba de stat ori în limba rusă.
-Legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova care prevede restabilirea statutului limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică, așa cum a fost timp de peste două decenii, până când Curtea Constituțională a declarat legea desuetă și a recomandat aprobarea unei noi legi.
– Legea cu privire la modificarea şi completarea Codului serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova prin care a fost anulată cenzura la posturile TV. În curând, pe micile ecrane ale cetățenilor Republicii Moldova vor reveni buletinele informative ale posturilor TV din Rusia, dar și câteva canale TV, interzise până acum”, a scris el.

Foto: Vladimir Putin și Igor Dodon cu harta „Moldovei Mari”