Uniunea Europeană confirmă că Republica Moldova va primi două tranșe din asistența macrofinanciară până la sfârșitul anului 2019

Premierul Republicii Moldova, Maia Sandu a prezidat luni, 30 septembrie, la Bruxelles, cea de-a cincea reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, informeaz[ un comunicat al Guvernului Republicii Moldova

Uniunea Europeană salută viziunea și primele acțiuni ale Guvernului Sandu în domeniul statului de drept și își reconfirmă sprijinul în continuare pentru agenda ambițioasă a actualei guvernări de la Chișinău. „Prezența dumneavoastră aici este un semn al importanței pe care o acordați parteneriatului nostru și vă asigur că și Uniunea Europeană alocă aceeași importanță relațiilor sale cu Moldova”, a declarat astăzi Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate în cadrul conferinței de presă care a încheiat cea de-a cincea reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.

„Trebuie să ne asigurăm că parteneriatul nostru evoluează în timp și de aceea astăzi am convenit să actualizăm agenda de asociere și să stabilim noi priorități pe baza cărora să evolueze Acordul de Asociere și Acordul de Liber Schimb în următorii ani. Suntem gata să creștem asistența financiară pentru a sprijini agenda ambițioasă a Guvernului. Sperăm să eliberăm prima tranșă macrofinanciară în curând. Toate acestea sunt un semnal clar al aprecierii pe care o avem față de reformele pe care le-ați făcut deja”, a mai adăugat înaltul oficial UE, menționând că reforma sistemului judiciar și cea a Procuraturii sunt chestiuni vitale, care vor permite crearea unui mediu de afaceri mai puternic și vor stimula investițiile.

La rândul său, Premierul Maia Sandu a mulțumit pentru sprijinul financiar și asistența tehnică de care beneficiază Republica Moldova în toate domeniile. „E îmbucurătoare reconfirmarea acestei noutăți, că putem să obținem cele două tranșe din asistența macrofinanciară până la sfârșitul acestui an”, a precizat Premierul.

Totodată, Maia Sandu a reiterat angajamentul Guvernului de a implementa prevederile Acordului de Asociere cu UE: „Aceste lucruri se fac în primul rând pentru cetățenii Republicii Moldova, indiferent dacă vorbim despre reforme care să îmbunătățească mediul economic, cel de afaceri sau dacă vorbim de reformele în justiție. O să mergem înainte, avem sprijinul instituțiilor europene și cel mai important – avem sprijinul cetățenilor din țară care își doresc să li se facă dreptate, să aibă justiție acasă, să știe că banii publici, proprietatea publică sunt în siguranță, la fel și investițiile private”.

Din componența delegației Republicii Moldova la Bruxelles fac parte Vicepremierul pentru Reintegrare, Vasile Șova; Ministrul Afacerilor Externe, Nicolae Popescu; Ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan; Ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița și Ministrul Justiției, Olesea Stamate.

Consiliul de Asociere reprezintă formatul de dialog instituționalizat între RM-UE, la cel mai înalt nivel în ierarhia structurilor comune create prin Acordul de Asociere. Reuniunile Consiliului de Asociere se organizează anual, delegațiile fiind conduse de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate și Prim-ministrul Republicii Moldova.

La finalul reuniunii Republica Moldova și UE au aprobat un comunicat comun care poate fi citit aici.

Foto: Guvernul Republicii Moldova
Talentul tinerilor români are ecou și peste graniță, în Marea Britanie

Sportul formează caractere, aduce oamenii împreună și rămâne unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați ambasadori ai României în lume. Vizita la românii din Marea Britanie nu putea ocoli, așdar, o întâlnire cu românii inimoși care își pun pregătirea și talentul în slujba celei mai importante resurse a viitorului: copiii.

Ministrul Natalia-Elena Intotero i-a cunoscut ieri pe micii fotbaliști care se pregătesc la Asociația Eagle Football Academy, fondată de fostul jucător Gabi Dumitru, atent coordonați de antrenori și mentori cu experiență.

Cu zâmbetul pe buze și cu o mare dorință de a își demonstra valoarea, copiii i-au vorbit despre dorința de a deveni jucători în naționala de fotbal a României și de a se mândri că joacă în echipamentul tricolor. Natalia-Elena Intotero i-a  îndemnat să nu uite niciodată că sunt români și i-a felicitat pentru că prin sport reușesc să se dezvolte armonios și să creeze legături atât cu alți copii români, cât și cu cei de alte naționalități, arătând rolul extraordinar al sportului ca mijloc de integrare.

Ministrul pentru românii de pretutindeni i-a felicitat și pe membrii echipei care lucrează cu micii fotbaliști, o echipă grozavă, formată din oameni entuziaști, extrem de bine pregătiți, care au dorit să se implice în viața comunității românești și să își pună experiența în slujba acesteia.

Ziua s-a încheiat cu un dialog aplicat cu reprezentanții conaționalilor din Londra, o comunitate extrem de dinamică și activă ce numără peste 190.000 de persoane. Întâlnirea de la Institutul Cultural Român a generat discuții pe teme de mare interes pe românii din Marea Britanie: votul, fondurile nerambursabile oferite de MRP, provocările cu care se confruntă societatea civilă românească din capitala Regatului Unit.

Natalia-Elena Intotero a spus că românii din Marea Britanie sunt un exemplu pentru românii de pretutindeni, fiind cea mai numeroasă comunitate care s-a înscris pe platforma vostrainatate.ro pentru alegerile prezidențiale din această toamnă, și i-a felicitat pentru implicare.

Tocmai pentru că implicarea este cheia într-o societate-mozaic precum cea din Regatul Unit, ministrul le-a spus românilor că este foarte important să formeze cât mai multe asociații, să fie reprezentativi, să fie uniți și, prin proiecte comune, cu finanțare inclusiv din partea MRP, să aducă românii și România în prim-planul societății în care trăiesc. La rândul lor, cei din mediul asociativ au propus organizarea de evenimente culturale și au cerut spriin pentru studenții români din Marea Britanie.

     
Românii din Coventry vor avea susținere din partea autorităților, în păstrarea identității, prin asigurarea de cărți în limba română la biblioteca din oraș

Cei aproximativ 28.000 de români stabiliți în zona West Midlands din Marea Britanie au nevoie de o cât mai bună informare despre drepturile lor, despre votul în străinătate și proiectele prin care sunt încurajați să revină acasă.

Astfel, comunitățile românești din Birmingham și Coventry au fost a doua oprire din vizita pe care ministrul Natalia-Elena Intotero o face zilele acestea în Regatul Unit.

În oraşul Birmingham sunt aproximativ 15.000 de români, iar cei mai mulți lucrează în construcții. Despre ei, ministrul pentru românii de pretutindeni a stat de vorbă cu Lordul Primar al orașului Birmingham, Mohammed Azim, și cu Austin Rodriguez, responsabil cu relațiile cu comunitățile.

Natalia-Elena Intotero i-a mulțumit primarului pentru că le este un sprijin real românilor care trăiesc, muncesc și studiază în această zonă multiculturală. Sunt familii tinere, cu copii, care au nevoie de sprijin, în special în educație. De aceea, a spus Natalia-Elena Intotero, este important ca instituțiile din România și cele locale, din Marea Britanie, să fie aproape de ei pentru ca cei mici să aibă parte și de educație în limba engleză, și în limba maternă. De altfel, primarul a avut numai cuvinte de laudă pentru comunitatea românească din Birmingham, care este extrem de importantă și ajută la dezvoltarea locală, și a propus organizarea unui amplu eveniment cultural care să aducă împreună toate comunitățile locale, indiferent de origine și religie.

Natalia-Elena Intotero a apreciat în mod deosebit inițiativele Primăriei și a cerut sprijin pentru organizarea cât mai bună a alegerilor prezidențiale din noiembrie, pentru ca românii să poată vota în număr cât mai mare.

Coventry, localitate unde trăiesc aproximativ 10.000 de români, a fost următoarea oprire. Românii de aici formează o comunitate foarte bine integrată și, în discuțiile cu Consilierul George Duggins, Liderul Consiliului Local Coventry, Natalia-Elena Intotero a propus câteva proiecte comune pentru a le fi alături conaționalilor noștri.

Astfel, românii vor avea o zonă de carte românească în biblioteca din Coventry, cărți care vor fi oferite de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). O altă propunere concretă a fost organizarea Zilei Culturii în Coventry pe 15 ianuarie, la care să participe deopotrivă români, englezi și reprezentanți ai altor comunități din localitate. Combaterea traficului de persoane, informarea despre drepturile și obligațiile cetățenilor români și despre Brexit au fost alte teme de interes unde Consiliul Local s-a oferit să sprijine MRP pentru o cât mai bună informare a comunității românești din Coventry.

Ministrul a vizitat apoi un proiect local adresat comunității rrome, prin care familiile primesc sprijin pentru ca cei mici să meargă la școală și să învețe limba engleză, pentru a se integra cât mai bine în societate.

Ziua s-a încheiat cu un dialog deschis și constructiv cu românii din West Midlands. Natalia-Elena Intotero le-a vorbit despre proiectele și finanțările MRP, despre campania „Informare acasă! Siguranță în lume!” și i-a încurajat să ceară cărți în limba română, suporturi de curs și costume populare, amintind că societatea multiculturală în care s-au stabilit este extrem de deschisă față de tradițiile și identitatea națională a fiecăruia dintre noi.

Foto: Arhiva MRP

  

 
Maia Sandu, la întâlnirea cu un grup de deputați francezi: „Nimeni nu se poate opune unei țări întregi”

Prim-ministrul Republicii Moldova, Maia Sandu s-a întâlnit cu delegația Grupului de prietenie Franța-Moldova, din cadrul Adunării Naționale a Republicii Franceze. Premierul și-a exprimat condoleanțele în legătură cu trecerea în neființă a fostului președinte Jacques Chirac.

Pe parcursul întrevederii, Şefa executivului a informat oaspeții din Franța despre ultimele evoluții social-politice din Republica Moldova: „Cea mai mare provocare pentru acest guvern este să redea cetățenilor încrederea în propria lor țară și mai ales în justiție. Chiar acum, în timp ce discutăm, are loc adunarea extraordinară a judecătorilor, prin care unele forțe speră să poată opri curățarea justiției. În această reformă avem susținerea cetățenilor. O vom continua, pentru că nimeni nu se poate opune unei țări întregi”.

Jean-Michel Mis, Președintele Grupului de prietenie Franța-Moldova, a exprimat aprecierea pe care o are Franța pentru eforturile Guvernului de a promova reforme. Oficialul a menţionat că Moldova poate conta pe suportul deputaților francezi, nu doar în cadrul Adunării Naționale, ci și în cadrul altor foruri europene, cum ar fi Consiliul Europei.

Părțile au abordat mai multe aspecte ale colaborării moldo-franceze, printre care: recunoașterea permiselor de conducere, oportunitățile de investiții în Moldova, securitatea regională,  colaborarea culturală și lingvistică. Domeniile de interes ale economiei moldovenești, în viziunea deputaților francezi, sunt exportul produselor agricole, energia solară și eoliană, infrastructura drumurilor și a căilor ferate.

Foto: Guvernul Republicii Moldova

Maia Sandu și-a exprimat recunoștința pentru sprijinul acordat de Franța în promovarea agendei europene de reforme a țării noastre: „Acordul de Asociere cu UE stă la baza activității acestui Guvern. Suntem bucuroși că Franța și-a exprimat interesul de a investi în proiectul de modernizare a căii ferate pe tronsonul Chişinău-Ungheni și în alte proiecte de infrastructură menite să conecteze Moldova la spaţiul european”.
Președinții Iohannis și Dodon s-au întâlnit la New-York. Federalizarea RM și Conflictul Transnitrean pe agenda discuțiilor

Preşedintele României Klaus Iohannis și președintele Republicii Moldova Igor Dodon, au avut o scurtă întrevedere cu prilejul participării la Adunăriea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite. Potrivit Agerpres, preșdintele Iohannis a subliniat că drumul european al Republicii Moldova este singura opţiune de natură să aducă prosperitate cetăţenilor săi, 
„Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat în cadrul întrevederii că, din perspectiva României, drumul european al Republicii Moldova, pe care Bucureştiul îl susţine cu fermitate, este singura opţiune de natură să aducă prosperitate cetăţenilor săi. Totodată, preşedintele României a evidenţiat importanţa menţinerii şi dezvoltării Parteneriatului Strategic bilateral pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, ca relaţie specială, strategică şi care trebuie să aibă permanent substanţă”, a informat Administraţia Prezidenţială, prin intermediul unui comunicat.
Potrivit sursei ciate, preşedintele român a abordat şi tema conflictului transnistrean, arătând că România este „direct interesată de evoluţiile privind acest dosar, având în vedere interesele de securitate” ale României.
„Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că din perspectiva României, care sprijină soluţionarea acestui conflict cu respectarea frontierelor internaţional recunoscute ale Republicii Moldova, este important de evitat orice soluţie care implică federalizarea Republicii Moldova sau altă formulă, care ar afecta vectorul său pro-european”, reiese din comunicat.
Klaus Iohannis a făcut apel la valorificarea patrimoniului comun de istorie, cultură şi limbă română, „care nu pot şi nu trebuie în niciun caz să fie negate sau instrumentate politic” în Republica Moldova.

Președintele Igor Dodon a scris, pe Facebook, că „în cadrul discuțiilor am parcurs întreaga agendă a relațiilor noastre bilaterale. Am subliniat caracterul strategic al cooperării noastre, menționînd faptul că România este cel mai mare partener comercial al Republicii Moldova”.

”Am adus mulțumiri conducerii României pentru susținerea Republicii Moldova în domenii de interes major și pentru realizarea mai multor programe și proiecte importante, inclusiv in domeniul economic, social, energetic. În context, am reiterat faptul că relațiile cu statul vecin constituie o prioritate pentru administrația prezidențială”, a adăugat Igor Dodon.
Sursa foto- Facebook Igor DodonRomânul care i-a convins pe germani să-l aleagă primar a discutat despre reușita sa ca român de pretutindeni cu ministrul Natalia-Elena Intotero

Octavian Ursu a deschis ușile administrației publice din Gorlitz, devenind, în luna iunie, primul primar român al orașului.

Susține că în cazul lui nu există un secret al succesului. Există doar dorința de a-i convinge pe oameni că o societate primitoare cu imigranții este o societate care poate crește și se poate reinventa.

Ministrul Natalia-Elena Intotero a dorit să îl cunoască pe primarul român din Gorlitz și, împreună cu E.S. Emil Hurezeanu, Ambasadorul României în Republica Federală Germania, i-a făcut astăzi o vizită la sediul Municipalității. Natalia-Elena Intotero l-a felicitat pentru proiectele și ideile prin care a reușit să îi convingă pe germani. Ministrul i-a spus că reușita sa impresionează mai ales pentru că este reușita unui imigrant român harnic, modest și implicat care și-a croit o poveste de succes în țara de adopție. Mesajul Nataliei-Elena Intotero este că românii de pretutindeni trebuie să participe activ în viața societății în care s-au stabilit și, acolo unde este posibil, să facă parte din administrația locală, pentru că în acest fel vocea lor va fi mai puternică.

Ministrul a apreciat faptul că primarul Octavian Ursu și-a păstrat identitatea românească și se mândrește cu limba, cultura și religia țării unde s-a născut și unde are în continuare numeroase rude. În aceeași notă, i-a vorbit despre proiectele Ministerului pentru Românii de Pretutindeni care urmăresc tocmai păstrarea identității naționale în rândul românilor din diaspora și din comunitățile istorice.

Natalia-Elena Intotero și primarul orașului Gorlitz au discutat și despre oportunitatea dezvoltării unor proiecte pe viitor, precum și despre comunitatea românească din Germania. Ministrul i-a mulțumit pentru tot ceea ce face pentru a le asigura imigranților, inclusiv celor români, o cât mai bună integrare.

A fost o discuție care a adus în prim-plan căldura și emoția tipic românești, iar primarul s-a bucurat că oaspeții săi i-au adus aproape o parte de Românie.
Instituțiile de stat nu vor mai fi păzite de companii private. Premierul Maia Sandu: „Am mai dezmembrat o schemă de corupție alcătuită de regimul oligarhic”

Executivul Republicii Moldova a aprobat stabilirea unei interdicţii astfel încât companiile private să nu poată presta servicii de pază la obiectivele de importanţă strategică a statului. Astfel, paza particulară se va interzice la ministerele și structurile organizaționale din sfera lor de competență; autorităţile administrative centrale subordonate Guvernului şi structurile organizaţionale, inclusiv instituțiile publice finanțate de la bugetul de stat; autoritățile publice autonome; obiectivele de păstrare şi depozitare a armelor, muniţiilor, materialelor explozibile și substanţelor radioactive; obiectivele de păstrare și depozitare a substanțelor narcotice, psihotrope şi a precursorilor (cu excepţia instituţiilor medicale şi farmaciilor private); instanţele judecătoreşti și Procuratura; Întreprinderile de stat şi/sau societățile comerciale cu capital de stat și societățile comerciale cu capital social majoritar de stat. „Este un proiect de lege care o să ne ajute să mai dezmembrăm o schemă de corupție alcătuită de regimul oligarhic. Foarte multe instituții de stat erau „păzite” de firmele lui Plahotniuc sau ale oamenilor lui. Nu e clar, aceste contracte erau atribuite într-un mod foarte dubios și despre modul în care erau păzite aceste instituții am văzut și noi pe pielea proprie”, a accentuat Maia Sandu.

– Un alt proiect important aprobat astăzi de Guvern a fost avizarea Legii deoffshorizării.

Proiectul aduce transparenţă în procesul de gestionare a proprietății publice, de privatizare, dar și procesul economic care există între stat și agenții economici. Inițiativa va duce la lichidarea multor scheme existente și nu va permite ca cineva să beneficieze de mecanisme obscure care ar duce la delapidarea averii statului.  „Regimul precedent a încercat să transforme Republica Moldova într-un offshore, ne-a implicat pe noi ca stat și cetățeni într-o sumedenie de tranzacții și contracte cu firme offshore care au condus la pagube enorme pentru stat. Acum, noi stăm și ne întrebăm cine sunt offshore-urile astea care au furat bani din Banca de Economii, sau care au preluat Aeroportul. Toți cei care vor să facă tranzacții cu statul, toți cei care vor să câștige contracte de vânzare de servicii, sau de vânzare de bunuri să fie buni, să-și afișeze toate informațiile, să-i știm cine sunt, cine este beneficiarul final al acestor companii și să punem punct tuturor schemelor care s-au întâmplat în toți acești ani”, a mai precizat Prim-ministrul.

 

– Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova și Comisia Europeană „Suport pentru implementarea Acordului de Asociere RM-UE”. Republica Moldova va primi peste 9 milioane de euro din partea Comisiei Europene pentru implementarea Acordului de Asociere. Banii vor fi utilizați pentru participarea Republicii Moldova în cadrul programelor UE, pentru promovarea egalității de gen și abilitarea femeilor prin implementarea consolidată a integrării perspectivei de gen în politicile publice locale, dar și pentru combaterea violenței domestice care afectează femeile și copiii. Costul total al Acordului de finanțare este de 10,7 milioane de euro, dintre care contribuția Comisiei Europene constituie circa 9,3 milioane de euro, co-finanțarea din partea UN Women este de 250 mii de euro, iar co-finanțarea de către potențialii beneficiari ai grantului se estimează la 1,2 milioane de euro. Acordul de finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova și Comisia Europeană a fost semnat la 24 iulie 2019 în cadrul vizitei Prim-ministrului Maia Sandu la Bruxelles.

 
– Executivul a aprobat astăzi alocarea a aproximativ 2,5 milioane de lei Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă al Ministerului Afacerilor Interne. Banii, oferiți din fondul de intervenţie al Guvernului, sunt destinați pentru acoperirea cheltuielilor de achiziționare a serviciilor de demolare, de terasament și de expertiză a blocurilor de locuit avariate din orașul Otaci, Ocnița. Totodată, mijloacele financiare vor acoperi și cheltuielile de transportare a deșeurilor provenite din lucrările de demolare.

 
– Guvernul a aprobat modificarea Programului privind repartizarea mijloacelor fondului rutier pentru drumurile publice naționale pe anul 2019 și a Programului de reparație periodică a drumurilor publice naționale, locale, comunale și străzilor pe anul 2019. Inițial, au fost alocate peste 1 miliard 24 milioane de lei pentru reparația drumurilor publice cu o lungime totală de 5857 km și construcțiilor inginerești.

Proiectul conține 2 modificări: repartizarea mijloacelor în cadrul Fondului Rutier, fără a micșora sau a majora alocațiile ca urmare a constatării degradării premature a stării drumurilor. Astfel, până la finele anului 2019 se preconizează că pentru lucrările de reparaţie şi întreţinere  a drumurilor publice vor fi utilizate peste 322,2 milioane de lei, în creștere cu  peste 114 milioane de lei. A doua prevedere ține de Programul de reparație periodică a drumurilor publice naționale, locale, comunale și străzilor pe anul 2019. Acest program inițial a fost anunțat cu un buget de 1,7 miliarde de lei, de fapt fiind bugetat doar de 950 de milioane de lei. În vederea realocării mai echitabile a mijloacelor bănești în cadrul acestui Program, între diferite localități, s-a luat decizia să fie redistribuite mijloacele financiare, dat fiind faptul că unele sate erau mai favorizate decât altele. „Trebuie să convenim asupra unui mecanism care să ţină cont de numărul de locuitori, de starea drumurilor în localităţi şi nu de culoarea politică. Vom aloca banii, iar primarul cu comunitatea să decidă împreună care sunt străzile pe care vor să le repare. Trebuie să investigăm şi să ştim cine sunt companiile care fac reparaţie de calitate şi cine nu, de altfel este o irosire de bani publici”, a spus Premierul Maia Sandu.
„Rusia riscă excluderea din sistemul financiar internațional” – avertisment dur al însărcinatului cu Afaceri al SUA în Ucraina

Însărcinatul de Afaceri al SUA în Ucraina, William Taylor consideră că sancțiunile existente împotriva Rusiei nu sunt suficiente, iar Statele Unite ar putea aplica o serie de alte metode de influență asupra țării agresoare, a declarat acesta într-un interviu pentru postul tv national al Georgiei, potrivit paginaderusia.ro

„Sancțiunile împotriva Rusiei nu sunt suficiente, pentru că în această perioadă nu am văzut ca rușii să părăsească Donbasul sau Crimeea. Una dintre cele mai puternice sancțiuni pe care nu le-am aplicat încă Rusiei, iar Rusia știe bine acest lucru, este excluderea sa din sistemul financiar internațional. Va fi distructiv pentru țară. Nu am făcut niciodată acest lucru, dar în cazul unui alt pas agresiv, acesta poate fi folosit. Această sancțiune este plata pentru Putin”.
Guvernul Maia Sandu a dat publicității raportul cu acțiunile întreprinse în primele 100 de zile de guvernare a Republicii Moldova

Guvernul Republicii Moldova a prezentat marti, 24 septembrie raportul de activitate pentru primele 100 de zile de guvernare. Premierul Maia Sandu alături de câțiva miniștri a făcut public acțiunile care au fost întreprinse în: combaterea corupției, reforma justiției, respectarea drepturilor și libertăților cetățenilor, crearea condițiilor pentru creștere economică, dezvoltare economică, stabilitatea macrofinanciară, îmbunătățirea calității serviciilor publice, securitatea națională, transparența decizională și scoaterea Republicii Moldova din izolare internațională.

Prezentăm mai jos raprtul în format pdf:

Raportul cu acțiunile întreprinse în primele 100 de zile de guvernare a Republicii Moldova_2019

https://romaniabreakingnews.ro/wp-content/uploads/2019/09/Raportul-cu-acțiunile-întreprinse-în-primele-100-de-zile-de-guvernare-a-Republicii-Moldova_2019.pdf
MRP a donat costume populare și a dăruit premii pentru câștigătorii concursului România Mea, comunității românesti din Serbia

Românii din Serbia au multe așteptări de la România și își doresc să păstreze limba română, despre care spun că este darul și moștenirea de la părinți, o comoară care nu trebuie uitată. Vor să își promoveze tradițiile și fac asta prin muzică și dans și printr-un grai frumos, care pentru noi, cei de acasă, pare diferit, dar în același timp atât de cunoscut. Îndârjirea cu care vorbesc despre trecutul lor și despre speranțele pe care le au pentru viitor ne arată că sunt hotărâți să se exprime și să arate cine sunt, români ca noi, doar că s-au născut peste hotare. Ne spun că nu pot face asta singuri.

Pentru a-i sprijini, o delegație a MRP s-a deplasat în teritoriu, la Vârșet și Glogoni în perioada 22-23 septembrie 2019. Aici, cu sprijinul Consulatului General al României la Vârșet, echipa ministerului a donat 30 de costume populare din zona Banatului către trei asociații, respectiv : Societatea Cultural Artistică „Luceafărul”- Vârșet, Căminul Cultural „3 octombrie”- Satu Nou și Societatea Cultural Artistică „Steaua” – Ovcea . Cu acest prilej, reprezentanții mediului asociativ ne-au spus despre nevoile lor și despre speranța că pe viitor vor exista fonduri de finanțare care să fie acordate exclusiv comunităților istorice, care au problematici foarte diferite de cele ale diasporei.

Ca parte a deplasării, a avut loc și premierea câștigătorilor concursului „România Mea”, o inițiativă a MRP derulată în cadrul Programului de Tabere „ARC”, ediția 2019. Astfel, 5 tinere din Serbia, din zone diferite, au fost recompensate cu premii simbolice și cu un premiu de suflet, un loc în tabăra ARC din anul 2020. Tinerele prezente la ceremonia de premiere, alături de coordonatorii de serie, ne-au mărturisit că Programul de Tabere îi unește și îi motivează să învețe limba română ca astfel să rămână aproape de România.

Ziua de 22 septembrie s-a încheiat cu participarea delegației MRP la Festivalul Românilor din Glogoni, un eveniment la care au participat aproximativ 300 de persoane.

Deplasarea continuă cu o vizită la sediul redacției Libertatea din Pancevo și la Catedrala Ortodoxă Română Vârșet.