Reuniunea informală a miniştrilor apărării din statele membre ale UE, la București

Reuniunea informală a miniştrilor apărării din statele membre ale Uniunii Europene s-a desfăşurat, în zilele de 30 și 31 ianuarie, la Bucureşti, în marja exercitării de către România a Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene.

Prezidată de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate, Federica Mogherini, activitatea a reprezentat un prilej de reflecţie comună şi un schimb de opinii pe tema consolidării proiectului european, din perspectiva dimensiunii de securitate şi apărare.

Prima sesiune de lucru, care a avut loc miercuri, 30 ianuarie, cu participarea Secretarului General NATO, Jens Stoltenberg şi a Subsecretarului General al ONU pentru operaţii de menţinere a păcii, Jean-Pierre Lacroix, s-a focalizat pe implementarea Agendei privind „Femeile, pacea şi securitatea”, inclusiv din perspectiva viitoarelor angajamente şi acţiuni ce ar trebui să conducă la asigurarea egalităţii de gen pe dimensiunea securității şi apărării. În acest sens, a fost abordat cadrul mai larg de cooperare între cele trei organizaţii în managementul crizelor internaţionale.

În intervenţia sa, ministrul apărării naţionale, Gabriel Leş, a evidenţiat importanţa majoră pe care Preşedinţia română a Consiliului o acordă consolidării cooperării între UE și NATO, relaţiei transatlantice şi parteneriatului strategic al Uniunii Europene cu ONU. Oficialul român a subliniat importanţa domeniului egalităţii de gen şi a implementării măsurilor optime pe această dimensiune şi a exprimat susţinerea României pentru demersurile Uniunii în implementarea Agendei privind „Femeile, Pacea şi Securitatea”. „Egalitatea de gen trebuie să rămână un obiectiv esenţial, ce ar trebui integrat în mecanismele de prevenire a conflictelor şi construire a păcii”, a concluzionat ministrul Leș.

În cea de-a doua zi a reuniunii, de joi, 31 ianuarie, în cadrul sesiunii privind viitorul apărării europene, miniştrii apărării au avut o discuţie aprofundată privind stadiul şi progresele înregistrate în implementarea Strategiei Globale a UE pentru politica externă şi de securitate, cu accent pe aspectele ce vizează coerenţa iniţiativelor pentru apărare (Cooperarea structurată permanentă – PESCO; Procesul de revizuire coordonată anuală a apărării – CARD; Fondul European de Apărare – EDF). De asemenea, oficialii au abordat o serie de aspecte referitoare la implicaţiile asupra eforturilor de dezvoltare a capabilităţilor militare, a evoluţiilor pe linia inovării şi cercetării-dezvoltării, precum şi a progresului tehnologic. A fost evidenţiată dinamica accentuată a componentei tehnologice din domeniul civil, care are un impact semnificativ asupra domeniului militar.

Ministrul român al apărării naţionale a subliniat momentul de oportunitate pentru impulsionarea suplimentară a eforturilor UE pe linia securităţii şi apărării, reliefând faptul că progresele obţinute deschid calea către o etapă de consolidare, focalizată pe implementare eficientă, corelare şi interconectare, dar care reclamă, totodată, o mai bună coerenţă a acestor iniţiative.

De asemenea, plecând de la recunoaşterea rolului central al NATO în asigurarea securităţii şi apărării la nivel european, Gabriel Leș a exprimat sprijinul pentru menţinerea direcţiei de acţiune actuală, centrată pe dezvoltarea profilului Uniunii de actor global. În acest context, ministrul român al apărării a subliniat că relaţia trans-atlantică rămâne esenţială, „o Europă mai puternică pe dimensiunea de apărare nefiind viabilă în lipsa unei conexiuni strânse cu partenerii trans-atlantici”.

Referitor la mobilitatea militară, ministrul Leş a subliniat faptul că România va acorda o atenţie deosebită planului de acţiune, mizând pe o abordare coordonată şi pragmatică la nivelul întregii Uniuni, remarcând faptul că atât infrastructura de transport, cât şi aspectele normative şi procedurale devin esenţiale. Totodată, a semnalat impactul pe care ritmul accentuat al inovării în domeniul civil îl are asupra domeniului militar şi a evidenţiat valoarea adăugată pe care noile tehnologii o pot aduce în domenii relevante pentru asigurarea superiorităţii militare.

 

 

View this post on Instagram

 

📸 Family photo after the Informal #EUDefence Meeting! Honoured to host in Bucharest @eudiplomacy’s Federica Mogherini and ministers of defence from 28 EU member states. #🇷🇴 #RO2019EU #🇪🇺

A post shared by Romanian EU Council Presidency (@ro2019eu) on

The post Reuniunea informală a miniştrilor apărării din statele membre ale UE, la București appeared first on Președinția României la Consiliul Uniunii Europene.
Întâlniri bilaterale ale ministrului apărării naționale, în a doua zi a reuniunii informale a miniștrilor apărării din statele membre ale UE

Joi, 31 ianuarie 2019, în cea de a doua zi a reuniunii informale a miniștrilor apărării din statele membre ale UE, care a avut loc la Palatul Parlamentului din București, ministrul apărării naționale, Gabriel Leș, a avut o serie de întâlniri bilaterale cu miniștrii apărării din Italia, Franța și Grecia.

Discuțiile cu omologul italian, Elisabetta Trenta, au fost axate pe identificarea direcțiilor de dezvoltare a cooperării bilaterale, în cadrul Parteneriatului Strategic dintre cele două țări, cât și în cadrul Uniunii Europene și al Alianței Nord-Atlantice.

Ministrul Leș a exprimat aprecierea pentru contribuția Italiei la implementarea măsurilor de reasigurare a flancului estic, în cadrul tFP, prin asumarea de funcții de stat major în cadrul Comandamentului Brigăzii Multinaționale, și a reiterat interesul țării noastre de a găzdui o capabilitate de comandă și control terestră, de nivel corp de armată (Corpul Multinațional Sud-Est – MNC-SE).

Ministrul italian a mulțumit părții române pentru contribuția consistentă a personalului care încadrează funcții în structuri aliate găzduite de Italia, precum și pentru cooperarea excelentă în operațiunile aliate din Afganistan, Balcanii de Vest și Irak.

Seria întâlnirilor a continuat cu întrevederea dintre ministrul Leș și ministrul apărării din Franța, Florence Parly, prilej pentru cei doi miniștri de a aborda subiecte referitoare la dezvoltarea cooperării bilaterale în domeniul apărării și la prioritățile de pe agenda UE și NATO.

În contextul preluării de către România a președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene (CUE), cei doi oficiali au analizat principalele provocări cu care se confruntă Uniunea, dar și subiecte prioritare pentru ambele state în vederea avansării proiectului european în domeniul apărării.

Cei doi oficiali au accentuat interesul comun privind consolidarea proiectelor de cooperare în cadrul UE, în special a celor ce vizează Politica de Securitate și Apărare Comună, și a inițiativelor precum PESCO (Cooperare structurată permanentă), EDF (Fondul european de apărare) și CARD (Procesul de revizuire coordonată anuală a apărării). În ceea ce privește CARD, România va organiza, pe timpul exercitării mandatului la președinția CUE, în primul semestru al anului 2019, în colaborare cu Agenția Europeană de Apărare, un atelier de lucru dedicat dezvoltării metodologiei acestei inițiative menite să sprijine statele membre în furnizarea capabilităților critice.

Tot în cursul acestei zile, ministrul apărării naționale l-a întâlnit pe ministrul elen al apărării, Evangelos Apostolakis, alături de care au fost abordate subiecte referitoare la programele de modernizare și înzestrare ale celor două forțe armate și evaluate posibilitățile de intensificare a cooperării dintre cele două state pe palierul apărării.

În context, ministrul Leș a apreciat că noul acord de cooperare în domeniul apărării, semnat în anul 2018, a reprezentat un pas înainte în ceea ce privește dezvoltarea relațiilor dintre cele două țări și a oferit noi orizonturi în ceea ce privește cooperarea în domenii precum cel naval, de apărare cibernetică sau al mobilității militare.

De asemenea, ministrul român a lansat invitația omologului elen de a participa la conferința cu tema „Black Sea and Balkans Security Forum 2019”, care va fi organizată în luna iunie 2019, la București.

 

The post Întâlniri bilaterale ale ministrului apărării naționale, în a doua zi a reuniunii informale a miniștrilor apărării din statele membre ale UE appeared first on Președinția României la Consiliul Uniunii Europene.
Video: Reuniunea informală a miniştrilor apărării din UE la București

Reuniunea informală a miniştrilor apărării din statele membre UE  va fi prezidată de către Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, Federica Mogherini şi va fi găzduită de către ministrul apărării naționale, Gabriel Leș.

La lucrările reuniunii au fost invitaţi să participe Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, şi Secretarul General adjunct al ONU pentru operaţii de menţinere a păcii, Jean-Pierre Lacroix.

Reuniunea debutează miercuri, 30 ianuarie, la Palatul Regal, cu o cină de lucru având ca temă „Femeile, Pacea şi Securitatea”, un domeniu de interes comun pentru UE, NATO și ONU.

În imagini, sosirea oficialilor și declarațiile de presă oferite de Gabriel Leș (minutul 1), Federica Mogherini (minutul 16) și Jens Stoltenberg (minutul 30). Sursa video: TVR.

Joi, 31 ianuarie, în cea de-a doua zi a reuniunii, miniștrii se vor întâlni la Palatul Parlamentului pentru a dezbate stadiul şi perspectivele implementării Strategiei Globale a UE pentru Politica Externă şi de Securitate Comună.

Se va pune accent pe progresul înregistrat în derularea iniţiativelor din domeniul apărării, pe modalităţile de asigurare a coerenţei diverselor iniţiative din domeniul apărării europene, din perspectiva transpunerii în practică a deciziilor Consiliului UE, precum și pe utilizarea instrumentelor optime aflate la dispoziţia Uniunii pentru valorificarea potenţialului inovării şi cercetării tehnologice, în sprijinul forţelor armate ale statelor membre.
#Romania2019.eu – Reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe din UE (Gymnich) la București

În perioada 31 ianuarie – 1 februarie 2019, va avea loc la București Reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, cunoscută și sub numele de Gymnich. Aceasta este o reuniune tradițională a miniștrilor afacerilor externe, care se desfășoară în mandatul fiecărei Președinții semestriale a Consiliului Uniunii Europene, fiind găzduită de țara care deține Președinția. Reuniunea va fi prezidată de către Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Vice-președinte al Comisiei Europene, Federica Mogherini, informează romania2019.eu citată de romaniabreakingnews.ro

Potrivit sursei citate, reuniunea va fi prezidată de către Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Vice-preşedinte al Comisiei Europene, Federica Mogherini. La reuniune va fi prezent şi comisarul european pentru politica europeană de vecinătate şi negocierile privind extinderea, Johannes Hahn. În mod tradiţional, Preşedintele Comisiei pentru afaceri externe (AFET) a Parlamentului European, David McAllister, a fost invitat să participe la unele sesiuni de lucru ale reuniunii.

„Agenda reuniunii va include un dejun şi patru sesiuni de lucru, în cadrul cărora miniştrii vor aborda, de o manieră informală, subiecte de actualitate de pe agenda internaţională, precum Parteneriatul Estic, Venezuela, Siria şi relaţia UE-China. Reuniunea va debuta cu un dejun de lucru în cadrul căruia miniştrii vor avea un schimb de opinii asupra aniversării a 10 ani de la lansarea Parteneriatului Estic (PaE) „, mai informează sursa citată.

Oficialii prezenţi vor discuta despre politica externă a Uniunii Europene.

„În cadrul primei sesiuni de lucru, miniştrii vor discuta despre criză politică din Venezuela. Evoluţiile recente din dosarul sirian vor constitui tema de discuţie a miniştrilor pentru cea de a doua sesiune de lucru. În cadrul celei de a treia sesiuni de lucru, miniştrii vor reflecta asupra stadiului şi perspectivelor relaţiei UE cu China”, potrivit aceleiaşi surse.

Au fost invitaţi să participe la cea de a patra sesiune de lucru a reuniunii Gymnich şi miniştrii afacerilor externe ai statelor candidate la aderarea la UE, ocazie cu care vor aborda relaţiile statelor lor cu China.

Menționăm că începând cu  1 ianuarie 2019, România a preluat, până în iunie, preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, inaugurând un nou Trio de Preşedinţii, alături de Finlanda şi Croaţia
Alegerile din RM: Vladimir Putin i-a dat asigurări lui Igor Dodon…

Preşedintele rus, Vladimir Putin, l-a asigurat miercuri pe Dodon că nu îi este indiferent cine câştigă alegerile legislative care se vor desfăşura în Republica Moldova la sfârşitul lunii februarie, relatează agenţia EFE. „Desigur, în Rusia nu ne este indiferent cum se va forma parlamentul în Moldova” i-a transmis președintele Federației Ruse Vladimir Putin lui Igor Dodon la începutul întrevederii lor la Moscova, informează deschide.md citat de romaniabreakingnews.ro

Preşedintele rus a amintit că în prezent în Republica Moldova legislativul este cel care formează guvernul şi de care depinde astfel ”în mare măsură” cum vor evolua relaţiile bilaterale moldo-ruse. „Suntem dispuşi să abordăm orice chestiune pe care dumneavoastră o consideraţi prioritară pentru dezvoltarea relaţiilor moldo-ruse”, a adăugat liderul de la Kremlin.

Sursa citată precizează că Federaţia Rusă a luat măsuri suplimentare referitoare la importul fructelor, legumelor şi vinurilor moldoveneşti, care vor fi valabile până la sfârşitul lunii martie. „Noi monitorizăm împreună modul cum se desfăşoară această activitate şi vom lua o decizie cum să acţionăm în continuare în această direcţie”, a afirmat Vladimir Putin.

Igor Dodon a anunţat pe contul său de Facebook că s-a înţeles cu liderul de la Moscova ca toate mărfurile moldoveneşti să poată fi exportate pe piaţa rusă, în pofida interdicţiei impuse pentru produsele ce tranzitează teritoriul Ucrainei.

El a reiterat faptul că nu va participa la campania electorală pentru alegerile legislative din februarie şi i-a spus lui Vladimir Putin că 65 la sută dintre locuitorii Republicii Moldova consideră Rusia un stat prieten.

De asemenea, Dodon i-a mulţumit lui Putin pentru sprijinul oferit în eliminarea taxelor vamale percepute produselor importate de Rusia din Republica Moldova.

„În cadrul întrevederii de astăzi cu Preşedintele Federaţiei Ruse, am făcut un schimb de opinii cu privire la cooperarea moldo-rusă în domeniile comercial, economic şi umanitar. Făcând un bilanţ al celor doi ani de colaborare la nivel de şefi de state, am menţionat că în prezent sînt create toate premisele pentru ca în anul curent relaţiile de cooperare moldo-rusă să fie aduse la un nou nivel calitativ”,

„Odată cu anularea de către Rusia a taxelor vamale pentru mărfurile moldoveneşti, aceste decizii vor permite majorarea, în termeni restrânşi, a cifrei de afaceri dintre ţările noastre’” –  a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.
Proprietarul eMag, preia Avito-Rusia, cel mai mare site de anunțuri

Potrivit profit.ro, Grupul sud-african de e-comerț și media Naspers, proprietarul eMag, este aproape de încheierea unui acord pentru preluarea integrală a portalului rusesc de anunțuri Avito, cel mai mare din Rusia și al treilea cel mai mare din lume. Naspers negociază ultimele detalii privind cumpărarea, de la investitorii minoritari, a participației de 32% pe care nu o controlează deja la Avito, potrivit unor surse familiare cu discuțiile, citate de Reuters. Una dintre sursele menționate a precizat că acordul ar evalua Avito la peste 4 miliarde de dolari, indicând că Naspers ar putea cheltui peste 1,3 miliarde de dolari pentru preluarea pachetului de acțiuni.

Avito a fost lansat în 2007 la Moscova de antreprenorii suedezi Jonas Nordlander and Filip Engelbert.

În 2013, Avito a fuzionat cu platformele concurente Slando.ru și OLX.ru, ultima parte a grupului OLX Group, deținut de Naspers. În prezent, Avito este cel mai mare site de anunțuri din Rusia și al treilea cel mai mare din lume, după site-ul american Craiglist și platforma chineză 58.com.
Guvernul Marii Britanii ia în calcul instituirea legii marțiale în caz că un Brexit fără acord ar genera nesupunere civilă

Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană pe 29 martie. Parlamentarii Britanici se vor aduna din nou pe 29 ianuarie și vor vota moțiunea propusă de May și amendamentele sau alternativele propuse de parlamentari.

Potrivit informației publicate de Sunday Times, oficiali sub protecția anonimatului au dezvăluit că în cazul în care un Brexit fără acord ar genera reacții de nesupunere civilă, guvernul Marii Britanii ia în calcul instituirea legii marțiale, interdicții de circulație sau alte alternative în concordanță cu prerogativele pe care le au la îndemâna, pentru a clama protestele.

Votul din 29 martie nu va însemna o votare a unui acord revizuit privind Brexitul. Deputații vor vota alternativele propuse de membrii parlamentului și vor arăta dacă există vreo cale de a se obţine o majoritate în Camera Comunelor pentru un asemenea acord revizuit.
Opoziția față de regimul Ceaușescu la începutul Anului 1989 – Conferință la Institutul Revoluției Române

În anul împlinirii a 30 de ani de la izbucnirea, desfășurarea și victoria Revoluției Române din Decembrie 1989, Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989, organizează conferința publică  „Opoziția față de regimul Ceaușescu la începutul Anului 1989”. Conferențiază: Dr. Constantin CORNEANU. Manifestarea se va desfășura pe 31 ianuarie 2019, ora 14.00 la sediul IRRD, Sala Liviu Cornel Babeș, Strada C. A. Rosetti nr. 33, sector 2, București.
Video: Lansarea campaniei „Învingem ACUM pentru dreptate și viață bună! Votează ACUM!”
S-a găsit soluția pentru cea mai ieftină benzină și motorină din România

Nu, nu este o glumă sau o șmecherie! Este soluția găsită pe un site românesc – peco-online.ro. Un site care monitorizează prețurile în timp real, al carburanților la principalii furnizori și stațiile acestora. Pe site sunt prezentate prețurile și locația stațiilor OMV, Petrom, Rompetrol, Partener Socar, Pollux, SMO, SpielmannOil, Şocar, ART, FuelOne, MaximCoLtd, MCMPetrol și Ozana. Site-ul are disponibilă și o plicație pentru smartphone în GooglePlay.

După cum reiese și din descrierea site-ului, Peco Online este site-ul prin care poţi verifica rapid preţul actualizat al benzinei, motorinei sau GPL-ului din fiecare staţie OMV, Petrom, Rompetrol, Şocar, ART, FuelOne, MaximCoLtd, MCMPetrol, Ozana, PartenerSocar, Pollux, SMO, SpielmannOil din România. De asemenea, poţi căuta cel mai bun preţ din jurul tău, din oricare localitate din ţara sau de pe orice rută/traseu.

Găseşte locaţia tuturor staţiilor OMV, Petrom, Rompetrol, Şocar, ART, FuelOne, MaximCoLtd, MCMPetrol, Ozana, PartenerSocar, Pollux, SMO, SpielmannOil, Gazprom, Lukoil, Mol, AS24, Carbogaz, Celly, ecombustibil, Eldomir, Eurogenetic, Flaga, FloreaOil, MediaTrans, PartenerRompetrol, RBCGas, RompetrolExpres, RompetrolGas, TSV şi obţine indicaţii de navigare către staţia selectată.

  • Evoluţia preţului la benzină şi motorină în ultimele luni

  • Lista actualizată zilnic cu cele mai mici preţuri la benzina, motorină şi GPL din principalele oraşe din ţară

  • Promoţiile curente din benzinării

De exemplu, la ora scrierii acestui articol, 15:00/26.01.2019, potrivit peco-online.ro, cea mai ieftină benzină se putea cumpăra cu 4,90 Lei, la stația Rompetrol din Câmpulung, Argeş Str. Cuza Vodă, nr. 38A, 115100, iar cea mai ieftină motorină, la preţul de 5,25 Lei, la stația ART din Alexandria, Teleorman, str. Alexandru Ghica nr.109, 140037.
Potrivit sursei, citate, „preţurile din fiecare staţie peco din reţelele OMV, Petrom, Rompetrol, Şocar, ART, FuelOne, MaximCoLtd, MCMPetrol, Ozana, PartenerSocar, Pollux, SMO, SpielmannOil sunt actualizate la diferite momente din zi, în fiecare zi; pentru benzinăriile Lukoil, Rompetrol, Mol şi Gazprom nu există momentan posibilitatea de a obţine aceste preţuri actualizate zilnic. Preţurile returnate de către aplicaţie pot câteodată diferi de cele afişate la pompa din cauza întârzierii cu care aceste preţuri sunt procesate şi actualizate de către serverul principal.”

Pe site există opțiunea de a vedea datele căutate, într-o anumită localitate, pe o rută anume, sau pe o rază în jurul locației solicitantului, în acest caz fiind necesar acceptul pentru ca aplicația peco-online.ro să activeze localizarea prin GPS a solicitantului.

„In aceasta perioada Romania se afla pe locul al 4-lea in Uniunea Europeana in topul tarilor cu cea mai ieftina benzina, dupa Bulgaria, Cipru, Ungaria.
In cazul motorinei, tara noastra este situata pe locul 6 intre statele Uniunii Europene in ceea ce priveste cel mai mic pret la acest tip de combustibil, dupa Bulgaria, Ungaria, Lituania, Luxemburg, Spania.
Comparativ cu celelalte tari UE, Romania se claseaza pe locul 22 la benzina fara taxe, ca fiind cea mai ieftina, dupa Austria, Belgia, Bulgaria, Croatia, Cipru, Cehia, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Slovacia, Slovenia, Regatul Unit, in timp ce motorina fara taxe comercializata la noi este pe locul al 20-lea in topul celor mai mici preturi, dupa Austria, Belgia, Bulgaria, Croatia, Cipru, Cehia, Estonia, Franta, Germania, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Slovacia, Slovenia, Spania.” – peco-online.ro