Video: Lansare „Geopolitica Bucovinei”

Video / Lansarea de carții: „Geopolitica Bucovinei”, autor Mihai COPEȚCHI-KOPECKI, apărută sub egida Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina. Prezintă: Dr. Constantin CORNEANU ( Asociația Europeană de Studii Geopolitce și Strategice „Gheorghe I. Brătianu”), realizator al prefaței volumului, Eugenia OPRESCU (Muzeul Național al Literaturii Române), gazdă a evenimentului, Marian Clenciu (Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina),  Ștefan HOSTIUC (Revista „Mesager Bucovinean” din Cernăuți), Dumitru CURCĂ (Societatea pentru Cultură și Literatură Română în Bucovina).

Organizatori ai evenimentului au fost Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina și Muzeul Național al Literaturii Române, împreună cu partenerii Asociația Europeană de Studii Geopolitce și Strategice „Gheorghe I. Brătianu” și Asociația Culturală Moștenitorii Vaideeni.

Înregistrare 4 decembrie 2018

Foto de la lansare

 
O ,,secvență comemorativă”, sărbătorită într-un cadru inedit. Vaideeni, jud. Vâlcea, cu prilejul Centenarului Marii Uniri.

Autor: Bogdan Copețchi – Kopecky
Vicepreședinte al ,,Asociației Culturale Moștenitorii”.
Masterand în Etnologie, Antropologie Culturală și Folclor (Fac. de Litere, Univ. Buc.).

Pentru toamna anului 2018, la nivel European și internațional s-a stabilit, într-un consens unanim, ,,o săptămână de comemorare, cu ocazia zilei internaționale a Centenarului Primului Război Mondial” și a ,,Forumului de Pace” de la Paris, în luna noiembrie.

Șeful Misiunii centenarului[1], a explicat ,,de ce aceste secvențe de aducere aminte, ne introduc „într-un exercițiu de memorie și de perspectivă dinamică în problemele lumii actuale.””, pentru că aceste ,,secvențe de comemorare”, rezumă toate fațetele centenarului, atît pe plan local, cât și la nivel european – încă de la lansare, din 2012 -, și …,,Vom atinge dimensiunea memoriei personale – de familie -, dimensiunea comună și dimensiunea internațională”.  Președintele Franței a subliniat, cu acest prilej, că, … ,,această etapă, trebuie să fie un eveniment European, căci există o legătură între drama primului război mondial și Europa de  astăzi. Am fi putut comemora sfârșitul Marelui Război într-un format strict, dar lecția principală a ciclului comemorativ este dată, tocmai, de dimensiunea globală a conflictului”.

Oare, dată de 11 noiembrie 2018, are ,,o valoare comemorativă universală”?

Este o întrebare foarte importantă, deoarece această dată are, evident, o semnificație multiplă, și ambivalentă. 11 noiembrie, pentru francezi, este o zi a victoriei, o zi în care luptele au încetat, dar și o zi de doliu. Pentru germani și maghiari, este o zi de doliu, plină de sensuri, care trebuie ,,manipulată” cu precauție. Pentru alții, ca slovacii, cehii, polonezii sau românii, a fost o altă zi, a speranței – datorită colapsului Imperiului Austro-Ungar -, ce marchează găsirea noii independențe, sau … ne întrebăm, în cele din urmă, dacă, nu la 11 noiembrie a fost sfârșitul războiului, căci, deși luptele s-au oprit pe frontul de vest, totuși, ele au continuat și după 1918, cu extrem de multe victime în Europa Centrală și de Est, sau în alte părți.

Să nu uităm, … ultimul ,,tratat de pace European” al primului război mondial, cel de la Lausanne, va fi semnat în 1923.

Deci, ce comemorăm, în fond? Aici este problema cu această ,,secvență comemorativă”, care trebuie să fie cuprinzătoare, dar, fără a ascunde realitatea istorică. Mesajul acestei comemorări este o formă de istorie și de memorie sincretică, reunind memoria armistițiului, a păcii și a noii ordini mondiale, ale cărei baze au fost (im)puse între 1918-1919.

O ,,întrebare”, care ne preocupă, ar fi: ,,dacă (mai) există vreo legătură între 1918 și 2018”?

Acesta este paradoxul – și interesul -, dacă această ,,secvență”, din 1918, mai poartă în ea problemele politice imediate, practice, căci a fost ,,laboratorul multilateralismului, de după primul război mondial. Un secol mai târziu, în 2018, liderii mondiali și actorii majori ai globalizării – sperăm, că -, reflectează la această moștenire tragică, care, se pare, este subminată de unele țări. Ne aflăm, dintr-o dată, într-un exercițiu de memorie și într-o perspectivă dinamică asupra problemelor lumii actuale.

Celebrarea centenarului primului război mondial în România – și al Marii Uniri, din noiembrie 2018 -, chiar dacă nu i s-a acordat importanța cuvenită și meritată, nu este ,,doar” o comemorare în plus, ci, este o comemorare utilă.

În acest context, …. „Într-un sat de la poalele Carpaților, comunitatea i-a omagiat pe acei concetăţeni, pe bravii eroi ce au murit pe câmpurile de bătălie ale Marelui Război. La 100 de ani de la semnarea armistițiului și încheierea Primului Război Mondial, vaideenii au adus un pios şi meritat omagiu pentru sacrificiul suprem al multor dintre consătenii lor….”

La Vaideeni, judeţul Vâlcea, una dintre așezările ungurenești ale Olteniei de sub munte, s-a desfășurat un eveniment – mai aparte -, dedicat memoriei eroilor din această comunitate de păstori, căzuți la datorie pe fronturile Marelui Război pentru Reîntregire.

Evenimentul intitulat ,,100 de ani de la Marea Unire”, a fost demarat de către Asociația Culturală Moștenitorii, la inițiativa unuia din membrii asociației – şi cu sprijinul Fundației Vaideenii, Primăriei și Școlii Gimnaziale din Vaideeni, Ansamblului Folcloric Miorița, al Palatului Copiilor din Râmnicu Vâlcea și al Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea -, fiind dedicat, așadar, centenarului Marii Uniri.

A fost un fericit prilej de a aminti tuturor celor prezenți despre păstorii care au lăsat bâta și cojocul la stână – lângă oi -, și-au plecat pe front să-și facă datoria față de țară. Evenimentul a constituit, totodată, şi un moment de excepţie pentru comunitate, când s-a vorbit copiilor din Vaideeni despre contribuţia înaintaşilor lor la făurirea idealului național: realizarea României Mari, prin revenirea provinciilor românești istorice sub un singur steag.

Ca un gest, deosebit, de respect pentru memoria eroilor din Vaideeni – şi nu numai -, toţi participanţii la acest eveniment au purtat – în afară de portul „ungurenesc” tradiţional -,  pe piept o crenguță de brad, arborele sfânt al păstorilor și totodată un simbol al veșniciei, alături de o ghindă – simbol ce se regăseşte și pe însemnele armatei române -, încadrate de cele trei culori sfinte ale neamului românesc.

Manifestarea – începută cu intonarea Imnului Național și Te Deum-ul preoților din comună -, a continuat cu cuvântările oficialităților prezente, cu o doină închinată de fluierași,  și apoi cu o paradă pe strada Principală până pe Platoul Învârtita Dorului, unde s-a realizat, la lăsarea serii, harta României Mari – de acum un veac -, luminată cu torțe.

Chiar dacă prezența nu a fost foarte numeroasă – fiind zi de lucru și vreme bună, majoritatea locuitorilor trebăluind prin gospodării sau pe la grădini -, prin cei prezenți mesajul a fost transmis, tuturor: „Într-un sat de la poalele Carpaților, din frumoasa zonă a Olteniei de sub munte, oamenii și-au cinstit Eroii căzuți pentru Întregirea Neamului Românesc”, …

La Vaideeni – jud. Vâlcea -, în România, pe 11 noiembrie 2018, s-a derulat o ,,secvență comemorativă”, din această valoare comemorativă universală!

 

București, 15 Noiembrie 2018

[1] Joseph Zimet, d.g. de la Mission du centenaire de la Première Guerre mondiale, interview  par Jean-Yves Dana, L´empreinte mondiale de la Grande Guerre se trouve en France.  05/11/2018  – https://www.la-croix.com/Monde/
Jurnal de Centenar în Capitala Bucovinei Istorice – Cernăuți

Foto: Cernăuți – Piața Primăriei / România Interbelică

Cu exact o zi înainte împlinirea unui secol de la Unirea Bucovinei cu Patria Mamă, în dimineaţa zilei de 27.11.2018, am pășit cu sfială pe străzile Cernăuțiului, încărcat de atâta istorie dar mai ales de atâta durere românească, pentru a lua parte alături de românii din Cernăuți și Nordul Bucovinei la o suită de manifestări dedicate Centeralui Marii Uniri. Manifestările au început cu depuneri de flori la statuia lui Mihai Eminescu, dar și la mormântul profesorului Aron Pumnul din Cimitirul Central, unde au participat a mare de suflare românească și absolut toate ONG-urile româneşti din Cernăuţi.

În aceași zi, 27.11 a.c., la sediul Societăţii Culturale ” Mihai Eminescu ” de lângă Primăria Cernăuţi a avut loc o conferinţă dedicată împlinirii a 200 de ani de la naşterea profesorului Aron Pumnul. Au luat cuvântul academicianul Vasile Tarateanu, doamna academician Alexandrina Cernov, profesorul universitar Popescu, profesorul Broască, cercetătorii Vladimir Acatrinei şi Dragoş Olaru precum şi multe alte personalităţi ale vieţii culturale româneşti din Cernăuţi.

Un moment deosebit de important a avut loc cu începere de la ora 17.30 la Restaurantul Rivoli situat la marginea oraşului Cernăuți, o construcţie nouă, impozantă, finisată cu doar un an în urmă, unde Consulatul General al României la Cernăuţi a organizat o recepţie şi o masă festivă la care au fost invitaţi aproape o mie de români reprezentativi din Regiunea Cernăuţi. Evenimentul a fost organizat cu ocazia aniversării Centenarului Unirii Bucovinei cu Patria – Mamă (28.11.2018) dar şi cu ocazia Zilei Naţionale a României (1 Decembrie)

Oficiile de gazdă au fost făcute de diplomaţii români de la Consulatul General al României la Cernăuţi în frunte cu doamna Consul General Irina Loredana Stănciulescu şi domnul Ministru Consilier Ivan, cărora trebuie să le mulţumim pentru organizarea impecabilă şi ireproşabilă.

Au fost luări de cuvânt din partea românilor cernăuţeni dar şi din partea unor oficialităţi locale ucrainene, prin care s-au subliniat relaţiile bune dintre românii şi ucrainenii din Regiunea Cernăuţi. Pe scena au evoluat multe trupe de dansuri şi cântece din folclorul tradiţional bucovinean. Prestaţia artistică a fost la cel mai înalt nivel. S-a remarcat în mod deosebit ansamblul de elevi pregătit de către profesorul Iurie Levcic – Directorul Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti din Cernăuţi, cu care am reuşit să schimb câteva impresii.

Video Simițire Românească în Cernăuți de Ziua Centenarului Marii Uniri

Zilele Bucovinei la București 24.11.18

Publicată de Dacian Dumitrescu pe Sâmbătă, 24 noiembrie 2018

Am fost fericit să reîntâlnesc mulţi prieteni vechi militanţi pentru drepturile Românilor din Regiunea Cernăuţi şi pentru păstrarea şcolilor cu predare în limba română din Nordul Bucovinei. Am reîntâlnit şi am discutat cu academicianul Vasile Tarateanu şi avocatul Patras Eugen care reprezentau Centrul Cultural Român ” Eudoxiu Hurmuzachi „, pe domnul Nicolae Haucă cel care este un fel de cronicar foto şi video la toate adunările româneşti de acolo. Am reîntâlnit şi discutat cu domnii Octavian Bivolaru şi Vasile Râuţ – liderii ONG-ului ” Golgota „. Au fost prezenţi şi reprezentanţii mass media de limbă română dintre care aş aminti membrii redacţiei ” Zorile Bucovinei ” şi ziariştii de la ” Buc Press „, de la Radio Bucovina, de la secţia română de la Radio Ucraina Inernational dar şi mulţi alţii. În realitate am întâlnit câteva zeci de prieteni la această recepţie cu care am discutat în principal despre problemele Românilor din Regiunea Cernăuţi. Concluziile generale au fost următoarele:

1. – Românii reprezintă peste jumătate din populaţia acestei provincii dar în statisticile ucrainene apar cu totul alte cifre mult diminuate pentru ca românii de aici să beneficieze de cât mai puţine drepturi.
2- În ultimii 27 de ani au fost desfiinţate complet 30 de şcoli cu predare în limba română

3. – La şcolile rămase cu predare în limba română au fost introduse forţat câte o clasă cu predare în limba ucraineană chiar dacă directorii de şcoli au protestat şi au demonstrat cu acte ca în anumite sate româneşti locuiesc mai puţin de zece familii ucrainene şi practic NU au elevi pentru nou introdusă clasă cu predare în limba ucraineană.

În urma protestelor inspectoratul şcolar din Cernăuţi condus de fratele fostului ambasador al Ucrainei la Bucureşti (Teofil Bauer) a destituit mai mulţi directori de şcoli româneşti.

Unul dintre ei a mers până la Kiev căutând dreptate dar fără să reuşească şi de supărare a făcut infarct şi a murit. A murit apărând dreptul românilor de a învăţa în limba strămoşească!

4. – Legea învăţământului din 2017 doreşte să suprime definitiv dreptul minorităţilor din Ucraina de a mai învăţa în limba maternă urmărindu-se ucrainizarea forţată a tuturor minorităţilor, În urma protestelor vehemente ale decidenţilor de la Bucureşti şi Budapesta autorităţile ucrainene au decis amânarea punerii în aplicare a acestei legi. Dar noua lege a învăţământului există, este în vigoare şi va fi pusă în aplicare peste 2-3 ani. Referitor la acest aspect interlocutorii mei români de acolo remarcau că şcolile româneşti NU au dispărut nici în perioada Imperiului Austriac şi nici măcar în perioda URSS. ”

Soieticii ne-au luat alfabetul dar ne-au lăsat să învăţăm în continuare în limba maternă ” a precizat unul dintre amicii mei.

5. – Lucrurile sunt cu atât mai grave în legătură cu încercările repetate de desnationalizare şi ucrainizare forţată a Românilor din Regiunea Cernăuţi deoarece aceştia NU sunt venetici, românii au reprezentat întotdeauna populaţia băştinaşă cu o continuitate de milenii în aceasta provincie. Ucrainenii sunt cei care în anumite condiţii istorice au început să pară în Bucovina în ultimile trei secole iar numărul lor a crescut brusc după 1944 când Nordul Bucovinei a fost încorporat în URSS. Mai grav, după anul 1995 nou înfiinţatul stat ucrainean a iceput să aducă şi să ” planteze ” ucraineni aduşi din alte provincii exact în Regiunea Cernăuţi într-o încercare disperată a Ucrainei de a schimba raportul etnic în această provincie străveche românească.

Aşa mi-au mărturisit prietenii mei iar unii abia îşi puteau stăpânii lacrimile în timp ce povesteau despre chinurile prin care sunt nevoiţi să treacă doar pentru vina de a se fi născut Români într-o veche provincie românească.

În cadrul evenimentului organizat de Consulatul României, am avut surpriza să fac cunostiință cu Oriano Micaletti – şeful observatorilor OSCE din Regiunea Cernăuţi, care a deschsi tranșant discuția întrebându-mă despre istoria Nordului Bucovinei şi despre problemele românilor de aici. Cunoştea în mare absolut totul dar probabil avea nevoie de confirmări.

Domnul Oriano Micaletti mai dorea să ştie ” care este strategia României faţă de situaţia românilor din Regiunea Cernăuţi şi ce măsuri va lua România „. I-am deziluzionat mărturisind-ui că nu sunt în măsură să-i răspund la asemenea întrebări.

Un moment interesant s-a consumat când, auzindu-se orchestra românească la putere maximă, un grup de 6-7 ucraineni s-au apropiat de poartă de la intrare şi au întrebat într-o română stâlcită şi aproximativă: ” Ce e muzic asta aşa tare? Ce e aici? „. Responsabilii români cu paza clădirii, s-au apropiat de ei şi le-au răspuns: ” Este o nuntă „. La care ucrainenii au întrebat ” Ce nuntă? Atât mulţi oameni? Aşa tare muzic? ” Aceştia au răspuns ” Este nuntă unor Români din România cu alţi Români din Bucovina „… Ucrainenii au plecat nedumeriți…

Video: Muzică Populară Românească în locația Rivoli, unde au participat aproape 1000 de români

Dacian la Cernăuti La 100 ani de la Unirea Bucovinei cu Patria Mama.

Publicată de Dacian Dumitrescu pe Marţi, 27 noiembrie 2018

Recepţia, masa, horele au continuat până la miezul nopţii când s-au intonat cântece patriotice.

Sărbătoarea Centenarului a continuat şi pe 28.11.2018, la redacţia ziarului ” Zorile Bucovinei „, unde a avut loc aniversarea Centenarului Unirii Bucovinei cu Patria Mamă – România.

Mărturisesc că am fost mișcat de cinstea și atenția care mi s-a dat, fiind invitat să iau loc în prezidiu unde am avut onoarea să stau lângă domnul Nicolae Toma – redactor şef la ” Zorile Bucovinei „, Preşedintele Ziariştilor Independenţi din Regiunea Cernăuţi şi lângă domnul Consul Ionel Constantin Miţea care în trecut a mai îndeplinit misiuni diplomatice la Consulatele României din Cahul şi Bălţi. De altfel a transmis un mesaj vibrant şi emoţionant. Domnul Toma Nicolae a fost şi gazda dar şi moderator şi s-a dovedit încă o dată un patrot adevărat prin discursul său.

Am avut deosebita onoare să iau cuvântul şi am transmis la rândul meu un mesaj de susţinere şi solidaritate din partea Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina, primul ONG înfiinţat în România în ianuarie 1990 Cu prilejul Centenarului, nu a fost uitată nici memoria istoricului, profesorului şi militantului Dumitru Covalciuc, a cărui amintire rămâne vie printer românii Cernăuțeni.
A luat cuvântul şi domnul Ion Leascenco – preşedintele BUN (Blocul Unităţii Naţionale) care a venit din Chişinău cu doi colegi pentru a fi împreună cu Românii din Nordul Bucovinei cu ocazia aniversării a 100 de ani de la Unirea Bucovinei cu Patria Mamă. De asemeni au mai fost multe luări de cuvânt din partea românilor cernăuţeni cu mesaje patriotice, vibrante şi mobilizatoare. Am fost încântaţi de mai multe formaţii care au interpretat multe melodii din folclorul bucovinean.

Dacian Dumitrescu, Vasile Raut, Ion Leascenco, Aliona-Raut, pe strazile din CERNAUTI 28 11 2018

O prestaţie superlativă, de mare excepţie şi care a emoţionat profund asistenţa prin interpretare dar şi prin mesajul versurilor au avut-o artiştii din Corul ” Dragoş Vodă ” din Cernăuţi. (video). De asemeni mai mulote interprete de muzica populară dar şi profesoare de muzica ne-au delectat cu melodiile lor. La final doamnele redactor Felicia Toma, Diana Toma, doamna redactor Toacă au întins o masă bogat cu gustări şi vin de casă, totul pregătit de dumnealor şi din contribuţia lor personală.

Deoarece ” Zorile Bucovinei ” nu este un simplu ziar ci un portdrapel al luptei pentru drepturile românilor, sunt sabotaţi permanent de autorităţile ucrainene locale şi printre altele le-au tăiat căldura aşa încât sunt nevoiţi iarnă să lucreze în frig, înfăşuraţi în paltoane şi cu căciulile pe cap. Dar dumnealor NU renunţă şi nu se lasă! Sunt nişte eroi anonimi ca atâţia mulţi alţi eroi anonimi din provinciile istorice româneşti.

Seară ne-am luat rămas bun de la bunele noastre gazde de la Zorile Bucovinei şi am plecat pe jos către Consulatul General al româniei din Cernăuţi. Aici am participat la un vernisaj al unor pictori foarte buni, toţi originari din Nordul Bucovinei. Gazde ne-au fost chiar doamna Consul General Stănciulescu, domnul Ministru Consilier Ivan şi domnul Consul Miţea cu care am discutat despre recepţia organizată de dumnealor cu o seară înainte la Restaurantul Rivoli şi despre aniversarea organizată de redactorii de la ” Zorile Bucovinei „…

A doua zi am pornit spre Bucureşti, cu inima strânsă la gândul românilor care rămân în urma noastră în Nordul Bucovinei… Trebuia să ne pregătim pentru 1 Decembrie – Ziua Naţională a României şi a tuturor Românilor de Pretutindeni!

Un articol de Dacian Dumitrescu