AUDIO: CENTENAR – PREOȚII UNIRII de la 1918

Institutul Frații Golescu pentru românii din străinătate a adus recent în spațiul public, un alt capitol dedicat Centenarului Marii Uniri a românilor, contribuţia slujitorilor bisericii la crearea statului naţional unitar român. Istoricii Dr. Alexandru GHIȘA, Dr. Robert STĂNCIUGEL și Preotul Laurențiu ANDREESCU au fost invitații Institutlui Frații Golescu, care au evocat contribuţia preoţilor români la realizarea Marii Unirii. Evenimentul a avut loc marţi, 18 septembrie 2018, ora 18:00 la Clubul Ţăranului Român.

Redacția România Breaking News – RBN Press vă invită să urmăriți în format audio, istoriile memorabile și inedite ale celor care prin puterea jertfei au reușit împlinirea visului de veacuri de refacere a Daciei Mari.


Audio: Preotii români și Unirea de la 1918
Danske Bank (Olanda) – scandal de spălare de bani în favoarea oligarhilor ruși în valoare de 150 miliarde dolari

Acțiunile Danske Bank, cea mai mare instituție de credit din Danemarca, s-au prăbușit la minimul ultimilor aproape 2 ani, pe fondul unui scandal bancar din Estonia. Fonduri ilicite ale unor oligarhi însumând aproape 150 miliarde dolari ar fi fost spălate prin intermediul băncii, potrivit profit.ro citat de romaniabreakingnews.ro

Îngrijorările investitorilor sunt legate de faptul că multe conturi ale Danske Bank sunt legate de oligarhi ruși prin intermediul unor firme-paravan. Clienții băncii daneze plimbau bani între câteva firme prin intermediul unor conturi de la subsidiara din Estonia, înainte de a-i transfera în bănci din Turcia, Hong Kong, Letonia, Marea Britanie și alte țări.

Echivalentul a nu mai puțin de 150 miliarde dolari ar fi reprezentat sume de bani obținute din activități ilicite pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice spălate în anii 2007-2015 cu ajutorul celei mai mari bănci comerciale din Danemarca, cu active de 3,48 trilioane coroane daneze (541,14 miliarde dolari)

„S-au aprins mai multe becuri roșii”, a declarat Kilvar Kessler, președintele boardului autorității de supraveghere bancară din Estonia. Suspiciuni sunt că a fost chiar CEO-ul Danske Bank cel care a supravegheat direct operațiunile majore ale subsidiarei estoniene, iar acesta a fost complice în tăinuirea tranzacțiilor. Într-o poziție adoptată în septembrie 2017 de banca-mamă se afirma că subsidiara din Estonia „a operat în cea mai mare parte ca o unitate independentă, cu propriile sale sisteme, proceduri și cultură în ceea ce privește măsurile împotriva spălării banilor”. …integral pe profit.ro
Centenar: Preoții Unirii – eveniment la București, dedicat contribuţiei slujitorilor bisericii la crearea statului naţional unitar român

Actualizare 19.09.2018 audio:

AUDIO: CENTENAR – PREOȚII UNIRII de la 1918

Sub egida Alianței pentru Centenar, Institutul Frații Golescu pentru românii din străinătate își propune să aducă în spațiul public, un alt capitol dedicat Centenarului Marii Uniri a românilor,  contribuţia slujitorilor bisericii la crearea statului naţional unitar român.  Istoricii Dr. Alexandru Ghișa și Dr. Robert Stânciugel sunt invitații Institutlui Frații Golescu, care vor evoca contribuţia preoţilor români la realizarea Marii Unirii, marţi, 18 septembrie 2018, ora 18:00 la Clubul Ţăranului Român.

Potrivit comunicatului de presă, transmis redacției România Breaking News – RBN Press, organizatorii,  au conceput acest eveniment ca un omagiu adus activității Bisericii Ortodoxe și Greco-Catolice, care și-au pus amprenta bicuvântată de Dumnezeu, asupra momentului astral de la 1918.

„„De la preoţii de mir, până la ierarhii celor trei ţinuturi româneşti, eforturile conjugate ale bisericii au făcut posibilă îmbărbătarea românilor întru susţinerea idealului naţional. Nu au fost numai rugile de binecuvântare, dar şi sacrificiile făcute de preoţii militari în marele război.

În pastorala sa, rostită în ziua de 1 decembrie 1918, atunci când la Alba Iulia s-a decis unirea Transilvaniei, I.P.S. Pimen, Mitropolitul Moldovei a afirmat un crez comun românilor:

„Trăim vremuri mari. Visul străbunilor noştri, al marilor voievozi Mihai Viteazul şi Ştefan cel Mare despre unitatea tuturor românilor s-a împlinit… această unire s-a făcut ca o dreaptă răsplată pentru suferinţele şi jertfele pe care le-a făcut poporul nostru românesc”.

În Transilvania, biserica de neam, ortodoxă, dar şi episcopii bisericii unite cu Roma (greco-catolice) au susţinut împreună, cu devotament, Unirea. Vladimir, Cavaler de Repta, Mitropolitul Bucovinei a stat neclintit alături de ideea reîntregirii. Cei care luptaseră îndelung pentru identitatea confesională a românilor s-au aflat alături de popor, consfinţind un ideal naţional. În Basarabia, arhimandritul Gurie Grosu (mai apoi mitropolit) a dedicat unirii eforturile sale arhiereşti alături de preoţii basarabeni.

Toate aceste strădanii au continuat după Reîntregire, când şi-a început activitatea Comitetul de Unificare a Bisericilor din România Mare””, se arată în textul invitației adresate publicului bucureștean la acest eveniment.
Unionismul și Ziua Limbii Române în Anul Centenarului Marii Uniri …pe moșia lui Plahotniuc – Republica Moldova

Corespondență-analiză Jurnaliști Independenți pentru romaniabreakingnews.ro

În dimineaţa zilei de 29.08.2018 am sosit cu trenul la Chişinău. Atât poliţia de frontieră cât şi vameşii Republicii Moldova, ne-au chestionat amănunţit asupra scopului călătoriei, dar nici un pasager nu a fost întors sau dat jos din tren.

La Chişinău m-am întâlnit la o terasă cu un prieten funcţionar de stat. Am discutat despre motivul amânării alegerilor parlamentare din luna noiembrie 2018, la sfârşitul lunii februarie 2019. Oricum concluzia discuţiei a fost că în fiecare an situaţia este tot mai gravă şi mai instabilă atât din punct de vedere economic cât mai ales politic. Practic R. Moldova a devenit un stat capturat, o feudă a oligarhului Vladimir Plahotniuc.

Au urmat alte întâlniri cu alţi prieteni din Chişinău. Seara m-am întâlnit cu un om de afaceri din Chişinău care a afirmat că unul din motivele amânării alegerilor este de natură electorală şi anume implementarea recent anunţatei „amnistii fiscal”  astfel încât  „coordonatorul” ,adică Volodea Plahotniuc, să fie sigur de obţinerea în 2019 a unei majorităţi parlamentare a PDM – PSRM. Adică a Partidului Democrat Moldovenesc pe care Plaha îl conduce cu mână de fier şi a aliaţilor săi din Partidul Socialist condus de marionetă sa Igor Dodon.

A doua zi de dimineaţa, l-am vizitat la Spitalul Militar Central pe generalul (R) Costaș Ion, fost ministru de Interne şi al Apărării, care a coordonat Armata Naţională a Republicii Moldova în războiul cu separatiştii transnistreni în anul 1992. Mi-a relatat că se află în spital datorită unui straniu „accident de circulaţie” care poate fi interpretat ca un avertisment sau o încercare de intimidare, deoarece domnia sa înfiinţase în urmă cu un an un partid declarat naţionalist şi unionist. Dl. general (r) Costaș Ion mi-a relatat că are parte de o foarte bună îngrijire medicală şi că a fost vizitat de o serie de militari de rang înalt, de generalul (r) Vitalie Marinuță – fost ministru al Apărării, de academicienii Mihai Cimpoi şi Nicolae Dabija dar şi de alte personalităţi din Chişinău. La final am obţinut permisiunea să-i fac câteva fotografii şi să-i iau un scurt interviu pe patul de spital. Pentru mai multe detalii citiți General (r) Costaș Ion, „părintele” armatei și ministerului de interne al R. Moldova, victima unui accident de circulaţie suspect, la Chișinău

Video: Interviu cu Generalul (r.) Ion COSTAȘ, pe patul de spital din Chișinău

Interviu cu Generalul Costas Ion la spitalul militar central din Chisinau la 30. 08.2018.

Publicată de Dacian Dumitrescu pe Joi, 30 august 2018

Deşi se simte mai bine, din cauza fracturii de bazin, generalul (r) Costas Ion va putea părăsi spitalul conform previziunilor medicilor, abia în luna noiembrie 2018.

Ziua Limbii Române la Căușeni

Am plecat din Chişinău cu microbuzul şi am sosit la Căușeni unde m-am întâlnit cu dl. profesor Valeriu Ostaş la Casa Limbii Române. Am donat trei cărţi pentru colecţia impresionantă de carte românească atent administrată de bravul roman – profesorul Ostaş de la Liceul „Mihai Eminescu”. Dânsul împreună cu soţia sa doamna profesor de limba română Olga Ostaş și cu toate cadrele didactice de la liceele Mihai Eminescu şi Alexei Mateevici, sub coordonarea înţeleaptă directoarelor celor două licee, nu precupeţesc nici un fel de efort pentru promovarea limbii române în oraşul  şi Raionul Căuşeni.

Ziua Limbii Române la Zaim

La Zaim – comună de baştină a preotului-poet Alexei Mateevici, am asistat de Ziua Limbii Române, la un spectacol instrumental, o orchestră de 30 de suflători cu trompete şi tromboane din Zaim, care ne-a impresionat în mod deosebit. În pauză am mers la Biblioteca Comunei Zaim unde un scriitor din comună Săcele a lansat o carte despre Românii din jurul României – „La neuitarea privirilor din jur”, scrisă de Liviu Nicolae Darjan și stipărită cu sprijinul Ministerului Românilor de Pretutindeni. La lansare au participat şi au luat cuvântul Excelenţa Sa Alexandru Mureşan – Minstru Consilier la Ambasada României la Chişinău, Primarul Comunei Zaim, Primarul unei comune de lângă Câmpina cu care Zaimul este înfrăţit, cetăţeni din Zaim şi din comună înfrăţită de lângă Câmpina, cetăţeni din Săcele, membrii ai Asociaţiei Culturale Pro Basarabia şi Bucovina din Bucureşti, Constanţa (președinte Pînzaru) şi Piatra Neamţ.

 

Am revenit apoi în sala de spectacole unde am asistat la spectacole magice şi magnifice oferite de trupe de dans şi de interpreţi din Săcele dar şi din comunele Sălcuţă şi Fleşterita din Raionul Căușeni. Spectacolul a durat până la ora 21.00 când ne-am despărţit cu emoţie şi regrete de tinerii minunaţi şi talentaţi de pe ambele maluri ale Prutului.

…și din nou la Căușeni

Pe data de 31.08.2018 la ora 9.00 dimineața, în prezenţa oficialităţilor oraşului Căuşeni precum şi a vicepreşedintelui Consiliului Raional Căuşeni, am asistat la deschiderea Spectacolului omagial închinat sărbătorii Zilei Limbii Române. Copiii de la Liceele Mihai Eminescu şi Alexei Mateeveci s-au întrecut pe ei înşişi într-un sublim spectacol de poezie şi muzică care a impresionat asistenţa până la lacrimi.

La finalul spectacolului au fost luate câteva interviuri de către postul local TV Căuşeni. Am fost onorat să dau un interviu împreună cu un coleg de la Filiala Piatra Neamţ a Asociaţiei Culturale Pro Basarabia şi Bucovina.

Video TV Căuşeni:

Acest distins coleg este dl. Prof. dr Ioan Cărăuş care este nimeni altul decât nepotul marelui preot, poet şi martir al Neamului Românesc – Alexei Mateevici! Exact! Chiar aşa! La ora 11.00 ne-am adunat cu toţii în sala de şedinţe a Consiliului Raional Căuşeni pusă la dispoziţie cu mare gentileţe de către dl. Sergiu Gogu – Vicepreşedinte al Raionului Căuşeni. Domnia sa a ţinut un vibrant şi emoţionant cuvânt de deschidere. Apoi a luat cuvântul Dl Profesor Dr Anatol Petrencu de la Universitatea de Stat – Facultatea de Istorie din Chişinău. Domnia sa a ţinut un discurs de înaltă ţinută, de nivelul Academiei Române din Bucureşti sau chiar la nivelul discursurilor formulate de către Profesor Dr Ioan Aurel Pop – Preşedintele Academiei Române.

Video: Ziua Limbii Române la Consiliul Raional Căușeni / Tv Căușeni

Nu a uitat să vorbească de pericolul depopulării R.Moldova care ar putea reprezenta o „strategie” (foarte periculoasă pentru români) pe termen mediu şi care ar putea duce la pierderea majorităţii româneşti în Republica Moldova în următorii 30 de ani, strategie pusă la cale de către forţele antiromâneşti din răsărit. Dl. Prof. dr Anatol Petrencu a vorbit şi de necesitatea imperativă a unificării forţelor şi partidelor unioniste din R. Moldova, deoarece aceste forţe unioniste există, formează în prezent un procent de 32-33 % din electorat, dar sunt dezbinate şi nu colaborează! La final a fost îndelung aplaudat. Între timp a apărut în sală şi dl. avocat Mihai Nicolae (cetăţean româno-american) director general al ONG-ului Institutul Fraţii Golescu pentru Românii de Pretutindeni.

A luat cuvântul apoi dl Profesor, poet şi scriitor Ion Găină – Directorul Muzeului Memorial „Alexei Mateevici” din Zaim. Dar desigur au luat cuvântul şi multe alte personalităţi locale precum și oaspeți veniţi din România. La final a urmat un excepţional spectacol de muzică oferit de elevii deosebit de talentaţi ai Liceului „Mihai Eminescu” din Căuşeni sub îndrumarea profesorilor extrem de profesionişti.

La ora 14.00 am fost oaspeți cu toţii la masă prin bunăvoinţa d-lui. Sergiu Gogu – Vicepreşedinte al Consiliului Raional Căuşeni, unde au continuat dezbaterile despre situaţia din R.Moldova. Spre amiază ne-am întors la pensiune, unde am socializat şi am făcut schimb de impresii cu alţi români de la Iaşi care au au participat la festivităţi. Dintre aceştia ne-a impresionat cu acurateţea şi justeţea discursului dl.Valentin Talpalaru, filolog care lucrează la Radio Iaşi. De asemeni l-am cunoscut cu toţii personal pe cantautorul Ion Chiriac din Vaslui, un veteran din perioada Cenaclului Flacără şi care la festivităţile dedicate Zilei Limbii Române ne-a încântat cu cântecele sale.

Foto de la manifestările Zilei Limbii Române la bustul lui Alexei Mateevici din Căușeni

Foto de la manifestările Zilei Limbii Române la Consiliul Raional Căușeni

După cină am fost serviţi de Dl profesor Valeriu Ostaş cu un vin fantastic din Raionul Căuşeni a cărui aromă şi al cărui buchet nu le vom uita curând. La data de 01.09.2018, întreaga delegaţie din România a fost primită la cabinetul d-lui Sergiu Gogu pentru discuţia de rămas bun. La plecare am primit fiecare un cadou, câte o plasă personalizată cu materiale documentare despre oraşul și raionul Căuşeni.

După sărbătoarea Limbii Române din Căușeni, am revenit la Chişinău unde am mers în Piaţa Mării Adunări Naţionale pentru a vedea mitingul unionist dedicat Centenarului. Aici am sosit pe la ora 12.30 şi am găsit circa 3.000-3.500 de oameni care scandau lozinci unioniste. De la tribună au vorbit dl. deputat Constantin Codreanu, dl. Ion Leascenco dar şi mulţi alţi tineri de pe ambele maluri ale Prutului. Am văzut-o la miting pe Doamna Vitalia Pavlicenco de la PNL dar şi pe Doamna Profesor Dr Ana Guțu – Primvicepreședinte PUN dar şi pe dl Dorin Dusciac – vicepreşedinte PUN.

În Parcul Central am observat forţele speciale ale poliţiei care purtau la vedere pistoale mitralieră. Puţin după ora 14.00 am plecat la o întâlnire, la un suc, cu câţiva membrii din conducerea PUN. Referitor la amânare alegerilor parlamentare aceştia susţineau că motivul este electoral şi anume PDM a promis 1.000 de km de drumuri săteşti, obiectiv care nu este nici pe departe îndeplinit. La ora 15.30 eram la gară. Un vechi prieten dorea să mă conducă la tren, Înainte de plecare mi-a spus: „voi nu observaţi de la Bucureşti nimic?!”

  1. Plahotniuc declară că e bun prieten cu americanii, adică şi-a asigurat liniştea şi potenţiala finanţare din SUA.

  2. Decidenţii de la Chişinău declară că sunt pe „drumul European” şi şi-au asigurat liniştea şi eventuală finanţare de la UE.

  3. Decidenţii politici ai R.Moldova declară că sunt fraţi cu românii şi şi-au asigurat sprijinul şi finanţarea României. „Vor să vină Românii să fac miting unionist la Chişinău? Să vină!”

  4. La plecarea în marş a unioniștilor din PMAN, forţele speciale i-au bătut pe unionişti inclusiv pe deputatul Constantin Codreanu. Adică „au dat satisfacţie şi Rusiei”. Cu alte cuvinte mesajul pentru Rusia este „i-am lăsat pe unionişti să facă miting la Chişinău. Ok. Dar aţi văzut că i-am ciomăgit la final”

Concluzia este că Plahotniuc joacă la toate capetele posibile. El face toate regulile şi dacă nu-i mai plac tot el le schimbă.  „Republica Moldova este moşia lui” – a concluzionat prietenul meu din Chişinău. În tren m-am întâlnit cu avocatul Mihai Nicolae care mi-a redat în detaliu despre incidentele de la Chişinău şi ale căror victime au căzut mulţi unionişti. A se vedea foto mai jos. (Sursa FotoȘ FB Ana Guțu https://www.facebook.com/ana.gutu.52/posts/10215404588120550 )

Autor text: Dacian Dumitrescu – Jurnaliști Independenți

Deputatul Codreanu, agresat de forțele de ordine din Republica Moldova

Corespondență-analiză Jurnaliști Independenți pentru romaniabreakingnews.ro / Material corectat și editat de Dorian Theodor – romaniabreakingnews.ro
De la scena de balet, la pictura …ca balet al formelor și culorilor – Ion Florin SCARLAT

Joi, 30 august 2018, a avut loc la Casa de Cultura „FRIEDRICH  SCHILLER”, din Bucureşti, EXPOZITIA DE ARTĂ  –  „PAȘI PRINTRE FLORI”, a artistului Ion Florin Scarlat. Expoziția are loc ca urmare a debutului artistului în cadrul Asociației Artiștilor Plastici din București (AAPB).

La vernisaj au participat membrii Asociației Artiștilor Plastici, invitați speciali, Dumitru Nicolae Chilia – presedinte AAPB, Cojocaru Vergil Cover – Pictor, Aristotel Bunescu – ziarist, Doina Ghitescu – actrita, precum și numeroși foști colegi de balet ai artistului, din perioada tinereții, de la Teatrul de Operetă „Ion Dacian” din București (foto).

Ion Florin Scarlat s-a născut la data de 27 mai 1946 în Bucuresti, a absolvit Liceul de Coregrafie din Bucuresti. Din anul 2018 devine membru al Asociatiei Artistilor Plastici Bucuresti, unde debutează cu expoziția „Pași Printre Flori”, în cadrul „Salonul de vara” – Casa de Cultura Friedrich Schiller.

În activitatea sa artistică, ca balerin si apoi solist balerin, a evoluat pe scena Teatrului de Operetă Ion Dacian. În anul 1974, emigrează în SUA și este cooptat în numeroase companii de balet. În paralel cu baletul a fost preocupat de ceea ce azi îl descrie ca pe un hoby – pictura, domeniu în care a fost initiat si îndrumat de profesor pictor VLAICU IONESCU, faimosul nostradamolog român, fostul socru. Baletul, arta care și-a pus amprenta asupra spiritului artistului Ion Florin Scarlat, este și tema principala a picturilor sale, care gravitează asupra formelor și mișcării din balet și nu numai.

A participat în SUA la numeroase expozitii, cum ar fi: PAP GALLERY, SOHO GALLERY, ART EXPO.JAVITZ CENTER NYC si altele. Artistul se mândrește și cu faptul ca una din lucrari a fost achizitionata de U. S. Library of Congress – WASHINGTON D. C. si alta de GUILIN ART MUSEUM din CHINA.”

Expoziția „Salonul de Vară”, unde pot fi admirate lucrările pictorului I.F. Scarlat, poate fi vizitată până în data de 11 septembrie a.c. (Casa de Cultura FRIEDRICH  SCHILLER, Str. Batiştei, Nr. 15, București, Sector 2 )

Video de la debutul artistului Ion Florin SCARLAT, în cadrul Asociației Artiștilor Plastici din București

 
Video: Marea Adunare Centenară la Chișinău

Participanții la Marșul Centenarului, care au parcurs 1200 de km pe jos de la Alba Iulia, au ajuns în Republica Moldova pe 29 august, după ce au stat trei zile în vama Leușeni. Potrivit timpul.md, Poliția de Frontieră a RM, i-a interzis organizatorului acțiunii unioniste, George Simion, să intre pe teritoriul Republicii Moldova, pe motiv că ar fi avut un comportament agresiv.

George Simion a negat acuzațiile și susține că va depune plângere împotriva autorităților Republicii Moldova.

„Și eu și ceilalți cetățeni ai României care sunt pe drum cerem Guvernului României să intervină. Și dacă nu va fi soluționat cazul nostru vom cere să oprească orice ajutor către Guvernul Republicii Moldova și să fie acordată asistență direct către cetățeni și către autoritățile locale”, a declarat el.

Mai mulți cetățeni români semnalează că sunt lăsați să treacă frontiera Republicii Moldova doar cei care nu sunt suspectaţi că ar putea participa la mitingul de sâmbătă al unioniştilor.

„Foarte mulți cetățeni ai României sunt interziși, sunt întorși de la vamă, nu e doar cazul meu. Sunt și alți cetățeni ai României care sunt interziși după bunul plac al polițiștilor de frontieră care întreabă oamenii dacă vin sau nu vin la manifestația de sâmbătă, 1 septembrie, din PMAN. Consideră că statul Republica Moldova devine pe zi ce trece un stat antiromânesc, care folosește același metode pe care le foloseau comuniștii lui Voronin”, a adăugat liderul mișcării Acțiunea 2012.

Reprezentanții serviciului de presă al Poliției de Frontieră a Republicii Moldova, citați de Radio Chișinău, spun că ar deține informații, potrivit cărora s-ar încerca „deturnarea Marșului Unionist prin provocări în zona cu regim special de lucru”. Ofițerul de presă al Poliției de Frontieră, Raisa Novițchi, a declarat că cetățenilor români nu li permite trecerea în Republica Moldova pentru că ar fi perturbat ordinea publică la frontieră.

„Precizăm că cetățenilor români, care fac parte din Marșul Unirii, nu li s-a permis trecerea frontierei de stat, fiind întorși la intrarea în Republica Moldova. Motivul interzicerii este perturbarea ordinii publice în zona de frontieră.”

Marșul Centenarului a pornit din Alba Iulia pe 1 iulie și pe 1 septembrie ar urma să ajungă la Chișinău, unde ar trebui să aibă loc o manifestație stradală în favoarea Unirii.