General (r) Costaș Ion, „părintele” armatei și ministerului de interne al R. Moldova, victima unui accident de circulaţie suspect, la Chișinău

În dimineaţa zilei de 21 august 2018 aproape de centrul Chişinăului a avut loc un accident de circulaţie care poate fi catalogat ca cel puţin suspect. În timp ce Generalul (r) Costaș Ion se deplasa regulamentar, un autoturism marca Renault a oprit brusc în fața acestuia, forţându-l pe dl general să frâneze instantaneu. În acelaşi moment a venit din spate cu viteza mare, un autoturism marca Volkswagen Passat care a lovit „în plin” automobilul  d-lui. general Costaș.

G-ral. Ion Costaș a fost transportat de urgenţă şi internat la Spitalul Militar Central cu multiple contuzii dar şi cu fractură de bazin. Starea sa este stabilă în acest moment dar este gravă, Dl general (R) Costas Ion este imobilizat la pat şi va trebui să sufere o spitalizare de minimum 5 săptămâni. În plus NU poate lua legătura cu Ambasada României din Chişinău fiind de mulţi ani şi cetăţean român. Toate acestea au parvenit pe surse specifice din Chişinău care au dorit să-şi păstreze anonimatul. Asemenea veste tulburătoare a provocat panică, şoc şi consternare în radul autorităţilor de la Bucureşti. Întrebarea care s-a pus imediat a fost: ” Cine doreşte să-l elimine fizic pe generalul (R) Costas Ion ? „.

A fost o tentativă eşuată sau doar o încercare de intimidare ?

Dacă vrem să facem o foarte scurtă biografie a domnului general trebuie să spunem că are 74 de ani şi şase luni, ca a fost deportat din copilărie cu toată familia deoarece tatăl Domniei Sale, în calitate de român-basarabean s-a înrolat ca soldat în Armata Regală Romană şi a luptat pentru Eliberarea Basarabiei de sub ocupaţia bolșevico-sovietică. După o carieră militară impecabilă a devenit general de aviaţie cu trei stele. La scurt timp după proclamarea independenţei Republicii Moldova generalul Costas Ion a devenit ministru de Interne şi apoi ministru Apărării într-o perioadă dificilă în care trebuia să gestioneze războiul din Transnistria provocat de separatiştii transnistreni care erau sprijiniţi de Moscova.

Ulterior s-a retras din viaţa publică şi a devenit director general al unor companii româneşti şi apoi al unei companii vest-europene. De scurt timp generalul (R) Ion Costas a fost propulsat drept principal lider şi decident al unui partid politic românesc şi unionist din Chişinău. NU doresc să dau numele acestui partid pentru a fi acuzaţi de partipriuri politice sau că facem propagandă de partid. De acord ! Dar în dimineaţa fatidicei zi de 21 august 2018 a avut loc teribilul accident a cărei victimă este generalul (R) Ion Costaș !

Ţinând cont de cele expuse mai sus rămâne întrebarea: „Cine are interes să elimine chiar şi temporar sau să-l intimideze pe generalul (R) Ion Costas ?”. Mai ales că peste câteva luni au loc alegeri parlamentare în R.Moldova. Pe cine a deranjat generalul ? Pe cine a speriat aşa de tare formaţiunea sa politică ? Sunt întrebări fireşti pe care le adresăm atât MAE de la Bucureşti, Ambasadei SUA din Chişinău precum şi biroului NATO din Chişinău.

D.D.
COMITETUL ROMÂNO-AMERICAN PENTRU BASARABIA, DECLARAȚIE PENTRU MAREA ÎNTRUNIRE A DIASPOREI ROMÂNEŞTI

COMITETUL ROMÂNO-AMERICAN PENTRU BASARABIA. DECLARAŢIE PREGĂTITĂ PENTRU MAREA ÎNTRUNIRE A DIASPOREI ROMÂNEŞTI DIN 10 AUGUST 2018.

Stimaţi compatrioţi români din ţară, de peste Prut, şi de pretutindeni!

Ne adresăm vouă în calitate de membri ai vechiului exil românesc care în prezent face legătura cu actuala diasporă românească. Precizăm că noi am fost şi am rămas exilaţi pentru că am părăsit ţara din motive politice şi pentru ca doleanţele noastre sunt încă neîmplinite. România rămâne înfeudată economic, tinerii sunt alungaţi în continuare din ţară, iar provinciile de peste Prut încă aşteaptă să revină la patrie. În contextul marei întruniri de la Bucureşti facem următoarele precizări:

Este greu pentru Românii din Diaspora şi din Exil să se organizeze la nivel internaţional din cauza distanţelor imense care ne despart şi din cauza manipulărilor la care suntem supuşi din ţară. În această situaţie, riscăm să devenim o masă de manevră a unor politicieni de la Bucureşti.

Subliniem că anumite structuri bine ascunse din ţară nu acceptă sub nici o formă organizaţii şi activităţi româneşti din străinătate pe care nu le pot controla.

În acest sens, Bucureştiul face tot ce e posibil şi inventează organizaţii fantomă pentru a le substitui activităţilor noastre şi pentru a prelua şi dirija diaspora.

Avem convingerea că între oamenii politici din ţară, cunoscuţi sau aflaţi în culise, se află şi persoane bine intenţionate care vor şi ele refacerea economică şi reunificarea politică a ţării. Asemenea persoane ar trebui să apeleze însă direct la liderii diasporei…

În sensul acestor premize…

Propunem ca această declaraţie să fie mediatizată şi citită public la marea întrunire de la Bucureşti.

Recomandăm totodată un dialog direct şi nemijlocit între noi şi liderii sau delegaţii de resort ai ţării.

Insistăm pentru alegerea unui număr corespunzător de români aflaţi în străinătate care să servească în viitorul parlament al ţării.

Numai împreună vom putea scoate România din actuala criză!

Comitetul Româno-American pentru Basarabia, organizaţie formată din membri ai fostului exil şi la care aderă mulţi refugiaţi tineri din diaspora de azi.

Nicholas Dima <http:///www.drdima.net>

Nicholas Buda, Neculai Popa, Lia Roberts, Valentin Țepordei… (5 August 2018)

Publicat de romaniabreakingnews.ro
Video: Nicolae Dabija, poet și savant, la 70 de ani, omagiat de români de pe ambele maluri ale Prutului, în cadrul Academiei de Științe a Moldovei

În cadrul Academiei de Științe a Moldovei a avut loc o Conferința omagială a marelui poet, prozator, publicist, membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei și membru de onoare al Academiei Române, domnul Nicolae Dabija, care a împlinit vârsta de 70 de ani.

Evenimentul aniversar a fost organizat de Academia de Științe a Moldovei în comun cu Institutul de Filologie Română B.P. Hașdeu al MECC și s-a desfașura pe data de 16 iulie 2018, în sala Azurie a Academiei de Științe a Moldovei.

Evenimentul dedicat  poetului și savantului NIcolae Dabija, reprezintă un moment de referință pentru întreaga comunitate științifică din Republica Moldova. care își exprimă profunda gratitudine pentru efortului savantului, inchinat timp de patru decenii,  literaturii și culturii românești, în spațiul Republicii Moldova.

Video: Nicolae Dabija, poet și savant, la 70 de ani, omagiat de români de pe ambele maluri ale Prutului, în cadrul Academiei de Științe a Moldovei

Nicolae Dabija s-a născut în satul Codreni, Raionul Cimișlia R. Moldova. A absolvit Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova. Debutează în literatură cu placheta de versuri „Ochiul al treilea” (1975). Pe parcursul anilor 1972-1975 este redactor la Televiziunea Naţională, din 1975 până în 1984 este şef de secţie la revista de literatură „Nistru”; apoi în anii 1984-1986 redactor-şef la revista tineretului de creaţie „Orizontul”, iar din 1986 este redactor-şef al săptămânalului „Literatura şi Arta”. A colaborat activ cu studioul „Moldova-film” în calitate de scenarist şi traducător al scenariilor la dublarea filmelor. Actualmente, este membru al Uniunii Scriitorilor şi al Uniunii Jurnaliştilor din Republica Moldova.

Scriitorului Nicolae Dabija i s-au conferit numeroase distincții, premii şi titluri de onoare, printre care: Premiul „Mihai Eminescu”. al Academiei Române (1995); Ordinul Republicii (1996); Ordinul „Steaua României” în grad de Comandor (2000), Marele Premiu „Sfântul Gheorghe” al Festivalului Internaţional de Poezie de la Uzdin, Serbia (2005), Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofițer (2014), Premiul Internațional de Poezie „Umberto Mastroiani” (2015) etc.

Extrtas din programul evenimentului:

Moderator:
Acad. Gheorghe DUCA, președinte al Academiei de Științe a Moldovei
11.00–11.15 Mesaje de salut
Monica BABUC, Ministru al Educației, Culturii și Cercetării
Acad. Vladimir HOTINEANU, preşedinte al Comisiei parlamentare cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media
Arcadie SUCEVEANU, preşedinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova

11.15–12.30 Ședința în plen

Comunicări:
Acad. Mihai CIMPOI, Academia de Științe a Moldovei
Personalitatea intelectuală a lui Nicolae Dabija
Theodor CODREANU, Huşi, România
Nicolae Dabija: „născocit de poeme”
Dr. conf. univ. Nina CORCINSCHI, Institutul de Filologie, MECC
„Temă pentru acasă”: remitizări ale erosului

Video:
Prof. univ. dr. ing. Vasile PUIU, președinte al Filialei Bacău a Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina / reprezentant al Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău, România
„Nicolae Dabija – poet naţional”

Luări de cuvânt:
Aurelian SILVESTRU, Uniunea Scriitorilor din Moldova
Dumitru BRĂNEANU, președinte filiala Bacău a Uniunii Scriitorilor din România
Dr. hab. Aurelian DĂNILĂ, Uniunea Compozitorilor din Moldova
Acad. Vasile MICU, Academia de Științe a Moldovei

12.30–12.40 Prezentare de carte
Lili BOBU, Botoşani – Ochiul al treilea. Nicolae Dabija
Nina CORCINSCHI, IF – Aşchii de cer. Nicolae Dabija

12.40–13.00 Expoziție foto aniversară (AȘM, hol)
Drd. Eugenia TOFAN, șef Serviciul de Presă, Academia de Științe a Moldovei

Articol publicat ca parte din activitatea Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina