ASOCIAŢIA PRO BASARABIA ŞI BUCOVINA ÎI CHEAMĂ PE UNIONIŞTII DE LA CHIŞINĂU SĂ IASĂ PE 3 IUNIE LA VOT ŞI SĂ-L SPRIJINE PE ANDREI NĂSTASE

Asociaţia Culturală Pro Basarabia şi Bucovina, care şi-a asumat, printre altele, ca misiune, întărirea legăturilor dintre românii din ţară şi cei din afara graniţelor, face apel către unioniştii de la Chişinău ca pe data de 3 iunie să iasă la vot şi să-l sprijine pe Andrei Năstase, candidatul dreptei proromânești şi pro europene, în lupta pentru primăria Chişinăului.

Românii din capitala Basarabiei nu trebuie să permită stângii socialiste antiromâneşti să acapareze primăria Chişinăului. După modelul înaintaşilor noştri, românii din Basarabia au datoria de a se uni şi de a nu pierde această luptă contra forţelor politice antiromâneşti.

Facem de asemenea apel către toţi membrii şi susţinătorii Asociaţiei Pro Basarabia şi Bucovina, de a lua legătura cu rudele şi prietenii lor din Chişinău şi de a le transmite să iasă la vot pe data de 3 iunie pentru a nu le permite celor care se consideră urmaşii URSS să iasă învingători.

Marian CLENCIU
Președinte
Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina
VIDEO / Eveniment: „DOAMNELE UNIRII” – Omagiu închinat activităţii şi sacrificiului personalităţilor feminine româneşti pentru ROMÂNIA MARE

Articol din 15 aprilie 2018 / actualizat azi, 10 mai 2018

Lupta pentru România Mare a adus în prim plan femeile românce, emancipate și militante pentru idealurile naționale. Femei din toate domeniile, de la Regina Maria, la țărancă româncă, Minerva Stanca (purtătoarea stindardului tricolor al comunei Băița, la Adunarea de la Alba Iulia), de la eroine din linia întâi, la slujitoarele Domnului, de la călugărițele din mănăstiri, la surorile de caritate, membrele Crucii Roșii Române.
Femei eroine cu nume de neuitat, scrise cu litere de aur în cartea istoriei neamului, ele care au fost:

„Veșnic răbdătoare și vrednic jertfite, smerite femei, sunteți vrednice de cea mai înaltă admirație pentru soarta voastră.
Tăria Voastră, iubirea Voastră, puterea Voastră de renunțare au întărit pe ostașii noștri ca să țină piept dușmanului.
Voi n-ați întrebat niciodată cât va fi de lungă încercarea, ci liniștite ați luat asupra voastră povara dusă până în ziua războiului de bărbații voștri.
Dimineața la răsăritul soarelui și seara la apus, înainte de a merge la odihnă, voi căutați mereu cărările să vedeți dacă nu se întoarce unul dintre cei plecați.
Așa sunt femeile țării mele”. (Regina Maria)

Institutul Frații Golescu a organizat, miercuri 25 aprilie 2018, ora 18:00, la Clubul Țăranului Român, un eveniment – omagiu, închinat activităţii şi sacrificiului personalităţilor feminine româneşti, pentru contribuția lor la realizarea şi apărarea României Mari. Evenimentul cadru are loc în contextul lansării volumului „Eroinele României mari. Destine din Linia Întâi”. 

Acest volum reprezintă, potrivit directorului de proiect Mireille Rădoi, președinta Fundației Universitare Carol I, „o perspectivă mai nouă asupra importantului moment istoric al înfăptuirii Marii Uniri, cu modificarea centrului de greutate de la bărbatul-erou către femeia-erou, a fost punctul de pornire al acestui demers cultural (…). Consider că, în acest fel, ne achităm de una din datoriile istorice pe care le avem în fața Doamnelor neamului românesc, care, prin viziunea lor avangardistă, prin varii forme de emancipare au urnit, la început de secol, către modernism împietritul statut social de până atunci al femeii române”

Despre volumul „Eroinele României mari. Destine din Linia Întâi”

Lucrarea este un omagiu adus participării femeilor române la evenimentele derulate în timpul Primului Război Mondial și ale căror acțiuni au adus o mare contribuție la înfăptuirea visului secular, Unirea tuturor românilor. Volumul în sine este expresia materializării unui susținut dialog interinstituțional, proiectul finanțat de Primăria Municipiului București, prin Muzeul Național al Literaturii Române. Proiectul de cercetare și expoziţia au fost derulate la iniţiativa Fundației Universitare Carol I, în parteneriat cu Arhivele Naționale ale României și cu Biblioteca Centrală Universitară Carol I. Permanent pe durata proiectului Biblioteca Academiei Române, Biblioteca Națională a României, Muzeul Național Militar Regele Ferdinand I, Muzeul Național de Istorie a României, Direcția Județeană a Arhivelor Naționale Brașov, Biblioteca Județeană George Barițiu din Brașov au colaborat spre buna sa desfășurare.

Rezultatul muncii colectivului de cercetători din București, Cluj și Reșița, aflați sub coordonarea științifică doamnei prof. univ. dr. Adina Berciu, s-a concretizat în redactarea unui număr de peste o sută de medalioane dedicate doamnelor neamului nostru ale căror demersuri au avut ca principale direcții acțiuni civice și politice, eroismul pe câmpul de luptă sau rezistența sub ocupația germană, activitățile în cadrul Societății Naționale de Crucea Roșie a României din țară și străinătate. S-au adăugat manifestările culturale ale personalităților din sfera artistic-literară dedicată strângerii de ajutoare pentru răniți și prizonieri, manifestări ale reprezentantelor intelectualității românești cu rol de a propaga și cultiva ideea conștiinței naționale, a unității de neam și de țară.

Din cele aproape 500 de pagini, un capitol este dedicat exclusiv acțiunilor Reginei Maria a României, un altul marelui sprijin venit din partea monahiilor, angrenate la rândul lor în acțiuni ale Crucii Roșii Române. Reconstituirea activităților a avut o amplă bază documentară din Arhivele Naționale, biblioteci, dar și din arhive personale ale urmașilor acestor doamne ale neamului românesc. În plus, fiecare medalion, în măsura existenței materialului, a beneficiat și de imagini.

Bogata documentare fotografică a oferit materialul potrivit realizării unei expoziţii omagiale cu acelaşi titlu, „Eroinele României Mari. Destine din Linia Întâi”, expoziţie care respectă structura cărţii.

Prin imagine, ca limbaj universal, se completează astfel în mod strălucit tematica Albumului, accentuându-se contribuţia femeii române la realizarea statului naţional unitar, eveniment care a depăşit graniţele ţării şi a influenţat istoria contemporană a Europei.

Volumului „Eroinele României mari. Destine din Linia Întâi”a fost lansat oficial, joi, 10 mai 2018, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I. Cu prilejul lansării a fost vernisată expoziția cu aceeași temă.

Expoziţia este rodul amplei documentări în fondurile de fotografii/ stampe/ desene/tablouri, puţin sau insuficient valorificate din această perspectivă nouă, alcătuită din 16 panouri care se constituie într-o invitaţie vizuală de excepţie pentru a descoperi în paginile cărţii realităţi şi detalii despre femeia română în calitate ei fie de regină, medic sau soră de caritate, luptător, opozant în faţa ocupantului, artist implicat în acţiuni de caritate, intelectual luptând pentru idealul naţional, potrivit bcub.ro

Video: „Doamnele Unirii” sau „Eroinele României mari. Destine din Linia Întâi” la Clubul Țăranului Român.
Omagierea Suveranilor Marii Uniri a Românilor de către tinerii istorici români

După Unirea Transilvaniei cu România, Regina Maria îi scrie președintelui Marii Adunări de la Alba Iulia: „Ziua Măreață a Împlinirilor Visului Nostru a sosit și este o zi de biruință, ziua, când îmi împreunez mâinile și aduc mulțumirile mele Domnului”.

La rândul său, Regele Ferdinand scria după împlinirea Unirii: „Cum am fost părtașul suferințelor și durerilor voastre, așa iau parte din adâncul inimii, la bucuria voastră care este aceea a tuturor românilor și unind glasul meu cu al vostru, zic, plin de nădejde într-un viitor frumos: TRAIASCĂ ROMÂNIA MARE, UNA ȘI NEDESPĂRȚITĂ!”

Contemporanii  Centenarului Marii Unirii au participat la Clubul Țăranului Român, parte a Muzeului Țăranului Român, la evocarea curajului și loialității Suveranilor României, în cadrul unui eveniment dedicat rolului familiei regale în încurajarea rezistenței de la Iași, în realizarea Unirii și a eforturilor diplomatice ale Reginei Maria la Paris. Potrivit organizatorilor, Institutul Frații Golescu și Alianța Națională Pentru Restaurarea Monarhiei, actualitatea acestor modele pentru generația Centenarului Marii Unirii și reafirmarea lor în cadrul public, reprezintă condiția sacră a valorificării acestora pentru posteritate.

Dezbaterea a avut loc luni, 7 mai a.c., la ora 18:00 la Clubul Țăranului Român și a fost moderată de jurnalistul Bogdan Șerban IANCU, realizator al emisiunii „Ora Regelui”, reunind tineri pasionați de istoria României, membrii ai Alianței Naționale Pentru Restaurarea Monarhiei:  Alin Valentin BORCEA, Irina Andreea CRISTEA, David Ștefan IONIȚĂ, Tudor PETCU și Tudor VIȘAN-MIU.