Emisiunea „Un Veac de la Marea Unire”, ediție de sfârșit de an

Ediţia de sfârșit de an a emisiunii „Un Veac de la Marea Unire” vine cu evocarea premierului liberal Gheorghe Tătărăscu, partea a doua a filmului documentar intitulat „Sfinţii oșteni” și un „Dialog Esenţial” cu Dna. Academician Sabina Ispas despre tradițiile din perioada sărbătorilor de iarna ale romanilor.

Vizionare plăcută.
Rusia, stat agresor și ocupant, se teme de sistemele antibalistice montate de SUA în Polonia, România și Japonia. Ce argumente are MAE Rus?

Federația Rusă, declarat stat agresor și ocupant, conform unei recente rezoluții a Organizației Națiunilor Unite, a condamnat cu fermitate decizia Statelor Unite de a vinde Japoniei sisteme antibalistice de tip Aegis. Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, a explicat că elementele antirachetă din Japonia sunt parte a planului SUA de a crea un „sistem antibalistic global”. Moscova susţine că instalaţiile antirachetă ale Statelor Unite au dublă utilitate, defensivă şi ofensivă.

Conform unui comunicat postat pe site-ul Ministerului de Externe de la Moscova, „Din punct de vedere tehnic şi funcţional, sistemele antibalistice instalate în Japonia sunt identice cu cele americane, care pot lansa atât rachete de interceptare, cât şi rachete de croazieră cu raze scurte şi medii de acţiune”.
Oficialii din Japonia argumentează că sistemele antibalistice primite de la SUA vor fi sub comandamentul Guvernului de la Tokyo, având rolul contracarării ameninţărilor Coreei de Nord.

Rusia a respins argumentele Japoniei prin vocea lui Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, care a precizat că „am analizat comunicatul Ministerului nipon de Externe, conform căruia sistemul antibalistic va fi sub comandamentul Guvernului de la Tokyo şi nu va ameninţa Rusia şi alte ţări. Însă toată lumea este conştientă că Japonia a fost atrasă de mult timp în crearea segmentului asiatic al sistemului antibalistic global american (…)”. „Statele Unite au dispus montarea unor astfel de sisteme şi în bazele militare americane din România şi Polonia, în apropierea frontierelor vestice ale Rusiei, prin încălcarea Tratatului INF din 1987, care interzice instalarea unor astfel de sisteme terestre”.

„Faptul că astfel de sisteme complexe apar acum şi în apropierea frontierelor estice ale Rusiei creează o nouă situaţie, pe care nu o putem ignora în planificarea noastră militară”, atrage atenţia Serghei Riabkov.

Administraţia Vladimir Putin a criticat de nenumărate ori iniţiativa SUA de a instala elemente antirachetă, în cadrul NATO, în România şi Polonia, precum şi montarea unui sistem antibalistic în Coreea de Sud. Washingtonul şi NATO susţin că instalaţiile antirachetă din Europa nu sunt îndreptate contra Rusiei, vizând contracararea ameninţărilor balistice din Iran, în timp ce sistemul din Coreea de Sud vizează ameninţarea nord-coreeană. Relaţiile dintre Rusia şi Occident sunt grav afectate de crizele din Ucraina şi Siria.

Redacția RBN Press amintește că în 2016, potrivit Curții Penale Internaționale, Rusia a fost calificată ca stat care a invadat Crimeea, agresor și ocupant în Ucraina.
România prezentată de presa internațională ca fiind primul stat, după SUA, care îşi va muta ambasada din Israel la Ierusalim, urmând politica lui Trump

Newswek anunţă că România va fi printre primele state care îşi vor muta ambasadele din Israel chiar la Ierusalim. „România ar putea deveni prima țară care se va alătura președintelui Donald Trump în procesul de mutare a ambasadelor de la Tel Aviv la Ierusalim, după declarațiile făcute de șeful Camerei Deputaților”, au scris jurnaliştii americani

Preşedintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a anticipat această mutare. „Ar trebui să ne gândim foarte serios. Toate instituțiile centrale israeliene se află în Ierusalim, iar ambasadorii și personalul ambasadei pleacă de la Tel Aviv la Ierusalim”, a spus liderul PSD citat de The Times of Israel.

Potrivit Newswek, premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a transmis la CNN că guvernul său este deja în contact cu o serie de țări care vor să meargă pe urmele lui Donald Trump. Totuşi, majoritatea comunității internaționale a respins mișcarea Trump într-un vot al Organizației Națiunilor Unite. Au sprijinit în mod copleșitor o rezoluție, care nu este obligatorie, dar care îl invită să-și reconsidere poziția. 128 de țări au votat pentru rezoluție, în timp ce nouă au votat împotrivă, 21 nu au participat la vot, iar 35 s-au abținut. România a optat să se abțină, încălcând consensul Uniunii Europene de a vota în favoarea rezoluției, scrie sursa citată.

Ierusalimul de Est găzduiește cel mai sfinte locuri pentrul iudaism, islam și creștinism

Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat pentru CNN că guvernul israelian este în contact cu un număr de țări care iau „serios în considerare“ a urma gestul lui Donald Trump Trump, în ciuda opoziției liderilor arabi.

 

Cu toate acestea, cea mai mare parte a comunității internaționale a respins mutarea lui Trump, într-un vot al Națiunilor Unite, joi, sprijinind cu o majoritate covârșitoare rezoluția ce dezaprobă mutarea capitalei Isrelului în Ierusalim, însă rezoluția nu are caracter obligatoriu.

În total, 128 de țări au votat în favoarea rezoluției, în timp ce doar nouă au votat împotrivă, 21 nu a venit la vot, și 35 s-au abținut. România a ales să se abțină la momentul votului, păstrând consensul cu politica Uniunii Europene de a vota în favoarea rezoluției și pentru o divizare negociată a Ierusalimului între israelieni și palestinieni ca o capitală comună.

Premierul Netanyahu,a comentat rezoluția ONU ca un „teatru al absurdului.“ Ambasadorul SUA la ONU,  Nikki Haley  a postat pe Twitter că „65 de țări au refuzat să condamne Statele Unite ale Americii.“ Guvernul israelian a declarat că numărul de țări care nu au ales să voteze în favoarea rezoluției a arătat că opoziția față de mutarea lui Trump nu a fost totuș mare.

Pentru palestinieni, pierderea Ierusalimulului pentru Israel, ar fi o lovitură grea dată speranțele lor de realizare a unei națiuni suverane. Decizia însă ia enervat pe liderii palestinieni și civili deopotrivă, care au reacționat prin proteste violente, vineri, 22 decembrie, când au decretat „Ziua Furiei“ împotriva deciziei. Liderul palestionian – Mahmoud Abbas, a lansat de asemenea, un mesaj de Crăciun, prin care a condamnat decizia lui Trump și planurile sale pentru procesul de pace.
Dumnezeu a luat la ceruri adevărata „Enciclopedie de istorie a Bucovinei”. DUMITRU COVALCIUC, UN MARE ROMÂN ȘI LUPTĂTOR PENTRU CAUZA ROMÂNEASCĂ DIN NORDUL BUCOVINEI, ne-a părăsit…

La 23 decembrie s-a stins din viață istoricul, folcloristul, publicistul și scriitorul Dumitru Covalciuc. Retragerea reputatului istoric către cele veșnice a avut loc cu câteva zile înaintea împlinirii vârstei de 71 de ani. A decedat la Iași, unde la Institutul de Boli Cardiovasculare a fost supus în mod urgent unei intervenții chirurgicale complicate. Știrea despre moartea istoricului și publicistului român, originar din satul bucovinean Oprișeni, a întristat întreaga comunitate românească din Ucraina infomrează romaniabreakingnews.ro citând un comunicat dat de bucpress.eu

Video: Iartă-ne, frate! Ne vei lipsi mult!!! (Videoclip de Vasile Rauț)

Dumitru Covalciuc era numit de oamenii de cultură din regiunea Cernăuți „enciclopedia vie a Bucovinei”, având cunoștințe vaste în domeniul istoriei, filologiei, folcloristicii, realizând studii despre istoria Bucovinei și a românilor din această zonă.

Eleonora Moldovan Consulul României la Cernăuți

Mesaj de condoleanțe adresat familiei domnului DUMITRU COVALCIUC, președinte al Societății Culturale ”Arboroasa” Cernăuți

Am aflat cu întristare de trecerea din această viață, la vârsta de 71 de ani, pe 23 decembrie 2017, a domnului Dumitru Covalciuc, personalitate marcantă a culturii româneşti, unul dintre cei mai de seamă reprezentanți ai comunității românești din Ucraina, președinte al Societății ”Arboroasa”, membru-fondator și membru al prezidiului Societății pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți, redactor al publicațiilor „Codrul Cosminului”, „Miorița”, „Țara Fagilor”, autorul numeroaselor monografii ale satelor bucovinene, scriitor, istoric, folclorist, publicist.
Dumitru Covalciuc şi-a dedicat viaţa cercetării istoriei Bucovinei, promovării și valorificării folclorului românesc din regiunea Cernăuți, cinstirii patrimoniului național moștenit de la înaintaşii săi. Biografia Istoricului este drept un model de curaj, sacrificiu, nobleţe, dăruire şi modestie în susținerea permanentă a demersurilor comunității românești. Conştient de misiunea încredinţată, a fost prezent în viaţa românilor din regiune Cernăuți, s-a implicat în multiple activităţi culturale, s-a îngrijit cu demnitate și devotament de tezaurul valorilor bucovinene, lasăndu-ne o prețioasă zestre culturală.
Om al condeiului, figură emblematică a comunității românești, cu o activitate impresionantă și inconfundabilă în domeniul cercetării folclorului Bucovinei, plecarea dintre noi a istoricului Dumitru Covalciuc reprezintă o pierdere ireparabilă a conştiinţei şi culturii identitare româneşti în Bucovina
Prin multiplele publicaţii, studii şi articole ştiinţifice, dedicate istoriei şi culturii române, prin întreaga sa determinare, expresie şi curaj, istoricul Dumitru Covalciuc a contribuit în mod hotărâtor la apărarea și promovarea limbii şi culturii române din Ucraina, fiind un reper academic si de probitate al comunităţii româneşti din regiunea Cernăuţi.
Prin rectitudine morală, valoare deontologică și deschidere intelectuală, Dumitru Covalciuc a practicat gazetăria, de-a lungul unei cariere profesionale remarcabile, cu distincție si abnegație.
În aceste momente de adâncă durere pentru cei care l-au cunoscut şi apreciat, împărtășim întristarea familiei și a comunității românești, adresăm sincere condoleanţe și exprimăm recunoştinţa şi piosul nostru omagiu pentru contribuția culturală remarcabilă adusă de istoricul Dumitru Covalciuc limbii şi culturii române.
Odihnească-se în pace !
Eleonora Moldovan
Consul general
Consulatul General al României la Cernăuț

Societatea pentru cultură românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți anunță cu profundă mâhnire despre decesul subit al membrului Prezidiului Societății Dumitru Covalciuc.

Doar la câteva zile până la împlinirea celui de al 71-lea an de viață, Dumnezeu l-a trecut în rândurile celor drepți pe scriitorul, istoricul, folcloristul, publicistul bucovinean Dumitru Covalciuc, președintele Societății culturale „Arboroasa” din regiunea Cernăuți. Dumitru Covalciuc a fost numit, pe bună dreptate, „Enciclopedia vie a Bucovinei”. Astăzi, însă, Dumnezeu a închis această carte de istorie a Bucovinei. Potrivit actelor, Dumitru Covalciuc s-a născut la 2 ianuarie 1947 în satul Oprișeni, raionul Hliboca. De fapt, adevărata zi de naștere a sa este 26 decembrie 1946.
Întreaga biografie de muncă ține de ziarul „Zorile Bucovinei”. A fost un ziarist recunoscut. Chiar de la începutul anilor 90, odată cu începerea mișcării de renaștere culturală a românilor din nordul Bucovinei, Dumitru Covalciuc, fiind deja membru-fondator al Societății pentru cultură românească „M.Eminescu” din regiunea Cernăuți, desfășoară o amplă activitate în domeniul cercetării trecutului românilor din Bucovina. Este fondator și director al institutului obștesc „Dimitrie Onciul”. Este președinte-fondator al Societății culturale „Arboroasa”. Editează ziarul „Codrul Cosminului”, revista „Miorița”. Este autor și redactor a 27 de volume ale revistei „Țara Fagilor”, care este o arhivă de neprețuit a istoriei și culturii române bucovinene. Este autor de romane istorice. A tipărit un număr mare de volume în care reconstituie folclorul și tradițiile românilor.
Prezidiul Societății pentru cultură românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți exprimă sincere condoleanțe familiei și rudelor defunctului.

Nicolae Șapcă. (Monitorul de Hliboca):

Acest articol l-am scris exact cu un an în urmă. Exact cu un an în urmă, l-am scris la jubileul de 70 de ani al lui Dumitru Covalciuc. El mi-a fost unul dintre îndrumătorii mei timp de peste 30 de ani și aproape întotdeauna am ținut cont de ce m-a sfătuit. Să-mi fi spus cineva (ceea ce e absolut imposibil) că exact peste un an acest articol îți va înlocui necrologul lui Dumitru, la sigur ziceam că are probleme. Dar toate acestea sunt numai în mâinile Domnului. Dormi în pace scump îndrumător… Sunt mai mult decât convins că noi românii am pierdut mult. Foarte mult!
Dumitru Covalciuc la 70 de ani
Enciclopedia vie a Bucovinei
Această apreciere, cel puțin în nordul Bucovinei, pentru prima dată a fost atribuită scriitorului Dumitru Covalciuc de către revista „Columna” din Chișinău pe la începutul anilor 90. Și acesta este un adevăr. Nu cred că în istoria Bucovinei au rămas multe pagini nestudiate de istoricul, folcloristul, publicistul, scriitorul Dumitru Covalciuc, președintele Societății culturale „Arboroasa”.
Potrivit actelor, Dumitru Covalciuc s-a născut la 2 ianuarie 1947 în satul Oprișeni, raionul Hliboca. De fapt ziua adevărată de naștere a sa este 26 decembrie. După terminarea școlii din sat, absolvește Facultatea de limbi străine a Universității de Stat din Cernăuți, specialitatea limba franceză. De fapt se dedică studierii istoriei Bucovinei și valorificării tezaurului folcloric al ținutului natal. Prin anii 70 adună texte folclorice din diferite sate bucovinene și le păstrează până când apare posibilitatea de a le edita în volume aparte sau colective.
Întrega biografie de muncă ține de gazetărie la „Zorile Bucovinei”. Este un ziarist recunoscut. Chiar de la începutul anilor 90, odată cu începerea mișcării de renaștere culturală a românilor din nordul Bucovinei, Dumitru Covalciuc, fiind deja membru-fondator al Societății pentru cultură românească „M.Eminescu” din regiunea Cernăuți, desfășoară o amplă activitate în domeniul cercetării trecutului românilor din Bucovina. Este fondator și director al institutului obștesc „Dimitrie Onciul”, editează ziarul „Codrul Cosminului”, revista „Miorița”. Este autor și redactor a 26 de volume a revistei „Țara Fagilor”, care pe bune este o arhivă de neprețuit a istoriei și culturii române bucovinene.
Dumitru Covalciuc tipărește mai multe culegeri de folclor și o serie întregă de monografii ale localităților nord-bucovinene. Iată doar câteva: „Poveşti şi snoave din Bucovina”, Hliboca, 1994; „Legende populare din Bucovina”, Hliboca, 1995; „202 cântece populare din Bucovina”, Hliboca,1996; „Basme bucovinene”, Hliboca, 1997; „Stejarii Horecii”, Hliboca, 1997; „ Petrea Voinicul şi Florea Înfloritul”, Hliboca, 2003; „Сomori folclorice din dulcea Bucovină”, Hliboca, 2004; „Oprişeni, un sat la răspântiile istoriei”, Hliboca-Zelena Bukovîna, 2008 și altele.
Dumitru Covalciuc este fondator și președinte al Cercului cultural „Arboroasa”, care mai apoi devine Societate culturală. Desfășoară o activitate fructuoasă, în domeniul editorial. Documentele de arhivă sunt în centrul atenției și toate argumentele din lucrările publicate se bazează pe ele.
Meritul lui Dumitru Covalciuc este incontestabil la aflarea mormântului lui Iancu Flondor de la Maidanul Storojinețului, inițierea organizării pelerinajelor la Stejarul lui Ștefan cel Mare din Codrii Cosminului, instalarea primei Cruci-monument pe gropile comune de la Fântâna Albă unde au fost împușcați mii de români, documentarea și editarea mărturiilor românilor deportați în Siberia și Kazahstan. A scris romanele „Revolta” și „Tinerețea lui Doxachi Hurmuzachi”.
Acestea sunt doar câteva crâmpeie din bogata activitate literară și culturală a lui Dumitru Covalciuc. Iar în aceste zile când domnia sa își sărbătorește a 70-a jubileu, îi dorim multă sănătate și noi succese pe tărâmul creației și activității de renaștere culturală și națională a românilor nord-bucovineni.
Nicolae Șapcă. (Monitorul de Hliboca)
26 decembrie 2016

Ce spun oamenii despre DUMITRU COVALCIUC?

Comentarii preluate de pe euromedia-ucraina.blogspot.ro

FLORIN DIRDA: Cu o mare tristete aflam ca inima lui Dumitru Covalciuc a incetat sa bata. Aduc la cunostinta pentru cei care inca nu cunosc faptul ca anume Dumitru Covalciuc a lucrat cu manuscrisile prof. Vasile Bizovi si a intocmit pentru tipar monografia Boianului. Dumnezeu sa-l ierte! Bucovina a pierdut un adverat patriot al neamului nostru românesc!

Vasile Soimaru: GREU DE CREZUT DAR A MAI PLECAT DIN RÂNDURILE NOASTRE UN MARE ROMÂN ȘI LUPTĂTOR PENTRU CAUZA ROMÂNEASCĂ DIN NORDUL BUCOVINEI, DUMITRU COVALCIUC.  E PREA MARE PIERDEREA PENTRU COMUNITATEA ROMÂNEASCĂ DE LA CERNĂUȚI DAR CREDEM ȘI SPERĂM CĂ MOARTEA ACESTUI MARE PATRIOT TARE CA STEJARUL SECULAR AL LUI ȘTEFAN CEL MARE DIN CODRII COSMINULUI VA CONSOLIDA RÂNDURILE CONAȚIONALILOR NOȘTRI NORD-BUCOVINENI ÎN FAȚA URGIEI ȘOVINE CARE VREA SĂ ȘTEARGĂ ȘI ULTIMILE URME ROMÂNEȘTI DE PE PĂMÂNTUL VECHII MOLDOVE A LUI ȘTEFAN CEL MARE ȘI SFÂNT.
CONDOLEANȚE FAMILIEI REGRETATULUI PATRIOT ȘI DUMNEZEU SĂ-L IERTE PE FRATELE NOSTRU DUMITRU COVALCIUC!

Arcadie Opaiț: Nu va trece mult timp și noi, cei din întreg spațiul românesc vom înțelege că am pierdut o Mare Personalitate, un „Cuib de înțelepciune”, un cunoscător al istoriei Neamuiui, al culturii și tradițiilor noastre și mai ales al dramei Bucovinei. Dumitru a fost(ce cuvinte blestemate) acel Unicul care a acumulat și ne-a lăsat adevărul istoric pentru a fi studiat și reparat. Golul ce mi s-a creat în suflet prin moartea subită a prietenului meu, pe care l-am iubit și l-am prețuit ca pe un frate, nu se va umplea nicicând. Iartă-mă! Dumnezeu să te ia în paza lui!

Дойна Старик : DRUM SPRE VEȘNICIE CU DOR NEPOTOLIT DE CASA PĂRINTEASCĂ
Am aflat cu surprindere, în această după-amiază, că s-a stins din viață istoricul, folcloristul, publicistul și scriitorul Dumitru Covalciuc. Nu puteam să cred. Doar cu trei zile în urmă am fost împreună cu dumnealui la Herța, la salonul de carte românească. Pe drum spre Herța era foarte vesel, glumea, încât am râs tot drumul. Ne-a povestit și despre noul număr al ”Țării Fagilor”, precum și despre monografia suburbiei Roșa, la care a lucrat mult… Ședeam în mașină alături de el. La un moment, s-a întors spre mine și m-a întrebat cu blândețe: ”Doiniță, tu sâmbătă nu pleci la Oprișeni, la mămica? Ce mai face mămica ta acolo? E sănătoasă?”. Apoi a adăugat: ”Eu voi pleca, numaidecât. Mi-e tare dor de casa părintească. N-am fost demult . Și mai vreau să fac puțină curățenie acolo, că vin sărbătorile… Sâmbătă mă duc, numaidecât…” .
Tristețea îmi apasă inima, când îmi aminesc de cuvintele dumnealui. Trebuia să plece la casa sa părintească în sâmbăta aceasta. Însă Dumnezeu a voit să-i facă drum în veșnicie cu dorul nepotolit de locul unde s-a născut. Poate că acolo, în ceruri, Dumnezeu i-a pregătit întâlnirea cu părinții pe care i-a iubit atât de mult…
Dumitru Covalciuc va rămâne veșnic în amintirea noastră ca un om de o noblețe sufletească deosebită și un profesionist în meseria sa. Împărtășim durerea alături de familie și cei apropiați! Dumnezeu să îi odihnească sufletul în pace.

Doina Cernica: Ne-a părăsit neașteptat scriitorul Dumitru Covalciuc, cavaler competent și neînfricat al cauzei Bucovinei întregi. Pe 20 decembrie 2017, la Salonul de Carte Românească de la Herța, când a dăruit Bibliotecii „Gh. Asachi” ultimele sale volume, almanahul „Ţara Fagilor” şi „Membrii Consiliului Naţional Român din Bucovina ales la Adunarea Constituantă din 27 octombrie 1918”, și când a spus glumind că ar dori să fie înmormântat cu mașina de scris alături, lipsit de încrâncenarea și vorba aspră care îl caracterizau, senin și poate mulțumit de prețuirea și rugămințile cu care a fost înconjurat – să scrie, să povestească și despre Herța, și, încă, despre Bucovina care a fost -, s-a referit la o parte din planurile sale, multe cât pentru încă o viață și vital necesare cunoașterii istoriei adevărate a Bucovinei și fortificării sale de inimă și conștiință. Câteva ultime imagini din ziua mergând spre cea mai lungă noapte pentru Dumitru Covalciuc, alături de Gabriel Cărăbuș, Ovidiu Vintilă, Elena Pintilei, Maria Dovhan, Ilie Tudor Zegrea, Elena Mihai și alții.

Surse: euromedia-ucraina.blogspot.robucpress.euNEAMUL ROMÂNESC ( VASILE RAUŢ )

romaniabreakingnews.ro
Bell Helicopters intenţionează să-şi mute linia de producţie pentru elicoptere de atac tip Viper, din Texas la Braşov

Producţia elicopterelor de atac pentru armată, în România ar putea fi realizată la Braşov. În acest moment sunt purtate discuţii cu firma Bell Helicopters din Statele Unite pentru a construi aceste aeronave în ţara noastră. Potrivit unor surse militare, Bell Helicopters intenţionează să-şi mute linia de producţie pentru elicoptere de atac din Texas la Braşov.

„Va fi o secție din IAR Ghimbav care va produce exclusiv pentru cei de la Bell” – a declarat, în urmă cu două luni, Neculai Banea, directorul general al companiei brașovene pentru bizbrasov.ro

Este o nouă decizie importantă pentru înzestrarea Armatei României după cea pentru achiziţionare de sisteme anti-aeriene Patriot şi cea de construire de vehicule blindate Pirana 5 la Uzina Mecanică Bucureşti. Acest tip de blindat are o protecţie similară cu cea oferită de Striker.

Este pregătită şi documentaţia pentru achiziţia a patru corvete unde se intenţionează obţinerea unui program offset care să includă revitalizarea celor două fregate tip 22 aflate în dotarea Forţelor Navale Române.
József Kulcsár-Terza, preşedintele organizaţiei Trei Scaune a Partidului Civic Maghiar a depus la Parlament proiectul de autonomie a Ţinutului Secuiesc

Politicianul a înaintat Parlamentului Statutul de Autonomie a Ţinutului Secuiesc în forma în care a fost elaborat şi adoptat de către Consiliul Naţional Secuiesc (CNS).

“Am încredea că gestul meu nu va însemna doar aducerea cauzei Ţinutului Secuiesc în atenţia Parlamentului, ci va oferi posibilitatea ca şi naţiunea majoritară să recunoască şi să accepte dreptul nostru la deplină libertate naţională în urma unui dialog clădit pe argumente” – afirmă politicianul PCM.

El şi-a exprimat convingerea că secuii au dreptul la autodeterminare internă, ce le-a fost promisă în Declaraţia de la Alba Iulia adoptată în data de 1 decembrie 1918, iar reprezentanţii aleşi ai comunităţii secuieşti trebuie să profite de orice ocazie pentru a semnala această voinţă comună.

József Kulcsár-Terza a declarat agenţiei ungare de presă MTI că el tratează problema de faţă ca pe o chestiune de onoare.

“Sunt membru al CNS şi consider că proiectul trebuia depus. Când am solicita respectarea promisiunilor de la Alba Iulia dacă nu acum, înaintea anului centenar?” – a declarat deputatul, exprimându-şi speranţa că, spre deosebire de ocaziile anterioare, Parlamentul nu va respinge proiectul fără o dezbatere de fond.

În privinţa alegerii momentului, deputatul PCM a explicat că în decursul activităţii parlamentare trebuie luate în considerare şi alte probleme importante pentru comunitatea maghiară, cum ar fi, iniţiativa de modificare a pragului referitor la utilizarea limbii materne sau cazul Liceului Teologic Romano-Catolic de la Târgu Mureş. Din cauza acestora a aşteptat încheierea sesiunii parlamentare, a explicat el.

În Parlamentul României au avut loc două voturi referitoare la statutul care prevede autonomia Ţinutului Secuiesc, primul în 2004, iar cel de-al doilea în 2012, când a fost înaintată o variantă modificată a acestuia. Ambele proiecte iniţiate de câţiva deputaţi UDMR au fost respinse, fără a fi dezbătute şi fără să primească vreun vot de susţinere din partea parlamentarilor români.

Foto: Vicepremierul Ungariei Semjen Zsolt alături de Zsolt Tamás (dreapta) defilând manifestările de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni in Covasna

 
Sf. Andrei Şaguna, Sfântul Gheorghe și un dialog cu Dan Puric în ediția specială de Crăciun „Un Veac de la Marea Unire”

În ediţia specială de Crăciun puteţi viziona: evocarea personalităţii Sf. Andrei Şaguna, mitropolitul patriot, ziditorul mişcării de emancipare a românilor din Transilvania, prima parte a filmului documentar „Sfinţii oşteni” şi un recital al maestrului Dan Puric despre identitate românească.

Vizionare plăcută!

Alba Catrinel POPESCU:

„Maestre Puric, cine suntem și ce vrem… ? dacă mai vrem ceva…”

Dan Puric: „…după tonul întrebării și întrebare, …nu mai este nevoie de un răspuns. Înseamnă că „ei” și-au făcut treaba cu noi! Ne-au adus într-o stare de apatie totală.

Îmi aduc aminte de un lucru extraordinar, sesizat de mine. Lao tzu (un mare filozof chinez) născut înaintea lui Hristos,  spunea că… în cetatea în care se vorbește despre virtute, …înseamnă că ea nu mai există.

În clipa încare ne punem problem de genul acesta, …identitatea nu este o chestie despre care se discută, … este ca într-un cuplu care începe să vorbească despre dragoste… ei nu se mai iubesc. Au făcut dintr-o taină, o problemă. „Ei” și-au făcut treaba cu Noi.

(…) mai bine zis, nu cine suntem? …ci, ce am ajuns!”

Continuarea în – Video: UN VEAC DE LA MAREA UNIRE cu Dan Puric

Scurte date despre subiectele și invitatul ediției de crăciun a emisiunii „Un Veac de la Marea Unire”:

Video: Sfântul Andrei Saguna (1808-1873)

Andrei Şaguna a fost unul dintre cei mai mari ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române din Transilvania, în decursul secolului al XIX-lea. În ziua de 21 iulie 2011, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat canonizarea mitropoliţilor Transilvaniei Andrei Şaguna (30 noiembrie) şi Simion Ştefan (24 aprilie).

Anastasie Şaguna s-a născut la 20 decembrie 1808, în localitatea Miscolt, în nord-estul Ungariei, din negustorii aromâni Naum şi Anastasia. După ce va termina Şcoala greco-valahă din localitatea natală, tânărul va urma studii de Drept şi Filosofie, la Budapesta. În cele din urmă, tânărul studios va urma şi cursurile de Teologie Ortodoxă, în oraşul Vârșeț.

La insistenţa arhiepiscopului romano-catolic Ştefan Ficher, tatăl viitorului mitropolit, rămânând falit, a trecut la catolicism, împreună cu toată familia, precum era legea pe atunci. Aceeaşi lege însă prevedea ca, la vârsta de 18 ani, copiii se puteau întoarce la religia natală. Astfel, la vârsta de 18 ani, toţi cei trei copii ai familiei Şaguna s-au întors la dreapta credinţă ortodoxă.

În anul 1832, la vârsta de numai 24 de ani, Anastasie Şaguna se va aşeza la Mănăstirea sârbească Hopovo, unde se va nevoi, ca frate, vreme de un an. Mai apoi, în ziua de de 12 octombrie 1833, el este tuns în monahism, la Mitropolia din Carlovit, primind numele Andrei.

În scurt timp, monahul Andrei Şaguna va fi hirotonit ierodiacon şi ieromonah. Vreme de 13 ani, el va sluji cu multă râvnă în Biserica Ortodoxă Serbiei. Nu după multă vreme, el va fi hirotoit protosinghel şi arhimandrit, în semn de recunoştinţă pentru vrednica lui slujire în cadrul Bisericii Ortodoxe Sârbe.

În anul 1842, ieromonahul Andrei Şaguna este numit profesor la Seminarul Teologic Ortodox din Vărșet, iar mai apoi este numit egumen, la mănăstirile ortodoxe sârbeşti Iazac, Besenovo, Hopovo şi Kovil.

În anul 1846, după moartea episcopului Vasile Moga, primul episcop român din Sibiu, arhimandritul Andrei Şaguna este numit vicar-general al Episcopiei din Sibiu. Mitropolitul ortodox sârb Iosif Raiacici este cel care l-a instalat în funcţie, hirotonia întru arhiereu a părintelui Şaguna fiind săvârşită tot de acesta, în Catedrala din Carlovit, în anul 1848.

Episcopul Andrei Şaguna s-a implicat cu toată puterea în mişcarea revoluţionară a românilor transilvăneni, fiind copreşedinte al Adunării Naţionale de la Blaj, din 3/15 – 5/17 mai 1848. Adunarea Naţională, formulând un document cu 16 revendicări politico-nationale, l-a ales pe episcop ca delegat de seamă, în fruntea unei comisii, spre a duce tratative cu împăratul, la Viena.

Video: Sfântul Gheorghe

S-a înrolat în armata romană și, parcurgând ierarhia militară, Sf. Gheorghe s-a făcut remarcat prin îndemânarea cu care mânuia armele. În ciuda decretului împotriva creștinilor, emis de Dioclețian în 303, Sf. Gheorghe a ales să-și mărturisească public credința creștină. Din ordin imperial, sfântul a fost întemnițat și supus torturii pentru a-și renega credința. Loviri cu sulița, lespezile de piatră așezate pe piept, trasul pe roată, groapa cu var, încălțămintea cu cuie, băutura otrăvită, bătaia cu vâna de bou și toate celelalte torturi nu au reușit să-l facă să renunțe la credința sa.

Sfântul Gheorghe în conștiința românească

În conștiința populară românească, Sf. Gheorghe este unul dintre cei mai prezenți sfinți, numeroase biserici purtând hramul său. Există numeroase orașe în România care poartă numele Sfântului Gheorghe și chiar unul dintre cele trei brațe ale Dunării este denumit astfel. Imaginea Sf. Gheorghe ucigând balaurul este prezentă și pe steagul Moldoveimedievale trimis de Ștefan cel Mare la Mănăstirea Zografu de la Muntele Athos.

Sf. Gheorghe este de asemenea ocrotitorul Forțelor Terestre ale Armatei Române.

Legenda potrivit căreia sfântul ar fi ucis un balaur pentru a salva o fecioară este o legendă târzie, medievală. Adesea însă, iconografia recentă îl prezintă pe sfânt călare, doborând cu sulița un balaur, poate simbolic.

Dan Puric

Este un actor, eseist, autor și regizor de teatru român. Spectacolele sale – Toujours l’amourMade in RomaniaCostumeleDon Quijote– au fost reprezentate în mai multe țări. În film, a jucat rolul principal în coproducția româno-sârbă Broken Youth, iar spectacolele sale de pantomimă au fost transmise de televiziunile BBC Belfast Royal College, 3SAT Frankfurt și RTL Luxemburg. A mai jucat în filme pentru televiziunea publică din Lausanne, Elveția.

În 2008 a publicat, la editura Platytera din București, cartea Cine suntem, sau despre taina identității personale și comunitare trăită și exprimată în și prin persoana autorului [5][6][7] Cartea începe cu îndemnul părintelui Iustin Pârvu Urmați-l, citiți-l și-l veți înțelege; are o prefață, Dan Puric, un apologet ortodox, semnată de Dan Ciachir, o postfață, Dan Puric, un foc nestins, semnată de Gheorghe Ceaușu, și conține zece capitole: Mătur poteca spre Biserică; Dragostea, mai presus de artă; Sensul vieții, al morții și al suferinței; Zodia supraviețuirii; Demnitate creștină; Cauză și efect; Cele trei priviri; Zece leproși; Cine suntem; Lumină de om și de neam românesc.

O emisiune în continuarea seriilor realizate de Dr. Alba Catrinel POPESCU:

(11) Marele economist şi om politic ţărănist Virgil Madgearu, „Imnurile României”, Basarabia, evenimentele din Decembrie 1989 și alte subiecte de interes, într-un nou episod „Un Veac de la Marea Unire”

(10) Video: Despre generalul erou Ioan Dragalina, dreptul la autodeterminare al popoarelor si despre suveranitate într-un nou episod „Un Veac de la Marea Unire”

(9) De Ziua Națională un omagiu dedicat „puilor de lei” în emisiunea „Un Veac de la Marea Unire”

(8) Video: Despre apărarea identităţii, suveranităţii şi unităţii naţionale cu Acad. Gheorghe Păun, Armistiţiului de la Focşani și Calea Învingătorilor într-un nou episod „Un veac de la Marea Unire”

(7) Video: Andrei Mureșanu („Deșteaptă-te române…”), Carol Pop de Szatmary – pionierul jurnalismului de razboi și Ambasadorul Dumitru Preda în lecția de istorie – Un Veac de la Marea Unire

(6) Tratatul de la Trianon, relaţiile româno-ungare și Ideologului Marii Uniri, cărturarul şi omul de stat Vasile Goldis în cea de a șasea ediție a emisiunii „Un Veac de la Marea Unire”

(5) UN VEAC DE LA MAREA UNIRE – Prinţul Barbu Ştirbei, eminenţa cenuşie a primei jumătăţi de secol XX românesc, cinematografia de război și Ambasador Ion M. Anghel, părintele dreptului consular şi diplomatic românesc

(4) Personalitatea G-ral. Ioan Emanoil Florescu, despre mercenari versus militari, patriotism și profilul psihologic al ofiţerului de informaţii cu G-ral. Gheorghe Savu, de Ziua Armatei Române în emisiunea „UN VEAC DE LA MAREA UNIRE”

(3) Inocenţiu Micu Klein, întemeietorul gândirii politice românești moderne, tradiție și identitate națională în partea a III-a a emisiunii „UN VEAC DE LA MAREA UNIRE”

(2) Emisiunea „UN VEAC DE LA MAREA UNIRE” continuă cu Academicianul Victor Spinei despre nevoia educației în scop identitar, cu Ciprian Porumbescu și cu „Mărăști o promisiune onorata”
Sfârșit de sesiune fructuos pentru președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării

Miercuri, 20 decembrie, în cadrul şedinţei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului României pentru dezbateri asupra Proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2018, a fost avizat pozitiv amendamentul inițiat de către deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, de suplimentare cu 3 milioane de lei a bugetului Ministerului pentru Românii de Pretutindeni (MRP) destinat susținerii organizațiilor reprezentative ale românilor de peste hotare. Suma de 3 milioane de lei reprezintă 25% din suma prevăzută inițial la această poziție în proiectul de buget.

”Mă bucur enorm pentru această victorie în beneficiul românilor de pretutindeni. Chiar dacă sunt membru al opoziției parlamentare, am fost, pe tot parcursul dezbaterilor, un avocat consecvent al cauzei Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, o instituție vitală pentru noi, românii din diaspora, din Republica Moldova și din comunitățile istorice din jurul granițelor și Balcani.

Vreau să le mulțumesc colegilor alături de care am reușit să convingem Ministerul Finanțelor Publice să suplimenteze bugetul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, singurul amendament admis în acest caz. Astfel, le mulțumesc pentru sprijin domnului președinte Viorel Ștefan, domnului senator Eugen Teodrodovici și doamnei senator Eleonora Hărău, colegilor de la PMP, PNL, PSD și, culmea, chiar și celor de la UDMR, care au votat pentru acest amendament. Le mulțumesc în egală măsură colegilor din Guvern pentru identificarea acestei soluții de etapă. Mă bucură enorm să pot afirma negreșit că, atunci când vorbim despre românii din afara granițelor țării, reușim să ne dăm mâna, să găsim limbaj comun și, astfel, reușim să le dăm concetățenilor noștri sentimentul că nu sunt uitați. 

Le mai mulțumesc frumos liderilor mediului asociativ românesc din cele două state românești, din Diaspora și din comunitățile istorice care au trimis petiții și memorii la Parlament, cerând majorarea bugetului MRP! În continuare, pentru a valorifica în beneficiul românilor de peste hotare fondurile alocate, MRP trebuie să treacă de la măsuri pasive, proprii casieriei, la politici și măsuri active, bazate pe parteneriate cu cetățenii și etnicii români extrafrontalieri. Numai așa vom putea da expresie concretă și eficientă prevederilor articolului 7 al Constituției României care spune că statul național român sprijină întărirea legăturilor cu românii din afara frontierelor ţării şi acţionează pentru păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase.

Debirocratizarea, transparența, simplificarea și eficiența trebuie să fie cuvintele de ordine ale MRP în 2018”, a declarat președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării.

 
„Lăsați istoria să fie scrisă de istorici. Moldova este parte integrantă a României” – Daniel Ioniță, ambasadorul României la Chișinău, mesaj către politicienii din RM

Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, îi îndeamnă pe toți politicienii din Republica Moldova să nu-și mai facă agenda politică și electorală bazându-se pe istoriografia sovietică titrează portalului de stiri de la Chișinău agora.md citat de romaniabreakingnews.ro. POtrivita diplomatului român, referindu-se la ideea președintelui Republicii Moldova privind introducerea în școli a cursului „Istoria Moldovei”, acesta a declarat că nu îi este clar ce perioadă ar cuprinde acest curs, menționând totodată că în „Istoria Românilor”, Moldova a fost parte integrantă a României.

„Cei ce nu-și cunosc istoria vor fi obligați să-i repete greșelile. Istoria își va plăti înapoi lecțiile dure”, a declarant Ioniță în studioul AGORA.

„Nici istoricii nu se simt confortabil să afle de o istorie scrisă de economiști sau nespecialiști în domeniu. Lăsați istoria să fie scrisă de istorici. Lăsați istoria să fie nu numai cunoscută, dar să fie apreciată pentru că altfel istoria își va plăti înapoi lecțiile dure. Se spune că cei care nu cunosc istoria sunt obligați să-i repete greșelile. E un mesaj pentru absolut toți politicienii”, a declarat ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță.

 
SBU l-a reținut pe traducătorul premierului Ucrainei pentru spionaj în favoarea Rusiei

În Ucraina, ofițerii Serviciului de Securitate (SBU) au reținut un funcționar de rang înalt pentru activitatate „în interesul serviciilor secrete ale statului-agresor (Federația Rusă – n.red)”. Anunțul a fost făcut de către SBU, ieri-seara. Potrivit presei ucrainene, este vorba despre Stanislav Ejov, asistentul și traducătorul prim-ministrului Ucrainei, Vladimir Groisman, transmite deschide.md citat de romaniabreakingnews.ro

Conform SBU, Ejov a fost racolat de către serviciile secrete ruse în timpul unei deplasări de lucru. Funcționarul, după indicațiile coordonatorilor ruși, colecta, cu ajutorul unui echipament, informații despre activitatea structurilor de conducere ucrainene.

„Lucra ca un adevărat spion. Este un trădător și muncea cu mult zel, transmitea informația, fura documente, trăgea cu urechea, căuta informație printre colegi”, a declarat șeful SBU, Alexei Petrov.

Ejov a fost reținut la locul de muncă și i-a fost deschis un dosar penal în baza articolulu „trădarea patriei”.

SBU a publicat o fotografie pa Facebook unde funcționarul este încătușat și însoțit de către ofițerii SBU.

Stanislav Ejov era șeful protocolului și asistentul traducător al prim-ministrului Ucrainei Vladimir Groisman, unde se ocupa de traducere la întrevederi cu delegații străine. Anterior, acesta a lucrat la ambasada Ucrainei în SUA, dar și în administrația președintelui Ucrainei.