Intretinerea si reparatiile avioanelor F-16 achizitionate de Romania se vor face la Aerostar Bacau

Romania va avea un centru de mentenanta la Aerostar Bacau pentru intretinerea si repararea avioanelor F-16 achizitionate din Statele Unite, potrivit News.ro. Amintim ca Romania a incheiat un contract pentru cumpararea a 16 astfel de avioane de lupta iar ministrul Apararii, Adrian Tutuianu, a spus ca s-ar mai dori achizitionarea altor 36 in urmatorii ani.

Conform sursei citate, reprezentantii companiei americane au prezentat oportunitatile de cooperare industriala si propuneri de colaborare cu industria nationala de aparare, iar partea romana a detaliat cele opt programe esentiale de inzestrare ale Armatei Romaniei, dar si alte intentii privind dezvoltarea de noi tehnologii militare in Romania.

Planul de inzestrare a Armatei Romaniei 2017 – 2026 a fost aprobat, in 1 august, in sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), astfel ca pentru realizarea celor opt Programe de inzestrare, cu fonduri multianuale planificate in valoare de 9,8 miliarde euro.
Rheinmetall: Proiectul transportorului blindat 8×8 AGILIS construit la uzina Moreni merge inainte / Ce alte proiecte de blindate vor nemtii sa faca in Romania

Proiectul realizarii unui transportor blindat 8X8 – denumit AGILIS – la uzina Moreni impreuna cu firma germana Rheinmetall se afla intr-un stadiu avansat, pe ultima suta de metri in ceea ce priveste componenta birocratica si cu o oferta financiara pe masa autoritatilor, au precizat pentru HotNews.ro reprezentantii Rheinmetall.

Informatia vine in contextul in unor zvonuri cum ca proiectul AGILIS ar fi picat si al discutiilor autoritatilor romane cu americanii de la General Dynamics pentru productia unui alt transpotor blindat la uzina Bucuresti. Pe langa AGILIS, pe care reprezentantii Rheinmetall il pun in top 5 proiecte ale gigantului german, nemtii au in vedere productia in Romania si a altor blindate si vehicule, inclusiv intrarea in recenta licitatie pentru camioane militare.

Site-ul Rumaniamilitary.ro publica in luna mai primele detalii ale proiectului AGILIS. Astfel, noul TBT 8×8 Agilis va fi construit in 7 variante/derivate (transportor blindat pentru trupe amfibiu si neamfibiu, punct comanda mobil, platforma pentru aruncator de bombe calibrul 120mm, evacuare medicala, cercetare CBRN si vehicul tehnic pentru evacuare-reparatii), iar 80% din valoarea adaugata a productiei ar urma sa fie realizata in Romania, doar motorul si drive-lineul urmand sa vina din import.

Logistica si mentenanta ar urma sa fie integrate 100% in Romania pentru intreaga durata de viata a transportorului pana in 2055, iar drepturile de proprietate intelectuala asupra AGILIS 8X8 vor apartine in proportie de 100% Statului Roman, prin Ministerul Economie.

Mai multe date tehnice, aici.
Emmanuel Macron la București: „Aveţi tot dreptul să cereţi aderarea la spaţiul Schengen”

Preşedintele francez Emmanuel Macron se află de joi o vizită în România, prima de când a ajuns şeful statului francez. El a fost primit oficial la Palatul Cotroceni de preşedintele Klaus Iohannis în jurul orei 13.30.

Sinteza declaraţiilor Președintelui Franței Emmanuel Macron:

„Îmi face o mare plăcere să mă aflu astăzi într-o vizită bilaterală

Într-adevăr avem un parteneriat strâns

Acum 10 ani ţara dvs a aderat la UE şi a făcut progrese remarcabile.

O relaţie bilaterală se construieşte şi prin relaţii de afaceri pe care, într-adevăr, vrem să le dezvoltăm.

O cooperare care trebuie încurajată în continuare, cele trei acorduri care au fost semnate acum sunt deosebit de importante pentru noi.

Am vorbit de asemenea de mai multe subiecte de interes comun.

Am discutat şi un subiect care ştiu că este foarte important pt dvs şi vă felicit pentru această dorinţă de a lucra împreună – revizuirea directivei privind detaşarea lucrătorilor.

Aş dori să explic poate o neînţelegere. Revizuirea privind directiva nu înseamnă să îi împiedicăm pe transportatorii români să lucreze în toată Europa. Problema este că acum propunem un cadru prea slab.

Vom întări parteneriatul dintre noi pentru ca un control mai ferm să fie activat.

Sigur că ne dorim ca toţi cei care lucrează în Europa să o facă într-un mod corect şi competitiv.

Europa care protejează este şi Europa Apărării, care să avanseze în mod concret pentru cei care doresc să contribuie la acest proiect.

Aveţi tot dreptul să cereţi aderarea la spaţiul Schengen. Nu am nicio ideologie, sunt total deschis faţă de acest subiect însă trebuie să fiu onest – Europa spaţiului Schengen nu funcţionează bine.

Transformare spaţiului Schengen şi a unor reguli şi să asociem în acelaşi timp România la aceste discuţii.

Vă arătăm toată deschiderea de a avea un parteneriat demn de toate eforturile pe care le-aţi făcut. Ştim că sunteţi ferm hotărât să integraţi deplin România şi zona Euro este o astfel de convergenţă

Aşadar împreună am decis să lucrăm în următoarele săptămâni pentru toate aceste proiecte.”

 

Sinteza declaraţiilor Președintelui României Klaus Iohannis:

„România este prima ţară din regiune unde domnule preşedinte unde efectuaţi o vizită bilaterală, ne onorează. Este şi un moment istoric, se îndeplinesc 25 de ani de la tratatul dintre România şi Franţa

Am avut discuţii foarte bune, în urma cărora am decis aprofundarea parteneriatului strategic.

Am salutat dinamica pozitivă a colaborării economice, care a ajuns la aproape 8 miliarde de euro.

Am exprimat dorinţa de a colabora cu franţa în contextul celebrării în 2018 a Centenarului. România rămâne una dintre ţările cele mai ataşate francofoniei

Am subliniat rolul comunităţii româneşti din Hexagon, cu rol de liant dintre cele două societăţi, mulţi români cu înaltă calificare lucrează în Franţa şi contribuie la bunăstarea societăţii franceze

Am decis să conlucrăm în contextul consolidării proiectului european la care, amândoi, ţinem foarte mult.

România este astăzi un stat membru matur, cu un profil proeuropean foarte puternic, care doreşte să fie membru reformator al UE.
(…) integrare la nivel european într-o formă incluzivă, către iniţiative consensuale şi pozitive pentru cetăţenii noştri

Trebuie să fie o Europă a coeziunii în care să existe progresul tuturor statelor membre.

I-am transmis că obiectivul României de aderare la spaţiul Schenghen rămâne unul de actualitate.”
De Ziua Limbii Române, sub egida Alianței Pentru Centenar, ediția a V-a – CHIOȘCUL DE ZIARE de limbă română din prvoinciile istorice românești

Institutul Frații Golescu pentru românii din străinătate, Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina și Clubul Țăranului Român organizează de Ziua Limbii Române sub egida Alianței Pentru Centenar, ediția a V-a – CHIOȘCUL DE ZIARE, dedicat presei de limbă română din provinciile istorice românești.

Invitatul acestei ediții  este Dumitru Bădiță, scriitor. Parteneri ai evenimentului sunt: Asociația Europeană de Studii Geopolitice și Strategice „Gheorghe I. Brătianu” Asociația Românilor Independenți din Serbia și Asociația Culturală „LA NOI LA ROMÂNI”

Doritorii sunt invitați pe 31 august 2017. ora 18,00. la Clubul Țăranului Român, din Șos. Kiseleff nr.3, intrare prin Str. Monetăriei, să ia parte la această manifestare cu prilejul căreia vor avea posibilitatea sa cunoască universul presei de limbă română din jurul României.

Ziua Limbii Române se sărbătorește în România la 31 august, la aceeași dată cu Limba Noastră, o sărbătoare similară celebrată în Republica Moldova din 1990.

Propunerea legislativă a fost inițiată în 2011, fiind semnată de 166 de parlamentari aparținând tuturor partidelor parlamentare din România. În expunerea de motive, inițiatorii propunerii legislative explică faptul că „importanța limbii române nu trebuie marginalizată de tendințele actuale către globalizare, deoarece limba română reprezintă fundamentul identității naționale, un punct deosebit de important pentru consolidarea unei societăți puternice și unite”.

Această propunere legislativă a fost legiferată ca zi festivă a României prin Legea nr. 53/2013adoptată de Parlamentul României cu 312 voturi pentru, două voturi împotrivă și cinci abțineri.

Conform legii, Ziua Limbii Române poate fi marcată de către autoritățile și instituțiile publice, inclusiv de reprezentanțele diplomatice și institutele culturale ale României, precum și de către alte instituții românești din străinătate, prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific.

În această zi va fi arborat drapelul României, în conformitate cu prevederile Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României de către autoritățile și instituțiile publice.
Pro Basarabia și Bucovina, cu optimism și încredere la crearea ALIANȚEI PENTRU CENTENAR

CONSILIUL NAȚIONAL AL ASOCIAȚIEI CULTURALE PRO BASARABIA SI BUCOVINA  cu încredere, hotărîre  și speranță salută astăzi crearea ALIANȚEI PENTRU CENTENAR alianță  care prin coo-perare, înțelepciune, consens și reponsabilitate poate deveni un important și prețios  aport la cinstirea cum se cuvine  și la  dimensiunea meritată  a Centenarului României, a istoriei noastre, a împlinirii naționale la care făuritorii ei au lucrat cu necondiționată dăruire.

Sigur se poate vorbi mult, frumos, mobilizant, înălțător despre acest eveniment și despre misiunea ce ne asumăm astăzi aici dar îndemnul pe care ACPBB îl adresează este SĂ TRECEM LA FAPTE.De aceeea ACPBB vine cu două propuneri concrete pe care am să vă rog să le susțineți

  • 1- Demers către Ministerul Educației Naționale ca în toate instituțiile de învățămînt să se introducă în anii școlari 2017-2018 ,2018-2019 activități dedicate centenarului și per-sonalităților care au contribuit la înfăptuirea idealului de identitate și unitate națională.

Același demers trebuie făcut  și către Societatea Româna de Radio și Televiziune.

  • 2-propunere legislativă. Din declarația comună AESGS-ACPBB din 2015 .

În contextul apropierii clipei în care se vor aniversa 100 de ani de la Unirea Basarabiei și a Bucovinei cu RomâniaAsociația Culturală Pro-Basarabia și Bucovina și Asociația Europeană de Studii Geopolitice și Strategice Gheorghe I. Brătianu” susțin necesitatea existenței unei strategii coerente a României față de românii din spațiul ex-sovietic și minoritățile etnice aflate în spațiul dintre Prut și Nistru, precum și inserarea în preambulul unei noi și viitoare Constituții a României, dacă nu chiar a celei prezente, a unui text care să prevadă obligația morală pentru poporul român, pentru elitele sale politice conducătoare, de a nu renunța la idealul reîntregirii țării, respectiv inserarea următorului text: „Întregul popor român este mandatat să înfăptuiască prin liberă autodeterminare, precum și în temeiul principiilor Actului Final al CSCE de la Helsinki din 1975 și ale dreptului internațional, reîntregirea României și afirmarea acesteia ca un membru egal în drepturi într-o Europă unită”.

În încheiere  exprim totala încredere , disponibilitate și dorință de realizare și împlinire cu success a acestei coaliții de interes national, dar, doresc    să  avertizez că trebuie să rămînă o expresie a voinței noastre comune , deschisă în continuare pentru noi aderenti   si nu bază de autopropulsări sau erijări în unici și indispensabili.

Pentru o Românie  puternică, demnă, prosperă, europeană, a tuturor românilor- Hai să dăm mâna cu mână.

Presedite ACPBB

Marian CLENCIU  20.08.2017

 

*Prezentul text a fost citit la constituirea Alianței pentru Centenar în Parlamentul României la data de 20 august 2018 / Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina este cofondatoare a Alianței Pentru Centenar  / foto: Alianta Pentru Centenar – sedinta constitutiva (sursa: deschide.md)

 

 

REZOLUȚIA

DE CONSTITUIRE A

ALIANȚEI PENTRU CENTENAR

 

Noi, reprezentanți ai societății civile românești din Țară și din afara granițelor actuale, reuniți astăzi, 20 august 2017, la Palatul Parlamentului din București, în conferința CENTENARUL UNIRII ŞI BASARABIA,

Animați de idealul unității naționale transpus în faptă de înaintașii noștri în anul de grație 1918 prin făurirea României întregite;

Atașați principiilor de solidaritate și unitate românească;

Conștienți de necesitatea redeșteptării conștiinței naționale și a refacerii unității politice a națiunii române;

Călăuziți de exemplul tuturor generațiilor de români care s-au sacrificat pentru afirmarea și consolidarea națiunii române;

Înțelegând faptul că Marea Unire reprezintă pentru toți românii, oriunde s-ar afla, un moment de referință  și un reper pentru devenirea națiunii române;

Determinați să ne conjugăm eforturile pentru marcarea cu demnitatea cuvenită a Centenarului Marii Uniri;

Convinși că împlinirea destinului istoric al Basarabiei se poate realiza doar prin intensificarea și coagularea eforturilor de apropiere și reintegrare a ei în spațiul național firesc din care a fost smulsă;

Am decis să ne constituim în ALIANŢA PENTRU CENTENAR, coaliţie având ca scop imediat organizarea și desfăşurarea de-a lungul anului 2018 a unui șir de evenimente şi acţiuni culturale, comemorative sau cetățenești dedicate Marii Uniri, iar ca scop strategic formularea, promovarea şi realizarea idealului de reîntregire națională.

De asemenea, organizaţiile reunite în ALIANŢA PENTRU CENTENAR își promit sprijin reciproc pentru realizarea proiectelor unioniste proprii sau a celor culturale ori sociale cu impact  identitar.


Lista organizaţiilor din Alianţa pentru Centenar:

Mișcarea Civică Tinerii Moldovei

UNIREA – Onoare, Demnitate şi Patrie

Asociaţia 21 Decembrie 1989

Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina

Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei

Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni

Institutul Fraţii Golescu pentru relaţii cu românii din străinătate

Asociaţia România Vie

Liga Studenților, Iași

Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni

Consiliul Mondial Român

Unitatea – sindicatul liber din metrou

Asociația Comunelor

Alianta Civică

Asociația Studenților de la Universitatea București

Asociația Tinerilor Istorici și Diplomați, Suceava

RISE Consortium

Asociația Studenților la Istorie „Dacia”

Liga Studenților din Universitatea Maritimă, Constanța

Asociația Tighina

Sfatul Țării 100

Clubul de Istorie Militară

Asociația Mișcarea pentru implicare civică, Galați

Asociația Sens Pentru Dezvoltare Socială, Galați

Asociația Clubul Liderii Mileniului Trei

Federația Națională „Drum de Fier”

Sfatul Țării 2

Open Education

Asociația pentru Promovarea Istoriei României

Asociația Identitate Culturală Contemporană

Consiliul Naţional al Reîntregirii

Centrul pentru Cultură, Istorie şi Educaţie

Asociaţia Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie-Izvorâtorul de Mir”

Centrul pentru Integrare și Dezvoltare PRUT

Fundația Corneliu Coposu

Asociația Națională a Taților din România

Asociația EuroTeens

Asociația Dacii Liberi, Mureș

Vatra Românească, Mureș

Asociația – Societatea Cultural – Patriotică „Avram Iancu”, Mureș

Liga Cultural Creștină ,,Andrei Șaguna”, Sfântu Gheorghe

Asociația GRIT, Sfântu Gheorghe

Asociația „Voievozii Munților”, Covasna

Cercetașii României – Centrul Local Brăila

Inițiativa Timișoara

Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „Elena Cuza” din Bârlad

Societatea de Știinte Istorice din România -Filiala Bârlad

Asociația Civică pentru Demnitate în Europa

Centrul European de Studii Covasna, Harghita

Asociația „Răsăritul Românesc”

Glasul sufletului, Ștefan Vodă

Faptă nu vorbă, Nisporeni

Fundația „Regina Elena”, Ungheni

Blocul Unității Naționale

Asociația de Drept umanitar din Republica Moldova

Fundaţia Culturală „CĂPRIANA”

Asociația Obștească Vasile Stroescu, Brânzeni

Congresul Profesorilor din Republica Moldova

Casa Limbii Române, Căușeni

Asociația Istorică Ștefan cel Mare și Sfânt Cimișlia, Balmuș

Fundația Copăceni VDR

Asociația Obștească „Credință Patriei”

Asociația Romănilor Din Basarabia Foști Deținuți Politici Și Deportați

Eco latinae, Nisporeni

Asociația „La Paris”

La maison roumaine, Paris

Intresseföreningen för Rumäner i Sverige ,,Solidaritate pentru Romania”, Suedia

Asociația culturală „Dacia”, Roma, Italia

Asociația Unirea, Parma, Italia

Uniunea Internațională a Femeilor Române, UNIFERO

Asociația „Lotus”, Italia

Asociația Unirea din Milano

Asociația Unirea, Suedia

Societatea pentru cultură, muzică și artă „Alexandru Ioan Cuza”, Heidelberg, Germania

Asociația Moldo -Elenă ORFEU, Atena

Asociația „Spirit Românesc”, Roma, Italia

Alianța Românilor din Italia

Asociația Moldovenilor din Marea Britanie

Comunitatea Românilor din Serbia

Fundația culturală de binefacere „Casa Limbii Române”, Cernăuți

Consiliul Român American, SUA

Câmpul Românesc, Canada

Asociația Românca, Londra, UK

Asociația Moldo-Spaniolă „TRICOLOR ”, Madrid

Moldova Vision-comunitatea basarabenilor din Irlanda

Societatea Moldovenilor din Frankfurt „Moldova Noastră”

Asociația „Alianța împotriva discriminării românilor”, Marea Britanie

Asociatia socio-culturală moldo-italiană „Dor” , Parma

Asociația social-culturală a moldovenilor „Noroc”, Spania, Markina-Xemein, Țara Bascilor

Asociația Script Art, Roma, Italia

Grupul de inițiativă „Noi suntem Români”, Roma, Italia

Asociaţia Solidaritate Universală Padova

Asociația Tous pour l’Europe, Paris

Societatea de Cultură Macedo-Română

Asociația 15 noiembrie 1987

Fundația Andrei Mureșanu

„Ginta Latina”, Sângeorz-Băi

Asociația Salvați Identitatea Satului, Olt

Asociația Zimbrul Carpatin, Pitești

Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria”, Buzău

Consiliul Local Civic Arad

Asociaţia Studenţească a Universităţii Naţionale de Muzică, București

Platforma Unionistă Acțiunea 2012.
Ziua Marinei Române aniversată într-o zonă cu o importantă strategică în prezența președintelui Klaus Iohannis

Unul dintre cele mai importante evenimente din viaţa marinarilor militari şi civili este Ziua Marinei Române, aniversată, pentru prima dată, cu mare fast, la Constanţa, la data de 15 august 1902.  Încă de la începuturile desfăşurării acestui eveniment, marinarii au îmbinat elementele tradiţionale cu demonstraţii de forţă, prezentând publicului cel mai mare spectacol naval din ţară.  Cu o lungime de 245 km a coastei maritime, România ocupă un loc important în cadrul țărilor riverane Mării Negre prin amploarea spațiului terestru cu ieșire la mare.

Forțele Navale Române reprezintă o categorie de arme ce face parte din Armata Română. Efectuează operațiuni îndeosebi în Marea Neagră și pe fluviul Dunărea. Mai sunt numite, în mod curent, Marina militară română. Denumirea oficială de „Forțele Navale Române” a fost dată de autoritățile Republicii Populare Romîne și păstrată după 1989. Până în 1948 s-a denumit Marina Regală Română iar înainte de 1880, Flotila Domnească.

La festivităţile prilejuite de Ziua Marinei, participă mii de oameni, au început la Constanta, unde a avut loc şi un exerciţiu demonstrativ al Forţelor Navale, la care participa 3.000 de militari, precum şi două avioane Typhoon ale Marii Britanii şi un avion de căutare şi cercetare submarin al SUA. La ceremonii asistă şi preşedintele Klaus Iohannis, ministrul Apărării, Adrian Tutuianu, oficiali militari, autorităţi centrale şi locale.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat la Constanta, în debutul festivităţilor de Ziua Marinei, că România are nevoie de dotări moderne în apărare, deoarece un stat nu poate fi cu adevărat puternic dacă nu îşi poate garanta securitatea. Şeful statului a subliniat şi faptul că ceremonia de astăzi se desfăşoară într-o zonă cu o importantă strategică deosebită din punct de vedere militar, politic, economic, cultural şi social, cum este zona Mării Negre, iar datoria autorităţilor este de a transforma întregul potenţial al acestei regiuni în avantaje reale pentru România.

„În arealul Mării Negre ne confruntăm cu provocări de securitate din ce în ce mai complexe şi mai volatile, precum şi cu un grad sporit de impredictibilitate şi incertitudine. (…) România îşi asumă şi mai activ profilul de stat puternic şi de actor regional relevant. Suntem un pilon de stabilitate şi furnizor de securitate în regiune. Depunem eforturi consistente pentru ca rolul Mării Negre şi importanţa sa strategică să fie recunoscute la nivelul NATO şi al Uniunii Europene„, a afirmat şeful statului, potrivit News.ro.

Klaus Iohannis a vorbit şi despre alocarea a 2% din PIB pentru Apărare, dar şi despre viitoarele achiziţii ale MApN: „Un stat nu poate fi cu adevărat puternic dacă nu are capacitatea de a-şi proteja cetăţenii şi de a le asigura securitatea. Avem nevoie de o armată înzestrată şi pregătită să facă faţă cu succes provocărilor actuale, şi aceasta implică eforturi deosebite în ceea ce priveşte dotarea şi modernizarea. (…) România este un stat credibil şi predictibil, determinat să participe la asigurarea securităţii colective împreună cu aliaţii săi. Respectarea pe termen lung a acestui angajament va permite înzestrarea armatei cu tehnica modernă, de ultimă generaţie.”

Klaus Iohannis a adresat şi un mesaj militarilor, cărora le-a spus că eforturile şi sacrificiile lor sunt recunoscute de români, iar ei sunt preţuiţi. El a transmis, de asemenea, un mesaj şi marinarilor, despre care a spus că au una dintre cele mai dificile meserii, care îi poartă departe de ţară, familie şi prieteni:

„Dincolo de primejdiile acestei meserii, trăiţi bucurii pe care mulţi dintre noi nu le vom cunoaşte niciodată. Călătoriile dumneavoastră reprezintă o descoperire unică a vieţii, sub semnul unei relaţii aproape sacre cu marea. Când vă veţi regăsi pe oceane, departe de casă şi de cei dragi, amintiţi-vă că faceţi cinste României prin curajul şi dăruirea de care daţi dovadă. Sacrificiul dumneavoastră este recunoscut şi preţuit! Sunteţi întruchiparea profesionalismului, dedicării şi responsabilităţii.”

Mihai Sinescu / redactor-corespondent RBN Press – Constanța
Praznicul Adormirii Maicii Domnului, cea mai de seamă dintre sărbătorile Preasfintei Fecioare Maria

Adormirea Maicii Domnului, sarbatoare cunoscuta si sub numele de Sfânta Maria, are loc pe 15 august si este una dintre cele mai importante sarbatori pentru crestinii din întreaga lume. Pe data de 15 august, cu ocazia sărbătorii de Sfântă Maria Mare nu se spune „La mulţi ani” celor care poartă numele sfintei. Cei care poartă numele Sfintei Maria îşi vor serba onomastica pe 8 septembrie, de Sfântă Maria Mică, respectiv la Naşterea Maicii Domnului.

Praznicul Adormirii Maicii Domnului este cea mai de seamă dintre sărbătorile Preasfintei Fecioare Maria, Născătoarea de Dumnezeu. În Sfânta Scriptură nu aflăm nimic despre Adormirea Maicii Domnului. În schimb, cântările şi imnele de la Vecernia şi Utrenia sărbătorii ne vestesc adevărata tradiţie a Bisericii în această privinţă informează basilica.ro citat de romaniabreakingnews.ro

Când a binevoit Hristos, Dumnezeul nostru, să ia la Sine pe Maica Sa, atunci, cu trei zile mai înainte, a rânduit ca ea să cunoască printr-un Înger mutarea de pe pământ la viaţa cerească. Deci, înştiinţându-se Născătoarea de Dumnezeu despre aceasta, s-a bucurat mult şi s-a suit degrabă în Muntele Măslinilor, ca să se roage.

S-a întors apoi acasă şi a pregătit toate cele de îngropare, încredinţând pe cele de aproape ale ei că, mutându-se la ceruri, nu numai că nu le va uita, ci pe toată lumea o va cerceta şi o va ocroti. Ea a împărţit văduvelor sărace veşmintele sale, apoi, luându-şi iertare de la toţi şi aşezându-se pe pat, a făcut rugăciune pentru întărirea lumii şi pentru vieţuirea în pace.

Şi, binecuvântând pe toţi cei de faţă, şi-a dat sufletul în mâinile Fiului şi Dumnezeului ei. Multe vindecări s-au împărţit atunci tuturor celor bolnavi, prin binecuvântarea ei.

Şi s-a făcut atunci tunet mare şi au venit de la marginile lumii, ca pe nişte nori, toţi Apostolii lui Hristos la casa Maicii Domnului, din Ierusalim. Şi, începând Petru cântarea cea de îngropare, Apostolii au ridicat patul şi au însoţit la mormânt trupul cel primitor de Dumnezeu. Şi, sosind în satul Ghetsimani şi aşezând în mormânt trupul Maicii Domnului, Apostolii au zăbovit acolo încă trei zile, aşteptându-l pe Sfântul Apostol Toma, care, din rânduială dumnezeiască, lipsea.

Şi, sosind, Sfântul Apostol Toma s-a întristat, fiindcă nu se învrednicise a mai vedea chipul Maicii Domnului, ca şi ceilalţi Apostoli. Deci, cu hotărâre de obşte, s-a deschis mormântul pentru el. Şi, dacă s-a deschis, s-au minunat, că au aflat mormântul fără sfântul ei trup, fiind numai giulgiul lăsat, ca mângâiere şi mărturie neîndoielnică a mutării Născătoarei de Dumnezeu la ceruri cu trupul.

Aşadar, după credinţa Sfintei noastre Biserici, la Adormirea Maicii Domnului, trupul ei n-a cunoscut stricăciunea, care vine după moarte, nici n-a rămas în mormânt. Maica Domnului, cu trupul schimbat, viu şi preaslăvit, a fost mutată şi cu trupul la ceruri, ca o pârgă a întregii omeniri.

Dar, spre deosebire de Mântuitorul, ea a fost dusă la ceruri de Îngeri, nu prin puterea ei proprie, ci prin voinţa Fiului ei, Domnul nostru Iisus Hristos; iar acolo, în ceruri, se roagă de-a pururi pentru noi. Să avem, aşadar, mare încredere în ocrotirea ei, pentru că ea singură poate mijloci înaintea lui Dumnezeu cu îndrăznire de mamă.

Pentru rugăciunile Preacuratei Tale Maici, Hristoase Dumnezeule, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.
România lider European

România se poate clasa pe primul loc, în Europa, la tranzitul de cereale, după ce Compania Națională Administrația Porturilor Maritime (CNAPM) Constanța S.A. a estimat pentru anul acesta realizarea unui volum de peste 23,4 milioane tone marfă operată din tranzitul de cereale. Această situație i-ar conferi celui mai important hub cerealier de la Marea Neagră (CNAPM), primul loc la nivel european pe acest segment specializat.

Nicolae Dan Tivilichi, directorul general al CNAPM Constanța, a declarat, pentru Agerpres, că se așteaptă ca, până la sfârșitul anului, prin terminalele specializate din Portul Constanța, să fie operate cu trei milioane de tone de cereale mai mult față de sezonul trecut și astfel hubul constănțean să-și mențină supremația la nivel european, obținută anul trecut, când a detronat pentru prima dată după mulți ani portul francez Rouen.

„Categoric vom deține pentru al doilea an consecutiv primul loc între porturile europene la exportul de cereale și estimăm că vom avea o creștere chiar de peste trei milioane de tone, dar acest deziderat este legat de autostrada fluvială Dunărea, de cât de bine sunt menținute adâncimile de navigație atât în sezonul secetos cât și pe parcursul întregului an, prin operațiuni de dragaj. Noi ne fondăm prognoza în domeniul operării cerealelor pe baza estimărilor de trafic transmise de cei mai importanți operatori specializați din Portul Constanța, care la rândul lor în multe cazuri sunt companii subsidiare ale marilor comercianți americani, chinezi și elvețieni ce acționează pe piața internațională de profil și anul acesta se pare că a fost din nou unul fast pentru agricultorii din zona geografică la care este racordată Portul Constanța”, a afirmat Tivilichi.
Eduard Şerban a cucerit medalia de aur la Campionatele Mondiale de judo pentru cadeţi de la Santiago de Chile

Eduard Serban (ROU) – Cadet European Cup 2017 (Photo © by Klaus Mueller. All rights reserved. Including image always credited to Klaus Mueller)

Sportivul român Eduard Şerban a cucerit medalia de aur la categoria 90 kg, sâmbătă, la Campionatele Mondiale de judo pentru cadeţi de la Santiago de Chile, informează Agerpres citat de romaniabreakingnews.ro

Şerban l-a învins în finală pe japonezul Kenshin Mori, prin ippon. În primul tur, românul a câştigat în faţa slovacului Denis Turac (ippon), în turul secund a trecut de mexicanul Geronimo Saucedo (ippon), în sferturi s-a impus în faţa italianului Enrico Bergamelli (ippon), pentru ca în semifinale să îl învingă pe canadianul Benjamin Kendrick (ippon).  Adrian Şulcă s-a oprit în turul al doilea, învins de turcul Muhammed Koc, după ce trecuse de mongolul Munkh-Erdene Gantulga.

România a participat la competiţie cu cinci sportivi. La startul concursului s-au aliniat 428 de judoka din 64 de ţări, 230 la masculin şi 198 la feminin.
Triumful istoric de la Mărăşeşti, împreună cu victoriile de la Mărăşti şi Oituz, ne-au salvat fiinţa statală, ne-au redat demnitatea de a exista ca naţiune şi au renăscut speranţa în Marea Unire

Duminică seara, în discursul sau din cadrul ceremoniei de comemorare a Centenarului bătăliei de la Mărăşeşti, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, că, la un secol de la bătălia de la Mărăşeşti, România este un stat puternic, „un pilon de stabilitate în regiune”.

De peste 70 de ani, Europa trăieşte „cea mai lungă perioadă fără conflicte armate”  a amintit Klaus Iohannis şi a apreciat ca acest lucru se datorează existenţei Uniunii Europene, din care România face parte de zece ani.

„Prin dramele şi prin totalitarismele care l-au marcat cu sânge, secolul XX ne arată că libertatea, democraţia şi pacea nu se obţin şi nu se păstrează fără un angajament constant şi continuu, al fiecărei generaţii, în favoarea valorilor umaniste pe care se fundamentează civilizaţia europeană. Trăim de peste 70 de ani cea mai lungă perioadă fără conflicte armate din istoria continentului nostru. Aceasta se datorează existenţei Uniunii Europene, un proiect din care, de zece ani, şi România face parte. Cea de-a doua jumătate a secolului XX ne arată că pacea poate fi menţinută doar prin integrarea europeană. Într-o perioadă în care valorile Uniunii Europene sunt atacate de populism şi demagogie, comemorarea Marelui Război aduce cel mai puternic argument în favoarea proiectului european: pacea!” – Klaus Iohannis

Triumful istoric de la Mărășești, împreună cu victoriile de la Mărăști și Oituz, ne-au redat demnitatea de a exista ca…

Publicată de Klaus Iohannis pe Duminică, 6 august 2017

Președintele României a făcut un apel la o consolidare a construcţiei europene „pentru viitorul generaţiilor următoare”: „Vă chem, în cea mai profundă expresie a cinstirii trecutului, să ne unim energiile pentru a face din proiectul european o construcţie solidă pentru viitorul generaţiilor următoare. Vom asigura, astfel, consolidarea democraţiei, prosperităţii şi securităţii pe continentul nostru. Implicarea activă a României în acest proces, inclusiv prin elaborarea unui proiect de ţară, reprezintă şi un angajament concret pentru dezvoltarea şi progresul ţării noastre. Cea mai de preţ recunoştinţa pe care o putem exprima faţă de sacrificiul generaţiei Marii noastre Uniri este de a ne asuma, la rândul nostru, cu responsabilitate, construirea unei Românii puternice şi încrezătoare în parcursul său.”

„Triumful istoric de la Mărăşeşti, împreună cu victoriile de la Mărăşti şi Oituz, ne-au salvat fiinţa statală, ne-au redat demnitatea de a exista ca naţiune şi au renăscut speranţa în Marea Unire. (…) La un secol de atunci, România este un stat puternic, pe care aliaţii şi partenerii se pot baza, pilon de stabilitate şi securitate în această regiune. Iar acest lucru se datorează în mare măsură şi Armatei României”, a afirmat şeful statului, potrivit Agerpres.