Inteligența românească a creat softul primului magazin complet autonom din lume. „Bucureştiul a devenit un hub în tehnologie, nu avem de ce să plecăm în America”

O echipă de români a creat softul primului magazin complet autonom din lume. „Bucureştiul a devenit un hub în tehnologie, nu avem de ce să plecăm în America”. În România găseşti dezvoltatori de top şi printre studenţi, lucru care arată că şcoala scoate în continuare oameni buni”, a spus Daniel Ilina, partener în cadrul companiei Cornerstone Technologies, cu 70 de informaticieni, la ZF Live.

Şcoala românească scoate ingineri buni, care sunt în top la algoritmică, şi care reuşesc fără probleme să dezvolte platforme IT de top pentru cele mai competitive pieţe din lume, cum ar fi cea din Statele Unite, a declarat Ilina.

„Zona de start-up-uri, industria de IT din România este pe un trend ascendent. Am de­ve­nit un hub de tehnologie, nu poţi să compari Memphis cu Bucureşti în materie de soft şi teh­no­logie. Noi suntem foarte puternici în această zo­nă, avem foarte multe companii aici”.

Ilina l-a dat ca exemplu pe unul dintre angajaţii săi, student în anul 4, care a dezvoltat peste 60% din codul de la platforma software complexă a primului magazin complet autonom din lume, în care nu există vânzători, şi care funcţionează în Memphis, SUA.

Cornerstone Technologies, o firmă de IT care are „creierul” la Bucureşti, a dezvoltat, în co­la­borare cu clienţi din Statele Unite, trei pro­iecte inedite: Smart Mart – primul magazin auto­mat din lume, o platformă medicală care ofe­ră soluţii online şi un quickboard smart – o pla­că de antrenament pentru sportivi, a de­clarat Daniel Ilina. Citiţi continuarea articolului pe www.zf.ro.
Ministerul Român al Apărării reacționează față de amenințările vicepremierului rus Dmitri Rogozin

Ministrul Apărării Naţionale, Adrian Ţuţuianu, a avut, sâmbătă, o primă reacție la amenințarea vicepremierului rus Dmitri Rogozin, după ce România nu a fost de acord ca avionul în care se afla acesta să traverseze spaţiul aerian al ţării noastre.

Întrebat cum califică această reacţie gravă a oficialului rus, Ţuţuianu a declarat: „Absolut nepotrivită, ca să nu folosesc alte cuvinte„.
Ministrul Apărări Naţionale a adăugat că a urmărit declaraţiile ambasadorului rus în România, „care încearcă o justificare a unor tipuri de acţiuni pe care le promovează în zonă”. „Sigur că de aici putem trage cele mai multe concluzii, vorbeam de Rusia, că promovează un anume tip de politică în zona Mării Negre”, a spus Ţuţuianu.
Ministrul a precizat că MAE poate da un răspuns potrivit în această chestiune, iar el poate vorbi din perspectiva ideii de apărare naţională.”Am să vă spun şi astăzi ce am spus şi la întâlnirile noastre precedente – situaţia de securitate din zona Mării Negre ne obligă să consolidăm flancul estic al Alianţei, să facem achiziţiile potrivite pentru înzestrarea Armatei române„, a explicat ministrul Apărării.
Aleksei Juravliov, deputat rus din partea formaţiunii „Rodina” (Patria): „toate avioanele românești spre Rusia să fie întoarse din drum”

Oleg Nilov (foto), vicepreşedintele facţiunii partidului „Rusia Justă” din Duma de Stat (camera inferioară), a propus sâmbătă ca toate avioanele române cu destinaţia Rusia să fie întoarse din drum, până când ambasadorul României la Moscova nu se va prezenta la sediul Ministerului de Externe rus cu o explicaţie privind incidentul în care a fost implicat avionul de linie la bordul căruia se afla vicepremierul rus Dmitri Rogozin.

În acelaşi timp, Rusia trebuia să adopte „măsuri în oglindă” în legătură cu acest incident, a declarat Aleksei Juravliov, deputat din partea formaţiunii „Rodina” (Patria) din Dumă, conform agenției Ria Novosti, citată de agerpres.ro. 

România a interzis vineri aeronavei S7, în care se afla vicepremierul rus Dmitri Rogozin şi o delegaţie rusă ce se îndrepta la Chişinău, survolarea spaţiului sau aerian. Potrivit datelor aeroportului din Chişinău, avionul a fost redirecţionat spre Minsk, după ce a făcut câteva cercuri deasupra Ungariei.

Ministrul adjunct de externe rus Grigori Karasin a declarat că Rusia doreşte să audă mai întâi explicaţiile din partea română în legătură cu decizia de a interzice avionului în care se afla vicepremierul rus Dmitri Rogozin să survoleze spaţiul aerian al României în drum spre Chişinău, înainte de a ridica problema unor posibile măsuri de retorsiune, indică RIA Novosti.

Cazul incidentului cu Rogozin, căruia încă de la început Chişinăul a încercat să-i blocheze sosirea, „demonstrează o dată în plus că guvernul moldovean este o marionetă în mâinile României”, a declarat deputatul Nilov, adăugând că Moscova trebuie să ia măsuri de răspuns tocmai în privinţa acesteia din urmă.

Vicepremierul Rogozin personal a calificat incidentul drept un „truc obraznic” şi a cerut Moscovei aplicarea unor măsuri drastice.

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin, emisarul preşedintelui Vladimir Putin pentru Transnistria, se află din mai 2014 pe lista cu sancţiuni a UE în urma anexării Crimeii de către Moscova. Printre sancţiunile adoptate se numără şi interzicerea tranzitării spaţiului aerian ale ţărilor membre.

Cine este Aleksei Juravliov?

Organizaţia necomercială a deputatului Dumei de Stat a Federaţiei Ruse, Aleksei Juravliov, a transportat mai mulţi ani la rând în regiunea transnistreană a Republicii Moldova mărfuri de contrabandă în proporţii deosebit de mari, fără a declara marfa la Serviciul Vamal al Moldovei, transmite IPN cu referire la investigaţia jurnalistică a Asociaţiei reporterilor-investigatori RISE Moldova.

„Organizaţia autonomă necomercială «Integrarea eurasiatică» (ANO „EI”) este din anul 2013 unul dintre principalii furnizori de ajutor umanitar pe linia programului de caritate al Guvernului Rusiei. În timp ce din partea Rusiei activitatea acesteia este tutelată personal de Dmitri Rogozin, viceprim-ministru, reprezentant special al preşedintelui Federaţiei Ruse pentru Transnistria, autorităţile moldoveneşti nu cunosc nimic despre finanţarea acestui program guvernamental rusesc, precum şi despre mărfurile transportate de către această organizaţie în regiunea transnistreană“, scriu autorii investigaţiei în materialul cu titlul ,,Ajutor umanitar de contrabandă pentru Transnistria”.

După cum au stabilit ziariştii, în perioada anilor 2013-2014 organizaţia de caritate a lui Juravliov a expediat din Rusia în regiunea transnistreană a Moldovei, ocolind vama moldovenească, 8 ambulanţe, 4 troleibuze şi un microbuz pentru administraţia republicii nerecunoscute.
Dmitri Rogozin

Vicepremierul Rusiei amenință România: „Așteptați răspuns, nemernicilor” / Avionul vicepremierului rus a fost întors din România

Avionul vicepremierului rus Dmitri Rogozin a fost întors din România, în urma unei decizii a Bucureștiului. „România nu a fost de acord ca avionul respectiv sa survoleze spatiul aerian național”, a precizat MAE

Fostul ministru de Externe al României, Cristian Diaconescu, a explicat că decizia a fost una firească și a respectat sancțiunile impuse de Uniunea Europeană.

Dmitri Rogozin

Dmitri Rogozin

Vicepremierul Rusiei amenință România: „Așteptați răspuns, nemernicilor”

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a comentat decizia autorităților române de a nu permite avionului în care se afla oficialul rus să tranziteze spațiul aerian român.

Potrivit Deschide.md, acesta a scris pe pagina sa de Twitter: „Autoritățile României au supus pericolului pasagerii avionului S7, femei și copii. Combustibilul era suficient doar până la Minsk. Așteptați răspuns, nemernicilor”.

Federația Rusă: a trimis Bucureştiului o notă de protest

Moscova i-a trimis Bucureștiului o notă de protest în legătură cu interdicția de a survola spațiul aerian al României pentru avionul de pasageri al companiei S7 în care se afla și vicepremierul rus Dmitri Rogozin.
Moscova a înaintat „o notă de protest hotărât” însărcinatului cu afaceri al României în Rusia în legătură cu interdicția de a survola spațiul aerian al României pentru avionul de pasageri al companiei S7 în care se afla și vicepremierul rus Dmitri Rogozin, informează vineri MAE al Federației Ruse, informează Sputnik.md.

„Pe 28 iulie MAE a Rusiei i-a înaintat însărcinatului cu afaceri al României în Federația Rusă, Cojocaru, o notă de protest hotărât în legătură cu interdicția impusă de autoritățile din România privind survolarea spațiului aerian al țării de către avionul de pasageri al companiei „Globus”, care efectua pe 28 iulie cursa regulată Moscova-Chișinău”, se menționează în comunicatul instituției.

Totodată, Moscova subliniază că Bucureștiul, prin acțiunile întreprinse, a pus sub amenințare „securitatea a peste 160 de pasageri, care erau la bordul aeronavei”.

„Moscova califică acest incident ca o provocare premeditată, care afectează serios relațiile bilaterale”, subliniază MAE rus. Instituția mai face apel către autoritățile române de a „efectua o anchetă detaliată a celor întâmplate și de a prezenta părții ruse lămuririle corespunzătoare”.

Zborul Moscova-Chișinău a decolat la 11:53 de pe aeroportul Domodedovo din capitalei Rusiei, urmând să aterizeze, conform estimărilor aeroportului din Chișinău, la ora 15:00, scrie Agora.md.

Despre faptul că oficialul rus se află în acest avion a scris însăși Rogozin, aflându-se pe aeroportul din Moscova: „Chișinăul a încercat să refuze aterizarea cursei din Domodedovo a companiei S7, la bordul căreia delegația noastră plănuiește să zboare”, a scris acesta.

Rogozin urma să participe în regiunea transnistreană la evenimentele organizate cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la începutul operațiunii de menținere a păcii pe Nistru.

Între timp, Rogozin era așteptat în fața aeroportului de un grup de cetățeni, care protestau împotriva vizitei sale.

Dodon, în apărarea Rusiei

Preşedintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, s-a întâlnit vineri dimineaţă cu ambasadorul Rusiei la Chişinău, Farrit Muhametşin, după ce poliţia de frontieră moldoveană a interzis joi intrarea pe teritoriul republicii a unor politicieni şi artişti ruşi, care se îndreptau în Transnistria, la ceremoniile ocazionate de împlinirea a 25 de ani de la lansarea operaţiunii de menţinerii a păcii pe Nistru, relatează Deschide.md şi Radio Chişinău, citate de Agerpres.

Dodon a promis că cei responsabili de această „provocare” vor răspunde mai devreme sau mai târziu.

Alte subiecte ale discuţiei au fost, potrivit acestuia, vizita vicepremierului rus, Dmitri Rogozin, trimisul special al preşedintelui rus pentru Transnistria, în Republica Moldova, „agenda zilei” şi problema transnistreană.

„Am discutat provocarea de ieri (joi) a guvernului de la Chişinău privind interzicerea accesului artiştilor ruşi pe teritoriul Moldovei. Ne vom ocupa de fiecare caz în parte. Reiterez poziţia mea: o astfel de atitudine este inadmisibilă. Toţi cei care se ocupă de provocări şi subminează relaţiile strategice bilaterale cu Federaţia Rusă vor fi identificaţi şi va veni timpul când ei vor fi traşi la răspundere. Nimeni nu este uitat şi nimic nu se uită. Totodată, am discutat despre vizita vicepremierului Dmitri Rogozin”, a scris Dodon într-un mesaj publicat în limba rusă pe pagina sa de Facebook.

Politicieni ruși, interdicție de intrare în R. Moldova

Mai mulţi politicieni şi artişti ruşi, care urmau să participe la ceremoniile organizate de administraţia separatistă de la Tiraspol cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la lansarea operaţiunii de menţinere a păcii pe Nistru, nu au fost lăsaţi joi să intre pe teritoriul Republicii Moldova.

Poliţia de Frontieră a Republicii Moldova susţine că persoanele respective „nu au întrunit condiţiile pentru trecerea frontierei de stat” şi „nu au justificat scopul vizitei”. Oficialităţile ruse şi cele transnistrene şi-au exprimat indignarea în legătură cu acest incident.

Potrivit presei moldovene, artiştii au fost reţinuţi timp de mai multe ore pe aeroportul din Chişinău, fiind nevoiţi să facă cale întoarsă, din delegaţie făcând parte şi deputatul din Duma de Stat, Pavel Şperov, reprezentant al Partidului Liberal Democrat (LDPR), partidul ultranaţionalist al lui Vladimir Jirinovski.

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin, care urmează să sosească vineri într-o vizită la Chişinău şi, apoi, în Transnistria, a cerut ambasadei ruse din Republica Moldova să intervină de urgenţă pentru a soluţiona respectivul incident.

Ambasadorul rus la Chişinău, Farit Muhametşin, fusese convocat miercuri la Ministerul de Externe moldovean, unde i s-a atras atenţia asupra inoportunităţii organizării în mod unilateral a unor manifestaţii în Transnistria cu ocazia celei de-a 25-a aniversări de la începerea operaţiunii de pace, cu participarea artiştilor şi delegaţiilor oficiale din Federaţia Rusă, subliniind că astfel de acţiuni pot prejudicia relaţiile moldo-ruse.
Președintele Parlamentului RM condamnă declarațiile ostile ale lui Dodon la adresa NATO și UE

Andrian Candu, președintele Parlamentului Republicii Moldova, condamnă declarațiile dure ale lui Dodon în dresa Uniunii Europene și NATO, făcute recent în cadrul unui interviu acordat canalului de televiziune Belarus 1: „aderarea la NATO s-ar solda cu un război în Republica Moldova, iar integrarea în UE va face statul să explodeze”.

„Este regretabil că domnul președinte Dodon atacă în felul ăsta partenerii noștri importanți cu care Republica Moldova cooperează de foarte mult timp. Dumnealui a avut și poziție oficială, dumnealui a fost viceprim-ministru și ministrul Economiei atunci când vorbea despre beneficiile cooperării cu Uniunea Europeană și când vorbea despre beneficiile comerțului liber cu UE și nu înțeleg de ce acum dumnealui atacă Uniunea Europeană și vorbește despre faptul că dacă noi vom deveni membri UE, va fi un dezastru pentru țară. La fel nu înțeleg cum poate dumnealui să atace o organizație ca NATO cu care Republica Moldova cooperează de foarte mult timp pe domeniul civil, în misiunile de pacificare și în misiunile umanitare”, a declarat  Adrian Candu.

Potrivit lui  Adrian Can du, Republica Moldova cooperează cu NATO încă de pe timpul când Dodon era ministrul Economiei și viceprim-ministru, și atunci aprecia cooperarea cu NATO, la fel cum aprecia și contribuția pe care NATO o are la foarte multe misiuni umanitare desfășurate în Republica Moldova.

Video: declarațiile lui Andrian Candu 
Performanţa lotului român la Olimpiada Internaţională de Fizică: patru medalii de aur, una de argint şi primul loc în Europa!

Patru medalii de aur, una de argint şi primul loc în Europa! Este performanţa lotului român la Olimpiada Internaţională de Fizică, din Indonezia. Elevii au fost felicitaţi de preşedintele Iohannis, dar cea mai mare bucurie a fost revederea cu părinţii care i-au aşteptat la aeroport, cu braţele pline de flori.

Anca Drăgulescu, eleva care la doar 14 ani, a renunţat la confortul de acasă şi la prietenii din Buzău pentru a urma Liceul Internaţional de Informatică din Capitală, face parte din echipa care a obţinut medalia de aur la olimpiada intrernaţională de fizică. Pentru această medalie de aur,  au luptat 400 de elevi de pe toate continentele.

Anca a obţinut 8 medialii la olimpiadele internaţionale, nu doar la fizică ci şi la astrofizică. La toamnă, va începe cursurile Universităţii Harvard, unde speră să devină cercetător în fizică.

Alte 3 medalii de aur au fost obţinute de Răzvan Octavian Radu şi Petru Codruţ, de la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti şi Andrei Radu, de la colegiul Naţional ”Nicolae Bălcescu” din Brăila. Medalia de argint i-a revenit lui Sebastian Leontică, elev la Colegiul National „Petru Rareș” din Piatra Neamț.
Două bombardiere strategice rusești Tu-22 Backfire interceptate de un avion de la Baza Kogălniceanu

Tu-22 Backfire

Forțele Aeriene Regale Britanice au dat publicității un comunicat prin care se arată că au trimis un avion Typhoon al forțelor aeriene britanice, aflat la baza militară Kogălniceanu,  să intercepteze două bombardiere strategice rusești Tu-22 Backfire, care operau în apropierea spațiului aerian al NATO, deasupra Mării Negre. Potrivit sursei citate, avioanele rusești zburau deasupra zonei vestice a Mării Negre. Tupolevurile rusești au fost detectate în timp ce au zburat înspre sud, dar nu au ajuns în raza vizuală a avionului britanic.

Sistemul de supraveghere aeriană al NATO detectase prezența unor avioane non-NATO care zburau deasupra Mării Negre. Centru de operațiuni aeriene al NATO din Torrejon, Spania, a ordonat avionului britanic să intercepteze avioanele rusești care zburau în apropierea spațiului aerian al NATO, se mai arată în comunicat.

Patru avioane Typhoon sunt staţionate în România din luna mai şi efectuează misiuni de patrulă aeriană deasupra Mării Negre. Aceste avioane pot atinge viteza Mach 1,8 şi pot ajută la detectarea, urmărirea şi identificarea obiectelor care se apropie sau operează în spaţiul aerian NATO.

Este prima misiune de acest fel a avioanelor britanice Typhoon staționate la baza Kogălniceanu.
Export de 82 de tone de mere din Republica Moldova, distruse de autoritățile ruse

Serviciului Federal de supraveghere în domeniul fitosanitar şi veterinar (Rosselhoznadzor) a anunțat despre distrugerea a 82 tone de mere din Republica Moldova de către Direcția sa din regiunile Smolensk și Breansk. Motivul invocat de autoritățile ruse – merele au fost transportate fără documente fitosanitare necesare și cu etichete deteriorate.

În conformitate cu prevederile Regulamentului privind modul de efectuare a controlului fitosanitar pe teritoriul Uniunii Economice Eurasiatice, au fost distruse 82 tone de mere. Marfa, originară din Republica Moldova, a fost transportată pe teritoriul Federației Ruse cu etichete deteriorate și fără acte fitosanitare necesare”, se menționează într-un comunicat de presă al Rosselihoznadzorului.

Fructele au fost nimicite cu ajutorul buldozerului, după care au fost îngropate pe poligonul de stocare a deșeurilor menajere.
Wess Mitchell candidat la postul de adjunct al secretarului de Stat al SUA: „Aveţi nevoie ca atât cât se poate influenţa rusă să nu treacă la vest de Nistru”

Preşedintele SUA, Donald Trump, intenţionează să-l numească pe şeful singurului grup de analiză american dedicat studierii Europei Centrale şi de Est, Wess Mitchell (foto), pe postul de adjunct al secretarului de Stat pentru afaceri europene şi eurasiatice, potrivit Radio Europa Liberă, care citează un anunţ făcut de Casă Alba săptămâna trecută. Este vorba despre postul ocupat până în iarnă de Victoria Nuland. Wess Mitchell declara în 2014, într-un interviu acordat HotNews.ro, că vede în România un „battleground state” intre Occident şi Rusia, iar democraţia de aici va fi testată mai dur ca în alte ţări.

În interviul acordat în 2014 HotNews.ro, Wess Mitchell şi-a expus pe larg opiniile despre rolul României în confruntările dintre ţările occidentale şi Rusia lui Vladimir Putin, şi despre interesul Rusiei de a destabiliza România. Vezi interviul integral

Wess Mitchell, descris de Casă Alba drept un expert în relaţii NATO şi transatlantice, conduce din 2009 think tank-ul Center for European Policy Analysis (CEPA), pe care l-a fondat în 2005. În 2012, el a participat la campania candidatului republican la alegerile prezidenţiale de atunci, Mitt Romney, căruia i-a oferit consiliere pe probleme de securitate naţională.

Dacă va obţine aprobarea Senatului, el va ocupa o funcţie rămasă liberă din 20 ianuarie, când Victoria Nuland, numită de fostul preşedinte Obama, a părăsit postul în contextul preluării preşedinţiei americane de către Donald Trump. Nuland a fost o persoana-cheie în contactele americane cu ţările central şi est-europene şi cu cele din fostul spaţiu sovietic, mai ales în Ucraina, după declanşarea conflictului din această ţară. Dar responsabilităţile funcţiei au fost împărţite de noua Administraţie, secretarul de Stat Rex Tillerson anunţând pe 7 iulie ca SUA vor avea un emisar special pentru Ucraina în persoana lui Kurt Volker, care pe parcursul ultimelor două administraţii americane a fost ambasador la NATO.

Extrase din interviu

Cred că democraţia trece prin încercări în acest moment, iar România este un „battleground state” într-un capitol al istoriei care se desfăşoară în prezent şi va simţi aceasta testare a democraţiei în mod mai acut decât alte ţări.

Cred că România trăieşte într-un cartier dur. Pentru a se dezvolta economic şi politic, sunt necesare câteva condiţii interne şi câteva condiţii externe anume. Aveţi nevoie ca Marea Neagră să fie un spaţiu economic deschis. Aveţi nevoie ca atât cât se poate influenţa rusă să nu treacă la vest de Nistru. Aveţi nevoie de o manifestare puternică a prezenţei occidentale, din perspectiva securităţii. Aveţi nevoie de îngrădirea iredentismului.

(…) Crimeea este un precedent foarte periculos, este ceea ce naţionalismul populist şi iredentist din regiune ar căuta să imite. Aş include acest lucru printre cele mai importante ameninţări la adresa securităţii naţionale pentru România (…)

România este o insulă. O insulă a guvernantei democratice şi a ideilor şi instituţiilor euroatlantice. Din punct de vedere strategic, e o insulă a antlantismului şi a influenţei militare americane şi a prezenţei politice şi economice occidentale. Cred că este o insulă sub asediu. În prezent, Vestul este în război cu idei de guvernare autoritară, la modă în rândul unor mari state euroasiatice. Cred că această situaţia creează tentaţia de a forma soiuri hibrid de guvernare. România este un important aliat al SUA şi al Vestului. Tocmai pentru că România este sub asediu este extrem de important să aibă un sistem imunitar puternic la nivelul guvernării şi în privinţa corupţiei. Tocmai din cauza mediului geopolitic ce se deteriorează, trebuie să te aştepţi că democraţia cea mai de succes din Balcani să treacă prin teste şi mai grele. Interviul integral aici.
Eveniment în spiritul celui de-al 10-lea vers al Imnului de stat al României la Centrul Cultural al Bisericii Mărcuța din București

Actualizare foto-video:

Ziua Imnului cu romanii din Basarabia si Nordul Bucovinei la Bucuresti 1/2 

Ziua Imnului cu romanii din Basarabia si Nordul Bucovinei la Bucuresti 2/2 

Foto

Eveniment în spiritul celui de-al 10-lea vers al Imnului de stat al României la Centrul Cultural al Bisericii Mărcuța…

Publicată de Romania Breaking News – RBN press pe Luni, 31 iulie 2017

Ziua de 29 iulie a devenit oficial „Ziua Imnului National al Romaniei” potrivit legii adoptate in 1998 de Parlamentul Romaniei. Mesajului de patriotism și libertate regăsit în versurile compuse de Andrei Mureșanu și înflăcărate prin melodia lui Anton Pann, i-au chemat pe români la luptă și (re)deşteptare, începând cu Revoluția de la 1848, continuând cu momentele importante ale Războiului de Îndependență de la 1877, cu Primul și al Doilea Război Mondial, Unirea de la 1918 și, mai apoi, prin consfințirea ca Imn Național al Republicii Democratice Moldovenești, în perioada 1917-1918, al României, incepand din 1990 și al Republicii Moldova, între anii 1991-1994. 
„Deșteaptă-te, române!” a devenit un cântec foarte drag românilor din toate provinciile istorice, chiar și pentru cei care nu au mai avut șansa de a fi cuprinși în granițele unui stat românesc. A fost, este și cu siguranță va fi încă, unul menit să le fie alături românilor în cele mai importante momente ale istoriei lor, ca o dorința fierbinte pentru identitate și conștiință națională românească.
Conștienți pe deplin de semnificația și mesajul purtat de cel de-al 10-lea vers al Imnului de stat al României „(…) Români din patru unghiuri, acum ori niciodată, Uniți-vă în cuget, uniți-vă-n simțiri! (…)”, Protoieria 2 Capitală – Parohia Mărcuța, împreună cu Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina (ACPBB) – Filiala „Pan Halippa” București, organizează vineri, 28 iulie 2017, cu începere de la ora 18.00 la Centrul Cultural al Bisericii Mărcuța (amfiteatrul de vară din fața bisericii vechi), un important eveniment cultural – artistic dedicat sărbătoririi Zilei Imnului Național al României, sub genericul „Sărbătorim Ziua Imnului NAȚIONAL cu românii din Basarabia și Nordul Bucovinei – O împărtășanie cu simțire românească”.
Evenimentul este realizat în parteneriat cu Asociația Stindard, Centrul Bucovinean de Artă Cernăuți, Asociația Europeană de Studii Geopolitice și Strategice „Gheorghe I. Brătianu” – AESGS, Asociația Profesională de Geografie Ecologie și Turism „Destin Geografic” – APGET-DG, Universitatea Spiru Haret, Societatea Pentru Cultură și Literatură Română în Bucovina.

Organizator: Preot Adrian MIRICĂ – Parohia Biserica Mărcuța
Co-organizator: Dorian Theodor CLENCIU – jurnalist, membru al ACPBB

Prezintă:
Marian CLENCIU – Presedinte Consiliul Național ACPBB
Dr. Mădălina-Teodora ANDREI – Președinte Filiala „Pan Halippa” București (ACPBB)
Dr. Constantin CORNEANU – Președinte AESGS
Dr. Otilia POP-MICULI – etnomuzicolog
Prof. Dumitru COVALCIUC – Profesor din CERNĂUȚI
Grup de elevi ai Școlii Populare de Artă din CERNĂUȚI, director Iurie LEVCIC
Cantautorul Marcel ANGHEL

Participă invitați din România, Republica Moldova si Ucraina, președinți de Asociații Obștești, elevi și studenți basarabeni si bucovineni.

Evenimentul devansează cu o zi data oficială a Zilei Imnului și se dorește a fi un moment de evocare a momentelor în care „Deșteaptă-te române” a însoțit cele mai importante momente istorice ale românilor din secolul XIX și până în zilele noastre, pe de o parte, iar pe de alta parte, de consfințire a legăturii dintre românii din Nordul Bucovinei, Basarabia și cei din Țară prin cinstirea împreună a acestei Zile.

Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina (ACPBB) Filiala „Pan Halippa” București, mulțumește partenerilor media care sunt alături de activitățile Asociației în general și care au înțeles însemnătea și importanța medietizării acestui eveniment. Mulțumim Trinitas TV, Romania Breaking News – RBN Press, Radio Trinitas, Ziarul Cronici Bucovinene din Cernăuți, Ziarul Lumina, Revista Mesager Bucovinean București-Cernăuți, Opinia Națională, TVH, Radio7 și TOC Press.

Vă așteptăm cu drag, pe voi toți cei care încă mai simțiți și gândiți românește.

Dr. Mădălina-Teodora ANDREI
Președinte ACPBB
Filiala „Pan Halippa” București

Prezentul material reprezintă un Comunicat de Presă ACPBB – Ziua Imnului Național al României / Nr.11 / 25.07.2017

Publicat de Gabriel NEGRU / RBN Press