Diplomație blamată! În spiritul „Fake News”, un „Fake History – Fântâna Albă 1941” debitat de Ambasada Federației Ruse la București

Citeam de curând în „Adevărul” un text scris de Radu Cupcea despre „Armată de troli a Kremlinului”, care ar fi categorisiți în troli: bikini, agresivi, wikipedia și cei cu atașament. Nu cred că ar avea rost să vă detailez acești termeni, dar sigur am să vă demonstrez existența a încă două categorii:

Trolul diplomat și trolul miop (cel ce crede că știe istorie luând de adevărat tot ce i s-a turnat în ureche).

Articolul l-am citit în diagonală pentru că prezența lor (a trolilor) aglomerată, ordinară, insistentă și tendenţioasă în presa electronică este deja omniprezentă, omni-deranjantă, unilateral nihilistă, degrabă sesizabil de slinoasă ne meritând atenție.

Întâmplarea face să-mi aduc aminte de categoriile sus menționate după ce lecturez pe siteul ambasadei rusești din București o jignitoare inepție despre „(…) evenimentele la Fântâna Albă în apriile 1941” cu citate din iluștri (!?) necunoscuți. nici măcar sfântul internet nu-i cunoaște, în care Masacrul de la Fântăna Albă devine așa-zisul (!?), argumentat de Nicolai Rubanets specialist independent ucrainean în istorie locală pe baza documentelor de arhivă originale”. ARHIVĂ? Care? A cui? Astfel de documente ținute probabil la SBU sau pe la penitenciare și pe care să le vezi, să le ascunzi, să le fabrici sau să le publici trebuie să ai ordin și grad. De aici toată neîncrederea…
Se mai spune pe siteul ambasadei rusești că „Informația despre acest eveniment a fost suprimată pentru un timp lung.”

 

Ambasada Federației Ruse la București: „În contextul publicării în presa română și Internet a materialelor despre evenimentele tragice în aprilie 1941 la Fântâna Albă și așa-zisul “masacru la Fântâna Albă” propunem spre atenția cititorilor traducerea în limba română a fragmentelor de cheie din articolul lui Nicolai Rubanets, specialist independent ucrainean în istorie locală, care a apărut pe site-ul Asociației de comunități etnice din Bucovina de Nord. Lucrarea este bazată pe documentele de arhivă originale în contrast cu multe alte materiale mai sus menționate.

Publicăm fragmentele din aceste cercetări:

“Despre evenimentele tragice care au avut loc pe 1 aprilie 1941 în poiana Varnița, aproape de satul Fântâna Albă din raionul Glâbocski din regiunea Cernăuți. Atunci grănicerii sovietici au deschis focul asupra coloanei, a oamenilor care încercau să treacă din URSS în Romănia… ” (link:  http://romania.mid.ru/web/romania_ro/)

Cine stimată ambasadă a suprimat sau putea suprima informația și de ce?

Răspunsul este simplu: făptuitorul și/sau ordonatorul, au intenționat ascunderea acestei abominabile crime conștient de mîrşăvie și de oprobriul umanității. Oare Fântână Albă a fost un caz singular? De Valea Lungă excelențele voastre au cunoștință? Căutați ceva prin arhive și neapărat pe youtube să constatați că tot ceea ce a fost ferecat în arhive este deja cunoscut lumii prin mărturiile filmate și postate a celor ce au scăpat cu viață. Unii au și scris, vezi Vasile Ilica care pentru ce a scris a căpătat interdicția de a-și vizita prietenii, rudele, locurile natale, casa părintească.

N.B. Să vedeți cum un neadevăr nu poate fi ascuns la infinit. În ziua de 1 aprilie 2017, ca la fiecare 1 aprilie începând cu 1991, la Fântâna Albă se ține parastasul și comemorarea celor împușcați fără vină. Rude, preoți români și ucrainieni, oficialități române și ucrainene, membrii ai unor ONG-uri românești și ucrainene, cetățeni români și ucraineni au fost prezenți pentru a cinsti memoria victimelor și pentru a striga lumii că așa ceva nu trebuie să se mai întâmple.

Ca participant la această ceremonie, ca Român și ca Om, profund jignit de postarea de pe siteul ambasadei rusești țin să atrag atenția excelențelor lor, ambasadei și trolilor ei, că mi se par nedemni de mileniul trei. Nu așa se construiește o relație, nu așa se consfințește o prietenie nu așa se face o diplomație și nu așa se slujește poporul rus, istoria, cultura și valorile lui.

A inventa vinovați a insista și perpetua să te poziționezi de partea tenebroasă, să scuzi și să reacționezi în spiritul și spre acoperirea făptuitorului nu demonstrează decât reminiscenţa în actuala politică a Federației Ruse, a unei minți criminale ce a generat astfel de acte: crime, deportări, desnaționalizări, mistificări, pustiiri.

Cu rușii putem fi prieteni și avea un dialog, apropiere, relații mai strânse dar nu putem și nu puteți cere a uita pe sovietici cu tot „binele” ce l-au adus, propagat și implementat prin metode demne de oprobriul istoriei: execuții, deportări, holodomor, înrobiri, jafuri, crime și multe altele. Metode aplicate dealtfel cu maximă eficiență cam peste tot în teritoriile „eliberate” și temeinic înstăpânite.

Să se fi întrebat autorul articolului de pe siteul ambasadei ruse câte familii, câţi oameni (milioane!) și câţi urmași (zeci de milioane) ai acestora au avut de suportat gravele consecințe ale acelei bolnave politici sovietice? Un recensământ al victimelor nevinovate împușcate fără judecată sau al militarilor prizonieri executați?

Din acest motiv domnilor, „dragi tovarăși” ați câştigat poziția de troli pe piața fake news/fake history!
Nu așa se slujește poporul rus, istoria, cultura și valorile lui.
Mai este nevoie să argumentăm?

Autor: Marian Clenciu / Președinte CN-ACPBB / probasarabiasibucovina.ro
Noi precizări privind CAZUL NADĂȘ

CAZUL NADĂȘ este considerat ca fiind cel mai important în ultimii 27 de ani din registrul acțiunilor mafiote. Documentul pe care s-a bazat retrocedarea ilegală este Certificatul de Moştenitor întocmit de notarul ADRIAN VLAI în favoarea lui COLȚEU VIORICA şi COLȚEU ALEXANDRU ca unic moştenitori ai familiei GROSZ WEISS.

Pe rolul PICCJ-DNA Timișoara se afla în instrumentare dosarul penal nr 1/P/2014 în care notarul ADRIAN VLAI COLȚEU VIORICA, COLȚEU ALEXANDRU şi alţii au calitatea de suspecţi. Ca urmare a prescrierii culpei penale de fals intelectual comis de de notarul ADRIAN VLAI la 25 februarie 2017 PICCJ-DNA Timișoara a dispus disjungerea Certificatul de Moştenitor din dosarul penal nr 1/P/2014 şi trimiterea acestuia spre desfiinţare pentru câteva motive de fals intelectual.

La 13 iulie 2016 Curtea de Apel Timişoara în dosarul nr. 974/59/2016 a respins definitiv plângerile lui COLȚEU VIORICA, COLȚEU ALEXANDRU şi ADRIAN VLAI cu efectul că s-a constatat definitiv falsul intelectual al Certificatului de Moştenitor.

http://portal.just.ro/59/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=5900000000057339&id_inst=59

Urmarea a soluţiei definitive din 13 iulie 2016, s-a deschis dosarul nr. 1191/59/2016 pe rolul Curții de Apel Timişoara având ca obiect desfiinţarea Certificatului de Moştenitor. La 21 decembrie 2016 Curtea de Apel Timişoara a dispus desfiinţarea Certificatului de Moştenitor. S-au făcut contestaţii şi dosarul a fost înaintat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Bucureşti.

http://portal.just.ro/59/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=5900000000057594&id_inst=59

La 21 aprilie 2017 a avut loc primul termen la care completul a fost format de doamna judecător ENCEAN SIMONA DANIELA. Instanța a dispus ataşarea la dosar a dosarului nr nr. 974/59/2016 (a se vedea mai sus) și a amânat cauza pentru data de 19 mai 2017 ora 12:00. Probabilitaeta este foarte mare ca la acea data se pronunte o solutie definitiva in acest caz.

În eventualitatea în care se va respecta legea, se va desfiinţa Certificatului de Moştenitor şi urmează să se promoveze revizuiri ale sentinţei de retrocedare din 2006 cu efectul ca în scurt timp de câteva luni, retrocedarea ilegală se va desfiinţa.

În eventualitatea ca contestaţiile suspecţilor se vor admite, Certificatul de Moştenitor va fi trimis înapoi la dosarul penal şi îşi va urma cursul încă câţiva ani până la soluţionarea acestuia. Este de menţionat că o soluţie negativă în dosarul prezent pe rolul ICCJ nr. 1191/59/2016 va fi exploatat în continuare în dosarul penal al DNA şi va putea să fie baza unei argumentaţii de menţinere a retrocedării ilegale.

http://www.scj.ro/1094/Detalii-dosar?customQuery%5B0%5D.Key=id&customQuery%5B0%5D.Value=5900000000057594

*Informare trimisă de Adrian Grigoriu

Potrivit portalului aradon.ro, înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis să amâne judecarea primului termen în cadrul procesului în care familia Colţeu vrea să pună mâna din nou pe Nadăş. În luna decembrie a anului trecut, a fost anunţat faptul că DNA a repurtat o victorie uriaşă în instanţă, Curtea de Apel Timişoara desfiinţând documentele prin care membrii familiei Colţeu îşi atestau calitatea de moştenitori ai Ecaterinei Mairovitz. Implicit, în urma deciziei respective, familia respectivă a rămas fără toată moştenirea Nadăşului, o moştenire evaluată la peste 22 de milioane de euro.

Magistraţii timişoreni au decis, în luna decembrie, că instanţa „„admite sesizarea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara„ şi au dispus desfiinţarea mai multor înscrisuri (certificate de moştenitor, acte notariale, încheieri, declaraţii de martor etc.).

Magistraţii timişoreni au decis: „Dispune desfiinţarea următoarelor înscrisuri: Certificat de calitate de moştenitor nr. 5/31.01.2003 eliberat de Biroul Notar Public Vlai Adrian din Arad; Încheiere finală nr. 5/31.01.2003 dispusă de Biroul Notar Public Vlai Adrian din Arad prin notarul public Vlai Adrian în dosarul succesoral nr. 7-6-5/2003; Încheierea dispusă la data de 31.01.2003 de Biroul Notar Public Vlai Adrian din Arad prin notarul public Vlai Adrian în dosarul succesoral nr. 6/2003; Încheierea dispusă la data de 31.01.2003 de Biroul Notar Public Vlai Adrian din Arad prin notarul public Vlai Adrian în dosarul succesoral nr. 7/2003; Declaraţia numitului Hotăran Tiberiu autentificată la Biroul Notarului Public Vlai Adrian din Arad, prin încheierea nr. 214/31.01.2003; Declaraţia de martor, completată olograf, dată în dosarul succesoral nr. 7-6-5/2003 la data de 31.01.2003 de numitul Hotăran Tiberiu în faţa notarului Vlai Adrian”.

Prin desfiinţarea înscrisurilor de mai sus, Colţeii au rămas fără terenurile din Nadăş, peste 8.700 de hectare de pădure, păşune şi teren arabil.

Contestaţii

Imediat după ce au primit sentinţa, membrii familiei Colţeu, dar şi notarul Adrian Vlai, au depus contestaţii faţă de decizia Curţii de Apel Timişoara, contestaţii care vor fi judecate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Practic, acesta este ultimul pas al întregului demers pornit de DNA în luna februarie a anului 2014. Decizia care va fi luată de Înalta Curte va fi definitivă. Primul termen al acestui proces a avut loc vineri, 21 aprilie. Numai că instanţa a decis că nu s-a îndeplinit procedura. Practic, trebuiau citate toate părţile implicate în proces, lucru care nu s-a întâmplat.

Înapoi, pe 19 mai

Judecătorii au hotărât să amâne procesul până în 19 mai pentru a fi trimise citaţii către toţi cei care au dat cu subsemnatul, într-un fel sau altul, în întreg dosarul Nadăş. Teoretic, dacă procedura va fi îndeplinită, dosarul va intra pe rol. Mai mult, am putea asista chiar la o sentinţă în cel mai scurt timp. Indiferent care va fi aceasta, sentinţa respectivă va deveni literă de lege în cazul Nadăş.

Citiți și :

NADĂȘ ESTE ROMÂNIA – CAZUL NADĂȘ ESTE CAZUL ROMÂNIEI ÎN MINIATURĂ!
Video: De ZIUA ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI, expoziție de fotografie. Imagini cu comunitățile de români din vecinătatea României la Parlament

Actualizare video

Prin Legea nr. 299/2007, PARLAMENTUL ROMÂNIEI a instituit ZIUA ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI consfințind astfel apartenența românilor din afara granițelor actuale la viața poporului român, ca parte integrantâ a acestuia. Prin Legea nr. 101/2015 s-a stabilit ca această zi națională sa fie sărbatorită în ultima duminică a lunii mai.
In acest spirit, Institutul „Frații Golescu” pentru relații cu românii din strainatate, a organizat Expoziția de fotografii „ROMÂNII DIN JURUL ROMÂNIEI”, pentru a lua cunoștiinta prin intermediul imaginilor, cu toate comunitățile de români din vecinătatea imediată a țarii noastre, luni, 15 mai 2017, ora 17:00 la Sala de expozitii „Constantin Brancuși” a PARLAMENTULUI ROMÂNIEI.

Expoziția aeste realizată în parteneriat cu Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina și  Asociația Europeană de Studii Geopolitice și Strategice „Gh. I. Brătianu”.
În cadrul Expoziției pot fi vizionate imagini din MARAMUREȘUL DIN DREAPTA TISEI, autor: GHEORGHE MARINA / Slatina, Transcarpatia, din BUCOVINA, fotografii din arhiva Institutul Frații Golescu – București, din  HERȚA, autor: VASILE BÂCU / Cernăuți, din BASARABIA, autor: DAN BARCEA / Viena, din TRANSNISTRIA DE NORD și SUD, autor: VASILE ȘOIMARU/ Chișinau, din SUDUL BASARABIEI, autor: IULIA MODIGA – București, din  BULGARIA – VALEA DUNARII, autori: DORIN LOZOVANU / Chișinau  și EMIL ȚÎRCOMNICU / București, din TIMOC, autor: DUSAN PÂRVULOVICI / Negotin, din VOIEVODINA , autor LIVIU STAMIN /VÎRȘEȚ și din UNGARIA, fotografii din arhiva revistei „Foaia românească” de la Jula.