Exclusiv. Radiografia unui model existențial românesc. Episodul 2 al interviului cu analistul și ex-ofițerul CIE, Liviu Turcu

Apariția volumului dr-ului Liviu TURCU, intitulat Recurs la istorie. Un sfert de veac pe călușeii iarmarocului politic românesc, a generat o discuție cu autorul volumului pe tema avatarurilor modelului existențial românesc, a evoluției relațiilor internaționale în perioada Războiui Rece, a locului și rolului României, precum și al realităților de pe actuala scenă a relațiilor internaționale. Interviul a fost realizat pentru ROMÂNIA BREAKING NEWS de către publicistul dr. Constantin CORNEANU, președinte al AESGS „Gheorghe I. Brătianu” și colaborator al ROMÂNIA BREAKING NEWS – RBN Press.

Episodul 2 al interviului

Exclusiv! Radiografia unui model existențial românesc și-a evoluției relațiilor internaționale. Interviu cu analistul și ex-ofițerul CIE, Liviu Turcu (Episodul 1)

Publicat de autor: Constantin CORNEANUromaniabreakingnews.ro
Președintele Klaus Iohannis a acceptat propunerea PSD de a-l desemna pe Sorin Grindeanu prim-ministru

Președintele Klaus Iohannis a acceptat propunerea PSD de a-l desemna pe fostul ministru al comunicațiilor Sorin Grindeanu ca prim-ministru.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat vineri, 30 decembrie a.c., decretul privind desemnarea domnului Sorin Mihai Grindeanu în calitate de candidat la funcția de prim-ministru, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului și listei noului Guvern, potrivit art. 103 alin. (2) din Constituția României, republicată”, se arată într-un comunicat transmis de Administrația Prezidențială.

Iohannis a respins prima propunere a PSD, Sevil Shhaideh, fără a-și motiva public decizia.

Decret semnat de Președintele României, domnul Klaus Iohannis

30 decembrie 2016

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat vineri, 30 decembrie a.c., decretul privind desemnarea domnului Sorin Mihai Grindeanu în calitate de candidat la funcția de prim-ministru, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului și listei noului Guvern, potrivit art. 103 alin. (2) din Constituția României, republicată.

Sorin_Grindeanu

Sorin Grindeanu este membru al partidului PSD din 1996 și a ocupat mai multe funcții în partid, însă a ajuns în prima scenă în timpul Guvernului Ponta, când a ocupat, pentru aproape un an, funcția de ministru al Comunicațiilor, intrând ulterior în echipa lui Liviu Dragnea. Între 2008 și 2016 a fost senator, însă a demisionat după ce a devenit președinte al CJ Timiș, scrie News.ro.

Sorin Grindeanu s-a născut în data de 5 decembrie 1973, în Caransebeș, este căsătorit și are doi copii. În anul 1992 a absolvit Liceul Traian Doda din Caransebeș, iar în anul 1997 a absolvit Facultatea de Matematică din cadrul Universității de Vest din Timișoara.

Și-a început activitatea profesională în anul 1998 când pentru doi ani a ocupat postul de preparator la Facultatea de Sociologie și Psihologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara. În perioada 2000 – 2001 a fost asistent la aceeași facultate.

În luna noiembrie 2001, până în 2014 a fost director la Direcția pentru Tineret și Sport a județului Timiș. Din anul 2005, timp de trei ani a muncit în domeniul privat, iar în anul 2008, până în 2012 a devenit viceprimar al municipiului Timișoara. În anul 2012, la alegerile parlamentare a fost ales deputat, însă a demisionat din Parlament în 29 iunie 2016 când a câștigat alegerile locale și a fost ales președinte al Consiliului Județean Timiș, funcție pe care o ocupă în prezent.

În perioada decembrie 2014- noiembrie 2015, Sorin Grindeanu a ocupat funcția de ministru pentru Societatea Informațională.

În anul 1996 s-a înscris în PDSR care ulterior a devenit PSD, ocupând mai multe funcții. Din anul 1998, până în 2001 a fost vicepreședinte la organizația de tineret a PSD Timiș, din 2002 a fost membru în Biroul Executiv județean al PSD Timiș și membru în Consiliul Național al TSD. În anul 2003 a fost ales președinte executiv al PSD Timiș, iar în 2005 a fost ales președinte al PSD Timișoara și primvicepreședinte al PSD Timiș.

În anul 2015 el a fost ales președintele PSD Timiș, funcție pe care o ocupă și în prezent.

Potrivit declarației sale de avere, Sorin Grindeanu are împreună cu soția sa, Mihaela, două terenuri intravilane, unul în comuna Giroc cumpărat în anul 2005 de 503 mp și altul cumpărat în anul 2011, de 270 mp, în Timișoara. Soția lui Grindeanu mai deține un teren intravilan de 2,8 ha în comuna Banloc din județul Timiș.

Familia Grindeanu mai deține și o casă în comuna Giroc din județul Timiș, potrivit celei mai recente declarații de avere postată pe site-ul Consiliului Județean Timiș. Locuința a fost construită în anul 2007.

La capitolul autoturisme, Grindeanu a trecut în declarația de avere un motociclu ATV pe care l-a cumpărat în anul 2009.

În luna martie a.c., actualul lider al PSD Timiș a vândut un apartament cu suma de 30.000 de euro.

Sorin Grindeanu a acordat și două împrumuturi, unul de 83.000 de lei și altul de 20.000 de euro către o societate comercială la care soția sa este acționar. El are si un credit contractat în anul 2007, scadent în anul 2035, în valoare de 44.868 euro.

La venituri, Grindeanu a trecut indemnizația de 7.610 lei de la Parlamentul României, 86.228 lei salariul ca ministru și 8 lei venituri și dobânzi. Pe lângă veniturile soției, în declarația de avere a social-democratului apare și o donație de 10.000 de euro de la tatăl său, Nicolae Grindeanu.

Gabriel Negru – romaniabreakingnews.ro
Conferință: Ortodoxia astăzi – Dialog cu Pr.Ier. Teofan

În data de 19 decembrie 2016 la ora 19:30 a avut loc conferința „Ortodoxia astăzi” la Biserica Sfântul Silvestru din București. Invitat – părintele ieromonah Teofan de la Mănăstirea Nera, din Episcopia Caransebeșului.

Evenimentul a  fost transmis live de către ROMANIA BREAKING NEWS.

 

Publicat de Ion Anton romaniabreakingnews.ro

 
Video-Conferință „Jonathan Jackson, o abordare ortodoxă a actoriei” la Biserica Sf.Silvestru

„Jonathan Jackson, o abordare ortodoxă a actoriei” conferința la Biserica Sfântul Silvestru din București,  prezentată de actorul Andrei Ciopec pe 15 decembrie 2016.

Sfârșitul conferinței a fost marcat de un moment artistic de poezii și colinde susținute de actorii: Ana Maria Bercu, Marina Fluerașu, Cristina Maria Ghiță, Cnab Tiberiu, Anca Rodica Nicolae, Cătălin Frăsinescu, Lia Sinchevici, Ana Adelaida Perjoiu. Evenimentul a fost transmis live de către ROMANIA BREAKING NEWS.

Video: „Jonathan Jackson, o abordare ortodoxă a actoriei” conferința la Biserica Sfântul Silvestru din București,  prezentată de actorul Andrei Ciopec

Jonathan Jackson:  „Cum s-a intamplat tranzitia mea spre ortodoxie? Ei, bine, in 2007 am fost trimis sa turnez un film in Romania: The Dark is Rising. Am stat acolo cam trei luni si jumatate. Am avut un rol important, interesant este insa ca la montaj personajul interpretat de mine a fost taiat. Dar cred ca am fost trimis acolo pentru un alt motiv.

Am fost insotit de sotia mea si de cei doi copii pe care ii aveam atunci. Am stat la Bucuresti, dar nu acolo am aflat despre ortodoxie. Pe atunci eram de parere ca orice religie veche trebuie sa fi fost una de tip opresiv, aveam aceasta prejudecata. Am fost insa in cateva biserici ortodoxe. Mici, cu mult aur… erau lucruri complet straine pentru mine. Sotia mea este italianca, botezata in religia catolica, si amandoi gandeam atunci la fel despre ortodoxie; era un soi de verisor mai ciudat. Nici macar nu m-am gandit sa aprofundez. Era doar o chestie usor bizara.

Primul lucru pe care l-am facut cand am ajuns in Romania a fost sa vizitam o biserica ortodoxa, iar cand am iesit am fost jefuiti de niste tigani. A fost un fel ciudat de “Bun venit”, insa Romania este o tara superba.

La un moment dat, am avut o pauza de filmari de o saptamana si, dat fiind faptul ca sotia mea este italianca, ne-am gandit sa mergem la Roma, pentru ca nu era prea departe. Eram deja la Bucuresti de vreo doua luni. Am fost la Roma si acolo mi-am dat seama ca este mult mai mult de descoperit despre crestinism decat crezusem pana atunci. Ma asteptam, sa merg la Roma si sa simt ca e un spatiu religios opresiv. A fost exact invers. Locuiam la cateva strazi distanta de Catedrala Sfantul Petru si a fost magic, dar nu stiam de ce. In Colosseum e o cruce imensa, care ne-a impresionat puternic. Sa fii in prezenta unor martiri crestini ! Una e ce citesti in carti, si alta e sa fii acolo, sa iti dai seama cum e. Calatoria aceea a fost cea care a trezit ceva in mine, un moment in care mi-am spus ca trebuie sa aflu mai mult despre religia si istoria crestina. M-am intors in Romania si am comandat o carte despre istoria crestinismului de Justo Gonzales. Desi era protestant, am aflat cate ceva. A fost ceva radical pentru mine, pentru ca odata deschisa acea usa, iti spui: “stai putin…”

Dar mai toate cartile pe care le citisem erau despre catolicism si protestantism. Nimic despre ortodoxie.

Am petrecut trei ani cautand carti despre istoria crestinismului si nu am dat peste aproape nimic legat de Biserica din Est, pentru ca toate sunt scrise de istorici din Vest. Am inceput sa descopar ce consideram a fi biserica istorica. Si singura optiune conducea catre biserica Romei.Am citit Chesterton, Papa Paul al II-lea, Henry Newman… Dar erau lucruri despre romano-catolicism cu care nu puteam sa fiu de acord, lucruri ca infaibilitatea papei, mai ales cat de tarziu aceasta a devenit doctrina oficiala, pentru ca eu cautam o continuitate a credintei.

Dupa trei ani am ajuns la un punct de cotitura. Am fost cu sotia mea la cateva slujbe catolice, probabil vreo 12 in acea calatorie, dar abia cand am fost la o slujba ortodoxa m-am simtit ca intr-una a vechii credinte. Eram pe punctul de a trece la romano-catolicism, insa ramasesera cateva lucruri importante cu care sufletul meu nu se impaca. Asa ca ma rugam lui Dumnezeu sa-mi arate o a treia usa.

Imi spuneam, rugandu-ma la Dumnezeu, “Nu mai inteleg protestantismul, pentru ca, dupa mine, o casa care se divide nu poate rezista. Exista deja 23.000 de confesiuni, mii si mii de confesiuni doar in America… Cum se potriveste aceasta cu unitatea vechii credintei din primii 1000 de ani? Biserica Universala era una singura. Pana si biserica Romei s-a divizat, ei se considera ca fiind biserica adevarata. Dar in unitate sta esenta credintei.” integral pe: cuvantul-ortodox.ro

Publicat de Ion Anton romaniabreakingnews.ro
Spectacol de teatru, colinde și cadouri pentru copii de la Moș Crăciun, sâmbătă, la Facultatea de Drept. Intrarea este liberă

Pe 17 decembrie, începând de la ora 18:00, în Aula Magna a Facultății de Drept va avea loc un spectacol pentru copii „Sărbători pentru toți” aflat la a III-a ediție, organizat în scop caritabil.

Spectacolul pentru copii va fi prezentat de actrița Ioana Picoș, iar pe scenă vor urca: Trupa de teatru „Matroli”, cu piesa „Tic, tac. Vine Moș Crăciunul!”, corul de copii al Asociației „Diaconia” și corul voluntarilor Asociației „Studenți pentru viață”.

Copii prezenți la eveniment vor primi daruri de la Moș Crăciun alături de cei 50 de copii de la Centrul „Diaconia”. De asemenea, în cadrul evenimentului va avea loc o expoziție cu lucrări ale copiilor și un târg caritabil de prăjituri făcute în casă.

„În timp ce noi ne pregătim să petrecem cu pace și bucurie Crăciunul în sânul familiei, sunt mame și copii care au fost nevoiți să se smulgă brutal din mediul familial și să înceapă o nouă viață, în care să reînvețe iubirea și să regăsească pacea de care au atâta nevoie. Poate că aceste suflete greu încercate îl așteaptă cu cea mai mare ardoare pe Moș Crăciun, ca o promisiune a binelui și iubirii pentru toți”, spun reprezentanții organizației într-un comunicat de presă.

Fondurile vor merge către  Centrul Diaconia, care sprijină victimele violenței domestice- mame și copii. Evenimentul este organizat la inițiativa  membrilor asociației „Studenți pentru viață – Universitatea din București” în parteneriat cu Centrul de primire în regim de urgență a mamelor cu copii victime ale violenței în familie „Patriarh Justinian Marina” al Asociației Diaconia a Patriarhiei Române, cu sprijinul Universității din București, al Asociației Feminism proFamilie și al companiei Artist Party.

Găsiși aici evenimentul de pe Facebook. Adresa Facultății de Drept din cadrul Universității din București este: Bd. Mihail Kogălniceanu nr. 36-46, sector 5, București.

Evenimentul a fost transmis live stream pe canalul Ustream al România Breaking News.

Înregistrarea este disponibilă pe youtube, ca playlist format din 5 părți:

 

Conținutul articolului preluat de pe : http://pedagoteca.ro

Publicat de Ion Anton romaniabreakingnews.ro
Drept la replică! Prof. dr. Dumitrescu Doru și prof. Gabriela Droc, reacționează față de articolul „REVOLTĂTOR!!! MANUALE ȘCOLARE ÎN CARE DRAPELUL ROMÂNIEI ESTE STEAGUL SECUILOR ȘI ÎN STÂNGA PRUTULUI TRĂIESC DOAR RUȘI!”

Drept la replică acordat prof. dr. Dumitrescu Doru și a prof. Gabriela Droc în legătură cu articolul intitulat „REVOLTĂTOR!!! MANUALE ȘCOLARE ÎN CARE DRAPELUL ROMÂNIEI ESTE STEAGUL SECUILOR ȘI ÎN STÂNGA PRUTULUI TRĂIESC DOAR RUȘI!

În articolul „REVOLTĂTOR!!! MANUALE ȘCOLARE ÎN CARE DRAPELUL ROMÂNIEI ESTE STEAGUL SECUILOR ȘI ÎN STÂNGA PRUTULUI TRĂIESC DOAR RUȘI!” publicat pe site-ul www.romaniabreakingnews.ro la data de 5 Decembrie 2016, (https://romaniabreakingnews.ro/revoltator-manuale-scolare-in-care-drapelul-romaniei-este-steagul-secuilor-si-in-stanga-prutului-traiesc-doar-rusi/), redactat de către dl. Viorel Dolha, președintele Asociației Generale a Învățătorilor din România, sunt aduse la cunoștință publică, într-o manieră superficială și neprofesionistă, informații eronate care lezează demnitatea subsemnaților, prof. dr. Dumitrescu Doru, în calitate de inspector general în cadrul  Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice („MENCS”) și prof. Gabriela Droc, în calitate de inspector general în cadrul MENCS.

Astfel, cu ocazia criticilor expuse cu privire la pretinsele erori existente în manualele de istorie pentru clasa a IV-a ale editurii T3 KIADO și Corint, autorul articolului ne prezintă pe subsemnații ca inspectori școlari care au validat manualele criticate, motiv pentru care ne sunt adresate numeroase jigniri.

În acest context, precizăm că în cuprinsul articolului defăimător anterior indicat se precizează în mod greșit că subsemnații am fi cei care au validat manuale de istorie de clasa a IV-a în care „drapelul României este steagul secuilor și în care la stânga Prutului trăiesc exclusiv ruși”. Totodată, autorul Viorel Doha precizează în mod greșit că subsemnații am fi evaluat „an de an” și că am fi „trecut în catalogul manualelor” unul dintre cele două manuale mai sus amintite.

În realitate, informațiile furnizate de către Viorel Dolha sunt vădit eronate, în contextul în care subsemnații, în calitate de inspectori generali, nu avem atribuții prin fișa postului referitoare la evaluarea, avizarea și includerea manualelor școlare indicate de către autorul Viorel Dolha în Catalogul manualelor școlare, fapt certificat de:

  • Hotărârea Guvernului nr. 95/2002 privind înființarea Consiliului Național pentru Evaluarea și Difuzarea Manualelor;
  • Hotărârea Guvernului nr. 1401/2009 privind înființarea, organizarea și funcționarea Centrului Național pentru Evaluare și Examinare;
  • Ordinul ministrului economiei nr. 5559 din 22 noiembrie 2013 privind regimul manualelor școlare în învățământul preuniversitar;
  • Apelul privind selecția cadrelor didactice constituite în vederea analizării proiectelor de manuale școlare pentru învățământul primar în anul școlar 2015/2016, aprobat cu numărul 1903/25.08 2015.

Așadar, atitudinea autorului Viorel Dolha, constând în redactarea și transmiterea spre publicare a unui articol fără a face eventuale verificări prealabile primare cu privire la realitatea afirmațiilor expuse în cuprinsul acestuia este evident una caracterizată prin rea – credință și care creează prejudicii demnității subsemnaților.

Subliniem că prin articolul indicat subsemnaților ne-a fost încălcat dreptul la demnitate, drept nepatrimonial al persoanei fizice, consacrat atât de art. 72 din Codul Civil român, cât și de art. 1 alin. (3) din Constituția României și de art. 1 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, potrivit cărora demnitatea este inviolabilă, nici măcar respectarea principiului inviolabilității libertății de exprimare neputând conduce la prejudicierea acesteia.

Or, afirmațiile false expuse cu privire la subsemnații în cuprinsul articolului redactat de către Viorel Dolha constituie în mod cert o exercitare abuzivă a dreptului la liberă exprimare, de natură a afecta onoarea și reputația subsemnaților.

Mai mult, afirmațiile eronate aparținând autorului Viorel Dolha sunt cu atât mai păgubitoare pentru imaginea subsemnaților, în contextul în care se susține că manualele școlare pretins validate de subsemnații contribuie la vicierea procesului educativ al elevilor.

Subliniem că este absolut nejustificată și abuzivă atitudinea autorului care încearcă acreditarea ideii că, prin avizarea introducerii manualelor de istorie menționate mai sus în sistemul de învățământ, subsemnații purtăm responsabilitatea informării și educării greșite a elevilor. Or, dincolo de faptul că această idee nu este conformă realității, ea aduce o reală și ireparabilă atingere reputației subsemnaților, având o carieră remarcabilă, atât în calitate de cadre didactice, cât și în calitate de inspectori generali ai MENCS.

În considerarea tuturor aspectelor învederate, subliniem că subsemnații ne rezervăm dreptul de a efectua oricare și toate demersurile prevăzute de lege, inclusiv utilizarea unor acțiuni în justiție, pentru repararea prejudiciului moral și patrimonial creat de către Viorel Dolha, ca urmare a redactării și transmiterii spre publicare a articolului defăimător arătat supra.

Trimis spre publicare redacției RBN Press de prof. dr. Dumitrescu Doru și prof. Gabriela Droc.

romaniabreakingnews.ro
VIDEO: Despre Viață, Moarte și Mântuire cu Protos Irineu Curtescu la Biserica Sfântul Silvestru

Credit foto: http://florinadrossu.blogspot.ro

Actualizat 15.12.2016

Seria de conferințe desfășurate sub denumirea „Cuvânt duhovnicesc” la Biserica Sfântul Silvestru din București a continuat miercuri 14 decembrie 2016, având ca invitat pe Protos. Irineu Curtescu, starețul Mănăstirii Ponor.

Evenimentul a fost transmis live de către ROMANIA BREAKING NEWS.

Video: Viata, Moarte și Mantuire cu Protos Irineu Curtescu /Biserica Sf.Silvestru1 

Viata, Moarte și Mantuire cu Protos Irineu Curtescu /Biserica Sf.Silvestru2

Viata, Moarte și Mantuire cu Protos Irineu Curtescu /Biserica Sf.Silvestru3

Viata, Moarte și Mantuire cu Protos Irineu Curtescu /Biserica Sf.Silvestru4

Viata, Moarte și Mantuire cu Protos Irineu Curtescu /Biserica Sf.Silvestru5

Viata, Moarte și Mantuire cu Protos Irineu Curtescu /Biserica Sf.Silvestru6

Viata, Moarte și Mantuire cu Protos Irineu Curtescu /Biserica Sf.Silvestru7

Viata, Moarte și Mantuire cu Protos Irineu Curtescu /Biserica Sf.Silvestru8

Viata, Moarte și Mantuire cu Protos Irineu Curtescu /Biserica Sf.Silvestru9

Viata, Moarte și Mantuire cu Protos Irineu Curtescu /Biserica Sf.Silvestru10

Viata, Moarte și Mantuire cu Protos Irineu Curtescu /Biserica Sf.Silvestru11

Publicat de Ion Anton romaniabreakingnews.ro

 

 

 
Cum putem influența oamenii simplu și rapid? Cum să ne folosim puterea de influență pentru a întoarce situația în favoarea noastră?

Că ne place sau nu, în fiecare moment al vieții noastre suntem puși în fața unei negocieri, iar atunci suntem obligați să ne folosim puterea de influență pentru a întoarce situația în favoarea noastră. Problema apare în momentul în care nu știm care sunt așii din mânecă și cum să îi folosim pentru a îi influența pe ceilalți din jurul nostru.
În opinia specialistului în hipnoză Eugen Popa, chiar dacă nu am avea încredere în propriile forțe că putem să-l influențăm pe șef să ne mărească salariul sau să convingem o fată frumoasă să iasă cu noi în oraș, există câteva elemente esențiale pe care le putem avea în vedere în procesul nostru de persuasiune, precum puterea pozițională, emoția, expertiza și interacțiunea umană. “Există multe momente când avem certitudinea că suntem pregătiți să înfruntăm și să punem stăpânire pe unele situații, însă puși în fața faptului împlinit, ne pierdem și avem tendința de a da înapoi. Atunci când situația implică și influențarea unor persoane, situația devine cu atât mai complicată. Partea bună este că există câteva elemente esențiale pe care le putem folosi atunci când vrem să-i determinăm pe cei din jurul nostru să acționeze conform propriilor noastre dorințe, iar atitudinea și recurgerea la emoții sunt elemente cheie în tot acest proces”, declară Eugen Popa, președintele Asociației Române de Hipnoză.
  1. Puterea pozițională. „Totul depinde de poziția pe care o adoptăm încă de la început. Persoana mai puternică, deci mai influentă, este întotdeauna aceea care tinde să vorbească mai mult, să-i întrerupă des pe cei care preiau cuvântul la un moment dat și să ghideze conversația prin alegerea subiectelor de discuție. Putem deveni influenți, cunoscând dinainte nevoile și subiectele populare în rândul celor din jurul nostru și vorbind mai mult decât ceilalți pe aceste teme. Dacă ne vom documenta și în prealabil, există reale șanse să monopolizăm discuția, iar persoanele care asistă la ea să ne asculte, să ne aprobe din inerție și să preia cuvânt mai rar”, declară Eugen Popa.
  2. Emoția. “Dacă puterea pozițională s-ar afla pe un taler, iar pe celălalt taler ar fi emoția, putem spune că avem un echilibru aproape perfect. În practică, chiar există șanse ca o persoană care recurge la emoție, să capteze mult mai repede atenția celor din jur, decât o persoană care folosește puterea pozițională. Oamenii rezonează, în genere, mai rapid la emoție deoarece această nu trece printr-un filtru rațional, iar reacția la emoții este una instantanee. Într-adevăr, pasiunea poate detrona autoritatea, atunci când este sprijinită de date concrete, iar vorbitorul este bine pregătit”, afirmă specialistul în hipnoză.
  3. Expertiza. “Atitudinea noastră de lider și pasiunea nu sunt suficiente dacă nu sunt susținute de un background profesional. Dacă vom folosi primele două elemente, iar nouă ne va lipsi expertiza, atunci oamenii vor sesiza imediat că nu suntem decât un impostor. Există și un revers al medialiei, atunci când un expert este mereu întrerupt de alte persoane care vorbesc peste el și nu îl lasă să își ducă ideile până la capăt. În această speță, vocea expertului se pierde de cele mai multe ori în zarva făcută de oamenii, din dorința lor de a fi și ei ascultați. De aceea, se recomandă ca expertul să se impună de la bun început și să se ajute de pasiune pentru a transmite informația mai credibil”, crede Eugen Popa.
  4. Interacțiunea umană. “Dintre toate cele patru elemente esențiale în procesul de influență, interacțiunea umană este elementul cel mai subtil și, ca atare, rareori poate fi o poziție avantajoasă în puterea pozițională sau în pasiune. Cu toate acestea, am văzut suficiente cazuri când, mânuit cu artă, acest element își atinge obiectivele. Spre exemplu, am urmărit la un moment dat o conversație în care unul dintre participanți a dominat fără efort o cameră întreagă de oameni care erau, în aparență, egali. În doar câteva minute, toată lumea din cameră era supusă inconștient acestui om, care nu deținea puterea pozițională și nici nu era pasionat în mod special de acel subiect. Stăpânirea desăvârșită pe care o avea asupra semnalelor subtile conversaționale era profundă, iar curând toată lumea dansa pe ritmul vocii sale. A fost frumos să privesc. A demonstrat o stăpânire desăvârșită conversațională în acțiune”, conchide Eugen Popa, președintele Asociației Române de Hipnoză.
Eugen Popa este unul dintre cei mai cunoscuți și bine pregătiți traineri din România și președintele Asociației Române de Hipnoză. De-a lungul carierei s-a specializat atât în metode de terapie și dezvoltare personală Occidentale (Hipnoză, NLP, Mindset, Habits, Psihologie Pozitivă) cât și Orientale (Meditație, Yoga, Spiritualitate), fiind astăzi un trainer holistic în toată puterea cuvântului. Studiile sale l-au purtat pe trei continente, în Europa, Asia și Statele Unite, iar până în prezent a susținut conferințe, traininguri și workshop-uri în Thailanda, Statele Unite ale Americii, Brazilia, Turcia, Grecia, Anglia, Germania etc., la care au participat mii de oameni.Români, angajați ai companiei Google, salvează copii bolnavi de cancer

Patru copii din România și din Republica Moldova, care au fost diagnosticați cu forme severe de cancer, vor fi tratați din donațiile realizate de compania Google, în cadrul proiectului internațional “Google Giving Week”.

Acțiunea este inițiată de trei angajați români ai Google – Teodora Avram, Cristina Bita și Marius Bucur, iar proiectul este organizat în parteneriat cu Asociația “Salvează o inimă”. În cadrul campaniei internaționale, mai mulți angajați ai Google au ales să doneze pentru salvarea copiilor bolnavi, iar compania Google a recompensat minunatul lor gest prin dublarea sumei donate. În total, în doar 7 zile, s-au strâns fonduri de 42.000 de dolari, bani care vor acoperi costurile necesare pentru operații, ședințe de chimioterapie și radioterapie pentru 4 copii grav bolnavi, internați la Spitalul Medical Park din Istanbul.

“Chiar dacă suntem plecați de foarte mulți ani din țară, nu există minut în care să nu ne gândim la România și suntem mereu conectați la tot ceea se întâmplă acolo. Am urmărit de-a lungul timpului campaniile de strângere de fonduri organizate de Asociația “Salvează o inimă” și datorită transparenței și deschiderii de care au dat dovadă, am decis să ne implicăm activ în ajutorarea a 4 copii diagnosticați cu cancer. Am făcut un apel public către colegii mei de muncă și aceștia au răspuns pozitiv. Toată suma strânsă a fost dublată de Google, deoarece filosofia companiei se învârte în jurul rolului extrem de important pe care îl avem fiecare dintre noi în viața aproapelui. A fost o bucurie de nedescris să aflăm, de aici, de departe, că am pus umărul la ajutorarea celor 4 suflete greu încercate și ne rugăm la bunul Dumnezeu ca micuții să învingă cumplita boală”, declară Teodora Avram, angajat al Google S.U.A. și unul dintre inițiatorii proiectului internațional “Google Giving Week”.

De altfel, și companiile românești pot veni în sprijinul copiilor cu malformații grave, prin redirecționarea a 20% din impozitul pe profit datorat Statului, schimbând vieți fără a-i costa, practic, nimic.

Asociația “Salvează o inimă”, înființată pe data de 17 decembrie 2012, a reușit să salveze, până în prezent, peste 150 de copii cu malformații grave. La campaniile umanitare organizate de Asociație, s-au alăturat peste 50.000 de persoane și companii românești și internaționale, înregistrându-se pe platforma online donații de peste 1.100.000 de Euro și peste 200.000 de Euro din campanii de donații prin SMS. Pentru merite deosebite, Asociația “Salvează o inimă” a fost nominalizată la mai multe gale importante dedicate ONG-urilor, printre care amintim: Gala “Oameni pentru Oameni” (2014, 2015 și 2016), Gala “Societății Civile” (2016), Gala “Oamenii Timpului” (2015) și Gala “Zece Oameni de Valoare” (2016).
James A. Robinson, expert Harvard: De ce România nu este ca SUA sau Anglia și cum poate recupera? Cum poate deveni o țară de succes…

James A. Robinson

Profesorul James A. Robinson, autorul bestseller-ului „Why nations fail“ (n.r. – „De ce eșuează națiunile“), a explicat într-o conferință susținută la Cluj-Napoca în anul 2014, unde a greșit România, în dezvoltarea sa de-a lungul istoriei, și care sunt soluțiile pentru a ajunge să avem o țară de succes. Principalii vinovați: Imperiul Otoman, comunismul și în prezent, instituțiile statului și societatea civilă. Au trecut de atunci doi ani de zile și nimeni nu pare să fi luat în seamă nici la nivel politic, nici la nivelul societății civile, cele explicate de profesorul James A. Robinson.

James Robinson, specialist în economie și științe politice la Universitatea americană Harvard, le-a vorbi atunci, studenților și profesorilor despre provocările la care România trebuie să facă față ca să evolueze. Coautor al cărții „Why nations fail”, considerată un bestseller, în 2012, de către celebrele publicații străine „New York Times” și „Wall Street Journal”. „James Robinson a vorbit despre lucrarea sa în mai multe țări, cu președinți de state, prim-miniștri, dar și cu studenți, despre cum țările pot să prospere“, explică Don Lothrop, președintele Fundației americane „RomaniaOne”, cel care l-a adus pe Robinson la Cluj.

Mai săraci decât englezii. De ce?

Pe baza studiilor sale făcute pe numeroase state ale lumii, profesorul a reușit să explice, ieri, de ce unele țări au succes, iar alte sunt în declin. Pe scurt, spune universitarul, „regulile și instituțiile din viața economică și politică sunt cauzele. Motivul pentru care România e mai săracă decât Anglia nu are nicio legătură cu geografia, resursele naturale, valorile ori culturile, ci cu faptul că, din punct de vedere istoric, sunt două societăți diferite cu instituții și reguli diferite“.
Potrivit profesorului Robinson, societatea engleză s-a dezvoltat mult în epoca modernă și a creat instituții de tip incluziv, adică instituții care au susținut puternic investițiile și au creat oportunități pentru dezvoltare, fapt care a contribuit esențial la evoluția economică a țării.

Nu același lucru s-a întâmplat cu România. „Aici, lucrurile au stat altfel, pentru că țara s-a aflat sub influența Imperiului Otoman. Acesta a înființat instituții exclusive, care nu au creat oportunități de dezvoltare (n.r. – așa cum s-a întâmplat în Vest). O altă perioadă nefastă a fost cea comunistă. Motivul pentru care România e mai săracă decât Anglia sau SUA este moștenirea istorică diferită. Structura instituțiiilor din Anglia față de România a fost una diferită.

Ce ar trebui să facă România?

Să-și schimbe instituțiile publice, dacă vrea schimbarea!“, a spus Robinson (foto mai jos).

Soluția: societatea civilă și justiția

În opinia sa, sunt multe modele despre cum se pot schimba instituțiile statului, iar răspunul la acel „cum“ trebuie căutat în societatea civilă. „Rolul societății civile s-a văzut în 1989, la Revoluție, când Ceaușescu a fost dat jos. Asta a înseamnat o uriașă transformare pentru România. Dar transformările nu se fac dintr-un singur foc, ci e nevoie de timp. Asta s-a văzut și în istoria SUA, dar și în istoria Angliei“, afirmă Robinson .

Un alt aspect necesar schimbării, crede el, e justiția. Profesorul adaugă că, în ultimii ani, în România, au fost multe provocări legate de independența justiției. Totuși, a subliniat Robinson, după Revoluție, observatorii externi au văzut că țara noastră a progresat mult din punct de vedere economic, dar și al justiției: „Dacă te uiți în trecutul SUA sau al Angliei, vei vedea că mereu au fost lupte pentru a face justiția independentă de sistemul politic. Aici intervine societatea civilă, care joacă un rol important în susținerea independenței justiției. Dacă ne asigurăm că justiția e independentă, și nu e sub influența politicului, atunci avem un prim pas înainte“.

Marea problemă: cum facem politică?!

„(…) Statul român e folosit ca să organizeze puterea, în loc să asigure binele public…”

Problema fundamentală a statului român, mai zice specialistul britanic, e modul în care funcționează politica. „Statul român e folosit ca să organizeze puterea, în loc să asigure binele public. E folosit ca să acorde favoruri și servicii susținătorilor politici. Statul român trebuie fundamental transformat dintr-unul clientelistic într-unul non-clientelist. Dacă se face această transformare, atunci majoritatea lucrurilor se vor rezolva de la sine”, a spus James Robinson.
Specialistul în economie și științe politice ne spune și cum am putea să schimbă implicarea politicului în instituțiile statului: „Impui o serie de reguli privind modul în care se acordă contractele publice, modul în care sunt angajați oamenii din sistem, cum sunt ei promovați. Sunt sigur că sunt legi în acest sens, legi bune, dar problema e că nu sunt puse în practică”.
Și, totuși, cum am putea să ne schimbăm țara? „Nu te poți aștepta ca politicienii să schimbe asta, ar fi în defavoarea lor. E ceva ce societatea trebuie să schimbe, să forțeze politicienii să facă aceste schimbări referitoare la implicaea în instituțiile cetățenilor”.

În cartea sa, profesorul mai explică cum se face tranziția de la societățile în care funcționează clientelismul politic la cele de tip pragmatic. „Luăm tot exemplele Anglia și SUA, unde aceste tranziții s-au făcut în trecut. A fost vorba despre o mai mare implicare a societății civile“, consideră Robinson. Așa, spune el, au făcut și state din Africa – precum Botswana-, sau din America de Sud – Brazilia sau Columbia. Tot Robinson a dat exemple de state-model, ridicate prin implicarea cetățenilor: Japonia, Suedia și Germania.

„This week on DNA“

Don Lothrop, președintele Fundației RomaniaOne, crede, la rândul lui, că România trebuie să-și clădească o societate civilă puternică, care să devină o forță și să susțină independența justiției: „Când aud oamenii zicând că democrația a eșuat în România, le zic că nici n-a început încă. Ce e de făcut? Oamenii trebuie să vorbească cu reprezentanții lor în Parlament, să-i întrebe ce fac și ce soluții au. Câți români fac asta?“.
Și el, ca și Robinson, crede că salvarea vine din interiorul societății. Acesta a spus că, în ultimii ani, justiția de la noi a înregistrat progrese uriașe și că ar trebui organizată o emisiune televizată, intitulată „This week on DNA“ (n.r. – „Săptămâna aceasta, cu DNA”). „E un miracol că o țară poate avea un department de anticorupție cu un așa succes: 875 de condamnări au fost în România anul trecut. Nu s-a mai înregistrat nicăieri în lume așa ceva. E uimitor”, este de părere americanul.

Cine este James Robinson?

James A. Robinson este profesor la Universitatea Harvard și profesor asociat la două centre aparținând instituției: Institutul de Științe Sociale Cantitative și Centrul Weatherhead pentru Afaceri Internaționale. E specialist în economie și științe politice. A studiat economie la London School of Economics, Universitatea Warwick și Universitatea Yale, iar cercetările sale s-au orientat spre identificarea discrepanțelor politice ale statelor lumii și influența directă a acestora în dezvoltarea economică a fiecăruia.

Surse: scholar.harvard.edu/jrobinsonen.wikipedia.org/wiki/James_A._Robinson,  whynationsfail.comro.stiri.yahoo.com

romaniabreakingnews.ro