Tuturor românilor, inima și fruntea sus Avem de ce! La Mulți Ani Frumoși, români, oriunde v-ați afla!

ziua_romaniei

Tuturor românilor, inima și fruntea sus
Avem de ce!
La Mulți Ani Frumoși, românilor de pretutindeni, oriunde v-ați afla!

ÎNCEPÂND DE AZI, PÂNĂ PE 1 DECEMBRIE, TE ROG, TRANSMITE ACEST MESAJ, ALĂTURI DE URĂRILE DE SĂRBĂTORI, PE E-MAIL, PE TOATE REȚELELE DE SOCIALIZARE, PRINTEAZĂ ȘI DĂ ACEST MESAJ PARTICIPANȚILOR LA 1 DECEMBRIE 2016!

DE CE SĂ LE FIE PERMIS ALTORA, ÎN ȚARA NOASTRĂ, SĂ FIE ATÂT DE AGRESIVI ȘI DEPARTE DE ADEVĂR, CÂND TRANSMIT MESAJE CARE PRIVESC NEAMUL ROMÂNESC, IAR NOI SĂ REACȚIONĂM ATÂT DE „SLAB”?

AVEM DREPTUL SĂ NE TRANSMITEM MESAJELE NEAMULUI NOSTRU, CU CALM, DAR CU FERMITATE ȘI INSISTENȚĂ, MĂCAR AȘA VOR CUNOAȘTE ADEVĂRUL ȘI VOR PRICEPE CĂ ÎI PRIMIM SI ÎI ACCEPTĂM ÎN ȚARA NOASTRĂ, ATÂT TIMP CÂT NE RESPECTĂ, ALTFEL AU CALEA DESCRISĂ DE PRIM-MIMISTRUL AUSTRALIEI: DREPTUL DE A PLECA!

SĂ AFLE CÂT MAI MULȚI DINTRE ROMÂNI ADEVĂRUL!

NU AM VRUT SĂ TRANSMIT ACEST MESAJ, DAR VĂZÂND TRANSMISIA DE LA TELEVIZOR, UNDE CONAȚIONALII NOȘTRI DIN COVASNA CONSIDERĂ ZIUA DE 1 DECEMBRIE CA O ZI DE DOLIU ȘI ABORDEAZĂ DRAPELELE NEGRE PE STRĂZI M-AM HOTĂRÂT!

SĂ SE ȘTIE! 1 Decembrie s-a împlinit prin voia Domnului, dar nu ne-a picat din cer!

Citeste mai mult aici:  Ungaria Mare nu a existat !

Ungaria Mare nu a existat! Să afle și TOKES!

Da, istoric așa este!
Este scornită de mințile înfierbântate care confundă realitatea cu visurile deșarte de mărire!
Ungaria, așa-zis Mare, a fost un artificiu administrativ, o găselniță birocratică, a unui funcționar oarecare, numit Buest, decizie luată în 1867, de azi pe mâine, într-un birou, în urma unor intrigi și aranjamente de culise.
Ungaria, așa-zis Mare, nu a fost o realitate istorică, împlinită printr-un eveniment de anvergură.
Nici vorbă să se compare cu procesul prin care s-a ajuns la constituirea României Mari, proces care are la temelia sa jertfa a zeci, sute de mii de români!

Prin jertfă se consolidează tot ce este trainic în istorie.
Unde este jertfa ungurească la 1867?!
Unde a fost jertfa ungurească atunci când, după un veac și jumătate de ocupație turcească totală, Budapesta este eliberată de armatele imperiale austriece?

Să le aducem aminte celor care calomniază România cu atâta pasiune, faptul rușinos, penibil, jenant, de care ne-am ferit să facem caz, că în armata care i-a alungat pe otomani din Budapesta și din Ungaria, nu a existat niciun combatant maghiar!

Repet: când turcii, care transformaseră Ungaria în pașalâc, au fost alungați de armatele unei puteri europene, creștine, în acea armată nu a fost niciun maghiar care să fi ridicat sabia pentru gloria, liberatea sau demnitatea maghiară! Nici unul! La fel cum, în cele aproape două secole de ocupație turcească, nu s-a înregistrat niciun moment de rezistență, de opoziție maghiară la ocupația musulmană.
Nota bene: principatul medieval maghiar, creație a Bisericii Catolice, nu a avut o omogenitate etnică comparabilă cu a principatelor românești, între care includ și Transilvania.
Nu întâmplător numeri pe degete, regii Ungariei de origine maghiară într-o jumătate de mileniu! Asta până la Mohaci, în 1527, când statul maghiar dispare.
Dispare Ungaria, dar nu și Transilvania, care continuă să existe, chiar sub numele care apare pe hărți: Marele Principat Transilvania!
De ce nu dispare și principatul Transilvania odată cu Ungaria, la 1527?
Simplu: pentru toată lumea, pentru toate cancelariile din acea vreme, Ungaria și Transilvania erau lucruri diferite, entități complet separate, care nu puteau fi gândite împreună!
Dimpotrivă, în linii mari, Transilvania se afla în aceeași situație cu Moldova și Țara Românească, fiind toate trei părtașe în mod firesc la aceeași istorie, la același model de organizare politică.
Insistența cu care ne atacă detractorii maghiari ne obligă la gestul cel mai firesc: comparația între cel calomniat și calomniator! Foarte ușor și la îndemâna oricui este să constate că oportunismul și lipsa de demnitate este mult mai prezentă la liderii maghiari, decât la cei care ne-au condus și reprezentat pe noi!
S-o spunem pe șleau și pe înțelesul omului de rând: momentele în care să-ți fie rușine de tine că ești maghiar sunt mult mai numeroase și mai jenante decât cele care i-ar îndreptăți cât de cât pe români să trăiască acest sentiment dureros.
Nu mai intrăm acum în detalii, dar aceste detalii de urgență trebuie adunate de istoricii specialiști și puse pe tapet, căci numai așa vom închide gura celor care și-au făcut o meserie din a calomnia tot ce este românesc.
Ținem totuși să punem o întrebare pentru bravii noștri detractori maghiari, mai activi ca de obicei în preajma zilei de 1 Decembrie: Câți sunt românii care au făcut istorie pentru Budapesta, și câți sunt maghiarii care au marcat istoria pentru români? Câți sunt românii al căror nume a fost maghiarizat și se fălesc azi cu ei toți maghiarii, și câți sunt maghiarii cu nume românizat?
Să mi se ierte simplicitatea, aproape penibilă, a demersului pe care îl propun! Dar nu avem încotro și trebuie să ne coborâm la nivelul cerebral al celor care ne agresează, agasanți și insistenți cu orice ocazie! Să vorbim așadar pe înțelesul minții lor, împuținată de ură și năluciri deșarte!
Avem nevoie, zic, de aceste două liste, riguros alcătuite, ca să le facem publice și să tranșăm o dată și pentru totdeauna disputa artificială, nefirească, la care suntem obligați să participăm, oricât de neserioasă ni se pare nouă, românilor.

Pentru cei ce vor face această operațiune, de listare a românilor care împodobesc Panteonul unguresc, le recomandăm să verifice situația din satul Buia, unde s-au născut cei doi mari matematicieni Farkas și Janos Bolyai.

Am prieten un istoric, care mi-a demonstrat că tatăl, Farkas din Buia – scris Bolyai, era român, că tot satul Buia era românesc pe la 1800, iar numele de botez Fa/ărcaș, care chipurile înseamnă în maghiară lupu, este de fapt un binecunoscut nume de botez tipic românesc, larg răspândit la românii din Ardeal, din Maramureș!

Același exercițiu nu ar strica să-l facem și cu ceilalți vecini, întrebându-ne câți ucrainieni, ruși, bulgari, sârbi sau greci au scris pagini de istorie românească, și câți români i-au fericit pe vecinii noștri și ar binemerita nu numai un cuvânt de recunoștință din partea acestora.

Dar ar merita ca în toate aceste țări, în Grecia, în Bulgaria, în Serbia, în Ucraina, în Ungaria, să înceteze prigoana împotriva celor ce simt românește și se consideră români!

Oare cât vom mai tolera persecutarea și marginalizarea românilor fără a face auzit măcar protestul nostru, al românilor din România, care nu riscăm nimic demascând nerușinarea guvernanților vecini, a guvernanților noștri, complet surzi la suferința românilor din țările vecine?!

Pentru acei maghiari care nu mai ostenesc blamându-i pe români în toate felurile, să le reamintim: la Trianon, în 1920, s-a decis crearea statului Ungaria! Budapesta nu mai fusese capitala unui stat adevărat, suveran, încă din 1527, după dezastrul de la Mohaci. Abia după 400 de ani, la Trianon, a apărut din nou un stat maghiar, de data asta, pentru prima oară, un stat național! Comunitatea internațională le-a făcut ungurilor acest dar, iar ei, maghiarii, consideră că atunci, la Trianon, s-a produs cel mai mare dezastru din istoria lor!

Care e logica acestor resentimente?
Cum puteți deplânge la nesfârșit dispariția granițelor care aparțineau altora, adică habsburgilor?! Nicidecum maghiarimii! Nu vă deranjează ridicolul situației?!

Până la Trianon, vreme de 400 de ani, maghiarii au trăit sub guvernarea și administrarea altora, ba a turcilor, ba a austriecilor. Abia după Trianon, s-au trezit fără stăpân, liberi să se guverneze cum vor! Și știți dumneavoastră, frați maghiari, care a fost prima inițiativă a politicienilor dumneavoastră de atunci, a liderilor de la Budapesta?
Care a fost primul lor gând de autoguvernare maghiară, suverană și independentă pentru prima oară după 400 de ani?

Au decis să trimită și au și trimis la București o delegație, de trei conți maghiari, care i-au propus regelui Ferdinand și lui Ionel Brătianu ca Ungaria să se lipească la România, într-un stat dualist, după modelul dualismului austro-ungar instituit în 1867!. Nici mai mult, nici mai puțin!

Așadar instituirea unui dualism româno-maghiar a fost proiectul politic cel mai dorit, speranța cea mare a politicienilor maghiari!

Cam la fel cum au reacționat țiganii noștri când au fost eliberați din așa zisa robie: s-au trezit și ei dintr-odată neasistați și s-au întors pe capul boierului român să afle cu ce l-au supărat și să ceară să rămână mai departe sub pulpana sa!

Unde era disprețul politicienilor maghiari față de tot ce este românesc atunci când au venit la București cu căciula în mână, cerșindu-ne întovărășirea?! Unde era dorul de libertate și neatârnare care animă, se zice, întreaga istorie a cavalerilor maghiari?!.

Prin ce impuneau românii în fața vecinilor maghiari?
Prin faptul evident că în această parte a Europei, a lumii, statul cel mai vechi și mai stabil, cu o continuitate neîntreruptă de peste 600 de ani, era statul român.
Nici în toată Europa nu găsești multe popoare care s-au învrednicit de o asemena performanță politică! Semn de cumințenie și de înțelepciune atât la nivelul domnilor, cât și la nivelul omului de rând de la talpa Țării!
Nu întâmplător românii se numără și printre cele numai câteva popoare din Europa care au fost în stare să elaboreze un cod juridic propriu, vestitul Jus Valachicum.

Da, oameni buni, așa s-au petrecut lucrurile după Trianon! A fost un moment jenant pentru maghiari, iar guvernanții și mai apoi istoricii români, ca niște veritabili domni, ca niște adevărați boieri, ca niște buni vecini, ca niște oameni adevărați, ne-am abținut să-l popularizăm, să-l mediatizăm și să-l comentăm!
Să facem caz, ori, ferit-a Sfântul, să facem haz! Căci comentariul, oricare ar fi fost, nu putea fi decât unul complet defavorabil ne-prietenilor noștri! Și poate că așa ar trebui să procedăm și în continuare! Să facem uitate asemenea momente de slăbiciune ale celuilalt!

Din păcate, abnegația ungurească sistematică, instituționalizată, de a lovi și calomnia tot ce este românesc, ne obligă să părăsim îndătinata noastră atitudine de a-i lăsa pe neprieteni în plata Domnului.
Bunătatea noastră și bunul nostru simț sunt considerate slăbiciune, prostie chiar!
E timpul ca această impertinență să capete răspunsul cuvenit, iar cei fără rușine să fie obrăzniciți și puși cu nasul la perete, să nu și-l mai ridice așa de sus fără niciun temei!
Dacă nu se găsesc maghiarii de bun simț care să-i tragă de mânecă pe conaționalii lor mai zănateci sau nu îndrăznesc, să ne ocupăm noi, românii, de această trebușoară!
Și s-o facem de data asta temeinic, cu sistemă!
Avem nevoie, așadar, de o strategie bine pusă la punct prin care să contracarăm eforturile sistematice ale celor care, cu fel și fel de minciuni, ne calomniază și ne sabotează cu orice ocazie!
Noi nu avem nevoie de minciuni, de alte calomnii ca să le răspundem, ci avem de partea noastră adevărul și nu mai putem întârzia cu punerea în funcțiune a acestei arme teribile: ADEVĂRUL!
Și adevărul este de partea noastră în cele mai multe cazuri!
Numai detractorii noștri au motive să se teamă de adevăr!
Ceea ce înseamnă că îl avem de partea noastră și pe bunul Dumnezeu, care este, în fapt, alt nume al adevărului.

Numai că trebuie să avem grijă mare: Dumnezeu, oricât ne-ar iubi, nu ne bagă și în traistă!. Ne-a iubit Dumnezeu atunci, la Alba Iulia, și a vegheat Sfântul Duh la opera care se finaliza în acea zi de neuitat. Dar acel final fericit se împlinea prin fapte de vitejie și de dăruire apostolică a cărturarilor noștri, și datorită jertfei românești din acei ani teribili ai Marelui Război.
1 Decembrie s-a împlinit prin voia Domnului, dar nu ne-a picat din cer!

Tuturor românilor, așadar, pentru fiecare român în parte și pentru întreg Neamul nostru cel românesc, inima și fruntea sus! Avem de ce! La Mulți Ani Frumoși!
Prof. univ. dr. ION COJA

Apropos, știți cum a chemat-o pe mama lui Matei Corvin? Rege al Ungariei timp de 32 de ani – 1458-1490 – fiul lui Iancu de Hunedoara, zis Lumina lumii.   -Elisabeta Sălăjan!

Un articol de Prof.univ. dr. ION COJA

romaniabreakingnews.ro
Covasna: Un drapel tricolor de 150 de metri, purtat pe străzile din Sfântu Gheorghe de Ziua Națională a României

Un drapel tricolor în lungime de 150 de metri va fi purtat joi, pe străzile din centrul municipiului Sfântu Gheorghe, de către participanții la un marș organizat cu prilejul Zilei Naționale a României.

Ideea aparține unui licean din Sfântu Gheorghe, Cosmin, care nu este la prima inițiativă de acest gen.

‘Este același tricolor pe care l-am desfășurat anul trecut, pe 24 ianuarie la Sfântu Gheorghe, când am sărbătorit Unirea Principatelor Române (…) Propunerea a venit din partea mea și a fost acceptată de organizatorii manifestărilor oficiale dedicate Zilei Naționale a României’, a declarat acesta, pentru AGERPRES.

Drapelul a fost confecționat la Chișinău și a fost folosit la mai multe sărbători și acțiuni unioniste organizate în România și Republica Moldova.

Potrivit programului, manifestările dedicate Zilei Naționale a României vor începe joi, la ora 12 cu un Te Deum la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe, unde vor fi aduse moaștele Sfântului Andrei, ocrotitorul românilor, și ale Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, aparținând bisericii Jandarmeriei Brașov.

Participanții la ‘marșul Unirii’ vor porni la ora 13 de la catedrală și vor străbate centrul municipiului până în Piața ‘Mihai Viteazul’, unde vor avea loc manifestările oficiale. În program sunt cuprinse un spectacol folcloric și un moment artistic susținut de ansamblul ‘Voievozii Munților’ din localitatea Vâlcele și ansamblul ‘Oltul’ din localitatea Hăghig, precum și un ceremonial militar și religios cu participarea Garnizoanei Militare din Sfântu Gheorghe, urmate de Hora unirii, un cocktail oferit cu ocazia Zilei Naționale a României de instituția Prefectului județului Covasna și tradiționalul bal ce va avea loc la un restaurant din municipiu.

Centrul de Cultură Arcuș va organiza joi, un concert de gală cu ocazia Zilei Naționale a României, la care intrarea publicului este gratuită. Acesta va avea loc de la ora 17, în sala de de concerte a Casei Bastion din Sfântu Gheorghe și va fi susținut de violoncelistul Anton Niculescu și pianista Ana-Maria Negrea.

În municipiul Târgu Secuiesc, manifestările vor începe joi, la ora 12,30 cu un ceremonial militar și religios la ‘Troița Eroilor Neamului’ din incinta Bisericii ‘Pogorârea Duhului Sfânt”, la ora 13,15 va avea loc un marș până la Casa de Cultură din Piața Gabor Aron, unde se va desfășura un program artistic, iar în jurul orei 15 va începe cea de-a doua ediție a Festivalului interetnic de dans și port popular, organizat de către Asociația de Dezvoltare Locală și Culturală Târgu Secuiesc în Sala Sporturilor din localitate. Sărbătoarea se va încheia cu jocuri de artificii și balul Unirii.

Manifestări dedicate Zilei Naționale a României au avut loc săptămâna aceasta și în alte localități din județ, printre care Covasna, Întorsura Buzăului, Sita Buzăului, Barcani și Brețcu.
Este un moment istoric! NATO deschide oficial un birou la Chișinău

NatoPas important făcut de NATO, în cazul Republicii Moldova. Alianța Nord Atlantică va deschide la Chișinău un birou de legătură. Un acord, în acest sens, a fost semnat la Bruxelles de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg și premierul Pavel Filip informează Digi24 citat de romaniabreakingnews.ro

Deschiderea biroului în capitala Republicii Moldova va reprezenta un sprijin, pentru modernizarea Armatei Naționale și a întregului sistem național de securitate.

Biroul de legătură NATO va fi important atât pentru susținerea noastră politică, cât și pentru susținerea efectivă a Republicii Moldova. Va fi un birou mic, alcătuit din civili, nu o bază militară. Este vorba despre cooperare, nu despre impunerea priorităților sau a aderării Republicii Moldovei la NATO. Susținem dreptul tuturor țărilor de a decide singure în privința politicii externe și de securitate. NATO respectă în totalitate neutralitatea Republicii Moldova”, a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Parlamentul Republicii Moldova trebuie să ratifice acest acord.

„Am certitudinea că deschiderea Biroului de legătură NATO la Chișinău va contribui la cooperarea dintre NATO și Republica Moldova prin implementarea proiectelor curente, cât și prin noi proiecte care vor fi susținute de NATO”, a adăugat premierul Republicii Moldova, Pavel Filip.

Anunțul a fost făcut de către ministrul Apărării Anatol Șalaru. Potrivit lui Șalaru, documentul a fost semnat cu puțin timp în urmă, la Cartierul General al NATO din Bruxelles.

„Salut această decizie istorică ce reprezintă un pas important pentru Republica Moldova. Deschiderea acestui birou a fost una dintre prioritățile mandatului meu ca ministru al apărării și el va fi un real sprijin pentru modernizarea Armatei Naționale dar și a întregului sistem național de securitate”, scrie Anatol Șalaru.

Potrivit lui Șalaru, deschiderea biroului NATO la Chișinău este o dovadă a încrederii pe care partenerii externi o au în actuala guvernare și totodată o dovadă a creșterii importanței strategice și geostrategice a Republicii Moldova.

„Mulțumesc colegilor din Guvern pentru sprijinul acordat acestui proiect și mai ales mulțumesc tuturor militarilor care prin profesionalism și multă munca au făcut posibil acest proiect”, scrie Șalaru pe pagina sa de facebook.

Semnarea acordului pentru deschiderea biroului NATO la Chișinău. Să sperăm că prezența NATO în Republica Moldova va continua să se întărească; este un ajutor major pentru procesul de europenizare a acestei Țări și a evoluției spre unire cu Tara Mamă, adică înlăturarea definitivă a consecințelor sinistrului pact Hitler-Stalin. Este de menționat că semnarea acordului are loc în ajunul manifestațiilor organizate la Chișinău și Bruxelles de Tinerii Moldovei pentru a comemora Ziua Națională a României, ziua României Reîntregite.

romaniabreakingnews.ro
Este Ziua Sf. Andrei sau Debutul Anului Nou Dacic! Legenda Marelui Lup Alb și legătura tainică cu lupii a Sf. Andrei, patronul spiritual al românilor

Din străbuni, noaptea de Sf. Andrei poartă denumirea de Andreiul de iarnă, Andrea sau Indrea. Această noapte se spune că deschide Anul Nou Dacic pentru că atunci s-ar trece de la vara cea luminoasă și călduroasă la întunericul și frigul iernii.

sfantul_andrei_si_lupii

Datorită ritualurilor păstrate de la daci se crede că Andreiul de iarnă ar fi marcat celebrarea Revelionului (Anul Nou) geto-dacic. Acestui An Nou îi corespund următoarele sărbători din vechime:Dionisiacele câmpenești și fermentarea vinului la traci. Brumalia – era o sărbătoare romanică dedicată celebrării solstițiului de iarnă când se venerau următorii zei romani și corespondenții lor greci: Saturn/Cronus și Ceres/Demeter.

Dacii se considerau un popor de lupi neînfricați și pentru că se identificau cu această temută și neîmblânzită creatură, și-au făcut și steag pe care aveau ca model un corp de balaur cu cap de lup. Însuși Marele Iorga a spus despre acest steag că reprezintă “esența religiei strămoșești”.

După cum relevă istoria, dacii se închinau lui Zamolxis, iar Lupul Alb care era protectorul dacilor se închina acestui zeu. Se pare că legenda acestui animal mare susținător al zeului Zamolxe se aseamănă foarte mult cu cea a zeului grec Apollo. (Zeul grec avea templul insula Alba, pe malul Mării Negre unde se află acum Insula Șerpilor, insula care a fost în urmă cu mai mulți ani a românilor.

Odată cu apariția primelor semne de creștinism atribuțiile magice ce i-au fost conferite Lupului alb s-au mai risipit, astfel că Samedru sau Sfântul Petru a fost investit cu titulatura de pastor al lupilor ce au fost considerați drept câinii acestuia. Sf. Petru și cu Apostolul Andrei au fost cei care au dus cuvântul lui Iisus în lume, și au creștinat anumite popoare, cum este și cel unde locuiau tracii și daco-geții.

Creștinii ortodocși și romano-catolici îl prăznuiesc, marți, pe Sfântul Andrei, ca ocrotitorul României, deoarece a propovăduit creștinismul pe acest teritoriu și a botezat primii locuitori pe țărmul apusean al Mării Negre. Potrivit scrierilor, după porunca lui Iisus de a face cunoscută Evanghelia în lume, lui Andrei, cel dintâi chemat la apostolie, i-a revenit prin sorți și zona Mării Negre, el propovăduind creștinismul în Dobrogea, Macedonia, Tracia și Țarigrad (Constantinopol) – relatează Agerpres.

Zeci de mii de credincioși merg  la Peștera Sfântului Andrei, din județul Constanța. Mulți dintre ei au întins pături și au dormit în biserică peste noapte. Marți, la slujba Sfântului Andrei, sunt așteptați credincioși din întreaga țară.

O explicație pentru legătura dintre Sărbătoarea sfântului Andrei și credințele populare ale românilor cu privire la puterea lupilor a fost oferită de scriitorul Dumitru Manolache. „În puzderia de obiceiuri și tradiții, numele Apostolului Andrei apare mai întotdeauna legat de cel al lupilor. Animalele care, mai mult decât oricare altele, au strâns în jurul lor cele mai multe legende, mituri și povești. Fără să greșim, putem spune că lupul este singurul animal care nu poate fi niciodată dresat sau îmblânzit total. Unii cercetători cred că el a fost un simbol al sanctuarelor dacice, fiind adorat cu sfințenie, tainicul Lup alb fiind considerat căpetenia lupilor. Unele legende uitate spun că Lupul Alb a fost alături de daci la căderea Sarmizegetusei. Se povestește, de asemenea, că spiritul Lupului Alb l-ar fi vegheat pe Apostolul Andrei prin pustia Scythiei spre peștera care avea să-i ofere adăpost”, scrie Dumitru Manolache, autorul volumului „Andrei, Apostolul Lupilor” (Editura Dacica, București, 2008).

În această zi, peste 640.000 de români își aniversează onomastică. Majoritatea româncelor care îl au ca patron spiritual pe Sfântul Andrei poartă numele de Andreea (271.875 de persoane), 23.381 sunt Andra, iar 20.090 – Andrea. Totodată, 6.892 de persoane poartă numele Andreia, iar alte 89 se numesc Andruta și Andrusa.

Numele Andrei este purtat de 302.556 de bărbați.

Video: Legenda Marelui Lup Alb al dacilor

Legenda  Marelui Lup Alb

Marele Lup Alb nu este animal, este OM…

Cândva, în vremuri uitate, un preot al lui Zamolxis cutreiera fără răgaz tărâmurile Daciei pentru a-i ajuta pe cei care aveau nevoie, pentru a transmite geto-dacilor ca Marele Zeu veghea asupra lor. Spre deosebire de toți ceilalți, fără a fi în vârstă, avea părul și barba albe ca neaua iar credința, curajul și dârzenia sa erau cunoscute nu numai de oameni și de Zalmoxis însuși ci și de fiare. Zeul, dându-și seama de valoarea slujitorului său, îl oprește la el, în munți pentru a îl servi de aproape. Departe de oameni, preotul continua să slujească cu aceeași determinare ca și înainte. În scurt timp, fiarele Daciei au ajuns să asculte de el și să îl considere conducătorul lor. Cel mai mult îl îndrăgeau lupii, căci aceștia erau singurii fără conducător, numai foamea ținându-i în haită.

După un timp, Zalmoxis vorbește cu preotul sau și decide că a venit timpul ca acesta să îl slujească în alt chip, astfel, îl transformă în animal. Însă nu în orice animal, ci în cea mai temută și mai respectată fiară a Daciei, într-un Lup Alb, mare și puternic cât un urs, dându-i menirea să adune toți lupii din codri întru apărarea tărâmului. Astfel, de câte ori dacii erau în primejdie, lupii le veneau în ajutor, era de ajuns doar să se audă urletul Marelui Lup Alb și de oriunde ar fi fost, lupii săreau să îi apere pe cei care le deveniseră frați. Lupul Alb însă, era și judecător, pedepsind lașii și trădătorii.
Într-o zi însă, Zeul îl cheamă din nou pe slujitorul sau la el, de această dată pentru a-i da posibilitatea să aleagă, pentru ultima oară dacă vrea să rămână lup sau să redevină om. Cu toată mâhnirea pe care o poartă în suflet, știind ce vremuri vor urma, decide să rămână alături de Zeul sau, sperând că astfel să slujească mai cu folos ținutul și poporul său.
Cu toată vigilenta geto-dacilor, a lupilor și a Marelui Lup Alb, romanii reușesc să se infiltreze în rândurile lor și, în apropiere de marea invazie, sădesc în sufletele unor lași samananta neîncrederii față de Marele Zeu. Astfel, unii daci încep să se teamă că Zeul nu le va fi alături în marea bătălie iar trădătorii cuprinși de frica încep să omoare toți lupii ce le ieșeau în cale în speranța ca unul din aceștia va fi Marele Lup Alb al cărui cap îl vor putea oferi romanilor în schimbul vieții lor. Lupii, câți au mai scăpat fug în inima munților spre a nu mai reveni niciodată în ajutorul fraților ce îi trădaseră. Lupul Alb și Zalmoxis se retrag în Muntele Sacru de unde vor privi cu durere în inimi cum geto-dacii vor fi înfrânți de romani din cauza trădării.

Legendele atribuite geto-dacilor, în general, nu sunt foarte complexe în ceea ce privește intrigă, însă felul cum s-au propagat și cum au fost păstrate, conținutul lor plin de simboluri, însemnătatea ascunsă pe care o poartă, fac să fie printre cele mai interesante legende ale lumii.

Stindardul geto-dacilor, balaurul cu cap de lup este unic în lume. Lupii apar ca simbol pe multe obiecte descoperite de arheologi pe tot cuprinsul țării și în vecinătăți. De asemenea, lupii sunt considerați de unii cercetători că fiind simbolul sanctuarelor dacice.

Simbolul lupului ca apărător al acestor pământuri nu se oprește numai la perioada geto-dacilor. În alte legende în marea lor majoritate demonstrate de către istorici, Sfântul Andrei a fost trimis să propovăduiască în “tărâmurile lupilor “și a fost vegheat pe tot parcursul sau înspre sanctuarele dacice de către Marele Lup Alb. De asemenea, una din versiunile cu privire la originea numelui dacilor ia în considerare originea în cuvântul daoi – provenit dintr-un dialect al limbii trace, semnificând lup. Această atribuire este după alți autori legată și de rolul dacilor ca Protectori ai Centrului Spiritual al Lumii.

În zilele noastre, dacă veți sta la focuri de tabără sau vă veți opri să ascultați poveștile celor pasionați de munte, cu siguranță veți auzi și povești ale unor oameni care au fost salvați în clipe de mare primejdie pe munte de către un… lup alb.

“În codri bătrâni, sub bolta înstelată, în bătaia caldă a vântului de libertate, cei cu inima pură pot auzi și acum chemarea la lupta a Marelui Lup Alb. Pământul, frunzele și cerul îl cunosc preabine. Voi îl auziți? “(Legendele dacilor liberi)

Extrase din Felix Crainicu, Cristi Ioniță – Legendele dacilor liberi, Editura Dacică, 2009

Sursa: sfinxredivivus.wordpress.com/legenda-marelui-lup-alb/


http://www.dacii.ro/modules.php?name=News&file=article&sid=853
http://penultimuldac.blogspot.com/2009/04/legenda-marelui-lup-alb.html (poza)

Semnificative sunt cuvintele bocetului cules de către Constantin Brăiloiu :

Și-ți va mai ieși / Lupul înainte / Ca să te spăimânte / Să nu te spăimânți, / Frate, cum să-l prinzi / Că lupul mai știe / Seama codrilor / Și-a potecilor / Și el te va scoate / La drumul de plai / La-un fecior de crai. – Sa te duca-n rai / C-acolo-i de trai / In dealul cu jocul / C-acolo ti-e locul / In camp cu bujorul / C-acolo ti-e dorul…

romaniabreakingnews.ro
Argumente! Vlad Cubreacov:„între Republica Moldova, ca stat post-sovietic constituit la 27 august 1991, și Țara Moldovei nu există nici un fel de continuitate juridică”

Începând cu 16 mai 1812, denumirea de PRUT, printr-un joc de cuvinte, singurul posibil prin recombinarea literelor sale, a început să fie citită TRUP RUPT! 16 mai 1812 reprezintă ziua tragică în care Prutul a fost făcut linie de frângere a trupului și sufletului nostru etnic pe altarul intereselor murdare ale două imperii.
Suntem la o distanță de 204 ani de la semnarea de către ruși și turci, în Hanul armeanului Manuc bey din București (agent în serviciul Rusiei, cu o contribuție directă la raptul teritorial din 1812), a acelei nenorocite hârtii prin care Rusia țaristă și Turcia otomană sfârtecau Principatul Moldovei.
Declarația de independență din 27 august 1991, în încercarea de a aduce claritate asupra lucrurilor, parcă ar vrea dinadins să ne ducă într-o zonă a confuziilor periculoase, atunci când se referă la „statalitatea neîntreruptă” și la raptul teritorial din 1812, sugerând o succesiune juridică între Țara Moldovei și actuala Republică Moldova, dar și, ceea ce este mai mult decât interesant de observat, între România interbelică și Republica Moldova.
Să urmărim textul a trei alineate din actul de naștere al Republicii Moldova: „Având în vedere trecutul milenar al poporului nostru și statalitatea sa neîntreruptă în spațiul istoric și etnic al devenirii sale naționale; Considerând actele de dezmembrare a teritoriului național de la 1775 și 1812 ca fiind în contradicție cu dreptul istoric și de neam și cu statutul juridic al Țării Moldovei, acte infirmate de întreaga evoluție a istoriei și de voința liber exprimată a populației Basarabiei și Bucovinei; Subliniind că fără consultarea populației din Basarabia, nordul Bucovinei și Ținutul Herța, ocupate prin forță la 28 iunie 1940, precum și a celei din R.A.S.S. Moldovenească (Transnistria), formată la 12 octombrie 1924, Sovietul Suprem al U.R.S.S., încâlcând chiar prerogativele sale constituționale, a adoptat la 2 august 1940 „Legea U.R.S.S. cu privire la formarea R.S.S. Moldovenești unionale”, iar Prezidiul său a emis la 4 noiembrie 1940 „Decretul cu privire la stabilirea graniței între R.S.S. Ucraineană și R.S.S. Moldovenească”, acte normative prin care s-a încercat, în absența oricărui temei juridic real, justificarea dezmembrării acestor teritorii și apartenența noii republici la U.R.S.S.”.
Vom reține că doi dintre termenii dihotomici cu care operează Declarația de independență sunt: „moldoveni” și „limba română”, parcă accentuând dilema identitară și vrând să sugereze că o chestiune ca cea a succesiunii de drept a statului ar rămâne deschisă. Așadar, să vedem cine este succesorul de drept al Țării Moldovei, pentru a anticipa orice speculație la care se va deda tot mai mult în continuare partida imperială și cea moldovenistă proimperială.
Părerea noastră este că între Republica Moldova, ca stat post-sovietic constituit la 27 august 1991, și Țara Moldovei nu există nici un fel de continuitate juridică. Poate cineva demonstra contrariul? Evident că nu.
Faptul că exprimăm acest punct de vedere nu înseamnă că am fi adepții revizionismului sau iredentismului, oricare ar fi sensurile pe care li le atribuie unii sau alții. Noi acceptăm realitățile politice și ne asumăm întreaga istorie națională așa cum a fost ea. Preocuparea noastră majoră este ca Lumea Românească de astăzi, prin cei doi moduli politici de bază ai săi, România și Republica Moldova, să prospere și să se consolideze spre binele cetățenilor din cele două state, lăsându-i lui Dumnezeu teren de acțiune privind destinul nostru viitor. Precum se știe, etnia română a fost, pe întreg parcursul Evului Mediu și până în secolul XIX, o națiune tristatală, multistatalitatea fiind un fenomen obișnuit în cazul tuturor națiunilor de talie mare sau medie din Europa timpului respectiv. Unul dintre statele noastre naționale a fost Țara Moldovei.
Sintagma trecutul milenar al poporului nostru și statalitatea sa neîntreruptă în spațiul istoric și etnic al devenirii sale naționale din Declarația de independență a Republicii Moldova, într-o interpretare corectă și obiectivă, se referă la poporul român și la Statul național Român, adică la România, singura succesoare de drept a Principatului Moldovei, și, prin aceasta, Republica Moldova se revendică drept stat național românesc, cu atât mai mult cu cât Declarația face trimitere directă la ansamblul teritoriilor României anexate de URSS: „Basarabia, nordul Bucovinei și Ținutul Herța, ocupate prin forță la 28 iunie 1940”.
Dreptul internațional public numește desființarea unui stat de către altul sau întreruperea suveranității unui stat pe o parte importantă a teritoriului său, prin ocupație străină și subjugare, cu termenul latin debelatio. Ocupația austriacă din 1775 a părții de nord a Țării Moldovei și ocupația țaristă din 1812 a jumătății de răsărit a Țării Moldovei reprezintă cazuri clasice de ocupație și subjugare, adică de debelatio. Cu precizarea că aceste cazuri de debelatio (ocupație și subjugare), invocate, în principiu, corect în Declarația de independență a Republicii Moldova nu au fost niciodată complete, ci doar parțiale. Din respect față de adevărul istoric trebuie să observăm că ele se referă însă strict la Țara Moldovei, care, în 1859, s-a unit (prin fuziune, nu prin absorbție, am spune astăzi în termeni juridici curenți) cu Țara Românească (Muntenia sau Valahia), constituind Principatele Unite.
La rândul lor, Principatele Unite s-au numit, din 1 iunie 1866, România, după numele etniei fondatoare. Județele basarabene Bolgrad, Cahul și Ismail au făcut parte, până în 1878 (Pacea de la Berlin), din Țara Moldovei, Principatele Unite și, respectiv, România. Putem vorbi despre o perfectă continuitate juridică, din 1359 până astăzi, între Țara Moldovei, Principatele Unite și România, indiferent de tipurile de regim care s-au succedat.
Nicăieri, pe această linie neîntreruptă de continuitate juridică și succesiune statală nu apare și nici nu avea cum să apară Republica Moldova, născută pe ruinele defunctei URSS și numită de Grigore Vieru drept ”copil din flori pe harta lumii”.
În paralel, în planul succesiunii bisericești însă, există loc pentru analogii interesante, întrucât Mitropolia Moldovei și Bucovinei, cu existență neîntreruptă din 1401 până astăzi, este unul dintre precursorii Patriarhiei Române, care o succede ascendent. Pe de altă parte, Mitropolia autonomă a Basarabiei de astăzi este, tot prin analogie, un fel de echivalent ecleziastic al actualei Republici Moldova, pe când Mitropolia Chișinăului și „a întregii Moldove” (Patriarhia Moscovei) este un fel de analog al puterii de ocupație rusească, care, prin titulatură și aspirații expansioniste afișate, ridică pretenții asupra spațiului și moștenirii vechii Mitropolii a Moldovei cu reședința mai întâi la Suceava, iar mai apoi la Iași.
Așadar, în accepția dreptului internațional clasic și modern, România este singurul succesor juridic ascendent al Țării Moldovei cu capitala la Suceava și Iași, iar în accepția dreptului canonic ortodox, Patriarhia Română este singurul succesor juridic ascendent al Mitropoliei Moldovei cu reședința la Suceava și Iași.
Impostura structurii locale a Patriarhiei Moscovei ține de evidențe și nu se sprijină pe dreptul canonic ortodox, invocând în favoarea sa doar „dreptul forței”, adică dreptul ocupantului de la 1812 și 1940, așa cum este el menționat și în Declarația de independență a Republicii Moldova. Chestiunea continuității sau succesiunii juridice și de stat nu este reflectată expres în nici unul dintre actele normative interne ale României de astăzi. Faptul lasă loc pentru interpretări eronate și speculații și manipulare, alimentând tendințe și reflexe expansioniste în raport cu statul român modern, mai cu seamă din partea unor cercuri politice de la Chișinău, aliniate sau arondate intereselor centrului de putere responsabil pentru acel nenorocit debelatio din 1812.
Pentru a vedea cum procedează alte state în cazuri similare, vom observa, cu titlu de fapt divers, că, bunăoară, Federația Rusă se revendică oficial a fi succesor (continuator) juridic al tuturor formațiunilor statale care au precedat-o. Astfel, Legea federală a Federației Ruse cu privire la compatrioții de peste hotare, nr. 99-F3, din 24 mai 1999, cu completările și modificările ulterioare, prevede în Preambulul său: „Federația Rusă este succesoare și continuatoare de drept a Statului Rus, a Republicii Ruse, a Republicii Sovietice Socialiste Federative Ruse (RSSFR) și a Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste (URSS). Instituția cetățeniei ruse este coroborată cu principiul caracterului neîntrerupt (al continuității) statalității ruse”.
Extrapolând situația, am putea să ne imaginăm că un text similar de lege, adoptat la București, ar trebui să arate cam astfel: „România este succesoare și continuatoare de drept a Țării Moldovei și a Țării Românești, a Principatelor Unite, a Regatului României, a Republicii Democratice Moldovenești (Basarabia), a Republicii Populare Române și a Republicii Socialiste România. Instituția cetățeniei române este coroborată cu principiul caracterului neîntrerupt (al continuității) statalității române”. Aici este însă vorba doar despre imaginație și deziderat, întrucât, oricât am scruta ansamblul cadrului legislativ românesc, nu vom putea găsi nimic de genul acesta.
Rămânând pe linia extrapolărilor și ținând cont de realitățile istorice, nimeni nu-și poate imagina un text de lege asemănător adoptat de Legislativul de la Chișinău: „Republica Moldova este succesoare și continuatoare de drept a Țării Moldovei, a Principatelor Unite, a Regatului României, a Republicii Democratice Moldovenești (Basarabia), a Republicii Autonome Sovietice Socialiste Moldovenești (RASSM) și a Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești (RSSM)”.
Firul continuității statale de drept, care să lege Republica Moldova de astăzi de vechiul stat național (românesc) al Țării Moldovei, este rupt. Ruperea lui s-a produs la 16 mai 1812, prin acel debelatio parțial, când suveranitatea Țării Moldovei a fost suspendată prin rășluirea, ocuparea și subjugarea părții de la răsărit de Prut a țării de către Imperiul Țarist, cu mârșava complicitate a Imperiului Otoman. Unde mai pui că, prin Constituția sa, România „este stat național, suveran și independent, unitar și indivizibil”, pe când Republica Moldova refuză formula și, prin Constituția din 1994, declară că „este un stat suveran și independent, unitar și indivizibil”, adăugând articolul nehotărât „un” și omițând termenul „național”, pentru a nu fi nevoită să precizeze denumirea națiunii. Marea problemă a Republicii Moldova este dacă va reuși sau nu să devină stat național. Și dacă va deveni vreodată, trebuie să ne întrebăm de pe acum: ce fel de stat național anume va fi?
Sub ochii noștri se poartă astăzi un adevărat război de revendicare a continuității juridice și moștenirii istorice a Țării Moldovei, victima tratatului ruso-turc semnat la București în neagra zi de 16 mai 1812. Suntem abia la începutul acestui război, care va dura ceva timp. Pericolele pe care le prezintă acesta țin de riscul real al unui nou debelatio realizat prin acel soi de ocupație și subjugare subtilă pe care ne-am obișnuit să-l numim cu un cuvânt ciudat: transnistrizare.
Datele contextului istoric s-au schimbat, evident, de la 1812 încoace. Singura diferență dintre vechiul și actualul peisaj geopolitic în care ne aflăm este că astăzi rușii nu mai discută cu turcii, ci cu germanii, ca și în 1939.Donald Trump mulțumește unui român! „Dragă Constantin, America a câștigat azi-noapte (…) istoria va ține minte rolul jucat de tine pentru a lua țara înapoi, nu aș fi putut reuși fără tine, Constantin…”

Românul Constantin Răuță,  cetățaen american, este un veritabil personaj de roman. Condamnare la moarte în 1974 pe vremea României comuniste, este unul dintre republicanii care l-au ajutat pe Donald Trump să câștige alegerile prezidențiale din SUA. Este demn de menționat că și în prezent această condamnare există din punct de vedere juridic.

Constantin Răuță a lucrat aproape zece ani (sub contract, pentru un Centru de Excelență al Forțelor Navale Americane) la conceperea, proiectarea și realizarea sistemului SM3, cunoscut și sub numele de scut de apărare împotriva rachetelor balistice, scrie Mișcarea de Rezistență.

Constantin Răuță a câștigat la sfârșitul lui 1969,  prin concurs, o bursă UNESCO în Italia și Franța, dar nu a primit pașaportul până nu a acceptat, la cererea fratelui fostului dictator, Andruța Ceaușescu, să lucreze ca inginer pentru DIE (Direcția de Informații Externe) și să fie instruit pentru spionaj tehnic împotriva țărilor NATO.

În 1973, când Ion Mihai Pacepa, fost director adjunct al DIE, l-a trimis în SUA în misiune, Răuță a luat decizia de a nu se mai întoarce nici în DIE, nici în România. Și a cerut azil politic în SUA. Și așa s-a ajuns la „trădare”. Și la condamnarea sa la moarte.

În 2008, când a cerut pentru prima dată anularea condamnării la moarte, șeful Tribunalului Militar Teritorial București, Mihai Hondor, a decis să mențină condamnarea la moarte pronunțată de regimul comunist, deși România era de ani de zile o țară democrată în care se abolise pedeapsa cu moartea.

În Statele Unite, Constatin Răuță este un republican care și-a susținut partidul necondiționat.

Constantin Răuță

Constantin Răuță

În campania pentru prezidențialele actuale, Răuță a fost voluntar pentru candidatul republicanilor, Donald Trump.

Chiar dacă este un mesaj trimis miilor de voluntari și angajați în campania prezidențială din SUA, Constantin este mândru de mesajul de mulțumire pentru sprijinul acordat în câștigarea alegerilor trimis de Donal Trump.

Ce frumos este când cineva, ales într-o funcție importantă cum este aceea de președinte al Statelor Unite, găsește timp să mulțumească celor care l-au ajutat să obțină o victorie totală (Casa Albă, Senatul și Camera Reprezentanților) chiar a doua zi după alegeri! Chiar și o scrisoare trimisă poate la mii de voluntari din campania electorală, este totuși ceva frumos și civilizat, a mărturisit Constantin Răuță pentru sursa citată.

„Dragă Constantin, America a câștigat azi-noapte. Au spus că nu se va întâmpla. Dar seara trecută ai arătat lumii că America va fi din nou o țară pentru popor, o țară a poporului. Ai luptat ca un învingător, ai înfrânt orice obstacole, iar istoria va ține minte rolul jucat de tine pentru a lua țara înapoi. Nu aș fi putut reuși fără tine, Constantin”sunt câteva dintre cuvintele adresate de Trump voluntarului Constantin Răuță.

Iată mesajul lui Donald Trump adresat conaționalului nostru Constantin Răuță

donaldtrumpAmerica won last night.

Constantin,

They said we could never do it.

But last night you showed the world that America will once again be a country of, for, and by the PEOPLE.
You fought like a winner, you defied all odds, and history will forever remember the role you played in taking our country back.
I never could’ve done it without you, Constantin.
Last night we learned that America is still a beacon of hope where the impossible is possible.
For far too long, we’ve heard Washington politicians give the excuse that “it can’t be done.”
They say we can’t balance the budget, we can’t stop corruption, we can’t control the border, we can’t bring jobs back to our country.
I REFUSE to accept that it can’t be done. This is the country that declared its independence, won two world wars, and landed a man on the moon. This is America. We can and we WILL get it done.
Now it’s time to start uniting our country and binding the wounds of our divided nation. I promise to be a president for ALL Americans. I will work for you. I will fight for you. And I
will win for you.
You will soon remember what it’s like to win as an American.
Thank you and God bless you,
Donald J. Trump

romaniabreakingnews.ro
Serviciul rus – GRU, legături cu extremiști unguri

Istvan Gyorkos, în vârstă de 75 de ani, a reușit să îi împuște pe cei doi polițiști atunci când aceștia au descins în locuința sa pentru percheziții în cadrul unei operațiuni care viza gruparea extremistă MNA. Frontul Național Ungar (MNA) a fost creat în 1989 și este o organizație paramilitară cu o ideologie naționalistă și nenonazistă. S-au remarcat prin acțiuni de intimidare a etnicilor evrei și a persoanelor LGBT, informează Digi24 citat de romaniabreakingnews.ro

La finalul schimbului de focuri, Gyorkos a fost arestat. La momentul arestării sale legăturile sale cu Moscova nu erau publice. 

Financial Times relatează că mai multe e-mailuri între membrii MNA arată că aveau o strategie pentru a strânge fonduri din Rusia. De asemenea, Gyorkos a înființat un site, hidfo.ru, pe care apar dezinformări și propagandă pro-rusă cu privire la conflictul din Ucraina.

Legăturile lui Gyorkos cu serviciul secret rus GRU au intrat în atenția serviciilor secrete ungare, după ce acesta a postat pe Facebook mai multe poze cu arme ungare care ar fi fost trimise în Ucraina în sprijinul forțelor ucrainene. El a scria atunci că pozele i-au fost trimise de un cititor. Ulterior, serviciile secrete ungare au stabilit că pozele au fost trimise de GRU lui Gyorkos, într-o încercare de a denigra o țară NATO, scrie The Observer.

De asemenea, autoritățile ungare au aflat că „diplomați” ruși, despre care bănuiesc că erau spioni GRU sub acoperire, l-au vizitat des pe Gyorkos. Mai mult, uneori rușii luau parte la bătălii simulate cu arme cu aer comprimat. Aceste activități au fost monitorizate de autoritățile ungare și au poze cu ofițeri GRU împreună cu extremiștii ungari.

Sursele citate de FT spun că atât MNA cât și alte 12 grupări extremiste de dreapta din Ungaria sunt atrase de serviciile secrete Ruse de politica anti-globalizare, anti-Occident dusă de Moscova și chiar de potențialele fonduri din această direcție.

 „Nu mai e despre spionaj clasic, ci despre manipularea presei, a publicului și a sistemului politic. Rușii folosesc arme radical diferite pentru a crea o realitate alternativă. Vor să dezorienteze oamenii, să-i facă să se simtă nesiguri”, a declarat pentru Financial Times jurnalistul Andras Dezso, specializat în investigarea mișcărilor de extrema dreaptă.

Dezvăluirile privind legăturile extremiștilor cu Moscova nu au rămas fără ecou în politica internă. Partidul de opoziție LMP a cerut formarea unei comisii parlamentare care să analizeze influența Rusiei în politica ungară, conform budapestbeacon.com.

The Observer notează într-o analiză semnată de expertul american în securitate John Schindler că evenimentele din Ungaria demonstrează o tendință identificată în mai multe state europene: implicarea Rusiei în chestiuni interne prin intermediul unor grupări extremiste de dreapta. 
Declarație tranșantă! NATO este pregătit de un eventual război cu Rusia

NatoMinistrul britanic al Apărării, Michael Fallon, dă asigurări că NATO este pregătit de un eventual război cu Rusia și a insistat asupra faptului că Alianța Nord-Atlantică este una defensivă, dar asta nu însemană că nu este pregătită să facă față unor provocări ofensive. Oficialul britanic este convins și că la acest front comun împotriva Rusiei vor participa și Statele Unite – chiar și cu Donald Trump la Casa Albă – pentru că Washingtonul întotdeauna a ținut piept Moscovei.

Am văzut aviație cu rază largă de acțiune, bombardierele ruse zburând în apropiere de granița noastră aeriană. Am văzut mai multă activitate a submarinelor, am văzut manevre la frontiera statelor baltice și de-a lungul graniței cu Polonia, am văzut o intensificare a activității maritime în Marea Baltică. Am avut acestă flotilă navigând prin Canalul Mânecii.Eu cred că Putin pune la încercare Alianța și noi trebuie să răspundem. Trebuie să fim foarte clari: NATO este o alianță defensivă, dar în egală măsură este pregătită să vină în apărarea membrilor care se simt vulnerabili, mai ales pe flancul estic”, a declarat Michael Fallon.

„Vom desfășura trupe în Estonia, suplimentăm numărul trupelor din Polonia, iar anul viitor vom trimite avioane de vânătoare Typhoon în România pentru a ajuta la asigurarea securității la Marea Neagră”, a adăugat ministrul britanic.

romaniabreakingnews.ro
Viceministrul de Externe al RM a fost la Moscova să ceară retragerea armatei ruse din Republica Moldova

Spațiul etnic găgăuz din R. Moldova

Viceministrul afacerilor externe și integrării europene, Lilian Darii, a vorbit la Moscova despre necesitatea retragerii trupelor ruse și a munițiilor de pe teritoriul Republicii Moldova, în cadrul consultărilor politice moldo-ruse la nivel de viceminiștri ai afacerilor externe, care au avut loc astăzi, în capitala rusă, informează deschide.md citat de romaniabreakingnews.ro

În cadrul întrevederii cu secretarul de stat – viceministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse, Grigori Karasin, părțile au făcut un schimb larg de opinii pe marginea procesului de reglementare a conflictului transnistrean.

Ei au salutat reluarea recentă, după o pauză de doi ani, a negocierilor în formatul „5+2” și au reiterat interesul comun pentru asigurarea unei dinamici pozitive în promovarea acestui proces, inclusiv în cadrul dialogului direct dintre Chișinău și Tiraspol și grupurile de lucru pentru realizarea măsurilor de consolidare a încrederii.

Viceministrul Darii a reiterat poziția autorităților moldovenești privind necesitatea retragerii trupelor ruse și a munițiilor de pe teritoriul Republicii Moldova, precum și oportunitatea transformării actualei operațiuni de menținere a păcii de pe Nistru într-o misiune civilă cu mandat internațional.

În cadrul consultărilor a fost examinat, de asemenea, și un spectru larg de chestiuni actuale de pe agenda relațiilor bilaterale moldo-ruse, în particular, promovarea dialogului politic, perspectivele cooperării în domeniul comercial-economic, interacțiunea în sfera cultural-umanitară, consolidarea cadrului juridic al colaborării dintre cele două state.

Părțile au menționat importanța dezvoltării în continuare a dialogului politic la diferite niveluri în vederea depășirii dificultăților și problemelor care mai persistă în relațiile bilaterale moldo-ruse și asigurării dinamicii pozitive în dezvoltarea cooperării reciproc avantajoase în domeniile de interes comun. În acest context, interlocutorii au salutat reluarea activității Comisiei interguvernamentale modo-ruse pentru cooperare economică, următoarea ședință a căreia se va desfășura la Moscova, la 29 noiembrie curent.
Ciudatele alianțe din RM, care confirmă că alegerile au opus practic două tabere, pro-rusă și …rusă

Renato Usatîi vrea crearea unei strategii comune a Partidului Nostru și a PPDA, cu care să se meargă la președintele ales Igor Dodon. El a făcut un apel în acest sens, fără a reamintit în niciun fel numele Maiei Sandu (!!!) sau partidul PAS, chiar dacă anterior s-au prezentat pe aceeași platformă protestatară.

Liderul PN este de părere că partidele de opoziție nu ar trebui să se certe, dar să formuleze o serie de revendicări cu care să meargă la președintele ales. Strategia pe care și-o dorește Usatîi ar urma să pună accent pe provocarea alegerilor anticipate și pe desemnarea procurorului general.

„Platforma DA, Partidul Nostru, alte forțe politice sănătoase, să facem o strategie. Am auzit că Dodon este gata să discuție cu opoziția. Să discutăm ce e cu alegerile anticipate, procurorul general, și așa mai departe”,a declarat Usatîi.

Usatîi a mai spus că nu se teme de arest, dar nu vine în Moldova, pentru că, o dată încătușat, nu va mai putea lupta cu Vlad Plahotniuc. Întrebat de susținătorii săi când are de gând să revină în țară, acesta a spus că se străduiește până la 8 martie să-l pună pe Plahotniuc la pușcărie și abia după asta va reveni în Republica Moldova, se arată într-un material deschide.md ciatat de romaniabreakingnews.ro