In memoriam Shimon Peres – „Nu vom uita niciodată …românii au salvat viețile a 400.000 de evrei de aici”(12 aug.2010)

shimon_peres

Fostul presedinte al Israelului Shimon Peres, laureat la Premiului Nobel pentru Pace a murit miercuri dimineata la orele 03.40 (00.40 GMT) la Tel Aviv la varsta de 93 de ani, a informat Israel News Agency, preluata de Reuters și citat de romaniabreakingnews.ro

Shimon Peres, unul dintre parintii fondatori ai statului Israel, a murit marti noapte intr-un spital din Tel Aviv, la varsta de 93 de ani. In urma cu doua saptamani Peres suferise un atac cerebral, din cauza caruia a ramas sedat si intubat. Marti starea lui s-a deteriorat brusc, iar familia a decis ca nu va fi tinut in viata cu ajutorul aparatelor. De-a lungul timpului a detinut diferite portofolii ministeriale, a condus guvernul israelian si a fost sef al statului intre 2007 si 2014. Din toata lumea se revarsa acum mesaje de condoleante.

Shimon Peres, președintele isrelian care a recunoscut că românii au salvat viețile evreilor

Shimon Peres, presedintele statului Israel: “Nu vom uita niciodată că, în perioada cea mai întunecată a Europei, în perioada nazistă, românii au salvat viețile multor evrei de aici – 400.000 de evrei -, care au venit în Israel și au contribuit și contribuie la construirea Israelului; ei iubesc Israelul, dar nu și-au uitat iubirea pentru România, și-au păstrat cultura românească. Pentru aceasta, doresc să mulțumesc poporului român.” – 12 August 2010, Bucuresti, Palatul Cotroceni

Intr-un text memorialistic al fostului rabin al Clujului, Moshe Carmilly-Weinberger, datat “New York, în luna mai 1988″, text intitulat AJUTORUL ROMANIEI ÎN ACȚIUNEA DE SALVARE A EVREILOR ÎN TIMPUL NAZISMULUI, autorul afirmă:

“În primul rând putem afirma ca un fapt cert că nu am fi fost capabili să realizăm operația de salvare, dacă nu am fi primit ajutor din partea unor oameni, neevrei, cu gândire umanistă, antifascistă. Și când reexaminez trecutul, în fața mea apare în special figura unui om, care fără nici o ezitare s-a alăturat celor prigoniți, întinzându-ne mâna sa protectoare și frățească. Acest om a fost profesorul RAOUL SORBAN. […] Prima inițiativă de a găsi soluții, de a lua niște măsuri pozitive i-a aparținut lui RAOUL ȘORBAN. La începutul anului 1941 mi s-a adresat cerându-mi ajutor […] Nu se pot enumera pe scurt toate acele inițiative ale lui RAOUL ȘORBAN, care au fost decisive în evoluția unor importante operațiuni. Pe scurt, aș aminti un fapt decisiv pentru destinul operațiunii, anume că, prin mijlocirea lui RAOUL ȘORBAN, s-a realizat o largă cooperare, cu participarea lui EMIL HAȚIEGANU, a episcopului IULIU HOSSU, a lui AUREL SOCOL, a mai multor preoți greco-catolici și ortodocși, ca TITUS MOGA, FLOREA MUREȘAN, VASILE AȘTILEANU, COSMA, STĂNESCU și a altora, a lui EUGEN FILOTTI, ambasadorul României la Budapesta, a consulului României la Oradea, MIHAI MARIN, a colonelului MIHAI GURGU, atașat militar – cu mașina căruia au fost trecuți peste graniță, în România, mai mulți evrei și neevrei, între ei dr. ERNEST MARTON – și a colonelului VICTOR CUPȘA din Turda, datorită căruia s-au obținut sute de documente de călătorie pentru evreii refugiați în România, a profesorului dr. CORIOLAN TĂTARU din Sibiu și a multor altora. Datorită acestei colaborări a fost mobilizată populația românească de-a lungul întregii frontiere româno-maghiare, care, în mod dezinteresat, a facilitat trecerea graniței de către evrei.

RAOUL ȘORBAN a fost și omul de legătură între mine și > care își primeau onorariile numai după ce se reîntorceau cu mesajul cifrat, stabilit de mine, dovedind că operațiunea de trecere a frontierei a reușit. […] Dupa ce am sosit la București, am fost ajutat din nou de RAOUL ȘORBAN, întrucât el s-a alăturat acțiunii de salvare a evreilor, condusă de A.L. ZISSU, șeful mișcării sioniste din România.

Prin mijlocirea lui RAOUL ȘORBAN am intrat in legătura cu IULIU MANIU. […] RAOUL ȘORBAN, gata să facă orice sacrificiu, a luat formularele pe care le-am primit de la IULIU MANIU și a trecut clandestin granița în Ungaria, la Cluj, ca să le împartă evreilor ce urmau să vină în România. Dar la Cluj nu a mai găsit evrei. Maghiarii au golit ghetoul din Cluj în numai 6 săptămâni. Cu această știre cumplită a revenit RAOUL ȘORBAN la București.” mai mult integral aici: Presedintele Israelului, Shimon Peres: Romanii au salvat de la moarte 400.000 de evrei. Cum au actionat preotii romani din Ardealul ocupat de unguri pentru a-i scapa pe evrei de la Auschwitz prin Retelele Omeniei conduse de Raoul Sorban

Shimon Peres

Shimon Peres a fost de două ori prim-ministru între 1984 și 1986 și în 1995-1996, iar apoi președinte din 2007 până în 2014. Prezent pe scena politică încă de la crearea statului Israel în 1948, el a evoluat în o mulțime de funcții cu același simț al responsabilității.

La 93 de ani, el a rămas activ prin Centrul Peres pentru pace, care promovează coexistența pașnică între evrei și arabi.

Omul politic Shimon Peres, prim-ministru (13 septembrie 1984 — 20 octombrie 1986 și 4 noiembrie 1995 — 18 iunie 1996), cel de-al nouălea președinte din istoria Israelului (15 iulie 2007 — 24 iulie 2014), laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1994, pe care l-a împărțit cu Yitzhak Rabin și cu liderul palestinian Yasser Arafat, s-a născut la 21 august 1923, la Visnieva (Polonia, astăzi Belarus), în familia unui comerciant.

În 1933, a emigrat, împreună cu familia, în Palestina, teritoriu aflat sub mandat britanic, unde tatăl său se stabilise cu doi ani în urmă. A urmat cursurile Școlii agricole Ben Shemen din Lod.

Și-a început cariera politică la vârsta de 20 de ani, devenind membru și, la scurtă vreme după aceea, secretar al mișcării regionale de tineret Hano’ar Ha’oved. Cel care i-a înlesnit ascensiunea politică a fost David Ben-Gurion, considerat a fi părintele fondator al statului Israel.

În 1948, Shimon Peres a fost detașat la Cartierul general al Haganah (organizație paramilitară antibritanică), pentru a supraveghea achizițiile de armament și efective militare. Ulterior, premierul David Ben-Gurion l-a numit șeful delegației permanente a Ministerului Apărării în SUA. În paralel cu misiunea desfășurată în SUA, Shimon Peres a urmat cursurile Universității din New York și ale Harvard School of Public Administration. A revenit în Israel în 1952. Un an mai târziu, a fost numit director general în Ministerul Apărării și, în 1959, ministru al Apărării.

A jucat un rol esențial în crearea sistemului de apărare al Israelului, dezvoltând relații strânse în domeniul militar cu Franța și R.F. Germania (1952-1965). Shimon Peres și Ben-Gurion au fost excluși din Partidul Muncitoresc Unit (MAPAI) (septembrie 1965), după ce Ben-Gurion fondase RAFI (Lista Muncitorilor din Israel). MAPAI și RAFI au fuzionat, dând naștere Partidului Muncii, condus de Golda Meir (1968).

A fost numit ministru al Transporturilor și comunicațiilor în guvernul condus de Golda Meir (1970) și ministru al Apărării în Guvernul Yitzhak Rabin (1974). După demisia premierului Y. Rabin (februarie 1977), Shimon Peres și-a asumat provizoriu conducerea guvernului.

Alegerile pentru Knesset, din mai 1977, au adus la guvernare Blocul Likud, condus de Menahem Begin. În același an, Shimon Peres a devenit liderul Partidului Muncii. În urma scrutinului legislativ din 23 iulie 1984, Partidul Muncii și Blocul Likud au format un guvern de unitate națională, în care Shimon Peres și Yitzhak Shamir (noul lider al Likud după retragerea lui Menahem Begin din politică) au ocupat fotoliul de prim-ministru, respectând principiul rotației. După atentatul din 4 noiembrie 1995, soldat cu decesul premierului Yitzhak Rabin, Shimon Peres a format un nou guvern de coaliție, în funcție până la alegerile anticipate din 29 mai 1996, care l-au adus în fruntea guvernului pe Benjamin Netanyahu.

A demisionat din funcția de președinte al Partidului Muncii, locul său fiind luat de Ehud Barak, la 3 iunie 1997. În 2000, a candidat pentru funcția de președinte al Israelului din partea Partidului Muncii, dar a pierdut în favoarea lui Moshe Katzav. În 2007, Partidul Kadima, la putere în Israel în frunte cu premierul Ehud Olmert, a susținut candidatura lui Shimon Peres pentru funcția de președinte al statului. A fost ales de Knesset, legislativul unicameral de la Ierusalim, în funcția supremă (13 iunie 2007), devenind cel de-al nouălea președinte din istoria Israelului (15 iulie 2007). La 83 de ani, el a învins alte două personalități înscrise în cursa pentru președinție, deputatul Likud, Reuven Rivlin, și deputata Colette Avital, născută în România. A deținut funcția de președinte până la 24 iulie 2014.

Shimon Peres este considerat, la fel ca și Yitzhak Rabin și Yasser Arafat, artizanul Acordului de pace israeliano-palestinian (septembrie 1993), cei trei fiind recompensați, în octombrie 1994, cu Premiul Nobel pentru Pace.

În noiembrie 2008, Peres a fost distins cu Mare Cruce al Ordinului Sf. Mihail și St George de la Regina Elisabeta a II-a la Palatul Buckingham din Londra. În iunie 2014, el a primit Medalia de Aur a Congresului Statelor Unite, în cadrul unei ceremonii organizate la Washington, unde șeful statului israelian și-a exprimat admirația pentru ‘visul american’.

La 14 ianuarie 2016, a suferit un atac cardiac fiind supus unei intervenții chirurgicale într-un spital de lângă Tel Aviv.

La 13 septembrie 2016, a fost spitalizat de urgență pentru terapie intensivă, după ce a suferit un accident vascular cerebral major.

romaniabreakingnews.ro
Mai apropiați prin educație. Lansarea parteneriatelor educaționale între România și Republica Moldova

parteneriate_educationale_intre-romania_si_republica_moldova-1

În 28 septembrie 2016, Centrul Interregional de Advocacy și Diplomație și  Colegiul Tehnologic de Industrie Alimentară din Arad, au lansat prima etapă a programului „Parteneriate educaționale în Republica Moldova”.

parteneriate_educationale_intre-romania_si_republica_moldova-3

În cursul lunii octombrie, se va desfășura în Arad, între Colegiul Tehnologic de Industrie Alimentară  și Liceele Teoretice „Ștefan cel Mare” din Chișinău, respectiv ,,Mihai Eminescu” din Leova, prima secvență din proiectul ,,Perspective europene în educație”, care presupune familiarizarea elevilor și profesorilor din cele două licee de peste Prut cu mediul preuniversitar, academic și cultural din România și implicit cu ceea ce înseamnă modelul educațional din cadrul Uniunii Europene.

parteneriate_educationale_intre-romania_si_republica_moldova-2

Delegațiile care ne vor vizita orașul și liceul vor putea vedea aspecte interesante legate de procesul educațional, dar vor fi implicate și în activitățile extracurriculare din Colegiul Tehnologic de Industrie Alimentară Arad.

Ne dorim să realizăm activități comune în care să implicăm elevi și profesori de la cele două licee prestigioase din Republica Moldova”, a declarat profesor dr. Anca Stoenescu, coordonatorul proiectului.

„Ne bucurăm că prin intermediul Centrului Interregional de Advocacy și Diplomație am putut facilita aceste înfrățiri între licee de pe ambele maluri ale Prutului, ceea ce va genera cu siguranță numeroase proiecte și acțiuni comune prin care elevi  din Republica Moldova să cunoască mai bine România și modelul educațional din Uniunea Europeană”, a declarat dr. Antoniu Martin, președinte pentru România al CIAD.

romaniabreakingnews.ro
Klaus Iohannis: Unirea României cu R. Moldova subiect de analiza CSAT la finele anului.

Președintele Klaus Iohannis a declarat după ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării că despre o eventuală unire cu republica Moldova se va discuta și va fi tratat acest subiect într-o strategie care va fi prezentată în CSAT la finele acestui an. Iohannis a îndemnat să se facă o deosebire între discuțiile constructive pe această temă și eventualele declarații populiste ce se vor face în următoarele luni, dat fiind că vor fi campanii electorale și în România și în Republica Moldova.

„Solicitarea noastră în CSAT a fost ca în scurt timp să se contituie un grupul de lucru și această strategie (privind relația pe termen mediu și lung cu Republica Moldova – n.r.) să se adreseze tuturor temelor relevante în relația dintre România și Republica Moldova. Din capul locului, în discuția avută în CSAT, am atras atenția că trebuie să facem deosebire între abordările foarte serioase pe care le putem avea în relația dintre cele două state și abordările populiste și electoraliste care ar putea apărea în zilele și lunile următoare, dat fiind că în România vom avea alegeri parlamentare, iar în Republica Moldova alegeri prezidențiale. Discuția despre o eventuală unire se va trata în strategia pe care o vom discuta în CSAT la finele anului”, a declarat Klaus Iohannis.

romaniabreakingnews.ro
Moment Istoric. Primele F16 Fighting Falcon cu însemnele tricolore ale Forțelor Aeriene Române sosesc în țară! Vezi cum arată!

Actualizare video:

Moment Istoric. Primele F16 Fighting Falcon cu însemnele trico…

#F16 #ForteleAerieneRomane #MApN Moment Istoric. Primele F16 Fighting Falcon cu însemnele tricolore ale Forțelor Aeriene Române sosesc în țară! Vezi cum arată! Primele șase aeronave F 16 Fighting Falcon care poartă pe fuselaj însemnul tricolor al Forțelor Aeriene Române vor fi preluate oficial din Portugalia mâine, 28 septembrie.„Deși ezit să folosesc cuvinte mari, atunci când vorbesc despre achiziții, fie ele și majore, trebuie să spun că mâine va fi o zi cu adevărat istorică pentru România și armata sa” a declarat Ministrul Apărării Naționale Mihnea Ioan Moțoc.Romania Breaking News vă va ține la curent cu desfășurarea ceremoniei!Foto cu primele 6 aeronave F16 românești (foto M.Ap.N) Vezi mai mult aici: http://romaniabreakingnews.ro/moment-istoric-primele-f16-fighting-falcon-cu-insemne-tricolore-ale-fortelor-aeriene-romane-sosesc-in-tara-vezi-cum-arata/

Publicată de Romania Breaking News – RBN press pe Marţi, 27 septembrie 2016

Primele șase aeronave F 16 Fighting Falcon care poartă pe fuselaj însemnul tricolor al Forțelor Aeriene Române vor fi preluate oficial din Portugalia mâine, 28 septembrie.

„Deși ezit să folosesc cuvinte mari, atunci când vorbesc despre achiziții, fie ele și majore, trebuie să spun că mâine va fi o zi cu adevărat istorică pentru România și armata sa” a declarat Ministrul Apărării Naționale Mihnea Ioan Moțoc.

Romania Breaking News vă va ține la curent cu desfășurarea ceremoniei!

Foto cu primele 6 aeronave F16 românești (foto M.Ap.N):

f16_cu_cocarda_tricolora_fortele_aeriene_romane-3

f16_cu_cocarda_tricolora_fortele_aeriene_romane-5

f16_cu_cocarda_tricolora_fortele_aeriene_romane-2

f16_cu_cocarda_tricolora_fortele_aeriene_romane-1

f16_cu_cocarda_tricolora_fortele_aeriene_romane-4

romaniabreakingnews.ro
Ambasada Rusiei la București, o atitudine similară unui scuipat la adresa valorilor naționale românești

Ambasada Rusiei la București a comandat recent un clip, în replică la cel realizat de Papaya Advertising, Cumințenia pământului – Ultimul tren, în cadrul unei campanii independente. Clip în care este vorba, inechivoc, de instaurarea comunismului. „Replica” rușilor răstoarnă și denaturează mesajele originalului, denaturând flagrand istoria nefastă  a ocupației sovietice în România, un moment de neconceput, în cazul unei misiuni diplomatice, pe teritoriul unui stat suveran.

Clipul românesc:

Replica ruseasca:

Reactia Ministerului de Externe

„Apreciem contributia Ambasadei Federatiei Ruse la recuperarea patrimoniului national romanesc si o incurajam sa continue aceasta abordare. Totodata, incurajam sustinerea campaniei de catre orice actor public sau privat, in spiritul respectului pentru valorile culturale ale poporului roman.

Pare insa mai putin explicabila asocierea acestui demers cu un mesaj media, asumat de Ambasada Federatiei Ruse, mesaj care promoveaza o viziune proprie asupra unor capitole din istoria relatiilor bilaterale. Aceasta cu atat mai mult, cu cat este vorba de un domeniu despre care cea mai in masura sa se pronunte este Comisia comuna de istorici romano-rusa al carei obiectiv este tocmai discutarea aspectelor care tin de istorie, in vederea consolidarii increderii reciproce.

Pentru informatii legate de campania oficiala derulata de Ministerul Culturii, va invitam sa vizitati pagina de internet www.brancusiealmeu.ro.”

Reactia presedintelui Romaniei

Presedintele Iohannis a comentat doar protestul romanilor, nu si gestul ambasadei: “Daca oamenii s-au simtit jigniti sau li s-a parut ca nu se prezinta anumite lucruri asa cum trebuie si vor sa-si arate in mod liber si democratic dezacordul cu aceasta actiune, atunci sigur Romania e o tara in care astfel de actiuni sunt posibile.”

Reactiile romanilor

Raspunsul a venit imediat. Mai multi romani au organizat pe facebook un protest intitutlat „Doneaza un cent pentru Rusia” „Suntem jigniti asa ca va invit sa returnam bacsisul in monede cat mai mici ” au spus organizatorii despre donatia de 100 de euro a Rusiei.

Romanii au fost invitati, pe Facebook, sa doneze cate un cent ca raspuns la donatia „modesta” a Ambasadei Rusiei pentru Cumintenia Pamantului.

Ambasadorul Rusiei a anuntat cu mandrie ca a donat 100 de euro pentru Cumintenia Pamantului. Consideram ca suntem jigniti, asa ca va invit sa returnam bacsisul in monede cat mai mic. Un cent ar fi suficient daca ne-am aduna suficienti. Oricum, ar fi bine sa nu ramanem datori, asa cum sunt rusii față de noi cu niste zeci de tone de aur, dacă ne oprim doar aici”, este mesajul publicat pe reteaua de socializare.

Postarea publicata pe pagina ambasadei este insotita de un clip replica la cel realizat de Papaya Advertising,  in urma cu mai bine de o luna, care facea referire la instaurarea comunismului.

Despre contributia Ambasadei la recuperarea sculpturii „Cumintenia Pamantului.

In Romania este lansata campania pentru recuperarea patrimoniului national cultural al tarii, inclusiv a sculpturii lui Constantin Brancusi „Cumintenia Pamantului”. Ambasada se alatura actiunii si aduce o contributie financiara modesta la fondul comun creat in acest scop.„, este mesajul transmis pe pagina.

In clip insa, se vorbeste despre cum „armata rusa si armata romana au luptat impreuna in Primul Razboi Mondial pentru independenta Romaniei” si cum in al Doilea Razboi Mondial „au luptat impreuna pentru independenta Europei”. De asemenea, filmuletul prezinta cum Romania „s-a reconstruit economic si social cu ajutorul Uniunii Sovietice si ca „copiii trebuie sa invete istoria adevarata”.

In final, este precizat ca Ambasada Rusa a donat pentru Cumintenia Pamantului suma de 100 de euro, atasand chiar o poza, drept dovada, la comentarii.

Donatie Rusia
sursa:protv.ro

Reacția lui Moise Guran

Replica Ambasadei Rusiei la București e un scuipat „pe Cumințenia noastră”, titrează Moise Guran,  explicând că reluând în plină democrație, în cel de-al XXI-lea secol și nu în ultimul rând, într-o țară-membru al NATO poncifele (alias minciunile sfruntate!) ale propagandei sovietice, resuscitată, iată, într-un mod care nu ar trebuie să mire, fiindcă face parte din logica imperială, care denaturează și intoxică, practicată și acum de Kremlin.

Doar pentru conformitate istorică, România este independentă din 1877, când rușii ne-au subevaluat. În Primul Război Mondial avea integritatea garantată militar de Germania, dar a ales să lupte împotriva acesteia FĂRĂ să se poată baza pe Rusia. Singura amintire a României legată de Rusia, în Primul Război Mondial este retragerea barbară, plină de jafuri, în special în Basarabia, care a determinat intervenția Armatei Române împotriva bandelor de soldați ruși revoluționari și a precipitat unirea Basarabiei cu România pe 27 martie 1918.

În Al Doilea Război, URSS a invadat Moldova, subevaluând a doua oară România. Dacă România ar fi ripostat, ar fi fost ștearsă de pe hartă, exact ca Polonia, Germania urmând să își securizeze resursele petroliere din sud, iar URSS restul. Ce ați căutat la Stalingrad? l-au întrebat judecătorii pe Antonescu la proces… Fix ce caută acum Armata Roșie la Berlin, a răspuns acesta. Am răspuns unei agresiuni. După război Marele Stalin a subevaluat de vreo două ori România, fără să-și poată imagina că într-o zi România va fi țară NATO.

Cât despre efortul URSS pentru modernizarea României Comuniste,aveți aici, aceia dintre dumneavoastră care nu știți, o oră despre acest ajutor. Rețineți doar faptul că URSS a prădat din România după război, mai mult decât despăgubirile de război plătite de Germania. Ăsta a fost efortul de modernizare, căci importul frătesc de resurse subvenționate s-a cam terminat după primele manifestări de independență față de Moscova.

„Am susținut campania Cumințenia Pământului nu pentru că aș fi iubitor de artă, că îmi cunosc limitele, dar mi-a plăcut ideea asta de unitate în fața unei valori naționale superioare. Când această unitate va deveni suficient de puternică, Rusia nu va mai fi o amenințare potențială pentru România. Campania pentru Cumințenie se încheie vineri și, statistic, doar o minune o mai poate transforma într-un succes. De aici și scuipatul Ambasadei Rusiei la București pe Cumințenia noastră. Statistic ne-au mai calculat și statistic s-au fript de multe ori în istorie cu noi” – Moise Guran.

 
Războiul hibrid al Rusiei. Conferință și lansare de carte la Centru de Informare NATO din R. Moldova

CID NATO organizează pe 5 octombrie lansarea de carte „Războiul hibrid a la Rus” . Scopul acestui eveniment este de discuta și de a analiza într-un context mai larg, diferitele componente ale războiului hibrid din Rusia și de a analiza ” răspunsul Europei”.

Dr. Iurii Fedorov, autorul cărții „Războiul hibrid a la Rus” (Rusia) și colegii săi de la Centrul pentru Armata, Conversie și Studii de dezarmare (Ucraina), Centrul pentru Studii Globale „Strategia XXI” (Ucraina), Iulian Chifu, Centrul pentru prevenirea conflictelor și Early Warning (România) o să prezinte în diverse aspecte rezultatele proaspete ale cercetărilor lor asupra așa-numitului „război hibrid” condus de Rusia împotriva Ucrainei.

Europa este supusă unei noi forme de război – „războiul hibrid…”

În 2008, Rusia a invadat Georgia și în mod militar, până în ziua de azi, ocupă două regiuni nordice ale țării. În 2014 Rusia a invadat și a anexat ilegal Crimeea. În realizarea acestui act, Vladimir Putin a devenit primul lider european care a înfăptuit acest lucru, după Adolf Hitler. Trupele rusești și cele seperatiste susținute de Rusia, funcționează și acum în estul Ucrainei.
În acest context, Kremlinul în mod eficient a forțat mass-media din Vest să fie eliminată din țară, atacurile cibernetice contra țărilor occidentale sunt în creștere, iar mașinile de propagandă rusă sunt în continuă mișcare. Sprijinul financiar rusesc pentru extrema dreaptă în multe țări din UE submină și divid societatea. Armata rusă efectuează provocări regulate și extrem de periculoase împotriva forțelor NATO.
Un raport al Agenției de Informații din Canada într-un limbaj puternic avertizează că Rusia „e în procesul retehnologizării pentru o luptă” și pare să fie „Propulsarea pentru război”.
Scopul acestui eveniment este de discuta și de a analiza într-un context mai larg, diferitele componente ale războiului hibrid din Rusia, și de a se întreba „care este răspunsul Europei?”

Vorbitori:
Iurii Fedorov, expert în politică externă și de securitate rus, autorul cărții „războiul hibrid a la rus”, Rusia

Mykhailo Gonchar, Președinte, Centrul pentru Studii Globale „XXI Strategia”, autorul cărții „Componenta energetică în războiul de nouă generație”

Mykhailo Samus, Director adjunct pentru afaceri internaționale,
Centrul pentru Armata, Conversie și studii de dezarmare, Ucraina

Volodymyr Kopchak, Director adjunct,Centrul pentru Armata, Conversie și studii de dezarmare, Ucraina

Iulian Chifu, Centru pentru prevenirea conflictelor și Early Warning, autorul cărții „Războiul informațional: tipizarea agresiunii informaționale a Federației Ruse”, România

Evenimentul se va desfășura în limba rusă.

Data: 5 octombrie, Ora: 11.00, Locul: CID NATO, str. Bănulescu Bodoni 2A.

 Informare – Tatiana Rotari /romaniabreakingnews.ro
Basarabia în perioada Primului Război Mondial. Expoziție la Centrul de Cultură și Istorie Militară al Ministerului Apărării al Republicii Moldova

CHIȘINĂU, 27 septembrie 2016 — Centrul de Cultură și Istorie Militară al Ministerului Apărării al Republicii Moldova, în colaborare cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, a lansat astăzi expoziția „Basarabia în perioada Primului Război Mondial”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării al Republicii Moldva.

Expoziția cuprinde o serie de documente, mărturii și fotografii inedite, extrase din arhivele existente în Republica Moldova și Federația Rusă, referitoare la situația teritoriului basarabean în perioada 1914-1918.

Potrivit șefului Centrului de Cultură și Istorie Militară, colonelul (r) Vitalie Ciobanu, expoziția, organizată în premieră, este dedicată implicării nemijlocite a Basarabiei în Primul Război Mondial.

Colonelul Ciobanu a menționat că lucrările prezentate reflectă dislocarea militarilor ruși în Basarabia, mobilizarea și recrutarea populației băștinașe în armata rusă, mobilizarea la munci forțate a populației din teritoriu, aprovizionarea armatei ruse, dar și consecințele primului război mondial în regiune.

Expoziția va rămâne deschisă până joi, 20 octombrie curent.

Foto:

basarabia_in_perioada_primului_razboi_mondial-2

basarabia_in_perioada_primului_razboi_mondial-1

basarabia_in_perioada_primului_razboi_mondial-3

basarabia_in_perioada_primului_razboi_mondial-4

basarabia_in_perioada_primului_razboi_mondial-5

basarabia_in_perioada_primului_razboi_mondial-6

Știre relatată de Tatiana Rotari  / romaniabreakingnews.ro
Decizie importantă a Uniunii Europene! Dispare roamingul în interiorul UE!

UEDe la jumătatea anului viitor nu vom mai avea tarife de roaming în interiorul UE, această decizie fiind garantată de Comisia Europeană. Executivul european revine astfel asupra unei propuneri care viza limitarea perioadei fără roaming la 90 de zile.

Această variantă a fost criticată de europarlamentarii care au militat în mod constant pentru desființarea completă a tarifelor de roaming, potrivit TVR.

În altă variantă, cele 90 de zile dispar, însă oficialii Comisiei Europene anunță că operatorii de telefonie se vor putea proteja împotriva abuzurilor, în cazul celor care se abonează mai ieftin în unele țări, dar trăiesc de fapt în țări cu servicii mai scumpe. Pentru aceștia vor putea fi aplicate tarife suplimentare de 4 eurocenți pentru minutul de convorbire, 1 eurocent pentru un sms și 85 de eurocenți pentru un megabit de date.

Conform statisticilor, cei mai mulți dintre cetățenii UE nu călătoresc în interiorul UE decât câteva săptămâni pe an.

„Furnizorii de servicii vor supraviețui numai dacă obiceiurile de călătorie ale europenilor se păstrează că și până acum. Ideea de renunțare la taxele de roaming este atât de populară, încât toți operatorii sunt interesați să furnizeze astfel de pachete” a declarat Andrus Ansip, vicepresedintele Comisiei Europene pentru pentru Piața Digitală.

Comisia Europeană va înainta o propunere legislativă până în luna decembrie, care va fi aprobată în țările membre, astfel încât de la jumătatea lunii iunie 2017 tarifele de roaming să devină istorie.

romaniabreakingnews.ro
Ioan Gyuri Pascu și Sebastian Papaiani, doi mari artiști despre care cu durere vorbim azi …la trecut. Dumnezeu să-i odihnească.

sebastianpapaiani_ioangyuripascu

Actorul Sebastian Papaiani a murit la vârsta de 80 de ani, după o lungă suferință.  Sebastian Papaiani fusese internat de urgență, în luna mai, pe secția de Neurologie a Spitalului Universitar de Urgență București, întrucât actorul suferise un atac cerebral.

Sebastian Papaiani s-a născut pe 25 august 1936, la Pitești (Argeș). Copilăria și-a petrecut-o, după cum declara actorul, “într-o lume modestă, într-un cartier paralel cu Costache Negri, unde era plin de țigani, dar țigani cu care puteai să fii prieten…”. Tatăl sau, Alecu Papaiani, era grec de origine, Papayannis fiind proprietarul unei curți, undeva în mărginimea Piteștiului în care erau apartamente de două cămăruțe, închiriate de coșari, geambași, lustragii etc. Alături de prietenii lui era fascinat de circul ce venea în cartier și de filmele ce rulau în acei ani, iar John Wayne și Johnny Weissmuller erau preferații lui.

Actor complet, complex și deosebit de talentat, și-a câștigat popularitatea și simpatia publicului, prin rolurile de comedie, dar și prin cele în care a abordat și registre mai grave. Dintre piesele jucate pe scena Teatrului Odeon (fost Giulești) menționăm: ”Astă seară se joacă fără piesă” de Luigi Pirandello, în regia lui Alexa Visarion, ”Domnișoara Nastasia” de Gh. M. Zamfirescu, în regia lui Horea Popescu, ”Livada cu vișini” de Cehov, regia Sorin Militaru, ”Să nu-ți faci prăvălie cu scară” de Eugen Barbu, regia Sanda Manu și multe altele.

Joacă, totodată, în numeroase filme, rămânând de neegalat în rolurile Plutonier Căpșună din seria ”B.D”, Alecu din ”Astă seară dansăm în familie”, Pompei din ”Toamna bobocilor” și mai ales Ieremia din serialul TV ”Toate pânzele sus”.

Actorul a fost decorat la 13 decembrie 2002 cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler.

Artistul Ioan Gyuri Pascu, în vârstă de 55 de ani, a murit luni dimineață în urma unui stop cardio-respirator survenit în locuința din Capitală a reputatului actor și cântăreț. Medicii au încercat să îl salveze, dar eforturile acestora au fost zadarnice.

Un cunoscut medic legist, Gheorghe Alexandrescu a declarat că moartea artistului Ioan Gyuri Pascu are un aspect subit. Cadrul medical a menționat lunga listă de suferințe ale actorului, precizând că moartea sa s-a datorat neglijenței familiei.

Ioan Gyuri Pascu (n. 31 august 1961, Agnita, regiunea Brașov – d. 26 septembrie 2016, București) a fost un muzician și un actor român, membru al grupului de umor Divertis din anul 1987. S-a lansat în cariera muzicală în anul 1977 și de atunci a abordat diverse stiluri muzicale, printre care: pop, rock, blues și reggae. A fondat mai multe formații de succes în anii 1990, precum The Blue Workers sau Pacific, al căror solist a fost, fiind membru activ al primei formații. A lansat mai multe piese de rock alternativ prin casa sa de discuri, Tempo Music, și este un critic al radioului comercial românesc.

Pe lângă activitatea de la Divertis, unde a abordat în special satiră politică, a mai jucat în filme de lung metraj precum O vară de neuitat – în regia lui Lucian Pintilie și în Occident – regizor Cristian Mungiu. A mai jucat în mai multe piese de teatru, precum Take, Ianke și Cadîr, asigurând și coloana sonoră pentru o parte din ele. A colaborat cu mai multe posturi de televiziune, printre care TVR 1, Antena 1 și Pro TV. A mai contribuit ca jurnalist sportiv și comentator de sport,[2] și a scris mai multe cărți de spiritualitate și pentru copii.

Cuvinte memorabile ale lui Ioan Gyuri Pascu:

Să lăsăm lucrurile așa cum vin. De câte ori mi-am făcut planuri nu mi-au ieșit

Într-un interviu pentru un bloger, publicat pe 17 septembrie, actorul a povestit despre copilărie, părinți, moarte, viața din televiziune, muzică si poezii.

„Copilaria are in sine ceva minunat, chiar daca au fost si traume. Am copilarit in orasul Agnita in care m-am si nascut si unde am stat pana am terminat liceul, iar in vacantele de vara mergem in judetul Mures unde era pentru mine paradisul, undeva la munte. Mergeam la bunica mea. Imi era foarte bine. Tatal meu a cumparat televizorul in ’64, cand eu aveam 3 ani ca sa vedem Olimpiada de la Tokyo. Tatal meu a fost inginer in exploatari forestiere si mama mea a lucrat la contabilitate, tot acolo la sectorul de exploatare a lemnului, in Agnita”, a marturisit Ioan Gyuri Pascu pentru oameni-frumosi.ro.

„Faptul de a sta cu tine. Macar 5 minute pe zi. Eu le spun oamenilor si ei râd. Macar 5 minute pe zi. Cand mergi la toaleta, nu iti lua telefonul. Stai cu tine si vezi cine esti. Si dupa aceea sa fii atent. Si omul va trebui sa inlocuiasca cautarea cu atentia. Ca omul tot cauta, cauta. Daca esti atent la tine, inauntrul tau si ce se intampla in jurul tau, te vor gasi lucrurile. Sa fii atent la tot: la gandurile tale, la cum reactioneaza corpul tau la aceste ganduri, sa fii atent cum respiri. Si mai este o chestie care se spune: traieste-ti viata. Eu zic altfel: sa se lase trait de viata. Sa lasam lucrurile asa cum vin, pentru ca fiecare lucru vine cu un rost. Din fiecare putem sa invatam”, spunea actorul în urmă cu puțin timp.

„Viata este simpla, aspectele ei sunt foarte complicate, iar noi ne lasam coplesiti de ele. Mie acum un an mi-a murit mama, acum doi ani, fratele, o sora mi-a murit cand avea 38 de ani, iar eu aveam 30. Atunci stiu ca m-am razvratit, dar dupa aceea mi-am dat seama ca oricand te vegheaza si poti sta de vorba cu ei si nu te mai afecteaza atat de tare”.

„De mic copil am stiu ca vreau sa fiu artist. Si am avut multe frane. Am fost picat la teatru ca eram prea scund. Dupa ce am picat la teatru, dupa ce am facut armata, eu am vrut sa dau din nou, dar tatal meu mi-a spus: „O data te-am lasat sa dai.” Era foarte greu atunci, o singura clasa la Targu-Mures si doua la Bucuresti. Eu practic am dat pe doua locuri din patru„.

Actorul spunea în interviu că pentru el a fost foarte importantă libertatea, să nu fie ingradit, sa nu fie mintit, sa nu fie cenzurat. Toate cantecele si poeziile lui erau inspirate din viața lui, spuneau povestea vieții lui.

„Cine vrea sa fie vulnerabil. Poti sa fii vulnerabil si fara sa te expui. Daca ai o slabiciune si ai fricile tale, deja esti vulnerabil, ca te expui, ca nu te expui. Pentru mine succesul, faima si banii sunt ca frunzele copacului. Si atunci invatam de la copaci. Ele cand sunt, trebuie sa te bucuri de ele cand sunt verzi. Apoi vine viscolul iarna, copacul este tot acolo, asteapta o alta primavara. Cat timp depinzi de succes vei suferi, tragi tare, te agati de lucrul asta si suferi”.

Ioan Gyuri Pascu a vorbit de asemenea despre invidie și gelozie.

„Invidia, gelozia, vin din frica. Frica de a pierde ceva. Cel pe care il invidiezi ajunge la ceva ce tu vrei sa ajungi si nu ai ajuns. Tot e frica. Si cainii latra din frica. Oamenii nu se uila ce au, ci la ce nu au. Asa am fost crescuti: sa categorisim, sa comparam, sa spunem ca ala este mai bun, ala este mai rau. Daca il invidiezi pe ala care a facut, fa si tu. Care este problema, ce te opreste?!„, a mai spus actorul.

Ioan Gyuri Pascu mărturisea că el nu se mai gândea la viitor. „De cate ori mi-am facut planuri nu mi-au iesit. Normal ca ai o viziune, iti faci o schita. Eu vad ca pe un lucru foarte prost, planificarea pe termen lung. Mai bine planific ce fac anul asta. Eu de mult timp nu imi mai fac planuri de viitor, dar imi place sa traiesc fiecare proiect actual. In ala ma implic si pe ala il duc la capat. Si dupa aceea ma apuc de altu’ si de altu’ si asa mai departe”, marturisea regretatul actor.
Comunicat de Presă al Partidului Noua Românie privin blocarea votului din diaspora pentru PNR

PSD și PNL blochează românii din Diaspora să voteze pentru Noua Românie

Românii din Diaspora nu mai pot vota la parlamentare candidații Noua Românie întrucât Guvernul Cioloș și Autoritatea Electorală Permanentă(AEP) fac jocurile PSD și PNL.

partidulnouaromaniePe 19 septembrie, AEP a anunțat că din pix a introdus în mod automat în Registrul Electoral, 609.962 români care ar avea reședința sau domiciliul în Diaspora.

Drept urmare, numărul minim de semnături necesare depunerii candidaturilor pentru Diaspora a ajuns la 6099. Cifră imposibil de realizat în doar 20 de zile.

Noua Românie nu mai poate candida în Diaspora. Autoritatea Electorală Permanentă ne obligă ca în 20 de zile să adunăm 6099 de semnături de la românii care au domiciliul sau rezidența în altă țară. Acest număr de semnături este necesar pentru a putea depune candidaturi în Diaspora.

Întrucât data limită a depunerii candidaturilor pentru Diaspora, la Biroul Electoral Central este 11 octombrie, în 20 de zile este practic imposibil ca membrii Noua Românie din Diaspora să reușească să adune 6099 semnături de la românii care au domiciliul în acte în altă țară.

Președintele Noua Românie acuză Guvernul Cioloș și Autoritatea Electorală Permanentă că fac jocurile PSD și PNL prin această ‘manevră’ prin care impun 6099 semnături pentru Diaspora.

‘Peste noapte, în Registrul Electoral au fost introduși peste 600.000 de români cu domiciliul în Diaspora. Și din pix, s-a umflat pragul minim de semnături pentru Diaspora astfel încât doar PSD și PNL să aibă candidați. Această decizie este profund ilegală și imorală și este menită să blocheze posibilitatea românilor de a vota schimbarea de a putea alege și altceva în afară de PSD și PNL. Îmi pare sincer rău că suntem împiedicați astfel să nu candidăm în Diaspora și astfel să dăm o șansă românilor care ne susțin și își doresc să fie reprezentați de noi în Parlament. Această decizie denotă cât de murdar joacă PSD și PNL la alegerile parlamentare’, a declarat Sebastian Popescu, Președintele Noua Românie.

Președintele Federației Asociațiilor de Români din Europa susține că și Guvernul Cioloș este complice la această manevră întrucât unul din miniștrii cabinetului său urmează să candideze pe Diaspora.

‘Pe culoarele puterii deja circulă zvonuri că ceea ce se întâmplă este o manevră a Guvernului Cioloș prin care i se netezește drumul unui ministru din actualul guvern spre fotoliul de parlamentar al diasporei. Doar punându-se bețe în roate candidaților independenți, acesta ar mai avea ceva șanse de reușită’ a declarat Daniel Tecu, președintele FADERE.

Decizia Autorității Electorale Permanente de a introduce peste noapte peste 600.000 de români în Registrul Electoral este cel puțin ciudată întrucât de luni de zile făceau apel la românii din Diaspora să se înscrie în Registrul Electoral.

Noua Românie întreabă Autoritatea Electorală Permanentă de ce a mai cerut românilor să se înscrie în Registrul Electoral dacă știau de la bun început că îi vor introduce în mod automat în listele permanente.

Departamentul de Comunicare și PR al PNR
Purtător de Cuvânt,
Cosmin Grancea