„Semper fidelis” …mai puțin fidelis? Motivele unei demisii

Mihai Răzvan Ungureanu – Semper fidelis?

Digi24: Mihai Răzvan Ungureanu a demisionat fiindcă are probleme de sănătate sau președintele Iohannis i-a cerut demisia pentru că nu mai are încredere în fidelitatea șefului spionajului românesc?

mihairazvanungureanuSemper fidelis (loial pentru totdeauna) era, în evul mediu occidental, declarația de supunere a unor familii de seniori sau a unor orașe întregi față de un rege, într-o perioadă în care orice aduna o oaste pe care s-o plătească putea revendica și tronul.

Pe vremea primului mandat în fruntea SIE, când fusese propus de Traian Băsescu, MRU a folosit această sintagmă pentru serviciul secret pe care l-a condus. La al doilea mandat, în care Klaus Iohannis l-a numit, a renunțat la Semper fidelis ca blazon al SIE și a demisionat după un an și jumătate.

Despre Mihai Răzvan Ungureanu lumea a auzit la mijlocul anilor 90, când, un istoric tânăr de la Iași a reclamat public că un serviciu de informații a încercat grobian să-l racoleze, într-o epocă în careamintirea Securității comuniste încă nu se întâlnise cu știința PR-ului.

Spre sfârșitul anilor 90, pe când Ministerul de Externe a fost condus de Andrei Pleșu, MRU a fost secretar general al ministerului și prestația tânărului istoric, accentul de vorbitor nativ al englezei britanice, anvergura intelectuală i-au prefigurat o carieră pentru funcții înalte.

Colaborator al lui Bodo Hombach la Pactul de stabilitate, ministru de externe, senator, șef de partid minor, director SIE, prim-ministru și potențial candidat la Președinție din partea unei coaliții de dreapta, toate acestea arată o carieră care ar fi putut deveni deplină.

Cum a ajuns Ungureanu să demisioneze? Motive de sănătate, așa cum susținea președintele Comisiei de control al SIE, despre care parlamentari din comisie susțin că ar fi o problemă a coloanei vertebrale? În absența unor informații publice, a unui buletin de analize, dincolo de gândurile de însănătoșire grabnică, te fură contextul demisiei.

Din primăvara acestui an, au existat semne ale unei îndepărtări, apoi chiar tensiuni între MRU și Klaus Iohannis. Fotografiile în care Dan Mihalache, cel mai apropiat colaborator al președintelui la vremea aceea, a apărut dormind într-o vizită oficială, au stârnit declarații prezidențiale, care au invocat entități implicate în compromiterea șefului cancelariei de la Cotroceni. Informațiile care au sugerat o posibilă implicare a SIE în chestiune nu au fost niciodată negate public. Chiar dacă un serviciu secret dă explicații doar în CSAT (condus de șeful statului) și în Parlament, iată că, tot în primăvară, SIE a avut ocazia să iasă din rând.

Mai exact, când Laura Codruța Kovesi a acuzat SIE, la un seminar pe teme de corupție, că nu furnizează informații DNA despre averile dubioase ale românilor în străinătate, SIE a răspuns. Lung. Și condescendent. Acela a fost un moment în care invocarea practicilor Securității comuniste într-un răspuns public pentru DNA a sunat bizar.

Informațiile care au apărut în presă mai apoi, referitoare la cereri prin sms ale președintelui Iohannis ca MRU să demisioneze, refuzuri, pe sms, comunicate pe surse căpătau teren și credibilitate. Faptul că și liderul PSD, Liviu Dragnea, a oferit detalii publice despre răceala dintre Iohannis și Ungureanu arată că în fruntea SIE se pregătea/forța o schimbare.

Scandalul Black Cube este însă momentul cel mai complicat pentru mandatul lui MRU. Șefa DNA spionată de foști angajați ai Mossad, iar Serviciul de Informații Externe nu figurează în niciun comunicat al DNA ca furnizor de informații. Agenți Mossad angajați de un ofițer SRI în rezervă, fără ca SIE să ofere date anchetei pare să fi fost greu de explicat.

Dacă la asta adăugăm că Mihai Răzvan Ungureanu a lipsit în ultima vreme de la momente oficiale importante, inaugurarea scutului de la Deveselu fiind unul dintre ele, avem mai clar tabloul relațiilor.

SIE, ca și SRI, se află în directa coordonare a președintelui, iar șeful statului se preuspune că are încredere deplină în cei care coordonează aceste servicii. Despre șeful SRI, Eduard Hellvig, cercurile politice spun că este apropiat de Klaus Iohannis. Despre influența lui Hellvig se spune, în aceleași cercuri, că este în creștere. Din această perspectivă, SIE se află într-un moment delicat.

În campanie electorală, este greu de crezut că se poate întruni o majoritate în Parlament care să-l voteze pe cel pe care-l va propune președintele.

După alegeri, va fi mai greu de negociat politic între putere și opoziție, nu doar formarea guvernului, de aceea numirea unui director nou al SIE este posibil să mai aștepte.

Cariera lui Mihai Răzvan Ungureanu este posibil să se recalibreze.

Ambițiile sale politice abia acum, eliberat de șefia unui serviciu secret, pot căpăta avânt. Va fi interesant de urmărit în ce tabără își va face loc MRU, în condițiile în care Alina Gorghiu, o fidelă a președintelui Iohannis, l-a anunțat pe demisionarul din fruntea SIE că nu are loc pe listele PNL. – sursa:Digi24

Știripesurse: Rareș Bogdan, reacție după demisia lui MRU: Credea că poate fi șef al SIE slujind și alte state

Mihai Răzvan Ungureanu a demisionat din funcția de șef al Serviciului de Informații Externe (SIE). Interimar la conducerea SIE va fi generalul Silviu Predoiu. Rareș Bogdan a comentat în direct demisia lui Mihai Răzvan Ungureanu.

„E o normalitate demisia. E o veste normală, care trebuia să se întâmple cu 3 luni în urmă. Președintele României i-a cerut cu 3 luni în urma demisia, informația e pe surse. E logică, normală. MRU rămâne un om inteligent, cu viitor în politică. Poate fi un excelent ambasador, poate fi un candidat al dreptei în diverse poziții de senator, deputat. Din informațiile mele, MRU s-a grăbit în anumite chestiuni. Trebuie să te gândesti la statul român, nu la alte state.

Domnul Răzvan Ungureanu credea ca poate fi șef al SIE slujind și alte state. Rămâne partea a doua. Gândiți-vă că viitorul șef al SIE va fi ales de Parlament. Să nu uită’m ca MRU a trecut prin votul celor de la UNPR. Vine examenul Parlamentului pentru viitorul șef al SIE, propus de Președintele României. Cred că va face o alegere bună pentru această țară. Noul șef al SIE să fie loial Romaniei”, a spus realizatorul „Jocuri de Putere”, la Realitatea TV.

romaniabreakingnews.ro
(FOTO) „CU CREDINȚA TRECI ȘI MUNȚII” …tineri români pe bicicletă la Mănăstirea Tarcău, cu prilejul sărbătorii religioase „Schimbarea la față”

Pe data de 5 august 2016, la ora nouă, după oficierea Sfintei Liturghii, 38  de tineri din parohia  Camenca, localitatea Brusturoasa, județul Bacău, dând curs invitației tânărului și entuziastului preot Adrian Țuglea,  plecau în pelerinaj la Mănăstirea Tarcău, județul Neamț. Plecau, descoperind  pe Muntele Tarcău cărări  sfințite de talpa străbunilor, de roua inimii lor. Traseul ales, în lungime de 35 km, deși dificil,a fost parcurs în mare parte cu bicicleta. După terminarea drumului forestier și trecerea în județul Neamț au mers și pe jos.

Biciclisti in Pelerinaj la Manastirea Tarcau

O fotografie înaintea plecării în pelerinaj

Pelerinajul, ne spune preotul paroh Adrian Țuglea, a înviat vechea tradiție locală, neștearsă încă din memoria bunicilor, care în vremuri de restriște făceau acest drum spre alinare sufletească la tâmpla Mănăstirii din Tarcău.

Biserica Duminica tuturor sfinților parte din pelerinajul la Manastirea TARCAU

Biserica purtând hramul „Duminica tuturor sfinților” (monument istoric)

A doua zi, alături de turiști și de cei 57 de enoriași veniți din comuna Brusturoasa cu trei microbuze (la apelul făcut de preoții Constantin Popa, parohia Brusturoasa și Adrian Țuglea, parohia Camenca), tinerii sosiți cu bicicletele au participat  la sărbătoarea religioasă „Schimbarea la Față” (hramul paraclisului este al doilea hram al Mănăstirii Tarcău, biserica veche purtând hramul „Duminica tuturor Sfinților”).

SPORTIVII și cei 54 de enoriași din localitatea Brusturoasa sosiți cu microbuzele

Tinerii veniți cu bicicleta și enoriașii veniți cu microbuzele

Oficierea Sfintei Liturghii s-a făcut sub conducerea preotului Grigorie, starețul mănăstirii. Preoți slujitori au fost protosinghelul Gheramim (Mănăstirea Tarcău,  județul Neamț), părintele Constantin Popa (parohia Brusturoasa, județul Bacău), preotul Adrian Țuglea (parohia Camenca, județul Bacău), ierodiaconul Andrei (Mănăstirea Tarcău), ierodiaconul Epifanie (Mănăstirea Tarcău).

Pelerinaj la Manastirea Tarcau

În curtea mănăstirii, după șase ore de mers

Schitul Tarcău, ne spune starețul mănăstirii,  după oficierea Sfintei Liturghii, a fost fondat între anii 1828 -1833 de către Ieroschimonahul Avramie (primul egumen al acestui așezământ monahal), având ca hram „Duminica tuturor Sfinților”, prăznuit în prima duminică după Pogorârea Duhului Sfânt.

Numele schitului  e legat de munții din jur și de pârâul din apropiere, Tarcău.

Biserica, făcută din lemn de frasin, îmbinat artistic, a fost înălțată de meșteri locali anonimi, după cinci ani de trudă.

La 9 iulie 1833 a fost sfințită de Sebastian, Arhiereul-vicar de la Iași.

Înălțată în stilul clasic al bisericilor moldovenești, biserica are formă de cruce, cu o singură turlă. Interiorul nu este pictat. În anul 1868 a fost construită clopotnița, iar în 1936, bisericii i s-a adăugat un pridvor închis.

Pelerinaj la Manastirea Tarcau

Clopotnița construită în 1868

Până  în anul 1900, așezământul monahal s-a aflat sub ascultarea și îndrumarea Mănăstirii Bistrița.

Catapeteasma bisericii are cinci rânduri de icoane și este executată pe scânduri late de tei, fixate pe un schelet bârne.  Icoanele sunt vechi, doar câteva  sunt de dată mai recentă. Lângă biserică se află crucea egumenului Avramie, ctitorul sfântului locaș. În Altar se găsea  pomelnicul ctitoricesc al tuturor donatorilor (acum biserica veche este în renovare).

CATAPETEASMA MANASTIREA TARCAU

Catapeteasma bisericii înălțate în anul 1833

După anul 1989 au fost ridicate noi clădiri de locuit și un paraclis cu hramul „Schimbarea la Față”. Anul 1991 marchează ridicarea schitului la rangul de mănăstire. În prezent, Biserica Mănăstirii este declarată monument istoric.

Prin bunăvoința starețului mănăstirii, părintele Grigorie,am putut vizita și interiorul bisericii aflate în renovare, prilej de a admira renumita-i catapeteasmă.

La trapeza mănăstirii a urmat agapa creștină (pregătită în colaborare cu credincioșii din parohia Camenca).

A fost o serbătoare de neuitat pentru oaspeții Mănăstirii Tarcău, mănăstire despre care Teodor Danalache scria în „creștinortodox.ro” :

„Este o oază de liniște, de reculegere și de regăsire a noastră și a legăturii tainice cu Dumnezeu”.

Acest lucru l-au simțit,desigur, și tinerii pelerini. Ei au pornit pe drumul pe care au venit,  gândind, pe  poteci dantelate, că nu  doar muntele îi apropie de cer – și Cerul îi apropie de munte… De munte și de oameni.

Patriarhul Daniel despre sărbătoareaSchimbarea la Față” Sursa: basilica.ro

Schimbarea la Față a Domnului ne cheamă la o schimbare, la o înduhovnicire. Urcarea pe Muntele Taborului înseamnă un urcuș duhovnicesc interior nu doar o urcare fizică folosind pașii picioarelor noastre, ci este vorba de o urcare duhovnicească, prin rugăciune, prin ascultare, prin meditație, prin ascultarea sfintelor slujbe și mai ales prin împărtășirea cu Sfintele Taine de aceea în cărțile noastre de slujbă după împărtășire preotul spune: și dă-ne nouă să ne împărtășim și mai cu adevărat în ziua cea neînserată a Împărăției Tale. Schimbarea aceasta înseamnă ridicarea noastră din cele pământești cu mintea și întoarcerea gândurilor și simțirilor noastre spre Hristos, spre sfinții Lui care se bucură de lumina cea neapusă a Împărăției Cerurilor arătată la Schimbarea la Față a Mântuitorului Iisus Hristos. Schimbarea la Față ne cheamă să ne schimbăm, să ne înnoim, să ne luminăm mintea prin gânduri bune, să luminăm inima prin simțiri curate, să luminăm viața noastră prin fapte bune de ajutorare, de consolare a celor întristați, de mângâiere a celor îndoliați, de ajutorare a celor săraci și singuri. Deci, o Schimbare la Față a Mântuitorului ne cheamă la o schimbare spirituală, duhovnicească a noastră.

Publicat de autor: Nicolae Petrescu RediRomânia Breaking News