Plan românesc! „Spațiul informațional comun România – R. Moldova” poate constitui breșa în spațiul informațional al RM dominat de Rusia

România are în plan ruperea tuturor barierelor comunicaționale în relația cu Republica Moldova, prin crearea unui spațiu informațional  (audiovizual) comun. Declarația a fost făcută de noul ministru delegat pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni​Dan Stoenescu, informează RFI citat de romaniabreakingnews.ro

Ministrul Dan  Stoenescu a afirmat că „Republica Moldova este un stat vecin cu care împărtășim aceeași istorie, aceeași limbă și aceeași cultură. În acest sens, vom încerca să rupem toate barierele comunicaționale dintre noi și vom iniția demersuri privind instituirea unui spațiu comunicațional comun între România și Republica Moldova, astfel încât instituțiile audiovizualului din România și din Republica Moldova să aibă acces reciproc, liber și gratuit. Dorim să creăm un spațiu în care vorbitorii de limbă română de pe ambele maluri ale Prutului să se simtă liberi, acasă, în propria lor limbă”.

Ce presupune acest spațiu audiovizual comun?

„Prin spațiu audiovizual comun mă refer la faptul că atât românii din Republica Moldova, cât și românii din România trebuie să aibă acces la canale de televiziune în limba română și la posturi de radio în limba română. Din păcate, presa de limba română întâmpină probleme în Republica Moldova și numai prin ruperea barierelor la nivel audiovizual putem impulsiona prezența culturii române și identității naționale în Republica Moldova. De asemenea, este foarte important ca și românii din România să aibă acces la știri, la informații, despre ceea ce se întâmplă în Republica Moldova. Numai prin schimbul de informații, acces la spațiul audiovizual comun, putem să ne apropiem, având în vedere că avem aceeași limbă, aceeași cultură, suntem două state, o singură națiune”

Spațiul audiovizual comun reprezintă pentru Ministrul Dan Stoenescu soluția apropierii dintre cele două state românești

„Din păcate, presa de limba română întâmpină probleme în Republica Moldova și numai prin ruperea barierelor la nivel audiovizual putem impulsiona prezența culturii române și identității naționale în Republica Moldova. De asemenea, este foarte important ca și românii din România să aibă acces la știri, la informații, despre ceea ce se întâmplă în Republica Moldova. Numai prin schimbul de informații, acces la spațiul audiovizual comun putem să ne apropiem, având în vedere că avem aceeași limba, aceeași cultură, suntem două state, o singură națiune”, a arătat ministrul.

Cum se poate realiza spațiul audiovizual comun  ?

„spațiul audiovizual comun se poate realiza prin discuții la nivelul Consiliului Național al Audiovizualului, prin prezența canalelor românești în Republica Moldova, prin deschiderea unor stații locale de radio și de televiziune românești în Republica Moldova, dar și moldovenești în România. Trebuie să creăm un spațiu liber, comun, după modelul Uniunii Europene”. – a mai spus Ministrul Dan Stoenescu.

„Trebuie să creăm un spațiu liber, comun, după modelul Uniunii Europene”, a adăugat Dan Stoenescu.

Primii pași în concretizarea planului pentru spațiul informațional comun

Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe vă invită luni, 29 februarie, de la ora 13.30, la conferința de presă organizată cu prilejul lansării Consiliului Consultativ Mass-Media România-Republica Moldova. Evenimentul se va desfășura la sediul MAE, sala Grigore Gafencu.

La conferința de presă vor participa ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, ministrul consultării publice și dialogului social, Victoria-Violeta Alexandru, ministrul comunicațiilor și pentru societatea informațională, Marius Bostan, secretarul de stat din Departamentul pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, Petre Guran, precum și membri ai secretariatului Consilului Consultativ Mass-Media România-Republica Moldova.

Consiliul Consultativ Mass-Media reprezintă un cadru instituțional care va avea, în principal, rolul de a implementa spațiul comunicațional comun între România și Republica Moldova, un element important pentru transpunerea normelor europene în țara vecină, care să contribuie la valorificarea oportunităților pe care le oferă colaborarea bilaterală în domeniul mass-media.

Membrii Consiliului Consultativ sunt reprezentanți ai Consiliilor Naționale ale Audiovizualului, canalelor de informare în masă din ambele țări, membri ai societății civile și experți în comunicare. Consiliul se va întruni alternativ, la București și la Chișinău.

Citiți și

În spațiul informațional din R. Moldova dominat de Rusia, mai vine un greu al mediei românești! Digi24 se extinde la Chișinău!

Publicat de romaniabreakingnews.ro
NATO este garanția și șansa modernizării armatei R. Moldova. Ministrul Șalaru: „că e vorba de arme sau ofițeri, trebuie să scăpăm de vechituri”

Armata Republicii Moldova trebuie să scape de vechituri, indiferent că e vorba de arme sau de ofițeri, spune ministru Șalaru.

Isteria anti-NATO, coordonată de forțele filoruse de la Chișinău, nu este singurul front al luptei împotriva normalizării și securizării Republicii Moldova și păstrarea vulnerabilității în războiul hibrid purtat în regiune de către kremlin. Demonstranți cu carnete de partid ale formațiunile anti-naționale, care scandează împotriva organizației militare a lumii civilizate în fața reprezentanțelor de la Chișinău ale NATO și SUA, sunt doar partea vizibilă a aisbergului care e aproape să scufunde în insecuritate Moldova. Sărăcia și incompetența unor ofițeri superiori din MApN sunt alți factori care contribuie la degringolada și goana în jurul cozii a statului.

Discursul Hrenovei…

Discursul deputatei socialiste Elena Hrenova, la flashmob-ul de protest de marți din fața sediului NATO din capitală a devenit viral pe internet. Nu datorită înțelepciunii cuvintelor sale, ci dimpotrivă, din cauza prostiilor abundente din fraze. „Noi suntem un popor care iubește libertatea. Țara noastră, Moldova, tărâm înfloritor! Noi suntem un stat independent, dar uitați-vă ce se petrece în lume: oriunde sunt soldații ai NATO, acele țări se destramă, au loc războaie. Nu este țară în care să fie prezentă NATO și să fie pace. Ne trebuie oare noi, Moldovei noastre acest NATO?”, a spus Hrenova, oferind imediat și răspunsul la aceată întrebare, deloc retorică: „Nu ne trebuie NATO!”, scandare preluată și de duzina de însoțitori captivați de alocuțiunea în cel mai pur stil bolșevic.

Răspunsul civilizat al NATO

Din fericire, răspunsurile la această isterie sunt pe măsură. Recenta  vizită  a unei delegații de 18 generali și amirali din SUA  a confirmat inportanța crescândă a Repubicii Moldova pe plan geopolitic. Ministrul Apărării, Anatol Șalaru a declarat cu această ocazie pentru EVZ că : „Militarii americani au venit într-o vizită de documentare în Moldova. Merg în Estonia, în Ucraina, în țările pe care ei le consideră vulnerabile și le este amenințată securitatea de către Rusia. Bineînțeles, noi suntem parte a unui război hibrid, iar acum Rusia nu folosește numai armata pentru a destabiliza situația din țară. Noi vorbim acum despre o situație când  Moldova a devenit foarte importantă pentru securitatea regională și securitatea europeană. Dacă Rusia destabilizează situația din țară și la putere vin forțele pro-ruse, va fi oprit parcursul european, va fi o amenințare pentru frontiera euroatlantică. Pentru Rusia astăzi este foarte importantă Moldova. Dar este importantă și pentru americani, și pentru europeni”.

Vechiturile și „învechiții” trebuie eliminați

Armata Națională a fost una din cele mai ignorate instituții pe parcursul a aproape tuturor guvernărilor. Dotarea tehnică a rămas învechită, bugetul mic. În același timp armamentul învechit, rămas încă din timpul sovietic, și care astăzi nu mai are niciun rost militar, este păstrat în depozite pe cheltuiala statului. Astfel statul cheltuie bani pentru întreținerea unei tehnici inutile, în loc să achiziționeze tehnologie militară modernă din Occident. De vină pentru această situație este, în opinia ministrului, chiar șeful Marelui Stat Major, Igor Gorgan, a cărui demisie a fost cerută în mod repetat de Anatol Șalaru.

 „Sunt interese personale, deoarece dacă vindem acest armament, dispare necesitatea unor militari care astăzi doar vin la lucru și primesc salarii și cărora li s-ar scădea și gradele. La noi s-a mers pe ideea că armata trebuie să fie mică, iar comandamentul trebuie să fie mare, dar în toată lumea-i invers. Armata trebuie să fie combativă, armata nu trebuie să fie funcționari care merg cu mapa subțioară. Armata trebuie modernizată, iar modernizarea nu înseamnă să repari tehinca produsă cu 40 și ceva de ani în urmă. Astăzi pe hârtie totul este bine, dar în realitate nu este așa”.

O singură speranță: Crucea Nordului

Totodată, acesta a reafirmat că pentru asigurarea securității naționale, și implicit a modernizării armatei, parteneriatul cu NATO este practic vital: „Ca să trecem la standardele NATO, noi trebuie avem o armată modernă. Iar o armată moderă știe care sunt pericolele. Potențialul nostru inamic astăzi este Transnistria. Noi avem capacități de apărare, dar nu trebuie uităm că nici ei nu stau degeaba. De aceea, noi trebuie să ne modernizăm, iar să asta putem doar cu ajutorul partenerilor noștri din NATO. Noi trebuie să avem trupe mobile, la noi nu se vor da bătălii de tancuri” concluzionează ministrul.

Demiterea lui Gorgan

De mai bine de patru luni, ministrul apărării Anatol Șalaru cere demisia șefului Marelui Stat Major Igor Gorgan, pe care îl acuză de încălcarea disciplinei în Armata națională și lipsa de viziune pentru dezvoltarea acesteia. Anatol Șalaru a declarat că acestei demisii i s-ar opune președintele Nicolae Timofti, comandantul suprem al forțelor armate.

Reprezentantul Serviciului de presă al președinției Ana Samson a confirmat că președintele Timofti a fost informat despre această intenție, dar că mai întâi trebuie să existe o propunere din partea Guvernului. Igor Gorgan, care îndeplinește funcția de șef al Marelui Stat Major din 2013, nu a fost de găsit pentru a comenta situația.

Publicat de romaniabreakingnews.ro / sursa: evz.md
În atenția românilor din UK! Lista târgurilor de job-uri din Marea Britanie în luna martie

uk_targuri de joburi_marea britanie

În luna martie au loc o serie de târguri dedicate locurilor de munca în principalele orașe din Marea Britanie. Diasporaro.com a realizat o lista deosebit de utilă românilor din UK, cu orașele și zilele în care au loc aceste târguri pentru locuri de muncă.

Lista conform diasporaro.com

2 martie, Ipswich

Nursing Fair

Unde: University Campus Suffolk, Waterfront Building, Neptune Quay, Ipswich IP4 1QJ

Orar: 11.00 – 14.00

Profil: sănătate (asistente)

2 martie, Colchester

Unde: Town Hall, Colchester CO1 1PJ

Orar: 10.00 – 14.00

Profil: general

2 martie, Londra

National Careers Guidance Show

Unde: Olympia Central, Olympia, Hammersmith Road, London W14 8UX

Orar: 9.30 – 15.00

Profil: orientare, instruire și industriile de formare legate de muncă

2-3 martie, Colchester

Skills East of England

Unde: Crowne Plaza Resort, Colchester Road, Tolleshunt Knight, Maldon, Essex CM9 8HX
Profil: job-uri și oportunități de carieră pentru 15-24 ani

4 martie, Telford

Unde: Park Inn by Radisson, Telford TF3 4NA

Profil: general

8-9 martie, Manchester

Skills North West

Unde: EventCity, The Trafford Centre, Phoenix Way, off Barton Dock Road, Urmston, Manchester M41 7TB
Profil: job-uri și oportunități de carieră pentru 15-24 ani

9 martie, Ipswich

Careers Fair (Social Sector)

Unde: University Campus Suffolk, UCS, Waterfront Building, Neptune Quay, Ipswich IP4 1QJ

Profil: general

9 martie, Leeds

National Careers Guidance Show

Unde: Centenary Pavilion, Leeds Utd FC, Elland Road, Leeds LS11 0ES

Profil: orientare, instruire și industriile de formare legate de muncă

10 martie, Londra

The Construction Job Show

Unde: ExCeL London, Royal Victoria Dock, 1 Western Gateway, London E16 1XL

Profil: construcții

10 martie, Ipswich

Careers Fair

Unde: University Campus Suffolk, UCS, Waterfront Building, Neptune Quay, Ipswich IP4 1QJ

Profil: general

11 martie, Northampton

Unde: Northampton Guildhall, Northampton NN1 1DE

Profil: general

14-15 martie, Milton Keynes

National Apprenticeship Show

Unde: Arena MK, Stadium Way, Milton Keynes, Buckinghamshire MK1 1ST
Profil: ucenicii

15-16 martie, Plymouth

Skills South West

Unde: Plymouth Pavilions, Millbay Rd, Plymouth PL1 3LF

 

16 martie, Londra

Spring Graduate Fair

 

job-uri și oportunități de carieră pentru studenți și proaspăt absolvenți

16 martie, Cardiff

Unde: City Hall, Cardiff CF10 3ND

Profil: general

16 martie, Watford

Unde: Langley Banqueting Suite, Watford WD17 1AZ

Profil: general

16 martie, Birmingham

Compass Jobs Fair

Unde: Millennium Point, Curzon Street, Birmingham, B4 7XG

Profil: general

17 martie, Birmingham

The Job Show

Unde: Aston Villa Football Club, Trinity Rd, Birmingham B6 6HE

Profil: general

18 martie, Wolverhampton

Unde: Molineux Stadium, Wolverhampton, WV1 4QR

Profil: general

18-19 martie, Londra

Capital Talent

Unde: West Entrance, ExCeL London, One Western Gateway, Royal Victoria Dock, London E16 1XL

Profil: general

23 martie, Cambridge

Unde: Cambridge Guildhall, Cambridge CB2 3QJ

Profil: general

24 martie, Londra

The Job Show

Unde: West Ham United Football Club, Boleyn Ground, Green St, Upton Park, London E13 9AZ

Profil: general

30 martie, Sheffield

Unde: Sheffield Town Hall, Sheffield S1 2HH

Profil: general

30 martie, Ipswich

Unde: Town Hall, Ipswich IP1 1DH

Profil: general

Unele târguri de job-uri necesită înregistrarea participării dumneavoastră anterior evenimentului. Înainte de a merge la târg, asigurați-vă că sunteți la curent cu toate detaliile evenimentului. 

Pentru lista completă cuprinzând mai multe detalii referitor la orarul, condițiile, actele necesare și link-ul de acces pentru înregistrare vă rugăm accesați sursa Diaspora Romaneasca.
Redacția România Breaking News – RBN Press vă urează să aveți Succes!

The post Târguri de job-uri din Marea Britanie în luna martie appeared first on Diaspora Romaneasca.

Publicat de romaniabreakingnews.ro/Sursa: Târguri de job-uri din Marea Britanie în luna martie
Oficial NATO: Transnitria amenințare majoră pentru lumea trans-atlantică! …conflictele înghețate, un pretext pentru o posibilă intervenție militară a Rusiei

Rusia reprezintă una dintre cele două amenințări principale la securitatea spațiului trans-atlantic. Declarația îi aparține generalului Philip Breedlove, comandantul forțelor NATO în Europa

Generalul Breedlove a vorbit în cadrul unei audieri, în Comisia Serviciilor Armate din Congresul american. Printre subiectele abordate s-a numărat și tema conflictului separatist transnistrean și a felului în care influențează această problemă Republica Moldova.

Șeful forțelor NATO în Europa a punctat nevoia unei abordări de 360 de grade în noile condiții de amenințare pe flancul estic și nu numai pe acest flanc.

Breedlovea mai spus despre Rusia că folosește conflictele înghețate ca pe o unealtă de politică externă. Scopul Rusiei în toate aceste zone precum regiunea transnistreană este să întrețină „un pretext pentru o posibilă intervenție militară și să își asigure un nivel de influență în chestiuni suverane ale altor state”.

Pentru lumea trans-atlantică, cealaltă amenințare majoră identificată de generalul Breedlove în fața Congresului american o reprezintă instabilitatea în creștere pe flancul sudic, acolo unde statele aliate se confruntă cu fluxurile de migranți. 

Publicat de romaniabreakingnews.ro
Frați de sânge și limbă cu noi, istro-românii din Croația, pe agenda discuțiilor ministrului Dan Stoenescu cu ambasadorul Croației la București

Frați de sânge și limbă cu noi, traiesc în Croatia și sunt pe cale de disparitie. Desi n-au fost niciodata in Romania, jură cu mâna pe inimă ca sunt români.

Comunitatea istro-românilor din Croația este pe cale de dispariție și în prezent autoritățile române și cele croate caută soluții pentru a salva această ramură a latinității.

Caracterul foarte bun al relațiilor bilaterale româno – croate din ultimii ani au înlesnit măsurile pozitive din partea Guvernului Croat pentru protejarea aceastei comunități care trăiește în Peninsulă Istria, iar istro-românii sunt recunoscuți drept minoritate națională în Croația.

Aceste măsuri nu au reuși însă să compenseze deceniile de asimilare forțată din perioada interbelică, în care cea mai mare parte a Peninsulei Istria aparținea Italiei, ori în perioada iugoslavă, când interesele istro-românilor au fost sacrificate.

Conștienți de rolul pe care comunitatea românească din Croația îl are în dinamizarea relațiilor dintre România și Croația, politicul din ambele țări a realizat pași importanți pentru salvarea a ceea ce a mai rămas din moștenirea istro-română.

În registrul spiritului acestor bune relații și a scopului nobil de protejare a patrimoniului cultural istro-român s-a desfășurat la București pe 25 februarie 2016,  întâlnirea dintre ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu și ambasadorul Republicii Croația în România, Davor Vidiš.

Conform comunicatului de presa al MAE DPRRP „demnitarul român a reiterat atenția deosebită pe care partea română o acordă proiectelor destinate protejării și păstrării dialectului istro-român, aflat pe cale de dispariție și parte a patrimoniului cultural european și a exprimat aprecierea față de sprijinul pe care autoritățile croate l-au acordat implementării proiectelor ce vizează comunitatea lingvistică istro-română”

Cu acest prilej, s-au evidențiat caracterul „foarte bun al relațiilor bilaterale româno – croate și a fost subliniat rolul pe care comunitatea românească din Croația îl are în dinamismul dialogului dintre cele două țări. Ministrul delegat a reafirmat susținerea statului român pentru intensificarea interacțiunii interculturale dintre comunitatea românilor care trăiesc în Croația și societatea croată, reamintind de contribuția pozitivă a comunității românești la viața socială, culturală și economică din țara de reședință. De asemenea, a apreciat importantă existența unui schimb constant de opinii în ceea ce privește problemele minorităților naționale din Europa Centrală și Balcani pentru a se asigura standardele europene în domeniu.” – se mai arată în comunicat.

Partea română a sublinita importanța aplicării, de către autoritățile croate, a Programului de cooperare în domeniul educației care prevede predarea limbii române ca limbă maternă în instituțiile publice de învățământ pentru comunitățile românofone din Croația și  proiectelor destinate protejării și păstrării dialectului istro-român.

Ce doi interlocutori au convenit asupra necesității de valorificare a oportunităților oferite de relațiile bilaterale pe plan cultural, educațional și social, reafirmând interesul comun pentru un dialog permanent în acest sens.

Potrivit unui recensământ croat din anul 2001, în Istria mai existau doar 48 de persoane care vorbeau dialectul istro-român al limbii române. Însă statistici neoficiale arată că numărul probabil al membrilor acestei ramuri izolate a poporului român ar fi de circa 2.000 de persoane. Istro-românii se denumesc pe ei înșiși romeni, româri sau romeri.

Ei sunt singură ramură a poporulului român care este sută la sută catolică. Daco-românii, aromânii și megleno-românii sunt majoritar ortodocși.

Redacția România Breaking News – RBN Press vă reamintește că în data de 8 mai 2013 a fost adoptată de Parlamentul României o importantă lege cu privire la sprijinul și recunoașterea de către Statul Român, a românilor de pretutindeni apărținători ai filonului lingvistic și cultural românesc.

Astfel articolul 1, alineatul (1) a) s-a modificat și are din 2013 urmatorul cuprins:

ART. 1. alin (1) a) drepturile persoanelor care își asumă în mod liber identitatea culturală română – persoanele de origine română cele aparținând filonului lingvistic și cultural românesc, care locuiesc în afara frontierelor Romaniei, indiferent de modul în care aceștia sunt apelati (armâni, armânji, aromâni, basarabeni, bucovineni, cuțovlahi, daco-români, fărșeroți, herțeni, istro-români, latini dunăreni, macedoromâni, , maramureșeni, megleniți, megleno-români, moldoveni, moldovlahi, rrămâni, rumâni, valahi, vlahi,vlasi, volohi, macedo-armânji, precum si toate celelalte forme lexicale înrudite semantic cu cele de mai sus), denumite în continuare români de pretutindeni; (extras din articolul ACT DE SUPERBĂ SOLIDARITATE NAȚIONALĂ ÎN CAMERA DEPUTAȚILOR – De azi, armâni, armânji, aromâni, basarabeni, bucovineni, cuțovlahi, daco-români, fărșeroți, herțeni, istro-români, latini dunăreni, macedoromâni, maramureșeni, megleniți, megleno-români, moldoveni, moldovlahi, rrămâni, rumâni, valahi, vlahi,vlasi, volohi, macedo-armânji sunt ROMÂNI !)

Citiți și 

Cum dispare sub ochii noștri o ramură a poporului român – ISTROROMÂNII (Croația) / Video ISTRO-ROMÂNII: o enigmã a românitãții.

Publicat de autor Dorian Theodorromaniabreakingnews.ro
TatianaRaducanuCSM

Justiția în R. Moldova! Între condamnări la CEDO, afaceri și legături de tip mafiot. Cazul Judecătoarei Tatiana Răducanu și firma Starnet

Judecătoarea Tatiana Răducanu și directorul Starnet Alexandru Machedon nu sunt legați doar prin relații de rudenie, dar și financiare, iar interesele lor se intersectează cu cele ale liderilor clanului Țopa. Întâmplător sau nu, acum câteva săptămâni Alexandru Machedon a zburat la Frankfurt, acolo unde locuiesc Victor și Viorel Țopa, dezvăluie jurnalistul Gabriel Călin în emisiunea “Comisarul”.

Tatiana Raducanu CSM

Autorul face referire la scandalul de acum două săptămâni de la Consiliul Superior al Magistraturii, menționând că acesta a fost sponsorizat de Starnet, sau mai bine zis de platformistul Alexandru Machedon, nepotul Tatianei Răducanu, potrivit democracy.md.

Pe lângă faptul că sunt rude, între Răducanu și Machedon există și relații comerciale. Spre exemplu în 2013 acesta a făcut o donație de 10 mii de euro pentru studiile fiului judecătoarei în Franța. Iar potrivit informațiilor deținute de „Comisarul”, cele 10 mii de euro sunt dividende pentru jumătatea de milion de euro pe care judecătoarea le are investite în Starnet.

De altfel, Tatiana Răducanu deține o casă impunătoare de peste 230 de metri pătrați, automobil, depozite bancar de zeci de mii de euro și dolari. Asta în condițiile în care aceasta declară venituri anuale de ceva mai mult de 200 de mii de lei.

Potrivit „Comisarul”, judecătoarea Răducanu este singura speranță în scandalul Starnet vs. CCA privind TV Box, serviciul de televiziune digitală pe care Starnet nu vrea să-l încadreze legal. Pe de altă parte Răducanu încearcă să obțină prin intermediul presiunilor puse de platformă, funcția de vicepreședinte al CSM, o funcție care i-ar permite să se implice mai activ în rezolvarea problemelor de familie. „Nu este de mirare că tânărul antreprenor împreună cu mătușa judecătoare au decis să se implice activ în mișcarea de reabilitare a criminalilor Țopi”, se menționează în emisiune.

“Luptătoarea pentru adevărul lui Andrei”, după cum este numită Tatiana Răducanu are un palmares bogat în ceea ce ține de condamnările la CEDO – de cel puțin șapte instanța de la Strasbourg a condamnat deciziile judecătoarei. „Probabil că le luase fiind captivă”, comentează autorul.

„Susținerea de către Starnet a Jurnal TV, holdingul lui Țopa, care la moment are datorii de peste șase milioane, nu este deloc întâmplătoare. Or, nepotul judecătoarei nu avea cum să nu se implice, mai ales că există informații potrivit cărora chiar judecătoarea ar avea anumite interese financiare în toată afacerea verișorului”, menționează jurnalistul Gabriel Călin.

Cu câteva săptămâni înainte de showul de la CSM Alexandru Machedon a zburat la Frankfurt, acolo unde își petrec exilul Victor și Viorel Țopa. La scurt timp, Starnet a majorat tarifele pentru servicii. „Revoluțiile și jurnalele au nevoie acută de bani. Unii încearcă să-i înmulțească în cazinouri, iar alții ridicând tarifele. Cert este că nu prea le iese”, concluzionează Gabriel Călin.

Publicat de romaniabreakingnews.ro/Sursa: Judecător la CSM, investitor important la StarNet
Românca Viviana Grădinaru face istorie în știință! Este nominalizată la „Presidential Early Career Awards for Scientists and Engineers”

Românca Viviana Grădinaru, cercetător principal la California Institute for Technology, se numără printre cei 105 câștigători din acest an ai „Presidential Early Career Awards for Scientists and Engineers”, cea mai înaltă distincție acordată de conducerea SUA tinerilor specialiști în domeniul cercetării științifice și tehnologice, anunță un comunicat de presă al Președinției SUA, care precizează că înmânarea premiilor va avea loc într-o ceremonie organizată la Washington în primăvara acestui an.

„Acești cercetători aflați la începutul carierei lor sunt deschizători de drum pentru eforturile noastre de a face față și de a înțelege provocări pornind de la schimbările climatice până la sănătate și bunăstare”, a afirmat președintele american, Barack Obama, care i-a felicitat pe laureați și i-a încurajat să fie în continuare un exemplu ”al incredibilei ingeniozități a poporului american„.

Viviana_Gradinaru

Absolventă a Facultății de Fizică, Viviana Grădinaru are un doctorat la prestigioasa Universitate Stanford din SUA și este profesor asistent la California Institute for Technology. Ea a devenit celebră prin obținerea unor șoareci cu piele și organe complet transparente. În acest fel, se deschide calea pentru o mai bună înțelegere a interacțiunilor dintre creier și corp, pentru posibilitatea unui diagnostic clinic mai precis și pentru o mai bună monitorizare a bolilor, după cum a explicat Viviana Grădinaru, citată de ziarul britanic  „The Independent” la 1 august 2014.

Aceste premii au fost instituite în 1996, de președintele de atunci al SUA, Bill Clinton, câștigătorii fiind recompensați pentru cercetările lor științifice inovative, precum și pentru angajamentul lor în beneficiul comunității.

Viviana Grădinaru a reușit să obțină pentru prima dată în istorie transparența totală a corpului unui șoarece. Importanța acestei tehnici inventate este uriașă. Ea va putea fi aplicată creierului uman, astfel încât specialiștii să obțină o scanare totală a moleculelor. Concret, tehnica va ajuta în cercetarea unor boli precum Parkinson, Alzheimer sau autism.

Tehnica inventată de doctor Viviana Grădinaru se numește „Clarity”. Alături de o echipă de tineri cercetători, pe care românca noastră o conduce la California Institute of Tehnology, Viviana a injectat în corpul unui șoarece un hidrogel special care a făcut ca rinichii, inima, plămânii și intestinele să devină transparente în 3 zile și întreg corpul în două săptămâni. Tehnica este considerată o premieră absolută în lume.

Reușita se referă la îndepărtarea straturilor de grăsime, care blocau accesul la organe și la păstrarea formei 3D, fără că celulele să se dezintegreze.

Viviana Gradinaru: „Introducem un hidrogel ajutător și doar după aceea să introduci detergenți care pot spăla lipidele, astfel că acum putem avea acces optic prin țesut.”

Prof. Dr. Bogdan Ovidiu Popescu, cercetător științific și medic neurolog: „Înlocuind cu acest hidrogel lipidele, grăsimile, țesutul poate să devină transparent, dar să își păstreze, asta e extrem de important, structura și compoziția moleculară a celulelor.”

„Clarity” poate fi folosită însă doar pe țesuturi moarte și va fi decisivă în cercetarea cauzelor și evoluției unei boli.

creier transparent

Prof. Dr. Bogdan Ovidiu Popescu: „RMN-ul este o tehnică a noastră de diagnostic, pe când această tehnică nu reprezintă o tehnică în vivo, a persoanelor în viață, însă importanța este uriașă pentru că este pentru prima oară când poate fi explorat un organ în întregimea lui, moleculară.”

Tehnica îi va permite astfel unui neurolog să vadă întregul creier transparent.

Viviana Grădinaru și-a obținut doctoratul în cercetare la prestigioasa universitate Stanford și este specializată în optogenetica și inginerie biologică. Încă din copilăria petrecută la Vaslui era pasionată de cercetare.

Viviana Grădinaru: „Tatăl meu, de altfel un om foarte calm, a spus: ce a fost în capul tău? Acum am luat întrebarea aceea în serios și am învățat că în creierul uman există 100 de miliarde de neuroni, care sunt interconectați în 100 de trilioane de feluri.”

IRM

Profesorul de fizică al Vivianei: „Avea o plăcere deosebită de a rezolva probleme cât mai dificile. Practic, îi plăcea să fie în frunte totdeauna și visa dintotdeauna să facă cercetare în domeniul fizicii.”

Românca va fi premiată la Casa Alba chiar de Barak Obama în primăvara acestui an.

 

Publicat și editat de Gabriel Negru – romaniabreakingnews.ro / Surse: Mediafax, Agerpres, ProTV
Laszlo Tokes rămâne fără „Steaua României”

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins în data de 25 februarie a.c. recursul formulat de europarlamentarul Laszlo Tokes împotriva sentinței Curții de Apel București care a stabilit că retragerea decorației „Steaua României” a fost legală.

„Decizia de azi a Înaltei Curți: „DECIZIA Nr.511/25.02.2016. Respinge recursul declarat de Tokes Laszlo împotriva Sentinței nr.1973 din 20 iunie 2014 a Curții de Apel București – Secția a VIII-a contencios administrativ și fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunțată în ședință publică astăzi, 25 februarie 2016”, arată Dan Tanasă pe blogul personal.

Publicat și editat de Gabriel Negru – romaniabreakingnews.ro
Viața românilor în UK! TREND ROMÂNESC: NE MUTĂM ÎN GARSONIERE?

Diaspora romaneasca_Trend romanesc, ne mutam in garsoniere

Dacă încă nu s-au mutat, atunci se pregătesc. Pare că din ce în ce mai mulți români renunță ușor, dar sigur, să mai locuiască în extra cunoscutele Share House. Motivele sunt nenumărate, nu am avea nici timp și nici spațiu să realizăm o listă cu toate nefericirile și nemulțumirile pe care oamenii le întâmpină zi de zi, oră de oră, în traiul vieții la comun. Și este de înțeles. E greu să stai cu alții în casă. Alții… necunoscuți.

Așa că mulți au găsit varianta: studio flat sau one bedroom flat. Pe românește, o garsonieră sau un apartament. Cu atât mai mult cu cât prețurile pentru o cameră într-o casă în care locuiesc și alții au ajuns să fie echivalente cu prețul unei garsoniere.

Câteva experiențe ale celor care au avut, pe de o parte, noroc, pe de altă parte, răbdare să închirieze ceva doar al lor, dar și pașii pe care i-au avut de parcurs în drumul către agențiile imobiliare le citiți în acest număr.

S-au dus vremurile în care românii nu vedeau altă opțiune decât aceea de a locui… la grămadă, în vestitele case de tip share, unde viața nu este întotdeauna așa cum ți-o dorești. Și nici măcar așa cum ți-o planifici. Mereu apar discuții de la te miri ce, ne povestesc oamenii care au trăit astfel de experiențe. Ei bine, nu mai este ce a fost. Acum mulți privesc și spre alte variante. Cum ar fi închirierea unei garsoniere sau a unui apartament micuț în care „ei să încuie, ei să descuie”.

Și cu atât mai mult cu cât prețurile la camerele duble au explodat în ultimele luni. Oamenii se gândesc simplu: „De cât să dau 550 de lire pe o cameră dublă, într-o casă cu alte 7-8-9 persoane, prefer să plătesc 700 de lire și să închiriez un studio flat (garsonieră). Iată mai jos, pe larg, cum au ajuns câțiva români la varianta acesta.

Cine crede că închirierea unei locuințe printr-o agenție imobiliară poate fi un adevărat test de răbdare și nervi nu are mereu dreptate. În cele mai multe cazuri așa este, însă există și excepții. Marius ne confirmă.

„Prima dată mi-am descărcat aplicația pe telefon, care se numește Zoopla. Am pus câteva cerințe care mă interesau pe mine acolo: zonă, distanță, preț maxim și ce caut, adică apartament, garsonieră, casă. Imediat mi-a apărut o listă întreagă cu garsoniere, cu prețuri care porneau de la £600, £650, £675 și ajungeau undeva la £800 pentru o garsonieră decentă. În poze arătau foarte bine, cu bucătărie, baie și camera propriu-zisă. Mi-a plăcut una dintre ele, am citit care sunt condițiile, dacă este mobilată, dacă nu este mobilată, ce se plătește, etc. 

„Nici nu credeam că mă voi muta. O luasem și eu mai mult așa ca pe o experiență, însă de cum am intrat în casă mi-a plăcut enorm. Curat, destul de mare camera, pentru că totul este într-o singură cameră. Bucătăria, patul… totul…

Integral pe TREND ROMÂNESC: NE MUTĂM ÎN GARSONIERE?

The post TREND ROMÂNESC: NE MUTĂM ÎN GARSONIERE? appeared first on Diaspora Romaneasca.

Publicat de romaniabreakingnews.ro/Sursa: TREND ROMÂNESC: NE MUTĂM ÎN GARSONIERE?
Lukașenko i s-a adresat lui Putin cu numele lui Medvedev

Președintele belarus Aleksandr Lukașenko s-a văzut joi în mare încurcătură, la întâlnirea avută la Minsk cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, după ce i s-a adresat oaspetelui său cu numele premierului rus Dmitri Medvedev, scrie Agerpres.

Putin-Lukashenko-anneksiya”Stimate Dmitri Anatolievici (Medvedev)”, a afirmat Lukașenko înainte de convorbirile dintre cele două delegații, potrivit lenta.ru.

Liderul belarus și-a dat seama imediat de greșeala făcută, dar încercând s-o repare s-a încurcat și mai rău. ”Stimate Vladimir Vladimirovici (Putin), stimate Dmitri Anatolievici”, a început el din nou.

Văzându-l în această încurcătură, Vladimir Putin a reacționat cu umor: „E adevărat, banii sunt acolo”, a afirmat Putin zâmbind.

”Nu, nu e asta”, a mai reușit să spună Lukașenko.

Înainte de convorbirile lărgite ruso-belaruse, Putin și Lukașenko au avut o întâlnire tete-a-tete și, potrivit unui comunicat al Kremlinului, cei doi președinți au discutat perspectivele de intensificare a relațiilor dintre Rusia și Belarus, dar și probleme actuale din agenda internațională.

Presa rusă scrie însă că unul din subiectele principale ale discuțiilor Putin-Lukașenko de la Minsk este instalarea unei baze aeriene ruse pe teritoriul fostei republici sovietice, un subiect de mai mult timp discutat de cele două părți. În schimbul autorizării acestei baze, Lukașenko ar urma să ceară Kremlinului un nou credit pentru Belarus.

Publicat de romaniabreakingnews.ro/Sursa: (Video) Lukașenko i s-a adresat lui Putin cu numele lui Medvedev