…un strop de fericire, unul de iubire, unul de noroc, și de ce nu, toate la un loc! Sărbători fericite și un An Nou de poveste! La mulți ani, Dragi ROMÂNI!

La-Multi-Ani-2016

Dragi români.
Domnul să vă dea de toate, un strop de fericire, unul de iubire, unul de noroc, și de ce nu, toate la un loc. O dată cu Noul An, Gândurile Bune să se reverse peste voi!
Sărbători fericite și un An Nou de poveste!
La mulți ani, Dragi ROMÂNI!

Vă urează redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS – RBN Press
COLINDUL PRIZONIERILOR ROMÂNI DIN URSS

Nașterea Sfântului Prunc în lagărul de prizonieri de la Mănăstârca din anul 1948.

În lagărele de muncă răspândite pe tot cuprinsul Rusiei sovietice erau în afara prizonierilor de război și legionari, fie  dintre cei parașutați din Vestul Europei, fie condamnați ca dușmani ai comunismului. Astfel sunt cunoscute numele lui Nicu Popescu-Vorkuta, care și-a scris cutremurătoarele mărturii în cartea  „Un legionar dincolo de cercul polar“, mărturiile părintelui Dimitrie Bejan„Oranki – Amintiri din captivitate“ (PDF aici), sau cele ale profesorului Eugen Rațiu.

colindul_prizonierilor_romani_din_URSS
„În lagăr la Mănăstârca, în toate bordeiele ardeau feștile, între ramurile pinilor, pe care atârnau jucării confecționate din placaj și carton. Pentru cine erau toate aceste nimicuri? Inimile celor ce împodobiseră bradul le închinaseră copiilor care, în colșul de sub icoană, alături de mămica lor, îl implorau pe Moș Crăciun să-l aducă pe tăticul înapoi.
În bordeiul 15 ne adunam și, lângă bradul din colț, la lumina opaițului, cântam colindele Pruncului născut în Betleemul Iudeii. Ușor, liniștit, ca într-o poveste spusă de bunic, se depăna firul sfintelor amintiri. Ultimul colind aducea rouă în ochii tuturor robiților:

Sub fereastra amintirii ne-adunăm,
Sufletul de altădată-l colindăm.

Cad nămeții și pierim
Fără cruce, fără țară, velerim!

Trec în caravană magii dorului,
Peste fruntea rece-a luptătorului.

Brazii ard în vatra vechiului cătun,
Noi pornim colindul unui nou Crăciun.

Gândul nostru-n gândul țării să-mpletim
Flor de gheață-ntr-o cunună, velerim!“’

Cu sufletul greu de amintiri și sub biciuirea crivățului zburlit printre nămeți, ne întorceam la bordeiele noastre.
(Dimirie Bejan„Oranki – Amintiri din captivitate“ . Ed. Tehnică, București, 1995, p.)

După sfârșitul pedepsei, legionarii care au supraviețuit au fost repatriați. Numai că la gară nu-i aștepta nimeni alții decât securiștii spre a-i aresta sub învinuiri închipuite și tocmite de ei. Nicu Popescu-Vorkuta, Eugen Rațiu și mulți alții, și-au început detenția pe vremea lui Carol al II-lea, au continuat-o în lagărele naziste, apoi în guberniile rusești și din nou acasă (în temniță), în patria pe care au slujit-o cu drag și jertfă. (Curentul – Crăciunul în închisorile comuniste)

MĂRTURISITORII prezintă în premieră online o variantă a acestui Colind, așa cum a fost ea transcrisă în lucrarea “Poezii din Închisori”, culegere de Zahu Pană [și Grigore Caraza], Cuvânt înainte de Vintilă Horia, copertă de Vlaicu Ionescu, Editura Cuvântul Românesc, Ontario, Canada, 1982:

COLINDUL PRIZONIERILOR ROMÂNI DIN URSS

Sub fereastra amintirii ne-adunăm
cântecul de-altădată-l colindăm,
Și-a cernut un înger florile tiptil
peste fruntea mea senină de copil.

Mamă, mamă, cresc nămeții, suferim,
flori de măr într-o cunună, velerim!

Brazii ard in vatra vechiului cătun
noi cântăm colindul unui nouă Crăciun,
Doamne arde-n focul inimii zăpezi
fruntea noastră, mamă, iarăși s’o dezmierzi.

Mamă, mamă, cresc nămeții, suferim,
flori de ghiață’ntr’o cunună, velerim!

Răbufnește’n vaier stepa către cer
brazii își leagănă în vârfuri, Lerui Ler!
Trec în caravană magii dorului
peste fruntea rece-a luptătorului.

Mamă, mamă, cresc nămeții și pierim
fără nume, fără țară, velerim!…

Publicat de romaniabreakingnews.ro / Sursa: MĂRTURISITORII
Un manuscris vital pentru istoria românilor! Dezvăluiri din Arhiva Vaticanului despre Vlad Țepeș prin meritul istoricului Vasile Lupașc

Un manuscris din secolul al XV-lea, despre viața lui Vlad Țepeș, deținut de Vatican, a fost scos la lumină recent de un istoric din Dâmbovița, scrie „Adevărul Târgoviște”. Documentul, care este încă în curs de traducere din limba latină în română, este scris de episcopul Niccolo de Modrussa, un trimis special al Papei Pius al II-lea, însărcinat cu anchetarea lui Vlad Țepeș, după arestarea acestuia de către Matei Corvin, și are peste 200 de pagini, informează reporterpenet.ro citat de romaniabreakingnews.ro

Manuscris_de_la_Vatican_despre_Vlad_Tepes

Episcopul vorbește despre „Atacul de Noapte” și despre rana la cap căpătată de Vlad în acest atac, dar îl prezintă pe voievod ca pe un conducător aprig și neînfricat, care era mereu în prima linie a oștirii sale.

Vlad Țepeș, sau „Dracula” cum este mai cunoscut în Occident este, cu siguranță, una dintre cele mai notorii personalități autohtone. Poveștile despre pedepsele dure aplicate celor care nu respectau legea, precum trasul în țeapă, au făcut înconjurul lumii. Recent, istoricul Vasile Lupașc, din Târgoviște, a reușit să obțină un manuscris din bibliotecile de la Vatican, în care un călugăr, pe numele său Niccolo de Modrussa, scrie destul de amplu despre Vlad Țepeș, despre acțiunile lui, dar și despre motivațiile lui politice și militare. Lucrarea se numește „Despre războaiele goților” – manuscris vatican.

Vasile_Lupasc

istoricul Vasile Lupașc

Ineditul document, care nu a depășit până acum granițele bibliotecii Vaticanului, nefiind făcut public, va oferi o imagine mult mai clară despre domnitorul Vlad Drăculea, despre organizarea românilor din acea vreme, obiceiurile și credințele lor, așa cum crede Vasile Lupașc, istoric și scriitor, omul care a obținut documentul, mai informează  reporterpenet.ro citat de romaniabreakingnews.ro

Trimisul Papei și ancheta despre Țepeș

Niccolo de Modrussa era legat papal și episcop de Modrussa, de unde îi vine și numele, fost scriitor al lui Papa Pius al-II-lea. El a fost trimis la curtea Regelui maghiar Matia Corvin (Matei Corvin – n.r.), în timpul procesului lui Vlad Țepeș de la Buda, din toamna lui 1462. Manusrisul este în limba latină și, tocmai de aceea, criticile despre acest document sunt, până la finalizarea traducerii integrale, rezervate.

„Lucrarea are 215 pagini. E foarte importantă pentru noi, istoricii, pentru că e scrisă de un om care a stat față în față cu Vlad Țepeș și care, după această întâlnire, prin această carte, își manifestă un interes deosebit față de istoria românilor. Autorul, trimisul Papei din acele vremuri, pornește în analiza lui chiar de la daci, vorbind despre aceștia, despre Zamolxis. Lucrarea este una dintre foarte puținele cărți medievale despre viața românilor. Se vorbește destul de amplu despre Vlad Țepeș, despre acțiunile lui, despre motivațiile lui politice, toate prin prisma unui personaj celebru de atunci, scriitor al Papei, care l-a cunoscut direct”, spune Vasile Lupașc.

„Povestea manuscrisului este mai lungă. Vlad Țepeș îl învinge pe Mahomed. Matei Corvin a primit, atunci, bani de la Papă și de la Occident ca să lupte alături de Vlad, împotriva otomanilor, dar nu a venit. Atunci, călugărul Niccolo de Modrussa a trebuit să vină să ancheteze și să afle dacă Vlad a trădat sau dacă Corvin a cheltuit banii în alte scopuri, fără să-și respecte legământul. Practic, asta a și făcut trimisul Vaticanului, care și-a scris, ulterior, toate însemnările acelei experiențe cu Țepeș”.

Trebuie să fim atenți cu acest manuscris, pentru că e scris de un trimis al Papei Pius al II-lea, care era știut ca un anti-ortodox convins.

„Trebuie să fim atenți cu acest manuscris, pentru că e scris de un trimis al Papei Pius al II-lea, care era știut ca un anti-ortodox convins. Omul a venit cumva cu o preconcepție despre Vlad Țepeș și despre ortodocși. Încă nu pot spune acest lucru foarte clar, va trebui să studiez foarte în amănunt documentul pe care l-am obținut, dar, ca orice document, el trebuie verificat și prin prisma unei logici a istoriei și prin comparație cu alte documente. Doar pentru că lucrarea este veche, nu trebuie să o luăm ca literă de lege”,adaugă istoricul Vasile Lupașc.

„Se știa despre acest manuscris, doar că existau două variante. Prima este varianta tipărită și făcută publică, care a și în mediul academic. Apoi, este manuscriscul de față, care nu a fost adus niciodată în România, nefiind dat până acum de Vatican. Despre varianta tipărită la care au avut acces academicienii se spune că nu ar fi adevărată, din motivul enunțat mai devreme, că exista acea luptă între catolici și ortodocși”, spune Lupașc.
Istoricul mai susține: „Se spune, totodată, că este o variantă foarte prelucrată spre avantajul catolicilor. E un document conteporan cu Vlad Țepeș. Călugărul a scris acele rânduri după ce s-a întâlnit cu Țepeș, de asta e foarte important să traducem tot manuscrisul și să îl studiem cu atenție (lucrarea este dată spre traducere completă în aceste zile – n.r.), pentru că, pe marginea lui, sunt foarte multe însemnări care nu apar în ediția tipărită. Mă interesează ce a simțit omul acela când l-a cunoscut pe Țepeș, care au fost primele sale impresii, ce l-a făcut pe el să scrie despre români, nu doar despre domnitor”, dezvăluie istoricul din Târgoviște, care, din decembrie 2014, când a primit manuscrisul, și până acum, a reușit doar să citească sumar, în latină, lucrarea.

Trei ani i-au trebuit lui Vasile Lupașc ca să reușească să pună mâna pe manuscrisul de la Vatican, pe care l-a primit doar în foto-copie.

„A fost greu să-l obțin prin prisma faptului că a durat trei ani. De ce? Se știa de manuscris, că e în biblioteca Vaticanului la un anumit număr de ordine. Am scris acolo și mi-au spus că numărul acela nu e există. Și aveau dreptate. De la ultimul om care citise manuscrisul, lucrarea a fost mutată în altă parte și, totodată, fusese schimbat numărul de înregistrare. Atunci, un prieten din Ministerul Învățământului Italian m-a ajutat și l-am localizat. După ce l-am localizat, a trebuit să fiu verificat, pentru că astfel de cărți nu se dau oricui. Trebuie să ai o preocupare anumită care să justifice solicitarea ta. Altfel, fiecare om ar cere cărți și în bibliotecile din Roma, în cea a Vaticanului, ar fi turism, ceea ce nu e bine nici pentru cărțile vechi, nici pentru manuscrise, pentru nimic”, crede istoricul.

După traducerea completă a manuscrisului, care ar putea dura două luni, Vasile Lupașc va dona o copie a acestuia Muzeului de Istorie din Târgoviște și alta Universității „Valahia” din Târgoviște.

Controverse: Imaginea lui Vlad, ponegrită
Alți istorici spun că ceea ce a scris Niccolo de Modrussa, referitor la întâlnirea cu Țepeș, a fost publicat până acum, iar cel care a tradus scrierile sale pentru România a fost Șerban Papacostea, în 1966.

rastignit-intre-cruci-vol1-vasile-lupasc

„Trebuie să așteptăm traducea corectă din limba latină a acestei lucrări obținute acum de la Vatican, punerea ei în circulația științifică, iar concluziile le vor trage istoricii. Lucrarea aceasta este scrisă la influența unor cercuri, în care imaginea lui Vlad a fost ponegrită systematic”, susține Florin Petrică, istoric în cadrul Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” din Târgoviște.

Specialistul mai explică faptul că, din ceea ce se știe până acum, „Niccolo a stat de vorbă și cu oștenii români, care au spus numai lucruri bune despre domnitor. I-au reliefat vitejia, faptul că nu a fost ajutat de către regele maghiar, faptul că Ștefan cel Mare a atacat Cetatea Chiliei, care aparținea Țării Românești. Și aceste lucruri au fost reliefate de călugăr, dar tenta principală a fost denigrarea lui Vlad Țepeș, pentru că Papa Pius al II-lea, inițiatorul unei cruciade anti-otomane, a văzut în Țepeș un domnitor ortodox și l-a culpabilizat de numeroasele crime pe care acesta le-ar fi săvârșit: trageri în țeapă, ucideri de femei, de prunci. Lucruri care contrazic alte povestiri despre Vlad Țepeș”.

Documentar la Hollywood după cartea isoricului Lupașc despre Țepeș

Vasiel Lupașc s-a născut la 28 aprilie 1974 în Bacău. A terminat Facultatea de Istorie-Geografie din cadrul Universității Valahia din Târgoviște. Istoricul a fost căutat de o casă de producție de la Hollywood pentru realizarea unui documentar despre viața lui Vlad Țepeș. El este și autorul romanului „Răstingnit între cruci”, al unei cărți pentru copii ce prezintă viața lui Vlad Țepeș, dar și a trei cărți audio în lectura actorilor Marcel Iureș și Mircea Albulescu.

Vlad Țepes (1431 – 1476/1477), domnul Țării Românesti, a avut trei perioade în care a domnit: 1448, 1456 – 1462, 1476). Alături de Ștefan cel Mare, Țepeș a a fost principalul exponent al luptei antiotomane din a doua jumătate a secolului al XV-lea. De altfel, legătura foarte dură dintre cei doi domnitori români apare menționată în documentul obținut de la Vatican de istoricul Vasiel Lupașc.

Publicat de romaniabreakingnews.ro / Surse: reporterpenet.ro si Adevărul Târgoviște
Premierul României – Dacian Cioloș: România este parte a Uniunii Europene, nu o anexă! Românii trebuie să învețe să își impună punctul de vedere

România este parte a Uniunii Europene, nu o anexă și dacă în unele cazuri românii nu reușesc să își impună punctul de vedere, este probabil pentru că nu au făcut efortul să înțeleagă suficient de bine cum funcționează lucrurile, a afirmat, duminică, într-un interviu la Radio România Actualități, premierul Dacian Cioloș. informează agerpres citata de romaniabreakingnews.ro

Dacian_Cioloș

Premierul României – Dacian Cioloș

Dacian Cioloș s-a referit astfel în contextul comentariilor din presă vizavi de faptul că a fost trimis de la Bruxelles împreună cu „o trupă de oameni de acolo ca să impună României voința Bruxelles-ului”.

Dacă astfel de declarații prind, înseamnă că cei șapte-opt ani care au trecut de la aderare au trecut aproape degeaba, în sensul că încă nu am înțeles că ceea ce am cerut noi în România, să fim parte a Uniunii Europene, s-a întâmplat și că nu ne asumăm lucruri pe care noi le-am cerut din ’90 încoace. România este parte a UE, și nu este o anexă a Uniunii Europene — și dacă în unele cazuri nu reușim să ne impunem punctul de vedere acolo, este probabil pentru că nu am făcut efortul să înțelegem suficient de bine cum funcționează lucrurile și să vedem, de exemplu, de ce Polonia poate mai bine să își impună punctul de vedere decât România acolo sau, eu știu, alte noi state membre, pentru că eu nu văd ce interes ar avea Uniunea Europeană atât timp cât România are voturi acolo și este partea Uniunii Europene să impună ceva României” – a spus Premierul Cioloș.
Coloana a V-a Rusă de pe malul Dâmboviței, cu trupele la plimbare prin fața Palatului Victoria

Circa 200 de militari in rezerva au protestat luni in Piata Victoriei, timp de trei ore, reclamand anularea unei ordonante de urgenta care modifica modul de calcul al pensiilor militare. Protestul este organizat de Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate, condus de colonelul (r) Mircea Dogaru, cel care s-a remarcat prin initierea unui protocol in 2012 pentru desfiintarea DNA, a Curtii Constitutionale si a ANI informeaza aktual24 citat de romaniabreakingnews.ro

Mircea Dogaru a fost un permanent adversar al institutiilor statului de drept. De altfel, el apare pe o lista a prietenilor din Romania a ideologului rus Aleksandr Dughin, o lista niciodata dezavuata de cei in cauza, precizeaza hotnews.ro.

Militarii disponibilizati reclama ca aplicarea ordonantei ar putea conduce la o reducere a pensiilor de circa 15%, desi guvernul neaga acest lucru, potrivit Digi24.

Protestatarii cer demisia Guvernului Ciolos, nemultumiti ca se modifica baza de calcul a pensiilor militare. Ei refuza sa negocieze cu Guvernul Ciolos, cerand in schimb demisia acestuia.

„Am inregistrat solicitarile noastre catre Guvernul Ciolos. Am dat termenul limita de 24 ianuarie. Atunci ne vom iitoarce atunci toti in strada, toate sindicatele, toate ONG-urile, Consiliul National al Societatii Civile, Sindicatul Cadrelor Militare sprijinit de Sindicatele politistilor se vor ocupa de organizare. Daca solicitarile noastre nu sunt rezolvate, suntem hotarati sa obtinem, nu sa cerem demisia Guvernului. Este momentul sa fim luati in serios”, a precizat colonelul in rezerva Mircea Dogaru, liderul Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate.

Protestarii cer anularea articolului 40 din OUG nr 57/2015 privind regimul pensiilor militare de stat, sustinand ca acesta ca acesta modifica in mod neconstitutional Legea 223/2015 si ca ”plafonarea pensiilor militare de stat se va putea face prin Ordinul comun de aplicare, care sa prevada ca venit total brut, caruia i se va aplica procentul de 80%, suma veniturilor supuse la vremea respectiva impozitarii”.

Totodata, protestatarii doresc trimiterea la 1 februarie 2016 a Proiectului Legii unice a salarizarii catre Parlament, spre dezbatere si adoptare, dar si acordarea, de la 1 ianuarie, a salariului minim pe economie de 1200 lei.

Pe lista revendicarilor se mai afla acordarea in luna ianuarie 2016 a celei de-a 13-a pensii pensionarilor cu venituri minime si amendarea Legii 263/2010 in sensul luarii in calcul a procentului de 45% din venitul mediu pe economie si a necesitatilor „cosului zilnic”.

Sindicalistii mai doresc ”eliminarea aprecierilor insultatoare la adresa revolutionarilor, militarilor si politistilor din OUG nr 95/2014, reiterarea principiilor din Legea Recunostintei, renuntarea la aberanta categorie inventata a persoanelor cu rol determinant si extinderea platii indemnizatiilor de la 2800 de persoane la 6.000 persoane, conform Legii 341/2004, in procentajul legal stabilit”.

Mircea Dogaru, presedintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, a declarat ca reprezentantii Guvernului nu au discutat cu societatea civila atunci cand au votat aceasta lege, iar acest lucru a agravat situatia.

„Suntem aici in numele salariatiilor, dar si a pensionarilor si a asistatilor sociali. Mai vrem sa dam o lectie guvernului, care spune ca a discutat cu societatea civila. Cu noi nu a discutat nimeni, nu existam. Asa cum am adus milioane de voturi in 2012, putem rasturna tot prin vot, intreaga situatie si in 2016. Vom discuta fara prea multa speranta cu reprezentantii guvernului”, a declarat Mircea Dogaru.

Organizatorii ameninta ca peste 150.000 de pensionari vor veni in 24 ianuarie daca nu se va tine cont de revendicarile lor, potrivit Romania TV.

Mai multe despre Colonelul Dogaru (un fel de coloana a V-a a Rusiei pe malurile Dâmboviței)

Mircea Dogaru e președintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, in Rezerva si in Retragere (SCMD), sindicatul de foștilor securiși, „brațul înarmat” al USL în timpul puciului parlamentar din 2012.

Gelu Trandafir scrie pe facebook:
„Oare sunt „fascist” ori „extremist” daca dau share la asta cu colonelul Mircea DOGARU si DUGHIN?

Dacă vă amintiți, șeful SCMD Mircea DOGARU a organizat acel Marș asupra TVR („pacifist” și „antifascist” pesemne atâta vreme cît ernu nu s-a simțit deranjat de lozinci precum „Băsescu-spânzurat”, „Arde șobolanul”, nici de cererea de desfintare a… GDS), mars cu pancarte cu mesaje violente, jegoase, scabroase la adresa lui Horia-Roman Patapievici, Robert Turcescu, Andreea Pora și Rodica Culcer. Al doilea organizator al Marșului asupa TVR este un alt celebru „antifascist”, Dorin LAZAR MAIOR, condamnat definitiv la 7 ani închisoare pentru șantaj, dat în urmărire acum de Interpol.http://www.agerpres.ro/social/2012/01/24/participantii-la-mitingul-organizat-de-sncmd-ameninta-ca-ar-putea-relua-protestele-in-fata-tvr-18-12-32

DOGARU dupa Marsul asupra TVR:

„Dacă mâine o mai vedem pe doamna Culcer la televizor, pe Pora și pe Patapievici, ne întoarcem. (…) Noi nu cerem, noi impunem, noi dăm ultimatumuri. Noi suntem societatea civilă organizată. De noi trebuie să se ferească și de noi trebuie să asculte și partidele, dacă vor să existe. (…) Dorința noastră, misiunea noastră este să ne batem și să ne reocupăm țara metru cu metru și piatră cu piatră. Această țară este a cetățenilor români și nu de astăzi, ci de mâine sau de poimâine. Dacă nu se va întâmpla așa, se va întâmpla altfel. Vom muri dar o vom face pentru voi. Nu mai avem ce discuta. Vremea dialogului a apus,”

Foto – Caricatura sursa: inliniedreapta.ro

Și, ca să-mi duc „extremismul” la capăt vorind de rau despre acest porumbel „antifascist”, să mai amintesc doar că Dogaru a semnat cu Victor Ponta și Crin Antonescu renumitul Protocol care urmărea desfintarea DNA, CCR, ANI, CNSA etc.

Amintesc și în ce termeni își formulau cererile:

„desfiintarea structurilor de politie politica de tip stalinist si a instrumentelor politice tip Curtea Constitutionala, ANI, DNA, CNSAS, depolitizarea culturii si desfiintarea instrumentelor de tip stalinist gen CNA si ICR.”hotnews.ro/stire/12885196

Și pentru ca își iubește țara, într-unarticol pe blogul lui, publicat pe 17 septembrie 2013, Mircea Dogaru scrie:

„Aleksandr Dughin s-a oprit la Bucuresti in perioada 14 – 16 septembrie a.c. pentru a vedea semnalul editiei romanesti a principalei sale lucrari: “Bazele geopoliticii si viitorul geopolitic al Rusiei” (…) unul dintre cei mai mari filozofi, sociologi si politologi, opozanti ai globalismului irational” (…) „Aleksandr Dughin este unul dintre foarte apropiatii lui Vladimir Putin, consilier pe probleme de geopolitica.” .

Vizibil emoționat de atenția care i se acordă, Dogaru spune că întâlnirea a avut loc la cererea lui Alexandr Dughin și au discutat, timp de 3 ore, despre „istorie, geopolitica si geoistorie”. Alexandru Dughin a lăudat activitatea de „rezistență” anti-băsistă și antiglobalistă din 2012 („activitatea de rezistență” despre care scrie Gelu Trandafir mai sus): „sindicatele militare au scos pe strazi in Ungaria cadrele active din armata si politie, in timp ce in Romania a organizat manifestatii in toata tara, pentru a demonstra ca lupta continua, SCMD, ca sindicat al rezervistilor din intregul Sistem National de Aparare.”

Dughin a mai făcut un apel la „rezistenta a populatiei prin cultura, in acest sens urmand a se organiza, cu participarea media, ample simpozioane, colocvii, etc. in toate capitalele europene si peste ocean”. (sursa: inliniedreapta.ro)

 

 
Un Semnal al Reunificării de la Chișinău! Maia Sandu – Problemele R. Moldova pot fi rezolvate mai ușor prin Unirea cu România

Maia Sandu

Maia Sandu

Dacă Republica Moldova s-ar uni cu România, unele probleme ar putea fi rezolvate mai ușor. Declarația a fost făcută chiar de către fostul Ministru al Educației, Maia Sandu, într-un interviu pentru newsmaker.md citat de romaniabreakingnews.ro

„Dacă e să ne uităm la instituțiile puterii, atunci imediat primim cele mai bune instituții. Dacă e să privim cât costă instituțiile noastre, costă foarte mult din PIB-ul nostru. Dacă e să privim economic, ar deveni mai ușor. Însă avem oameni care susțin statalitatea, și avem oameni care nu o susțin. Nu trebuie să facem abstracție de realitate. Când țara va fi într-o situație cât de cât normală, putem discuta despre multe”, a declarat Maia Sandu.

Totuși, politiciana declară că o poziție oficială încă nu are. „Poziția va fi a echipei”, spune Sandu. „Unirea se va întâmpla dacă o va vrea poporul. Dacă nu o vrea — nu se va întâmpla”.

Publicat de romaniabreakingnews.ro / Surse: moldova.orgnewsmaker.md
Încă o persoană este cercetată pentru pregătirea atacului terorist de 1 decembrie din Târgu Secuiesc

În data de 1 decembrie 2015, de Ziua Națională a României, majoritatea canalelor de televiziune din România difuzau știrea reținerii de către procurorii DIICOT a lui Beke Istvan Attila, persoană suspectată că pregătea comiterea unui act terorist menit să provoace panică și victime în rândul cetățenilor prezenți la festivitățile din Târgu Secuiesc. BREAKING NEWS. ATENTAT TERORIST LA COVASNA, DEJUCAT DE DIICOT. DISPOZITIVUL EXPLOZIBIL URMA SĂ FACĂ ZECI DE MORȚI LA PARADA MILITARĂ DE 1 DECEMBRIE DIN TÂRGUL SECUIESC Ulterior, asupra cetățenului român de etnie maghiară a fost emis mandat de arestare pentru treizeci de zile, fiind demarată anchetă. 

Extinderea cercetărilor asupra lui Szocs Zoltan

La o lună de la arestarea lui Beke Istvan Attila, procurorii DIICOT au dispus extinderea cercetărilor asupra lui Szocs Zoltan, acesta fiind acuzat de săvârșirea infracțiunilor de instigare la săvârșirea de acțiuni împotriva ordinii constituționale și instigare la nerespectarea regimului materiilor explozive.

Vă închipuiți, tocmai când defilează……trebuie făcut în așa fel încât să se aprindă mai multe simultan….ar fi mișto să fie fum, ar fi o bombă bună…..parcă văd cum se vor arunca la pământ, n-or să mai facă niciodată, ar fi ceva ce ar difuza și BBC-ul….toată lumea ar vorbi de noi Să se atragă atenția asupra Tg.Secuiesc, să se vadă că celor de aici nu le este teamă…..”, potrivit interceptărilor.

„Totul trebuie să pornească la statuie, acolo să se capteze semnalul pentru toate, de acolo să pornească totul, acolo să fie primul contact, când se conectează cu antena….acolo unde se duc ei ar trebui să facem……ori la Sfântu, ori în Ciuc……trebuie să facem o încercare……nu mănânci <pizza> (termen codificat pentru D.E.I. – dispozitiv exploziv improvizat n.n) cu poftă, doar o guști, vezi cum e…mai ales dacă ai rețeta care trebuie pentru <pizza>.…înainte să mușcați o bucată mare trebuie să vedeți cum se poate mușca o felie….”.

La discuțiile care au avut loc în 10 octombrie, atunci când s-a pus la cale atentatul, Szocs Zoltan le cerea membrilor grupării să nu fie în țară, pentru a nu fi găsiți de autorități: „în ziua respectivă.…să fiți plecați undeva”.

De altfel, chiar și el a fost plecat din România din 13 octombrie până în 20 decembrie.

Szocs Zoltan i-a instigat pe membrii celulei Târgu Secuiesc a HVIM Transilvania să confecționeze un dispozitiv exploziv improvizat

Practic, Szocs Zoltan este acuzat de procurorii DIICOT de faptul că i-a instigat pe membrii celulei Târgu Secuiesc a HVIM Transilvania să confecționeze un dispozitiv exploziv improvizat pe care să-l detoneze în public, pe raza județului Covasna, în timpul manifestațiilor prilejuite de sărbătorirea Zilei Naționale de 1 Decembrie.

Szocs Zoltan a fost reținut de procurorii DIICOT

Potrivit ultimelor date, Szocs Zoltan a fost reținut de procurorii DIICOT pentru 24 de ore în noaptea zilei de marți spre miercuri. Dacă se va urma scenariul din cazul lui Beke Istvan Attila, Szocs Zoltan va fi dus, cel mai probabil, în orele următoare, în fața judecătorului de drepturi și libertăți de la Curtea de Apel București cu propunerea de arestare pentru 29 de zile.

Celula HVIM Transilvania

De altfel, aceasta nu este pentru prima dată când Szocs Zoltan are contacte violente cu forțele de ordine ale Statului Român. Potrivit unor clipuri posatate pe www.youtube.com, Szocs Zoltan a fost unul dintre principalii instigatori ai celulei HVIM, participant la marșul pentru autonomia municipiului Târgu Mureș din martie 2014, care a degenerat în altercații cu jandarmii (Vezi video mai jos).

Și în 2014 o petardă a fost principalul element care a declanșat îmbrâncelile cu Jandarmeria

Interesant este faptul că și în martie 2014 o petardă a fost principalul element care a declanșat îmbrâncelile cu Jandarmeria, aceasta explodând în mijlocul membrilor HVIM care participau la miting.

Video – Târgu Mureș 2014 „marșul pentru autonomia municipiului Târgu Mureș” 

„Petarda (HVIM)” de atunci… Să fi fost oare de același tip și calibru cu cele găsite de procurorii DIICOT asupra lui Beke Istvan Attila?

…Dovezi în baza cărora Curtea de Apel București și ulterior, Înalta Curte de Casație și Justiție au admis solicitarea procurorilor de arestare preventivă a președintelui HVIM Târgu Secuiesc? Probabil că răspunsul la această întrebare, precum și la multele altele (mai ales la cele care încercă să arunce o aură de neseriozitate și copilărie asupra planului membrilor HVIM de detonare a unui dispozitiv exploziv improvizat) va fi găsit de autorități în primele luni ale anului 2016. Vezi – Argumente! Beke Istvan Attila a intenționat comiterea unui atac terorist …aici

Citește și Pericolul eroizării suspectului de terorism din Târgu Secuiesc! Cum va evolua discursul liderilor maghiari până la Centenarul Marii Uniri a Românilor 1918-2018

Chiar ne interesează cât de respectabili sau educați sunt atentatorii???  Vs propaganda și manifestările „civice” care iau apărarea celor cercetați !!! Amintiți-vă de Bataclan, Rue Bichat, Rue Charonne,  Bd. Voltaire, Bld. Beaumarchaise, Av. de la Republique din Paris! Nu știți sau ați uitat ce sunt cu aceste locuri ? Sunt niște locuri unde tot așa niște indivizi respectabili și educați au răspândit groaza !

Locurile Atentatelor din Paris

Locurile Atentatelor din Paris

Atentate_Paris

Atentate_Paris

ISIS

Szocs_Zoltan

Beke István

Până atunci rămâne certitudinea că în zilele noastre un atentat terorist poate fi organizat cu foarte multă ușurință, iar familiile victimelor din Franța sau SUA nu sunt interesate că persoanele care au organizat asemenea acțiuni erau în viața de zi cu zi oameni respectabili, vecini simpatici sau studenți studioși, despre care cunoscuții își manifestă surprinderea că au putut face așa ceva.

De asemenea, rudele persoanelor decedate sau rănite în atentate nu sunt deloc interesate că decesul a fost determinat de o armă ultrasofisticată sau de o banală petardă care făcea parte dintr-un dispozitiv exploziv improvizat.

Pe cine mai interesează aceste lucruri când viața urmașilor uciși în acțiuni teroriste s-a schimbat într-o fracțiune de secundă, cât zgomotul unei petarde…

Publicat de Dorian Theodorromaniabreakingnews.ro
Stratfor „Prognoza deceniului”: Rusia nu va mai fi aceeași! …autoritatea Moscovei va slăbi tot mai mult, se va fragmenta formal și informal!

Nu va fi o revoltă împotriva clasei politice de la Kremlin, dar capacitatea Moscovei de a susține și de a controla Federația va lăsa în urmă un gol.

Sancțiunile, scăderea prețului petrolului, costurile militare tot mai mari și creșterea conflictelor interne vor slăbi guvernul central al Rusiei. Asta nu înseamnă că Federația se va sparge în mai multe țări, ci că se poate ajunge ca tot mai multe regiuni să devină autonome, potrivit raportului de Stratfor.

„Ne așteptăm ca autoritatea Moscovei să slăbească tot mai mult, ceea ce va duce la fragmentarea formală și informală a Rusiei. Este puțin probabil ca Federația Rusă să supraviețuiască în forma sa actuală”, se arată în raport. Infrastructura de armament nuclear a Rusiei este răspândită pe o zonă geografică vastă. Dacă dezintegrarea politică prezisă de Stratfor va avea loc, atunci armele nucleare vor fi expuse într-o zonă care nu mai este controlată de o putere centrală, ceea ce poate genera una dintre cele mai mari crize ale deceniului următor, atrag atenția analiștii. SUA vor trebui să vină cu o soluția în privința asta, chiar dacă asta ar însemna expedierea de trupe terestre care să asigure paza armelor.

„Washington-ul este singura putere din lume care ar putea să se ocupe de această problemă în momentul de față, dar nu va fi în măsură să preia controlul asupra acestor zone și să garanteze că nicio armă nucleară nu va fi folosită. SUA vor fi nevoite să inventeze o strategie militară, care este dificil de făcut acum, să accepte posibilitatea amenințării nucleare sau să stabilizeze zona astfel încât acest pericol să se neutralizeze în timp„ , se mai arată în raport.
Cinste și respect celor de ieri și de azi, care au servit și servesc pe frontul luptei antiteroriste. Române! O parte din liniștea noastră le-o datorăm lor!

Ziua_Luptatorului_Antiterorist_romaniabreakingnews_ro

Emisiune de timbre omagiale de Ziua Luptatorului Antiterorist, emise in anul 2012 / Foto dreapta – placa comemorativă de pe monumentul din Cartierul Drumul Taberei

În ziua 18 decembrie, Serviciul Român de Informații a celebrat, ca în fiecare an, Ziua Luptătorului Antiterorist. La ceremonialul militar, organizat cu acest prilej la Monumentul Luptătorului Antiterorist, au fost prezenți directorul Serviciului Român de Informații și directorii adjuncți, membri ai familiilor eroilor, cadre militare în rezervă din structurile de prevenire și combatere a terorismului, angajați ai Serviciului și exponenți ai societății civile.

Au fost depuse coroane de flori din partea conducerii SRI, a organizațiilor cadrelor militare în rezervă și retragere și a fost ținut un moment de reculegere în memoria celor care au făcut sacrificiul suprem în lupta pentru prevenirea și combaterea terorismului.
SRI-BAT-monument

Luând cuvântul la eveniment, domnul Eduard Hellvig, directorul SRI, a evocat faptul că liniștea de care cu toții ne bucurăm astăzi în România o datorăm celor care, de-a lungul istoriei de peste 40 de ani a antiterorismului românesc, și-au făcut în fiecare zi datoria de pavăză pentru semenii lor.

De asemenea, cu ocazia evenimentului, au fost amintite provocările actuale pe care această unitate de elită a Serviciului este chemată să le înfrunte în beneficiul cetățenilor României. În lume nu mai există niciun loc ferit de pericole, focarele de conflict se multiplică, amenințările la adresa României nu mai sunt generale, difuze, ci, din păcate, au devenit tot mai pregnante, iar încercările de a comite acte violente s-au înmulțit.
Întreaga conducere a Serviciului a ținut să le mulțumească tuturor ofițerilor, maiștrilor militari și subofițerilor care au ales să își facă datoria cum se cuvine în această profesie nobilă, deopotrivă frumoasă și periculoasă.
*

Monumentul Luptătorului Antiterorist…

…denumit și Monumentul eroilor USLA, a fost ridicat în București pentru cinstirea memoriei celor opt luptători ai Unității Speciale de Luptă Antiteroristă (USLA) uciși în noaptea de 23 spre 24 decembrie 1989, zile de început a Revoluției Române din 1989. Inițial, toți au primit distincția de eroi-martiri ai Revoluției. După 21 de ani, titlul le-a fost retras, pe motiv că CNSAS a declarat că au făcut poliție politică, fără a fi luată în calcul funcția lor de ofițeri ai Securității și implicit colaborarea lor inerentă cu această structură.

Monumentul, ridicat prin grija Serviciului Român de Informații (SRI) chiar în locul unde aceștia au murit, a fost inaugurat la 20 decembrie 2012 pe bulevardul Drumul Taberei, la intersecția cu bulevardul Vasile Milea, în prezența șefului SRI, George Maior.

monumentul_luptatorului_antiterorist_USLA-romaniabreakingnews

Pe monument este înscris textul: „În acest loc au căzut la datorie șapte luptători antiteroriști, în 24 decembrie 1989”. Monumentul este închinat și tuturor eroilor căzuți în misiunile antiteroriste înainte și după 1989.

Din ordinul generalului Nicolae Militaru, luptătorii USLA conduși de colonelul Gheorghe Trosca au fost chemați să apere de teroriști sediul MApN, clădire care în prezent este sediul Marelui Stat Major, cu toate că Ministerul era, oricum, apărat de tancurile armatei. De reținut că ministrul Nicolae Militaru i-a cerut insistent colonelului Ion Ardeleanu, comandantul USLA, ca luptătorii chemați în ajutor să fie conduși neapărat de colonelul Trosca. Ordinul efectiv de tragere a fost transmis tancurilor din fața MApN de colonelul Safta care a fost avansat, ulterior, ca general. Ulterior s-a dovedit că prin chemarea lor s-a urmărit, de fapt, o diversiune. Imediat ce cele două echipaje USLA, îmbarcate în două ABI (Autovehicule Blindate pentru Intervenție, pe șasiu ARO 240) au ajuns în imediata apropiere a Ministerului Apărării Naționale, deși au transmis prin sistemul de comunicații militare parola și tipul de misiune pentru care fuseseră convocate, au fost prinse într-o ambuscadă, s-a deschis foc asupra lor și opt dintre luptătorii USLA și-au pierdut viața iar alți patru au fost răniți grav.

O eroare…

Colonelul Gheorghe Trosca a fost decapitat iar capul său a fost așezat în batjocură, cu o țigară în gură, înfipt pe osia roții unui ABI răsturnat. Trupurile luptătorilor USLA uciși au zăcut mai multe zile pe asfalt, timp în care trecătorii au scuipat și au urinat peste acestea, iar pe mașina blindată cu care aceștia s-au deplasat a fost scris „Teroriști“. conform ro.wikipedia.org/wiki/Monument

*Capul decapitat nu este al lui Trosca cum se presupune, ci al lui Muicaru Ion, care a fost prins sub șenilele tancului tăindu-i picioarele și abia apoi decapitat și batjocorit (dezvăluiri George Dumitru pe danbadea.net)

Muicaru Ion - Erou Martir (colaj foto- sursa: danbadea.net)

Muicaru Ion – Erou Martir (colaj foto- sursa: danbadea.net)

Cinci oameni au supraviețuit măcelului comandat din sediul MApN: Romulus Garz, Ștefan Soldea, Petre Găinescu și Ionel Păduraru, luptători ai USLA, precum și Constantin Isac care fusese trimis în misiunea de apărare a sediului MApN ca reprezentant al FSN.

Eroii USLA cinstiți prin acest monument sunt următorii:

 • Gheorghe Trosca (colonel, șef de Stat Major în cadrul USLA),
 • Eugen Trandafir Cotună (locotenent-colonel),
 • Andrei Ștefan (sublocotenent),
 • Ion Muicaru (sublocotenent),
 • Emil Oprea (sublocotenent),
 • Florin-Constantin Surpățeanu (sublocotenent),
 • Teodor Neagoe (sublocotenent),
 • Ion Costache (sublocotenent).

Gradele militare înscrise în dreptul lor au fost acordate post-mortem. La data decesului, Gheorghe Alexandru Trosca, șeful statului major al USLA, era locotenent colonel, Eugen Trandafir Cotună, șeful serviciului de protecție apropiată, era maior. Ceilalți luptători decedați erau subofițeri.

De fapt, toată mascarada cu chemarea expresă a lui Trosca și „confundarea” echipajelor USLA cu teroriștii era doar un act josnic de răzbunare personală. Gheorghe Trosca a fost ofițerul de contrainformații care, în anii ’80, l-a depistat pe generalul Nicolae Militaru drept colaborator al GRU, în dosare cu nume de cod „Corbii”, „Igor” și „Olga”. Din acest motiv, Nicolae Ceaușescu l-a trecut pe Militaru pe „linie moartă”, dar a fost rechemat în cadrele active ale armatei prin Decretul nr. 2 al președintelui Consiliului Frontului Salvării Naționale, Ion Iliescu, din 26 decembrie 1989 și numit în funcția de ministru al apărării naționale după înlăturarea regimului Ceaușescu.

Vezi și articolul Militaru plănuise să extermine întreaga USLA!  După uciderea colonelului Gheorghe Trosca și a șapte dintre oamenii săi, Nicolae Militaru plănuia un măcel de proporții. Victime: USLA și Direcția a 5-a a Securității. Angajații celor două unități urmau să fie atrași într-o cursă, sub pretextul demonstrării loialității. Militarii urmau să fie executați în Ghencea, în spatele Stadionului Steaua… integral pe  adevarul.ro

Ca urmare a deciziei CNSAS, care a stabilit că: „Domnul Trosca Gheorghe a fost agent al poliției politice comuniste, având gradul de maior în cadrul Direcției a IV-a, U.M. 11656 București, în anii 1983 – 1985, respectiv Direcția a IV-a, U. M. 01305 București, în anul 1984″, în 2011 președintele Traian Băsescu a decis retragerea titlului de Erou-Martir al Revoluției pentru fostul șef al Unității Speciale de Luptă Antiteroristă (USLA) dar și pentru Eugen Trandafir Cotună care a fost șeful intervenției la aceeași unitate.

Ieri, președintele Băsescu a semnat decretele pentru retragerea titlului de Erou – Martir al Revoluției Române din Decembrie 1989 pentru Eugen Trandafir Cotună, Dumitru Coman și Gheorghe Trosca, informeaza Mediafax.

Comisia Parlamentară a Revoluționarilor din Decembrie 1989 a decis, în octombrie 2010, acordarea avizului pentru înaintarea propunerii de retragere a titlului către Președinția României pentru Gheorghe Trosca, Dumitru Coman, Eugen Trandafir Cotună, în urma unui aviz primit de la CNSAS.

Gheorghe Trosca a fost șef de Stat Major la USLA, iar Eugen Trandafir Cotună a fost șeful intervenției la aceeași unitate.

Eugen Trandafir Cotună și Gheorghe Trosca au fost omorâți, pe 23 decembrie 1989 noaptea, în fața Ministerului Apărării, după un ordin al generalului Militaru legat de trimiterea de trupe în scopul apărării instituției. Colonelul Gheorghe Trosca lucrase la Unitatea anti-KGB si anti-GRU a Armatei si instrumentase Dosarul de agent GRU al lui Militaru, cuprins in celebrele Dosare Corbul I si Corbul II.

Propunerea de “de-martirizare” semnata ca primarul de Traian Basescu a fost facuta de seful acestei Comisii fantasmagorice, nimeni altul decat Raymond Luca, nascut in… URSS! (http://www.cdep.ro/comisii/revolutionari/pdf/2010/sz1005.pdf si http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_com.lista?idc=17&an=2010 – automat familiilor militarilor ucisi sunt decazute din drepturi!) Sursa: ziaristionline.ro

*

Jurnalul asasinatului USLA-șilor, pas cu pas…

În noaptea de 23-24 decembrie 1989, generalul Nicolae Militaru (proaspăt numit  ministru al Apărării Naționale) i-a ordonat colonelului Gheorghe Ardeleanu, șeful USLA (Unitatea Specială de Luptă Antiteroristă) să aducă câteva echipaje de luptători antitero care să scotocească blocurile din jurul sediului central al MApN, de unde s-ar fi tras asupra Ministerului. Colonelul Ardeleanu a chemat astfel, în sprijin, pentru a depista și a anihila elementele ”teroriste”, trei echipaje USLA conduse de șeful de stat major al unnității, locotenent colonelul Gheorghe Alexandru Trosca. Generalul Militaru a insistat chiar, în ordinul pe care i l-a dat lui Ardeleanu, ca uslașii să fie conduși chiar de către Trosca. Una dintre misiunile uslașilor era să ia de pe traseu un reprezentant al FSN, un anume ”Ionescu” (nume real Constantin Isac) și să-l ducă în siguranță la sediul MApN
În realitate însă, totul a fost o înscenare, uslașii fiind chemați pentru a fi uciși, Trosca fiind ofițerul care, cu câțiva ani mai devreme, pe când lucra la Direcția a IV-a a Securității (Contrainformații militare) descoperise faptul că generalul Militaru era agent GRU.
Pe de altă parte, noua conducere a FSN, care lansase deja în noaptea de 22 decembrie 1989 ideea existenței teroriștilor, care, spunea Iliescu, ”trag din orice poziție”, avea nevoie de o confirmare și ce confirmare mai clară era decât să arăți bizonilor teroriști morți, uciși de armata română aflată sub conducerea unei rețele reactivate a GRU, în fruntea căreia se afla generalul Nicolae Militaru.
Înainte de a ajunge în fața MApN, pe drum este preluat și reprezentantul FSN, Constantin Isac, iar unul dintre ABI-uri se defectează și rămâne blocat undeva pe lângă Gara de Nord. În drum spre sediul MApN, între colonelul Ion Bleorț, aflat la comandă în sediul USLA și lt.col Trosca are loc următorul dialog, referitor la faptul că asupra sediului Ministerului începuse să se tragă:
Gheorghe Trosca: Permiteți să raportez.
Ion Bleorț: Da.
Trosca: Transmite prin stație lt. col Vânătă că la MApN a apărut o coloană de șapte-opt TAB-uri, două camioane cu militari și două ARO, au tras circa zece minute asupra Ministerului și s-au oprit acum…
Bleort: Cum, mă?!
Trosca: …asupra Ministerului.
Bleort: Cum au tras?
Trosca:Au tras asupra MANului!
Bleort: Nu se poate!
Trosca: Asta e.
Bleort: Asupra Ministerului, măi?
Trosca: Asupra Ministerului Apărării Naționale, timp de zece minute, și acum
s-au oprit.
Bleort: S-au oprit?
Trosca: Da.
Bleort: După ce opriți în dreptul ultimului tanc, ne comunicați nouă, ca să luăm legătura cu Ministerul. (…)
După ce au ajuns acolo unde se stabilise prin stație, asupra celor două ABI-uri s-a declanșat tirul încrucișat de pe mai multe tancuri dispuse în fața aceluiași sediu al MApN. Civilul „Ionescu” (Constantin Isac), unul dintre supraviețuitori, avea să declare ulterior: Ni s-a spus să ne oprim în fața unui tanc cu luminile stinse. Asta însemna că exista comunicare între USLA și MApN și, de asemenea, cu tancul. După aceea mi s-a transmis să mă dau jos, să o iau pe lângă tancul din față și să intru în minister, iar ei să-și continue misiunea. Nu am apucat să mai cobor, pentru că ei au tras o rafală dintr-un blindat din stânga noastră. Au fost răniți luptătorii USLA de pe bancheta din spate. Unul a fost lovit în umăr, iar altul în maxilar (…) Sursa: presadeinvestigatii.ro

Istoric …de la USLA la BAT (SRI)

Unitatea Specială de Luptă Antiteroristă (abreviere: U.S.L.A.) a fost o unitate militară centrală de specialitate, subordonată Ministerului de Interne. Înființată la sfârșitul anului 1977, U.S.L.A. avea efective de 795 soldați și ofițeri în anul 1989. Unitatea a fost suspectată de acțiuni „teroriste” în timpul Revoluției Române din 1989, deși ulterior s-a dovedit că s-a alăturat rapid noului regim de la București și că suspiciunile au fost nefondate.Pe 24 decembrie 1989, opt cadre din U.S.L.A. și-au pierdut viața într-un eveniment controversat. După 1990, unitatea ia denumirea de Brigada Antiteroristă (BAT), fiind integrată în Serviciul Român de Informații.

La data de 15 decembrie 1977 este constituită Unitatea Specială de Luptă Antiteroristă (U.S.L.A.) din necesitatea României de a avea o unitate specializată în prevenirea și combaterea acțiunilor teroriste pe teritoriul național, în contextul amplificării fenomenului terorist la nivel mondial, având sarcina de a organiza și executa activități de prevenire, descoperire, neutralizare sau lichidare a actelor teroriste pe teritoriul României.

Misiunile Unității Speciale de Luptă Antiteroristă erau:

 • asigurarea securității pasagerilor și aeronavelor în zbor și la escale de scurtă durată (cursele interne și externe în totalitate);
 • controlul antiterorist și antideturnare la aeroporturile Otopeni și Băneasa;
 • paza și apărarea unor ambasade, reprezentanțe străine și domicilii ale membrilor corpului diplomatic acreditat în România;
 • culegerea de informații în domeniul strict limitat al activității de prevenire și combaterea acțiunilor teroriste;
 • executarea controlului tehnic de securitate la imobilele și încăperile destinate cazării unor anumite personalități sau delegați din străinătate, ori în locurile ordonate de conducerea Departamentului Securității Statului;
 • asigurarea pazei și securității familiei prezidențiale, a unor înalte oficialități ori delegații străine care vizitează țara, în colaborare cu Direcția a V–a din D.S.S.;
 • sprijin pentru pregătirea antiteroristă a cadrelor din teritoriu, control și sprijin asupra activității de prevenire a acțiunilor teroriste;
 • intervenția pentru lichidarea acțiunilor teroriste, în situația în care acestea se produc.

Azi…

Brigada Antiteroristă (abreviere BAT) este o este unitate specială a Serviciului Român de Informații (SRI). Este compusă din două mii de specialiști în domenii de combatere a terorismului. Luptători propriu-ziși de intervenție antitero sunt aproximativ două sute, fiind delimitați în trei grupe distincte: maimuțe (cățărători), cârtițe (asaltatori de jos) și lunetiști, parașutiști și scafandri. Majoritatea luptătorilor au fost și sunt practicanți de diferite sporturi: arte marțiale (judo, kick-boxing, ju jitsu, box thailandez), kaiac-canoe, atletism, lupte greco-romane. Sunt foști campioni mondiali, vicecampioni mondiali, campioni naționali și balcanici, vicecampioni europeni.

Despre viața în Brigada Antiteroristă cu unul dintre ei – Dănuț Simion (fost sportiv de performanță, interviu la prosport.ro)

„La S.R.I. adaptarea nu a fost grea, făceam și sport în acea perioadă și mi-am zis că vreau liniște, mi-a ajuns cât am umblat. Unul dintre marile avantaje ale sportului e că am văzut lumea. Am văzut-o și cu asta m-am ales, pentru că nu mi-aș fi permis să văd vreodată Jamaica sau Brazilia! Și am simțit și ceea înseamnă să fii respectat! Mergeam prin Daegu, în Coreea de Sud, și aveam acreditarea la gât. Localnicii opreau mașina să facă poze cu noi. Eram cu prietenul meu, Daniel Donovici (n.r. – fost triplusaltist), am stat în Satul Olimpic, la Universiadă. Lumea te iubea, te respecta, se căuta prin buzunare să-ți ofere un suvenir. La un moment dat ne-am rătăcit, dar un trecător pe care îl întrebasem cum să ajungem înapoi la hotel a ales să ne dea bani să ne ducem cu taxiul. Ți-am oferit acest exemplu pentru a sublinia prăpastia față de ceea ce se întâmplă în România. Când am fost la un concurs în Constanța, la mijlocul anilor 2000, am stat la un hotel din Mamaia și ne-au furat prosoapele  de pe sârmă. Ca să vezi diferență”. Cu prosop sau fără prosop, actualul ofițer S.R.I. s-a lovit în carieră de tot felul de întâmplări care l-au oțelit. Și-a odihnit oasele pe confortabilele scaune din aeroport în așteptarea unor legături spre Europeanul X sau Mondialul Y, a desenat cu degetul tot ce i-a trecut prin minte pe geamul aburit al autocarului care l-a dus din București până în Novi Sad la ediția Balcaniadei de vară din 2005 și n-ar da amintirile nici pe toată greutatea lui în aur.„Acum nici nu știu cum am reușit să nu înțepenesc pe scaunul autocarului până în Serbia. Îți dai seama! București – Novi Sad cu autocarul și a doua zi aveam concurs! (n.r. – unul dintre oamenii care a rezistat drumului cu autocarul, colegul lui Simion, sprinterul Florin Suciu, a corectat la Novi Sad recordul național la 200 m, 20,70, rezultat nebătut până azi de vreun român). Când tragi linie și aduni, ai un noian de amintiri și câteva mii de euro pe care i-ai cheltuit demult”.

Când vorbim despre Brigada Antitero mă gândesc la risc. Cât riști în meseria asta?
Risc este peste tot în viață, dar mie îmi place riscul. Să-ți dau un exemplu de eveniment riscant. Când eram în Brazilia, la o competiție importantă acum vreo 10 ani, s-a tras cu arma pe stradă lângă noi..

Aș vrea să te întreb dacă-ți aduci aminte, când erai sportiv, ce ți s-a confiscat la vamă?
Aveam un briceag în portofel și m-au oprit în Grecia. L-au scos și l-au aruncat.

Te-ai întâlnit cu vreun fost coleg sau cu antrenori, oficiali și cum au reacționat când te-au văzut în haine de ofițer?

Pentru că eu stau numai în aeroport în mare parte, chiar m-am întâlnit cu câțiva. Unii rămân mască, alții mă felicită. Era frumoasă perioada când făceam sport, când eram mai mulți, dar mi se luase! Acum inclusiv Titi e prietenos cu mine (n.r. – Constantin Mihail – director tehnic la FRA, omul care a condus mult timp federația). Oamenii sunt prietenoși. Aparent.

Dar actualii tăi colegi din S.R.I. cum percep trecerea ta din sport, la postura de luptător în Brigada Antitero?
Colegii se miră, ei nu înțeleg fenomenul. Mă întreabă: „Băi, de ce te-ai lăsat de sport? Băi, de ce n-ai plecat afară?”. Ei nu înțeleg că muncești pe nimic în sportul românesc și stai prin cantonamente cu lunile și în afară de o masă și de o indemnizație nu iei nimic. Eu sunt calm, nu exprim forță, nu transmit imaginea că aș fi putut sări vreodată peste 8 metri. (http://www.prosport.ro/sport-life/special/special-risc-si-actiune-pe-viata-confesiunea-unui-ofiter-s-r-i-din-cadrul-brigazii-antitero-povestea-lui-danut-simion-campion-european-si-multiplu-medaliat-la-nationale-14338203)

Potrivit siteului SRI, misiunea structurii e de a proteja populația României de amenințarea teroristă.

„Facem acest lucru punând accentul pe prevenirea riscurilor, prin culegere de informații și cooperare – națională și internațională. Obiectivul nostru este să identificăm și să eliminăm vulnerabilitățile și factorii de risc, să dejucăm intențiile și planurile entităților teroriste și, nu în ultimul rând, să împiedicăm importul de problematică teroristă dinspre zonele de conflict către țara noastră și spațiul european. Pentru îndeplinirea acestei misiuni, trei departamente distincte își unesc eforturile”, se arată pe siteul Serviciului Român de Informații.

 • Departamentul dedicat culegerii de informații, care asigură monitorizarea constantă și analiza riscurilor teroriste la nivel național și în raport cu evoluția globală a fenomenului terorist.
 • Brigada Antiteroristă, care asigură intervenția anti/contrateroristă la nivel național, dar și securitatea aeroportuară (pasageri și cargo), pe toate cele 16 aeroporturi civile din țară, precum și securitatea zborurilor companiilor românești de aviație (Air Marshal). În plus, are misiunea de a realiza intervenții pirotehnice anti/contrateroriste la nivel național, precum și securitatea diplomatică – protecția antiteroristă a unor obiective și personalități.
 • Centrul de Coordonare Operativă Antiteroristă (CCOA), care se constituie în interfață a SRI cu instituțiile și autoritățile naționale ce fac parte din SNPCT. În situație de criză teroristă, acesta asigură, logistic și operațional, funcționarea Centrului Național de Acțiune Antiteroristă (CNAA) – o structură activată ad-hoc pentru soluționarea situației de criză teroristă.

Video: Luminița, Cristina și Alina – româncele curajoase din Brigada Antitero SRI.

reportaj Adelin Petrisor

Publicat și editat de Gabriel Negru și Dorian Theodor – romaniabreakingnews.ro / Surse: sri.roro.wikipedia.orgdanbadea.netadevarul.ropresadeinvestigatii.ro, prosport.ro / Foto la Monument – Aurelian Mihalache
Pentru tot Neamul cel Românesc, de dincolo de Tisa și până dincolo de Nistru, un colind și o urare de la Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina

..pentru tot Neamul cel Românesc
de dincolo de Tisa și până dincolo de Nistru,
Un colind și o urare !

Felicitare_CRACIUN_2015_PROBB

Iata albul imparat
In vesminte imbracat
Sprijinindu-se de-un sloi
A venit si pe la noi
Peste munti si peste vai
Peste-nzapezite cai
Mos Craciune, prea slavit-BIS
Iata-ti zic bine-ai venit
Ce-ai adus din departari
Dupa un an de asteptari
Pentru cei ce chinuiesc
In pacatul stramosesc.
Veste buna v-am adus
S-a nascut Domnul Iisus
Raza cradinciosilor
Praznicul sufletelor.
Vestitorule iubit
Iata, anu-I pe sfarsit
Roaga-te la Domnul Sfant
Sa dea pace pe pamant.
Iara tie, bun mosneag
Sa-ti cantam, cantam cu drag
An de an pana-n vecie
Mila Domnului sa fie.

CRĂCIUN FERICIT ȘI UN AN NOU PLIN DE BUCURII
Vă urează Consiliul Național al Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina
www.probasarabiasibucovina.ro
office@probasarabiasibucovina.ro