Foto / Tancuri Abrams și TR 85, „Gheparzii” și „Pumele” IAR 330, exercițiul interarme cu trageri de luptă Justice Sword 15.2. în județul Galați

Forțele Aeriene Române participă, în perioada 26 octombrie – 6 noiembrie, în poligonul Smârdan, din județul Galați, la exercițiul interarme cu trageri de luptă Justice Sword 15.2.

Avioane MiG-21 LanceR, elicoptere IAR-330 Puma SOCAT și un avion C-27J Spartan asigură suportul aerian pentru cei peste 1.800 de militari români din Forțele Terestre, care participă cu 450 de mijloace tehnice și 300 de militari americani, sprijiniți de 90 de mijloace tehnice.
Militarii americani fac parte din Batalionul 5 al Regimentului 7 Cavalerie din Forțele Terestre ale SUA care sunt dislocate în Europa și acționează, în premieră, în România, cu tancuri Abrams, mașini de luptă Bradley și tunuri autopropulsate Paladin.
Scopul militarilor participanți la exercițiul Justice Sword 15.2 este de a se instrui în comun în vederea armonizării tacticilor și procedurilor de operare, creșterii încrederii în armamentul din dotare și coeziunii de grup.Militarii români participă cu Tancuri TR85, blindate ale infanteriei MLI 84 și 
Sistemele antiaeriane GEPARD.

exercițiul interarme cu trageri de luptă Justice Sword (1)

În sprijjinul fortelor mecanizate pe timpul exercitiului Justice Sword 15.2
Foto: Adrian SULTANOIU

exercițiul interarme cu trageri de luptă Justice Sword (7)

Lansare de parașutiști din avionul C27J Spartan pe timpul exercitiului Justice Sword 15.2
Foto: Eugen MIHAI

exercițiul interarme cu trageri de luptă Justice Sword (4)

Justice Sword: locotenent-comandor Răzvan ROȘCA, gata de misiune
Foto: Adrian SULTĂNOIU

exercițiul interarme cu trageri de luptă Justice Sword (3)

În sprijjinul fortelor mecanizate pe timpul exercitiului Justice Sword 15.2
Foto: Eugen MIHAI

exercițiul interarme cu trageri de luptă Justice Sword (2)

exercițiul interarme cu trageri de luptă Justice Sword (6)

Justice Sword: după verificarea parametrilor elicopterului, căpitanul-comandor Cristian ANDRIEȘ prezintă concluziile echipei tehnice
Foto: Adrian SULTĂNOIU

exercițiul interarme cu trageri de luptă Justice Sword (5)

Justice Sword: briefingul de la debutul zilei de zbor la Baza 95 Aeriană
Foto: Adrian SULTĂNOIU

exercitiul_Justice Sword (1)

exercitiul_Justice Sword (3)

exercitiul_Justice Sword (4)

exercitiul_Justice Sword (5)

Publicat de romanibreakingnews.ro
„Te binecuvântez, iubită Românie, patria bucuriei și durerii mele…” Regina Maria – 140 de ani de la naștere

La 29 octombrie 2015 s-au împlinit 140 de ani de la nașterea uneia dintre personalitățile României cu un mare impact în epoca sa, nu numai la nivel politic, ci și la nivel social și cultural, Regina Maria, care nu a pregetat să se folosească de propria-i carismă în vederea slujirii intereselor naționale ale poporului său.

”Te binecuvântez, iubită Românie, patria bucuriei și durerii mele, frumoasă Țară care ai trăit în inima mea. Minunată Țară pe care am văzut-o îndoită, al cărui vis de veacuri l-am visat și eu, și mi-a fost îngăduit să-l văd îndeplinit… Dacă toate cele frumoase vă vor aminti de mine, voi fi pe deplin răsplătită pentru dragostea ce v-am purtat-o, căci pentru mine frumosul a fost un crez”, scria Regina Maria în 1933, în testamentul intitulat ”Scrisoare adresată Țării mele și Poporului meu”.

Maria Alexandra Victoria, principesă de Marea Britanie și Irlanda, s-a născut la 29 octombrie 1875, în Eastwell-Park, tatăl fiind Alfred, duce de Edinburgh, fiu al reginei Victoria a Angliei, iar mama, ducesa Maria Alexandrova, unica fiică a țarului Alexandru al II-lea al Rusiei.

În urma demersurilor făcute de Charley, principesă de Saxa-Meiningen, sora mai mare a împăratului Germaniei, Ferdinand s-a logodit cu Maria Alexandra Victoria de Edinburgh la 21 mai 1892, în noul palat de la Potsdam, în prezența lui Wilhelm al II-lea, potrivitwww.mnir.ro. Unirea celor doi principi a avut un efect deosebit, deoarece veneau în contact cele mai importante case domnitoare din Europa.

În același timp, se punea în discuție și problema ordinii succesorale la tronul Marii Britanii. De aceea, lordul cancelar William Evart Gladstone, pentru a înlătura o eventuală complicație a inițiat un tratat între regele Carol I și regina Victoria. Astfel, conform unor prevederi mai vechi din „Act of Settlement” (1701) ce sancționa pierderea dreptului la coroană în cazul căsătoriei unui moștenitor prezumtiv cu un romano-catolic, principesa Maria a abandonat drepturile sale de succesiune la coroana Marii Britanii.

În urma disputei dintre cele două biserici pentru întâietate asupra celebrării căsătoriei, regina Victoria a renunțat la dorința ca aceasta să se oficieze în capela Sf. George de la Windsor. Astfel, ceremonia a avut loc la 29 decembrie 1892, la castelul Sigmaringen, întâi după ritul catolic, apoi după cel protestant. În aceeași zi, regina Angliei serba la Osborne cununia nepoatei sale, Maria, cu principele Ferdinand.

După câteva zile petrecute la castelul de vânătoare de la Krauchenwies, Ferdinand și Maria au venit în România, unde urmau să participe la alte ceremonii legate de căsătoria lor. „A fost o călătorie lungă ” — scria în jurnalul său Maria. „Îmi părăseam căminul, părăseam tot trecutul, mergând înainte, tot înainte, într-o lume geroasă; spre o țară necunoscută, spre o viață neștiută…”.

Temerile sale au fost, însă, spulberate de la început, pentru că tinerii căsătoriți, reprezentând viitorul țării, au fost obiectul celor mai impresionante manifestări de simpatie a românilor. Salve de tun au anunțat în ziua de 23 ianuarie/ 4 februarie 1893 sosirea trenului princiar în Gara de Nord.

Principele moștenitor Ferdinand și soția sa, principesa Maria, au trăit sub tutela autoritară a regelui Carol I, până la moartea acestuia, la 10 octombrie 1914. Pentru tânăra familie a fost rezervat Palatul Cotroceni din București, iar Carol I a construit special pentru aceștia Castelul Pelișor în complexul familiei regale de la Sinaia. Ferdinand și Maria au avut șase copii: Carol (1893), Elisabeta (1894), Marioara (1900), Nicolae (1903), Ileana (1909) și Mircea (1913, care a murit la trei ani de febră tifoidă).

Principesa Maria a devenit regină a României, odată cu accederea la tron a principelui Ferdinand, la 11 octombrie 1914, după moartea regelui Carol I, într-un moment crucial în istoria României, marcat de izbucnirea Primului Război Mondial. În acel moment, întreaga societate românească, atât familia regală cât și clasa politică, era profund divizată în tabere ce susțineau fie neutralitatea, fie intrarea în război de partea uneia sau alteia dintre cele două alianțe aflate în conflict.

Implicându-se în politică, regina s-a opus de la început participării la război a României, alături de Puterile Centrale, susținând alianța cu țările Antantei în vederea unirii provinciilor românești aflate sub stăpânirea Imperiului Austro-Ungar.

Regina Maria a fost supranumită de popor ”mama răniților” și ”regina soldat”, pentru atitudinea ei curajoasă din timpul Primului Război Mondial, când a lucrat direct pe front, în spitale de campanie și a coordonat activitatea unei fundații de caritate. Și în timpul Războiului balcanic (1912-1913), principesa s-a dedicat îngrijirii bolnavilor de holeră, riscându-și viața fără nicio rezervă.

Conferința de Pace de la Paris din 1919 a reprezentat un punct extrem de important în ceea ce privește istoria României, deoarece tratatele de pace urmau să ratifice actele de Unire din 1918.

Faptul că România fusese trecută pe lista ”statelor cu interese limitate” a determinat-o pe Regina Maria, cu acordul lui Ferdinand, să ia decizia de pleca la Paris pentru a susține cauza României. La 7 martie a fost primită de Georges Clemenceau, președintele Conferinței de Pace; a doua zi a fost primită la Palatul Elysee de președintele Raymond Poincare, care i-a înmânat Marele Cordon al Legiunii de Onoare, decorație care se conferea șefilor de stat în exercițiul funcțiunii. A făcut o deplasare la Londra, unde a fost primită de regele George la Palatul Buckingham, apoi a revenit la Paris pentru a-l întâlni pe președintele american Woodrow Wilson la Paris, în 10 aprilie 1919. Regina nota: „I-am vorbit despre speranțele țărilor mici, al căror apărător a fost în mod deosebit. El a declarat că, în special, țările mici vor beneficia de Liga Națiunilor”.

În mai 1919, după Marea Unire din 1918, Regele Ferdinand I și Regina Maria au făcut o vizită în Transilvania, oprindu-se la Brașov, Făgăraș, Sibiu, Blaj, Alba Iulia, Brad, Țebea, Abrud, Câmpeni, Turda, Cluj, Bistrița, Careii Mari, Baia Marea, Oradea.

S-au bucurat de o primire călduroasă, adesea entuziastă. Regina consemna: ”În multe sate, calde primiri loiale, iar în final am ajuns la Alba Iulia, micul orășel al cărui nume are un ecou special în sufletul fiecărui român”. Pe parcursul întregii sale călătorii, regina a purtat costumul popular românesc.

După încoronarea de la Alba Iulia, în 15 octombrie 1922, alături de Regele Ferdinand ca suverani ai României Mari, Regina Maria a efectuat vizite oficiale în Europa de Vest. Călătoria în Statele Unite ale Americii în 1926 a fost considerată un succes extraordinar.

În urma decesului Regelui Ferdinand și al lui I.C. Brătianu, în 1927, influența Reginei Maria în viața politică a țării pe care a exercitat-o în special asupra Regenței a crescut.

După proclamarea fiului său, Carol al II-lea, la 8 iunie 1930 ca rege, acesta, a urmărit sistematic îndepărtarea Reginei Maria de la problemele politice. Regina a ajuns să-și petreacă timpul tot mai des și tot mai departe de București, la Bran sau la Balcic, domeniul său. Absența ei de la Curte a favorizat influența camarilei asupra lui Carol al II-lea.

Regina Maria a fost legată sufletește de două locuri: Balcic și Bran, care și astăzi poartă amprenta sa. „Balcicul și Branul sunt casele mele de vis, inima mea”, spunea Regina Maria. Se spune că Balcicul l-a descoperit cu ajutorul lui Alexandru Satmari, care a insistat ca Regina să meargă în acea zonă. În 1925, a început construcția domeniului de la Balcic, care a devenit locul preferat, plin de liniște al Reginei.

Suferindă încă din 1937, Regina Maria a plecat la 17 februarie 1938 în Italia, la Merano. În aprilie același an, se mută în sanatoriul dr. Lahmann din Weisser Hirsch, lângă Dresda. La 27 iunie, deși medicii o considerau inaptă pentru efortul unei călătorii lungi și obositoare, a luat hotărârea irevocabilă a revenirii în țară spre a-și găsi odihna de veci. A încetat din viață în ziua de 18 iulie 1938, în castelul Pelișor.

Funeraliile Reginei Maria a României, care au avut loc la Curtea de Argeș; participanți la funeralii: Comandor Preda Fundățeanu, adjutant regal; Elisabeta ex-regina Greciei; Carol al II-lea; Principele Nicolaie; arhiducesa Ileana de Austria; arhiducele Anton; Mihai, voievod de Alba-Iulia; Ernest Urdăreanu; I. Stircea — 22 iulie 1938

Marile personalități internaționale, dar și presa internațională au adus cel mai înalt omagiu Reginei Maria a României.

Înzestrată cu calități multiple, Regina Maria a primit o serie de distincții străine și românești, cum ar fi: Ordinul Legiunea de Onoare — Franța, Ordinul Crizantemei — Japonia, Ordinul Al Kemal — Egipt, Ordinul Sf. Sava — Regatul Sârbo-Croato-Sloven, Ordinul Steaua României.

Din 1 mai 1915 a devenit membru de onoare al Academiei Române.

A scris lucrări memorialistice, valoroase din punct de vedere literar și documentar, scrise în limba română, engleză și franceză, dintre care amintim: ”Ilderim. Poveste în umbră și lumină” (1921), ”Minola. Povestea unei mici regine triste” (1918), ”Sămânța înțelepciunii” (1925), ”Păsări fantastice pe albastrul cerului” (1928), ”Stella Maris. Cea mai mică biserică din lume” (1930), ”Ce-a văzut soldatul Vasile. Poveste din timpul războiului” (1932), ”Măști” (1938), ”The Lily of Life”/ ”Crinul Vieții” (Londra, 1913), ”My country” / ”Țara mea” (Londra, 1916), ”My dream houses”/ ”Casele mele de vis” (București, 1930), ”The Story of My Life” (New York, 1934; tradusă în limba română în 2010).

Prin prevederile testamentare, trupul i-a fost înhumat în biserica episcopală de la Curtea de Argeș, iar inima i-a fost depusă în ctitoria sa „Stella Maris” de la Balcic. A trebuit, însă, să fie luată de la Balcic, odată cu cedarea Cadrilaterului către Bulgaria, în 1940, și depusă în firida unei stânci de lângă Castelul Bran. Inima Reginei a fost îmbălsămată și așezată într-un săculeț de catifea, adăpostit într-o casetă de argint cu forma octogonală. Această casetă a fost, la rândul ei, ascunsă într-o alta de argint aurit, primită de Regina Maria cadou la nunta ei. Totul a fost introdus într-o urnă de marmură albă, pe care era sculptată o cruce celtică.

În 1968, la 30 de ani de la moartea Reginei Maria, sarcofagul de marmură a fost spart de comuniști. Inima Reginei a fost ascunsă trei ani într-un seif al muzeului Bran, pentru ca în martie 1971 să fie adusă în patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României.

În 2015, la inițiativa regelui Mihai, Casa Regală și Ministerul Culturii au hotărât de comun acord ca locul casetei cu inima Reginei Maria să fie Salonul de Aur din Castelul Pelișor. Transferul va avea loc anul acesta la 3 noiembrie, în cadrul unei procesiuni.

Publicat de romaniabreakingnews.ro / sursa: agerpres.ro

 
Festivalului Tezaur Românesc la a treia ediție în Spania

Cea de-a treia ediție a festivalului Tezaur Românesc, concentrat pe tradiții, gastronomie, cultură și muzică, s-a desfășurat în zilele de 17 și 18 octombrie la Alcalá de Henares (provincia Madrid), informează ziarul El Rumano, transmite Romania Breaking News citînd Agerpress.

În cadrul festivalului, organizat de Uniunea Muncitorilor Români, a fost amenajat un târg cu produse tradiționale românești, acompaniate de muzică populară românească interpretată de artiștii Nicoleta Voica, Paul Ananie, Veta Biriș, Gelu Voicu și Andreea Haisan.

S-au înregistrat aproximativ 8.000 de participanți în cele două zile de festival. Acest proiect a fost realizat cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe — Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni.

Publicat și editat de Gabriel Negru – romaniabreakingnews.ro
R. Moldova. Căderea Guvernului Streleț și șcenariile politice posibile!

Guvernul de la Chișinău condus de premierul liberal-democrat Valeriu Streleț va fi demis, iar partidele proeuropene vor forma o nouă alianță de guvernare din care va face parte și grupul lui Iurie Leancă. Acesta este unul din scenariile fericite care s-ar putea contura în cazul demiterii cabinetului Streleț, după cum apreciază unii analiști de la Chișinău, transmite România Breaking News  citând Agerpress și Agenția IPN (R.Moldova)

Anatol Țăranu, directorul Centrului de analiză și consultanță „Politicon”, consideră că Partidul Liberal Democrat (PLDM), una din cele trei formațiuni componente ale actualei coaliții aflate la putere, va rămâne la guvernare, deși nu se va mai afla pe prima poziție. ‘Guvernul Streleț va fi demis. În cadrul alianței va mai participa încă o formațiune, cea a Partidului Popular European din Moldova (PPEM, al lui Iurie Leancă, n.red). Aceasta înseamnă că PLDM va fi împins de pe prima poziție, iar acest loc va fi ocupat de către PD (Partidul Democrat, al lui Marian Lupu, n.red)”, a afirmat Anatol Țăranu.

Avocatul Pavel Midrigan consideră de asemenea că echipa lui Valeriu Streleț nu mai are șanse. ”Este clar că guvernul Streleț nu mai este. Ori este demis, ori pleacă singur. Venirea lui Leancă în coaliția de guvernare ar însemna destrămarea PLDM, o bună parte din deputați ar putea adera la formațiunea lui Leancă. Dar este clar că grupul lui Leancă va fi un satelit al PD”, a declarat juristul.

Sergiu Ostaf, directorul Centrului Resurse pentru Drepturile Omului (CreDO), este de părere că, în urma demisiei guvernului Streleț, ar putea avea loc o resetare a clasei politice aflate la guvernare.”Nu există persoană care nu poate fi schimbată. Fiecare partid ar trebui să facă un pas înapoi și să lase din ambiții. Eu cred că vom avea o nouă alianță proeuropeană. Este foarte important să se dea dovadă de maturitate politică”, a declarat Ostaf, conform agenției menționate.

Parlamentul de la Chișinău urmează să dezbată joi o moțiune de cenzură inițiată de opoziția socialistă și comunistă împotriva guvernului Streleț, în care actualul premier este acuzat, între altele, de complicitate la actele de corupție prin sprijinul acordat fostului său șef de partid Vlad Filat, arestat sub acuzații de luare de mită și trafic de influență.

Moțiunea a fost semnată de 42 de parlamentari comuniști și socialiști. Pentru ca guvernul să fie demis sunt necesare 51 de voturi. Potrivit experților, voturile lipsă ar putea fi veni din rândul democraților care au lăsat să se înțeleagă că și-ar putea retrage susținerea pentru guvernul condus de Valeriu Streleț.

Guvernul Streleț, învestit la 30 iulie cu susținerea unei coaliții majoritare proeuropene, este al treilea executiv pe care Republica Moldova l-a avut în acest an după cabinetele conduse de Iurie Leancă și Chiril Gaburici.

Publicat și editat de Gabriel Negru – romaniabreakingnews.ro
Situația la frontieră, în ultimele 24 de ore. Comunicat de presă – IGPF

COMUNICAT Biroul de Informare și Relații Publice din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră informează următoarele:

Situația la frontieră, în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore, în zonele de competență — punctele de trecere și ‘frontiera verde’ — polițiștii de frontieră au constatat:

39 fapte ilegale (15 infracțiuni și 24 contravenții) săvârșite atât de cetățeni români cât și străini;

valoarea amenzilor contravenționale aplicate se ridică la 9.750 lei;

au fost descoperite, independent sau în colaborare cu alte instituții, bunuri nedeclarate (ce urmau a fi introduse ilegal în țară), care depășeau plafonul vamal admis ori suspecte a fi contrafăcute, în valoare totală de aproximativ 69.200 lei;

traficul de persoane și mijloace de transport prin punctele de trecere a fost de aproximativ 104.100 treceri persoane, atât pe sensul de intrare cât și pe cel de ieșire din țară și de peste 37.000 treceri mijloace de transport.

Nu s-a permis intrarea în țară unui număr de 12 cetățeni străini, care nu îndeplineau condițiile prevăzute de lege și de asemenea, nu s-a permis ieșirea din România unui număr de 13 cetățeni români din diferite motive legale.

NOTA: cazurile semnificative vor fi prezentate, pe larg, în cadrul unor știri de presă distincte.

Biroul de Informare și Relații Publice din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră

Publicat și editat de Gabriel Negru – romaniabreakingnews.ro
La granița de SV a României! Se coace un acord militar fără precedent cu Rusia! Serbia își întărește și reechipează armata la standarde rusești.

Premierul sârb Aleksandar Vucic ar putea semna, în cadrul vizitei de trei zile pe care a început-o marți la Moscova, un acord militar fără precedent cu Rusia,  transmite Agerpres citat de Romania Breaking NewsContractul ar presupune ca valoare și conținut, reechiparea completă a armatei sârbe în conformitate cu standardele rusești, scrie miercuri publicația External Economic Relations, în pagina sa de internet în limba rusă, citând publicația rusă Vzgliad.

Potrivit Vzgliad, ar fi vorba de asigurarea pe termen lung a tunurilor autopropulsate sârbe ‘Nora’ cu șasiuri rusești care să reziste la o sarcină utilă de până la 35 de tone.

Serbia: Noul transportor blindat Lazar II

În acest scop se pregătește un contract cu uzina rusă de vehicule grele Kamaz. În plus, noile blindate multifuncționale sârbe ‘Lazar’ urmează să fie echipate cu tunuri rusești de tip 2A42 de 30 mm. Dar, după cum menționează publicația rusă, pentru Serbia ar putea fi creată o versiune de export a acestui tun.

Variantă de Tun 2A42 de 30 mm montat pe elicoptere rusești Mi28N

Video: noile blindate sârbești – Nora B52  și Lazar 2

https://www.youtube.com/watch?v=uMLLrNPioEg

Totodată, Serbia ar dori să cumpere de la Rusia sisteme de apărare antirachetă, scrie publicația Vzglyad, potrivit căreia nu este clar deocamdată despre ce fel de sisteme este vorba și la ce valoare se va ridica acest contract.

Surse din Statul Major al armatei sârbe au declarat pentru Vzgliad că este vorba de sisteme care să combată rachetele operativ-tactice, fără traiectorie balistică. Aceasta nu înseamnă că Serbia ar intenționa să lupte cu cineva, ci doar că își dorește să aibă un sistem de apărare antiaeriană și antirachetă eficient, afirmă surse de la Belgrad, sugerând că, în acest sens, ar putea fi vorba de sisteme de rachetă de tip S-300.

Model de Sistem purtător de rachete S300

De asemenea, Rusia va furniza Serbiei până la zece elicoptere de transport, dintre care primele ar urma să ajungă la destinație până la sfârșitul acestui an. Belgradul, care a achitat deja prețul primelor două elicoptere-cargo, ar mai dori să cumpere și aproximativ 16 elicoptere de atac de la Rusia.

Valoarea totală a contractului este estimată la 5 miliarde de euro — o sumă enormă pentru Balcani, mai scrie Vzgliad.

Publicat și editat de Andrei Rădescu – romaniabreakingnews.ro
Românii din Transnitria între genocid și desnaționalizare

Despre situația școlilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană și cum activează instituțiile de învățământ românești sub administrația nerecunoscută din regiune și prin ce metode se încearcă deznaționalizarea populației băștinașe și infiltrarea fricii? La toate acestea s-a referit în dialog la Deutsche Welle  directorul Liceului Teoretic ”Lucian Blaga” de la Tiraspol, Ion Iovcev.

Administrația separatistă de la Tiraspol își schimbă tactica, însă strategia rămâne cea veche, în privința școlilor românești din raioanele de Est și orașul Bender.

Și anume distrugând tot ce a mai rămas românesc în educație. După comasarea câtorva școli de sport pentru copiii din Tiraspol, în curtea liceului a fost adusă și abandonată, ca la o groapă de gunoi, mai multă tehnică învechită – autobuze, microbuze defectate etc., astfel încât copiilor nu le-a mai rămas loc pentru joacă.

La 1 septembrie 2015, la careul solemn, desfășurat în această curte plină cu fier uzat a fost multă lume: elevi, părinți, profesori și alți oaspeți. N-au lipsit nici miliționerii transnistreni în formă de serviciu precum și oamenii în civil (după cum credem noi, cei de la KGB, securitatea statului transnistrean).

Cu tot riscul ce ne urmărea, administrația liceului s-a străduit să facă posibil, ca elevii să aibă parte de o zi frumoasă de sărbătoare, un început frumos de an școlar cu toate atributele necesare – imnul R. Moldova, al Liceului Teoretic ”Lucian Blaga”, drapelul de stat al RM.

Numărul de copii în toate cele opt școli se micșorează de la an la an din cauza presiunilor exercitate permanent din partea administrației transnistrene – mass media, securitatea… Drept exemplu poate servi difuzarea la televiziunea locală a filmului „documentar”, la comanda KGB, „Două lumi, două sisteme educaționale”, pe data de 29 mai 2015. Prin acest film s-a încercat informarea opiniei publice că, în școlile cu predare în limba română, nu se face educație și carte, ci doar politică.

În mai multe episoade s-a arătat că împreuna cu discipolii mei m-aș afla mai des prin vizite la Chișinău, la întâlnire cu președintele Republicii Moldova, la București, la întâlnire cu președintele României, decât la școală; iar după ce am fost decorat cu cea mai înaltă decorație a României „Steaua României”, s-a spus că o astfel de decorație o are și „teroristul’ Ilie Ilașcu. Prin asemenea mesaje video sunt informați locuitorii din regiunea transnistreană că aceste școli ar fi niște insulițe naționaliste unde se educă într-un fel viitorii ”teroriști”.

În realitate, în aceste instituții, se educă adevărați cetățeni, se propagă umanismul, toleranța și dragostea față de tot ce e frumos. Toate cele cinci licee din această zonă se află în rândul primelor licee din republică, în care toți elevii au susținut examenele de bacalaureat, instituția pe care o conduc situându-se pe locul șapte.

În comparație cu numărul de elevi pe care l-am avut până la devastarea instituției, la 15 iulie 2004, acesta a scăzut mult. Dar ne bucură faptul că am putut păstra numărul elevilor pe care l-am avut în anul de studii 2014-2015, anume 140 de elevi. E puțin. Însă este foarte importantă păstrarea acestei insulițe de latinitate, care se numește Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol.

Toate școlile cu predare în limba română sunt susținute financiar, material și moral de Ministerul Educației și de Guvernul Republicii Moldova. Pe data de 25 august 2015 instituția de învățământ pe care o conduc a fost inspectată de o comisie comună mixtă din partea Chișinăului și a Tiraspolului, care a avut scopul de a vedea cum este pregătită instituția pentru noul an școlar. Am fost apreciați din partea comisiei cu calificativul „bine”.

Spuneam că n-am fi putut exista fără susținerea financiară și materială a Chișinăului, fără susținerea Biroului de Reintegrare al Republicii Moldova, organizațiilor internaționale, a României, SUA, a mass media…, însă greul cel mare a fost și rămâne pe seama noastră, profesorilor, elevilor și părinților din cele opt școli. După părerea mea, școlile din stânga Nistrului și orașul Bender sunt niște „catalizatori” pentru integritatea Republicii Moldova. Nu în zadar regimul separatist a luptat și luptă atât de mult împotriva acestor focare de lumină din regiune.

Cu toate acestea avem performanțe și la învățătură, și în sport, și în activitatea artistică. Elevii noștri participă la competiții naționale și internaționale la gimnastică artistică, fotbal masculin și feminin, box, atletism, jocul de dame și șah. Participăm la olimpiade, la disciplinele școlare organizate la nivel raional și republican. Absolvenții noștri își fac studiile în cele mai prestigioase instituții de învățământ superior din Republica Moldova, România și alte state ale Uniunii Europene. Astăzi absolvenții liceelor din raioanele de Est ale Republicii Moldova și Bender pot fi întâlniți în diferite domenii de activitate în țară și în multe alte state, de care suntem mândri pe bună dreptate.

De mai bine de patru decenii activez în domeniul educației și practic m-am aflat aici, în stânga Nistrului, și în perioada anilor studenției de la Universitatea Pedagogică de Stat ”Ion Creangă”. A trăi și lucra în această zonă nu este deloc ușor. Este și riscant. Îmi spun opinia, dar cred că și colegii mei, directori ai instituțiilor cu predare în română din Transnistria vor răspunde la fel. Principalul motiv de a nu pleca de aici a fost dragostea pentru copii, profesia de pedagog, care practic nu e profesie, ci după cum spunea marele Nicolae Iorga „preotul, actorul și profesorul n-au profesie, ci vocație”. O spun franc și din toată inima; iubirea de neam și limbă, demnitatea și copiii m-au făcut să înfrunt toate greutățile și să rămân aici unde m-a prins timpul.

Tânăra generație este și va fi recunoscătoare pentru tot ce-am făcut și facem pentru ei, pentru educația primită, pentru posibilitatea de a învăța în instituțiile dorite și pentru libera circulație în țările UE, SUA și în alte state ale lumii. Avem copii deosebiți, avem copii educați în spiritul valorilor umane, europene.

Condițiile în care activează aceste instituții de învățământ din stânga Nistrului lasă mult de dorit. Șase din cele opt instituții de învățământ nu au edificii proprii, fiind nevoite să arendeze spațiile necesare achitând sume exorbitante pentru chirie. Spre exemplu pentru cei 930 de metri pătrați ai săi, Liceul Teoretic „Lucian Blaga” de la Tiraspol plătește anual peste jumătate de milion de lei moldovenești, echivalentul a peste 25.000 de euro. N-avem săli de sport, cantine, săli de festivități… Condițiile în care activăm sunt bine cunoscute autorităților centrale de la Chișinău. Am avut o întâlnire a unui grup de elevi cu președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, în sala de ședințe a Parlamentului. Problemele sunt bine cunoscute și ministerului de resort. Este clar că s-ar putea face mai mult, însă instabilitatea politică și greutățile pe care le are Moldova în prezent se răsfrâng și asupra noastră. Rămânem optimiști și continuăm să luptăm pentru dreptul la studii în limba română a copiilor din regiunea de Est a Republicii Moldova.

În pofida greutăților pe care le avem continuăm să facem față cerințelor și să păstrăm aceste școli cu toate că baza materială încă lasă mult de dorit. Avem nevoie de edificii care să corespundă cerințelor unei instituții de învățământ moderne.

Există un real pericol  ca aceste instituții de învățământ care luptă în continuare pentru studierea în limba română să dispară.

Liceul „Evrica”din Râbnița are edificiu construit de Ministerul Educației al Republicii Moldova, însă acaparat de administrația orășenească din Râbnița încă din 2004, în perioada „războiului școlilor” și n-a fost întors până azi. De fapt, clădirea se deteriorează în timp, de ploi și vânt.

O altă situație este la Liceul „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Grigoriopol,care a fost luat de separatiști, în prezent cu sediul la Doroțcaia. Vin în Doroțcaia ca să poată studia în limba română, pentru ca au fost alungați din Transnistria. Acesta este supranumit „liceu pe roți”, deoarece de ani de zile, pe vânt, ploaie și ger elevii sunt nevoiți să facă naveta zilnic la o distanță de mai bine de 30 km, din Grigoriopol la Doroțcaia, trecând printr-un control viguros la vama transnistreană. Deși la Grigoriopol sunt clădiri în care ar fi putut fi amplasat liceul respectiv, acestea sunt lăsate în paragină. Autoritățile transnistrene fac tot posibilul ca această școală să nu existe.

Este dificilă și încheierea contractelor de închiriere a clădirilor pentru școlile cu predare în limba română. Tarifele pentru chirie cresc de la an la an.

În zonă sunt declarate trei limbi oficiale: limba „moldovenească”, limba rusă și limba ucraineană. De facto practic funcționează numai limba rusă.

Chiar dacă nu ești întotdeauna amenințat pentru că vorbești românește, ești totuși sută la sută huiduit, agresat în transportul public, în magazine, instituțiile publice.

În Transnistria are loc un genocid față de populația băștinașă, o deznaționalizare a populației după un plan bine dirijat. Tot mai puține școli, tot mai puțini elevi studiază în așa-numita „limbă moldovenească”, tot mai multe familii de moldoveni sunt nevoiți să-și înscrie copiii în școli cu predare în limba rusă.

Au fost și mai sunt declarații de aderare a „rmn” ca și Crimeia la Federația Rusă. De fapt nu numai declarații, dar au fost organizate și referendumuri de aderare la Federația Rusă a acestei zone. Se știe cum s-au făcut și cum se fac plebiscitele iar rezultatele sunt în favoarea autorităților. Populația din Transnistria este informată numai dintr-o singură sursă, cea a Federației Ruse. Și tot ce este difuzat de mass media rusă este primit ca un adevăr absolut. Se vorbește de chipul dușmanului prin intermediul presei, prin care se subînțelege clar că acesta este Republica Moldova și România.

Pe 2 septembrie curent s-au sărbătorit 25 de ani de la declarația de independență a „rmn”. A avut loc și o mare paradă militară. Orașul era împânzit cu drapele ale Federației Ruse, clădiri cu multe etaje acoperite de sute de steaguri rusești, iar aceasta are un impact mare asupra populației și a formării opiniei publice.

La 1 septembrie curent, practic toate școlile rusești, zic rusești și nu cu predare în limba rusă, au primit pentru fiecare elev manuale noi aduse și editate în Federația Rusă. Deci, ei învață istoria Rusiei și celelalte discipline după curricula Federației Ruse. De facto totul este pregătit de parcă Transnistria ar fi pământ strămoșesc rusesc. Iar noi ce putem face? Doar să continuăm lupta pentru drepturile noastre și să sperăm că în această luptă nu vom rămâne singuri.

Așteptăm sprijinul României, dar nu numai în cuvinte, ci și cu fapte.

Idealul meu a fost și rămâne unirea celor două maluri ale Prutului, deoarece am crezut, și cu atât mai mult cred acum, că numai prin unirea celor două state românești putem să devenim și noi cetățeni cu drepturi depline ai Uniunii Europene.

Publicat de  Andrei Rădescu – romaniabreakingnews.ro
Onor Eroilor români de la Cotul Donului! Biserica, Armata, SRI și o escadrilă IAR 330 Puma, a Forțelor Aeriene Române alături de români la Sfințirea Troiței-Monument de la Mănăstirea Comana

La Sfânta Mânăstire Comana Episcopia Giurgiului, în ajunul Zilei Armatei Române, sâmbătă, 24 octombrie 2015, Starețul Mânăstirii Comana, Arhim. Dr. Mihail Muscariu și Generalul de Flotilă Aeriană, veteran de război, Radu Theodoru, împreună cu un grup de patrioți români, au organizat o procesiune de Sfințire a Troiței – Monument (o troiță maramureșeană) în memoria celor 250.000 de Eroi români căzuți la Cotul Donului în 1942, 150.000 de soldați ai armatei române și 100.000 de militari transilvăneni din armata ungară, pentru al căror sacrficiu suprem, Statul Român nu s-a îngrijit deloc în ultimii 70 de ani să le dea onorul și grija cuvenită, așa cum alte state ca Italia, Germania au făcut pentru Eroii lor.

Onor_Eroilor_de_la_Cotul_Donului_1942_Troita_M_Comana_24 (16)

Au dat onorul celor 250.000 eroi români căzuți la Cotul Donului în noiembrie – decembrie 1942, alături de organizatori, inițiatori și patrioții români din toate colțurile lumii, ofițeri și generali activi și în retragere ai Armatei Române, copii de la Școala Comana, scriitori și oameni de cultură, Unitatea militară 0445 SRI (Grădiștea) unitate care a asigurat Cermeonialul Militar, Forțele Aeriene Române reprezentate de Escadrila de elicoptere IAR 330 Puma, condusă de Căpitan Comandor Aviator – Comandant de formație, doctor în Științe Militare  – Vasile Stanciu și restul echipajelor din care au făcut parte Căpitan Comandor Aviator – Constantin Grigore, Căpitan Comandor Aviator – Daniel Popescu,  Căpitan Comandor Aviator – Mihăiță Grosu, Locotenent Comandor Aviator Ioan Ieșean,  Locotenent Comandor Aviator – Radu Tabacu, Maistru Militar – Nicoșor Stan, Maistru Militar – Robert Dumitru, Maistru Militar – Adrian Ionițăși Marian Cojocaru pilotul cu parapantă și tricolor care a „vegheat” deasupra celor adunați la comemorare pe toată durată procesiunii.

Onor_Eroilor_de_la_Cotul_Donului_1942_Troita_M_Comana_24 (27)

Onor_Eroilor_de_la_Cotul_Donului_1942_Troita_M_Comana_24 (13)

Generalul de Flotilă Aeriană, veteran de război, Radu Theodoru, Vasile Șoimaru și Arhim. Dr. Mihail Muscariu

Onor_Eroilor_de_la_Cotul_Donului_1942_Troita_M_Comana_24 (20)

Forțele Aeriene Române reprezentate de Escadrila de elicoptere IAR 330 Puma, condusă de Căpitan Comandor Aviator – Comandant de formație – Vasile Stanciu

Onor_Eroilor_de_la_Cotul_Donului_1942_Troita_M_Comana_24 (31)

Unitatea militară 0445 SRI (Grădiștea) unitatea care a asigurat Ceremonialul Militar

Inscripția centrală de pe corpul Troiței Monument – ARMATEI A 3-A ROMÂNE, Jertfită la Cotul Donului

Onor_Eroilor_de_la_Cotul_Donului_1942_Troita_M_Comana_24 (29)

Vasile Șoimaru, autorul volumului „La Cotul Donului 1942”, prezent la procesiunea de Sfințire a Troiței Monument

Video Exclusiv: ONORUL FORȚELOR AERIENE ROMÂNE reprezentată de Escadila de elicoptere IAR 330 Puma, condusă de  Căpitan Comandor Aviator – Comandant de formație Vasile Stanciu,  la procesiunea de  Sfințire a Troiței – Monument în memoria celor 250.000 de Eroi Români căzuți la Cotul Donului în 1942

Video: Înregistrarea completă a procesiunii de SFINȚIREA TROIȚEI – MONUMENT A EROILOR ROMÂNI CĂZUȚI LA COTUL DONULUI 1942 – Mănăstirea Comana 

Acum 70 de ani, la 19 noiembrie 1942, la o distanță de exact 1942 de kilometri de Chișinău, se declanșa cea mai tragică operațiune militară din istoria Armatei Române, cea de la Cotul Donului, componentă a marii Bătălii de la Stalingrad. În lupta de la Cotul Donului și din Stepa Calmucă au pierit 150.000 de ostași români. Dar, conform datelor publicate de profesorul Raoul Șorban în cartea sa „Invazie de stafii „(Editura „Meridiane”, 2003), acolo s-au pierdut și 100.000 de români ardeleni care făceau parte din armata maghiară…
Înfrângerea din Cotul Donului a generat încordarea relațiilor româno-germane și acuzații la adresa militarilor români cum că nu au vrut să lupte și s-au facut vinovați de situația tragică ce s-a creat pentru Armata a 6-a Germană.

În realitate românii au luptat ca la Mărășești, au suportat bombardamentele de artilerie de o duritate extremă, au primit atacul unei numar mare de tancuri, care au trecut peste ei, românii neavând armamentul necesar pentru a riposta. Mareșalul Manstein aducea grave acuzații românilor.
În scrisoarea de raspuns a maresalului Ion Antonescu către maresalul Manstein, la scrisoarea memoriu, care aducea grave acuzații românilor, șeful armatei române face dovada clasica de ceea ce înseamnă mândria și demnitatea unui comandant dăruit, obligat să suporte invinuiri nedrepte, ce atingeau onoarea unei armate loiale, sacrificată din vina comandamentului german. Mareșalul român trimisese repetate avertismente OKW-ului asupra comportării trupelor sovietice, ceruse întărirea frontului defensiv prin armament și muniție, dovedise ineficiența rezistenței liniare, slabe peste tot, statice, fără rezerve și fără posibilitatea de intervenție a comandamentului.  Nu se luase nici o măsură!.

Maresalul Manstein este obligat să recunoască partea de vina a comandamentului german și „serviciile aduse cauzei comune de către România”. Bilanțul pierderilor la Stalingrad este grav: din cele 14 divizii române participante, patru divizii de infanterie și o divizie de cavalerie au fost încercuite, patru divizii de infanterie și divizia blindată au suferit pierderi grele, iar patru divizii au rămas în aceeași formă combativă. Armatele 3 si 4 române, care avusesera la 19 noiembrie 1942 un efectiv de 228.072 oameni, mai aveau la 7 ianuarie 1943 doar 73.062 de militari valizi. Factorii dezastrului de la Stalingrad pot fi considerati: presiunea germană privind angajarea forțelor „oricum și oriunde”, folosirea abuzivă a trupelor române și desparțirea trupelor de comandamentele organice; folosirea artileriei grele, a aviatiei etc. doar în folosul trupelor și sectoarelor germane, fără a ține cont de nevoile sectoarelor românești; atribuirea de misiuni trupelor române care le depășeau capacitatea tactică și operativă; comportamentul inadecvat față de militarii români și nerespectarea regulilor elementare ale unui război de coaliție…  Vie fie amintirea
supremei jertfe a Eroilor Români și fie ca Neamul Românesc să se ridice la nivelul sacrificiului lor.

EROII NU MOR !
decât dacă sunt uitați.

Veșnică Odihnă Dragi Eroi!

Mulțumiri e-Syv Systems SRL – Servicii de monitorizare juridică pentru sprijinul acordat la realizarea acestui material.

O parte din textul prezentării este extras din Cartea „La Cotul Donului 1942” a autorului Vasile Șoimaru, prezent și el la comemorare.

Publicat de Dorian Theodorromaniabreakingnews.ro
Am rămas mai puțini… In memoriam – Vasile Ilica, un mare patriot și luptător cu nedreptățile istorice față de Nordul Bucovinei și Basarabia

Cu adâncă tristețe și multă mâhnire sufletească, am dat față cu vestea plecării în veșnicie a celui ce a fost și va rămâne pentru toți care l-au cunoscut, un mare român, un mare patriot

– Vasile Ilica, veteran de război, membru al Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina, Filiala Oradea, care pe tot parcusul vieții a păstrat vie și nealterată în inima sa, flacăra iubirii față de Neamul Românesc și trecutul său, un luptător neobosit cu vitregiile și nedreptățile istorice față de Nordul Bucovinei și Basarabia, răpite în anul 1940.
La 20 octombrie 2015, la Oradea, marele patriot român Vasile Ilica a trecut granița către Eternitate, lăsând moștenire către generațiile care vin, lupta și misiunea sa de apărare a adevărului istoric față de Nordul Bucovinei și Basarabia, răni încă sângerânde ale României.
Mare patriot și luptător s-a stins cu umbra nerealizării celei mai mari și mai fierbinți dorinți, aceea de a mai ajunge măcar o dată pe pământurile natale, pentru a putea aprinde o lumânare la mormintele părinților, surorii și bunicilor săi din satul Broscăuții Noi și de a-și revedea îndrăgitele plaiurile ale copilăriei.
Vasile Ilica este originar din Nordul Bucovinei, născut la 11 noiembrie 1924, la Broscăuții Noi, din în Plasa Flondoreni a județului Storojineț pe timpul României Întregite, azi Stari Broskivți raionul Storojineț, Ucraina.
În anul 1944, fiind elev la liceul „Ferdinand I” din Storojineț, este silit să se refugieze din Nordul Bucovinei în fața tăvălugului sovietic.
Și-a continuat studiile la Școala de ofițeri de Geniu din București, a lucrat o vreme în Ministerul Afacerilor Interne și apoi în diferite șantiere de construcții din vestul Țării.
S-a stabilit cu traiul în Oradea, alături de soția sa, doamna Turcuț Florica.
A activat în Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina și în Societatea de Cultură „Mihai Eminescu” Cernăuți. S-a consacrat ca cercetător al crimelor comise de Armata Roșie și NKVD pe teritoriul provinciilor istorice românești Basarabia și Nordul Bucovinei, fiind și autor a mai multor lucrări documentare despre soarta românilor din aceste teritorii aflate sub ocupația URSS, printre care putem enumera titlurile: „Martiri și mărturii din nordul Bucovinei” – publicată în 2003, „Bucovina abandonată” – publicată în 2010, „Fântâna Alba, o mărturie de sânge: istorie, amintiri, mărturii” – publicată în 2009, „Câteva considerații cu privire la tragicele evenimente petrecute la Lunca – 6/7 februarie 1941”, „Fântâna Albă – 1 aprilie 1941”, „Cimitirul Militar Horecea – iulie 1941” – 2009.
A fost totodată și un neobosit militant pentru păstrarea identității românești în teritoriile românești înstrăinate, participând la numeroase manifestări ale românilor nord-bucovineni, până în ziua de 2 aprilie 2012, când autoritățile Ucrainei l-au împiedicat să treacă granița, pentru a sărbătorii Paștele pe plaiurile natale, aproape de mormintele părinților și bunicilor, prilej cu care i sa înmânat ordinul de interdicție.

foto: ordinul de interdicție de intrare în Ucraina pentru Vasile Ilica

Ultima vizită în Nordul Bucovinei, a fost în 31 Martie 2011, la Cernăuți, unde alături de Societatea “Golgota” a participat la un simpozion pentru comemorarea a 70 de ani de la Masacrul de la Fântâna Alba. La acest simpozion, deși avea calitatea de invitat, nu i s-a permis să prezinte volumul la care lucra, „Momente din istoria zbuciumată a Bucovinei” – Episodul: Nordul Bucovinei, zona de ocupație a URSS în perioada 1940-1991, pe motivul că atât titlul cărții, cât și conținutul acesteia „au caracter provocator”, acest moment fiind probabil după cum însăși marele patriot mărturisea, motivul pentru care i sa dat ordinul de interdicție.
Vasile Ilica a fost distins de Ziua Libertății Presei, în luna mai 2014 cu Premiul “Mile Cărpinișan”, pentru lupta să neobosită în numele adevărului istoric. Asociația Civic Media și portalul Basarabia-Bucovina.Info

foto: diploma acordată lui Vasile Ilica cu ocazia înmânării „Premiului Mile Cărpenișan”

Domnul. Vasile Ilica, a primit atunci Premiul „Mile Cărpinișan” pentru Curaj și Excelentă în Jurnalism, în semn de omagiu pentru întreaga sa activitate în slujba adevărului, ca publicist și cercetător privind masacrele holocaustului bolșevic din nordul Bucovinei. Premiul i-a fost înmânat personal de jurnalistul Victor Roncea de Ziua Limbii Române la București cu un laudatio realizat de analistul de politică internațională Corneliu Vlad.
La 11 noiembrie 2014, Ministerul Apãrãrii Naționale i-a conferit medalia în aur și brevetul „Emblema de Onoare a Armatei României – cu însemn de pace “, „în semn de mare apreciere pentru afinitatea față de valorile militare, atât pe front cât și după război, dovedită prin scrierile sale referitoare la tradițiile Armatei, ce au dus la creșterea prestigiului instituției militare”. (foto-jos)

În ultimii patru ani din viața, la vârstă la care se pregătea de marea trecere spre veșnicie, Vasile Ilica a încercat, să-și revadă casa părintească, să-și îngrijească mormintele părinților.
Un Mare Păcat, pentru că în acest timp prețios, România, stat membru NATO și UE, nu a reușit să pună în drepturile sale legitime un cetățean model, un simbol de patriotism și de simțire românească, un exemplu viu al dragostei față de Țara și Neamul său Românesc, în ciuda tratatelor internaționale și bilaterale semnate de Ucraina și încălcate prin această interdicție abuzivă dată în ciuda faptului că Statul Român acordă de ceva timp Kievului, tot sprijinul politic și nu numai.
Zeci de memorii și de scrisori de ajutor a adresat Vasile Ilica Ministerului Afacerilor Externe și Președinției României, împreună cu organizațiile societății civile care l-au sprijinit. Mai avea un an, conform interdicției pentru a putea merge acasă.

Acum cu siguranță în drum spre Bunul Dumnezeu, de acolo din Cer, privește liber către locurile copilăriei sale…


Dormi în pace, frate drag și luptător neobosit Vasile Ilica.
Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina recunoscătoare.

24 octombrie 2015

Marian Clenciu

Președinte ACPBB

av. Victor Gafiuc

Prim-vicepreședinte ACPBB

dr. arh. Gheorghe Ionașcu

Resort Cultural ACPBB

dr. Mădălina Andrei

Președinte Filiala București ACPBB

Dorian Theodor Clenciu

Secretar General ACPBB

Publicat de Dorian Theodor – romaniabreakingnews.ro și probasarabiasibucovina.ro
Renato Usatîi arestat de forțele speciale ale SIS! …arestat de R. Moldova sau „lăsat” din mâini de Rusia?

Up date ora 22.00 filmul arestării la Aeroportul Chișinău /Арест Ренато Усатый – Кишинёв – 23.10.2015

Primarul de Bălți, președinte al partidului prorus „Partidul Nostru” – Renato Usatîi a fost reținut vineri seara de către ofițerii Serviciului de Informații și Securitate chiar la ieșirea din Aeroport Internațional Chișinău. Primarul de Bălți revenea acasă din deplasarea de două zile efectuată la Moscova.

Acestuia i-a fost prezentat un mandat și escortat la Procuratura Generală după aproximativ 15 minute de la sosirea în Chișinău, perioadă în care a făcut declarații pentru presă.

Reținerea ar putea fi făcută în contextul în care Procuratura Generală s-a autosesizat și a pornit urmărirea penală pe faptul difuzării înregistrării convorbirilor dintre Ilan Shor și Vladimir Filat, precum și a afirmațiilor lui Renato Usatîi despre interceptarea convorbirilor unor demnitari și politicieni.

Usatîi, care a publicat luni înregistrări ale unor convorbiri telefonice dintre Filat și Shor, susține că nu a obținut interceptările de la instituții ale statului și că mai deține astfel de înregistrări și cu alți politicieni, printre care Mihai Ghimpu, Iurie Leancă sau Vladimir Plahotniuc.

Practic Procuratura Genarală s-a autosesizat în cazul interceptărilor publicate de Usatîi. Sub ce aspect a fost inițiată urmărirea penală?

Procuratura Generală anunță că s-a autosesizat și a pornit urmărirea penală pe faptul difuzării înregistrării convorbirilor dintre Ilan Șor și Vladimir Filat, precum și a afirmațiilor lui Renato Usatîi despre interceptarea convorbirilor unor demnitari și politicieni.

Cazul va fi documentat de către Secția exercitare a urmăririi penale în cauze de criminalitate organizată și excepționale din cadrul Procuraturii Generale, sub aspectul comiterii infracțiunii de violare a dreptului la secretul corespondenței.

În cadrul investigațiilor și acțiunilor de urmărire penală urmează a fi stabilite circumstanțele colectării, deținerii și difuzării convorbirilor respective, precum și alte eventuale fapte infracționale cu referință la circumstanțele descrise.

Amintim că în seara zilei de ieri, liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a publicat pe site-ul său o serie de înregistrări telefonice dintre Vlad Filat și Ilan Shor din care reiese „colaborarea strânsă” pe mai multe probleme dintre cei doi.

Totodată, primarul de Bălți a anunțat în cadrul unei emisiuni că deține „în arhiva sa” și alte interceptări de acest gen în care apar ca protagoniști Vlad Plahotniuc, Mihai Ghimpu, Valeriu Streleț și Iurie Leancă pe care spune că le va face publice, doar că la momentul potrivit.

Dodon, în apărarea lui Usatîi: Nu a încălcat legea. Nu este motiv de reținere

Liderul PSRM, Igor Dodon, a comentat reținerea lui Renato Usatîi direct de pe Aeroportul Chișinău. Acesta a mers la Procuratura Generală, acolo unde a fost adus Usatîi. „Acum are loc interogarea, care o să dureze ceva timp. Înăuntru se află avocații lui”, afirmă Dodon.

Mai mult, acesta menționează că a reușit să vorbească cu Usatîi. „Am discutat cu el. Eu personal consider că legea nu a fost încalcată. Ceea ce a făcut până acuma nu este motiv pentru retinerea lui”, conchide Dodon.

Filmul arestării

Ora 17:58 Renato Usatîi a fost reținut în aceste momente de mascații de la SIS. Acesta a revenit în țară în urmă cu puțin timp.

Paza și simpatizanții lui Usatîi au blocat mașina autorităților și nu au permis accesul acesteia. Mai mult, s-au iscat îmbrânceli dintre oamenii veniți acolo și forțele de ordine

18:15 Renato Usatîi a fost adus la Procuratura Generală. Acolo s-au adunat mai mulți simpatizanți ai Partidului Nostru.

19:07 În fața sediului Procuraturii Generale polițiștii au format un cordon.

19:19  Simpatizanții lui Usatîi scandează lozinci în susținerea acestuia.

Potrivit istoricului Cosmin Popa, Renato Usatîi, alături de Ilan Shor și Igor Dodon, face parte dintr-o garnitură de tineri lideri politici pe care Moscova i-a pregătit pentru a schimba cursul proeuropean al Republicii Moldova.

„Ceea ce e evident e că împreună cu Igor Dodon și Ilan Shor, aceștia fac parte dintr-o garnitură politică de schimb pe care Moscova o pregătește pentru schimbarea cursului politic al țării. Veți vedea că se vor descoperi conexiuni financiare, politice și economice legate de această afacere a miliardului moldovenesc”, a declarat Cosmin Popa, la Digi24, citat de romaniabreakingnews.ro.

„Bălți e un oraș în majoritate rusofon, iar stilul de lucru al acestor interpuși ai rușilor e clasic, se bazează pe cumpărarea reprezentanților unui segment substanțial al comunității de acolo, pe o rețea de presiune politică extrem de bine dezvoltată, care să mimeze popularitatea cursului politic propus de ei”, a explicat Cosmin Popa.

N.R. RBN Press: Renato Usatîi arestat de forțele speciale ale SIS! …arestat de R. Moldova sau „lăsat” din mâini de Rusia?

Publicat de romaniabreakingnews.ro  din surse: independent.mdunimedia.infobasarabia.mddigi24.ro