Economic, militar și social! Grecia perspective sumbre! Ieșirea din UE și NATO, transformarea într-un pol de instabilitate și haos

Eșecul de a soluționa criza din Grecia ar putea determina Atena să se retragă din NATO sau să nu mai susțină sancțiunile internaționale impuse Rusiei, existând, totodată, riscul unei creșteri a fluxului de refugiați în Europa, au afirmat analiști citați de Bloomberg.

„Intrarea Greciei în haos ar însemna o problemă strategică semnificativă pentru Europa și, prin urmare, pentru Statele Unite”, a declarat amiralul american în rezervă James Stavridis, un fost comandant suprem al aliaților din NATO. „Această criză înseamnă mai mult decât bani și piețe financiare”, a adăugat el.

Dacă Grecia este exclusă din zona euro din cauză că intră în incapacitate de plată, ar putea încerca să se răzbune retrăgându-se din NATO, blocând sancțiunile Uniunii Europene asupra Rusiei sau evacuând forțele americane de la baza din Creta, a apreciat Stavridis.

„O Grecie care se simte neapreciată și împinsă afară este puțin probabil să fie de ajutor” Statelor Unite și Europei, a adăugat el.

O îngrijorare majoră este fluxul de refugiați din Libia și Siria, dintre care unii ar putea fi teroriști sau riscă să se radicalizeze. Autoritățile elene ar putea fi incapabile să mai controleze granițele, permițându-le imigranților să intre liber în Europa, care se confruntă deja cu o criză a refugiaților, a declarat Heather Conley, vicepreședinte senior pentru Europa și Eurasia la Centrul de Studii Strategice și Internaționale din Washington.

Intrarea în incapacitate de plată ar putea determina Grecia să caute aliați economici în afara UE.

„Grecia va căuta peste tot să obțină bani”, inclusiv în China, care ar putea profita pentru a „controla o parte din ce se întâmplă în Europa”, a apreciat Andrea Montanino, director de afaceri globale și programe economice la Atlantic Council, în Washington.

Pericolul mai mare este natura impredictibilă a partidului de guvernământ Syriza, care a preluat puterea opunându-se măsurilor de austeritate cerute de FMI, a declarat Thomas Niles, fost ambasador american în Grecia din perioada președintelui Bill Clinton. „Sunt oameni care nu au absolut nicio experiență politică”, a adăugat el.

Coaliția de guvernare din Grecia, care include membri ai Partidului Comunist, ar putea fi înclinată să ceară sprijin economic de la Rusia, a afirmat Douglas Elliott, de la Brookings Institution din Washington.

Prăbușirea Greciei, care este membru NATO, ridică de asemenea probleme de securitate pentru SUA și Europa, potrivit analiștilor.

Localizarea sa în Marea Mediterană, la granița dintre Europa, Orientul Mijlociu și Africa de Nord, arată câte sunt în joc dacă țara devine instabilă, apreciază Conley.

Statele Unite gestionează o mică bază navală în golful Souda, pe insula Creta, care ar putea fi pusă în pericol dacă relațiile cu Grecia se deteriorează, a subliniat Stavridis.

Editor Gabriel Negru – RBN Press / Sursa: mediafax.ro prin romaniabreakingnews.ro
La Chișinău au loc discuții și negocieri pentru numirea unui nou Premier

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, poartă discuții în aceste zile cu șefii grupurilor parlamentare în vederea deciderii unei agende de consultări pentru desemnarea unui candidat la funcția de prim-ministru.

Șeful statului a avut astăzi întâlniri separate cu liderul fracțiunii parlamentare a PLDM, Vladimir Filat, și cu cel al fracțiunii parlamentare a PD, Marian Lupu.

În cadrul discuțiilor s-a convenit să fie grăbite negocierile politice privind crearea unei coaliții proeuropene și identificarea unui candidat pentru funcția de prim ministru.

Fracțiunea PCRM i-a comunicat președintelui Timofti, prin intermediul liderului său, Violeta Ivanov, disponibilitatea de a participa la consultări cu șeful statului, conform agendei.

Întâlnirile cu șefii grupurilor parlamentare ai PL și PSRM sunt în curs de stabilire.

 Editat de Lena Captari / Flux News MD /  romaniabreakingnews.ro

Sursa: independent.md
A fost aprobat sprijinul NATO pentru R. Moldova

Sprijinul NATO pentru Republica Moldova, sub forma un pachet de asistenta financiara, a fost aprobat.  Pachetul consta intr-o serie de masuri de consolidare a capacitatii de aparare a Moldovei si de intarire a institutiilor ei de securitate, a anuntat secretarul-general al aliantei, Jens Stoltenberg.

El a spus ca NATO va „asista” Moldova in modernizarea fortelor armate prin „instruire, sprijin si educatie”. Republica Moldova, tara neutra care nu si-a exprimat dorinta sa adere la NATO, a fost acceptata sa participe la initiativa NATO „Consolidarea Capacitatilor de Aparare” in septembrie trecut, pe fundalul conflictului din estul Ucrainei. Presedintele Nicolae Timofti a multumit Statelor Unite pentru asistenta destinata modernizarii armatei si a spus ca Moldova este „deschisa” sa coopereze cu NATO „in limitele stabilite de dreptul international”.

Nicolae_TimoftiPotrivit unui comunicat de presa, presedintele a facut declaratia cand l-a primit miercuri la Chisinau pe Secretarul Fortelor Navale ale Statelor Unite, Ray Mabus. Potrivit aceleiasi surse, oaspetele american a laudat Moldova pentru „initiativa de a creste bugetul de aparare” si a indemnat la continuarea reformei in armata si justitie si la combaterea coruptiei, relataza Europa Libera. Tot miercuri, ministrii apararii din NATO au aprobat marirea pâna la 40.000 de militari a efectivelor unei forte de reactie rapida creata pe fondul crizei ucrainene. Republica Moldova a aderat la programul Parteneriatul pentru Pace in anul 1994, cu scopul perfectionarii permanente a propriilor forte armate, pregatirii cadrelor, instruirii ofiterilor armatei nationale, precum si in vederea accesului la surse de ajutor politic, tehnic si financiar.

 Editat de Lena Captari / Flux News MD /  romaniabreakingnews.ro

Sursa: karadeniz-press.ro
Rușii se agită! Consideră că „pacificatorii ruși” din Transnistria sunt ținuți ostatici

TransnistrianRegionMap-258x300.pngPostul militar rus, Zvezda, relateaza ca sute de mii de persoane, inclusiv trupe rusesti de menținere a pacii, au fost blocate in regiunea separatista Transnistria, dupa ce Ucraina a adoptat o lege care impune o “blocada totala” acestei regiunii separatiste din Republica Moldova, relatează karadeniz-press, citat de romaniabreakingnews.ro

Retorica postului rusesc este identica cu argumentele aduse regulat de autoritatile separatiste de la Tiraspol cum ca Ucraina si Republica Moldova isi coodoneaza actiunile, iar trupele rusesti de menținerea pacii nu mai pot intra sau iesi cu mijloace de transport terestre sau aeriene in sau din regiunea separatista.

În total 1.500 de militari rusi sunt staționați pe teritoriul Republicii Moldova, dintre care aproximativ 1.000 fac parte din Grupul Operațional al Forțelor rusesti in aceasta fosta republica sovietica.

Activitatea restului “pacificatorilor” este reglementata prin Comisia Comuna de Control, din care fac reprezentanți ai Chisinaului, Tiraspolului si Moscovei. Contingetul rusesc, “desi mic, reprezinta un factor de descurajare puternic in garantarea securitații republicii transnistrene, deoarece orice atac din exterior ar fi interpretat ca un atac asupra Rusiei”, subliniaza postul armatei ruse. Zvezda mai comenteaza ca decizia Ucrainei de a interzicere intrarea „pacificatorilor” rusi, survenita luna trecuta, incalca armistitiul semnat in 1992 si a carui garant este chiar Kievul.

Presedintele ucrainean, Petro Porosenko, a declarat la inceput lunii ca Ucraina nu va permite trupelor ruse de mentinere a pacii sa tranziteze teritoriul sau pentru a ajunge in Transnistria.(karadeniz-press.ro)

 Editat de Lena Captari / Flux News MD /  romaniabreakingnews.ro
Știați? Filtrul-curcubeu pentru sustinerea casatoriilor gay. Experiment Facebook

Legalizarea casatoriilor intre persoane de acelasi sex a starnit multe reactii pe retelele sociale. Cu siguranta, cele mai multe s-au remarcat pe Facebook, unde utilizatorii si-au putut modifica fotografia de profil in culorile curcubeului, in semn de solidaritate.

Facebook a facut posibila aceasta modificare intr-un mod foarte simplu, cu un singur click.

Mai mult de un milion de oameni si-au schimbat-o in primele ore de la punerea in uz a functiei, potrivit lui William Nevius, purtatorul de cuvant al Facebook.

Dar cati dintre noi si-au pus problema unui experiment al uriasei platforme, dincolo de ideea nobila din spate?

Bogdan State, candidat pentru doctorat in psihologie la Stanford, impreuna cu Lada Adamic, analist de date al Facebook, a analizat factorii care prezic suportul ideii de egalitate a minoritatilor sexuale, inca din martie 2013, cand o parte din utilizatori si-au schimbat poza de profil cu una cu semnul egalului, in ideea sustinerii aceleiasi cauze, scrie Playtech.ro citat de romaniabreakingnews.ro

Publicat de romaniabreakingnews.ro
Rusia înarmează Armenia

Potrivit interfax.ru, un comunicat al președinției armene, liderul de la Erevan, Serj Sargsyan, a avut o întrevedere, vineri,  cu ministrul rus al Transporturilor, Maksim Sokolov.

Cei doi oficiali au ajuns la un acord prin care Moscova va acorda, în condiții preferențiale, Armeniei 200 de milioane de dolari pentru procurarea armamentului modern. „Pe lângă creditul preferențial, mai există un acord între aceste țări care permit Armeniei să procure armament rusesc la preț de producător. Astfel, cu această sumă, forțele armate armene vor primi cu mult mai mult armament decât țările din regiune”, notează regnum.ru.

Menționăm că în capitala Armeniei, Erevan, au loc proteste de amploare din cauza scumpirii tarifelor la energia lectrică. În același timp, Rusia este puternic afectată de sancțiunile economice occidentale, fiind dispusă să scoată în acest an din rezervele de stat sute de milioane de dolari.

Editor:  Gabriel Negru / RBN Press – romaniabreakingnews.ro
Armata Română caută recruți voluntari. Cine e vizat și cum poți deveni soldat al Armatei Române?

Armata, în căutare de recruți voluntari. Cine e vizat și cum poți deveni soldat. Amenințarea Rusiei determină statele NATO să-și ia măsuri de prevedere, notează Adevărul, citat de romaniabreakingnews.ro

După ce țările baltice, dar și Polonia, au anunțat că iau în calcul reintroducerea stagiului militar obligatoriu, România se pregătește de o măsură similară: porțile Armatei ar putea fi deschise voluntarilor. Un proiect de lege inițiat de deputatul PSD Ninel Peia, susținut de ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, ar putea fi soluția pentru rezolvarea problemelor de personal ale Armatei.

La scurtă vreme după ce România a intrat în NATO, autoritățile au renunțat la serviciul militar obligatoriu. Astfel, potrivit Legii 395/2005, stagiul militar obligatoriu este suspendat pe timp de pace: ”Pe durata stării de război, a stării de mobilizare, precum și pe timpul stării de asediu, executarea serviciului militar devine obligatorie, în condițiile legii”. Concret, voluntarii, bărbați și femei, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani, care se oferă să fie militari în termen pentru 6 luni, ”se vor prezenta la centrele militare pentru luarea în evidență, selecționare, stabilirea aptitudinilor și a opțiunilor privind modul de îndeplinire a îndatoririlor militare”

Românii vor armată obligatorie

Un sondaj realizat de INSCOP pentru “Adevărul”, la sfârșitul lunii aprilie, arată că românii nu s-ar opune la reintroducerea stagiului militar obligatoriu. Doar 31% dintre respondenți au răspuns “Nu” la întrebarea “Credeți că ar trebui reintrodus stagiul militar obligatoriu în România?”, în vreme ce peste 58% ar vrea ca tinerii să facă armata. Entuziasmul pentru armată este invers proporțional cu nivelul de studii al respondenților, dar și cu veniturile realizate. Românii cu venituri mici, cei fără slujbe sau cei care au terminat doar școala primară sunt mult mai dornici să se reintroducă armata obligatorie, la fel și cei care trăiesc în mediul rural. Pe regiuni, moldovenii sunt cei mai receptivi la ideea reintroducerii stagiului militar obligatoriu – peste 75%, în vreme ce în celelalte regiuni procentul răspunsurilor „Da” variază în jurul a 53-55%. Barometrul INSCOP – “Adevărul despre România” a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului ”Adevărul”, în perioada 23-30 aprilie 2015, pe un eșantion de 1.085 de persoane, cu vârste de peste 18 ani.

Milităria, revine în statele foste comuniste și scandinave Țările foste comuniste recurg la recrutări pentru stagiul militar obligatoriu și voluntariat care să ajute armata în caz de necesitate.

Polonezii, balticii și chiar scandinavii își revizuiesc statutul forțelor lor militare, ușor în amorțire după încheierea Războiului Rece. Armata poloneză, devenită pe deplin profesionistă în 2010, numără aproximativ 100.000 de soldați, cărora li se adaugă 20.000 de membri ai Forțelor Naționale de Rezervă, create după modelul Gărzii Naționale americane. Exercițiile obligatorii au fost instituite pentru rezerviști, iar cooperarea între armată și organizațiile paramilitare a fost întărită. Polonia își stimulează tinerii să urmeze cariera militară, a sporit numărul exercițiilor pentru pregătirea rezerviștilor și a constituit unități paramilitare. Armata poloneză caută modalități să integreze aceste grupuri de voluntari. Se estimează că circa 10.000 de voluntari polonezi sunt reuniți în prezent în circa 120 de grupări de voluntari. Ministrul Apărării, Tomasz Siemoniak, i-a asigurat că ministerul pe care-l conduce va plăti solde pentru 2.500 de voluntari ce vor constitui structura de bază a unităților locale de autoapărare care vor fi mobilizate în caz se război. Mai mult… integral pe adevarul.ro

Editor:  Gabriel Negru / RBN Press – romaniabreakingnews.ro
Dodon si Greceanii ( foto:moldova24.info)

Dodon în corzi! Nu recunoaște rezultatele alegerilor! Vrea repetarea lor! …și Moscova îl așteaptă cu explicații despre banii cheltuiți

Socialiștii nu recunosc rezultatele alegerilor din municipiul Chișinău și le vor contesta în instanță, iar președintele PSRM, Igor Dodon, le-a făcut o promisiune „oligarhilor” Ghimpu, Plahotniuc, Filat și Voronin.

Dodon va trebui să explice la Moscova ce-a făcut cu BANII: Socialiștii nu recunosc rezultatele alegerilor pentru municipiul Chișinău

„La prima oră vom sistematiza toate încălcările depistate, care vor servi ca bază pentru a contesta rezultatele din mai multe secții de votare. Cum se explică faptul că la un candidat liberal la Băcioi au fost găsite sute de buletine gata ștampilate, avem mai multe cazuri de acestea. Noi vom lupta ca alegerile din Chișinău să fie anulate”, a declarat Dodon.

Potrivit lui Dodon, socialiștii nu recunosc rezultatele acestor alegeri și vor depune „zeci și sute de contestări” care vor „demonstra încălcările comise în procesul de votare”, atât pentru Consiliul Municipal Chișinău, cât și pentru funcția de primar general.

„Râia liberală se bucură prea devreme. Noi nu recunoaștem aceste alegeri. Au fost prea multe nereguli. La ASEM au fost scoase buletine de vot. La Băcioi s-au găsit ștampile. Avem dovezi suficiente de încălcări pentru a anula rezultatul alegerilor. Mâine la prima oră vor fi sistematizate rezultatele și vor fi depuse contestări”, a afirmat Dodon în cadrul unei conferințe de presă.

Totodată, președintele PSRM a avut un mesaj jignitor pentru Dorin Chirtoacă, care a câștigat alegerile pentru funcția de primar al capitalei.

„Vreau să-i transmit maidanezului de la Colonița: Serviți șampanie astăzi, cât mai sunt bulbuci în ea. Vom vedea ce va fi mâine. Noi vom lupta împotriva maidanezilor, unioniștilor și oligarhilor”, a declarat liderul PSRM.

Președintele PSRM a mai spus că rezultatele alegerilor locale au demostrat că „principala forță politică de opoziție din țară este PSRM”.

Dodon si Greceanii ( foto:moldova24.info)

Dodon si Greceanii ( foto:moldova24.info)

„Acest lucru s-a întâmplat în pofida faptului că împotriva noastră au făcut front comun cu liberalii atât Plahotniuc, cât și Filat cu Voronin. Și cu ce v-ați ales, ‘eroilor’? Că ați reușit să falsificați rezutatele alegerilor? Vă promit că acest ‘eroism’ are să vă iasă pe ochi”, a conchis Dodon.

Dorin Chirtoacă a câștigat cel de-al treilea mandat de primar al Chișinăului, după ce a învins-o la 7% diferență pe contracandidata sa Zinaida Greceanîi.

Pentru Chirtoacă au votat 53,54% din alegătorii capitalei și suburbiilor, în timp ce Greceanîi a adunat doar 46,46% din voturi.

Zinaida Greceanîi, candidatul PSRM care, conform rezultatelor preliminare, a pierdut cursa pentru Chișinău, a mulțumit celor care i-au încredințat votul. „ Le mulțumesc tuturor celor care mi-au acordat încrederea și îndemn alegătorii mei să nu piardă încrederea. Noi vom continua să luptăm, ne vom onora promisiunile”, a spus Greceanîi.

 Editat de Lena Captari / Flux News MD /  romaniabreakingnews.ro

Surse: independent.md, Timpul.md, IPN
Căștigătorul „de facto” al alegerilor locale din R. Moldova este Partidul Democrat din Moldova – PDM, al lui Marian Lupu

Candidații Partidului Democrat au obținut cele mai multe de mandate de primar la turul doi de scrutin care s-a desfășurat duminică, dar și în general, la aceste alegeri locale

Potrivit rezultatelor rpezentate de președintele Comisiei Electorale Centrale Iurie Ciocan, PDM a obținut duminică 140 de mandate de primar, iar în turul I – 147, în total fiind vorba de 287 de mandate, ceea ce reprezeintă aproximativ o treime din numărul total de mandate de primar, notează Infotag preluat de romaniabreakingnews.ro

Numărul primarilor PDM a crescut semnificativ față de 2011. Atunci PDM a obținut 220 de mandate. Pe al doilea loc se situează Partidul Liberal Democrat cu 285 de mandate de primari, un număr ușor în scădere față de 2011 când a obținut 287 de madate. Pe locul trei se situează PCRM cu 77 de primari, fiind în cădere liberă față de rezultatul obținut acum patru ani – 203.  Și Partidul Liberal înregistrează o înfrângere la acest capitol – 52 de primari față de 96 în 2011. Alte 51 de mandate de primar le revin Partidului Socialiștilor, 43 – Partidul Nostru, 27 – Blocul condus de Iurie Leancă, iar 77 de primari provind din rândurile candidaților independenți. Alte câteva formațiuni au obținut câte un mandat – două de primar.

Astfel, partidele pro-europene au obținut Victoria în aproximativ 70% din primării. Amintim partidele pro-europene au învins și în majoritatea consiliilor rationale, precum și în Consiliul municipal Chișinău  Potrivit datelor CEC, în consiliile sătești și cele orășenești PLDM a acumulat 22,24% din sufragii, PD – 21,88% , iar PSRM – 12,25%. PCRM a adunat 11% din voturi, formațiunea Partidul Nostru – 8,22%, PL – 8,13%, candidații independenți – 7,87%, Blocul electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova – Iurie Leancă” – 5,89%.</p> <p>În consiliile raionale PLDM a acumulat – 18,27%, PD – 17,58%, PSRM – 16,60%, PL – 12,63%, formațiunea Partidul Nostru – 11,12%, PCRM– 10,22%, Blocul lui Iurie Leancă – 7,60%.

Rezultatele comparate cu cele din 2011 arată că în acești patru ani, PDM este singura formațiune care și-a îmbunătățit scorul electoral. În același timp PCRM a scăzut cu 26% după numărul de mandate obținute în consiliile raionale, PLDM cu 4%, iar PL cu 3,5%. PSRM, PPPN și PPEM nu au participat la alegerile locale din 2011.

„Practic am devenit principala forță pro-europeană la nivelul comunităților moldovenești”-liderul PDM, Marian Lupu, după turul doi

Marian_Lupu

În cadrul unui briefing de bilanț al alegerilor locale generale, liderul PDM, Marian Lupu le-a mulțumit  cetățenilor care au ieșit la vot și au ales primari de nădejde. ”Le mulțumesc, în numele Partidului Democrat, tuturor celor care și-au pus încrederea în candidații PDM. După votul de ieri, Partidul Democrat din Moldova a mai câștigat, pe lângă cele 147 de primării adjudecate încă din primul tur, alte 140 de primării. Practic devenim principala forță pro-europeană la nivelul comunităților moldovenești”, a declarat Marian Lupu.

În opinia liderului PDM, scorul de 287 de localități, care vor avea primari democrați, onorează Partidul Democrat, dar și responsabilizează. De asemenea, liderul Marian Lupu a subliniat faptul că PDM este singura formațiune, care a reușit să crească și procentual și ca număr de mandate, comparativ cu ultimele alegeri locale generale. Mai mult, majoritatea primarlor PDM, care au candidat pentru un nou mandat, au reușit să câștige detașat. Acest fapt, a precizat președintele PDM, demonstrează că, ”primarii democrați au convins, nu prin cuvinte, ci prin faptele pe care le-au realizat în ultimii ani”.

Totodată, Marian Lupu a subliniat că alegerile locale au consemnat o victorie clară a partidelor pro-europene, fapt care permite crearea majorităților în consiliile locale, formate din partide care împărtășesc aceiași viziune, de menținere a cursului european al țării. ”Rezultatele  obținute de partidele pro-europene transmit un mesaj important: direcția de dezvoltare europeană nu poate fi pusă în discuție în Moldova. Acest lucru arată că, în pofida dificultăților, majoritatea cetățenilor își pun speranțele în partidele pro-europene și vor ca direcția de dezvoltare a țării să fie menținută și mai departe. Tot ce trebuie făcut acum este formarea rapidă a unui nou guvern pro-european, mai stabil, mai bine susținut din Parlament, care să continue într-un ritm mai accelerat progresele pentru apropierea de UE”, a mai spus președintele PDM.

Editat de Lena Captari / Flux News MD /  romaniabreakingnews.ro
Criza din Grecia și similitudinile cu momentul începerii Primului Război Mondial

In urma cu 101 ani, pe 28 iunie 1914, au fost trase focuri de arma in plina strada, intr-un oras din sudul Europei

In acea zi fatidica, asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand al Austriei in Sarajevo a fost trecuta cu vederea de multi, insa tragicul incident a fost folosit ca pretext peste 6 saptamani pentru declansarea Primului Razboi Mondial.

grecia-steagLarry Elliott, jurnalist la The Guardian, sustine ca decizia premierului grec Alexis Tsipras de a organiza un referendum pe tema reformelor ce fac obiectul negocierilor cu creditorii internationali are potentialul de a deveni un nou „moment Sarajevo”.

„Aceasta criza nu are legatura doar cu problemele pe care le vor intampina bancile grecesti in urmatoarele zile sau daca institutiile internationale au fortat mana elenilor, ci e vorba despre viitorul monedei euro”, se arata in articolul citat.

Cu siguranta, liderii de pe Batranul Continent vor discuta despre cum au de gand sa bage Grecia in carantina. Cei trei oameni care au condus negocierile din partea creditorilor – Christine Lagarde de la Fondul Monetar International, Jean Claude Juncker de la Comisia Europeana si Mario Draghi de la Banca Centrala Europeana – pot spera ca populatia tarii mediteraneene nu va tine partea lui Tsipras in cadrul referendumului.
In aceste circumstante, daca nu va iesi invingator, premierul va fi nevoit sa ceara alegerile anticipate. Iar daca scrutinul va fi castigat de Noua Democratie, de exemplu, e posibil ca Atena sa se supuna conditiilor troikai.

Dar nimeni nu poate garanta ca acest lucru se va intampla. Creditorii internationali au dat de inteles (nu mai devreme de saptamana trecuta) ca Tsipras va ceda si va accepta oferta finala. Insa s-au inselat. „Fondul, BCE si Comisia Europeana au facut o eroare fatala, iar acum au pierdut controlul”, potrivit The Guardian.

Bancile elene, tinute artificial in viata

Banca Centrala Europeana a transmis ca va mentine finantarea de urgenta a bancilor grecesti, la nivelul convenit vineri.

Acestea au ramas in viata doar datorita fondurilor injectate de institutia condusa de Draghi. Insa bancile elene au anuntat ca vor fi inchise pana pe 7 iulie, iar retragerile sunt limitate la 60 de euro pe zi.

Ce urmeaza la Atena? Guvernul ar trebui sa pregateasca planurile de contagiune pentru iesirea din zona euro. Liderii eleni sustin ca acest lucru nu e de dorit, insa, daca referendumul decide asa, atunci dorinta poporului e suverana.

Cipru a ramas in zona euro dupa impunerea controalelor de capital, insa a avut nevoie de aprobarea celorlalte state membre si a acceptat mai multe masuri de austeritate.

Situatia statului elen e grava

Creditorii au avut dreptate sa impuna masuri. Produsul intern brut al Greciei este la 25% fata de nivelul de dinainte de criza, o patrime din populatie e somera, astfel ca revenirea era un proces dificil. Dar deciziile creditorilor nu ar impulsiona economia, avand in vedere ca au propus masuri precum cresteri de taxe, care vor elimina si ultima picatura de vlaga care ar fi revitalizat economia si ar fi condus la scaderea poverii datoriei.

Daca Grecia se afla in afara euro, sfatul FMI ar fi fost altul, anume sa deprecieze moneda, iar creditorii ar fi fost nevoiti sa suporte o taiere a datoriei. Mai mult, ar fi impus noi masuri de austeritate.

Dar optiunea nu a fost una viabila pentru Grecia, asa ca singura cale a fost sa scada pensiile si salariile.

Erori fatale

The Guardian aminteste ca zona euro a permis intrarea unor state, chiar daca acestea nu erau nici pe departe la fel de competitive ca Germania. Un pact de stabilitate si crestere desemnat pentru a controla bugetele a fost doar un substitut insuficient pentru o uniune fiscala.

Iar inca de la inceput era clar ca singurul mecanism pentru a rezolva problemele unei tari era impunerea unor masuri de austeritate.

Iar Grecia e rezultatul catastrofal atunci cand politicul vine inaintea economiei, potrivit analizei citate.

In cazul unui Grexit, ideea monedei euro este distrusa irevocabil si se va crea un precedent. Mai mult, pietele financiare vor taxa fiecare tara care pare vulnerabila, tocmai de aceea criza prin care trec elenii reprezinta una existentiala pentru intreaga uniune monetara.

„Unii spun ca Grecia e doar o tara mica si insignifianta, iar zona euro e mai puternica decat in timpul crizei din 2012. Insa aceeasi parere o aveau si liderii de pe Batranul Continent in iunie 1914″, incheie articolul citat.

Andrei Lisenco (R. Moldova/Găgăuzia)
Editor Flux News MD / romaniabreakingnews.ro

Surse:ziare.commesaj.md