Forbes despre România, capitală europeană a start-up-urilor în domeniul tehnologiei. În doi ani vom ajunge să rivalizăm cu Londra

România se poate lăuda cu cel mai mare număr de angajați în domeniul tehnologiei per capita, având aproape 64.000 de specialiști, dar și cu facilități fiscale pentru ei. Acestea sunt doar câteva dintre lucrurile care fac din țara noastră un punct de interes în Europa pentru sectorul IT, spun jurnaliștii străini.

Numărul mare de angajați care lucrează în sectorul IT, facilitățile fiscale de care se bucură aceștia și cele mai recente reușite în domeniu – precum vânzarea în Silicon Valley a firmei de soluții eCommerce pentru producătorii de software Avangate și achiziționarea de către canadienii de la HootSuite a companiei românești de analiză social-media UberVu, au adus România în atenția străinilor, scrie Forbes.

Jurnaliștii susțin că, în prezent, hub-ul tehnologic al țării noastre atrage atenția la nivel internațional și că în România „se dezvoltă o puternică cultură a programării” și a inovării.

„Mai multe universități foarte apreciate din orașe precum București, Timișoara, Cluj, Iași și Constanța furnizează o sursă constantă de persoane talentate și stimulează inovarea în domeniul tehnologiei„, explică cei de la Forbes.

Jurnaliștii străini au discutat despre situația sectorului IT din România și cu Florin Cornianu, CEO și co-fondator 123ContactForum, platformă ce permite oricui să își construiască o pagină web fără să aibă cunoștințe de programere. Acesta susține că în doi ani vom ajunge să rivalizăm cu Londra și vorbește despre marile corporații străine care au ajuns să facă în ultimul timp parteneriate sau să cumpere start-uri românești.

Sursa: Gândul prin R.B.N. Press
Rușii strâng rândurile în R. Moldova! Un nou partid pro-rus format din ex directori ai SIS și MAI, nepoți de FSB, vor să stârpească românismul

Fostul șef al contraspionajului din cadrul SIS Ion Mahu și fostul ministru al Securității Naționale Anatol Plugaru, alături de mai mulți veterani ai Ministerului Afacerilor Interne, au convenit ieri asupra creării unei noi mișcări politice care își propune drept scop să lupte cu „încercările fără precedent de românizare a R. Moldova și cu riscul înalt de pierdere a identității naționale, limbii și istoriei”.

Mișcarea se va numi Comitetul național de salvare „Pentru Moldova!”.

În calitate de președinte al mișcării a fost ales fostul director al Direcției contraspionaj a Serviciului de Informații și Securitate Ion Mahu, iar vicepreședinte al Comitetului a fost ales Veaceslav Perju, președintele clubului de experți „Strategia Moldovei”.

Printre membrii Comitetului se mai regăsesc fostul ministru al Securității Anatol Plugaru, fostul viceministru de Interne, generalul Boris Muravschi, președintele Asociației veteranilor grănicerilor din R. Moldova, Efim Donos, fostul adjunct al direcției de contraspionaj al SIS, Valeri Crușilinski, președintele Uniunii studenților și tineretului din R. Moldova, Eugen Balan.

Din Comitet mai face parte fratele fostului deputat comunist Iurie Muntean, Ivan.

Cine este șeful noii mișcări politice apărute în R. Moldova? Unchiul său este general FSB

Ion Mahu, fostul șef al Direcției contraspionaj din cadrul Serviciului de Informații și Securitate, a avut o reputație dubioasă în cadrul serviciului de securitate.

Românofob înverșunat, el este nepotul unui general al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB). După ce a ieșit la pensie, unchiul său oferă consultații FSB-ului pe „direcția moldovenească”, se menționează într-un articol publicat de agenția Interlic.

Potrivit mai multor surse, Mahu s-a ocupat, în cadrul SIS, în special de fabricarea diferitor dosare, acuzând oamenii că ar fi agenți ai serviciilor speciale din România.

Mahu a fost implicat activ și în evenimentele din 7 aprilie 2009. Într-o scrisoare publică pe care a difuzat-o cu ocazia celei de-a 20-a aniversări a Serviciului de Informații și Securitate, acesta recunoaște că a realizat un raport de peste o sută de pagini după evenimentele din 7 aprilie 2009.

În cadrul aceleiași scrisori, Mahu dezvăluie numele mai multor ofițeri SIS, atât dintre cei care fac parte din tabăra românofobilor, cât și a proromânilor.

Surse de încredere din cadrul SIS ne-au comunicat că Ion Mahu ar fi fost implicat și în pregătirea acțiunilor de destabilizare a situației din republică după alegerile parlamentare din 30 noiembrie.

Sursa:  ziarulnational.md prin R.B.N. Press
De la 1 ianuarie, R. Moldova va avea gaz mai ieftin din România

Contractul de livrare a gazului din România, prin gazoductul Iași-Ungheni, va fi semnat luni, 22 decembrie, a anunțat ministrul în exercițiu al Economiei, Andrian Candu, precizând că astăzi înțelegerea a fost parafată.

Astfel, începând cu 1 ianuarie 2015, Republica Moldova va cumpăra gaz din România, iar prețul acestuia va fi de 1010 lei românești, circa 277 de dolari, pentru mia de metri cubi.

Gazul românesc este cu peste 50 de dolari mai ieftin decât cel rusesc, în condițiile în care de la 1 ianuarie Rusia va exporta gaz către Republica Moldova la un preț de 331,2 dolari pentru mia de metri cubi.

Deocamdată nu este clar care va fi cantitatea de gaze importate din România, întrucât la moment, neexistând o posibilitate de a conecta gazoductul cu Chișinăul, capacitățile de import sunt limitate.
Crimeea devine tot mai izolată! Ucraina suspendă trenurile spre peninsulă și întrerupe furnizarea de energie electrică

Compania națională ucraineană Ukrzalizniția a anunțat vineri că va suspenda toate cursele feroviare pentru pasageri și marfă către peninsula Crimeea, anexată de Rusia în luna martie, invocând rațiuni de securitate.

„Pentru a asigura siguranța pasagerilor Ukrzalizniția interzice rutele trenurilor către Crimeea, până șa la Novoselivka si Herson”, două dintre orașele de pe teritoriul ucrainean aflate în apropiere de Crimea, se aratp într-o declarație de presă.

Această decizie practic va tăia orice legătură terestră între Crimeea și Rusia, în condițiile în care interdicția vizează și cursele care făceau legătura cu Moscova și Minsk. Deasemenea, 8 curse care asigurau legătura între Sevastopol și Simferopol și cele mai mari orașe ale Ucrainei, au fost anulate.

În aceste condiții, Crimeea poate să mai facă legătură directă cu Federația Rusă doar pe cale marină, prin strâmtoarea Kerci, sau pe cale aeriană.

Această decizie a Kievului vine după ce miercuri au fost reduse substanțial livrările de energie electrică spre peninsulă, potrivit unor informații apărute în presa rusă, despre aceasta a anunțat așa zisul ministrul Energiei din regiunea Crimeea, Serghei Iegorov.

„Ucraina fără avertisment a oprit complet furnizarea de energie electrică în Crimeea”, a spus Egorov, transmite UNIMEDIA cu referire la Interfax.

În acest moment, în centrul orașului Simferopol este absentă complet energia electrică, nici semafoarele nu funcționează. Există dificultăți cu abonații de telefonie mobilă, aceștia nu pot realiza apeluri de ieșire.

Potrivit așa zisului ministru din Crimeea, autoritățile din regiune vor discuta cu Kievul cu privire la restabilirea furnizării energiei electrice.

„Ne dorim restabilirea furnizării, pentru că populația este nevoită să trăiască în condiții inumane, fără electricitate”, a precizat el.

Surse: independent.mdunimedia.info prin R.B.N. Press

 
Un tanc românesc face senzație pe internet! Ce reușește să facă șoferul acestuia i-a uimit și pe împătimiții de drifting

Un videoclip cu un tanc românesc, din imagini pare a fi un model TR-55, care face drifting a fost publicat pe un blog foarte cunoscut dedicat jucătorilor popularului joc World of Tanks.

Înregistrarea, publicată pe For the Record, demonstrează mobilitatea tancului aflat în dotarea forțelor armate române, dar și priceperea șoferului/mecanicului.

Principalul tanc de lupta al Armatei Române este TR-85, care a fost produs între anii 1986 – 1990. Versiunea modernizată a tancului, TR-85M1 „Bizonul”, introdusă în 1999, este compatibilă cu standardele NATO.
America răspunde lui Putin! Distrugătorul American USS Donald Cook sosește în Marea Neagră pentru promovarea păcii!

Distrugătorul lansator de rachete USS Donald Cook sosește vineri în Marea Neagră pentru a promova pacea și stabilitatea în regiune, informează un comunicat postat pe site-ul Forței Navale americane Europa-Asia, citat de Mediafax și preluat de România Breaking News – rbnpress.info

Prezența distrugătorului USS Donald Cook în Marea Neagră reafirmă angajamentul Statelor Unite în vederea consolidării parteneriatelor și capacităților operaționale comune între SUA, NATO și partenerii regionali, se arată în comunicat.

„Prezența (distrugătorului USS) Donald Cook în Marea Neagră are ca scop să ofere asigurări și în același timp să demonstreze angajamentul nostru de a coopera îndeaproape cu aliații NATO în vederea consolidării securității maritime”, a declarat comandantul navei, comandorul Charles Hampton.

Forțele navale americane trimit în mod regulat nave în Marea Neagră, în conformitate cu legislația internațională și cu Tratatul de la Montreux.

Un avion de vânătoare rus a zburat atunci la joasă altitudine, în mod repetat, deasupra distrugătorului american Donald Cook, Pentagonul condamnând acțiunea „provocatoare și neprofesionistă” a Rusiei.

Ankara a semnalat la 13 aprilie prezența unui avion rus de recunoaștere în Marea Neagră, în apropierea spațiului aerian al României, Bulgariei și Turciei. Potrivit Statului Major al armatei turce, un avion militar rus de tip Iliușin IL-20 (Coot-A, conform terminologiei NATO) a fost observat în spațiul internațional, în largul coastelor României, Bulgariei și Turciei. „Apropiindu-se dinspre România, un avion rus de tip Iliușin IL-20 a zburat 30-40 de kilometri paralel cu coastele Turciei, în spațiul aerian internațional”, a precizat Statul major al armatei turce. Forțele aeriene turce au trimis patru avioane de vânătoare de tip F-16, de la bazele aeriene Bandirma și Merzifon.

Hari Bucur Marcu, expert în securitate, a comentat întoarcerea în Marea Neagră a distrugătorului USS Donald Cook pentru Digi24, preluat de România Breaking News – rbnpress.info

Faptul că Rusia a ales să scoată Ucraina din ecuația privind flota sa din Marea neagră, o flotă militară numai rusească e acolo, restul statelor riverane și mai ales statele membre ale NATO, s-a luat măsura ca permanent în Marea Neagra pe o durată de timp limitată fiecare navă să fie prezentă în Marea Neagră”, a spus expertul în securitate.

Se aplică articolul 5, pe urmă apoi 6 și 7 din Tratatul de la Washington prinvind constituirea NATO. Prezența ei este aproape obligatorie când Rusia are un comportament imprevizibil și agresiv”, a punctat Hari Bucur Marcu.

Nava americană  USS Donald Cook se află pentru a doua oară în Marea Neagră, vezi R.B.N. Press: Distrugătorul american „USS Donald Cook” – DE AZI ÎN CONSTANȚA / Președintele Traian Băsescu l-a vizitat la invitația căpitan-comandorului Scott A. Jones

 
Extinderea NATO și mișcările de trupe ale țărilor membre l-ar fi făcut pe Putin să schimbe doctrina militară.

În urmă cu puțin timp, Vladimir Putin a semnat actul care consfințește noua doctrină militară a Rusiei. Principala schimbare a strategiei forțelor armate rusești: extinderea NATO și mișcarea trupelor în interiorul țărilor membre NATO sunt considerate de Kremlin a fi reale amenințări la adresa securității Rusiei.
Doctrina menționează „consolidarea capacităților ofensive ale NATO direct la frontierele ruse și măsurile luate în vederea amplasării unui sistem global de apărare antirachetă” în Europa de Est.

Moscova a denunțat de mai multe ori decizia Alianței de a poziționa trupe în mai multe state membre situate la frontierele ruse, precum țările baltice sau Polonia, dar și proiectul american de instalare a unui scut antirachetă în Europa de Est.

Ucraina a făcut miercuri un pas spre Alianța Nord-Atlantică, renunțând la statutul său de stat nealiniat, un gest simbolic care a provocat furia Moscovei și care poate permite Kievului să ceară, la un moment dat, aderarea la NATO.

Caracterul defensiv al doctrinei militare ruse este păstrat, punând accentul pe un angajament militar al Rusiei numai în cazul în care toate soluțiile non-violente sunt epuizate.

Aceasta notează că „probabilitatea unui război de anvergură împotriva Rusiei a scăzut”, dar enumeră o serie de amenințări care s-au intensificat în anumite domenii, precum revendicările teritoriale, „ingerința în afacerile interne” din partea altor state și trimiterea de arme strategice în spațiu, scrie Mediafax.

Noua doctrină militară rusă introduce de asemenea conceptul de „disuasiune non-nucleară”, care prevede menținerea pregătirii forțelor militare convenționale la un nivel înalt și un angajament față de organizațiile regionale de securitate precum Comunitatea Statelor Independente (CSI) sau Organizația pentru Cooperare de la Shanghai (OCS).

Rusia își rezervă totuși dreptul de a utiliza arsenalul nuclear în caz de agresiune împotriva sa sau a aliaților săi sau în caz de „amenințare pentru existența statului”. Termenul de „atac preventiv” nu apare, contrar afirmațiilor anterioare ale presei ruse.

Moscova mai precizează că una dintre principalele sarcini ale forțelor sale armate pe timp de pace va fi să „asigure interesele naționale ale Rusiei în Arctica”, o regiune strategică pentru dezvoltarea economică și aprovizionarea energetică viitoare a Rusiei, disputată de Statele Unite și Canada.

Pentru specialiști nu e nicio schimbare de doctrină militară

Pentru specialiști nu e nicio schimbare de doctrină militară. Ei au strategie de securitate națională valabilă până în 2020, și din ea își extrag misiuni pentru diferitele componente ale sistemului, între care și partea militară. Nu putea apărea ceva nou în doctrina militară atâta vreme cât strategia de securitate e neschimbată”, a spus expertul în securitate Hari Bucur Marcu.

El a amintit că „pe partea militară, NATO era trecut ca o amenințare, ca un risc la adresa securității militare a Rusiei din 2009”.

„Nu vorbim de inamici. Nu poți să spui că vremea e inamic, dar poate constitui o amenințare dacă apare un taifun”, a punctat el.

„Nu este o declarație de război”, a explicat Hari Bucur Marcu, expert în securitate, adăugând că Vladimir Putin readuce în discuția publică această temă. În opinia sa, semnarea acestui decret „nu este o surpriză”.

Hari Bucur Marcu a precizat că în strategia de securitate a Rusiei, care a rămas neschimbată din 2009 și este valabilă până în 2020, la amenințările de natură militară se precizează că Moscova „nu are niciun inamic în momentul de față”, dar că anumite comportamente din partea Vestului „ridică îngrijorări de securitate”.

„Ideea e valabilă din 2009. Ce face acum președintele rus Putin este să pună pe tapet, readuce în discuția publică, prin faptul că adaptează doctrina militară semnând un decret, pentru că are probleme economice. Trebuie să facă bilanțul anului și e rău, deși anul acesta ar trebui să intre în istoria Rusiei ca anul când Crimeea a revenit la patria mamă”, a adăugat expertul în securitate, adăugând că liderul de la Kremlin „putea să semneze decretul acum o săptămână”.

„Adaptarea doctrinei militare era necesară pentru că acum apar lucruri legate de lumea arabă, de conflictele din Orientul Mijlociu”, a subliniat el, menționând că este confirmată direcția pe care Rusia a luat-o în 2008, de la invazia Georgiei: „Vrea să fie antagonist”.

Sursa:  digi24.ro  prin R.B.N. Press
Forbes despre puterea inteligenței din România: Poate deveni centrul mondial IT. România are cel mai mare număr de specialiști din Europa

România ar putea deveni capitala afacerilor în domeniul IT. Potrivit revistei Forbes, țara noastră are aproape 64.000 de specialiști în domeniul tehnologiei, adică cel mai mare număr de angajați în domeniul IT din toată Europa. Iar dacă va continua așa, spun analiștii, în doi ani va putea concura cu Londra.

Domeniul IT a cunoscut o dezvoltare foarte rapidă și înfloritoare în ultimii ani, în România. Cele mai importante centre sunt la București, Timișoara, Iași și Cluj.

Domeniul este foarte atractiv, mai ales pentru tineri, din perspectiva salariilor. Un începător poate să câștige chiar și 3.000 de lei lunar.

În țara noastră au fost dezvoltate multe aplicații care sunt recunoscutepe plan internațional, de aici și această previziune a revistei Forbes, că România va fi un rival demn de luat în seamă chiar și pentru Londra.

România și-a câștigat respectul în lumea informaticii. Specialiștii din țara noastră sunt căutați de toți giganții din domeniu.

Pot să judec din perspectiva Google, unde multe facultăți românești erau tratate la egalitate cu Stanford. Universitatea era cunoscută, și de asemenea în Cluj, Iași, Timișoara, când vedeam facultăți tehnice din aceste orașe, orice intervievator, nu numai eu, oricare dintre noi, inginerii de la Google, eram atenți la acel om, deci aveau renume foarte bun”, spune Cristian Frâncu, fost angajat Google și profesor de informatică.

Sebastian Crișan, din Cluj-Napoca, a fost selectat de Facebook pentru a lucra în sediul din California.

„Unul dintre lucrurile care îmi plac la Facebook este că în fiecare vineri după-masa există o sesiune de întrebări cu fondatorii Facebook. În primele șase săptămâni noii angajați se rotesc în toate echipele. Fiecare se chinuie să-i ademenească să vină să lucreze la ei”, spune Sebastian Crișan.

Silicon Valley de România. Așa a fost denumit orașul Cluj-Napoca, de jurnaliștii de la prestigioasa publicație franceză „Paris Match”. 8.000 de ingineri IT realizează pagini web și aplicații de internet pentru companii franceze sau britanice, pentru un salariu între 500 și 2000 de euro pe lună. Orașul universitar din Transilvania a devenit un El Dorado al iubitorilor informaticii, scrie revista pariziană.

Un alt centru aflat în clasamentul informaticii este Iașiul. Programatorii de aici sunt printre primii din România care vor dezvolta aplicații pentru Google Glass.

Surse: forbes.com/alisoncolemandigi24 prin R.B.N. Press
Halucinant! România, pregatită de razboi cu Ungaria înainte de Revoluția din ’89. Rachete balistice cumpărate de Ceușescu din China, ar fi fost îndreptate spre centrală nucleară Paks din Ungaria.

Chiar si la 25 de ani de la caderea comunismului, inca mai planeaza intrebari legate de Revolutia din ’89, iar fiecare luna decembrie este un bun prilej pentru lansarea unei noi teorii conspirationiste.

Obiceiul s-a pastrat in anul acesta, dupa ce jurnalistul maghiar Arpad Szoczi a lansat o carte in care, printre altele, este detaliata ipoteza ca tara noastra era pregatita de razboi cu Ungaria, inainte de evenimentele din decembrie ’89.

Astfel, dupa ani intregi de investigatii prin arhivele securitatii romane si ungare, Szoczi sustine ca descoperit niste informatii care nu au fost facute publice niciodata: se pare ca Ceausescu ar fi ordonat fortelor armate sa aiba rachete pregatite, astfel incat sa poata riposta in cazul unui atac din partea Ungariei, in contextul in care la Budapesta existau ingrijorari legate de comunitatea maghiara din Romania.

Informatia a fost confirmata de catre premierul maghiar de la acea vreme, Miklos Nemeth, arata jurnalistul, adaugand chiar ca Romania ar fi cumparat sapte rachete fabricate in China, pe care le-ar fi indreptat catre centrala nucleara Paks din Ungaria.

Cum a devenit Ceausescu un personaj incomod

Despre tensiunile existente intre Romania si Ungaria inainte de Revolutia din 1989 ne-a vorbit istoricul si scriitorul Ovidiu Pecican, care a inceput prin a lamuri cum a reusit Nicolae Ceausescu sa devina un personaj incomod pentru liderii din regiune.

„Pot sa va spun cu precizie ce se intampla atunci. Intre Romania si Ungaria existau tensiuni alimentate de virajul progresiv, in a doua jumatate a anilor ’80, atat al Ungariei, cat si al Romaniei, catre nationalism, un nationalism xenofob. A coincis aceasta miscarea cu venirea lui Gorbaciov la putere, care, pentru rusi, a insemnat reforma, dar pentru tarile satelit a insemnat o deschidere a cutiei Pandorei.

Ceausescu a incercat sa se legitimeze prin ultranationalist, au aparut o serie de carti anti-maghiare, s-au reluat iarasi povestile despre masacrele de la 1848 ale magnatilor contra taranilor din Transilvania, apoi s-a reluat povestea cu hortismul si cu uciderile care s-au petrecut atunci printre romani.

Istoricii au reluat aceste povesti, la comanda Partidului, nimic nu misca fara partid, insa cu totii eram in ceea ce se chema lagarul socialist, adica eram membri ai CAR, ai organismului economic international din est, care a cazut odata cu Pactul de la Varsovia, insa abia dupa revolutiile rasaritene”, a explicat Ovidiu Pecican, pentru Ziare.com, preluat de România Breaking News – rbnpress.info

Istoricul a lamurit ca relatiile dintre Nicolae Ceausescu si liderii mondiali au avut de suferit cand dictatorul a jucat prea mult „cartea patriotismului”. Acestia din urma si-au dat seama ca presedintele roman nu mai era un om al dialogului.

Nimeni nu misca in front, de fapt, toate erau lucraturi prin care se legitimau anumiti lideri, cum era cazul lui Ceausescu atunci, care juca cartea patriotismului in timp ce lasa poporul roman sa moara de foame in intuneric si frig. Pentru ca el dorea sa plateasca datoria externa, a si platit-o de altfel, stiti cu ce pret, ca noi l-am indurat, si pentru ca interesele sale ideologice primau asupra celorlalte. Din acest motiv, din cauza nationalismului lui Ceausescu, s-a si stricat treaba intre el si Gorbaciov, Gorbaciov venind sa pledeze pentru o deshidere la Bucuresti.

A vazut ca nu are cu cine si, pana la urma, a consimtit, iar disparitia lui (Ceausescu – n.red.) de pe scena istoriei, asa cum a disparut, se datoreaza si acestei clare intelegeri a lui Gorbaciov, a americanilor si a vestului Europei ca Ceausescu nu mai este un om de dialog. El, care mediase intre americani, francezi si chinezi, intre anii 1968 – 1970, era un cu totul alt Ceausescu”, a detaliat istoricul.

Tensiunile dintre Ungaria si Romania inainte de ’89

Toate acestea au fost motive pentru adancirea tensiunilor dintre Ungaria si Romania, dar de aici pana la izbucnirea unui razboi este cale lunga, sustine Pecican, care pune nasterea acestor teorii conspirationiste pe seama incercarii de manipulare a Securitatii romane.

„Datorita acestui fapt se poate spune ca existau tensiuni intre regimuri, nu intre oameni, oamenii, dimpotriva… tot Ardealul era plin de familii mixte, familii maghiare care aveau membri dincolo de hotare, nu exista o asemenea poveste. Dar Securitatea avea tot interesul, la ordin de sus, sa pompeze teoria asta isterizanta a faptului ca noi o sa fim atacati.

Cat de ridicol era va puteti da seama, pentru ca Ungaria cate milioane de locuitori avea? Opt milioane. Iar noi cate aveam? Aveam 21 de milioane atunci. Deci nu se punea problema, cum nu se pune nici acum. Insa, asa cum spuneti, interese pentru teoria conspiratiei existau. Inca le vedem, dupa 25 de ani. La fiecare runda de alegeri se ascut antagonismele, iarasi maghiarii tradeaza, iarasi secuii isi fac de cap”, a spus scriitorul.

Budapesta, in prezent

El a vorbit si despre situatia actuala din Ungaria, amintind despre protestele recente fata de premierul Viktor Orban si fata de regimul de la Budapesta.

„Deci interesul este sa se arate ca ‘nu este bine domnilor sa-l schimbati pe Victoras, care este patriot’ – e substitutul lui Ceausescu acum, acolo – ‘pentru ca, iata, el ne apara de pericolele de la granita’. Romanii privesc cu un ochi ostil Ungaria, asa este ideea, ca niciodata nu dispar aceste tensiuni, ceea ce e o prostie.

Azi suntem cu totii in Uniunea Europeana, suntem parteneri in construirea unei alte Europe, a unui spatiu de securitate. Credeti ca misca cineva in felul asta? Nici vorba, mai ales acum, de cand cu Ucraina.

Dar Viktor Orban, care a mers pe mana lui Putin, spre deosebire de celelalte tari alte comunitatii europene, care au mers pe mana Occidentului, a lui Merkel si a lui Obama, sigur ca are acum tot interesul sa gaseasca ostilitate in imprejurimi. Asta e! Manipulare se cheama”, a conchis Ovidiu Pecican.

Cartea care vorbeste despre posibilitatea izbucnirii unui conflict armat intre Romania si Ungaria inainte de Revolutie, precum si despre rolul lui Laszlo Tokes in evenimentele din decembrie ’89, se numeste „Timisoara – Adevarata poveste din spatele Revolutiei Romane” si a fost lansata in acest oras, in limba romana, pe 19 decembrie. Volumul a aparut initial in maghiara si engleza.

Arpad Szoczi susține că a descoperit, după ani de investigații prin arhivele române și maghiare, informații care nu au fost făcute publice niciodată. Potrivit acestuia, Ceaușescu ar fi ordonat forțelor armate să aibă rachete pregătite, astfel încât să poată riposta în cazul unui atac din partea Ungariei, scrie ziare.com preluat de România Breaking News – rbnpres.info.

Această ipoteză a fost confirmată și de premierul ungar de la acea vreme, Miklos Nemeth, acesta precizând că România ar fi cumpărat șapte rachete fabricate în China, pe care le-ar fi îndreptat către centrală nucleară Paks din Ungaria.

Istoricul Ovidiu Pecican a comentat situația, explicând că între România și Ungaria existau tensiuni, care erau alimentate de virajul progresiv, în a două jumătate a anilor ’80, a ambelor țări către un naționalism xenofob.

„Pot să va spun cu precizie ce se întâmpla atunci. Între România și Ungaria existau tensiuni alimentate de virajul progresiv, în a doua jumătate a anilor ’80, atât al Ungariei, cât și al României, către naționalism, un naționalism xenofob. A coincis această mișcare cu venirea lui Gorbaciov la putere, care, pentru ruși, a însemnat reforma, dar pentru țările satelit a însemnat o deschidere a cutiei Pandorei”, a declarat Pecican.

Surse: Evenimentul Zilei . Ziare.com prin R.B.N. Press
Tradiții pentru spor și sănătate la sărbătoarea Nașterii Domnului

Prin tradiție, Crăciunul este sărbătoarea sfârșitului de an patronată de Moș Ajun, fratele geamăn al lui Moș Crăciun, unul dintre apostolii lui Iisus. De la Moș Ajun s-a răspândit obiceiul colindului, iar cei care merg pe la casele gospodarilor, să le ureze acestora spor și sănătate, sunt solii care vestesc creștinilor bucurii și împliniri pentru aleasa sărbătoare a Nașterii Domnului.

Rostul Nașterii Fiului lui Dumnezeu pe pământ este sfințirea omului și participarea lui la viața veșnică. Taina Nașterii Fiului lui Dumnezeu pe pământ și apropierea lui față de noi, oamenii, ne cheamă să ne ridicăm și să ne apropiem de El, să-l întâmpinăm în viața noastră prin dreapta credință, prin rugăciune, prin împărtășirea cu Sfintele Taine și prin fapte bune față de cei săraci și aflați în suferință. Așa să-l întâmpinăm pe Hristos în sufletul și în casele noastre și să ne bucurăm de Lumina Sărbătorii care este mama sărbătorilor creștine”, ne spune părintele Valentin Fotescu, Doctor în Teologie, preot la Biserica Sfânta Vineri Nouă din București (b-dul Nicolae Titulescu).

Părinții să dăruiască fiecărui copil câțiva bănuți

Tradiția spune că Moș Ajun a orânduit ca în această noapte sfântă, părinții să-i dăruiască fiecărui copil și câțiva bănuți. Acest dar financiar simbolizează sporul, de care se va bucura copilul până la anul următor.

 Cele mai frumoase tradiții au legătură cu familia.

La marele Praznic al Crăciunului, cele mai frumoase tradiții sunt legate de viața de familie. Toate își adună seva din miturile străvechi sau din cele creștine, din rodul rugăciunilor adresate Maicii Domnului și Fiului ei, Iisus Hristos.

Tradiții care se practică în Ajunul Crăciunului
Pentru sănătatea copiilor

Tradițiile legate de sănătatea copiilor se practică cu sfințenie în Ajunul Crăciunului în multe județe ale țării. Atunci, pe lângă alte bunătăți, copiilor li se dă să mănânce la masă semnițe de bostan, pentru ca ei să fie sănătoși tot anul.
Ritual pentru ca pâinea să rămână proaspătă

Un alt obicei, practicat de secole în seara de Ajun, se referă la ungerea pâinilor cu „muruială”, o pastă preparată din făină de grâu și aghiazmă. Ritualul se face pentru ca pâinile să se păstreze proaspete și gustoase, iar cu muruiala care a rămas, gospodarii trebuie să ungă pomii, pentru ca în anul următor rodul lor să fie și mai bogat.

Paine de casa
În seara de Ajun, pâinea făcută în casă se unge cu „muruială” ca să rămână proaspătă
Pentru sporul laptelui

În Muntenia, Oltenia și în Banat, în Ajunul marelui praznic, unele gospodine frământă un aluat, pe care-l folosesc la ritualul contra deochiului animalelor erbivore din gospodărie, al vitelor mai ales, pentru ca acestea să aibă lapte din belșug tot anul.
Vin colindătorii

Tot în Ajunul Crăciunului, cetele de colindători vin să ureze bucurii și spor în muncă tuturor gospodarilor din comunitatea respectivă. Un astfel de obicei se respectă de secole în localitatea Românești din județul Suceava. Aici, copiii mici vin primii să colinde la casele gospodarilor. Mai târziu, în gospodăriile localnicilor vin să-și colinde rudele, prietenii și vecinii copiii școlari. Pentru urările de bine adresate, colindătorii primesc de la gazde colaci, nuci și mere.

Colindatori
Colindatul este o tradiție străveche întâlnită în toate zonele țării

Ultimii care colindă în familiile din zona respectivă sunt flăcăii. Ei poposesc mai ales în familiile care au fete de măritat. Colindele lor sunt foarte frumoase și impresionează prin melodie și conținut. Pentru seara magică de Crăciu, flăcăii repetă colindele tradiționale pentru ca urările lor să fie impecabile. În grupul flăcăilor colindători, doi tineri adună darurilor și vinul.
Preparatele tradiționale să împodobească masa festivă

Dumnezeu a orânduit sărbătoarea Crăciunului, pentru ca omul să deguste roadele pământului. Pe lângă acestea, preparatele din porc împodobesc masa de sărbătoare, iar cine nu taie un porc gras, este bine să pregătească pentru masa festivă din Ajunul Crăciunului supă și friptură, preparate dintr-o găină grasă, sacrificată special pentru acest eveniment religios.
Pentru ca pomii fructiferi să rodească

Tot în Ajunul Crăciunului, în multe zone din țară, pentru ca pomii fructiferi să rodească și mai mult, gospodarii leagă câte un snop de paie în jurul tulpinii lor.

În noaptea magică de Crăciun se respectă cultul morților

În familiile care respectă cultul morților, în Bucovina și în multe localități din Argeș, în noaptea de Crăciun se împlinește o tradiție: se pun pe masă un pahar cu apă și un colac, pentru ca cei răposați, care vin la casele lor în noaptea magică de Crăciun, când se deschid cerurile, să se bucure că n-au fost uitați.
Apicultorii respectă cu sfințenie o datină

Și apicultorii respectă cu sfințenie o datină; în Ajunul Crăciunului ei nu înstrăinează nici un obiect din casă, pentru ca albinele să nu părăsească stupii în timpul roitului (nunta albinelor) și să fie plini de miere.
Prin tradiție, persoanele violente vor fi pedepsite

În timp, s-a dovedit că persoanele care se manifestă violent sau care se răzbună pe semenii lor, în Ajunul sărbătorii, vor suferi tot anul de buboaie.

O tradiție anticipează cum va fi vremea în anul următor

Începând din Ajunul Crăciunului, în Muscel, creștinii cred că următoarele patru zile corespund celor patru anotimpuri: de exemplu, ziua de 24 decembrie este simbolul primăverii, a doua zi reprezintă vara, 26 decembrie simbolizează toamna, iar ziua de 27 decembrie anticipează cum va fi vremea în iarna ce urmează.
Focul nu se stinge în căminele gospodarilor

În multe localități din Banat, din Ajunul Crăciunului, focul din vatra gospodăriei nu se stinge până în ziua praznicului, pentru ca anul ce vine să fie spornic din toate punctele de vedere și să aducă acelei familii multe bucurii.
În Ajunul Crăciunului se împodobește bradul

În această zi, se împodobește bradul cu dulciuri; sub brad se pun daruri pentru Moș Crăciun: un colac, un cârnat și o sticlă de rachiu, iar pentru calul Moșului, sub brad se pun grăunțe și fân.

pom de craciun
Împodobirea pomului de Crăciun este un obicei prezent în toată lumea creștină

Tradiția spune că bomboanele cu care împodobim bradul trebuie să fie dulci, pentru ca viața membrilor familiei să fie armonioasă și dulce, până la Crăciunul următor.

Gospodarii din Banat așteaptă colindătorii (pițărăii) din Ajunul Crăciunului până în dimineața praznicului. Acești mesageri ai norocului merg din casă în casă și sunt primiți în ogradă de gazdele care le oferă nuci, mere și rachiu. Băutura este adunată într-o damigeană de „vătav” (conducătorul colindătorilor). Vătavul are fața acoperită cu o mască, pentru ca sătenii să nu-i recunoască identitatea. Dimineața, când s-a luminat de ziuă, gospodarii sunt colindați de copiii din comunitatea respectivă.
Legendele vestesc că Iisus s-a născut în ieslea lui Moș Crăciun

Una dintre cele mai vechi legende, referitoare la nașterea lui Iisus, spune că Maica Domnului a cerut găzduire lui Moș Ajun să nască în gospodăria sa. Fiind prea sărac să primească oaspeți, Moș Ajun a îndrumat-o pe Maica lui Iisus să mergă la Moș Crăciun, fratele lui mai înstărit.

Într-o altă legendă se povestește că Fecioara Maria a urmat sfatul lui Moș Ajun și s-a dus să nască în casa lui moș Crăciun. Crăciunoaia, care știa că soțul ei nu-i iubește pe creștini, a adăpostit-o pe ascuns în grajdul casei și i-a moșit pruncul. Când a aflat, Crăciun și-a pedepsit soția tăindu-i mâinile. Atunci, Fecioara Maria a înfăptuit un miracol și i-a „lipit” mâinile la loc. Crăciun și-a recunoscut greșeala și s-a bucurat când a văzut ce minune a făcut Maica Domnului ajutând-o pe soția lui să nu rămână infirmă. Atunci, Crăciun a hotărât să sărbătorească fericitul eveniment: el a aprins un rug din lemne și membrii familiei lui s-au prins în horă.
Crăciun împlinește în fiecare an o misiune specială

După acest eveniment, Crăciun cel dur și neînduplecat, a devenit un om blând și generos, dăruindu-i Maicii Domnului diferite produse preparate în gospodăria lui: caș, unt, untură, lapte și smântână. În final, legenda spune că Moș Crăciun s-a convertit la creștinism, iar Maica Domnului i-a încredințat o misiune pe care s-o împlinească an de an, în ziua de 25 decembrie, iar această zi să-i poarte numele.
Colindatul, un ritual care aduce sporul

Colindul începe în seara de 23 spre 24 decembrie și se continuă până noaptea târziu. Seara, copiii merg cu colindul la rude, la prieteni și la vecini. Cele mai îndrăgite colinde : Moș-Ajunul, Bună-dimineața sau Bună-dimineața la Moș-Ajun răsună în noaptea sfântă, în toată țara. Tradiția spune că fiecare colind este un ritual care atrage sporul în casa gazdei care primește colindătorii, alungă boala și demonii, atrăgând noroc și pentru copiii gospodarului.
Steaua, un obicei la toți creștinii

Din ziua de Crăciun și până la Bobotează, pe 6 ianuarie, copiii merg cu Steaua, o datină străveche întâlnită la toți creștinii. Cântările religioase care vestesc Nașterea Domnului Iisus Hristos, precum „Steaua sus răsare”, „Trei crai de la răsărit”, „În orașul Vitleem”, sunt primite cu multă bucurie de gospodari, deoarece tradiția spune că aceste cântări religioase, îndrăgite de creștini, aduc bucurii și liniște sufletească în casele unde poposesc colindătorii cu Steaua.

Betheleem Palestina

Bethleem înseamnă în ebraică „Casa Pâinii”. Are 25.000 de locuitori și se află la zece kilometri sud de Ierusalim. În perioada Crăciunului, orașul este împânzit de pelerini creștini din toată lumea care vor să vadă locul unde s-a născut Iisus Hristos

Autor:  Liliana Ivan /click.ro prin R.B.N. Press