Primul transportor sută la sută românesc a fost testat cu succes în explozii de mare putere

Specialistii au vrut sa verifice siguranta lui, dupa standarde NATO, dar si daca soldatii din interior vor supravietui dupa o asemenea explozie. Daca vor primi finantarea necesara, primul transportor blindat pentru trupe 8 x 8 ar putea intra in dotarea trupelor noastre de anul viitor.

Acesta a fost al 5-lea test la care a fost supusa armura primului transportor blindat suta la suta romanesc produs la Uzina Automecanica Moreni.

Transportorul a fost proiectat pentru 11 militari, insa poate fi condus si manevrat de unul singur. Specialistii vor sa vada daca militarii din interior vor supravietui in cazul unei explozii.

Manechinul a fost asezat pe un scaun special care ar trebui sa absoarba socul puternic si presiuni extrem de mari de peste 500 de bari. Camere speciale vor surprinde si ele dinamica exploziei in interiorul blindatei, iar una speciala va inregistra ce se intampla la exterior.

Acest test este printre ultimele care au loc inainte ca transportorul blindat sa fie omologat. Scopul final este ca Romania sa produca o asemenea masinarie de razboi la un pret sub 2 milioane de euro, mai ieftin decat ar costa una in Occident.

„Urmarim sa aratam ca se poate realiza in tara, ca avem specialisti formati atat armata cat si partea de industrie de aparare si sa avem un brand al nostru romanesc”, a spus Ioan Manu, Uzina Automecanica Moreni.

Complet echipat, transportorul blindat va cantari peste 21 de tone si totusi va fi destul de agil spun specialistii, peste 100 de kilometri la ora va atinge pe sosea, totusi o masina cu un motor mult mai mic il poate depasi usor.

Daca vorbim de un obstacol cum ar fi un lac, atunci cursa pentru orice autoturism normal s-ar opri aici, insa pentru transportor nu ar fi o problema sa il traverseze pana in partea cealalta, pentru ca pluteste.

Fabricat dintr-un aliaj de otel special, transportorul a trecut testele cu succes.

Sursa: protv.ro

Modelul transportorului testat este de tipul SAUR 2
Renato Usatîi …„puterea e în adevăr?” / Puterea-i în FSB !!!

Moldova a fost cutremurată astăzi de interceptarea scandaloasă în care Renato Usatîi recunoaște că „este astăzi prizonier la Moscova” și dacă pierde „businessul din Rusia, rămâne ca un prost”.

Cine încă nu a văzut interceptarea, o poate vedea –

Tot astăzi, s-au desfășurat percheziții în peste 15 locații în care s-a descoperit: TROTIL, ARUNCĂTOARE DE GRENADĂ, MUNIȚII, BANI ȘI PLANURILE MAI MULTOR CLĂDIRI DE STAT.

Sper că cei care nu credeau că Moldova este teritoriul pregătit pentru RĂZBOI să fie înțelepți măcar în al 13-e ceas!

Între timp, Grișa Petrenko a fugit de pe 22 noiembrie la Moscova, de unde nu a mai revenit.

Iată că a început sfârșitul carierei politice a lui Renato, iar pe lângă el și a lui: Petrenko, Petkov, Dodon și nu în ultimul rând – a lui Mark Tkaciuc!

Mă bucur că în sfârșit SIS-ul, Procuratura și MAI au avut co…ie  să spună lucrurilor pe nume, dar mai ales să ACȚIONEZE!

Puterea e în adevăr! Și dacă astăzi lumea a aflat că Renato este „prizonier la Moscova”, sperăm că după 30 noiembrie Moldova nu va deveni „prizonier al Moscovei”!

Moldova, înainte în Europa!

Sursa: vox.publika.md
Antifa pregătește atacuri armate R. Moldova! Profesori, militari și alte categorii, sunt implicați

În urma a 15 percheziții desfășurate în această dimineață, în municipiul Chișinău, precum și raioanele Ialoveni, Bălți și Soroca, oamenii legii au descoperit loturi impunătoare de arme și muniții, printre care pistoale cu amortizator, aruncătoare de grenade, grenade, cutii de trotil, măști, uniforme militare, dar și sume mari de bani. De asemenea, au fost depistate și telefoane mobile noi și carduri SIM.

Astfel, cinci persoane au fost reținute și escortate la sediul Inspectoratului General de Poliție. Alte persoane de asemenea sunt cercetate în cadrul cauzei penale, inițiată în primăvara anului 2014, în baza art. 284 (alin.1) care prevede crearea și organizarea activității unei grupări criminale.

”În cadrul investigațiilor, s-a demonstrat implicarea unor profesori din cadrul instituțiilor de învățământ superior, care se ocupau cu racolarea studenților nevoiași, care ulterior erau infiltrați în organizația extremistă ”Antifa” și care erau pregătiți pentru a desfășura proteste agresive. Aceștia aveau sarcina de a racola circa 200 de persoane. Un profesor a fost deja identificat”, a declarat șeful adjunct al Inspectoratului General de Poliție, colonel de poliție, Gheorghe Cavcaliuc.

Rolul profesorilor era de a racola tineri pentru acțiuni pașinice și legale, ca ulterior să fie manipulați cu ajutorul substanțelor psihotrope sau a băuturilor alcoolice.

”Tinerilor li se formula o idee acceptabilă și comfortabilă. Datorită vârstei lor, ei erau interesați să participe la anumite acțiuni sociale, care ulterior ar putrea să se transforme în proteste în masă cu aplicarea violenței”, a menționat procurorul Viorel Morari.

Totodată, în această schemă s-a dovedit și implicarea unui militar, care avea acces la informații, dar și arme și muniții.

”Este vorba de un anumit grup de persoane, care într-un mod pledează pentru drepturile omului, însă în realitate au ca scop măsuri de diversiune, prin violență. În urma perchezițiilor au fost depistate arme, muniții, planuri de acces în clădirea Comisiei Electorale Centrale, precum și televiziunii naționale, ceea ce demonstrează că membrii grupării se pregăteau pentru un eventual atac asupra acestora”, a declarat procurorul Viorel Morari.

În rândul celor vizați, se află și persoane care au fost anterior judecate pentru diferite infracțiuni. Un alt factor important, constatat în cadrul urmăririi penale, îl constituie faptul că în cadrul organizației criminale sub acoperirea mișcării „ANTIFA”, erau implicați atât cetățeni ai Republicii Moldova, cât și cetățeni ai statelor străine, în special membri identificați ai structurilor extremiste și grupărilor criminale armate din străinătate, cu experiență semnificativă în acțiuni radical-militare, conflicte violente armate în condiții de stradă, activități diversioniste și sabotaj. O parte semnificativă din adepții organizației au fost angajați plenar în acțiuni radical-extremiste în Ucraina, țările Orientului Mijlociu și Africa de Nord.

În legătură cu informațiile referitoare la racolarea unui militar al Armatei Naționale în gruparea Antifa, Ministerul Apărării anunță că cercetează cazul, în comun cu organele abilitate. Astfel, pentru a nu prejudicia ancheta, Ministerul Apărării a precizat că nu face niciun fel de comentariu pe marginea acestui subiect.

În prezent, sunt întreprinse măsuri speciale de investigații complexe în vederea atragerii la răspundere penală a persoanelor vinovate și a complicilor acestora. Potrivit legii, crearea sau conducerea unei organizații criminale se pedepsește cu închisoare de la 8 la 15 ani.

Menționăm că în presă s-a scris în repetate rânduri că activitatea mișcării „Antifa” ar fi coordonată de Grigore Petrenco. Acesta este candidat la funcția de deputat pe lista lui Renato Usatîi.

Sursa: realitatea.md
Gorbaciov, despre Putin: Suferă de aceeași maladie ca mine. A început să se creadă Dumnezeu!

Jurnalul.ro relateaza in editia sa de vineri 21 noiembrie: fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov consideră că actualul șef al statului rus, Vladimir Putin, îi repetă greșelile, începând să se creadă Dumnezeu.
 „Mi se pare că începe să sufere de aceeași maladie ca mine: încredere în sine excesivă. Și tot ce se spune, nu contează. El este deja Dumnezeu sau cel puțin adjunctul lui Dumnezeu, pe ce probleme – nu știu”, a spus Gorbaciov (83 de ani), în timpul prezentării noului său volum „După Kremlin”.

Mi se părea că l-am prins pe Dumnezeu de picior. Să nu fiți trufași niciodată, vanitatea mi-a jucat o festă‘, a exclamat fostul lider sovietic.

Gorbaciov este de părere că un stat puternic nu se construiește prin forță.

„Un stat puternic este un stat democratic. Un stat puternic nu poate dispersa în forță manifestații ale opoziției, iar dacă procedează astfel, acesta este un semn de slăbiciune”, a spus Gorbaciov, potrivit agenției de presă Unian, citată de Agerpres.

În cazul în care dificultățile te depășesc, nu trebuie să-ți fie teamă să te retragi, a subliniat ex-liderul sovietic. În același timp, Putin a făcut multe pentru a salva Federația Rusă de la dezintegrare după președintele Boris Elțin; deși a folosit metode autoritare, a făcut aceasta în interesul majorității, a mai spus Gorbaciov.

Intregul articol pe: jurnalul.ro
Lansare de carte: VICTORIE ÎNSÂNGERATĂ. DECEMBRIE 1989 (autor: Constantin CORNEANU)

Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989 a organizat lansarea volumului VICTORIE ÎNSÂNGERATĂ. DECEMBRIE 1989 (autor: Constantin CORNEANU). Evenimentul s-a desfășurat în cursul zilei de 22 noiembrie 2014, ora 14.00, la Sala Cupola din cadrul Complexului Expozițional Romexpo cu ocazia desfășurării Târgului Internațional de Carte GAUDEAMUS 2014.

Au prezentat cartea: Ion Iliescu, prof. univ. dr. Dumitru Mazilu, prof. univ. dr. Adrian Cioroianu și dr. Florian Banu.

Autorul relatează: „în ce privește cei care au tras în noi, după o sumă de interviuri, după o căutare atentă, concluzia mea este foarte clară și rămâne ca timpul să dovedească contrariul sau să-mi întărească convingerea prin alte argumente, cei care au deschis focul începând cu ora 18.30 sunt cei care au făcut parte din rețeaua secretă de rezistență a PCR. (…) Membrii acestei rețele au acționat în anumite locuri din București și din țară, am dat în carte câteva exemple pentru acest lucru și mă refer la Alba Iulia unde fostul prim-secretar al partidului este arestat, pe 24 decembrie executând o serie de misiuni ciudate, declară că aparține acestei rețele secrete de rezistență, i se face o percheziție acasă și în clipa în care se merge în curtea lui, acesta strigă: „Pentru reinstaurarea socialismului în România, trageți” și asupra revoluționarilor înarmați care se aflau acolo cu el sub forma de Gardă se deschide focul din case, din apropiere. Din punct de vedere militar se cheamă o ambuscadă, nu se putea pregăti o ambuscadă pe 24 decembrie la ora 17 decât daca cineva avea niște planuri și în carte sunt relevate aceste planuri și multe alte lucruri.”

„Cu această carte, am încercat să le cuprind pe toate, să încerc să ofer o explicație, mulțumesc antevorbitorilor mei pentru cuvintele frumoase, rămâne ca dvs. să apreciați dacă am reușit să rămân obiectiv și neutru. Această carte nu a fost influențată de nimic decât de încercarea de a obține adevărul și de a înțelege eu, care atunci eram un student de 18 ani la Facultatea de istorie a Universității București, cum a fost și de ce a fost. Știu că atunci când am deschis televizorul, eram la mine acasă în sat, am strigat „Ceaușescu a plecat !” m-am bucurat enorm, am strigat „România este liberă !” și am visat să-mi cumpăr foarte multe cărți, să văd foarte multe filme, să văd foarte mult fotbal la televizor, mai apoi peste câteva ore am făcut și eu un gest minor, am dărâmat un tablou al lui Nicolae Ceaușescu din clădirea liceului în care am învățat, o profesoară a sunat la miliție pe 23 decembrie, miliția a sunat la CAP, tatălui meu îi era frică pentru ce va urma, a fost o discuție mai dură, concluzia este că atunci, dacă revoluția nu învingea, ne-ar fi împușcat absolut pe toți cei care am îndrăznit să facem de la gesturi minore, cum am făcut eu, până la cei care au făcut gesturi majore. Deci practic povestea unei revoluții victorioase așa cum ar putea fi percepută prin deschiderea televizorului nu se susținea. Au fost oameni, au fost forțe care s-au împotrivit mai mult sau mai puțin discret acestui curs, al României spre noul său destin istoric.” –  Constantin Corneanu

 Ion Anton / R.B.N. Press

Video:
„De drag și dor…”- Doina Lavric și Lorena Oltean, concert de suflet oferit în dar fraților români basarabeni la Chișinău

Dragi români!

În pragul unui sfert de secol de activitate, Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina a oferit în dar fraților români basarabeni un concert de suflet cu genericul „De drag și dor…”, susținut de Doina Lavric și Lorena Oltean. Dulceața,  profunzimea cântului și a versului au mișcat deopotrivă inimile celor prezenți în aula 104 a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău  așa cum numai cele două artiste ne-au obișnuit în nenumătate rânduri la  Clubul Țăranului Român din București…

Participanții au fost profesori, studenți, masteranzi și doctoranzi de la universitatea respectivă,  elevi din Peresecina (Orhei) împreună cu profesoara de limba română Maria Anghel, profesoara Viorica Teacă din Chișinău cu un cadou-surpriză pentru interprete și alții.
În cadrul manifestării s-a distribuit gratuit revista „Dor de Basarabia”- o ediție specială, revistă editată de către moderatorul manifestării,  prof.dr.Ion Berghia – președintele Filialei ACPBB „C.Stere” din Iași. Acțiunea este dedicată orientării PRO-EUROPA a R. Moldova. Un scurt  discurs despre ACPBB a ținut Marian Clenciu – președintele Consiliului Național al ACPBB, poetul Petre Popa, directorul Teatrului „Veniamin Apostol” din Soroca. În numele Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, a rostit o alocuțiune prof. dr. Valentin Cușcă, iar din partea Facultății de Istorie și Geografie a aceleiași instituții a vorbit prof. dr. Sergiu Musteață. Partener la organizarea evenimentului a fost Asociația Convergențe Europene.

Același concert urmează să fie prezentat enoriașilor bisericii din Făgureni (Strășeni)- preot paroh Ioan Porcescu (23 noiembrie a.c.); elevilor de la liceele  „Constantin Stere” ( 24 noiembrie) și „Petru Rareș” (25 noiembrie) din Soroca. Echipa ACPBB va vizita și satul Hristici (Soroca), unde va discuta și va distribui locuitorilor revista și alte materiale.

Vă invităm să urmăriți inregistrarea video a concertului susținut la Chișinău.

Afis_web_ACPBB_25de-ani_Chisinau

Dorian Theodor / R.B.N. Press
Lansare de carte „Poezia închisorilor”, autor Cristian Filip, la Biblioteca Națională

Joi, 13 noiembrie, a avut loc lansarea cărții „Poezia închisorilor” a domnului Cristian Filip, la Biblioteca Națională a României. La lansare au fost prezenți și pr.Nicolae Bordașiu, poetul și fostul deținut politic Demostene Andronescu, actrița Maria Ploae și filosoful Sorin Lavric.

Conform anunțului organizatorilor Fundația Creștină Părintele Arsenie Boca și Asociația Tradiția Românească, poezia închisorilor este o carte adusă omagiu tuturor celor care s-au jertfit în temnițele comuniste. Autorul, cu o înțelegere caldă și plină de dragoste, prezintă, printr-o sinteză foarte bună, etapele creșterii duhovnicești, prin care treceau cei care erau prinși în spațiul concentrațional și ne înfățișează, ca modele, patru portrete de autori de poezie carcerală.

„Cartea se constituie într-o magnifică epopee, tragică epopee, prin care au trecut neamul și țara, în cea mai amară prăpastie din timpul dominației comuniste” scrie în descrierea cărții și doamna Aspazia Oțel Petrescu (91 ani, la rândul său închisă 14 ani în lagărele comuniste).

Părintele Nicolae Bordașiu (a făcut parte din grupul de tineri de la Rugul Aprins, măn.Antim și a fost închis în perioada 1955-1964) relatează: poezia închisorilor poartă o pecete de tristețe, deoarece toți cei ce erau în acele închisori erau nevinovați, și cu toate acestea au fost mai chinuiți decât cei mai vinovați dintre criminali, și din pricina aceasta mulți și-au pierdut viața, unii în urma chinurilor fizice, alții în urma chinurilor morale îmbinate cu cele fizice. Dacă mai sunt încă supraviețuitori, au fost datorită faptului că au avut credința puternică în Dumnezeu. Fără credință cred că nimeni nu ar fi putut supraviețui.(…) Poezia închisorilor este frumoasă și poți să o privești din perspectiva unui trăitor al poeziei închisorilor, este o poezie evocativă, a amintirilor, Dante spunea: „nu sunt mai mari suferințe decât să îți aduci aminte de vremea fericită când ești în suferință”. Cam așa poate să fie și pentru noi clipa când răsfoim o carte cu versuri. Mi-a fost dat să cunosc pe unii dintre marii poeți ai închisorilor, și știu cum perla care au creat-o, cum îi spune legenda că scoica atunci când primește grăuntele suferinței creează acest nestemat, așa și suferința în sufletele lor a făcut ca talentul să rodească aceste flori frumoase care uneori îi făcea să cadă și mai greu în durere. Ca Iordache Nicoară bunăoară care zicea: „Sunt creangă ruptă grea de floare / N-am să mai plâng iubirea dusă / N-am să mai plâng pe amintiri”. Ori amintirile erau semințele care făceau să izvorească râurile acestea de bucurii sufletești care au fost poeziile închisorilor. Când m-am uitat la această carte scrisă de fratele Cristian Filip, am văzut că este o analiză teologică, și este un adevăr că toată poezia închisorilor este clădită pe credință, înainte de toate pe credința în Dumnezeu și apoi pe credința în faptul că bunătatea lui Dumnezeu într-o zi va face să se îndepărteze și suferința care i-a dus pe acești mulți creatori de poezie în închisoare. Este greu să spun, nu poți reda în cuvinte stările de sentimente pe care le trăiești în clipele acelea. Voi spune doar că am fost în aceeași celulă cu doi creatori să spunem, unul a fost Zaharia Pană care, și când muncea, și când era bătut, și când suferea de foame sau de frig, și atunci îi mulțumea lui Dumnezeu, îi veneau spontan gândurile acestea pe care el le alcătuia altfel decât cei care trăiam aceleași stări dar nu aveam darul de la Dumnezeu să le îmbinăm. Altul a fost Popescu Traian căruia îi ziceam Matcă, inginer, care pe lângă poezie a creat și muzică. El așa știa să îi aducă mulțumire lui Dumnezeu și să își întărească starea de suferință și a creat două poeme simfonice în care străbate cu muzica și versul toată viața Mântuitorului, de la Naștere la suferință, la Înviere, și am fost cu bucurie alături de el când s-a făcut prima audiție în sala de Radio, când orchestrată fiind muzica pe care a compus-o el în timpul celulei fără nici un instrument de ajutor, nici scris, nici de însemnat ceva.

Demostene Andronescu evocă: este cumplit de greu pentru un om să stea 19 ore fără să aibe voie să facă nimic. La Adjud interzicea și să ne rugăm. Daca ar fi putut să ne interzică să gândim, ar fi făcut-o, dar nu puteau controla asta. Te pedepsea și dacă te rugai, te pedepsea și dacă te vedea zâmbind, fie pentru o glumă, fie la evocarea unei amintiri. Eram obligați să contracarăm toate acestea, și atunci fiecare își petrecea timpul fie ascultând povestea celorlalți, fie prin poezie.

Sorin Lavric: poezia de carceră a fost scrisă în condiții mizere, de disperare; noi nu putem intui cu adevărat ce au trăit ei atunci când rosteau aceste poezii deoarece acestea erau o invocații, erau rugăciuni; poezia aceasta nu poate fi judecată literar, estetic, ci aparține altui rang, este vorba de rangul spiritului; dna. Aspazia Oțel Petrescu spunea în cuvânt înaintea cărții că poezia acestea nu numai că îi îmbărbăta, dar trecând-o din grai în grai simțeau că nu sunt singuri, ei își împărtășeau suferința și astfel rezistau: „ne acopeream cu plapuma unui vers de Crainic și ne culcam capul pe o metaforă de Gyr”. Pentru ei poezia era acoperământ, era val protector.

Președintele Fundației Arsenie Boca, Cristian Filip, relatează: Poezia închisorilor s-a constituit într-un pilon al celor încarcerați față de suferință și rugăciune. Poezia închisorilor a devenit un fenomen de masă, în care s-au prins majoritatea celor din închisori, și a reușit să revigoreze sufletele atât de chinuite de oprimarea, de suferința pe care oamenii au avut-o acolo, de starea de promiscuitate la care au fost duși de niște opresori nemiloși care au contribuit la realizarea uneia din cele mai dramatice perioade din istoria țării noastre.

 Am scris cartea în mod special față de tineri, ce nu au cunoscut cele trăite în închisori pentru temnița politică. În toate apare Dumnezeu ca principal factor de rezistență a lor, de aceea și poezia este una îndreptată către Dumnezeu. Evoluția sufletească a celor întemnițați în închisorile comuniste: aveau de regulă vârste între 25-30 ani și totuși își desopereau păcatele și se curățeau prin post și rugăciune pentru ele. Pare neverosimil ca oameni de doar 40 kg să postească, cei mai întremați lăsau din puținul lor pentru cei mai afectați. Îmi dă starea de bucurie de a fi alături de foștii deținuți politici de faptul că îl aveau pe Dumnezeu și tu fiind aproape de ei împărtășești din bucuria prezenței lui Dumnezeu, de lacrimile lor din ochi ce sunt lacrimile bucuriei prezenței lui Dumnezeu. Oamenii aceștia și-au ințeles menirea și și-au dus Crucea cu demnitate deosebită, trăgându-și seva pesemne din jertfa Martirilor Brâncoveni, arătând unei Europe întregi ce înseamnă credința cea adevărată. Trebuie să fim recunoscători acestor oameni pentru că ei se pot constitui în modele. Oamenii aceștia au fost oameni normali, și-au realizat slăbiciunile și au trăit în permanență cu gândul la Dumnezeu. Au ridicat către ceruri ochii, privind cu nădejde către Dumnezeu, asemenea versurilor cântecului interpretat de Paula Seling (Rdica-voi ochii). Dragostea și credința sunt cele care ne pot transfigura, să facem raiul aici pe pământ.

Poezia temnițelor este o poezie eminamente creștină. Oamenii erau închiși fie pentru a aștepta să moară, fie să înnebunească, pentru ca acei comuniști să poată arăta lumii că acele elite care trebuiau să conducă țara își pierdeau mințile. În realitate, și astăzi după zeci de ani, foștii deținuți politici sunt capabili să recite poezii cap-coadă, din memorie.

Deținuții se regăseau în versurile poeților, poeziile relatau lanțurile, bătăile , tristețile, toți se regăseau în aceste versuri și nu se mai simțeau singuri realizând că și fratele de lângă ei are aceleași suferințe, trăiri dramatice.

Autor Ion Anton / R.B.N. Press
“Cyber Coalition 2014” – Cel mai mare exercițiu NATO de apărare cibernetică care a avut loc vreodată se află în curs de desfășurare

NATO a lansat cel mai mare exercițiu multinațional de apărare cibernetică care a avut loc vreodată , „Cyber ​​Coaliția 2014”

Exercițiul a debutat marți, 18 noiembrie și va dura trei zile, având rol de instruire și testare a  capacității Alianței NATO de a-și apăra rețelele față de terțe provocări care există atunci când se operează  într-un domeniu deschis confruntărilor cibernetice .

„Acest exercițiu va testa sistemele noastre pentru a vă asigura că NATO ține pasul cu această amenințare în evoluție și că abilitățile și expertiza specialiștilor noștri cibernetici sunt pe deplin aptre de a se achita până la ultima sarcină „, a declarat ambasadorul Sorin Ducaru , asistent secretar general al NATO pentru  Emerging Security Challenges

Exercițiul implică peste 400 de experți tehnici , guvernamentali și cibernetici care operarează din zeci de locații din întreaga Alianță și țările partenere . Pentru prima dată , reprezentanți ai mediului academic și din  industrie au fost invitați în calitate de observatori . Scopul exercițiului este de a testa schimbul rapid de informații cu privire la incidentele cibernetice .

Exercițiul va testa de asemenea, capacitatea națiunilor participante de a coordona o apărare comună împotriva unor serii serie de incidente cibernetice specifice care implică o rețea în misiunea NATO .

„Amenințarea cibernetică nu este doar o amenințare potențială , aceasta este realitatea de zi cu zi „, a spus domnul Ducaru .  „Conflictele pot fi virtuale , dar cu consecințe care sunt reale și distructive .”

La Summit-ul NATO de la  Wales, aliații au convenit că atacurile cibernetice pot ajunge la un prag care amenință securitatea,  stabilitatea și  prosperitatea  națională și euro-atlantică deopotrivă. Impactul lor ar putea fi la fel de dăunătoar pentru societățile moderne ca impactul unui atac convențional . Liderii NATO au afirmat că apărarea cibernetică este o parte din sarcina de bază a Alianței de apărare colectivă .

„Cyber Coalition”  este un exercițiu NATO care se desfășoară anual, anul acesta ajungând la a șaptea ediție și cu  cea mai mare desfășurare de până acum.

Redactor Dorian Theodor / R.B.N. Press

Surse: AiirSourcecvent.com,  nato.int 
Bogdan Diaconu. Despre cealaltă jumătate, fără președinte…

Semnalul dat de jumătatea tăcută este, de fapt, foarte sonor, dar nu corespunde intereselor clasei politice care se vrea validată așa cum este. De aceea, în continuare, jumătate din România nu va avea președinte și nu vrea să audă de politică. Eu n-aș acuza-o de neimplicare, ci de luciditate. De când a devenit luciditatea o vină?   –  Bogdan Diaconu
*
Bogdan-DiaconuCirca jumătate din România nu are candidat și nu va avea președinte pentru că nu se simte reprezentată de nimeni. Ca urmare, nu participă la vot. Cine vorbește în numele ei și cine stă să o asculte? Și de ce nu ar fi această jumătate importantă, numai pentru că nu vrea să se lase păcălită de promisiuni electorale? Se tot insistă pe valoarea celor care merg la vot. Și cei care nu merg dau un semnal foarte important: nu au pe cine vota!
Jumătate din România nu intră în duelul președinților pentru că simte că niciunul dintre candidați nu joacă pentru țară, ci pentru sine și pentru propria armată.
Această jumătate nu ar trebui uitată și marginalizată, semnalul pe care ea îl dă este esențial, chiar dacă nu este promovat, ci criticat.
Iar la prezidențiale stăm bine ca participare. Două treimi din România nu e reprezentată de europarlamentari (conform cu participarea la alegerile pentru Parlamentul European).
Dacă în cazul unui referendum, acesta nu e valid decât cu participarea a peste 50 la sută dintre cetățenii cu drept de vot, în cazul prezidențialelor acest prag ar trebui ridicat. Să se străduiască clasa politică să producă ceva mai bun, dacă vrea validare. Dacă nu, să se dea la o parte.
Democrația înseamnă participare. Neparticiparea unei jumătăți de România la vot înseamnă un blam teribil acordat clasei politice actuale, pe care însă nimeni nu îl contabilizează.
Cum să fii președintele României cu votul a puțin peste 25 la sută dintre cetățeni?
Și restul, de 75 la sută, ai cui rămân? Unde e majoritatea glorioasă cu care se împăunează orice câștigător de scrutin în această țară, când ea înseamnă undeva la un sfert din voturi?
Semnalul dat de jumătatea tăcută este, de fapt, foarte sonor, dar nu corespunde intereselor clasei politice care se vrea validată așa cum este. De aceea, în continuare, jumătate din România nu va avea președinte și nu vrea să audă de politică. Eu n-aș acuza-o de neimplicare, ci de luciditate. De când a devenit luciditatea o vină?
Vina e a celor care nu participă, se spune. Nu, vina e a celor care îi determină pe români să nu participe. Și chiar așa, ce realizări ale clasei politice din ultimii 25 de ani i-ar face pe românii care stau acasă să participe? Iar implicarea jumătății absente de România în viața cetății nu se face cheltuind și mai mulți bani în campania electorală, pentru că viitorul țării nu e băutură răcoritoare care se vinde pe măsură ce investești în publicitate.
Chemarea la vot se reduce la atât: la sfaturi și clipuri publicitare. Și conținutul acestor alegeri unde este? De ce ar veni cealaltă jumătate, tăcută și scârbită, la vot? Votul negativ se pare că nu mai este suficient să convingă. Semnalul dat de jumătatea tăcută este, de fapt, foarte sonor, dar nu corespunde intereselor clasei politice care se vrea validată așa cum este. De aceea, în continuare, jumătate din România nu va avea președinte și nu vrea să audă de politică. Eu n-aș acuza-o de neimplicare, ci de luciditate.
De când a devenit luciditatea o vină?
Sursa, autor: Bogdan Diaconu / Adevarul.roProteste de amploare la Budapesta: „Nu vrem să fim vasalii lui Putin!”

Zeci de mii de persoane și-au manifestat „indignarea” luni, pe străzile Budapestei, față de politica premierului Viktor Orban. Această „Zi a indignării” a fost ultima dintr-o serie de manifestații care au început luna trecută contra unui proiect de lege privind taxarea utilizatorilor de Internet în Ungaria, scrie AFP.

Pus sub presiune și aspru criticat de Washington și Bruxelles, Viktor Orban a anunțat în cele din urmă la sfârșitul lunii octombrie retragerea acestei inițiative legislative, însă cetățenii maghiari sunt, mai nou nemulțumiți de politica prorusă a premierului lor.

Adunată în fața Parlamentului, mulțimea, estimată de un fotoreporter al AFP la circa 25.000 de persoane, a scandat luni „Orban, afară!”.

„Nu vrem ca Orban să ne împingă în brațele (președintelui rus Vladimir) Putin și ale Rusiei. Suntem un stat din cadrul Uniunii Europene și vrem să rămânem acolo”, a declarat unul dintre manifestanți, Balint Farkas, un student în vârstă de 26 de ani.

Protestatarii și-au mai manifestat nemulțumirea față de corupția regimului Orban și limitarea drepturilor omului.

După împrăștierea manifestanților, câteva mii de persoane au rămas pe loc și au izbucnit ciocniri cu poliția când unii indivizi au încercat să pătrundă în parlament. Ulterior, sute de polițiști au ocupat poziție în fața intrării în clădire.

Alte peste 20 de manifestații de indignare”, dar de o amploare mai mică, au fost organizate, de asemenea, luni pe teritoriul întregii țări.

Abandonarea taxei pe internet, după enormele manifestații din octombrie, reprezintă unul din rarele eșecuri ale premierului Orban după instalarea sa la putere în 2010.

Săptămâna trecută, aproximativ 10.000 de persoane au manifestat la Budapesta pentru a cere demisia șefului serviciului fiscal din Ungaria căreia i s-a refuzat intrarea în Statele Unite din cauza unor acuzații de corupție.

Viktor Orban, ales în 2010 și reînvestit după legislativele din aprilie, stârnește numeroase critici în Europa și în Statele Unite pentru reformele sale, considerate de adversari o primejdie la adresa libertăților justiției și mass-media

Sursa:Independent.md prin R.B.N. Press