Avertisment Britanic: Dacă nu facem nimic, mâine rușii vor destabiliza România!

Marea Britanie nu va lansa al treilea război mondial din cauza implicării Rusiei în Ucraina, dar Occidentul trebuie să impună o limită pentru că, în caz contrar, Rusia va începe să exercite presiuni similare asupra unor țări membre ale Uniunii Europene din estul continentului, cum este România, a afirmat premierul britanic David Cameron, citat de Daily Telegraph și preluat de Agerpres.

„Trebuie să ne punem întrebarea ce mai putem face mai mult decât atât? Nu vom lansa un război european, nu vom trimite flota la Marea Neagră, nu căutăm o confruntare militară, dar trebuie să folosim puterea economică de care dispunem”, a spus Cameron, întrebat ce poate face guvernul britanic pentru a-l opri pe președintele rus Vladimir Putin și pentru a sprijini Ucraina.Potrivit lui Cameron, „Uniunea Europeană și SUA sunt hotărâte să demonstreze Rusiei că ceea ce face este inacceptabil.

Este inacceptabil și pentru că, dacă stăm deoparte și nu facem nimic, mâine (rușii) vor destabiliza țări din regiunea baltică, vor destabiliza România, vecinii Rusiei vor începe să simtă presiunea acțiunilor lui Putin”.Premierul britanic a apreciat totodată că exercitarea de presiuni economice asupra Rusiei va da rezultate. „În cele din urmă, Rusia are nevoie de Europa și America mai mult decât au nevoie America și Europa de Rusia”. 

Sursa: TVR
Lupta pentru Identitate Românescă

Imperiul habsburgic – interzicea si distrugea cartile romanesti, cu precadere cartile religioase (ortodoxe) scrise in greaca sau in slavona.
Imperiul austro-ungar – printr-un ordin ministerial venit de la Budapesta in martie 1906 sunt interzise 100 de carti, harti si alte publicatii scrise sau traduse in limba romana
Regimul hortist(Horthy, Ungaria) – a interzis in Transilvania un numar semnificativ de carti scrise sau traduse in limba romana.
Regimul stalinist (URSS)- din Romania a interzis peste 40.000 de carti
 URSS Basarabia – in Basarabia nu doar cartile in limba romana erau interzise ci si folosirea limbii romane sau scrierea in grafia latina.

Perceptia publica pentru multi dintre romani este ca astazi se duce o lupta, o propaganda continua impotriva identitatii nationale romanesti. Structuri si entitati oculte ce detin trusturi de presa, controleaza politicieni sau institutii ale statului roman, sprijina financiar si logistic antiromanismul ca politica oficiala de stat.

Nu se stie inca prin ce minune neamul romanesc a rezistat de-a lungul veacurilor in fata atator de multe vicisitudini si nenorociri care s-au abatut asupra acestui popor. De la invaziile triburilor migratoare, la diferitele incercari de deznationalizare si de epurare etnica, cele mai nocive fiind incercarile de maghiarizare si de rusificare fortata, neamul romanesc a reusit impotriva tuturor predictiilor si impotriva sortii sa reziste cu stoicism.

Lupta strainilor impotriva identitatii neamului romanesc a inceput inca din cele mai vechi timpuri ale antichitatii. Nu se stie inca din ce motiv, dar cu predilectie au fost cenzurate multe din informatiile referitoare la stramosii nostri daci. Este greu de crezut ca distrugerea acestor informatii reprezinta doar niste evenimente aleatoare tinand cont ca din anumite opere ale unor autori antici lipsesc „doar” aceste informatii care fac referire la daci si nimic altceva din intreaga lor opera cunoscuta.

In Transilvania, imperiul habsburgic a dus o lupta mai cu seama impotriva cartilor religioase romanesti, carti scrise in limba greaca sau in slavona. Scopul vadit al habsburgilor era deznationalizarea romanilor prin ruperea acestora de religia stramoseasca ortodoxa si trecerea lor la catolicism. Prin ademenirea romanilor, acordandu-le functii inalte sau diferite privilegii s-a reusit mai intai trecerea lor la catolicism si mai apoi deznationalizarea lor totala, inclusiv maghiarizarea fiind mult mai usoara de facut.

Printr-un ordin ministerial venit de la Budapesta in martie 1906 sunt interzise 100 de carti, harti si alte publicatii scrise sau traduse in limba romana. Regimul hortist(Horthy, Ungaria) a interzis de asemenea in Transilvania un numar semnificativ de carti scrise sau traduse in limba romana.

Imediat dupa cel de-al doilea razboi mondial, regimul stalinist instaurat in Romania, sub presiunea armelor, a impus o cenzura diabolica asupra valorilor reale ale istoriei si ale culturii romane. Printre cele aproximativ 40.000 de carti interzise s-au numarat si lucrarile istoricului Gheorghe I. Bratianu, personalitate proeminenta a istoriografiei universale.

In multe situatii, genocidul cultural declansat impotriva poporului roman a fost insotit si de exterminarea fizica a autorilor. A fost si cazul savantului Gheorghe I. Bratianu care, inchis fara a fi macar judecat, a fost omorat in inchisoarea de la Sighetul Marmatiei. Scrierile sale despre Basarabia, izvorate din patriotismul sau profund si fiind rodul unor trairi nationaliste, i-au adus in cele din urma si tragicul sau sfarsit. Iata deci ca pentru Basarabia nu s-a murit doar cu arma in mana ci si cu alte unelte, cu mult diferite fate de cele folosite pe campurile de batalie.

Din pacate, lupta acesta continua impotriva culturii, impotriva valorilor reale ale istoriei si ale identitatii neamului romanesc din partea elementelor straine dusmane poporului roman au tinut si incearca in continuare sa tina Romania intr-un regres permanent. Incercarile de a distruge o cultura, de a distruge o identitate nationala prin cenzura, prin dezinformare si prin incercari odioase de deznationalizare au fost in Romania mai crunte si mai barbare decat in multe colonii ale secolelor trecute.

Pentru ca noi romanii sa putem castiga aceasta lupta si pentru a mentine in continuare identitatea neamului romanesc trebuie sa ne desprindem in totalitate de cei care au incercat sa tina aceasta natie, acest popor, intr-o bezna permanenta. Le suntem datori stramosilor nostri, celor care s-au chinuit si s-au luptat pana acum sa mentina vie flacara identitatii nationale si care de multe ori au facut chiar si sacrificiul suprem pentru asta.

Surse: glasul-moldovei.blogspot.com, adevarul.ro, libnet.ro,  iiccr.ro,  jsri.ro, romlit.ro, historia.ro, vasilegogea.wordpress.com,  mugetulcarpatiloronline.blogspot.ro, irotaru.wordpress.com,  Gheorghe I. Bratianu, Basarabia – drepturi nationale si istorice
Corespondență din Cernăuți. Adevărul despre mobilizarile din regiunile locuite de etnicii români din Ucraina.

Avalanșa de știri și zvonuri despre situația tinerilor din regiunea Cernăuți, mobilizați s-au care au primit ordine de mobilizare, au alimentat și alimentează în continuare atât mediile din Romania cât și starea de neliniște, panică și disperare din rândurile etnicilor români și ucraineni.

Adevărul este însă ocultat mai mult s-au mai puțin conștient pe de o parte de mediile jurnalistice atât din România cât și din Ucraina și pe de altă parte de interesele celor ce vor ca tulburările și neînțelegerile să izbucnească și să escaladeze inclusiv în această parte a Ucrainei.

Situația este însă cu mult mai simplă. Autoritatile emit un nr. de ordine de mobilizare, pentru fiecare raion. Prin urmare, dacă la mine în localitate trăiesc în majoritate cetățeni de etnie română, este logic că ordinele de chemare ajung și la români. Ordinele de mobilizare nu se emit sub nici o formă pe criterii etnice. Evident că studiind un centralizator statistic cu ordinele trimise pe raza anumitor localități românești vom observa mai mulți etnici români și mai puțin ucraineni.
Oricum în ciuda dezinformărilor apărute în presă nu sunt foarte mulți români trimiși în luptele din Est.

În ceea ce privește protestele împotriva mobilizării, care au avut loc la în regiunea Cernăuți, la care au participat și români și ucraineni, menționez că cei vizați de mobilizare refuză să meargă la luptă nu pentru că sunt etnici români sau de alte naționalități, ci pentru că nu sunt pregătiți de luptă și nu beneficiază de echipamente necesare atunci când sunt trimiși la luptă.
Drept dovadă că nu ne este indiferent viitorul Statului în care trăim în unele localități românești oamenii colectează ajutoare pentru militarii trimiși pe front și pentru familiile celor decedați.

Sper ca prin prezenta să se înțelegă cu adevărat care este situația de la noi dar mai ales riscul și interesele majore ale vecinilor de la răsărit care doresc cu tot dinadinsul ca situația să degenereze și să se transforme în focar de instabilitate inclusiv în regiunea Cernăuți, instabilitate care nu ar servi cu nimic nici românilor, nici ucrainenilor, ci doar celor care seamănă azi atâta moarte și nenorocire în Est.

Pentru R.B.N. Press
Nicolai Malanciuc
Cernăuți 29 iulie
Situația mobilizărilor din Transcarpatia (Maramureșul Istoric) acolo unde trăiește o importantă comunitate de români

Guvernatorul din Transcarpatia cere președintelui Ucrainei ca batalionul regional să nu fie trimis în est

Șeful Administrației Regionale de Stat din Transcarpatia, Valeri Luncenko, a declarat că va face tot posibilul pentru a se asigura că batalionul local de apărare să rămână pe raza teritoriul regiunii – transmite portalul de știri Ujgorod.

În cadrul unor vizite efectuate în localitățile unde oamenii au blocat drumurile în semn de protest față de mobilizarea pentru conflictul dine estul Ucrainei, guvernatorul Valeri Luncenko a promis că se adresa președintelui ucrainean, Petro Poroșenko, astfel încât pe frontul din est să fie trimiși doar cei care îndeplinesc toate criteriile de mobilizare, cum ar fi persoanele care au trecut examenul medical necesar, cei care au efectuat stagiul militar, barbații care nu au mai mult de doi copii și cei care sunt de acord în mod voluntar să își apere țara în zona în care se desfășoară operațiunea antiteroristă.

De asemenea, Valeri Luncenko a menționat că va solicita conducerii Forțelor Armate ale Ucrainei să identifice persoanele din teritoriile estice care “se odihnesc acum în Transcarpatia” și să ia măsuri ca aceste persoane să “nu își piardă actele de identitate, pentru a se eschiva astfel de mobilizare”.

“Acum, când foțele Federației Ruse se mobilizeaza la frontierele de est, solicitările zilnice ca batalionul nostru să fie trimis în est sunt din ce în ce mai multe. Dar voi face tot ce este posibil pentru ca batalionul nostru să rămână aici, în regiune. Săptămâna trecută, am prezentat această situație Cabinetului de Miniștri al Ucrainei, stabilind lista lucrurilor importante din regiune care trebuie să fie protejate. Acum, suntem în așteptarea unei directive a Ministerului Apărării și a Forțelor Armate ale Ucrainei cu privire la utilizarea batalionului din Transcarpatia în misiuni de protejare a domeniilor strategice din regiunea noastră. Subliniez încă că poziția mea este ca batalionul nostru să rămână în regiune. Înțeleg și împărtășesc îngrijorarea și rudelor celor din batalionul nostru. În prezent, se depun eforturi la nivelul conducerii de stat pentru soluțiobarea conflictului și sper ca în curând cei care sunt acum în est să se întoarcă acasă în condiții de siguranță” – se arată într-un comunicat al guvernatorului din Transcarpatia, Valeri Luncenko, emis în contextul protestelor organizate în regiune de câteva sute de persoane care se opun mobilizării pentru conflictul din estul Ucrainei.

Marți seară, guvernatorul Transcarpatiei a transmis președintelui Ucrainei o scrisoare în care îl îndeamnă să ia în considerare solicitările populației din regiune cu privire la măsurile de mobilizare.

Explicații privind mobilizarea în regiunea Transcarpatia

Comisarul șef militar din regiunea ucraineană Transcarpatia, Ivan Vasilțiun, a explicat care sunt categoriile de cetățeni vizate de mobilizarea pentru conflictul din estul Ucrainei – informează ziarul local “Zakarpatska Pravda”.

Potrivit lui Ivan Vasilțiun, mobilizarea îi vizează doar pe acei care au făcut armata în perioada URSS sau în cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei.

“Tinerii de vârstă militară nu vor fi trimiși în est” – a asigurat comisarul, adăugând că ordinele pentru cei vizați de mobilizare vor fi distribuite în mod egal către toate raioanele din regiunea Transcarpatia.

Explicațiile comisarului intervin după ce mai multe persoane au blocat, marți, autostrada Kiev-Ciop din Transcarpatia, la 30 de kilometri de frontiera cu Ungaria, pentru a protesta față de mobilizarea care are loc în prezent pentru luptele din estul Ucrainei.

Sursa: tocpress.info
MAE al României speră ca ingrijorările românilor din Ucraina sa fie oficial luate în considerare de Kiev!

Vocea disperată a românilor din regiunea Cernăuți în legătură cu mobilizarea parțială a tinerilor din Ucraina a fost auzită și în capitala României. Într-un comunicat al Ministerului Român de Externe se specifică:

„Ministerul Afacerilor Externe urmărește îndeaproape modul în care acest proces se desfășoară, în contextul nemulțumirilor exprimate de etnicii români, care generează îngrijorare atât în familiile acestora, cât și la nivelul opiniei publice din România.

De la începutul protestelor din regiunea Cernăuți, MAE este în contact permanent, prin intermediul Consulatului General de la Cernăuți, cu reprezentanții etnicilor români, precum și cu cei ai autorităților ucrainene civile și militare”, se menționează în acel comunicat.

În cadrul dialogului constant cu partea ucraineană, preocuparea autorităților române a fost transmisă ambasadorului Ucrainei la București, precizează MAE care menționează că au fost cerute elemente suplimentare și clarificări referitoare la procedurile de mobilizare în curs a tinerilor, înțelegând rațiunile firești ale oricărui stat privind necesitatea asigurării securității și apărării integrității teritoriale și a fost exprimată, în acest context, așteptarea părții române ca aceste proceduri să nu aibă un caracter selectiv, care să introducă o abordare discriminatorie pe criterii etnice, informează NewsBucovina.

Potrivit aceleeași surse, mesaje similare au fost transmise autorităților centrale ucrainene prin Ambasada României la Kiev.

„Ministerul Român al Afacerilor Externe exprimă deplina înțelegere și solidaritate cu familiile tinerilor etnici români, cetățeni ucraineni, care ar putea fi mobilizați în regiunile estice ale Ucrainei unde au loc, în continuare, operațiuni militare împotriva separatiștilor”, se subliniază în comunicat.

În același timp, Ministerul Afacerilor Externe își exprimă încrederea că procedurile specifice, promovate de către autoritățile ucrainene în contextul crizei de securitate din Ucraina de est și a operațiunilor militare împotriva responsabililor pentru acțiunile de încălcare a suveranității statului ucrainean se vor desfășura cu luarea în considerare de către autoritățile de la Kiev a preocupării exprimate de proprii cetățeni, de familiile etnicilor români din regiunea Cernăuți și cu respectarea unui necesar principiu al nediscriminării etnice, se specifică în comunicatul Ministerului Român de Externe.

Sursa: Bucpress
Românii de la est de Bug

Când vorbim despre românii din fostul spațiu sovietic, de cele mai multe ori ne gândim la cei din Basarabia, ținutul Herței și Bucovina. Numai că mărturiile istorice fac referire și la acei români locuitori dincolo de Nistru, chiar peste Bug înspre întinsul stepei rusești. Pentru acești români, la ordinul mareșalului Ion Antonescu, începând cu decembrie 1941 o echipă a Institutului Central de Statistică în frunte cu profesorul Anton Golopenția a mers în urma trupelor române și a efectuat cercetări sociologice. Iar rezultatele au fost surprinzătoare, confirmând din plin ceea ce istoricii știau din documente de arhivă.

Despre descoperirea și cercetarea așezărilor românești și a prezenței elementului românesc dincolo de Nistru și Bug regăsim în cele două volume masive (totalizând peste 1500 p.) publicate sub titlul „Românii de la est la Bug“, la Editura Enciclopedică, în anul 2006, prin grija Sandei Golopenția, fiica profesorului de sociologie Anton Golopenția. Cele două volume strâng materialul rezultat din cercetările efectuate în întinsul Rusiei de echipa Institutului Central de Statistică sub conducerea profesorului Golopenția.

Trebuie să precizăm că, în mare parte, acest material documentar provine din dosarul penal al lotului Lucrețiu Pătrășcanu (aflat în custodia CNSAS) ca material delict împotriva lui Anton Golopenția și a o parte dintre colaboratorii săi. Din documentele celor două volume aflăm date despre românii locuitori în guvernământul românesc al Transnistriei (ținutul dintre Nistru și Bug), majoritatea pe Valea Nistru și centru, din comisariatul administrat de statul german în zona Nikolaevului, în bazinul Donețului și chiar în Tauria de nord. Obiectivul principal al autorităților statului român, pe lângă acela de a descoperi elementul românesc în toate componentele sale etnografice și istorice, era de a-i repatria pe acești români, acțiune care s-a inițiat, dar care a înregistrat un mare eșec.

Precizăm acest lucru deoarece prezența acestor români în ținuturile rusești se datorează mutațiilor de populație, în special din secolul al XVIII-lea, în contextul ocupării spațiului de la nord de Marea Neagră de către Imperiul țarist. Pentru popularizarea acțiunii de cercetare în epocă, în decembrie 1943, în București a fost vernisată o expoziție de fotografie privind manifestările la nuntă, petreceri, înmormântare, dar și cu țesături și covoare în scopul determinării originii românilor din această parte a Ucrainei. Iar pentru a ne face o imagine asupra activității echipei conduse de profesorul Golopenția, dincolo de greutățile inerente generate de condițiile războiului, în volumul al doilea găsim planul de documentare și cercetare și bibliografia despre românii din Rusia și Polonia. Aceste două capitole denotă acuitatea de care au dat dovadă membrii echipei conduse de profesorul Golopenția în descoperirea elementului românesc de dincolo de Bug, o lucrare care astăzi nu ar părea atât de importantă dacă în contextul geopolitic nu s-ar evidenția din nou componenta etnică în teritorii deseori disputate de imperiiș

Autor: Adrian Nicolae Petcu / ziarullumina.ro prin R.B.N. Press
Ungurii dau lovitura în Ardeal ! Au adoptat un memorandum pentru AUTONOMIE

„Noțiunea de autonomie figurează și-n Constituție. E un lucru normal!”   Gyorgy Frunda

O nouă tentativă de înființare a Ținutului Secuiesc ca regiune cu statut autonom are loc în aceste zile în județele cu minoritate maghiară. 20 de consilii locale din Covasna, Harghita și Mureș au adoptat un memorandum pentru autonomie inițiat de Consiliul Național Secuiesc.

Prefectul de Harghita, Jean-Adrian Andrei, a atacat deja în instanță patru hotărâri ale consiliilor locale din județ. Consilierul premierului, Gyorgy Frunda, acuză că gestul prefectului este urmarea unei decizii dictate de la centru, de la Guvern, dar pe de altă susține că premierul Victor Ponta este un spirit european, care încearcă să evite conflictele, scrie DIGI24.RO

„Prefecții, în sistemul românesc, lucrează sub supravegherea ministrului Internelor. Este clar că această decizie s-a luat la nivelul Guvernului și li s-a dat ordin ca să atace hotărârile respective.”

– a comentat, la Digi24, Gyorgy Frunda, consilier al premierului, membru UDMR.

Pe de altă parte, el a precizat că nu a discutat concret despre acest lucru (despre autonomie – n.r.), la acest moment, cu prim-ministrul Victor Ponta. „Am vorbit cu premierul în mai multe rânduri despre problemele comunității maghiaren și vă pot asigura că Victor Ponta este un european, nu este un naționalist, mai mult este un cosmopolit, un om care încearcă să evite conflictul, care a făcut lucruri bune pe atunci când UDMR nu era la guvernare, a acceptat ca secretarul de stat la Învățământ care răspunde de problemele minorităților să fie reprezentantul UDMR-ului, președintele Consiliului împotriva Discriminării este de asemenea un ungur de naționalitate, deci Victor Ponta nu a avut asemenea manifestări naționaliste și cred că acest lucru este bine nu numai pentru comunitatea maghiară din România, dar pentru România însăși”, susține consilierul premierului.

Gyorgy Frunda a menționat că UDMR nu este un susținător al Consiliului Național Secuiesc, dar a dezvăluit că, împreună cu Partidul Civic Maghiar, lucrează la un proiect al autonomiei care urmează să fie finalizat în curând, în iulie-august. Acesta va fi făcut public și va constitui baza unui proiect de lege care să fie discutat în Parlament. „Asta este democrația”, a subliniat Gyorgy Frunda.
Autonomia nu este un bau-bau

„Dacă vorbești despre autonomie, foarte mulți oameni cred că este vorba despre un atac la suveranitatea României. Pe de altă parte, noțiunea de autonomie figurează și-n Constituția României. Nu este un bau-bau, e un lucru normal.”

– a spus Gyorgy Frunda.

„Eu sunt proautonomist pentru că am studiat istoria europeană după al Doilea Război Mondial și știu că după 40-50 de ani de la al Doilea Război Mondial, țările care au fost centralizate, ca de exemplu Franța, au scăzut din punct de vedere economic, ca nivel de viață al cetățenilor, iar alte state, care au adoptat principiul autonomiei teritoriale, au crescut. Autonomia înseamnă, de fapt, să aduci decizia aproape de cetățean.”

– a argumentat consilierul prim-ministrului.

Dacă dăm unor regiuni autonomie, le dăm dreptul de a hotărî în domeniul sănătății, educației, sportului, mediului și lăsăm la puterea centrală doar apărarea națională, finanțele, politica externă, a mai explicat consilierul premierului Victor Ponta. El susține că în aceste condiții, în România s-ar trăi mai bine.

„Dacă însă vorbim despre un statut special al unei regiuni a Ținutului Secuiesc, atunci e o altă autonomie. Eu sunt proautonomist, cred că autonomia aduce beneficii tuturor, încurajează munca, încurajează autoritățile locale să găsească soluții. De exemplu, alta este situația învățământului în Bistrița decât este cea din Constanța. Într-una vorbim despre păduri, tradiții, în Constanța vorbim despre marinărit și alte tradiții. Alta este nevoia spitalului în Târgu Mureș, unde am un spital universitar cunoscut, și alta e la Bistrița, unde am numai spitale regionale. Autonomia rezolvă tocmai aceste probleme.”

–  Gyorgy Frunda.

Surse: Digi24, Starea Națunii
Csibi Barna: Rusia susține independența Ținutului Secuiesc

Csibi Barna locuiește de mai bine de un an în Ucraina, unde militează pentru autonomia maghiarilor dintr-o republică locală imaginarăRuteana Transcarpatica” și face planuri pentru independența Ținutului Secuiesc. Reporterii RISE Project l-au intervievat, vineri, pe Skype, la două ore de la catastrofa aviatică de lângă Donețk, soldată cu 298 de victime.

Csibi, despre escaladarea situației din Ucraina
Rep: Când ai venit la Miercurea Ciuc ultima oară purtai un tricou cu chipul lui Vladimir Putin, cu citatul „fiecare are dreptul la autodeterminare” (n.r. – autonomie teritorială) și aveai un steag al Rusiei. Crezi că doar Rusia e cea care respectă acest drept?
Csibi Barna: Păi, dacă tu ești sincer cu tine și te uiți în jur, Vladimir Putin este singurul care susține acest drept. Dacă te uiți și în retorica ungurilor, și în retorica Europei, și în retorica americanilor, și în retorica Israelului, niciodată de la Kosovo încoace nu s-a mai auzit despre acest drept.
Acolo, când era de actualitate problema Kosovo, toată lumea vorbea despre dreptul la autodeterminare. Cum problematica Kosovo s-a încheiat, parcă acest drept nu mai există și toată lumea vorbește despre integritatea teritorială: a Ucrainei, a Israelului.
Eu cred ceea ce văd și tu faci același lucru. Și eu văd că Rusia respectă dreptul la autodeterminare a Donețkului sau Luganskului.
Acțiunile și retorica Rusiei sunt chiar dezamăgitoare. În Donețk și Lugansk ce se comite este deja crimă împotriva umanității și conform legilor internaționale, Rusia ar avea tot dreptul să intervină, dar ei, totuși, nu intervin. Acolo sunt etnici ruși, și poate chiar și cetățeni ruși, care să fie doborâți cu zecile. Acolo este o crimă împotriva umanității foarte clară, definită prin lege. Teoria că Rusia va unifica tot e o idee ca , doar o legendă.
Statele funcționează pe baza legilor internaționale și legea internațională zice așa: fiecare popor are dreptul la autodeterminare. Statele funcționează pe baza acestei propoziții. Și românii au dreptul la autodeterminare, și ungurii, și senegalezii, și uzbecii. Același drept îl are și poporul din Lugansk și cel din Donețk. Au dreptul la autodeterminare și ei și-au manifestat acest drept printr-un referendum. Au făcut totul absolut legal, conform legii, și a ieșit, pe baza referendumului, că ei vor să stea într-un stat propriu.
Și ce a făcut Ucraina? A atacat aceste două state propriu- născute și a ucis populația cu sânge rece. Și SUA zice: Băi, problema internă a Ucrainei. Și nu se uită la ei.
În Kosovo a fost exact invers. Kosovarii și-au făcut stat propriu și americanii au fost primii care l-au recunoscut. Atunci, nu-i prost americanu’, nu joacă la amândoua porți?
În baza legii, o interpretează exact invers! Kosovo a avut dreptul la autodeterminare. Celor din Crimeea, Lugansk si Donețk nu li se acceptă autodeterminarea. De ce? Este discriminare de zile mari, ca să zic așa. Exact aceeași situație, dar sunt tratate diferențiat.
nu e expansionism rusesc, ci dreptul de autodeterminare. S-au determinat Republica Donețk și Republica Lugansk. Au dreptul să declare cărui popor îi aparțin. Și eu, dacă vreau, mă declar uzbec și atunci toată lumea trebuie să mă trateze ca pe un uzbec pentru că eu am acest drept. Este un drept fundamental.

Csibi, despre accidentul aviatic
Nu pot să cred că pro-rușii au doborât avionul cu pasageri pentru că ei n-au de ce să facă acest lucru. Nu știu dacă tu te uiți la episoade americane, la CSI, dar acolo dacă este comisă o crimă, important e cine, ce a avut de câștigat din crima respectivă. Ei, ce câștig ar fi avut cei din dacă ar fi doborât avionul respectiv?
Se poate să-l fi doborât din greșeală, asta pot să admit. Dacă asta e o greșeală, atunci… știi… îmi pare bine că nu e problema mea.
Csibi, mic ghid despre cum se face o țară
Rep: Tu crezi că Rusia ar susține independența Ținutului Secuiesc?
Csibi: Rusia susține independența Ținutului Secuiesc. Din interes strategic. Poporul secuiesc dorește autodeterminare exact ca și poporul din Donețk.
De fapt, rușii, în mass media rusească, se ocupă foarte intens de problematica secuilor. Si eu m-am mirat cât de multe lucruri știu rușii despre noi. Și am făcut și o glumă: rușii știu mai multe despre secui decât Orban Viktor. De exemplu, dacă acum îl intrebăm pe Orban Victor în ce localitate, pe baza hotărârilor judecătorești, au fost scoase steagurile secuiești sau steagurile Ungariei, pun pariu că habar n-are. Într-un articol din presa rusească era scris că la Madaras a fost scos steagul Ungariei, la Tg. Secuiesc au fost scoase cele două steaguri secuiești, la Sîngeorzu de Pădure s-a scos steagul… și așa mai departe. Deci ei știu câte ceva de-acolo, din Siberia.

Pentru moment, Rusia n-are ce să facă, ea deocamdată se uită și caută alianțe. Caută aliați în Ținutul Secuiesc.
Dacă, de exemplu, conform legii internationale, Ținutul Secuiesc își declară autodeterminarea și cere intervenția ONU – așa se face, ceri intervenția ONU – ONU are obligația ca această autodeterminare să fie protejată. Trupele ONU și NATO merg în fiecare zonă unde e conflict și atunci vin și ceva trupe rusești de la ONU în Ținutul Secuiesc. Să garanteze pacea și să inființeze ce-ți trebuie înființat pentru funcționarea unui stat. Și cam atât. Și de-acolo… Țara Secuilor! Țara Hunilor!
Și acum să fim serioși, în acest moment chiar foarte mulți americani se tot plimbă pe la noi și nu știu din ce motiv. Pe ce bază? Acum am citit că s-a dat și un mare chef pentru americani la Cluj. Au fost tratați ca niște diplomați, dar, de fapt, ei sunt soldați. S-a dat un chef în cinstea lor de parcă erau niște politicieni de mare rang. Na… Ce caută acolo americanii? Eu cred că rusii au nevoie și caută aliați.

Rep: Crezi că vreodată Ținutul Secuiesc va fi un stat național, suveran și independent, unitar și indivizibil?
Csibi: Ținutul secuiesc, adică o țară a secuilor? Păi, cum sa nu?!
Rep: Cam în cât timp?
Csibi: Păi, s-ar putea foarte repede.
Csibi, institutii indezirabile
Rep: Faci o mulțime de plângeri la CNCD și la instanțe pentru represiune din partea procurorilor, pentru abuzuri. Se rezolva problemele așa?
Csibi: Nu. CNCD-ul niciodată nu îmi dă dreptate. Este acolo unul Haller Istvan, de la UDMR, care a zis, într-o opinie separată: Csibi Barna are de fiecare dată dreptate, dar CNCD îl discriminează pentru că nu vrea să îi dea satisfactie morală. Adică… să am eu dreptate.
Eu consider că legea este cea mai valoroasă. Trebuie sa avem lege. Dacă nu avem lege, e anarhie. Însă eu am ajuns pâna acolo încât nu mă mai pot baza pe lege. Chiar dacă am dreptate, conform legii, nu mi se dă dreptate în instanță de judecată. Asta înseamnă că instanța e de vină, autoritățile sunt de vină.

Uite, am inițiat ca să fie scris cu runele vechi, secuiești denumirea orașului Miercurea Ciuc la intrare în localitate și consiliul local a votat pozitiv. A fost o hotarâre oficială, deci. Dar prefectul a atacat-o, iar rezultatul final a fost că nu se poate scrie cu rune secuiești. Nu erau secui mai mult de 20 la sută din populație cum cere legea, ci maghiari.

Ei, acum la Cluj există numai 16 la sută maghiari. Există, totuși, o hotărâre judecatorească și trebuie scrise și în maghiară plăcuțe pentru că o asociație din Olanda a intentat proces și a câștigat. Deci eu am avut dreptate în Miercurea Ciuc, dar mie nu mi s-a dat dreptate. Înțelegi? Eu pot să zic în fața oricui că instanța judecatorească nu a fost fair cu mine. Nu pot avea încredere în ea și foarte mulți oameni vor ajunge în situația mea. Atunci va fi foarte greu. Atunci se poate ajunge unde s-a ajuns in Ucraina de Est. Daca eu nu pot sa am încredere în poliție, nu pot să am încredere în nici o instituție, atunci instituția trebuie să plece!

Sursa: riseproject.ro
Dacian Cioloș: UE va oferi sprijin producătorilor moldoveni afectați de interdicția Moscovei

Uniunea Europeană va oferi sprijin producătorilor moldoveni afectați de interdicția Moscovei de a exporta fructe și legume pe piața rusă, a declarat azi în exclusivitate pentru Radio Chișinău comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală Dacian Cioloș.

Printre măsurile examinate se numără creșterea cotelor de export fără taxe la mere, prune și struguri de masă, iar cele suplimentare urmând a fi aplicate chiar de la 1 august.

Pe lângă dublarea cotelor de export fără taxe vamale pe piața comunitară pentru mere, prune și struguri de masă, Uniunea Europeană examinează și posibilități de sprijin financiar pentru depozitarea stocurilor de fructe moldovenești, printr-o reorientare a fondurilor europene pentru Republica Moldova.
Potrivit lui Dacian Cioloș, Acordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeană va intra în vigoare la 1 septembrie, mai devreme cu o lună decât era prevăzut.

Amintim că Federația Rusă a interzis, de la 21 iulie importul de fructe și conserve din Republica Moldova.
S-au semnat ultimile trei angajamente pentru Scutul Anti-Rachetă de la Deveselu

Azi 29 iulie 2014 au fost semnate ultimile trei aranjamente de implementare a Acordului dintre România și Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România

Ceremonia de semnare a avut loc la Cercul Militar Național, în prezența însărcinatului cu afaceri al SUA, Dean Thompson, co-președintelui Comitetului Mixt, general-maior Randy Kee, a secretarului de stat pentru politica de apărare în MApN, Valeriu Nicuț, și a reprezentanților Ministerului Afacerilor Externe, a Ministerului Afacerilor Interne și a autorităților locale din județul Olt.

Aranjamentele se referă la înființarea funcției de ofițer de legătură la EUCOM, a Centrului de Control Operațional al Sistemului de Apărare Împotriva Rachetelor Balistice și la protecția mediului. Acestea sunt ultimele demersuri de ordin juridic din inventarul comun agreat cu partenerul american și marchează finalizarea acestui obiectiv asumat de ambele părți cu șase luni în avans față de termenul stabilit inițial.

 Foto: General-maiorul Randy Kee si secretarul de stat Valeriu Nicut au semnat azi ultimele documente necesare amplasarii sistemului de la Deveselu, privind infiintarea functiei de ofiter de legatura la U.S. European Command (EUCOM)a unui centru de control operational si protectia mediului. #PartnershipsMatter

Sursa: Biroul de presă – M.Ap.N.