Olexandr Turcinov dispune elaborarea ”de urgență” a unei noi legi a limbilor minorităților în Ucraina

Președintele interimar de la Kiev, Olexandr Turcinov, a dispus crearea unui grup de lucru pentru pregătirea ‘de urgență’ a unei noi legi în domeniul utilizării limbilor minorităților în Ucraina, informează Agerpres cu referire la agenția de presă Unian.

Turcinov dispune elaborarea ”de urgență” a unei noi legi a limbilor minorităților în Ucraina

Turcinov a cerut ca în grupul de lucru să fie cooptați lingviști, filologi, specialiști în probleme sociale pentru pregătirea unei astfel de legi, care, a subliniat el, se impune ‘de urgență’, avându-se în vedere speculațiile care se vehiculează în jurul acestei probleme.

Noua lege ‘Despre limbă’, a mai declarat Turcinov, trebuie să fie, spre deosebire de precedenta, una ‘echilibrată’. ‘Se va ține seama de interesele Vestului și Estului Ucrainei, ale tuturor grupurilor etnice și ale minorităților naționale’, a afirmat Olexandr Turcinov, care îndeplinește și funcția de șef al Radei Supreme (parlamentul ucrainean).

Președintele Parlamentului ucrainean Oleksandr Turcinov - Presedintele interimar al Ucrainei foto:dcnews.ro

Președintele parlamentului ucrainean Oleksandr Turcinov – presedintele interimar al Ucrainei foto:dcnews.ro

Parlamentul Ucrainei a abrogat duminica trecută legea privind bazele politicii de stat în domeniul limbilor minorităților, adoptată de către parlament la 3 iulie 2012 și promulgată de președintele destituit Viktor Ianukovici la 8 iulie același an. Această lege a conferit limbii ruse statut de limbă regională în 13 din cele 27 de regiuni administrative ale Ucrainei, inclusiv la Kiev.

În virtutea acestei legi, Ucraina garanta utilizarea limbilor regionale în zonele unde acestea reprezintă limbă maternă pentru cel puțin 10% din populație, printre care limbile română, rusă, belarusă, bulgară, armeană, germană, poloneză, ungară, slovacă și greacă.

Parlamentul European a cerut joi Radei Supreme să ‘respecte drepturile minorităților și folosirea limbii ruse și a altor limbi ale minorităților’, subliniind că ‘noua legislație a Ucrainei trebuie să fie adoptată în conformitate cu obligațiile țării față de Carta europeană a limbilor regionale sau minoritare’, precizează Agerpres.

Sursa: eurotv.md
Arseni IAȚENIUK a fost investit Prim-Ministru al UCRAINEI. Iațeniuk este din regiunea Cernăuți, cunoscător al limbii române și cu origini românești

Rada Supremă l-a numit în funcția de prim-ministru al Ucrainei pe Arseni Iațeniuk

 Arseni IAȚENIUK

Astăzi 27 februarie, Rada Supremă a Ucrainei l-a numit în funcție de prim-ministru al Ucrainei pe Arseni IAȚENIUK, în total pentru această candidatură au votat 371 de deputați ai poporului.

Decretul numărul 4342, care prevede alegerea prim-ministrului, după alegere a fost semnat de către Președintele Interimar al Ucrainei și totodată Președinte al Radei Supreme – Oleksandr TURCINOV.

Surse din regiunea Cernăuți au confirmat pentru  R.B.N. Press că liderul Opoziției  Ucrainene domnul Arsenie Iațenyuc, este de profesie avocat și este născut în Cernăuți, unde și-a făcut și studiile. Unul dintre bunicii lui Arsenie Iațeniuc era etnic roman și cetățean al României Mari interbelice.

Este familiarizat cu problemele românilor din nordul Bucovinei și înțelege destul de bine românește. Tatăl său a fost prodecanul Facultății de Istorie din Cernăuți, unde locuiește și în prezent fiind pensionar, fiul său vizitând-ul adesea.

Iațeniuk este unul dintre liderii opoziției din Partidul Patria, din care face parte și Iulia Timoșenko. Este liderul politic preferat de Washington, care la aflarea veștii despre numire a și anunțat un împrumut de un miliard de dolari pentru Ucraina. Economia ucraineană are  însă nevoie de 35 de miliarde de dolari.

„Vom lua măsuri extrem de impopulare pentru că guvernul și președintele de dinainte erau atât de corupți încât țara se află într-o situație financiară disperată. Suntem pe marginea dezastrului, iar acesta este guvernul sinucigașilor politici. Așa că: Bine ați venit în iad!”, a declarat Iațeniuk pentru BBC.

A atras atenția că noua conducere a țării se va opune din toate puterile încercărilor de secesiune:

„Ucraina va rămâne unită. În ciuda forțelor din interiorul țării care încearcă să separe țara vom face tot ceea ce putem pentru a păstra unitatea și integritatea teritorială a țării mele.

– Ce spuneți de forțele separatiste din Crimeea? Sunteți îngrijorați de ele?

– Le vom face față”.
SĂ NU UITĂM! Masacrul ROMÂNILOR răpuși de gloanțele călăilor sovietici în Lunca Prutului, în noaptea de 6 spre 7 februarie 1941

Lunca Prutului„În noaptea de 6/7 Februarie 1941 aproape 400 de țărani, în majoritate tineri, din satele: Coteni, Buda, Boian, Ostrița Herței, Horecea Mănăstirii, Horecea Urbană, Plaiul Cosminului, Ceahor, Corovia, Mahala (toate situate în raioanele Herța și Noua Suliță) au încercat să treacă Prutul înghețat, prin nămeți și pe un viscol năprasnic. Fiind vânduți de cozile de topor ale satelor, au fost așteptați de grănicerii ruși care i-au măcelărit. Numai 57 au reușit să ajungă în România. Sutele de morți au fost aruncați în trei gropi comune din albia Prutului. Ceva scăpați și câțiva răniți au fost arestați și duși la Cernăuți unde au fost împușcați pe 13 Iunie 1941 și zac în cimitirul militar al orașului. În Iulie 1941 a fost descoperită numai una dintre cele trei gropi comune cu 107 cadavre, celelalte două fiind luate de viiturile Prutului. Printre martirii de la Lunca se regăsesc numele : Apetre Dumitru, Conovaru V. Mihai, Mironescu Toader…

În singura groapă comună descoperită au fost aruncate și acoperite cu pământ majoritatea victimelor, martiri din comuna Mahala, raionul Noua-Suliță. După decenii, resturile lumești ale românilor au fost dezgropate, aduse acasă de către rude și îngropate după datina creștină în cimitirul din sat. De atunci, la fiecare început de primăvară, rudele, prietenii și intelectualitatea bucovineană se adună pentru a-i pomeni pe cei omorâți fără vină în localitatea Lunca și a nu se uita despre rana adâncă ce continuă să sângereze în inimile românilor din nordul Bucovinei, o rană care nu va putea fi vindecată niciodată…”

CEI  CARE  UITĂ ISTORIA,  RISCĂ  SĂ  O  REPETE…

Sângerează în doliu Ucraina, lacrimile durerii se revarsă din inimile tuturor iubitorilor de Neam și Țară, Adevăr, Dreptate și Libertate. Suntem alături de tristețea lor cu inima zdrobită, fiindcă  nu am uitat ce înseamnă sânge și moarte, deznădejde și despărțire. Deși de la acele momente tragice pentru românii din nordul Bucovinei au trecut peste șapte  decenii, ele ne urmăresc cu un nou coșmar, dezlănțuit tot de un regim criminal. Duminica precedentă, când întreg Cernăuțiul, întreaga Bucovină își lua rămas bun, petrecându-l în ultimul său drum pe eroul național Oleksandr ȘCERBANIUK, împușcat pe EuroMaidanul din Kyiv, la Mahala, raionul Noua Suliță,  clopotele durerii au bătut în unison cu cele din întreaga Ucraină, întru pomenirea EROILOR ce străjuiesc  altarele de jertfă ale Neamului, SFINȚILOR  MARTIRI, dornici de libertate, celor răpuși de gloanțele mitralierelor călăilor sovietici în Lunca Prutului, în noaptea de 6 spre 7 februarie 1941.

Durerea nealinată a fraților noștri ucraineni se contopește în aceste zile de după sângeroasa săptămână cu tristețile  și rănile deschise, atât de vii ce dor și sângerează în inimile românilor băștinași din nordul Bucovinei, iar martirii, care își dorm somnul de veci sub cele 38 de cruci albe ca însăși puritatea sufletelor sfinților ce mențin liniștea și dăinuirea neamului românesc prin jertfire,  ca și eroii din  „Suta Sfântă”  a Maidanului, au fost puși în fața unei dileme – să moară luptând pentru Țară și Libertate sau să renunțe la o parte din propria lor ființă, în schimbul unei  existențe umilitoare. Și ei, la fel ca și patrioții de pe EuroMaidan,  nu și-au trădat idealurile naționale, au ales Libertatea.

Au pornit spre ea tot în februarie, cu 73 de ani în urmă, când, nemaiputând suporta jugul stalinist, au dorit să trăiască liberi și cu demnitate națională în Țara lor de obârșie – România, însă au fost trădați, astfel tributul măhălenilor la altarul iubirii de Neam  a fost plătit cu sânge nevinovat. Păcatul trădării nu l-a spălat nici apele Prutului, clocotind de sângele fierbinte al înflăcăraților patrioți. Din cele 400 de persoane din Mahala și satele învecinate, majoritatea bărbați voinici și femei, în vârstă de 30-40 de ani, tineri de 17-20 de ani, au supraviețuit masacrului vreo 40 de oameni, care apoi au fost deportați, împreună cu familiile și rudele în Siberia,  Kazahstan, Karelia, duși cu forța la munci silnice în lagărele morții de pe țărmurile lacului Onega.

 Ca și acum, mintea noastră refuză parcă să creadă că astfel de crime oribile sunt cu putință. Ecoul masacrului de la Lunca e viu în inimile și conștiința măhălenilor. Or, eroii neamului trăiesc în sufletele consătenilor grație primăresei Elena Nandriș, preoților celor trei biserici din sat, care le păstrează mereu vie memoria. Oficiat de preotul Gheorghe Moroz, parastasul de veșnică pomenire  a înălțat spre ceruri gloria eroilor martirizați și prin cântecele coriștilor, dirijați de preoteasa Maria, și prin imnurile de slavă, cântate cu suflet de Elena Petriuc și Ana Hostiuc, care ne-au convins: „Cât avem o țară sfântă/ Și un nai care mai cântă,/Cât există ceva sfânt,/ Vom trăi pe-acest pământ”. Aprinse de tinerele din localitate la crucile de pe aleea eroilor din cimitir, lacrimile de ceară au plâns, adunând picătură cu picătură în veșnicia neuitării.

O lumânare au aprins, prin evocările lor, în memoria eroilor neamului ce s-au sacrificat în numele Patriei, dnii Edmond Neagoe, consul la Consulatul General al României la Cernăuți, profesorii Constantin Moroșanu din Darabani, președintele Asociației „Prietenii Basarabiei, Bucovinei și Ținutului Herța”, vicepreședintele Vasile Adăscăliței din Dorohoi, promițând să organizeze o excursie la mănăstirile din județul Suceava pentru un grup de 14 măhăleni și îndemnându-ne să ne păstrăm limba strămoșilor, să ne iubim Neamul, amintindu-ne că cei care uită istoria, riscă să o repete. Octavian Bivolaru, președintele Societății „Golgota” din Ucraina, care e prezent la toate manifestările, organizate la Mahala în memoria martirilor neamului, a evocat  tragedia românilor înstrăinați de Țară, în deosebi masacrul de la Lunca, unde cei secerați de mitralierele grănicerilor sovietici au fost îngropați în patru gropi comune, jertfindu-și tinerețea, ca și eroii de pe Maidan, pentru o viață mai bună, pentru Libertate.

Cu tristețea durerii de-o seamă, cu inimile înlăcrimate, mahalencele Rahira Spânu și Veronica Burcovsca își amintesc mereu de rudele lor – Aurel și Gheorghe Spânu, care au căzut cosiți de gloanțele grănicerilor bolșevici la Lunca. Aurel avea 21 de ani, iar mezinul Gheorghe – 17. Din această cauză, fiind considerați „dușmani ai poporului,” părinții lor – mama Frosina și tatăl Florea, împreună cu fiica Maria, au fost deportați în Siberia, suportând toate urgiile staliniste, la baștină întorcându-se doar părinții, căci fiica, murind de foame și ger, a rămas să zacă în neagră străinătate, fără mormânt și cruce la căpătâi.

Profesoara de istorie Ana Hostiuc, cea care își instruiește discipolii în spiritul iubirii de neam și țară, respect și neuitare față de înaintași, a amintit de cele mai sângeroase pagini din istoria românilor bucovineni, de calvarul prin care au trecut consătenii după „eliberarea” ținutului de iscoadele comuniste.  Cu durerile neamului în suflet,  sub impresia evenimentelor tragice de ultimă oră din Ucraina, dna Elena Nandriș, referindu-se și la vărsările de sânge, la crimele comise de foștii guvernanți, și nu puținele lacrimi ce s-au vărsat,  e convinsă că tot răul e pedepsit de Cel de Sus, de altfel nu cădea regimul criminal al lui Ianukovyci, care și-a bătut joc de propriul popor,  exprimându-și îngrijorarea să nu vină alt regim la fel de crud și să ne calce pe noi, românii, și graiul străbun în picioare, precum a procedat cel anterior, în încheiere sensibilizând: „Aici suntem din moși strămoși și rămânem români adevărați!”

Foto -Felicia NICHITA-TOMA

Autor pentru o parte din prezentare Felicia Nichita Toma

Publicat de romaniabreakingnews.ro Surse: zorilebucovinei.comart-emis.ro,
„Orice mișcare de trupe înarmate va fi considerată o agresiune militară!” Alexandr Turcinov, președintele interimar al Ucrainei către comandanții militari ai flotei ruse

Joi, în plenul ședinței Radei Suprme de la Kiev, președintele interimar Oleksandr Turcinov a avertizat Moscova împotriva tentației de a interveni cu flota care are baza în orașul Sevastopol, anunță AFP, citată de Mediafax.ro.

Președintele Parlamentului ucrainean Oleksandr Turcinov - Presedintele interimar al Ucrainei foto:dcnews.ro

Președintele Parlamentului ucrainean Oleksandr Turcinov – Presedintele interimar al Ucrainei foto:dcnews.ro

„Mă adresez comandanților militari ai Flotei (ruse) la Marea Neagră: toți militarii trebuie să rămână pe teritoriul prevăzut prin acorduri. Orice mișcare de trupe înarmate va fi considerată o agresiune militară”, a declarat el într-o ședință în Parlament care era consacrată, inițial, confirmării în funcție a unui nou Guvern.

Aminitm că fostul președinte, care nu a dat vreun semn de viață de sâmbătă, de când a fost destituit, de Parlament, și care este dat în urmărire în Ucraina pentru „crime în masă”, a reapărut astăzi în Rusia, de la care a cerut și a obținut protecție față de „extremiști”.

„Din nefericire, tot ce se întâmplă în prezent în Parlamentul Ucrainei este nelegitim”, a adăugat Ianukovici, subliniind absența din Parlament a numeroși deputați ai formațiunii sale, Partidul Regiunilor.

Ianukovici si Putin„Mă văd constrâns să le cer autorităților Federației Ruse să îmi asigure protecția personală în fața acțiunilor desfășurate de extremiști”, a adăugat el. „Asistăm pe străzile a numeroase orașe din țara noastră la o dezlănțuire de extremism. Mi-au fost adresate amenințări fizice mie personal și susținătorilor mei”.

Procurorul general adjunct Mikola Golomșa a declarat miercuri că Ianukovici, împotriva căruia Kievul a cerut un „mandat de arestare internațional”, se află în continuare în Ucraina.

„Devine evident că poporul din sud-est și din Crimeea nu acceptă vidul de putere și arbitrariul care domnește în țară, când miniștrii sunt desemnați de mulțime în piața publică”, a denunțat Viktor Ianukovici.

El a subliniat că nu a „permis niciodată” recursul la armată în fața crizei și a adăugat că dacă o astfel de decizie ar fi luată astăzi, ea ar fi „ilegală și criminală”.

„Mă consider în continuare șeful legitim al statului ucrainean”, a spus el într-o declarație adresată „poporului ucrainean”, ITAR-TASS.

Surse: deschide.md, realitatea.ro
27 Februarie – Moment istoric ! UE a scos vizele pentru cetățenii R. Moldova

Moment istoric pentru Republica Moldova. Parlamentul European a scos vizele pentru cetățenii R. Moldova!

Europa

Parlamentul European a decis, cu o majoritate de voturi, ca moldovenii să meargă fără vize în Uniunea Europeană.

Astfel, moldovenii care dețin pașapoarte biometrice, vor putea călători liber în spațiul Schengen, cel mai propabil, din luna iulie.

Proiectul a fost avizat de Comisia pentru Libertăți Civile și Justiție a Parlamentului European, pe 12 februarie. De asemenea, mai mulți oficiali europeni au declarat ferm că votul în Parlamentul European va fi unul pozitiv.

Moldova-UE

Sursa:gov.md

Discursul Premierului R. Moldova, Iurie Lencă:

„Votul Parlamentului European ne dă și mai multă încredere în capacitatea Republicii Moldova de a avansa rapid în parcursul său european”

Iurie Leanca - Premierul Republicii Moldova

Iurie Leanca – Premierul Republicii Moldova

Prim-ministrul Iurie Leancă salută decizia Parlamentului European privind scoaterea vizelor pentru cetățenii moldoveni, votată astăzi în ședința în plen de la Strasbourg.

„Este încă o dovadă a susținerii politice fără de precedent de care se bucură în ultimii ani țara noastră din partea Europei. Abolirea regimului de vize, de care sper că vom beneficia în cel mai scurt timp, este o șansă de a trece la un alt nivel, net superior, de interacționare cu civilizația și valorile europene. Și sunt încrezător că cetățenii Republicii Moldova nu vor întârzia să o valorifice, demonstrând astfel că, de facto, am fost și am rămas mereu europeni. Iar acum nu facem decât să revenim acasă”, spune Iurie Leancă.

Decizia a fost adoptată în forul legislativ european cu o majoritate de voturi. Astfel, a fost susținută propunerea Comisiei Europene de anulare a vizelor pentru călătoriile de scurtă durată – pentru o perioadă de ședere de până la 90 de zile pe parcursul a 6 luni – în spațiul Schengen pentru cetățenii Republicii Moldova, posesori ai pașaportului biometric.

În conformitate cu procedurile UE, votul de astăzi urmează să fie confirmat de Consiliul Uniunii Europene, pe parcursul lunii aprilie. Decizia urmează să intre în vigoare la 20 de zile de la publicarea în Jurnalul Oficial alUniunii Europene.

Sursa: gov.md

Actualizare  – Parlamentul Uniunii Europene

Din acest an, cetățenii Republicii Moldova vor circula fără vize în Europa. Parlamentul European a votat astăzi (460 voturi în favoare, 40 voturi împotrivă și 10 abțineri din 510 deputați prezenți in sală) eliminarea vizelor de călătorie pentru cetățenii moldoveni posesori ai unui pașaport biometric. Măsura va acorda moldovenilor acces fără viză în țările europene semnatare ale Acordului Schengen. Republica Moldova devine astfel prima țară din vecinătatea estică a Uniunii care beneficiază de un regim liberalizat de vize cu UE. Se estimează că decizia va intra în vigoare până la sfârșitul lunii mai.

Declarațiile europarlamentarilor români:

Raportorul grupului PPE pentru această propunere, vicepreședintele Marian-Jean Marinescu, a declarat:

„Cetățenii din Republica Moldova merită să călătorească fără viză în UE. Felicit încă o dată Republica Moldova pentru îndeplinirea obligațiilor și atașamentul față de familia europeană. Este important ca Moldova să rămână în continuare ferm angajată pe calea europeană.”

Europarlamentar Monica Macovei

Europarlamentar Monica Macovei

Monica Macovei, președinta Delegației la Comisia parlamentară de cooperare UE-Moldova, a spus:

„Este un moment istoric pentru cetățenii Republicii Moldova și pentru Parlamentul European. Liberalizarea vizelor este un succes al guvernării pro-europene de la Chișinău și al eforturilor cetățenilor Republicii Moldova. Dragii mei, vă așteptăm cu inima deschisă.”

Șeful delegației române în grupul PPE, deputatul european Theodor Stolojan, a declarat:

„Vom susține ca și până acum consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și Uniune. Următorul pas important în acest sens este semnarea și ratificarea Acordului de Asociere cu UE. Ne vom canaliza eforturile în această direcție și asigurăm cetățenii moldoveni de întregul nostru sprijin pentru ca acest acord să intre în vigoare în cel mai scurt timp posibil.”

Decizia de eliminare a vizelor de călătorie pentru cetățenii Republicii Moldova va intra în vigoare la 20 de zile de la publicarea regulamentului în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Sursa:eppgroup.eu

Mesajul plin de semnificație pentru cetățenii R. Moldova de pe contul personal de facebook al europarlamentarului român Monica Macovei:

Mesaj Monica Macovei

Sursa: Monica Luisa Macovei
Gânduri despre …DEMNITATE ȘI CURAJ

DEMNITATE ȘI CURAJ

Aristotel„Acolo tine-ți căruța, departe de apa care clocotește și de vârtej”.

Aristotel

 

 

 

 

iorga„Unii oameni au demnitatea ambiției lor, alții a situației lor, cei mai puțini, demnitatea persoanei lor.” 

Nicolae Iorga 

 

Cuvântul Demnitate, ne spune DEX’98 vine din limba latină, dignitas –atis (după demn), însemnând „Calitatea de a fi demn, atitudine demnă; autoritate morală, prestigiu; gravitate, măreție”.

   Demnitatea este una dintre virtuțile cu care se naște omul. Aristotel spunea despre această virtute morală că ea devine „o deprindere care rămâne sub formă de dispoziție activă”. Ea nu trebuie lăsată să doarmă în ființa noastră, ci veșnic să fie trează, să existe acea insomnie a demnității în sufletul omului, în societatea în care trăim și care trebuie să fie condusă de oameni demni și curajoși.

   Demnitatea este necesară oricărui om. Dar nu toți oamenii sunt demni și vorba, tot a lui Aristotel, să ne ținem departe de cei lipsiți de demnitate, spre a nu fi luați în vârtejul lor și a ajunge la fundul unei ape. Învățătura creștină consideră demnitatea umană un dar divin, care indiferent de condițiile în care trăiește individul, are în față chipul lui Dumnezeu ca exemplu. Sau, cum frumos a spus Dan Puric într-o conferință a sa, ea – demnitatea –  poate fi „a doua naștere – demnitate dobândită”.

   Demnitatea arată valoarea, moralitatea, gradul de prețuire pe care-l are o persoană în cadrul societății; o urcă pe o treaptă superioară.  Ea este legată de sentimentul onoarei, a fi demn însemnând să-ți respecți propria persoană și să respecți pe cei din jurul tău; înseamnă să crezi în ceva și să fii consecvent în principii și atitudine. Se naște o reciprocitate: Omul demn respectă oamenii educați și oamenii educați, la rândul lor,  respectă omul demn; ei preferă de multe ori să piardă decât să jignească, să-și schimbe cartea de vizită a demnității.

   Această calitate se îmbracă uneori în haina strălucitoare a mândriei. Demnitate si Curaj LibertateOmul mândru nu se lasă călcat în picioare, fiindcă are și curaj, nu dă niciodată semne de delăsare sau lașitate. El perseverează, iar rațiunea, înțelepciunea îl fac și prudent totodată, îi indică limitele. Când se depășește rațiunea, acea limită a prudenței, se trece în orgoliu și acesta nu mai ține cont de părerile celorlalți, ci doar de ceea ce gândesc ceilalți despre persoana sa; iubindu-și sinele, căută să-și impună o imagine, o idee, chiar dacă ea este falsă, dăunătoare intereselor celor din jur. Și când un conducător se iubește prea mult pe sine, istoria ne-a dovedit că el a devenit un călcător al Legilor.

Cei needucați, sau prost educați, neînzestrați intelectualicește, care beneficiază și de un dram de prostie pe care și-o ascund cu perfidie, sunt pradă ușoară a orgoliului, sunt cei ce gândesc că au meritul principal în realizări, sau că hotărârile lor sunt cele mai bune, considerându-se zei și devenind tirani mai mici sau mai mari, sau sfârșind dând socoteală celor pe care i-au oprimat.

Așa se scrie istoria, are și ea legile ei. Doar rațiunea și bunul simț pot ține în frâu mândria, pentru a nu trece în aria orgoliului. O dată scăpată în această arie, acțiunile omului devin imprevizibile și instabile. Omul se dovedește a fi infatuat, lipsit de înțelepciune, iar prostia ascunsă iese la suprafață.

   Ne confruntăm în prezent cu orgolii personale și orgolii de partid. Guvernarea țării înseamnă o bună administrare și ea trebuie să constituie prima preocuparea celor ce conduc destinul țării. Întrebările lor principale ar trebui să fie: Tot ce facem este în interesul poporului? Va trăi omul mai bine în țara asta? Nu vor profita cei din afară de aceste tensiuni interne? Mai prezentăm încredere în condițiile acestor disensiuni care, din orgoliu merg până la ură viscerală?

   Dorințele și acțiunile oamenilor necumpătați sunt întotdeauna iraționale și nu duc la un scop înălțător.

   Toți avem nevoie să credem în noi, dar e necesar să ținem cont și de cei din jurul nostru, adică să uzăm de bunul simț și de sinceritate, pentru a ajunge la adevăr.

Seneca spunea că important este

„să exprimăm ceea ce simțim, să simțim ceea ce exprimăm, vorba să semene cu fapta”

Și după cum frumos sfătuia cineva, „să nu bem din fântâna tâlharilor, chiar dacă ne ard buzele!” Nevoia de a vorbi fără să spui cu adevărat ceea ce simți, aflându-te doar „în vorbă” pentru a ieși în evidență sau de a face câte ceva complet neadecvat vorbelor tale spuse cândva, este o boală contagioasă  a zilelor noastre, contactată de cei ieșiți din găoacea comunismului. Nu ne mai dedublăm acum, dar mințim cu nerușinare. Răutatea și lipsa de reținere sunt defecte care nu pot sta alături de demnitate.

   Marcus Aurelius considera că demnitatea omului derivă din rațiune, din stăpânirea ei: „A ne abține de la orice pripire în judecățile noastre, a fi binevoitor față de oameni și a asculta poruncile zeilor”.  Descartes era de părere că „dacă facem întotdeauna ceea ce ne dictează rațiunea noastră, nu vom avea niciodată un subiect de remușcare, chiar dacă evenimentele ne-ar arăta după aceea că ne-am înșelat, fiindcă nu a fost din greșeala noastră”. Este tot atât de adevărat că cine se lasă pradă acestei simțiri a orgoliului care-i furnică pielea, este pierdut. Un filtru al rațiunii trebuie să existe întotdeauna, care să atenționeze în special pe conducători, fiindcă ei au în mâini soarta poporului. Kant spunea că „Virtutea poate fi dobândită… căci facultatea morală a omului nu ar fi virtute, dacă nu ar triumfa prin puterea principiului în lupta cu atât de puternicele înclinări contrare”.

   Curajul este înaintarea către ceva sau promovarea a ceva în pofida fricii. Dar nu un curaj prostesc, ci unul rațional. Mulți și-au pierdut curajul în zilele noastre. Mulți tineri sunt blazați. Nu se mai aude „corul” lor minunat, vorba cuiva privind diferența dintre cor și turmă: „ unii cântă iar ceilalți behăie”. Nu vrem să ajungem o turmă, mânată de unul – doi ciobani deveniți păstori peste noapte!

Lucian Blaga spunea: „Soarta este o prăpastie în care cădem numai dacă privim prea mult în ea”. Să ridicăm ochii spre cer, să prindem curaj!

   Conducătorii trebuie să beneficieze și de această valoare umană a curajului. Nu poți fi nici prudent, echilibrat, înțelept în hotărâri, dacă nu ai curaj. Curajul te face să-ți duci „căruța” acolo unde trebuie, în direcție salvatoare. Curajul de a spune adevărul, indiferent de cum este el, a nu minți, indiferent de consecințe.

   În concluzie, dacă dorim să ne numim oameni integri avem nevoie de demnitate și curaj. Sau mergem cu mintea învingând, sau stăm cu vitele la rând, am auzit spunându-se.

   Să ne întoarcem cu gândul în trecut, la rădăcinile pomului românesc și vom găsi mulți conducători demni și plini de curaj, care au scos țara dintr-un anotimp cu „intemperii defavorabile”, aducând-o într-o nouă primăvară, făcând să înflorească și să rodească pomul”.

   Nimic mai lămuritor pentru om decât sfatul Mântuitorului: „Îndrăzniți, eu am biruit lumea”. El ne vrea învingători după exemplul Său, demn și curajos.

 

Vavila Popovici – Carolina de Nord, SUA

R.B.N. Press  / Cultural

 

 
Video / Revoluția din Kiev continuă în Crimeea. CIOCNIRI între susținătorii și opozanții EURO MAIDANULUI

Știri actualizate -sursa publika.md via R.B.N. Press

(UPDATE 17:39) La moment, tătarii din Crimeea au părăsit piața din fața Parlamentului din Crimeea, susținătorii unității ruse continuă manifestul.

(UPDATE 17:36) Președintele Consiliului Federației (Camera superioară a Parlamentului federal rus), Valentina Matvienko, o apropiată a președintelui Vladimir Putin, a exclus scenariul unei intervenții militare a Rusiei în Ucraina.

(UPDATE 17:35) Un grup de tătari din Crimeea au ars steagul rusescsub zidurile Parlamentul din Crimeea. Potrivit corespondentului de launian.net, acest lucru a fost făcut sub strigătele: „Crimeea nu este Rusia„.

(UPDATE 16:25) Parlamentul Crimeei nu a putut deschide ședința în cadrul căreia urma să fie examinată situația social-politică din regiune.Unian.net anunță că întrunirea nu a putut avea loc în lipsă de cvorum.

(UPDATE 16:01) Minsitrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a avut o întrevedere cu 28 de ambasadori ai țărilor UE și cu șeful misiunii UE în Rusia. Oficialii au discutat despre situația din Ucraina, anunță russian.rt.com.

(UPDATE 15:53) Congresmanul american John McCain susține că Ucraina trebuie inclusă în componența NATO pentru restabilirea situației economice, iar astfel va fi evitată renașterea Imperiului Rus, ceea ce reprezintă un vis al lui Vladimir Putin, scrie russian.rt.com. În decembrie anul trecut, McCain a vizitat Maidanul unde a ținut un discurs și a vorbit cu liderii opoziției.

(UPDATE 15:50) Miliția din Sevastopol anunță că rămâne în afara politicii. Oamenii legii spun că rămân alături de popor și nu vor aplica forța, scrie censor.net.ua.

(UPDATE 15: 32) Președintele Republicii Cecene, Ramzan Kadîrov, a anunțat că merge în Crimeea pentru a-i susține pe etnicii ruși din această regiune, scrie korrespondent.net.

(UPDATE 15:00) Uniunea Europeană a precizat că dacă la guvernare în Ucraina vor veni forțe radicale, atunci țara nu va mai primi ajutor financiar, scrie unian.net.

(UPDATE 14:43) Parlamentul din Crimeea nu ia în calcul ieșirea din componența Ucrainei, scrie news.liga.net.

(UPDATE 14:39) Autoritățile din Sevastopol refuză să lichideze forțele Berkut.

(UPDATE 14:36) Trupele Rusiei din districtul militar de la hotar cu Ucraina au fost puse în stare de alertă, la ordinul președintelui Putin.

(UPDATE 14:28) Lângă Parlamentul din Crimeea s-au adunat în jur de 10.000 de oameni. Ușile de la intrare sunt blocate, accesul find permis doar deputaților și repezentanților forțelor de ordine, scrie unian.net.

(UPDATE 14:07) Cele două tabere luptă deja între ele. Protestatarii folosesc lăncile de masă plastică de la drapele.

(UPDATE 13:55)

 Protestatarii au rupt cordonul de polițiști care îi separa. Sunt persoane care încearcă să oprească masele, însă protestatarii nu mai ascultă de nimeni.

(UPDATE 13:50)

 Poliția cu greu face față situației de lângă clădirea Parlamentului.

(UPDATE 13:46)

 Un apropiat al partidului „Rusia Unită” și consultant guvernamental la Kremlin Dmitri Orlov caută în regim de urgență, agenți pentru propagarea și organizarea mitingurilor în masă în Ucraina.

(UPDATE 13:40)

 Președintele Medjlisa, Refat Ciubarov, i-a cerut președintelui Parlamentului din Crimeea, Vladimir Konstantinov, să amâne sau să anuleze sesiunea extraordinară a Legislativului, pentru a evita confruntările și înrăutățirea situației din Crimeea.

(UPDATE 13:38)

 Participanții la mitingul antiseparatist au rupt primul cordon de polițiști și s-a oprit în curtea interioară a Parlamentului.

(UPDATE 13:36)

 Ciocnirile i-au amploare în fața Radei din Crimeea. A fost anunțată prima victimă a revoltei. Victima face parte din tabăra pro-rusă. Bărbatul a fost transportat la adăpost în incinta Parlamentului.

(UPDATE 13:34)

 Șeful Partidului Comunist din Ucraina, Leonid Grach, susține că de tot ce se întâmplă acum în Crimeea se face vinovat fostul președintele Viktor Ianukovici: „Am vorbit despre faptul că această situație poate exploda, în primul rând la cererea Kievului, și în mod special la dorința lui Ianukovici și a Partidului Regiunilor. Procesele geopolitice care domină astăzi Ucraina sunt foarte ușor de aprins, în contextul problemelor etnice și naționale”.

(UPDATE 13:22)

 Misiunea OSCE va urmări evoluția evenimentelor din Crimeea și va iniția o anchetă pentru a monitoriza încălcarea drepturilor omului în Ucraina, a declarat reprezentantul personal al președintelui Elveției, Tim Guldimannom.

(UPDATE 13:20)

La ora 15.00 se preconizează o sesiune extraordinară a Parlamentului local în cadrul căreia se va discuta problema statului Crimeei în cadrul Ucrainei.

(UPDATE 13:17)

Protestatarii tătari scandează: „Ucraina nu este Rusia” și „Putin este dictator”Protestatarii pro-ruși scandează „Crimeea este Rusia”.

(UPDATE 13:15)

 Poliția nu poate împiedica provocările, iar unii manifestanți au reușit să se ia la bătaie.

(UPDATE 13:11) Noi valuri de proteste se înregistrează în Ucraina. De data aceatea două grupuri de protestatari au venit în fața Radei Supreme din Crimeea. Poliția nu poate face față provocărilor. Taberele adversare sunt gata de încăierare. În cadrul mitingului, tatarii din Crimeea a cerut înlăturarea steagului Rusiei de pe parlamentul local, care ieri a fost instalat de către forțele proruse din regiune, transmite cenzor.net.ua.

Menționăm că populația băștinașă a peninsulei Crimeea este cea a tatarilor. Aceasta susține integritatea teritorială a Ucrainei.

Sursa:publika.md
Putin pune armatele Vest și Centru ale federației ruse în alertă de luptă

trupe-ruse

MOSCOVA, 26 februarie. / ITAR-TASS /. Președintele rus Vladimir Putin a ordonat Ministerului Apararii să efectueze de urgență o revizuire cuprinzătoare a capacității de luptă a trupelor și a forțelor din districtele militare vestice și centrale. Acest lucru a fost anunțat de către ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu.

În conformitate cu dispoziția președintelui, astăzi, la orele 14:00, au fost alertate de urgență maximă, trupele Districtului militar Vest- formațiunile și unitățile militare, dislocate pe teritoriul respectivului district, de asemenea, Armata a 2-a a Districtului militar Centru, întregul Cartier general al Apărării aeriano-cosmice, trupele aeropurtate, aviația militară de transport, a declarat Șoigu la Consiliul lărgit din cadrul Ministerului apărării de la Moscova.

Sursa:itar-tass.comdeschide.md
Crimeea… în pas rapid spre ( ruperea) destramarea Ucrainei! „…în caz de destramare, Rusia este gata să lupte pentru Crimeea!” – oficial al guvernului rus citat de Financial Times

Crimea_in_Ukraine.svgCu fiecare zi ce trece, tensiunea în toată Ucraina este în creștere, pe lângă aceasta,  tensiunea din Crimeea a crescut și mai mult. După cum s-a afirmat  în Financial Times, citând o sursă a guvernului rus,

„Rusia este gata să lupte pentru Crimeea”.

 

„În cazul în care Ucraina se destramă, se va ajunge la război în Crimeea. Ucrainenii vor pierde, pentru că vom merge să ne projăm etnicii așa cum a fost în Georgia” – A fost citat un înalt oficial al guvernului rus. FinancialTimes

Nu trebuie să piardem din vedere faptul că aproximativ 60 % din populație este de etnie rusă în Crimeea, conform statisticilor oficiale.

În același timp, Atamanul  cazacilor  din Crimeea, Vyacheslav Bebnev a spus că în cazul în care situația din țară va continua să se deterioreze , cazacii vor prelua controlul organelor de aplicare a legii și a unităților militare din Sevastopol.

„Nu vom permite nimănui să împiedice dreptul locuitorilor Crimeei, de a profita de armele și echipamente militare, la fel cum opoziția în regiunile vestice ale Ucrainei a profitat.” , – A spus „șeful de trib” al cazacilor Vyacheslav Bebnev.

Anterior, purtătorul de cuvânt al parlamentului din Crimeea, Vladimir Konstantinov a declarat cu privire la posibilitatea de a separa regiunea de Ucraina în caz că continuă deteriorarea situației din țară:

„Poate cazul în care țara se prăbușește, se dezmembrează, iar asta deja se întâmplă , . . . ” – A spus Konstantinov .

http://photo.unian.netProtestatarii pro ruși din Simferopol au atârnat deja pe clădirea Consiliului Suprem de Crimeea steagul rusesc. Acțiunea a fost organizată de către organizațiile de cazaci pro-ruse.

Protestatarii au blocat intrarea principală a Parlamentului din Crimeea, astfel încât personalul Parlamentului a fost forțaț de împrejurări să părăsească locul de muncă prin ieșirile de urgență.

Surse: ft.com, rus-obr.ru,
Invitație la dezbatere: REPUBLICA MOLDOVA ÎN CONTEXTUL EVOLUȚIILOR GEOPOLITICE ȘI STRATEGICE DIN SPAȚIUL EX-SOVIETIC

Republica_Moldova_in_Contextul_Evolutiilor_din_Spatiul_Ex_Sovietic

 INVITAȚIE

Clubul Țăranului Român

Institutul Frații Golescu pentru relații

cu românii din străinătate

și

Asociația Europeană de Studii Geopolitice și Strategice

Gheorghe I. Brătianu”

vă invită

miercuri, 5 martie 2014, ora 18:00

la dezbaterea

REPUBLICA MOLDOVA ÎN CONTEXTUL

EVOLUȚIILOR GEOPOLITICE ȘI STRATEGICE DIN SPAȚIUL EX-SOVIETIC 

Dr. Vasile BUGA

Colonel R dr. Ion PETRESCU

Drd. Claudiu DEGERATU

Dr. Constantin CORNEANU 

miercuri, 5 martie 2014, ora 18:00

Clubul Țăranului din cadrul

Muzeului Țăranului Român

Șos. Kiseleff nr. 3, intrarea prin Monetăriei

Afis_Moldova_in_Contextul_Evolutiei_din_spatiul_Ex_Sovietic