Cine sunt de fapt cei cu reacții antiunioniste la vârful politicii de la Chișinău ?

Steaguri_tricolore_Chisinau_2

In continuarea articolului REACȚII NEGATIVE DE PESTE PRUT LA NOUL PROIECT DE ȚARĂ, „REÎNTREGIREA” – ANUNȚAT DE PREȘEDINTELE TRAIAN BĂSESCU

Desi politicienii de la Chisinau sunt cu direcția spre UE, acestia sunt totusi aceiasi care pana mai ieri umblau oficial cu ordinele primite de la Moscova in buzunar, iar  acum sunt marii adepti ai integrarii europene ai unui stat numit Moldova a carei existenta cat mai indelungata convine Moscovei, nu insa si Unirea cu Romania.

Iurie Leanca - Premierul Republicii Moldova
Iurie Leanca – Premierul Republicii Moldova

Premierul Iurie Leancă: „Republica Moldova nu este  pregătită să se unească cu România”

Dl.Iurie Leancă a lucrat în MAE al R.S.S.Moldovenești încă din anul 1986. Lăsăm la o parte faptul că mama Premierului Leancă este de etnie bulgară, dar nu putem trece cu vederea faptul că în anul de grație 1989, actualul Premier al R. Moldova lucra în calitate de „diplomat sovietic” la Ambasada  U.R.S.S. de la București. În această calitate de „diplomat sovietic”, Domnul Iurie Leancă a despus și un „jurământ specific”, prin care se obliga să informeze Moscova cu toate aspectele operative cu care venea în contact în activitatea sa de „diplomat sovietic”. Acest „jurământ specific”, nu a fost în nici un fel anulat pentru foștii cetățeni ai R.S.S.Moldovenești după 1991, ceea ce ne-ar duce cu gândul că este și azi în vigoare. Adică fostul „diplomat sovietic” Iurie Leancă ce deține azi funcții de decizie politica în R.Moldova, este evident că nu va marșa la acest proiect politic al „Reîntregirii Naționale”, subiect care este inacceptabil pentru vechii și actualii „stăpâni” de la Moscova.

Extras din UN DOCUMENT CLASIFICAT ȘI SCURGERILE DE INFORMAȚII PE AXA : BUCUREȘTI-MOSCOVA-KIEV

Vladimir-Vlad-Filat-soldat-graniceri-KGB
Vladimir-Vlad-Filat-soldat-graniceri-KGB

Vlad Filat, fost Premier al R.Moldova, președintele Partidului Liberal Democrat

Fostul prim-ministru al RM susține că Republica Moldova nu ia în calcul posibilitatea eventualei uniri a celor două țări.

Biografia oficială a premierului Vladimir Filat ne anunță că dumnealui și-a satisfăcut, în anii 1987-1989, serviciul militar în termen. Aceeași informație este preluată de enciclopedia electronică Wikipedia. În nici una dintre biografiile primului ministru nu apare precizarea în ce trupe anume, adică în care gen de armă și-a satisfăcut premierul R.Moldova serviciul militar.

Ei bine, o fotografie mai veche, obținută pe surse, postată recent pe rețeaua de socializare pe internet Facebook și preluată de ziarul nostru, ni-l înfățișează pe Vladimir Filat soldat în Armata Sovietică. Această fotografie spune mult și multe de la sine.

Întâi, văzând acronimul rusesc „ПВ” („PV”) de pe epoleți, înțelegem că genul de armă în care a servit domnul Filat patria sovietică a fost unul mai aparte. „PV” înseamnă „Pogranicinâie voiska”, adică „Trupele de grăniceri”. Este vorba, evident, despre Unitățile speciale ale Trupelor de grăniceri ale Comitetului Securității Statului (KGB) ale URSS, ca să redăm denumirea completă a genului de trupe în care premierul nostru a servit Uniunea Sovietică.

Faptul că a făcut parte, doi ani de zile, din trupele speciale ale KGB este ascuns cu multă grijă de premier și de biografii săi bine plătiți. Nimeni nu cunoaște exact pe care anume segment al frontierei sovietice, în care anume unitate și la care anume pichet de grăniceri s-a aflat în perioada respectivă bravul nostru soldat. Există însă voci care susțin că prima jumătate de an de serviciu în trupele KGB Vladimir Filat a petrecut-o în Crimeea, la Sevastopol, în ceea ce se numea pe timpuri „Simferopolski otread”, după care actualul nostru premier a fost repartizat în altă unitate. Uniforma sa din 1989 ne spune clar că nu este vorba de trupele maritime, ci de cele de infanterie ale KGB (în rusă – „suhoputnâie pogranvoiska KGB”).

În al doilea rând, Vladimir Filat nu numai că a slujit în trupele KGB, dar a și fost un grănicer sovietic de valoare, remarcat de conducerea militară. Imediat după postarea fotografiei cu pricina pe internet, lumea s-a apucat să deslușească ce insigne și distincții sovietice strălucesc în pieptul bombat al falnicului grănicer KGB. Dat fiind că fotografia este alb-negru, la o rezoluție proastă, de acum 21 de ani, această sarcină este mai complicată, dar nu imposibilă. De aceea, am încercat să clarificăm și noi care au fost distincțiile grănicerului KGB, Filat, căci pentru care merite i-au fost acordate este, deocamdată, mai greu de aflat sau de precizat.

Așadar, să le luăm pe rând. Distincția de sus, în formă de medalie, este cea mai importantă dintre toate cele 5 decorații militare sovietice ale grănicerului nostru. Este vorba despre o distincție a KGB, și anume, distincția „Otlicinik pogranvoisk” (Eminent al trupelor de grăniceri). Această distincție, având gradele I și II, a fost instituită la 8 aprilie 1969 de către Iuri Vladimirovici Andropov, prin Ordinul nr. 53 al KGB de pe lângă Sovietul de Miniștri al URSS. Regulamentul distincției și descrierea acesteia au fost semnate de către general-colonelul Pavel Ivanovici Zârianov, șeful trupelor de grăniceri ale KGB. Având dimensiunile de 4 x 5 centimetri, distincția pectorală „Otlicinik pogranvoisk” (Eminent al trupelor de grăniceri) reprezenta o stea cu cinci colțuri (pentagramă) pe fundalul unui nimb de raze. În centrul pentagramei este situat un scut cu imaginea profilului unui grănicer sovietic. Facem o paranteză aici pentru a arăta că scutul reprezintă o constantă în heraldica organelor NKVD, KGB, iar, mai nou, și a Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova (SIS). De ambele laturi ale scutului apare inscripționarea „Otlicinik pogranvoisk” (Eminent al trupelor de grăniceri), redată cu litere aurii. În spatele figurii grănicerului, în partea superioară a nimbului de raze este reprezentată imaginea unei borne de frontieră cu stema URSS. În partea inferioară a nimbului de raze este situat un scut mic pe care este redat gradul distincției. În conformitate cu punctul 2 al Regulamentului distincției, aceasta se acorda soldaților, matrozilor, sergenților și subofițerilor din trupele de grăniceri ale KGB „pentru serviciu militar exemplar în apărarea frontierelor de stat ale URSS, pentru abilități în reținerea infractorilor la frontiera sovietică și pentru manifestarea în aceste cazuri a curajului, perseverenței, rezistenței, a rezultatelor excelente în pregătirea politică și militară și pentru disciplină militară exemplară”. Distincția este suspendată de o bandă verde, culoarea trupelor KGB, de altfel ca și culoarea epoleților și petlițelor purtate de militarii din aceste trupe. Și aici nu facem nici un fel de aluzie la faptul că premierul Filat a insistat ca partidul său să-și ia drept culoare distinctivă culoarea verde. Este, desigur, vorba de o simplă coincidență, nimic mai mult. Trebuie să mai precizăm că distincția „Otlicinik pogranvoisk” (Eminent al trupelor de grăniceri) de gradul I se acorda personal de către șeful trupelor de grăniceri ale KGB.

Extras din Vladimir (Vlad) Filat, premierul Moldovei, recrut fruntas in trupele KGB. FOTO

Vlad Filat președintele Partidului Liberal Democrat
Vlad Filat președintele Partidului Liberal Democrat

Ce spunea Vlad Filat înainte de mitingul PRO UNIONIST din 16 septembrie 2012 de la Chișinău:

„Rog cetățenii Republicii Moldova să se abțină de la participarea la Marșul Unirii din 16 septembrie și să nu se lase să fie folosiți de inamicii procesului de integrare europeană a țării”, a declarat Vlad Filat la sedinta Guvernului de la Chisinau, înainte de vizita pe care trebuie să o întreprindă la Moscova.

Extras din Moscova scoate greul agenturii sale de la Chisinau impotriva “Marsului Unirii”. Astazi este randul lui Vlad Filat !

Dumitru Diacov - Președintele de onoare al Partidului Democrat din R.Moldova
Dumitru Diacov – Președintele de onoare al Partidului Democrat din R.Moldova

Dumitru Diacov: Declarațiile lui Băsescu sunt egoiste și dau apă la moară comuniștilor

Dumitru Diacov,fost agent al KGB in Romania,diplomat la ambasada URSS din București,  implicat activ si documentat in acest sens, in evenimentele din decembrie 1989 de la Bucuresti, actual agent de influenta al Moscovei, subordonat SVR-ului rus (serviciul de informatii externe rus), președintele de onoare al Partidului Democrat din Moldova, Dumitru Diacov nu este altceva decat un agent rus acoperit ca politician in capitala celui de-al doilea stat romanesc.

Cunostinte vechi de la Bucuresti ale lui Diacov, care doresc sa-si pastreze anonimatul, ii reamintesc acestuia de momentul petrecut la sediul televiziunii romane in decembrie 1989, atunci cand “corespondentul de presa” Diacov a fost oprit cu teava unui pistol mitraliera in burta la intrarea din strada Pangratti a cladirii televiziunii. Era insotit de mai multi “corespondenti” si voiau sa “transmita” din interiorul cladirii “momentele fierbinti ale Revolutiei”. Ceva mai devreme fusesera vazuti in preajma cladirii Consulatului rus de unde se tragea asupra in Televiziunii pe timpul noptii…Cunostintele de la Bucuresti ii transmit “tovarasului” Diacov ca chiar daca par uitate, unele fapte nu se iarta mai ales atunci cand ele sunt aduse in actualitate.
“Ii reamintim “tovarasului” Diacov ca urmare a tirurilor nocturne din cladirea Consulatului rus, tineri romani au murit fiind loviti de gloante” a tinut sa declare una din cunostintele lui Diacov de la Bucuresti.

Ca si Vlad Flat, de cate ori la Chisinau urmeaza sa aibe loc manifestatii sau actiuni PRO UNIONISTE iese la rampa cerand interzicerea lor si chiar mai mult  – „dreptul constitutional la libera exprimare ar trebui suprimat” (Dumitru Diacov septembrie 2012)

Extras din  MOSCOVA SCOATE GREUL AGENTURII SALE DE LA CHIȘINĂU ÎMPOTRIVA “MARȘULUI UNIRII”

Marian Lupu președintele PDM
Marian Lupu președintele PDM

Marian Lupu – Unificarea României cu Republica Moldova: Niciodată!

Marian Lupu a fost membru in PCRM-ul condus de Vladimir Voronin, pana in anul 2009. La mitingul din 3 noiembrie 2013 de la Chisinau, la care au participat circa 100 de mii de romani-basarabeni, intr-o mare demonstratie populara pentru integrarea R. moldova in Uniunea Europeana, Marian Lupu a fost singurul lider politic care si-a tinut discrsul in limba rusa.  In acest fel o parte din romanii-basarabeni prezenti la manifestatie au fost descurajati si se intrebau retoric : „ bine, intram in Europa dar liderii nostrii tot ruseste ne vorbesc? In Europa se vorbeste ruseste?”.

…din pacate acestia sun doar o mica parte din „garnitura”  celor care „vor avea grija”  sa nu se intample materializarea Proiectului de Țară – REÎNTREGIREA NAȚIONALĂ

Redactia R.B.N.Press
REACȚII NEGATIVE DE PESTE PRUT LA NOUL PROIECT DE ȚARĂ, „REÎNTREGIREA” – ANUNȚAT DE PREȘEDINTELE TRAIAN BĂSESCU

România interbelica după reîntregirea din 1918
România interbelica după reîntregirea din 1918

PREȘEDINTELE ROMÂNIEI TRAIAN BĂSESCU:

Traian Basescu: „Vrem să ne întregim țara”

„Următorul nostru obiectiv, vrem să ne întregim țara !”

După intrarea în NATO și intrarea în Uniunea Europeană, România are ca proiect fundamental de țară unirea cu Republica Moldova, a spus președintele Traian Băsescu, miercuri seara, la postul public de televiziune. “Vrem să ne întregim țara”, a spus șeful statului.

REACȚII DE PESTE PRUT LA NOUL PROIECT DE ȚARĂ, „REÎNTREGIREA” – ANUNȚAT DE PREȘEDINTELE TRAIANA BĂSESCU

Premierul Iurie Leancă: „Republica Moldova nu este

Iurie Leanca - Premierul Republicii Moldova
Iurie Leanca – Premierul Republicii Moldova

pregătită să se unească cu România”

„Nu, pentru că ne stabilim sarcini concrete în ceea ce privește aderarea Moldovei la UE”, a răspuns Leancă pentru RIA Novosti, atunci când a fost întrebat dacă este posibilă o unire între cele două state. Republica Moldova a parafat vineri un Acord de Asociere cu Uniunea Europeană

„Atunci când vom fi un (stat) membru UE, vom face parte dintr-un spațiu economic și comercial comun. Nu vor exista frontiere interne. Acesta este obiectivul pe care-l vizăm”, a mai declarat premierul moldovean.

Această poziție este opusă celei a României, care dorește unirea cu Republica Moldova. Președintele român Traian Băsescu a declarat la Vilnius că unirea cu Republica Moldova constituie una dintre prioritățile politicii externe a Bucureștiului.

Vlad Filat președintele Partidului Liberal Democrat
Vlad Filat președintele Partidului Liberal Democrat

Vlad Filat, fost Premier al R.Moldova, cetățean al R.Moldova dar și al României, cu studii la București

Speculații – așa a caracterizat președintele Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, declarațiile președintelui României, Traian Băsescu, care a redeschis miercuri, 27 noiembrie, subiectul unirii celor două maluri ale Prutului. Fostul prim-ministru al RM susține că Republica Moldova nu ia în calcul posibilitatea eventualii uniri celor două țări, transmite UNIMEDIA.

Filat a fost asaltat de presa din Rusia, dar și de cea din Georgia, fiind rugat să facă comentarii la acest subiect. Jurnaliștii l-au rugat să spună dacă există premise pentru alipirea celor două state.

„Eu nu o să vorbesc despre planurile altor țări, ci despre planurile noastre. Noi avem scopul de a continua procesul de eurointegrare a țării și asta înseamnă că ne dorim să avem o țară independentă, suverană și puternică. Asta include bunăstare pentru cetățeni, securitatea statului și un viitor mai luminos”, a specificat liberal-democratul.

Reporterii au perseverat, în speranța de a obține un răspuns mai tranșant. „Republica Moldova nu analizează posibilitatea unirii cu România. Aceste discuții au fost pornite deoarece cineva îți dorește să speculeze în jurul acestei teme. Încă o dată mă repet, noi ne ocupăm de edificarea unui stat suveran, puternic și în aceste scopuri suntem ajutați de procesele de eurointegrare demarate în țară”, a adăugat Vlad Filat.

În context, liberal-democratul a vorbit și despre relațiile de parteneriat cu Rusia, despre care a menționat că vor rămâne constructive și vor reieși din interesele strategice ale Republicii Moldova. „Noi vom continua să cooperăm cu Rusia și să construim niște relații bune, normale”, a concluzionat acesta.

Dumitru Diacov - Președintele de onoare al Partidului Democrat din R.Moldova
Dumitru Diacov – Președintele de onoare al Partidului Democrat din R.Moldova

Dumitru Diacov: Declarațiile lui Băsescu sunt egoiste și dau apă la moară comuniștilor

Președintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, a declarat pentru UNIMEDIA că declarațiile președintelui României cu privire la unificarea cu R. Moldova sunt egoiste și vin în interesul îngust al ultimului. Diacov spune că în acest moment șeful statului român le-a oferit comuniștilor moldoveni argumente pentru destabilizarea situației din R. Moldova.

„Declarațiile dlui Băsescu pun într-o dificultate coaliția de guvernare de la Chișinău. Noi trebuie să avem o relație sinceră și pragmatică cu Bucureștiul. Aceste afirmații vin să dea apă la moară comuniștilor. Ele sunt un element de destabilizare, acum, când noi de fapt avem nevoie de stabilitate pe parcursul nostru european.

Președintele României a fost egoist în acest caz, declarațiile fiind făcute în interesul său și al forțelor politice pe care le reprezintă”, a spus sursa pentru România.

Liderul PLDM, Vlad Filat, are aceeași părere despre discursul din ultimele zile al președintelui României. „Declarațiile lui Traian Băsescu îi ajută pe comuniști și pe cei de la Moscova”, a spus Filat pentru adevarul.md.

Marian Lupu președintele PDM
Marian Lupu președintele PDM

Unificarea României cu Republica Moldova. Lupu: Niciodată!

Fostul președinte al Parlamentului Republicii Moldova, actualmente președintele PDM, Marian Lupu, spune că „niciodată” nu va exista o unire a Republicii Moldova cu România. Declarația a fost făcută presei cu ocazia summitului Parteneriatului Estic al Uniunii Europene, de la Vilnius, Lituania.

„Niciodată! Moldovenii au identitatea lor, după aproape 23 de ani de independență, sondajele arată că 80% se consideră moldoveni”, a răspuns în engleză Lupu.

Liderul Partidului Democrat consideră ca parafarea Acordului de Asociere al Republicii Moldova cu Uniunea Europeana reprezintă un moment istoric pentru moldoveni și deschide drumul integrării europene a statului de peste Prut.

Întrebat despre eventuale reacții ale Rusiei la această parafare, cum ar fi recunoașterea independenței Transnistriei, Lupu nu crede că acest lucru este posibil.

Artur Reșetnicov, deputat comunist in Parlamentul R.Moldova, fost șef SIS

Artur Reșetnicov, fost director al Serviciului de Informații și Securitate,deputatul PCRM în Parlamentul Moldovei (Partidul Comuniștilor din Republica Moldova)

„România a început să promoveze această politică de prin anul 2007 și cunosc acest lucru nu din auzite”, a postat Reșetnicov pe una din rețelele de socializare.

„Nu știu, însă, dacă Băsescu înțelege că aprinde un nou fitil în regiune? Bine, nu ține cont de Moldova, dar își dă seama cum vor reacționa Ungaria și Ucraina? Potolește-te Băse, că de altfel va trebuie ca România să întoarcă ceea ce nu-i aparține: Iașiul, Suceava și întreaga Moldovă de peste Prut”, a mai scris Reșetnicov.

 Surse: realitatea.net, adevarul.md, unimedia.info,
Nicolae Timofti cu Traian Băsescu la Chișinău de Ziua Națională a României: „Îmi exprim satisfacția că frații noștri din România ne sunt alături, și la bine, și la greu”

Timofti si BasescuPreședintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a avut astăzi, 29 noiembrie a.c., la Reședința prezidențială de la Condrița, o întrevedere tête-à-tête cu președintele României, Traian Băsescu, care efectuează o vizită de lucru în țara noastră.

Președintele României Traian Băsescu a felicitat autoritățile de la Chișinău cu ocazia parafării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, menționând că doar prin dublarea eforturilor de implementare a reformelor Republica Moldova se va plasa pe un drum european ireversibil. Șeful statului roman a salutat decizia Comisiei Europene de a iniția procedura de abolire a vizelor pentru cetățenii moldoveni în UE.

Nicolae Timofti i-a mulțumit omologului său pentru sprijinul constant și ferm acordat de autoritățile de la București în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova.

„Îmi exprim satisfacția că frații noștri din România ne sunt alături, și la bine, și la greu” Nicolae Timofti

Președintele Traian Băsescu a declarat că România va oferi Republicii Moldova expertiza necesară în vederea facilitării procesului de aliniere la standardele Uniunii Europene în diverse domenii.

Cei doi șefi de stat au discutat proiectele de interconectare energetică a celor două state. „România va respecta termenul contractual de construcție a gazoductului Iași-Ungheni. În 2014 ne propunem să lansăm lucrările pentru interconexiunea Isaccea — Vulcănești și să elaborăm un studiu de fezabilitate pentru extinderea gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinău”, a declarat președintele Traian Băsescu. Nicolae Timofti a subliniat că realizarea acestor proiecte, cu sprijinul României și Uniunii Europene, va permite autorităților de la Chișinău să asigure securitatea energetică a țării.

În cadrul discuției, Nicolae Timofti și Traian Băsescu au reconfirmat caracterul frățesc al relațiilor bilaterale, bazate pe unitatea de istorie, limbă și cultură.

Cei doi înalți oficiali au participat la recepția oferită de Ambasada României în Republica Moldova cu ocazia Zilei Naționale a României.

Sursa: Presedintia Republicii Moldova
în exclusivitate: COMITETUL ROMÂNO AMERICAN PENTRU BASARABIA FELICITĂ CONDUCEREA REPUBLICII MOLDOVA PENTRU ATITUDINEA CLARĂ FAȚĂ DE ASOCIEREA LA UNIUNEA EUROPEANĂ

Presedintele Republicii Moldova
Chisinau, Republica Moldova
Stimate domnule Presedinte:

Va felicitam in calitate de Romani American!, originari atat din dreapta cat si din stanga Prutului, pentru atitudinea clara pe care ati adoptat-o fata de asocierea Moldovei la UniuneaEuropeana.

Conducand o mica natiune in marea ei majoritate identica cu natiunea Romana, natiune membra a UE, si avand radacini Europene multi-milenare prin vechea Dacie, Europa este locul unde apartine de drept teritoriul si poporul dintre Prut si Nistru.Va felicitam totodata pentru demnitatea de care ati dat dovada recent respingand medalia
oferita de Moscova pe care erau gravate „secera si ciocanul.” Acestea reprezinta simbolurile celei mai brutale represiuni anti-romanesti si anti-moldovenesti din intreaga noastra istorie. In calitate de cetateni responsabili ai Statele Unite consideram ca asocierea la Uniunea
Europeana va apropia Moldova de matca ei romaneasca si de valorile occidentale. In timp ce aderarea la Uniunea Vamala Euro-Asiatica propusa de presedintele Rus Vladimir Putin ar perpetua servitutea fata de Moscova fara sa aduca avantaje de lunga durata, asocierea Moldovei
la UE va duce la regasirea identitatii populatiei si la refacerea politico-economica a republicii.
Suntem constienti ca unele forte vor continua sa puna piedici in calea orientarii occidentale a republicii, dar adevarul, curajul, si demnitatea vor prevala. Semnand conventia de la sumitul European care va avea loc la sfarsitul lunii la Vilnius, veti trece de o raspantie primejdioasa si va veti angaja pe drumul de refacere materiala si spirituala a ramurii trans-Prutene a poporului nostru!
In virtutea acestor idei, Comitetul Romano-American pentru Basarabia este gata sa intervina pe langa forurile Americane si occidentale in vederea cooptarii Moldovei in marea familie a natiunilor Europene. Sute de mii de Romani din Statele Unite si Canada sunt alaturi de noi, alaturi de Chisinau, si alaturi de Dvs.

Asa sa ne ajute Cel de Sus!
Cu deosebit respect,

Nicholas Dima, Presedinte

Valentin Tepordei, Vicepresedinte

 
Secretarul de Stat John Kerry, Președintele Traian Băsescu și Președintele Senatului, Crin Antonescu vin la CHIȘINĂU pentru a întări suportul parcursului european al Republicii Moldova

Vizite succesive în Republica Moldova ce vor marca și întări cu greutate polul politic pro european: Secretarul de Stat John Kerry, Președintele Traian Băsescu și Președintele Senatului, Crin Antonescu

Potrivit Departamentului de Stat, John Kerry se va deplasa, în perioada 3-6 decembrie, la Bruxelles, Chișinău, Ierusalim și Ramallah.

La Chișinău, Kerry va avea întâlniri cu lideri politici ai  Republicii Moldova cu care va discuta despre temele bilaterale, colaborarea cu Alianța Nord-Atlantică, parcursul European, reformele și obstacolele inerente acestui parcurs . Vizita intervine ca suport si sprijin pentru Republica Moldova,  în contextul semnării  la Vilnius, a Acordului de asociere cu Uniunea Europeană.

La Bruxelles, secretarul de Stat american va participa la reuniunea ministerială a Alianței Nord-Atlantice.

În Orientul Mijlociu, șeful diplomației americane va aborda cu liderii israelieni subiectul crizei nucleare iraniene și se va interesa de stadiul negocierilor israelo-palestiniene.

Inițial, turneul diplomatic al secretarului de Stat american includea și o vizită la Kiev, dar aceasta a fost anulată în contextul în care Ucraina a renunțat la semnarea acordului de asociere cu Uniunea Europeană.

 

Traian Basescu: „Vrem să ne întregim țara”

Președintele României, Traian Băsescu, ajunge azi 29 noiembrie în Republica Moldova. Surse guvernamentale au confirmat pentru Publika.md că liderul de la Cotroceni se va afla vineri 29 noiembrie a.c. într-o vizită privată la Chișinău.

Cel mai probabil, Traian Băsescu va participa la recepția oferită cu ocazia Zilei României, de pe 1 decembrie.

PREȘEDINTELE ROMÂNIEI TRAIAN BĂSESCU: „Următorul nostru obiectiv, vrem să ne întregim țara !” Video

CrinAntonescuPreședintele Senatului, Crin Antonescu, va face, în perioada 4-5 decembrie, o vizită oficială în Republica Moldova, la invitația omologului său, Igor Corman, președintele Parlamentului Moldovean.

Antonescu va fi însoțit de senatorul Florin Constantinescu, copreședinte al comisiei comune pentru integrare europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova, dar și de Dan Mihalache, secretar general adjunct al Senatului.

Programul vizitei cuprinde întrevederi cu președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, cu premierul moldovean, Iurie Leancă, și cu reprezentanți ai Executivului de la Chișinău.

Biroul Permanent al Senatului

 R.B.N.Press reamintește cititorilor ca azi 29 noiembrie R.Moldova a semnat acordul de asociere și liber schimb cu UE…

ZI ISTORICĂ PENTRU NEAMUL ROMÂNESC ! DE AZI R: MOLDOVA ESTE MAI APROAPE DE ROMÂNIA ȘI EUROPA – Premierul Iurie Leancă a semnat a acordul de asociere la Uniunea Europeană
ZI ISTORICĂ PENTRU NEAMUL ROMÂNESC ! DE AZI R: MOLDOVA ESTE MAI APROAPE DE ROMÂNIA ȘI EUROPA – Premierul Iurie Leancă a semnat a acordul de asociere la Uniunea Europeană

VILNIUS – Premierul Republicii Moldova Iurie Leancă:

Dragi prieteni,
Trăim cu toții un moment istoric: a fost parafat un Acord fără precedent, ambițios și de anvergură dintre Uniunea Europeană și Republica  Moldova!
Este un simbol al încrederii, deschiderii și cooperării dintre Moldova și UE.
Reprezintă o cale clară ca Moldova să ajungă membru al UE într-o bună zi.
Este o scenă importantă deoarece servește drept o bună temelie și ne pregătește pentru efortul de a ne onora toate angajamentele prevăzute în acest acord.
Doar împreună vom reuși să ne realizăm obiectivele comune.
Moldova este o țară Europeană, cu aceeași istorie, cu aceleași valori și sub același cer, Europa.
Moldova, astăzi am asigurat drumul nostru spre Uniunea Europeană!

gov.md/europa

 Moldova a parafat acordul cu UE

Întrevederile bilaterale din ajunul VilniusSummit inspiră și mai multă încredere viitorului nostru european. Ridicarea vizelor și investițiile europene sunt deja o temă constantă în dialogul cu partenerii noștri europeni. Urmează ziua cea mare. Ziua în care Moldova va parafa Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Rămâneți și vineri alătături de noi, să scriem istoria împreună

Iurie Lencă

Premierul Lituaniei a felicitat Moldova pentru succesele în procesul de liberalizare a regimului de vize și parafare a Acordului de Asociere – Foto

VilniusSummit (3)

VilniusSummit (1)

Premierul Iurie LEANCĂ s-a întâlnit cu conducerea Băncii Europene de Investiții (BEI) – Foto

VilniusSummit (6)

VilniusSummit (2)

Grecia va susține deplin ridicarea vizelor pentru moldoveni după ce, la începutul anului viitor, va prelua Președinția UE – Foto

VilniusSummit (7)

Suedia își reconfirmă sprijinul pentru integrarea europeană a Moldovei – Foto

VilniusSummit (4)

 

VilniusSummit (5)Joi 28 Noiembrie 2013

Premierul Republicii Moldova:

Bună dimineața, Moldova!
Începe cea mai importantă zi din istoria recentă a țării noastre. Ziua în care viitorul nostru european prinde contur, după ani de muncă și negocieri. Să ținem pumnii parcursului european al Republicii Moldova!

 

Sursa: Guvernul Republicii Moldova

Foto: IurieLeancaUE
Istoricul Constantin Corneanu despre „Strategia necesară clasei politice românești privind reunificarea națională”. Interviu

Constantin Corneanu, în dreapta imaginii, Iuliana Gorea Costin și Ion Ungureanu, la Chișinău, pe 31 august 2008.

În timp ce oficialii din Republica Moldova primesc asigurări, la nivel înalt, din comunitatea occidentală, că summitul de la Vilnius va fi un succes, pentru cel de-Al Doilea Stat Românesc, la București se conturează o coagulare a vocilor care au o perspectivă realistă privind inevitabila apropiere a celor două maluri ale Prutului, viitor râu intern al unei națiuni la fel de importantă, precum Polonia, la granița UE și NATO, cu răsăritenii.

Dialogul inserat mai jos este urmarea mai multor schimburi anterioare de opinii, pe aceeași temă, a reunificării naționale.

Interlocutorul meu este dr.Constantin Corneanu,membru fondator și președintele Consiliului Director al Asociației Europene de Studii Geopolitice și Strategice “Gheorghe I. Brătianu”/AESGS.

Anterior fondării AESGS, a fost consilier în cadrul Oficiului Guvernului României pentru Gestionarea Relațiilor cu Republica Moldova (2004 – 2007) și jurnalist la Trustul de Presă al Ministerului Apărării Naționale, în cadrul redacției TV Pro-Patria și la Observatorul Militar. Are o experiență de peste 15 ani în domeniul analizei relațiilor internaționale, aria sa de expertiză incluzând afaceri externe și politici de securitate, cu precădere în spațiul ex-sovietic, precum și relația dintre Republica Moldova și România.

Este doctor în istorie din 2003, cu o teză legată de geopolitica României în epoca celui de-Al Doilea Război Mondial. A absolvit Colegiul Național de Apărare (1998) și Facultatea de Istorie (1994) a Universității București.

A publicat lucrarea Sub povara marilor decizii (ediția a I-a, Editura Scripta, București, 2007 și ediția a II-a revăzută și adăugită, Editura Cetatea de Scaun, Târgoviște, 2013) și numeroase articole științifice apărute în revistele Europa XXI, Revista de Istorie Militară, Document (Buletinul Arhivelor Militare Române), Dosarele Istoriei, Istorie și Civilizație, Historia, Lumea Magazin. A fost nominalizat la Marele Premiu al Clubului Român de Presă pentru talk-show pe anul 2000 cu producția de televiziune Balcanii în flăcări. Co-editor al volumului Prăbușirea Imperiului Sovietic. „Lecții” în retrospectivă – Editura Cetatea de Scaun, Târgoviște, 2012, de la lansarea căruia este și imaginea inserată mai jos.

IMG_1658

Constantin Corneanu la Dezbaterea organizata de Asociatia Culturala Pro Basarabia si Bucovina „Moldova la Vilnius – Efecte, Angajamente, Perspective”

EFECTELE SUMMITULUI PARTENERIATULUI ESTIC – Cum anticipați evoluția Republicii Moldova, după Summitul de la Vilnius?

– Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius reprezintă un eveniment politic major, în ceea ce privește viitorul politic al Republicii Moldova, al Ucrainei, precum și al raporturilor dintre UE și spațiul ex-sovietic. Parafarea documentelor privind asocierea la UE și creearea unei Zone de Comerț Liber și Aprofundat între UE și Republica Moldova va produce mutații majore pe scena politică de la Chișinău. Adepții integrării europene, la nivel politic și guvernamental, vor trebui să-și intensifice eforturile pentru ca procentul celor care doresc în clipa de față aderarea la UE să nu scadă și, totodată, să realizeze reformele necesare pentru modernizarea societății și integrarea ei deplină în UE. Un succes al acestei orientări va conduce, în mod sigur, la diminuarea influenței PCRM în spațiul politic și public al RM, respectiv folosirea sa ca vector de influențare a vieții politice de la Chișinău de către Federația Rusă.

Un succes al Ucrainei la Vilnius va influența relația dintre Chișinău și Tiraspol, astfel încât Tiraspolul va fi obligat să țină cont de noua configurație geopolitică regională, iar Federația Rusă va trebui să-și reconsidere strategiile regionale sau să-și pună în aplicare “planurile secrete” pentru a-și păstra influența în zonă. Ieșirea Ucrainei și a Republicii Moldova din zona de influență geopolitică a Federației Ruse va reprezenta o provocare majoră pentru securitatea națională a Federației Ruse astfel încât este de așteptat o puternică presiune rusească asupra Chișinăului în diferite formule clasice – economice, energetice, politice etc.- sau mai “speciale”.

Reglementarea conflictului transnistrean va deveni piatra de încercare, pentru elita politică de la Chișinău, în drumul spre modernitate și europenizare.

Un eșec al Ucrainei la Vilnius va influența destinul geopolitic al RM, iar propunerea Comisiei Europene de liberalizarea a vizelor pentru cetățenii RM relevă un interes major, din punct de vedere geopolitic și strategic al UE, pentru RM.

Transformarea Republicii Moldova în principalul punct de sprijin și interes al UE în spațiul ex-sovietic, în cazul unui eșec al Kievului, va influența destinul politic și comportamentul elitei politice aflată în spațiul dintre Prut și Nistru. Coaliția politică aflată la putere va reuși să-și păstreze guvernarea numai cu condiția îndeplinirii acelor reforme cerute de UE, astfel încât să existe o certitudine, în ceea ce privește viitorul cetățenilor RM în UE.

Un eșec al acestei politici de reformare a statului ar conduce, implicit, la prăbușirea actualei coaliții politice și a visului de integrare europeană. Totodată, întreținerea unei relații echilibrate și pragmatice cu Federația Rusă, neinfluențată major de amintirea unui trecut istoric dureros, va trebui să devină un obiectiv strategic, pentru elita politică de la Chișinău. Nu putem spera decât la un succes fără a nu ține cont, totuși, de faptul că Federația Rusă este un jucător politic global și regional extrem de puternic și persuasiv, precum și un veșnic “îndrăgostit” de spațiul dintre Prut și Nistru.

Constantin Corneanu nu uită nici „Războiul Rece”, nici „Cortina de fier”, dintre cele două entități statale românești.

LIPSA UNEI „STRATEGII RĂSĂRITENE” A ROMÂNIEI – Ce anume puteți reproșa clasei politice din dreapta Prutului, în legătură cu anii irosiți, după decembrie 1989, în relația cu fosta republică sovietică, dintre Prut și Nistru?

– Clasa politică românească din dreapta Prutului, de după 22 decembrie 1989, poate fi acuzată de o lipsă de viziune strategică în ceea ce privește viitorul politic al spațiului dintre Prut și Nistru, însă există o explicație cât de cât obiectivă pentru această lipsă de interes: o educație istorică precară, o lipsă de informare asupra realităților, precum și decizii politico-strategice controversate, în anii ’90, aflate în legătură cu lipsa unei “strategii răsăritene” a României. Această “strategie răsăriteană” nu a existat înainte de 1989 și, cu atât mai puțin, după. Marcați de trecutul recent, comunist, obsedați de o revanșă asupra istoriei, care le spuberase visurile și idealurile tinereții, cei care aveau să fie legitimați de votul mulțimii ca oameni politici și de stat, după Revoluția Română din Decembrie 1989, au înțeles să sprijine, mai mult sau mai puțin, idealurile Mișcării de Renaștere Națională, din fosta Republică Sovietică Socialistă Moldovenească.

Recunoașterea existenței “unui stat românesc independent pe teritoriile anexate cu forța în urma înțelegerilor secrete stabilite prin Pactul Molotov-Ribbentrop” ce reprezenta “un pas decisiv spre înlăturarea pe cale pașnică a consecințelor nefaste ale acestuia, îndreptate împotriva drepturilor și intereselor poporului român”, după cum se menționa în Declarația Guvernului României de recunoaștere a independenței Republicii Moldova din 27 august 1991, nu a putut genera un consens național și o strategie adecvată menită a înlătura nedreptățile ISTORIEI. S-au făcut multe pentru apropierea sufletească, culturală, și parțial economică, dintre cei aflați pe ambele maluri ale Prutului, însă au existat și multe reproșuri, mai mult sau mai puțin întemeiate. Constanta a fost o fragilitate a relațiilor dintre cele două state însoțită adesea de un “Război Rece”.

Dincolo de ajutorul financiar oferit de către România în ultimele două decenii, nu a existat o imensă disponibilitate sufletească pentru a înțelege, în profunzime, drama acestor români care au lipsit, dar nu din vina lor, și încă lipsesc, de lângă noi, de peste șapte decenii. Am impus o “Cortină de Fier”, cea a vizelor, și am abandonat dincolo de Prut o populație de același neam și sânge, în cea mai mare parte, lăsând-o să creadă că într-adevăr ne pasă de soarta ei. Ne pasă, din păcate, numai în declarații. Într-un editorial publicat cu mulți ani în urmă, mă întrebam de unde vine această încrâncenare a birocrației românești împotriva fraților basarabeni în ceea ce ei socotesc a fi dreptul lor la liberă circulație, la naționalitate și la pașaport?!… Eram și sunt convins că dintr-o lipsă de strategie la nivel național, și nu numai sectorial, dintr-o uriașă disfuncționalitate între instituțiile statului mandatate să gestioneze un astfel de proces, dintr-o evaluare greșită a sufletului și-a caracterului conaționalilor noștri de dincolo de Prut, dintr-o judecată sumară a faptelor de istorie pe care le cunoaștem, din păcate, atât de superficial, precum și din cauza greșelilor strecurate în strategia față de frații noștri basarabeni.

Strategie care, în fapt, nu pare a exista, dacă facem excepție de dorința de integrare a Republicii Moldova în UE și de suportul oferit de România în acest parcurs pro-european. „FRAȚILOR NU NE LĂSAȚI, NU NE UITAȚI!”

– Ce ați propune, concret, pentru ca după alegerile din 2014, până la cele din 2018, să se accelereze apropierea celor două maluri ale Prutului de azi, dintre România și Republica Moldova?

– În contextul manifestărilor dedicate aniversării a 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, la 27 martie 1918, desfășurate la Palatul Parlamentului, în calitate de președinte al Consiliului-Director al AESGS “Gheorghe I. Brătianu” am subliniat necesitatea unei strategii coerente a României față de românii din spațiul ex-sovietic și minoritățile etnice aflate în spațiul dintre Prut și Nistru, precum și importanța existenței în preambulul noii Constituții a României a unui text care să prevadă obligația morală pentru poporul român, pentru elitele sale politice conducătoare, de a nu renunța la idealul reîntregirii țării: „Întregul popor român este mandatat să înfăptuiască prin liberă autodeterminare, precum și în temeiul principiilor Actului Final al CSCE de la Helsinki din 1975 și ale dreptului internațional, reîntregirea României și afirmarea acesteia ca un membru egal în drepturi într-o Europă unită”. În contextul evoluției evenimentelor politico-diplomatice din Republica Moldova și din spațiul CSI, precum și al eforturilor UE de extindere a spațiului de securitate și prosperitate de la frontierele sale, se impune ca relația bilaterală dintre România și Republica Moldova să se bucure de o atenție specială, sporită, din partea instituțiilor administrației publice centrale și a factorilor de decizie politico-militară de la București.

Acordarea unei atenții aparte acestei relații bilaterale, atât din punct de vedere politic cât și administrativ, impune necesitatea organizării unei/unor formule instituționale care să gestioneze acest proces complex dintre România și Republica Moldova, precum fostul Oficiu pentru Gestionarea Relațiilor cu Republica Moldova (OGRRM) din cadrul Cancelariei Primului-Ministru (din perioada 2001 – 2009), dacă nu chiar reînființarea OGRRM, pentru a se putea gestiona relația dintre România și Republica Moldova la cote valorice ridicate și a se da, astfel, un semnal politico-diplomatic extrem de puternic către UE, NATO, CSI, Federația Rusă și nu numai, referitor la interesele strategice ale României în spațiul dintre Prut și Nistru, precum și la afirmarea dorinței statului român de a deveni vectorul intereselor strategice ale UE și NATO în spațiul geopolitic ex-sovietic. Totodată, sprijinirea de către România a procesului de integrare europeană a Republicii Moldova, implicarea în proiectele ce vizează asigurarea securității energetice a RM, precum și sprijinul economic și politic în relația cu centrele de putere geopolitice din spațiul ex-sovietic nu ar trebui să împieteze asupra necesității păstrării, în suflete și în conștiință, și afirmării idealului reîntregirii spațiului de pe ambele maluri ale Prutului, chiar și într-o Europa unită. Acest ideal trebuie să rămână scump sufletului fiecărui român indiferent de vremurile istorice pe care le traversăm. Totodată, amintindu-ne strigătul de durere a românului Toma Jalbă din Transnistria, la 21 octombrie 1917, „Fraților nu ne lăsați, nu ne uitați!”, suntem obligați de ISTORIE, de adevărurile existenței noastre istorice zbuciumate, să ne gândim și la ei, românii din spațiul transnistrean, să înțelegem ce și cum se întâmplă și să acționăm pentru apărarea identității lor naționale, pentru respectarea drepturilor lor cetățenești și umane.

c2
Constantin Corneanu la Marșul Unirii, din 20.10.2013

ROMÂNIA DODOLOAȚĂ – Probabil că ați mai fi așteptat o interogație… – O întrebare care merită a fi formulată este: există și se afirmă un curent unionist, în rândul noilor generații? Marșul pentru Unire desfășurat în București, în 20 octombrie a.c., toate acțiunile derulate de către tinerii studenți basarabeni, și nu numai, în favoarea reîntregirii neamului și țării, a cunoașterii și afirmării nevoilor și realităților din spațiul dintre Prut și Nistru, reprezintă un semn că încet, dar sigur, se naște, se afirmă și se consolidează o nouă generație a Unirii, a reîntregirii, vizibilă în spațiul public, și, de ce nu, în perspectivă, în cel politic. În actuala situație geopolitică și conjunctură istorică, după cum spunea poetul în ale sale versuri, „Dacă-n focul calculelor reci Mai pierdem Basarabia o dată Și noi suntem pierduți în veci de veci”!

– Vă mulțumesc frumos pentru opiniile exprimate, dar cred că a venit momentul unei coagulări a spiritelor lucide și la București, astfel încât și marșurile unirii să aibă un impact mai mare asupra opiniei publice, fiind doar una dintre expresiile voinței națiunii române de apropiere democratică, europeană, a celor două maluri ale Milcovului de azi, ca pas anterior momentului în care sper că generația noastră va striga, aidoma copilului din satul Lancrăm, auzit de Lucian Blaga, pe 1 decembrie 1918: „Trăiască România dodoloață!”

Sursa: adev.ro
Scrisoarea deschisă a Consiliului Unirii către Președintele Nicolae Timofti

După Summit-ul de la Vilnius,  deschidem calea pentru omogenizarea intraromânească

Scrisoarea deschisă a Consiliului Unirii

către Președintele Nicolae Timofti

300-11_Consiliul_Unirii_logoConsiliul Unirii, o platformă unionistă ce întrunește entități politice și obștești, precum și oameni simpli din cele două state românești și din comunitățile de peste hotare, a pledat continuu pentru obiectivul european al societății din stânga Prutului și salută orice pas, inclusiv ”evenimentul Vilnius”, ce ar asigura ireversibilitatea parcursului european al Republicii Moldova. Cea mai eficientă cale spre acest obiectiv este apropierea, cât mai strânsă, dintre Chișinău și București, prin omogenizarea spațiului intraromânesc în plan cultural, social, economic, mediatic, militar și al securității – proces ce va conduce inevitabil la refacerea unității naționale românești.

Consiliul Unirii apreciază poziția pe care ați făcut-o publică, prin faptul că ați dat identitate românească statului actual Republica Moldova și ați reconfirmat adevărul lingvistic din Declarația de Independență că limba oficială vorbită aici e limba română. Consiliul Unirii, ca și ceilalți unioniști activi, promovează realitatea că ”Basarabia e România”, conștientizată de societate și datorită acțiunilor publice de comemorare a 200 de ani de ocupație ruso-sovietică.

Consiliul Unirii salută sprijinul univoc din partea Uniunii Europene pentru cooperarea dintre cele două state românești, inclusiv prin vizita-tandem a premierilor români la Bruxelles. Proiectele europene derulate în Republica Moldova cu ajutorul României deschide oportunități inedite pentru armonizarea și aplicarea legislației europene și în stânga Prutului. Acest fapt capătă relevanță mai ales raportat la cerințele de reformare a societății moldovenești după Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius. Parafarea acordurilor asociative vor însemna doar o etapă complexă de avansare spre integrarea în Europa, spre integrarea în România, printr-un demers proeuropean, proromânesc.

Atât Consiliul Unirii, din care face parte și Partidul Național Liberal, cât și alte partide românești proeuropene, pledează sincer pentru deschiderea totală a Republicii Moldova către România, stat care ne dorește sincer binele, așteptând populația noastră năpăstuită în familia românească europeană. România este Europa, Europa este și înseamnă, în primul rând România, numai dacă privim harta.

Această realitate o înțeleg și tot mai mulți lideri de opinie independenți, care acum încearcă să convingă societatea de evidența că integrarea R. Moldova în UE se va face prin România și că, dacă dorim această integrare, se vor găsi și bani pentru proiecte economice și pentru interconectarea infrastructurilor. Românii de pe cele două maluri, depășind starea de izolare pe care o trăim din 1812, se pot regăsi cât de curând posibil într-un spațiu comun românesc, european.

În acest scop este nevoie de o poziție activă, tranșantă și fermă din partea Președintelui Republicii Moldova, care – dincolo de interesele, uneori înguste, ale liderilor politici – are obligația morală, ca autoritate majoră, să încurajeze procesele de integrare intraromânească drept o garanție de păstrare și consolidare a vectorului european.

Consiliul Unirii urează succes delegației celui de-al doilea stat românesc la Vilnius, fermitate, verticalitate și rezistență pe viitor în fața oricăror presiuni nefaste, exprimându-și încrederea că Republica Moldova nu va urma calea statelor ce au parafat acorduri cu UE, dar au renunțat la semnarea lor.

Consiliul Unirii, 27 noiembrie 2013
Amenințări de peste Prut! Artur Reșetnicov, fost director al Serviciului de Informații și Securitate, îi cere lui Traian Băsescu să renunțe la retorica unionistă, amenințând cu dezmembrarea teritorială a României

Replica INCREDIBILĂ a fostului șef al SIS-ului modovenesc pentru Băsescu: Potolește-te, că de altfel România va trebui să întoarcă ceea ce nu-i aparține!

Deputatul PCRM (Partidul Comuniștilor din Republica Moldova) Artur Reșetnicov, fost director al Serviciului de Informații și Securitate, îi cere lui Traian Băsescu să renunțe la retorica unionistă, amenințând cu dezmembrarea teritorială a României.

„România a început să promoveze această politică de prin anul 2007 și cunosc acest lucru nu din auzite”, a postat Reșetnicov pe una din rețelele de socializare.

„Nu știu, însă, dacă Băsescu înțelege că aprinde un nou fitil în regiune? Bine, nu ține cont de Moldova, dar își dă seama cum vor reacționa Ungaria și Ucraina? Potolește-te Băse, că de altfel va trebuie ca România să întoarcă ceea ce nu-i aparține: Iașiul, Suceava și întreaga Moldovă de peste Prut”, a mai scris Reșetnicov.

Reamintim că președintele României, Traian Băsescu, a declarat, într-un interviu pentru TVR 1 că următorul proiect prentru București, după integrarea în UE și NATO este “reîntregirea țării”.

“România a avut un proiect fundamental de țară, intrarea în NATO. A avut un al doilea – intrarea în UE, cred că al treilea proiect fundamental trebuie să fie unirea cu Republica Moldova. Indiscutabil, a mai spus președintele României.

“Un popor, când are ocazia să fie împrenă, nu va renunța. Nu mizez pe oameni politici, toată acțiunea mea legată de Republica Moldova a fost legată de ideea că poate ne vom uni, știu că nu e momentul acum, dar acest lucru se va întâmpla, pentru că sângele apă nu se face”, a conchis Traian Băsescu.

abcnews.md

N.R.

Artur Reșetnicov a fost documentat de serviciile Speciale ale României încă de acum câțiva ani drept agent FSB(Serviciul de Securitate al Federației Ruse), la origine evreu-rus, comunist fost consilier și tovaraș de băutuăra și nelegiuri al lui Vladimir Voronin. Artur Reșetnicov este și cetățean al României, bucurându-se din plin de beneficiile unui pașaport românesc.
PREȘEDINTELE ROMÂNIEI TRAIAN BĂSESCU: „Următorul nostru obiectiv, vrem să ne întregim țara !” Video

Traian Basescu: "Vrem să ne întregim țara"

Traian Basescu: „Vrem să ne întregim țara”

După intrarea în NATO și intrarea în Uniunea Europeană, România are ca proiect fundamental de țară unirea cu Republica Moldova, a spus președintele Traian Băsescu, miercuri seara, la postul public de televiziune. „Vrem să ne întregim țara”, a spus șeful statului.

Sursa:publika.md

Traian Basescu: „Vrem să ne întregim țara”

Președintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seară, la TVR, că următorul proiect de țară pentru România este întregirea țării, menționând că este convins că, dacă în Republica Moldova va exista un curent unionist, atunci țara noastră va fi pregătită.

„Un popor, când are ocazia să fie împreună, nu va renunța. Nu mizez neapărat pe oamenii politici pentru viitor în această direcție, deși toată acțiunea mea legată de Republica Moldova a fost cu gândul că poate cândva ne vom uni, știu că nu e momentul acum, dar (…) acest lucru se va întâmpla, pentru că sângele apă nu se face”, a spus Traian Băsescu, la TVR.

„România a avut un proiect fundamental de țară, intrarea în NATO. A avut un al doilea proiect fundamental – intrarea în Uniunea Europeană, cred că al treilea proiect fundamental trebuie să fie unirea cu Republica Moldova. Indiscutabil. Sigur, nimeni nu spune să se facă brutal, pentru că nimic nu se poate face împotriva voinței românilor din stânga și din dreapta Nistrului. Ai fi caraghios să iei un Parlament unde ai o majoritate să spui ‘Hai să dăm un vot!’ Și? Nu se întâmplă nimic dacă românii de pe cele două maluri nu vor. Esențial acum, și asta este forța noastră regională, să spunem, și de convingere, este să fim avocații Republicii Moldova pentru drumul către UE. Vilnius nu înseamnă la orizont Uniunea Europeană, înseamnă un început de drum. De la parafarea acordului de asociere și a acordului de liber schimb pe care o va face Republica Moldova poimâine, la Vilnius, și până la o eventuală integrare sunt cel puțin 10 ani. În acești 10 ani trebuie să fim pregătiți. S-ar putea să fie un moment în care și românii din Republica Moldova să vrea acest lucru”, a completat Băsescu.

Întrebat dacă asumarea proiectului prezintă riscuri, șeful statului a răspuns: „Când discutăm de riscuri, problema este cât de oportun este să spui așa ceva la un moment dat. Eu cred că acum este oportun să o spunem că avem acest obiectiv dacă vor vrea moldovenii. Sunt convins că, dacă în Republica Moldova va exista un curent unionist, România va spune „DA” fără să ezite. Păi cine-mi poate împiedica un interes național, în orice organizație aș fi…”

Întrebat, apoi, dacă s-a consultat cu diplomația românească, Traian Băsescu a spus: „Cel care trebuie să dea tonul în politica externă sunt eu. (…) Nu cred că trebuia să iau o aprobare de undeva… Credeți că domnul Corlățean nu ar fi pentru unirea celor două state românești?”.

Sursa:realitatea.net

Dorin Chirtoaca, (Primarul Chișinăului) despre unirea Republicii Moldova cu Romania: Declaratia lui Traian Basescu e vizionara

Primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, se declara adeptul unirii Republicii Moldova cu Romania. „De cand eram copil, atat eu, cat si parintii mei, unchii mei, toata familia, intotdeauna ne-am declarat unionisti”, spune intr-un interviu la RFI Dorin Chirtoaca. Prim-vicepresedintele Partidului Liberal crede ca declaratia lui Traian Basescu despre unirea cu Republica Moldova este „vizionara”.

Presedintele Traian Basescu a afirmat miercuri seara la TVR ca urmatorul proiect de tara pentru Romania este intregirea tarii, mentionand ca este convins ca daca in Republica Moldova va exista un curent unionist, atunci tara noastra va fi pregatita.

Dorin Chirtoaca e de acord si spune ca lucrurile trebuie corectate: „Exact acelasi lucru scrie si in statutul formatiunii noastre, unitatea poporului in cadrul Uniunii Europene si asta am scris inca de acum zece ani in statut, fiind convinsi ca aceasta este calea corecta. Evident, declaratia de ieri a presedintelui se inscrie de fapt in sirul luarilor de atitudine fata de Basarabia, fata de Moldova, pe care domnia sa le-a avut constant in acest sens si nu pot spune decat ca intr-adevar este corect, sangele apa nu se face si mai devreme sau mai tarziu, lucrurile trebuie corectate. O minima modalitate de corectare a lucrurilor reprezinta integrarea europeana si a Republicii Moldova, exact asa cum s-a integrat Romania, in NATO si UE”.

  • Traian Basescu, un „vizionar”

Dorin Chirtoaca spune ca declaratia presedintelui Traian Basescu este „vizionara”: „Consider ca fiind vizionara declaratia de ieri a presedintelui si consider intr-adevar corect pentru poporul roman, care trebuie sa-si redobandeasca demnitatea pierduta ca urmare a primului Razboi Mondial, ca urmare a celui de-al doilea Razboi Mondial, ca urmare a pactului Ribbentrop-Molotov si a nedreptatilor comise asupra poporului roman de catre regimul comunist, in ultima parte a istoriei, consider corecta aceasta abordare pentru a recapata demnitatea si pentru ca natiunea romana sa fie in rand cu toate celelalte popoare europene, care si-au castigat libertatea, independenta si care in prezent concureaza pozitiv intre ele, pentru a avea o viata mai buna”.

Intrebat daca personal si-ar dori unirea Republicii Moldova cu Romania, primarul Chisinaului a raspuns: „Intotdeauna, de cand eram copil, atat eu, cat si parintii mei, unchii mei, toata familia, intotdeauna ne-am declarat unionisti, n-a fost niciodata nici o deviere de la acest obiectiv personal si sufletesc al fiecaruia dintre noi. Acum, intelegem si noi ca aceste lucruri sunt posibile doar intr-un anumit cadru juridic si asta trebuie respectat atat in Romania, cat si in Republica Moldova, altfel n-ai cum. Pentru asta s-a jertfit unchiul meu, Gheorghe Ghimpu, care a stat sase ani inchis, in perioada ’72-’78, pentru tricolor, pentru limba romana. Si apropo, la piatra funerara de la cimitir este chiar harta Romaniei mari, care sta la umbra unei cruci si pe piatra respectiva scrie ce-a spus unchiul meu inca in perioada sovietica si anume ca ne vom salva doar revenind la romanism si realizand reintregirea neamului romanesc. Asta a fost crezul sau, acesta este si crezul meu. Cum se poate face acest lucru, depinde acum de capacitatea noastra de a convinge majoritatea de pe ambele parti ale Prutului, in asa fel incat lucrurile sa poata avea loc conform regulilor pe care le-am acceptat cu totii, Constitutie, legi si asa mai departe”.

Sursa:hotnews.ro

Premierul României Victor Ponta:

Premierul ar vota unirea României cu Republica Moldova, dar relațiile dintre cele două state nu ajuns la acest nivel.

„Dacă s-ar dori, nu de la Chișinău, ci de către toți de acolo, eviden românii, eu aș vota pentru, dar lucrurile nu sunt în această fază. Eu cred că, din păcate, declarația președintelui după 9 ani în care domnia sa nu a făcut nimic de fapt pentru Moldova e un semn să mai dreagă busuiocul pe finalul mandatului. După ce 9 ani nu ai făcut nimic decât eventual ai ciocnit cu Voronin pe la petreceri, să vii în al 10-lea să îngrași porcul înainte de Crăciun nu cred că e serioasă treaba și cred că ar putea să dea apă la moară tocmai Partidului Comuniștilor din Moldova, asemenea declarații făcute fără nicio rațiune și noimă”, a spus Victor Ponta.

Premierul a susținut că Romania poate să ajute Republica Moldova prin proiecte concrete prin realizarea gazo-ductului Iași-Ungheni sau facilitarea accesului cetățenilor moldoveni în Uniunea Europeană.

„Cred că cel mai important lucru pe care poate să-l facă România pentru frații noștri de peste Prut este să-i ajute de fiecare dată, să-i sprijine în procesul de integrare europeană, să facem lucruri concrete, gazoduct, pod, autostradă, tot ce ține de legătura reală între România și Moldova, de a întări partea de colaboare culturală, educațională, iar mai departe lucrurile vor veni de la sine”, a afirmat Ponta.

El a adăugat că ideea că România vine și „îi ia pe moldoveni” reprezintă o abordare greșită, deoarece aceștia nu vor și nu au nevoie să cină cineva „să-i ia”, ci au nevoie de pateneriat și respect.

Sursa:romanialibera.ro