20 ANI DE LA SEMNAREA ACORDULUI INTERGUVERNAMENTAL ROMÂNO-GERMAN ÎN DOMENIUL MORMINTELOR DE RĂZBOI
La 25 iunie 1996, la Bonn, miniștrii de externe Klaus Kinkel și Teodor Meleșcanu au semnat Acordul între Guvernul României și Guvernul Republicii Federale Germane privind mormintele românești de război din Republica Federală Germania și mormintele germane de război din România, primul acord semnat de statul roman în acest domeniu.
Scopul acestui Acord, ratificat de Parlamentul României prin Legea 170/1997, este de a asigura păstrarea și îngrijirea mormintelor celor căzuți în cele două războaie mondiale, în conformitate cu prevederile Convențiilor de la Geneva din 12 august 1949 cu privire la victimele conflictelor armate și Protocoalelor adiționale la acestea din 1977.
Pentru efectuarea tehnică în România a obligațiilor ce revin statului german din acord, a fost desemnată Uniunea Populară Germană pentru Îngrijirea Mormintelor de Război – VDK, asociație de utilitate publică aflată sub patronajul Președintelui Germaniei, partea română desemnând, din 2004, Oficiul Național pentru Cultul Eroilor.
Conform datelor statistice, încă provizorii, în Germania sunt înhumați aproximativ 1800 de militari români, majoritatea morți în prizonierat, în Primul Război Mondial, în orașe precum Ulm, Worms, Zwickau, Mannheim, Haltingen sau Ingolstadt. Mormintele acestor eroi sunt bine îngrijite de autoritățile locale germane.
Pe teritoriul României, în circa 170 de localități, sunt înhumate rămășițele a peste 95.000 de militari germani căzuți în ambele războaie mondiale.
Cele mai importante cimitire DEUTSCHE VOLKSBUND KRIEGSGRABERFURSORGE e.V. UNIUNEA POPULARĂ GERMANĂ PENTRU ÎNGRIJIREA MORMINTELOR DE RĂZBOI
Reprezentanța în ROMÂNIA de război se află în București (Cimitirul Pro Patria), precum și în județele Vrancea (Țifești, Bordești, Soveja, Focșani), Iași, Buzău, Prahova, Dâmbovița (Titu-Sălcuța), Argeș (Dragoslavele, Șuici, Lerești, Curtea de Argeș), Vâlcea (Titești, Călinești), Brașov, Buzău, Bihor, Gorj, Constanța, Brăila, Brașov, Sibiu, Bacău ș.a. După încheierea acordului, organizația germană și-a intensificat activitatea de identificare și îmbunătățire a stării locurilor de înhumare a militarilor germani, ”uitate” de zeci de ani. Au început lucrările de strămutare și centralizare a osemintele militarilor germani la Iași, în Cimitirul „Eternitatea”, unde a fost amenajată o mare parcelă de onoare.
Începând cu anul 1999 au fost organizate tabere de elevi, germane, precum și tabere ale militarilor germani, voluntari, care au desfășurat lucrări de întreținere a mormintelor germane din Brașov, Buzău, Brăila, Focșani, Craiova, Iași, Vișeu de Sus, Soveja.
Anul acesta, în contextul Centenarului Primului Război Mondial, au fost planificate patru asemenea tabere de lucru cu voluntari, în județul Argeș, la cimitirele de onoare din 1916-1918 din Lerești și Dragoslavele, două tabere militare, precum și două de tineret.
În toate aceste cazuri, autoritățile române, M.Ap.N în primul rând, au sprijinit demersurile părții germane, la lucrări participând și militari români, iar cazarea și masa participanților fiind asigurată în unități militare românești. Chiar dacă îngrijirea unor morminte de război nu este întotdeauna corespunzătoare, colaborarea româno-germană în domeniul mormintelor de război se poate aprecia ca fiind foarte bună.
La 100 de ani de la prima conflagrație mondială, încă avem surpriza „descoperirii” unor monumente comemorative ridicate de beligeranți în amintirea propriilor eroi, precum cele de la Suraia, Ciorăști, Țifești. Înființată în 1919, Uniunea Populară Germană pentru Îngrijirea Mormintelor de Război îngrijește mormintele a 2,3 milioane de soldați situate în 827 de cimitire din 45 de țări.
Despre cimitirele militarilor români înhumați pe teritoriul Germaniei decedați în lagărele de prizonieri din timpul celor două războaie mondiale.
Conform datelor pe care le deținem ONCE în prezent, în anii Primului Război Mondial și-au pierdut viața pe teritoriul german aproximativ 3.500 de militari. Ei sunt înhumați în localitățile: Zwikau (134), Veil am Rhein (53), Mannheim (64), Worms (155), Schaeferthal (72), Ulm (99).
În cel de-Al Doilea Război Mondial, între anii 1944-1945, au decedat în prizonierat circa 299 de militari români. Principalele localități în care se află parcele militare românești sunt: Berlin-Neukolln (12), Hamburg-Bergedorf (12), Minden (12), Hannover (11), Soldan (10).
În prezent, activitatea în ceea privește mormintele și opere comemorative de război românești din Germania și a celor germane din România se desfășoară în baza prevederilor Acordului semnat la 25 iunie 1996 între Guvernul României și Guvernul Republicii Federale Germania privind mormintele românești de război din Republica Federală Germania și mormintele germane de război din România.
Parcela eroilor români din Primul Război Mondial
Zwickau, land Sachsen
Are o suprafață de 750 m2. Este amplasată în cadrul Cimitirului Central din Zwickau, la poziția IV. Au fot înhumați 200 militari români. În cadrul acesteia se regăsesc în prezent însemnele de căpătâi a 134 eroi români și 34 de soldați ruși. Un monument obelisc a fost amplasat în centrul parcelei, la 21 decembrie 1918, realizat de foștii prizonieri români de la Zwickau „în memoria iubiților noștri camarazi români decedați în captivitate în timpul Războiului Mondial 1916-1918”.
Parcela eroilor români, ruși și belgieni din Primul Război Mondial
Göttingen, land Niedersachsen
Este amplasată în cadrul cimitirului central din localitate la nr. 46. Are o suprafață de 4.400 m2. Nu există morminte individuale ale eroilor români. În parcela respectivă sunt 12 gropi comune, marcate fiecare printr-un grup de trei cruci. 11 gropi comune sunt marcate prin cruci de tip rus și una singură prin cruci obișnuite. 13 prizonieri români au fost înhumați în cadrul acestei necropole.
Parcela eroilor români, ruși, italieni și britanici din Primul Război Mondial
Worms, land Rheiland Pfalz
Are o suprafață totală de 3.008 m2. Este amplasată în cadrul Cimitirului central, la nr. 8. Deși documentele din Arhiva Cultul Eroilor menționează că în cadrul cimitirului au fost înhumați 155 eroi români, un însemn de căpătâi amplasat pe o groapă comună amintește doar de un singur erou român. În centrul parcelei este amplasat un monument al eroilor ruși. Un monument al 116 eroi italieni a fost construit pe latura stângă, iar pe latura dreaptă a fost fixat un monument în memoria a 118 eroi britanici. De remarcat că ambele sunt de construcție recentă.
Parcela eroilor români din Primul Război Mondial
Mannheim, land Rheiland Pfalz
Este amplasată în cadrul Cimitirului central din Mannheim. Face parte din parcela 14, în care sunt amplasate și însemne de căpătâi ale eroilor germani. Are o suprafață de 337,8 m2. Cele 64 însemne de căpătâi ale eroilor români sunt din granit fiind așezate pe 4 rânduri. Preotul Ioan Popescu din Mannheim a amplasat, la 13.11.2005, în centrul parcelei eroilor români, o troiță adusă de la Bârsana (jud. Maramureș).
Parcela eroilor români, ruși și germani din Primul Război Mondial
Heilbronn, landul Baden Württenberg
Se află în cadrul cimitirului central. Este amplasată la nr. 30. Nu există însemne de căpătâi individuale. Gropile comune sunt marcate prin șase însemne de căpătâi de mari dimensiuni Pe ambele laturi ale însemnelor de căpătâi sunt inscripționate numele eroilor români (23), ruși și germani.
De asemenea, în cimitirul Böckingen din Heilbronn este înhumat, în sectorul 19, rândul 19, mormântul 26, eroul Dumitru Oros (n. 24.09.1897, în localitatea Vima Mică, jud. Maramureș; m. 2.06.1945).
Parcela eroilor români și sârbi din Primul Război Mondial
Ulm, landul Bayern
Este amplasată în Cimitirul Central, din Ulm. Suprafața parcelei este de 792 m2. Nu există însemne de căpătâi. Soldații români care au supraviețuit lagărului de la Ulm au realizat în partea dreaptă a parcelei un monument tip sarcofag „ÎN AMINTIREA CAMARAZILOR NOȘTRI CARE AU MURIT PENTRU PATRIE”. Această inscripție se află pe partea din față și din spate a monumentului, fiind scrisă în română și germană. Pe latura dreaptă a monumentului s-a inscripționat textul: „1917-1918. AICI SE ODIHNESC 99 ROMÂNI”, acesta fiind dăltuit și pe latura stângă, în limba germană.
Parcela eroilor români, ruși și sârbi din Primul Război Mondial
Ingolstadt, landul Bayern
Este amplasată în cadrul cimitirului central din Ingolstadt la nr. V. Are o suprafață de 12 m2. În centrul acesteia este amplasat un monument care are în partea superioară o cruce metalică de culoare galbenă. Nu sunt menționate numele celor 66 eroi români care au fost înhumați în groapa comună.
Cimitirul eroilor români, francezi, ruși, sârbi și polonezi din Primul Război Mondial
Furstenfeldbruk, landul Bayern
Locul în care au fost înhumați cei 19 eroi români se află amplasat în spatele fostei mănăstirii cisterciene Maria. Parcela adăpostește în cadrul a șase gropi comune și osemintele unor militari ruși, francezi polonezi și sârbi și a altor 468 de eroi necunoscuți, care au murit în perioada 1916-1918.
O placă comemorativă din bronz a fost fixată pe un zid ridicat în centrul parcelei, iar în partea superioară a locului de înhumare a fost montată o cruce din lemn care reprezintă un mesia crucificat.
Parcela eroilor români din Primul Război Mondial
Rastatt, landul Baden Württenberg
Cei 28 de militari români care au murit în lagărul din localitate au fost înhumați într-o parcelă amplasată în cadrul cimitirului civil din suburbia Niederbuchl. Aceasta avea o lungime de 50 m, însemnele de căpătâi ale eroilor români, de forma unei cărămizi, fiind amplasate de o parte și de alta a aleii centrale. Parcela eroilor români a fost, însă, reamenajată recent, fiind scurtată și regazonată. Însemnele de căpătâi vechi au fost înlocuite cu zece cruci din piatră, așezate pe două rânduri.
Numele celor 28 de eroi români sunt inscripționate și pe o placă din bronz, fixată pe latura frontală a monumentului central.
Cimitirul eroilor români, ruși, sârbi, bulgari, unguri, cehi, polonezi, greci și spanioli din Primul și Al Doilea Război Mondial
Obermeitingen, landul Bayern
A fost a reamenajat și este întreținut de Uniunea Populară Germană. Eroii din Primul Război Mondial (ruși, sârbi, români, un bulgar, un ungur, și un necunoscut) și din Al Doilea Război Mondial (iugoslavi, polonezi, greci, români, ruși, un spaniol, un ceh și cinci necunoscuți) sunt înhumați în trei parcele din spatele capelei, cu mențiunea că aceștia nu au însemne de căpătâi.
În cadrul cimitirului sunt amplasate patru monumente, unul dintre acestea fiind dedicat eroilor români din Primul Război Mondial.
Cimitirul eroilor români din Primul Război Mondial
Weil am Rein, Haltingen, land Baden Württenberg
Necropola a fost amenajată, în 1917, la marginea unei pădurici. În cadrul acesteia au fost înhumați 54 de militari români care au murit la amenajarea unei căi ferate. Aceasta a fost reinaugurată la 7 iunie 2008, când, la inițiativa Oficiului Național pentru Cultul Eroilor, s-a dezvelit o troiță, realizată de meșterul popular Ilie Bența, și două plăci din bronz pe care sunt inscripționate numele eroilor români. Sursa: ONCE
Recomandat de RBN Press:
“Soldați Români! Departe de patria voastră pentru care voi v-ați jertfit, odihniți-vă în pace, aureolați de glorie, în acest pământ, care nu vă mai este străin”. „Soldats Roumains! Loin de votre patrie pour laquelle vous vous ętes sacrifiés, reposez en paix, auréolés de gloire, dans cette terre qui ne vous est pas étrangère”. – Maria, Regina României / Vedeți mai mult în articolul :
Povestea neștiută a eroilor români morți în lagărul de prizonieri de la Soultzmatt (1917)