ROMÂNIA BREAKING NEWS

194 de ani de la nașterea lui ALEXANDRU IOAN CUZA / Periplu istoric în cadrul Cercului Militar Național

194 de ani de la nașterea lui ALEXANDRU IOAN CUZA / Periplu istoric în cadrul Cercului Militar Național

Cuza VodaÎn ziua de 20 martie, în urma cu 194 de ani se năștea la Bârlad, Principatul Moldova, Alexandru Ioan  Cuza sau Alexandru Ioan I, primul domnitor al Principatelor Unite și al Statului Național Unitar Modern – România.

A participat activ la mișcarea revoluționară de la 1848 din Moldova și la lupta pentru unirea Principatelor.

La 5 ianuarie 1859, Cuza a fost ales domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie 1859 și al Țării Românești, înfăptuindu-se astfel unirea celor doua țări române. Devenit domnitor, Cuza a dus o susținută activitate politică și diplomatică pentru recunoașterea unirii Moldovei și Țării Românești de către Puterea suzerană și Puterile Garante și apoi pentru desăvârșirea unirii Principatelor Române pe calea înfăptuirii unității constituționale și administrative, care s-a realizat în ianuarie 1862, când Moldova și Țara Românească au format un stat unitar, adoptând oficial, în 1862, numele de România și formând statul român modern, cu capitala la București, cu o singură adunare și un singur guvern.

Cuza a fost obligat să abdice în anul 1866 de către o largă coaliție a partidelor vremii, denumită și Monstruoasa Coaliție, din cauza orientărilor politice diferite ale membrilor săi, care au reacționat astfel față de așa zisele manifestările autoritare ale domnitorului.

Pentru cinstirea marelui Domnitor al românilor, Alexandru Ioan Cuza I, au fost onorate aspecte din viața și domnia celui ce a fost Făuritorul Statului Național Român Modern,  precum și momente mai puțin cunoscute, chiar inedite, azi 20 martie 2014,  în „Sala Norvegiană” a Cercului militar Naíonal, în prezența unor cadre militare aflate în rezervă și în retragere și a unor reputați istorici militari, autori de lucrări de referință. Prezentarea cadru s-a axat pe ultimile lucrări ale  istoricului col.(r) dr. Gheorghe Cristache, închinate figurii emblematice a Unirii Principatelor Române – Alexandru Ioan Cuza.

IMG_8653

În imagine Col.(r) Cristian Scarlat, Președintele Asociației Stindard, elogiind condițiile grafice și editoriale excepționale în care sunt puse în valoare viața și personalitatea figurii istorice ale domnitorului Cuza

Redacția R.B.N. Press vă invită să urmăriți inregistrarea audio a unor momente de referință din cadrul prezentării ce a avut loc în Sala „Norvegiană” a Cercului Militar Național:

IMG_8642

 

 

 

Lucrările  istoricului col.(r) dr. Gheorghe Cristache

IMG_8666

în centru istoric col.(r) dr. Gheorghe Cristache

IMG_8647

IMG_8650

Imagini de referință din cadrul volumului

??????????????

??????????????

??????????????

??????????????

??????????????

??????????????

??????????????

??????????????

??????????????

??????????????

??????????????

??????????????

??????????????

??????????????

*Redacția R.B.N. Press va prezenta  selecțiuni din lucrările prezentate într-o ediție viitoare.

 

Redactor  R.B.N. Press

Dorian Theodor

Redactia R.B.N. Press isi cere scuze fata de eroarea produsa la publicarea acestui articol in data de 20 martie  a.c. cu titlul „184 de ani la nașterea lui ALEXANDRU IOAN CUZA” modificarea a fost facuta azi 21 martie 2014.   „194 de ani de la nașterea lui ALEXANDRU IOAN CUZA”

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.