GOOGLE și-a modificat logoul de pe pagina de start a google.ro pentru a-l aniversa pe Vasile Alecsandri, poet, om politic, membru fondator al Academiei Române, personalitate marcantă a Moldovei și apoi a României de-a lungul întregului secol al XIX-lea.
Creația logoului dedicat lui Vasile Alecsandri este semnată de artistul Roman Tolici.
În logoul dedicat lui Vasile Alecsandri, imaginea acestuia apare suprapusă peste literele cuvântului „GOOGLE”.
Google își schimbă logoul ocazional, pentru a serba un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea.
Motorul de căutare GOOGLE alege rar să omagieze o personalitate din România, modificându-și logoul în acest sens. În galeria logourilor dedicate României în ultimii ani s-au numărat Constantin Brâncuși, George Enescu, I.L. Caragiale, Sergiu Celibidache, Emil Racoviță, Maria Tănase, Mărțișorul și Ziua Națională a României.
Primul doodle – o reprezentare ocazională a logoului Google afișată pe prima pagină a motorului de căutare – a apărut în 1998, când fondatorii Google Larry Page și Sergey Brin au participat la festivalul Burning Man din deșertul Nevada și au pus emblema festivalului în spatele logoului Google pentru a anunța utilizatorii că vor fi plecați în acea perioadă. De atunci au fost create peste 1.000 de doodle-uri pentru paginile de start ale Google din întreaga lume.
Vasile Alecsandri (21 iulie 1821 – 22 august 1890) a fost un prolific poet, dramaturg, folclorist, politician și diplomat român, membru fondator al Academiei Române. În 1854 apărea, sub conducerea sa, revista România literară, iar în 1881 primea Premiul Academiei pentru Literatură. A jucat un rol esențial nu doar pe scena politică, ci și pe cea culturală, fiind, printre multe altele, membru onorific al societății Junimea. Este autorul celebrului ciclu de comedii al „Chirițelor” („Chirița în provinție”, „Chirița în voiagiu”, „Chirița în balon”) și al mai multor volume de poezii, printre care cunoscutele „Pasteluri”. A scris, de asemenea, proză, articole în periodicele vremii și drame, conform site-ului editurii Art.
Mediafax