ROMÂNIA BREAKING NEWS

Serbia: Consiliul Național al Minorității Naționale Rumâne, alegeri sub semnul fraudei și manipulărilor din partea puterii de la Belgrad

Serbia: Consiliul Național al Minorității Naționale Rumâne, alegeri sub semnul fraudei și manipulărilor din partea puterii de la Belgrad

Comunicat de presă al Partidului Neamului Rumânesc în legatură cu alegerile pentru
Consiliul Național al Minorității Naționale Rumâne/Vlahe din Serbia / Belgrad

În contextul alegerilor pentru consiliile minorităților naționale ce vor avea loc în data de 26 octombrie a acestui an în Serbia, Partidul Neamului Rumânesc face următoarele precizări menite a clarifica anumite aspecte care pun sub semnul întrebării corectitudinea desfășurării actului electoral și legitimitatea unor persoane de a participa și a reprezenta interesele minorității românești din Serbia.

Partidul Neamului Rumânesc este singurul partid autentic românesc care există de mai bine de un deceniu pe scena politică sârbească.

Alături de Forumul pentru Cultura Rumânilor, a fost unul dintre fondatorii primei convocări a Consiliului Național al Minorității Naționale Rumâne/Vlahe, în 2006, Partidul Neamului Rumânesc obținând atunci două treimi din totalul voturilor.

Cu toate acestea, la nivelul autorităților centrale și locale nu a existat o colaborare constructivă cu reprezentanții consiliului, obstrucționând și împiedicând prin diverse tertipuri funcționarea normală a acestuia.

În ciuda numeroaselor nereguli și a presiunilor ulterioare, lista Partidului Neamului Rumânesc a căștigat individual cel mai mari număr de voturi și cu prilejul alegerilor celui doilea Consiliu Național al Minorității Naționale Rumâne care a avut loc pe 10 iunie 2010.

În urma acelor alegeri au fost haituiți funcționarii, simpantizanții și activiștii partidului, au avut loc presiuni din partea Procuraturii din Pojarevaț care a emis o serie mandate de aducere pe timpul nopții executate de Poliția din Petrovaț.

În ultimii patru ani Partidul Neamului Rumânesc și-a exprimat nemulțumirea și a atras permanent atenția asupra neregulilor înregistrate cu prilejul alegerilor.

Intenția Partidului Neamului Rumânesc a fost aceea ca printr-un dialog deschis cu reprezentanții Statului și autoritățile de la Belgrad, precum și cu reprezentanții misiunilor OSCE și Delegației Consiliului Europei să fie înlăturate neajunsurile existente și să se creeze o atmosferă bazată pe fair-play și corectitudine, în cadrul viitoarelor alegeri pentru Consiliile Minorităților Naționale.

Recenta întâlnire ce a avut loc la Bor între reprezentanții guvernelor celor două state, la nivel de mrim-ministru, a oferit o umbră de speranță în ceea ce privește sprijinul care trebuie acordat minorității românești din Serbia.

Pe 16 și 17 iulie 2014, premierul Victor Ponta, Ministrul de Externe al României Titus Corlățean și Primul ministru Aleksandar Vucici au convenit că drepturile minorității române vor fi respectate și în Valea Timocului se va vorbi în continuare limba română, așa cum în Banatul românesc se vorbește limba sârbă.

De altfel, premierul Vucic a declarat că Serbia va respecta dreptul internațional și alte documente internaționale referitoare la drepturilor minorităților naționale, dar și alte drepturi care se respectă în Uniunea Europeană.

Cu această ocazie Aleksandar Vucici a promis în mod public că partidul condus de el nu se va amesteca în procesul electoral pentru Consiliul Național al Minorității Naționale Rumâne/vlahe.

La aceeași întălnire domnul Vucici a vorbit cu multă îngaduință despre necesitatea de a depași și de a se gasi rezolvarea problemelor care i-au fost expuse, declarând cu acest prilej că „nu poate să fie mulțumit când aude că locuitori ai Serbiei de naționalitate rumână/vlahă vorbesc cu atat amar despre problemele care îi apasă zi de zi”.

Ca o confirmare a promisiunilor facute în mod public cu această ocazie, pe 10 septembrie anul curent, ar fi trebuit să aibe loc primirea delegației Partidului Neamului Rumânesc de către prim-ministrul Alecsandar Vucici.

Nu numai că întălnirea nu a avut loc și am fost martori ai numeroselor activități care încalcă tocmai promisiunile facute la Lacul Borului.

În campania pentru alegerile Consiliilor Naționale ale Minorității Rumâne/vlahe sunt implicați în mod activ mulți funcționari al actualei coaliții guvernamentale.

Pe lista alegătorilor se află oameni apropiați guvernanților: parlamentari, primari, consilieri locali, directori de instituții publice. Așadar, această listă este sprijinită logistic, financiar și mediatic din teritoriu de comitetele locale și orașenești ale partidelor guvernamentale.

Informațiile de care dispunem în prezent vorbesc despre implicarea directă a unui înalt funcționar al Partidului Progresist Sârb din Belgrad. Acest funcționar a stabilit ce membri partidului progresist vor fi pe lista partidului socialist.

Nu putem astfel să ne întrebăm cine este în spatele acestor candidați: organizații nonguvernamentale, organizații politice, asociații cetățenesti, asociații culturale ale rumânilor/vlahilor sau sunt doar membri ai partidelor și ai organizațiilor politice ale poporului majoritar.

De asemenea, din informațiile adunate de pe teren, printre altele aflăm că în anumite localități din Estul Serbiei, pe o listă electorală specială se înscriu cetațeni de naționalitate sârbă despre care banuim că sunt membri și simpantizanți ai partidelor sârbești (socialiști și progresiști).

Din cele prezentate se vede că situația preelectorală din punct de vedere etic și al legitimității este mult mai gravă decât cea de la alegerile precedente.

Partidul Neamului Rumânesc nu îngradește dreptul garantat de Constituție ca fiecare cetațean de etnie rumână/vlahă să participe la procesul electoral, dar se împotrivește în mod clar încalcarii acestui drept cu scopul de a distruge autonomia culturală prin supunerea Consiliul Național unui control total din partea aparatului guvernamental.

Având în vedere cele de mai sus, Partidul Neamul Rumânesc nu vede sensul participarii la aceste alegeri care nu par a fi altceva decât o replică sau un scenariu identic al alegerilor din 2010, în fapt o farsă al cărei singur scop este de a prezenta Europei o imagine frumoasă dar total denaturată despre o așa-zisă respectare a drepturilor minorităților naționale în Serbia.

Cu acest prilej Partidul Neamului Rumânesc îi învită pe membrii și simpatizanții săi apartenenți ai minorității naționale rumâne/vlahe să nu participe la aceste alegeri pentru Consiliul Național al Minorității Naționale Rumâne/vlahe.

Boicotul acestor alegeri, din pacate, este singurul mod prin care putem să îi ocrotim pe membrii și simpantizanții noștri și să-i scutim de anumite neplăceri, presiuni și torturi la care au fost deja expuși în 2010.

Partidul Neamului Rumânesc consideră că existența consiliilor naționale ca organe supreme de autonomie culturală ale minorităților naționale este o idee depașită în Serbia zilelor noastre, neavând nici cel mai mic sens.

Este motivul pentru care îi învităm pe toți cei interesanți la un dialog constructiv cu scopul de a gasi soluții care vor garanta dreptul minorităților naționale la o autonomie culturală. (TimocPress)

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: