ROMÂNIA BREAKING NEWS

140 de ani de la înființarea Societății de Cultură Macedo-Română / Sesiunea științifică „Românii din sudul Dunării – Istorie și actualitate”

140 de ani de la înființarea Societății de Cultură Macedo-Română / Sesiunea științifică „Românii din sudul Dunării – Istorie și actualitate”

Sesiunea științifică „Românii din sudul Dunării – Istorie și actualitate”, prilejuită de împlinirea a 140 de ani de la înființarea Societății de Cultură Macedo-Română, se va desfășura marți, începând cu ora 10,00, în Amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu” al Bibliotecii Academiei Române.

Organizată de Academia Română și Societatea de Cultură Macedo-Română, manifestarea va fi deschisă de președintele Academiei, acad. Ioan-Aurel Pop, și de președintele Societății de Cultură Macedo-Română, actorul Ion Caramitru.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, vor lua cuvântul președintele Secției de filologie și literatură a Academiei Române, acad. Eugen Simion, acad. Grigore Brâncuș, prof. univ. Nicolae Saramandu, membru corespondent al Academiei Române, cercetător științific dr. Viorel Stănilă, Institutul de Studii Sud-Este Europene al Academiei Române, cercetător științific dr. hab. Manuela Nevaci, de la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti” al Academiei Române, și cercetător științific dr. Emil Țîrcomincu, de la Institutul de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu” al Academiei Române.

Sesiunea deschide seria de evenimente din cadrul Săptămânii culturii macedo-române, organizată în perioada 7-10 mai.

Tot marți, în Aula Academiei Române va avea loc Sesiunea comemorativă „Academician Mihnea Gheorghiu – 100 de ani de la naștere”.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, în cadrul evenimentului, desfășurat în parteneriat cu Uniunea Cineaștilor din România, despre bogata activitate a scriitorului, traducătorului, dramaturgului și cineastului Mihnea Gheorghiu vor vorbi membri ai Academiei Române, cineaști, teatrologi, critici de artă, actori, scriitori, colegi, prieteni și colaboratori, între care pictorul Eugen Mihăescu, membru de onoare al Academiei Române, președintele Uniunii Cineaștilor, prof. Laurențiu Damian, directorul Institutului de Istoria Artei al Academiei Române, prof. Adrian Silvan Ionescu, prof. Valeriu Râpeanu, scriitorul Dinu Săraru, prof. Titus Vîjeu, prof. Alexa Visarion, dr. Lucian Sinigaglia, dr. Emil Boroghină.

Sesiunea, condusă de academicianul Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române și președinte al Secției de arte, arhitectură și audiovizual, se va încheia cu un recital al actriței Adela Mărculescu, din ciclul de poeme „Anna-Mad”, publicat de Mihnea Gheorghiu în 1942, și cu proiecția filmului „Tănase Scatiu”, scenariul Mihnea Gheorghiu, regia Dan Pița.

Constituită pe 23 septembrie 1879 la inițiativa unor personalități politice și culturale ale vremii precum Titu Maiorescu, Mihail Kogălniceanu, V.A. Urechia, Dimitrie Brătianu, mitropolitul primat Calinic Miclescu, Ion Ghica, Vasile Alecsandri, Societatea de Cultură Macedo-Română a fost oficializată prin Decretul domnesc nr. 1289 semnat de Carol I la 15 aprilie 1880 și avea să joace un rol important în dobândirea drepturilor populației românești din sudul Dunării.

Născut pe 5 mai 1919, la București, Mihnea Gheorghiu a fost scriitor, traducător și cineast, membru corespondent al Academiei Române din 1974 și titular din 1996. A murit la vârsta de 92 de ani, pe 11 decembrie 2011, la București.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: