ROMÂNIA BREAKING NEWS

Topul celor mai grosolane falsuri al propagandei Federației Ruse despre doborârea avionului malaezian în Ucraina

Redacția România Breaking News vă prezintă un Top 10 cu cele mai grosolane falsuri despre incidentul Malaysian Airlines MH17, difuzate de mașinăria propagandei Federației Ruse pe canalele mass-media pe care le are la dispoziție:

1. Aeronava malaieziană MH17 a fost doborâtă pe la orele 17:30 (ora Moscovei). Pe la 17:50, presa rusă a preluat mesajul teroristului rus Igor Ghirkin (de asemenea, cunoscut sub pseudonimul „Strelkov”) de pe o rețea de socializare. În comentariul său, Ghirkin s-a lăudat că separatiștii au reușit să doboare încă un avion ucrainean, în special, au subliniat faptul că este vorba despre un AN-26, doborât în zona localității Torez. După o analiză mai atentă s-a dovedit că teroriștii, de fapt, au doborât un avion civil.

2. Într-o altă încercare eșuată de a-și ascunde vinovăția, pe 17 iulie 2014, Ghirkin declara că teroriștii nu au echipament capabil să doboare aeronave ce zboară la o altitudine de peste 4.000 de metri. Însă, cu o zi mai devreme, pe 16 iulie 2014, Ghirkin s-a lăudat că teroriștii au doborât un avion care se afla la o înălțime de 6.000 de metri.


3. Una dintre cele mai bizare încercări de a induce lumea în eroare a fost idea precum că armata ucraineană a tras în avionul de pasageri malaiezian crezând că este aeronava președintelui rus, Vladimir Putin. Surse din aviația rusă confirmă că avionul lui Putin nu a zburat prin spațiul aerian ucrainean (din momentul când Rusia a instigat evenimentele din Ucraina de est în acest an).

4. Mass-media rusă au anunțat cu mândrie că așa-numiții „rebeli” au reușit din nou să doboare un avion ucrainean. Acest act a corespuns cu o serie de atacuri teroriste asupra aeronavelor ucrainene. Pe 13 iunie, teroriști au doborât un avion de transport ucrainean, omorând 40 de parașutiști și 9 membri ai echipajului. Pe 24 iunie, aceștia au doborât un elicopter ucrainean, omorând 9 persoane aflate la bord. Pe 14 iulie, teroriștii au doborât un avion de transport militar ucrainean. Pe 16 iulie, teroriștii dau oborât un avion de luptă ucrainean. Aceste atacuri au fost pe larg difuzate în mass-media ruse ca victorii imaginare ale Novorusiei asupra guvernului din Ucraina.

top-10-falsuri-grosolane-ale-propagandei-ruse2

5. Mass-media ruse s-au lăudat cu mândrie că teroriștii au intrat în posesia sistemelor de rachete SA-11, de asemenea, cunoscute sub denumirea de sistemul de rachete sol-aer Buk-M1. De exemplu, pe 29 iunie 2014, agenția de știri ITAR-TASS a raportat că „rebelii” au preluat controlul asupra unui sistem de rachete Buk. După ce acest tip de sistem ar fi fost utilizat pentru a doborî avionul de pasageri MH17, ITAR-TASS a anunța într-o știre că „rebelii” niciodată nu au avut sistemul Buk în dotare.

6. Pervîi Kanal și alte medii din Rusia fac să creadă că OSCE are toată încrederea „rebelilor”, care oferă acces deplin la efectuarea unei investigații minuțioase. În realitate, însă, în raportul OSCE se spune că teroriștii sunt „vizibil în stare de ebrietate și agresivi” și oferă anchetatorilor un acces foarte limitat.

 [quote_right]  Jurnalul: Observatorii OSCE au primit acces limitat la locul prăbușirii avionului în Ucraina Potrivit Rajakovic, observatorilor OSCE „li s-a oferit oarece acces, însă nu total”. Totodată, purtătoarea de cuvânt a OSCE a subliniat că este vorba despre o zonă destul de mare pe care sunt împrăștiate urmele catastrofei, zonă cu un perimetru de zeci de kilometri. [/quote_right]

7. Aceiași teroriști care anterior se lăudau cu mândrie că aveau sistemul Buk în posesie, ulterior au negat categoric acest fapt. Acum ei spun că sistemul de rachete Buk pe care-l dețin nu este funcțional. Trebuie menționat faptul că teroriștii au afirmat anterior că defecțiunile sistemelor Buk vor fi cu ușurință înlăturate pentru a fi utilizate la doborârea avioanelor. „E ca și cum ai lua o bomboană de la un copil”, afirmau separatiștii.


8. Mass-media ruse se bazează dese ori pe utilizatori anonimi de rețele sociale și autointitulații experți, fără să verifice identitatea adevărată a acestora. Russia Today l-a găsit pe un oarecare „Carlos”, un presupus spaniol, care ar fi lucrat în calitate de controlor de trafic aerian la aeroportul internațional din Kiev, Borispol. Acest „Carlos” a scris pe Twitter în limba spaniolă că avioanele ucrainene au doborât aeronava de pasageri. O verificare simplă ar fi relevat faptul că autoritățile ucrainene nu angajează cetățeni străini în calitate de dispeceri la aeroport.

9. O altă ideie bizară a lui Ghirkin este că toți pasagerii zborului MH17 erau deja morți în momentul când a fost doborât avionul.

top-10-falsuri-grosolane-ale-propagandei-ruse4

10. Propaganda rusească este dispusă să facă orice pentru a influența opinia publică. Mark Sleboda, analistul politic de la Russia Today, a postat pe Twitter pozele făcute la memorialul improvizat din Kiev în memoria victimelor MH17, susținând că este vorba despre un eveniment din Moscova.

top-10-falsuri-grosolane-ale-propagandei-ruse5
Surse: Examiner,   The Wall Street Journal,  Unimedia

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.