Duminică, 31 mai 2020, a avut loc sub organizarea Primăriei Municipiului Sebeș și a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, un eveniment organizat online, dedicat profesorului și inginerului Dorin Pavel, fondatorul hidroenergeticii românești, cu ocazia aniversării celor 120 de ani de la nașterea sa.
Adaptat contextului actual, evenimentul s-a desfășura în mediul online și a parcurs următorul program:
Ora 10:00 – „Dorin Pavel (1900-1979), fondatorul hidroenergeticii românești” (materiale biografice, accesibile pe pagina de facebook a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș).
Ora 11:00 – Remember: „Amintiri cu și despre Dorin Pavel”, Monika Fomino, Elveția (accesibil pe pagina de facebook a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș).
Ora 12:00 – Remember: „Profesorul și inginerul Dorin Pavel”, prof. univ. dr. emerit Alexandru Herlea, Université de Technologie de Belfort-Montbéliard, Franța (accesibil pe pagina de facebook a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș).
Ora 13:00 – Remember: „Dorin Pavel și astronautica”, prof. univ. dr. Radu Rugescu, Universitatea Politehnică din București (accesibil pe pagina de facebook a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș).
Ora 14:00 – Memento Dorin Pavel…
Ora 15:00 – Comunicare științifică. „Dorin Pavel, la cumpăna marilor evenimente istorice (1914-1918)” (accesibilă pe pagina de facebook a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș).
Ora 17:00 – Povestea inginerului și profesorului Dorin Pavel în imagini de familie (accesibile pe pagina de facebook a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș).
Ora 19:00 – Amenajări hidrografice de pe Valea Sebeșului, proiectate de Dorin Pavel (materiale video, accesibile pe pagina de facebook a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș).
Potrivit sebesinfo.ro, citat de romaniabreakingnews.ro, Dorin Pavel (1900-1979), nepotul de soră al poetului și filosofului Lucian Blaga, a fost inginer, profesor universitar, proiectant al principalelor hidrocentrale ale țării (de pe râurile Bârzava, Argeș, Lotru, Sebeș, Olt, Siret, Drăgan etc.), al amenajărilor de la Porțile de Fier sau al sistemelor de irigații din lunca Siretului. Eforturile sale, activitatea didactică și științifică, i-au fost încununate de cele mai înalte distincții și de accederea în structurile unor asociații savante atât din țară, cât și din străinătate, opera sa fiind desăvârșită de generațiile de studenți formate la Politehnica din București.
Video: Alocuțiunea Prof. univ. dr. emerit Alexandru Herlea, Université de Technologie de Belfort-Montbéliard, Franța – Remember: „Profesorul și inginerul Dorin Pavel”
Sunt bucuros și onorat să spun câteva cuvinte la acest eveniment consacrat academicianului Dorin Pavel (31 mai 1900– 6 iulie 1979), întemeietor al hidroenergeticii românesti, de la nașterea căruia se împlinesc, anul acesta la 31 mai, 120 de ani. Mulţumesc domnului Mihai-Octavian Groza, organizatorul evenimentului, pentru invitaţia de-a participa pe care mi-a adresat-o. Cum timpul de care dispun este limitat la câteva minute și cum inginerul Pavel este o personalitate cu o biografie și realizări bine cunoscute, am ales să mă opresc cu precădere la unele detalii pe care le cunosc fie direct de la Dorin Pavel, fie ca istoric al tehnicii. Personal am avut șansa și avantajul să beneficiez de sfaturile profesorului Pavel cu ocazia primilor pași pe care i-am făcut, la începutul anilor 1970, în istoria tehnicii, disciplină căreia m-am consacrat în cariera mea universitară.
Dorin Pavel și-a facut studiile la prestigiosul Institut de tehnologie « Polytechnikum » din Zürich, unde a avut profesori celebri precum termodinamicianul Aurel Stodola, prieten cu Albert Einstein, hidraulicianul Franz Prasil sau profesorul de mecanică Ernst Meissner. Aici a obţinut titlul de doctor-inginer și a ramas pentru scurt timp asistent. În această perioadă a urmat de asemenea stagii de formare și a lucrat la cunoscute firme elveţiene precum Escher-Wyss.
Dar, conștient de datoria pe care o are faţă de naţia căreia îi aparţine se întoarce în Tara în 1925. Consiliul Dirigent îi acordase în 1919 bursa cu care a studiat la Zürich. Stabilit la Bucuresti, este un pionier al cercetării și promovării utilizării energiei râurilor României și conceptor al multor realizări concrete. Sunt bine cunoscute studiul său, din 1933, intitulat: „Plan general d’amenagement des forces hydrauliques en Roumanie” și contribuţia sa, de primă importanţă, la amenajarea Dunării la Porţile de Fier, cu hidrocentrala de 2200 kw.
Dorin Pavel nu este, însă, numai un eminent inginer hidroenergetician, specializat în mecanica fluidelor, turbine și centrale hidraulice, ci stăpânește totalitatea tehnicilor care formează sistemul tehnic. Mă opresc la un exemplu : aviaţia care l-a pasionat din copilarie. Mi-a povestit cât a fost de impresionat când, la vârsta de 10 ani, în anul 1910, a asistat la Binţinţi la o demonstraţie de zbor facută de Aurel Vlaicu. Pentru aceasta, s-a deplasat, împreună cu părinţii și sora sa, la Oraștie unde au fost găzduiti de bunicul meu, notarul Alexandru Herlea, viitor primar al orașului, care era văr primar cu Letiţia, nascută Blaga, mama lui Dorin Pavel.
Din 1926, timp de mai mulţi ani, profesorul Pavel a predat cursuri de aerodinamică și construcţia avioanelor la Şcoala Aeronautică Română de la Cotroceni. La o deplasare la Paris, în anul 1928, a vizitat cunoscuta suflerie, tunelul aerodinamic de la Saint-Cyr construit în 1914 pe baza lucrărilor lui Gustave Eiffel și unde a conversat îndelung cu celebrul profesor Albert Toussaint, directorul Institutului de Aerotehnică de la Saint-Cyr de care aparţinea sufleria. In această deplasare s-a întâlnit și cu Traian Vuia cu care era rudă prin alianţă, prin unchiul sau Lucian Blaga. De asemenea, la începutul anilor 1930 a urmat școala de pilotaj și a obţinut brevetul de pilot gradul 1 & 2.
Dar timpul trece și pentru a încheia doresc să subliniez că academicianul Dorin Pavel a fost o personalitate complexă și de largă envergură ; un mare român și un adevărat european. Cele câteva cuvinte pe care le-am rostit s-au referit la Dorin Pavel inginerul care impresionează nu numai prin vasta sa cultură tehnică și realizările sale în domeniul ingineriei, ci și prin bogata sa cultură generală și abordarea holistică, sistemică a proiectului tehnic pe care îl analizează și concepe, ţinând cont de interdependenţa ce există între aspectele tehnologice, cunoștiinţele știinţifice, realităţiile ecologice, economico-sociale, politice, etc.
Mă opresc aici și vă multumesc pentru atenţie.
Alexandru Herlea