ROMÂNIA BREAKING NEWS

Sistemul energetic românesc aproape de implozie! Despre componentele de forță – APA GREA, URANIU, ENERGIE NUCLEARĂ

Sistemul energetic românesc aproape de implozie! Despre componentele de forță – APA GREA, URANIU, ENERGIE NUCLEARĂ

Nouă strategie energetică a României va fi pusă pe masa de discuții cel târziu până în toamna acestui an, susține ministrul Energiei, Victor Grigorescu. Mixul energetic, invidiat de toată Europa, ciclul integrat în producția de energie nucleară și capacitățile instalate în producția de energie din surse regenerabile, potențialul hidrologic încă neexploatat sunt doar câteva din componentele de forță ale României, de care strategia va ține seama obligatoriu. Toate aceste domenii însă, luate la bani mărunți, nu arată tocmai atât de bine pe cât s-ar părea. Dovada că în sectorul de generare a energiei electrice, cu excepția regenerabilelor susținute de o schemă de sprijin unică în Europa, nici un investitor străin nu se grăbește să vină de 25 de ani încoace. Mai mult, capacități importante sunt amenințate cu falimentul, iar statul nu are nici pe departe resursele pentru a învești în ceva nou, așa cum nu are capacitatea să salveze și ce a mai rămas informeză romaniabreakingnews.ro citând o analiză energy-center.ro

Iată o analiză a componentelor de forță ale României (energy-center.ro)

Aproape jumătate din industria regenerabilelor este amenințată cu falimentul, după cum susțin patronatele din domeniu. Și asta nu pentru că s-a așternut iarna polară peste România, ci pentru simplu fapt că legislația, măsurile administrative au întors toate planurile de afaceri pe dos. În același timp, factorul de echilibru în sistemul energetic național, atunci când producția de energie verde se reduce drastic, adică energia hidro, concurează pe piața liberă cu orice alt producător dintr-o poziție evident net avantajoasă.

Hidroelectrica nu mai reprezintă demult elementul de stabilitate al sistemului, acest lucru fiind împins sistematic înspre producătorii de energie pe bază de combustibili fosili (cărbunele), respectiv producătorii pe hidrocarburi.

Producătorii pe cărbune scot România din impas în situații de vârf de consum (se întâmplă și vară când e secetă și iarna când e ger), dar stau să dea faliment din moment în moment.

Ciclul integrat al producției de energie nucleară, care ne dă motive să credem în realizarea unităților 3 și 4 de la Cernavodă – valabil din ce în ce mai mult în teorie și amenințat în practică!

Apă grea. Nici acest ciclu integrat nu mai este ceea ce a fost.

Concret, producția de apă grea de la Regia de Activități Nucleare a fost eliminată total prin intrarea în insolventă a acestei regii. Avem apă grea pentru reactoarele 3 și 4, atenție, în cazul în care respectăm doar primul ciclu de viață al acestora (circa 30-40 de ani). Dacă intenționam să prelungim acest ciclu, așa cum se întâmplă în cazul reactoarelor unu și doi, la revedere apă grea românească.

Singura exploatare de uraniu din România, cea de la Crucea-Suceava este pe punctul de a se închide.

Compania Națională a Uraniului stă pe un butoi de pulbere (apropo de activitatea de minerit din România). Oricum, din rezervele de la Crucea s-ar putea asigura în cel mai bun caz uraniu pentru funcționarea reactoarelor unu și doi, nicidecum pentru trei și patru. Să nu uităm însă că în proiectul de continuare a programului nuclear, uraniu și apă grea sunt considerate ca valori ce intră în componența proiectului reactoarelor trei și patru. Situația putea fi ameliorată însă dacă statul român ar fi avut o elementară viziune de-a lungul ultimilor 25 de ani. Conform specialiștilor, România ar dispune încă de rezerve de uraniu (până să ne jefuiască rușii eram primii în Europa) în zona munților Orientali, mai precis la Tulgheș. Acolo sunt însă ungurii cei care se împotrivesc cu înverșunare deschiderii exploatării. Dar, trecând peste voința lor, ar fi necesar să precizăm că exploatarea de acolo ar costa statul român vreo 200 de milioane de dolari. De unde acești bani?

Unde-i ciclul integrat al energeticii nucleare românești, în aceste condiții?

Și care sunt avantajele de care beneficiem și de care strategia energetică ar trebui să țină seama?

Răspunsul vă aparține.

Alte precizări despre energia nucleară

Până în anul 2035, capacitatea de generare de energie electrică nucleară, la nivel mondial, se estimează să crească de la 375 GWe net (la sfârșitul anului 2010) la la 540 GWe net, în cazul în care cererea va fi mai scăzută și la 746 GWe net, în cazul în care cererea va fi mai mare, creșteri de 44% și 99%, respectiv. În consecință, cerințele de uraniu sunt proiectate să crească de la 63. 875 tone de uraniu metalic (TU), la sfârșitul anului 2010, la niveluri situate între 98. 000 și 136. 000 tone, până în 2035.

Deși resursele disponibile sunt ample, cererea proiectată va necesita investiții oportune în instalații de producție de uraniu. Acest lucru se datorează faptului că sunt necesari câțiva ani, chiar zeci, pentru a dezvolta facilități care să realizeze uraniu rafinat gata pentru producția de combustibil nuclear.

În timp ce situația cererii și a ofertei este analizată din perspectiva tehnologiilor utilizate în prezent, desfășurarea de reactoare avansate și tehnologii de ciclul combustibilului pot, de asemenea, afecta pozitiv disponibilitatea pe termen lung a uraniului și extinderea orizontului de timp al bazei de resurse definite în prezent.

Publicat de romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: