ROMÂNIA BREAKING NEWS

SEMNAL! Românii din Serbia! Comunitatea Românilor din Serbia va rămâne fără sediu?

SEMNAL! Românii din Serbia! Comunitatea Românilor din Serbia va rămâne fără sediu?

Dr. Alexandru Butoarcă (1898 – 1980) și-a dedicat o viață întreagă pentru propășirea neamului românesc din Serbia (Iugoslavia). Încă din studenție este implicat în activitățile de afirmare a identității naționale, fiind ales în 1923 președinte al Asociației Studenților Români din Regatul S.C.S. A fost activ în viața politică, în 1935 fiind ales deputat în Adunarea Națională.

Contribuie semnificativ la aplicarea Convenției școlare iugoslavo-române. Pentru activitățile sale plătește cel mai scump preț, fiind privat de libertate. În 1942 se refugiază în România, unde trăiește până în anul 1950, când autoritățile comuniste române îl predau autorităților iugoslave, unde face 6 ani de pușcărie, fiind acuzat de colaborare cu autoritățile naziste. După executarea pedepsei, activează în Vârșeț ca avocat independent, iar averea sa o lasă moștenire românilor din Serbia. Astfel prin testament lasă în moștenire casa sa Bisericii Ortodoxe Române, spre a fi în folosul românilor, casă situată în zona centrală a orașului Vârșeț.

Din anul 2007, Casa Memorială „Dr. Alexandru Butoarcă”, devine sediul central al Comunității Românilor din Serbia (CRS). Episcopia BOR din Vârșeț încheie pe data de 02 februarie 2007 contract de închiriere (nr.31/2007) cu CRS, unde se dă imobilul spre folosință fără chirie, în schimbul lucrărilor de renovare în valoare de 45.000 euro. Dacă cei care au „renovat” în 2007 pot atrage anumite suspiciuni de costurile prea ridicate, un lucru este cert. Statul Român a asigurat mijloace financiare pentru renovarea Casei Memoriale „Dr. Alexandru Butoarcă” ca CRS să aibe un sediu central reprezentativ.

Astăzi, 22.10.2015, o delegație a Consiliului Național a Minorității Naționale Române (CNMNR), formată din: Daniel Petrovici, Nicu Ciobanu și Marcel Drăgan, s-a prezentat la Episcopia BOR din Vârșeț, cu intenția de a închiria Casa Memorială „Dr. Alexandru Butoarcă” pentru necesitățile CNMNR. Bani au, asta este cert.
CNMNR fiind o instituție românească din Serbia, se poate pune întrebarea de ce insistă să scoată CRS în stradă? Este scopul CNMNR să lupte împotriva CRS-ului? Cu cenzura ne-am obișnuit, dar dorința de a lăsa CRS fără sediu, depășește orice imaginație. Atunci cât de românească este această instituție a CNMNR?
Dacă CRS marchează evenimentele importante din istoria neamului, deranjează? Dacă CRS organizează manifestări românești, deranjează? Dacă CRS a introdus orele de limba română în Cuvin, deranjează? De ce CNMNR cu atâtea fonduri nu s-a concentrat de exemplu să facă un lucru benefic pentru copii români din Cuvin? Fiindcă sunt puțini la voturi?
Din câte observăm, evident că deranjează, deoarece după cum am văzut și la Bruxelles, toate consiliile luptă pentru conaționali săi, numai la cel „românesc” totul este roz.
Menționăm că CNMNR are reprezentanți și din partea CRS. La nici o ședință nu s-a discutat despre o astfel de intenție de închiriere a Casei Memoriale „Dr. Alexandru Butoarcă”. CNMNR are deja spații închiriate la Vârșeț, la centrul sportiv și de afaceri „Milenium”. Ba mai mult, propunerea CRS ca sediul central al CNMNR să fie la Vârșeț, a fost refuzată categoric.
La ultima Adunare Generală a CRS, PS Daniil a promis membrilor CRS că și pe mai departe, Casa Butoarcă va fi sediul CRS.
Înțelegem insistența vicarului Moise Ianăș de a închiria Casa Butoarcă către CNMNR, dar nu înțelegem de ce permite acest lucru PS Daniil, deoarece nu totul este în bani.
CRS a fost întodeauna alături de Biserică. Prea Sfințiia Sa cunoaște acest lucru foarte bine. Reprezentantul CNMNR la Bruxelles a spus public că nu au nici o treabă cu Biserica, iar CRS tot acolo a luat apărare Bisericii. Și vom lua în continuare, deoarece reprezintă unul dintre pilonii menținerii identității noastre naționale. Întradevăr CRS nu are bani, însă dacă cei 300 euro promiși de CNMNR valorează mai mult și înclină balanța, asta este.
Astăzi s-a semnat act de promisiune de închiriere a jumătate din Casa Butoarcă către Consiliul Național pentru o chirie de 300 de euro pe lună. Actul a fost semnat din partea Episcopiei de către: PS Daniil, vicar Moise Ianăș, și prot. Gheorghe Ianăș iar din partea CNMNR de către Daniel Petrovici, Nicu Ciobanu și Todorel Rașa. Se mai specifică dacă CRS nu va face rost de bani, casa va fi integral închiriată CNMNR.
Asta este, am fost vânduți!

Publicat de romaniabreakingnews.ro / Sursa: Comunitatea Românilor din Serbia

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: